Co všechno si o Dvou Věžích můžete přečíst na internetu...; Pán Prstenů: paradoxy - zajímavý rozbor filmu; Na dovolenou s hobity - zájem o Nový Zéland stoupá; Ten kůň stejně líbá lépe... zajímavé video; Bude Peter Jackson vyhlášen nejlepším režisérem?
Napsal: Belcarnen dne 22.1. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Co všechno si o Dvou Věžích můžete přečíst na internetu...
V posledních dnech zaperlila webová verze týdenníku Euro, který se proslavil jako zdroj neskutečně zkreslených a zaujatých informací o IT a internetu. Teď se pustil do Pána Prstenů a jde mu to skvěle. Velkou pozornost vyvolal překlad jednoho článku z amerických on-line novin, který jsem preventivně vůbec neuveřejňoval, ale očividně to byla chyba, protože text či odkaz na něj putuje po internetu zběsilou rychlostí a Euro se dostává do povědomí všech LOTR-fandů :o)

...
Největší popularitu si ale získal následující ohlas: "Myslel jsem si že to bude pietní film [Dvě Věže], kde bude citlivě shrnuta zkáza a hrdinství našich hasičů, místo toho tam zmateně pobíhá pár blbečků s mečema, proložené snad záběry z druhé světové války kdy sme těm mongoloidům v Evropě natrhli prdel", svěřuje se Bob Mitchel z New Yorku. "Vůbec sem ten film nepochopil a v těch záběrech z druhé světové války mi chyběly letadla. Je to skandál!"
... [ celý text ]

Na stejném webu máte možnost přečíst si několik zajímavých informací o komerčních produktech s tematikou Pána Prstenů v ČR. Text jistě potěší především ty, kteří mají ještě stále pocit, že film je točen čistě pro fanoušky a musí bý takový, jaký chtějí oni, ale zapomínají přitom na magické zaklínadlo, které otevírá nejen dveře do Morie a rozhodně nezní Mellon, ale podstatně prozaičtěji - peníze.

Obrázky Froda Pytlíka nebo Gandalfa na toaletním papíře považují nejzarytější fanoušci Pána prstenů za nechutné rouhačství. K použití Saurona či skřetů by možná byli shovívavější. To ale nic nemění na skutečnosti, že se s nástupem druhého pokračování filmu Pán prstenů: Dvě věže dále rozšiřuje počet firem, které se snaží využít symbolů veleúspěšného snímku. Hodlají tak s touto pomocí přesvědčit více zákazníků, aby za produkci právě jejich podniků vydali peníze. Výrobek se totiž těší s úspěchu filmu podpořeného reklamní kampaní distributora.
... [ celý text


Pán Prstenů: paradoxy - zajímavý rozbor filmu
Partnerský web FilmPub uveřejnil moc zajímavý text týkající se filmu Dvě Věže a Pána Prstenů obecně. Rozhodně jej doporučuji k přečtení a úvaze.

...
Při četbě knihy se zapojí a pracuje jedinečná fantazie u každého individuálního čtenáře zvlášť, zatímco film ukazuje milionům diváků tytéž uniformní, a už nezměnitelné reprezentace. Z privátního kultu a spřízněnosti na základě znalosti textu se stává masová zábava, založená na rozpoznávání zcela identických obrazových ikon. Fantazie přestává být autonomní a je vyměněna na „implantovanou protézu“. Frodo má již navždy tvář Elijaha Wooda a doly v Morii, Helmův žleb a další lokace budou uloženy v naší kolektivní paměti v takové podobě, v jaké je vidíme na plátně. Imaginovat cosi jiného je takřka nemožné.

Paradox netkví jenom v rozdílu více či méně aktivního nebo pasivního zpracovávání fiktivního fantazijního světa, ale především v problematické otázce: totiž, jak šířit obecně uznávaná hodnotná díla? Znamená popularizace zároveň automaticky zevšednění kultu a okleštění vysokých hodnot? Bez filmů by Tolkienův Pán prstenů sice byl populární četbou, ale rozhodně by se ho (jenom v Česku) neprodávaly během posledních dvou let několikanásobky výtisků jako za celé předchozí dekády. Pomohl film knize nebo nyní divákům při četbě knihy vyvlastnil jejich osobní fantazii a implantoval jim do ní filmové předobrazy? A kdyby ano, je to špatně? Jaký má vlastně kdo zájem na tom, aby byl Pán prstenů čten jako mnohovrstevnaté literární dílo? 

Nestává se z filmu jen pohyblivá, ale trochu neživotná ilustrace knihy a z knihy jen doplňující komentář k filmovým obrázkům? Pamatujme, že princip paradoxu zůstává v otevřenosti otázky; jednoznačné přiklánění se na jednu či druhou stranu je dogmatizmus, obhajitelný jen v komunitě stejně smýšlejících.
... [ celý text ]


Na dovolenou s hobity - zájem o Nový Zéland stoupá
Napadlo by vás někdy na webu o cestování (či ve vyhledávání stránek cestovní kanceláře) zadat Mordor nebo Roklinka? Ne? Tak vězte, že toto se na zahraničních stránkách začíná dít běžně. Lidé si snad neuvědomují, že nejde o reálná místa. Lonely Planet, největší vydavatel cestovních průvodců, označila Nový Zélend za nejžhavější tip pro rok 2003. Jelikož byl Mordor natáčen v Tongariro National Park a Roklinka zase v Kaitoke Regional Park, asi nebude dlouho trvat, kdy vyhledávače automaticky odpoví na dotaz Mordor právě zájezdem na tato místa. A co vy? Už šetříte?


Ten kůň stejně líbá lépe... zajímavé video
Máte rádi "milostné flashbacky" ve Dvou Věžích? Jste unešeni ze scén, kde Liv Tyler líbá Viggo Mortensena? Pokud vás toto téma zajímá, je k dispozici video, na kterém tito dva herci právě o líbání ve filmu hovoří. O tom, jaké měla Arwen problémy s Aragornovým strništěm, a že snad bylo dokonce tak dobrá jako kůň Brégo...

Stahovat můžete:


Bude Peter Jackson vyhlášen nejlepším režisérem?
Včera jsem psal, že si toto ocenění jistě za svou práci zaslouži. Velmi mne tedy potěšila informace o tom, že jej Directors Guild of America nominoval na cenu za Vynikající výkon v režii celovečerního filmu. Doufejme, že v konkurenci jmen Martin Scorsese, Roman Polanski či Rob Marshall obstojí.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=369 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.04.2024 17:39:10 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------