Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1371 lidí

Celkem návštěvníků
14793523

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
22.1. 2003
Co všechno si o Dvou Věžích můžete přečíst na internetu...; Pán Prstenů: paradoxy - zajímavý rozbor filmu; Na dovolenou s hobity - zájem o Nový Zéland stoupá; Ten kůň stejně líbá lépe... zajímavé video; Bude Peter Jackson vyhlášen nejlepším režisérem?Verze pro tisk

Co všechno si o Dvou Věžích můžete přečíst na internetu...
V posledních dnech zaperlila webová verze týdenníku Euro, který se proslavil jako zdroj neskutečně zkreslených a zaujatých informací o IT a internetu. Teď se pustil do Pána Prstenů a jde mu to skvěle. Velkou pozornost vyvolal překlad jednoho článku z amerických on-line novin, který jsem preventivně vůbec neuveřejňoval, ale očividně to byla chyba, protože text či odkaz na něj putuje po internetu zběsilou rychlostí a Euro se dostává do povědomí všech LOTR-fandů :o)

...
Největší popularitu si ale získal následující ohlas: "Myslel jsem si že to bude pietní film [Dvě Věže], kde bude citlivě shrnuta zkáza a hrdinství našich hasičů, místo toho tam zmateně pobíhá pár blbečků s mečema, proložené snad záběry z druhé světové války kdy sme těm mongoloidům v Evropě natrhli prdel", svěřuje se Bob Mitchel z New Yorku. "Vůbec sem ten film nepochopil a v těch záběrech z druhé světové války mi chyběly letadla. Je to skandál!"
... [ celý text ]

Na stejném webu máte možnost přečíst si několik zajímavých informací o komerčních produktech s tematikou Pána Prstenů v ČR. Text jistě potěší především ty, kteří mají ještě stále pocit, že film je točen čistě pro fanoušky a musí bý takový, jaký chtějí oni, ale zapomínají přitom na magické zaklínadlo, které otevírá nejen dveře do Morie a rozhodně nezní Mellon, ale podstatně prozaičtěji - peníze.

Obrázky Froda Pytlíka nebo Gandalfa na toaletním papíře považují nejzarytější fanoušci Pána prstenů za nechutné rouhačství. K použití Saurona či skřetů by možná byli shovívavější. To ale nic nemění na skutečnosti, že se s nástupem druhého pokračování filmu Pán prstenů: Dvě věže dále rozšiřuje počet firem, které se snaží využít symbolů veleúspěšného snímku. Hodlají tak s touto pomocí přesvědčit více zákazníků, aby za produkci právě jejich podniků vydali peníze. Výrobek se totiž těší s úspěchu filmu podpořeného reklamní kampaní distributora.
... [ celý text


Pán Prstenů: paradoxy - zajímavý rozbor filmu
Partnerský web FilmPub uveřejnil moc zajímavý text týkající se filmu Dvě Věže a Pána Prstenů obecně. Rozhodně jej doporučuji k přečtení a úvaze.

...
Při četbě knihy se zapojí a pracuje jedinečná fantazie u každého individuálního čtenáře zvlášť, zatímco film ukazuje milionům diváků tytéž uniformní, a už nezměnitelné reprezentace. Z privátního kultu a spřízněnosti na základě znalosti textu se stává masová zábava, založená na rozpoznávání zcela identických obrazových ikon. Fantazie přestává být autonomní a je vyměněna na „implantovanou protézu“. Frodo má již navždy tvář Elijaha Wooda a doly v Morii, Helmův žleb a další lokace budou uloženy v naší kolektivní paměti v takové podobě, v jaké je vidíme na plátně. Imaginovat cosi jiného je takřka nemožné.

Paradox netkví jenom v rozdílu více či méně aktivního nebo pasivního zpracovávání fiktivního fantazijního světa, ale především v problematické otázce: totiž, jak šířit obecně uznávaná hodnotná díla? Znamená popularizace zároveň automaticky zevšednění kultu a okleštění vysokých hodnot? Bez filmů by Tolkienův Pán prstenů sice byl populární četbou, ale rozhodně by se ho (jenom v Česku) neprodávaly během posledních dvou let několikanásobky výtisků jako za celé předchozí dekády. Pomohl film knize nebo nyní divákům při četbě knihy vyvlastnil jejich osobní fantazii a implantoval jim do ní filmové předobrazy? A kdyby ano, je to špatně? Jaký má vlastně kdo zájem na tom, aby byl Pán prstenů čten jako mnohovrstevnaté literární dílo? 

Nestává se z filmu jen pohyblivá, ale trochu neživotná ilustrace knihy a z knihy jen doplňující komentář k filmovým obrázkům? Pamatujme, že princip paradoxu zůstává v otevřenosti otázky; jednoznačné přiklánění se na jednu či druhou stranu je dogmatizmus, obhajitelný jen v komunitě stejně smýšlejících.
... [ celý text ]


Na dovolenou s hobity - zájem o Nový Zéland stoupá
Napadlo by vás někdy na webu o cestování (či ve vyhledávání stránek cestovní kanceláře) zadat Mordor nebo Roklinka? Ne? Tak vězte, že toto se na zahraničních stránkách začíná dít běžně. Lidé si snad neuvědomují, že nejde o reálná místa. Lonely Planet, největší vydavatel cestovních průvodců, označila Nový Zélend za nejžhavější tip pro rok 2003. Jelikož byl Mordor natáčen v Tongariro National Park a Roklinka zase v Kaitoke Regional Park, asi nebude dlouho trvat, kdy vyhledávače automaticky odpoví na dotaz Mordor právě zájezdem na tato místa. A co vy? Už šetříte?


Ten kůň stejně líbá lépe... zajímavé video
Máte rádi "milostné flashbacky" ve Dvou Věžích? Jste unešeni ze scén, kde Liv Tyler líbá Viggo Mortensena? Pokud vás toto téma zajímá, je k dispozici video, na kterém tito dva herci právě o líbání ve filmu hovoří. O tom, jaké měla Arwen problémy s Aragornovým strništěm, a že snad bylo dokonce tak dobrá jako kůň Brégo...

Stahovat můžete:


Bude Peter Jackson vyhlášen nejlepším režisérem?
Včera jsem psal, že si toto ocenění jistě za svou práci zaslouži. Velmi mne tedy potěšila informace o tom, že jej Directors Guild of America nominoval na cenu za Vynikající výkon v režii celovečerního filmu. Doufejme, že v konkurenci jmen Martin Scorsese, Roman Polanski či Rob Marshall obstojí.

Přečteno celkem 14562x, verze pro tisk

Další článek - Tisková zpráva FilmCity - rozšířené Společenstvo a další díly Pána Prstenů na DVD a VHS; BALDACHÝN: Glum for President!; Silmarillion jako film? Ani omylem!; Chcete vidět Frodovo tetování?; Nové video s Andy Serkisem

Předchozí článek - Komentovaný seznam `chyb` ve filmu Dvě Věže - nenáviděné i milované téma se vrací v plné síle

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Arsiméné, poidáno 30.1. 2003 19:38:23
No tak:
1) to trapčení kolem názvu Dvě věže mi vážně leze krkem, ledaže by to byl zvrácený vtip, ale bojím se, že je to pravda.
2) Obrázky na hajzlpapíru jsou pěkně nechutný. I když: nic nového. Po vydání rakousko - uherské ústavy ji nějaký český podnikavec taky tiskl na toal. p. a vytřískal na tom. Pak se do toho dala samosebou policie a prolejzala každý lokál, aby zjistila, jestli to nemají na záchodě.
3) Článek o filmových adaptacích stojí za přemýšlení. Musím s ním v lesčem souhlasit. Ale co s tím? Netočit vůbec žádné adaptace? Za takový názor by mě fanoušci udupali. Tak jen: nedramatizovat to tak (což dělám). Toho, že se mi budou vnucovat představy z filmu, jsem se hrozně obávala, ale asi to nebude tak horké. Máme přece fantazii (zdravím všechny, kdo ji mají a nenechají si vnutit cizí představy). i když jeden chytrák mi vytkl, že ji nemám, protože se mi nelíbily změny ve filmu (zvláštní, ne?). Nakonec si můžu i poopravit chybné nebo neúplné představy.

Sírwen, poidáno 24.1. 2003 22:00:09
Článek o paradoxech je výbornej, o názvech srandovní (i když mě ponněkud děsí představa, že to třeba někdo myslí vážně...) A ano! Kam se Liv hrabe na Bréga...
pivli, poidáno 24.1. 2003 14:22:51
Nojo,být skřeti zelní,tak je skoro jako" Stoupa kouká jen tak na nic,knížo!:)))"ale v Hobitovi jsem si je vážně tak představovala.
Aubi ml., poidáno 24.1. 2003 13:55:06
Corwin: 8DDD
Aubi ml., poidáno 24.1. 2003 13:50:03
Pivli: no, nějak podobně i já, ale jen takový malý, nanejvíš metr a půl, v Hobitovi to docela rozebírali a v Návratu krále je taky rasa malejch skřetích zvědů. Ale potěšilo mě, že ve filmu nejsou zelení :))
P.S. ségra říká, že se podobají těm potvorám z Bladea II (někteří) :)))

Corwin, poidáno 24.1. 2003 13:06:54
http://www.novinky.cz/00/13/55.html
:-)))

Corwin, poidáno 24.1. 2003 8:05:42
exot:ted nevim co myslis:-((ale je to fuk:-))
pivli, poidáno 24.1. 2003 7:24:27
Hm,ale na DVD by to tak mohli dát.Nojo,já vím,že nedaj.:(
ad Aubi ml.:Ja si vždycky představovala skřety trochu jako Tupouny z Gumídků.Stoupa a spol.:)))

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 23.1. 2003 18:54:12
Maggo: IMHO velmi zajímavé, ale neprůchodné z prostého důvodu onoho zaklínadla, o kterém jsem psal v článku...
Podobně zajímavou operací bude uvedení Matrixu 2 a 3 v podstatě současně, tam se taky ukáže, jak dobrý či špatný nápad to byl...

Maggo, poidáno 23.1. 2003 18:44:55
Napadlo me, ze by mozna nebylo spatny, kdyby PJ rozdelil Dve veze na dva filmy, trebas i jen dvouhodinove. Jeden film - putovani Froda (spise psychologicky, hlavni tahak Glum), druhy - Enti a Helmuv zleb (spise akcnejsi, hlavni tahak monstrozni bitva). Clovek by mel kompaktnejsi pocit z deje, a PJ by mohl vic veci vykreslit. Je to sice odvazna myslenka, vrhnout na trh soucasne dva filmy, ktere se vlastne doplnuji, ale bylo by to svym zpusobem genialni a originalni. A myslim, ze vsichni (fanousci i laici) by z toho meli vic. Co vy na to?
Aubi ml. , poidáno 23.1. 2003 16:56:38
Já měl vždycky hlavně vlastní představu skřetů a podobný havěti, i když filmovej balrog se mi moc líbil. Arwen je sice pěkná, ale taky jsem si ji představoval jinak, a hlavně už je tam nějak moc často.
pivli, poidáno 23.1. 2003 11:59:25
Souhlasím!Mám moc ráda jak knížku,tak film,některé věci jsem si představovala dosti podobně a ty ostatní mi film prostě nezkazí nebo nezmění.:)
Corwin, poidáno 23.1. 2003 10:45:07
..mno a mne nezbyva nez souhlasit...ja mam proste SVYHO froda,SVYHO Sama,Pipina,Smiska,Gandalfa,Gimliho atd atd....Prijemne spestreni je ty filmy videt,ale ja mam svyho LOTRa:-)))
Bellatrix, poidáno 23.1. 2003 10:24:59
Nahrazení vlastních představ těmi filmovými je podle mě věc silně individuální. Četla jsem na diskusních fórech od některých lidí, že jim film přinejmenším částečně některá místa a tváře z knih "přemazal". Já ale (samotnou mě to trochu překvapuje :o)) tenhle problém nemám vůbec - stačí, abych se v knize dostala tak na druhou stránku a film je zakopán kdesi hluboko. Asi je to tím, že jsem si hlasy, tváře, místa, zvuky a vše kolem představovala vždycky dost konkrétně. Ve filmu, i když jsem s ním spokojená, všechno vypadá i zní jinak a většina postav mluví jinak, než v mých představách. Ani kdybych chtěla, nedokázala bych si je asi do knihy dosadit. Je to jako dívat se při čtení na úplně jiný film, s jiným obsazením, od jiného režiséra a natáčený úplně jinde.
Luca, poidáno 23.1. 2003 9:50:07
Meresjeff: souhlas. Já četla knihu o hodně dřív, než jsem viděla film a hodně postav a míst se neslučuje s mými představami a PJ se nepodaří filmem je přemazat.
meresjeff, poidáno 23.1. 2003 9:07:48
Je asi rozdíl číst knihu před shlédnutím filmu a číst ji poněm. Já mám svoje "lokace" z knihy tak hluboko vypálené do mozku, že mi to film nevymazal.Něco jiného je to s ksichty. Ale tam je mi jedno, jak kdo vypadá, hlavně když Arwen a Eówyn jsou takový pěkný kočky:-)))
Mirass, poidáno 23.1. 2003 7:35:53
Jen poznámku k článku na FilmPubu. Trilogii jsem četl hodněkrát, hltal jsem každý obrázek s tématikou LOTRa a tím, že se režisér držel předlohy nejznámějších malířů, vlastně "jenom" převedl jejich obrazy na filmové plátno a dal jim "život". Nemyslím si, že filmovým zpracováním knize ublížil, i když je mi líto těch, kteří knihu nečetli ještě před uvedením filmu. Zfilmování knihy je vždy citlivá záležitost a buďme rádi, že v dnešní překomercionalizované (hrozné slovo) době filmovou verzi natočil Peter Jackson.
pivli, poidáno 23.1. 2003 7:30:23
jéjé,Yorku,pochopitelně.:))))
pivli, poidáno 23.1. 2003 7:29:48
Jo,jo,Bob Mitchel z New Zorku určitě volij jako prezidenta Bushe....Ta inteligence,ten ostrovtip!na to my mongoloidi v Evropě nestačíme!:)))
Aubi ml., poidáno 23.1. 2003 0:53:23
No nevim čim to je, ale ani takovýmu leteckýmu fanatikovi a obdivovateli druhoválečný techniky jako jsem já tam
žádný letadla nechyběla.
Euro rules!!!

Malcolm, poidáno 22.1. 2003 20:36:06
Osobně mi přijde dost uhozené, když se kolem oněch "skandálních" názvů dělá takový bordel. Tolkien napsal svojí trilogii více než padesát let před tím, než letadla narazila do WTC (kdo by to řekl, že?) a dokonce i dříve, než začal Elvis křepčit po světě a získal si přízvisko král. S příjemnou nadsázkou to pojal Tomáš Baldýnský, a je možné, že takové Dvě vleže či Nasrat krále by náhodou mohly být velice zábavné filmy... :o)
Nimue Que: Soubory s příponou .ram je možné spustit jen na přehrávači Real Player nebo jeho novější verzi RealOne Player. Jsou ke staření kdesi na internetu, přesně nevím.

Nimue Que, poidáno 22.1. 2003 20:00:32
takty články jso naprostej hnus!!!!!!!!!!!!!! jo a nevíte čim to je, že mi nejde spustit to video???
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!