Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Garfield
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 816 lidí

Celkem návštěvníků
14685567

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

(v)Eru & Belcarnen
2.4. 2002
V rostoucí temnotě - Skutečný svět potřebuje Někoho, kdo ponese prstenVerze pro tisk
V dnešních dnech všichni šílí okolo ukázky ze Dvou Věží. Snad některým z vás přijde k chuti i tenhle poměrně zajímavý text. Pán Prstenů nejsou totiž jen tisíce fotografií, zajímavé záběry, informace z intimního života herců a podobné věci. Je to víc. Mnohem víc ...

Belcarnen

Napsala Pamela White (letters@bouldweekly.com)
Překlad: (v)Eru - díky moc !

"Kdo udělá krok kupředu?" To je otázka, kterou vyslovil britský herec Christopher Lee během interview pro dokument National Geografic "Beyond the Movie: Lord of the Rings".

Lee, který četl Tolkienovu trilogii v době, kdy poprvé vyšla a od té doby jí čte znovu téměř každoročně, hraje ve filmu Petera Jacksona zkaženého čaroděje Sarumana. Je pochopitelné, že v úctyhodném věku 79 let rozpoznává roviny smyslu a závažnosti tohoto uměleckého díla, které pro něj tolik znamená ať po osobní či profesionální stránce.

Pro ty z vás, kteří jste neviděli ani film ani nečetli knihy je nutné stručné shrnutí Tolkienova příběhu. Pán prstenů vypráví o Temném pánu Sauronovi, o tom, jak ve své zlobě stvořil prsten s nesmírnou mocí, který si podmaňuje mysl a srdce malé skupinky hobitů, lidí, elfů a trpaslíka, kteří stojí proti němu. Ústřední postavou příběhu je Frodo Pytlík, hobit, který prsten zdědí. Nejdříve si neuvědomuje sílu prstenu, je však nakonec přinucen učinit volbu z nikterak lákavých možností: donést prsten do Mordoru, Sauronovy bašty a pokusit se ho zničit ( a s ním i Saurona). Nebo se vzdát odpovědnosti za prsten, což nutně znamená, že Sauron, jakmile ho získá zpět, ho použije k ovládnutí světa a uvrhne ho do temnoty.

Jestliže Frodo zvolí první možnost, znamená to pro něj celkem jistě zemřít nevýslovně strašnou smrtí. Když zvolí tu druhou, všechno, co miluje pomine. Frodo se (ne příliš ochotně) rozhodne, že bude sám čelit smrti a temnotě v naději, že Středozemi zachrání.

Frodův úkol zničit hluboce zakořeněné zlo není nic, čemu já nebo vy kdy budeme vystaveni. Nebo ano…?

Náš svět je jistě plný stínů, které se vyrovnají těm v Mordoru. Temnota zachvátila hodně míst na této planetě. Zlo se dále prohlubuje ve Washingtonu, D. C., kde několik nejmocnějších a nejzkaženějších lidí světa plánují bombardováním vrátit Irák zpět do doby kamenné. Stíny houstnou nad střední Amerikou, kde takzvaný volný trh způsobil něco, co může znamenat konec pro mnoho domorodých kultur, smazávajíc tak tisíce let lidských zkušeností. Žádné světlo už nesvítí na blízký východ, kde Palestinci a Izraelci pálí jednu ránu za druhou v něčem, co se stalo brutální odvetnou válkou. A jak se klima na Zemi mění a vzduch se plní smogem, vyvstává mnoho obav, že tyto změny se mohou pro lidstvo ukázat jako osudné.

Frodova situace je mnohem víc uchopitelná: zlomocný prsten, zlo představované Glumem, Sarumanem nebo bandou bojovných Skurut-Hai. To je půvab fikce.

Ale neexistuje žádná konkrétní osoba, organizace nebo předmět, který bychom mohli zničit a zachránit svět. Temnota, kterou prožíváme, je výsledkem komplexu lidských vztahů, ne machinací jedné jediné mysli. Korporace, vládní byrokracie a vojenské a paravojenské skupiny jsou ti nejviditelnější hráči v našem zničujícím dramatu. Ty jsou ale složeny z tisíců a tisíců jednotlivých lidských bytostí, z nichž každá má možnost vlastní volby.

"I v tuhle chvíli existuje spousta lidí, kteří zoufale touží po slušném světě" říká Lee v dokumentu. Chvíli mlčí. "Kde je Ten, co nese prsten?"

Mnoho z nás by chtělo lepší svět, ale jak zachytit problém, který má tolik příčin? Jak si proklestit cestu zákeřností a zkažeností tak silnou jako pavučina Tolkienovy Oduly, jak odhalit problém a najít řešení? Na koho uvalit odpovědnost, když je tolik viníků? Je snadné cítit se jako pasažér na rychle se řítícím smrtícím vlaku, neschopný ho zastavit, neschopný z něj vyskočit. Nemusí to však být tak beznadějné, jak se zdá.

Řešení ve skutečném světě může být hodně podobné tomu, na které naráží Tolkien ve svých knihách: síla lidského - nebo hobitího srdce. Tím, že uchopíme svou odvahu a rozhodneme se pohnout kupředu můžeme, stejně jako Frodo, změnit budoucnost.

Historie zná několik Těch, co nesli prsten: Spartakus, Harriet Tubman, Crazy Horse, Black Elk, Mahatma Gandí, Malcolm X, Martin Luther King jr. Všichni byli ochotní riskovat vše pro poražení zla, které postihlo jejich dobu.

Několik Těch, co nesou prsten je stále s námi: Nelson Mandela, který strávil 25 let ve vězení během Jihoafrických bojů proti aparteidu, Otec Roy Bourgeois, který zasvětil svůj život snaze zrušit School of the Americas, která cvičí latinoamerické vojáky v mučení a zabíjení. Julia Butterfly, která měsíce žila na stromech, aby bránila les před těžbou. A jsou i další.

Mnoho těchto lidí je z ubohých poměrů. A téměř nikdo nevyřešil problém, který se objevil v jejich životech, když se však objevil, každý si stál za tím, co mu přišlo správné a nedbali o svůj strach, ani o to, co to bude stát. A to musíme i my.

Je mnoho způsobů, jak to udělat: stát se dobrovolníkem, pomáhat lidem bez domova, vyslovit se proti nekalým korporacím a vládním postupům, účastnit se protestů a manifestů, stát se vegetariánem, sbírat odpadky, spotřebovávat méně a tvořit více. Skrze tyto malé oběti můžeme vykonat změnu.

Proč oběti? Nikdo z nás nechtěl přijít na svět, který je na pokraji rozkladu. Ale jsme tady. Buď přežijeme a budeme se rozvíjet jako lidská rasa, nebo budeme trpět a pravděpodobně vymizíme.

Jak řekl Gandalf, Sarumanův kladný protějšek v příběhu, nikdo z nás nemůže rozhodnout, do jakého světa se narodíme. Jediné, o čem můžeme rozhodnout je, jak naložit s časem, který nám byl dán. Jako Frodo se musíme rozhodnout, jestli nést břemeno, které před sebou vidíme, nebo ho necháme spadnout a budeme doufat, že ho zvedne někdo jiný.

Pravdou je, že každý z nás je Ten , který nese prsten. To co vykonáme jako jedinci pomůže předurčit osudy nás všech.
Přečteno celkem 26455x, verze pro tisk

Další článek - Výročí těchto stránek aneb „Už vás tu otravuji dva roky“

Předchozí článek - Výstava kostýmů v Los Angeles; Spona ve tvaru listu místo trička; A několik drobností .. třeba video s parodií na LOTRa

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




štěpán, poidáno 6.2. 2005 14:44:12
ahoj...
řeknu to stručně: trilogie pán prstenů je určitě klasika, ale způsob jakým to bylo nafilmováno je na zvracení. Strašně komerční film (pohádka) o nějakém přiblblém prstenu. Kdo to kdy viděl? Tolkien se určitě obrací v hrobě! Naslehledanou!

Llewela, poidáno 9.4. 2004 21:47:11
Tolkienova triloogie má jednu výhodu-dopadla dobře Ale co se stane s tímhle světem...?
Vlk, poidáno 11.12. 2003 23:37:29
Výborný článek, určitě sem patří, ve skutečnosti možná jeden z nejlepších na tomhle webu - díky za něj autorce i správci stránek.

V Pánovi prstenů jsou obsaženy ve více rovinách velmi hluboké pravdy - ty jsou však většině dnešních lidí "skryty" za oponou reality, v budoucnu možná ještě budeme žasnout, co vše má náš svět se Středozemí společného. Vždyť kdyby to byla jen "fikce", jak by nás to mohlo tak oslovovat a naplňovat?

Souhlasím s tím, že každý může vidět své Gondory a Mordory, Gandalfy a Saurony někde jinde - důležitější je možná to, že i když považuji třeba svou zemi za Gondor, neznamená to, že jsem v poho a může se klidně považovat za hrdinu, který stojí na dobré straně, protože zlo má dlouhé prsty - viz Denethor, Gríma atd.

A co víc: každý z nás nese prsten.
Každý z nás má v sobě kus zla, který je schopen jej v některých chvílích změnit k nepoznání, ubližovat... Možná je pozapomenuto nebo o něm raději nechceme vědět, ale jednoho dne se budeme muset rozhodnout. Času není mnoho... A je to na nás - vydáme se na cestu?

Martin, poidáno 23.10. 2003 16:29:05
Promiňťe, to už se zase vrátil socialismus nebo jenom neumím číst:)
Angie, poidáno 26.5. 2003 14:47:10
......hergot, to co jsem právě napsala nedává smysl :-)
Ta kto se moc nepovedlo, no.

Angie, poidáno 26.5. 2003 14:45:47
hezký článek,
jen je tu jeden problém-když Frodo Prsten zničí, on už znovu neoživně, jenže zlo na tomto světě se nedá zničit - M. L. King bojoval proti rasizmu a zmizel sna rasizmus? Ghándí prosazoval nenásilí a řídí se tím dnes celý svět? Snad jen ta Spartakova vize to někam dotáhla ....... jenže, stovky let po jeho smrti.

petruschka, poidáno 30.4. 2002 21:04:00
...tolkien vytvořil umělý mýtus. Lidi si vždycky tvořili archetypy, které šly napasovat na jejich každodenní život a pomáhaly jim se s ním vyrovnat
petruschka, poidáno 6.4. 2002 19:57:39
mystic - neboj, nebudu...
Mystic, poidáno 6.4. 2002 19:50:41
el: Zřejmě vycházíš z předpokladu, že lidstvo se vyvíjí od barbarů k intelektuálům, a v tom máš sice pravdu, ale na světě už bylo i lépe než dneska. Existovaly civilizace, o jejichž schopnostech se nám dnes ani nezdá. Pak následoval úpadek(důvody toho úpadku tu rozepisovat nebudu, to by bylo na celou knihu:-)) a opět rozkvět, ale ty civilizace, co přišly po té první, už nikdy nedosáhly toho dokonalého stupně vývoje. To se opakovalo a opakuje už mnoho a mnoho tisíců let. Myslíme si, že když máme techniku, atomovku, internet atd, že jsme zatím na nejdokonalejším stupni vývoje, před 12000 lety přece nemohli mít elektřinu a podobné věci. To je ale hluboký omyl, zčásti podporován těmi, co řídí osudy tohoto světa a znají pravdu a nechtějí, aby lidé „prohlédli“ a chtějí z nás mít tupé ovce. Jejich plány se urychlují, už nemají dost času, čas také zrychluje. A navíc se do našeho vývoje zapletly určité mimozemské entity (asi si někteří říkáte, že jsem blázen, je to vaše právo, já vím, co vím).
Třeba WTC je manipulace, obětovali životy tisíců lidí, aby „postrašili“ svět. Chtějí, aby se lidé spojili proti terorismu, ale v pozadí toho všeho je snaha o vytvoření globálního státu, ve kterém si lidi budou myslet, že jsou svobodní (třeba jako tupí američani) a přitom budou jen ty „ovce“. Nakonec ale podle mě dobro zvítězí a „ Prsten zanikne v Orodruině“ a bude líp.
Wow…to je dlouhýýý:-)
To, co jsem tu napsal, neberte za bernou minci, ale můžete, jestli chcete, ale jestli nechcete, nemusíte:-)

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 6.4. 2002 17:47:50
Nenwen: pokud tomu věřit přestaneme a už nebudeme doufat, bude nejlepší jít si hodit špagát ... ale zatím ještě trochu doufám ...
Galadriel, poidáno 6.4. 2002 13:05:22
Podejte mi kapesníčky!!! Myslím to vážně. Jediné věci, při kterých jsem kdy brečela byl Titanic a fotka Orlanda Blooma, kde se díval strašně smutně, ale teď k tomu nemám moc daleko. Myslím si, že tento článek je pravdivý, ať už si z něho dělá srandu kdo chce. Hawk, domluvila jsem.
Maron, poidáno 6.4. 2002 11:39:31
Bez komentáře.
Mystic, poidáno 6.4. 2002 9:48:57
Lidi, říká vám něco rok 2012? :-)))
clau, poidáno 6.4. 2002 6:41:08
petruschka: O, yes!
petruschka, poidáno 5.4. 2002 23:01:52
...podobné vznešené bláboly mi - nevím proč - nedělají dobře na žaludek
Láďa, poidáno 5.4. 2002 16:36:46
Víte tohle je téma jako stvořené pro diskuzní fórum, tady jen jednu malou poznamku k našemu hledání cesty. Není na světě žádná moc, stát, náboženství, idea, či velká osobnost aby pro alespoň některé lidi nebyla "Tím, kdo nese Prsten" a pro jiné naopak "Sauronem". (Většinou je mezitím ještě hodně mezistupňů).Tak to prostě je.
sirluin, poidáno 5.4. 2002 11:06:30
Bel, Mystic, Númen, Ruby a všichni: dík za článek. Rozhodně sem patří (narozdíl od některých těch zmíněných fanynkovských výkřiků)
Jsem přesvědčená, že Tolkien reagoval na tenhle svět. Ale ne nějak prvoplánově na aktuální dění v politice, ale na základní hluboký principy, na kterých tenhle svět stojí. Chci psát o tom, co to znamená pro mě. Vždycky jsem hledala spravedlnost v tomhle světě... nebo spíš pro tenhle svět. Toužila jsem být jako Frodo: mít úkol s pevnýma konturama. Zničit prsten - nesmírně těžké, ale jasné. Ovšem jenom když příběh vidíme takhle zvenku. Frodo podstoupil okamžik volby, ale svoje rozhodnutí musel v průběhu cesty neustále upevňovat a znovu opravovat (jako třeba v Morii) odolávat pochybnostem a hobití pohodlnosti (vždyť svět velkých lidí se hobitů nikdy příliš netýkal). Frodo k tomu potřeboval jasné vědomí a víru, že to má smysl, a ta byla založená na jeho spojení s mocnými Středozemě - nebo lépe řečeno s těmi, kdo znali její počátek a podstatu věcí, jak se dějou a jak se mají dít, co má pravou hodnotu a co není důležité...
Já jsem hledala Něco, co pro mě bude dostatečným důvodem opustit svoje "Dno pytle pod Kopcem" (uzavřenou dušičku žijící v imaginárním světě, protože svět je viditelně pod mocí zla a radši s tím nic nemít...).
Myslete si o tom, co chcete, ale já viděla, že musím hledat Boha, že lidi mi toho moc neřeknou, protože kdyby lidi měli řešení, vypadalo by to tu jinak. Boha, protože jestli tnhle svět má nějakej počátek, smysl, řád, prostě rozlišení dobrýho a toho co od dobra upadlo (což evidentně má), musí někde za tím vším být Bůh. Ne ten směšnej děda, co sedí na obláčku, ale Ten, před kterým by se tváří v tvář nikdo neodvážil ani ceknout. Zapomněli jsme na něj, že tu vypadá tak jk to vypadá?
Bibli jsem dostala od mamky k vánocům zabalenou dohromady s Návratem krále. (Nehledejte v tom postmoderní znamení. Taky jsem si to nidky nespojovala a tu Bibli jsem si přála dostat). Co říká Tolkien sám o alegorii víme všichni, já tady píšu jen to, co jsem pochopila sama pro sebe. V Bibli jsem našla některý odpovědi: že Bůh - Zemětvůrce - zasáhl aktivně do historie tohohle světa, aby tu nikdo z nás nemusel bloudit s otázkama jak? co? kam? Bůh se stal člověkem aby se nám maximálně přiblížil a ukázal, že každej z nás může mít spojení s Tím Nejmocnějším tohohle světa. Ale nejde jen o to, že chodil po Izraeli a kázal jak se má žít. Přišel, aby nám připomenul, že je živý a že s ním potřebujeme spojení. K tomu musel udělat něco nepochopitelnýho: zemřel za nás, jako oběť, jako výkupný, za zlo, který každej znás (ve větší nebo menší míře) dělá, abysme to spojení s ním opravdu mohli mít, protože Bůh u sebe nesnese nic špinavýho. A byl vzkříšen. Vůbec to nechápu, ale věřím tomu. Jsem přesvědčená, že jen ve spojení s Bohem právě touhle cestou - prostřednictvím Krista- můžeme bojovat proti zlu, protože bez Boha, kterej je stvořitelem všeho, nepoznáme dostatečně co je to dobré. Pravděpodobně si myslíte, že jsem blázen, to mi ani tak neva, jen prosím zkuste hledat Boha taky, jestli se vám zdá, že je to blbost, žekněte Mu to, nenechá vás bez odpovědi.
Na začátku jsem psala "hledala jsem" to neznamená, že bych s tím hledáním byl konec. To, že jsem žekla Bohu: "beru, že jsi za mě zemřel a věřím, že tohle je jediná cesta k Tobě" byl jenom začátek. Změnilo se hodně a je to často dost hustý... ale život je mohem skutečnější a svobodnější než dřív... když chci, mám se koho zeptat, jak nést svůj Prsten a kam.
Sorry, je to strašně dlouhý, ale já si takový věci prostě nemůžu nechat pro sebe... GBY sirluin

Nanthei, poidáno 4.4. 2002 22:35:44
Bel: Jasně, četla jsem tvůj komentář a chápu to.:o) Autorka má nějakou ideu, ty máš jinou a to, co jsem napsala, je zase má. Já jsem to nemyslela proti něčímu názoru.
Tou autorkou v poznámce jsem myslela autorku komentáře - sebe.:-)

honza dave, poidáno 4.4. 2002 22:23:42
Pardon, nechtel jsem byt spatnym vykladacem Tolkiena, vúbec jsem nechtel byt jeho vykladacem, ale ta souvislost s nackam a mordorem se nabizi. Navic si myslim, ze Tolkien jako katolik odrazil neco z realneho sveta a z katolicke viry do sveho dila, viz. zacatek silmarillionu a zacatek bible. nakonec je dobre, ze ten clanek je na webu. diskuze je zajimava.
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 4.4. 2002 22:08:42
Nanthei: viz. můj komentář dole ... třetí od spoda. Je to jedná z cest, kterou vidí autorka ... já vidím (doufám) jiné ...
Evulka 007, poidáno 4.4. 2002 21:30:32
Myslím,že tenhle článek má v lecčems pravdu.Prsten opravdu představuje zlo,které nikdy nespí a jak vidno je stále činné a v pohybu tak,jak si to můžete přečíst v knize nebo vidět ve filmu.
Ivetir, poidáno 4.4. 2002 21:08:08
To mě nikdy nenapadlo, srovnávat Tolkiena s realitou...
Nanthei, poidáno 4.4. 2002 19:42:12
Velmi zajímavé. Já bych měla jen jednu malou, spíše úsměvnou poznámku - nechápu, proč by se mělo spojovat naše případné vegetariánství se Společenstvem? Podle mě je to volba, která skutečně může zachránit, ale rozhodně neublíží. Já osobně v tom jisté malé vítězství humanity vidím, i když se, samozřejmě, necítím jako nějaký zachránce (=Ten, kdo nese Prsten).
Pozn.: Autorka je (jak jste jistě poznali) vegetariánka:o)))

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 4.4. 2002 19:22:10
Mystic: jojo, Ilumináti a virtuální realita. Co naděláš :o)

Númen: další článek už snad tak depresivní není - je k výročí webu. A ten dnešní je snad taky OK. A každopádně ve fotkách máš jednoho zajímavého Legolase pro zasmání :)

Mystic, poidáno 4.4. 2002 19:11:32
Jo a jestli jste někdo četli Sirmallion...Tolkien dobře věděl, o čem píše, ty myšlenky s Ilutavarem a ostatníma jsou zrcadlením tohoto světa.
Mystic, poidáno 4.4. 2002 19:09:35
Hlavně to chce vypořádat se s Ilumináty a vyprostit se z Matrixu a z hmoty. Pak to bude na světě o 100% lepší!
Mystic, poidáno 4.4. 2002 19:09:34
Hlavně to chce vypořádat se s Ilumináty a vyprostit se z Matrixu a z hmoty. Pak to bude na světě o 100% lepší!
Númen, poidáno 4.4. 2002 18:55:04
Ach jo,lidičky,netrapte se tim...já vim,že mi teď všichni napíšete,že kdo jinej to má řešit,ale...je to děsný,že musíme takhle,o tomhle a hlavně TADY uvažovat.Čím budeme MY veselejší,tim bude veselejší i svět...Bele,nadhoď ňákej veselej článek,PROSÍM!!!!
Káťa, poidáno 4.4. 2002 13:58:23
Každý hledáme toho, kdo v reálném světě ponese Prsten-to břemeno. Tolkienův příběh je nádherný, chytí za srdce, má v sobě kouzlo, ale je v něm jeden hobit, který nese Prsten. Jeden jediný. Ve světě by to,ale asi dopadlo taky tak, přiznejme si, jeden človíček, proti všemu sám. A Tolkien to věděl. Není ta síla Pána Prstenů schovaná i v přátelství, v lidech (trpaslících,hobitech,elfech...), kteří nezradí za žádných okolností. Bylo by to tak i ve skutečnosti? Nebojíme se právě toho,zklamat a zůstat sami? stejně jako se bál Frodo. Potřebujeme oporu a jistotu a tento úkol nám ji nemůže dát. Obětují lidé svoji jistotu? Možná. Možná někteří.
Káťa, poidáno 4.4. 2002 13:41:00
není co dodat. snad jen lidi, přemejšlejte dál, jednou z toho bude něco velkýho. Říkala jsem si, co všechno ješte nenapíšu, ale ostatní to napsali za mě. dík
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 3.4. 2002 23:57:18
Každý si při čtení jakéhokoliv díla hledá své vlastní alegorii, mapuje události v knize na svět kolem sebe. Ač to tak autor nemyslel a třeba ani ve své době myslet nemohl ...

Článek možná zjednodušuje. Ale nejsme ovce, poradíme si s tím :o) jsem rád, že o něm lidé alespoň přemýšlí. Taky se pod ním mohl objevit komentář "No to je fajn, ale Legolas to vše zvládne a v článku chybí jeho fotka" %-)

clau, poidáno 3.4. 2002 23:52:38
Tomu, ze by mel Tolkien neco konkretniho z realneho sveta na mysli, kdyz psal pana prstenu, se pokud vim cely svuj zivot branil a odmital to. Lec nebylo mu to nic platne. Naslo spousta vykladacu jeho dila.
clau, poidáno 3.4. 2002 23:47:29
Tak vazeni pratele pozor!<br>Na tomto clanku je jiste mnoho zajimaveho a pravdiveho, ale zaroven jsou nektere jeho casti take ukazkou cernobileho=velmi zjednodusujiciho pohledu na svet. Mame tady konkretne oznaceno kdo (nebo co) je "zlo" a kdo "dobro". Neni snad toto prave cesta do pekel? Jednoducha reseni a soudy jsou vzdy popularni a prijemne jasna, ale skoro nikdy ne spravedliva. Ja osobne (nevim jak autor clanku) nevidim do vsech koncu a nevidim ani do vsech hlav, abych mohl neco nebo nekoho oznacit za pouze dobre nebo pouze spatne. Jisteze je to neprijemne (takova nejistota), ale nic neni idealni. <br>Takze ja jen vitam uvahy na takova temata, ale zaroven pozor na unahlene soudy.<br>"....hruum, hruum, jste vy ale ukvapeny narod, hruum..." :-))
(v)Eru, poidáno 3.4. 2002 22:40:29
Treti Rise ne, spis je tu to zname prirovnani k "zle vychodni zemi" SSSR, sam Tolkien nekde rikal, ze mnohem vic nez Nemci se mu hnusi Rusove, ale dost politiky. Krom toho zduraznuji, ze sam Tolien zasadne odmital alegorie vseho druhu a podobna prirovnani jeho del. Jinak si myslim, ze ona Gandalfova veta je snad nej nej myslenka z celeho PP...
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 3.4. 2002 22:26:24
Přemýšlel jsem, zda tenhle článek na tento web patří či ne. A neodolal. Opravdu nechci jen vzrušené výkřiky fanynek Legolase a rozplývání se nad ukázkou, ač je nádherná. Tolkien je něčím víc ...

Co se týče té třetí říše ... ne, spíše ne. Tolkien vždy mapování svých děl na reálný svět odmítal. Jenže ... nikdo se tomu neubrání

honza dave, poidáno 3.4. 2002 19:37:53
Tenhle web by sice nemel byt o politice,ale jista souvislost se stavem dnesniho sveta a Panem Prstenu tu opravdu je.Navic si myslim, ze Tolkien urcite neco z politickych udalosti sve doby v dile znazornil (Mordor = Treti Rise?).
honza dave, poidáno 3.4. 2002 19:33:03
Tento esej je tragicky, smutny, uzasny a pravdivy.Je to bohuzel opravdu tak.Tento svet se riti jakymsi neudrzitelnym smerem nekam a nikdo nevi kam.Ti,kteri to ridi, casto nezvladnou vyslabikovat ani svou narodnost.Stejne,jako Sauron vyhrozoval Devitkou,Bush vyhrozuje letadlovymi lodemi,namorni pechotou a atomovymi raketami,jako by jich za 50 let Cold War nebylo dost.Stejne jako Saruman cvicil skurut hai,tak Ariel Saron cvici Mossad.Nechci podporovat terorismus,obzvlaste ne ten islamsky,ale dokud Izraeli vladne takova zruda,jako Saron,fandim Palestincum dej se co dej (a to Arafat je taky peknej vrah).Stejne jako Rada carodeju a Elrondova rada byly rozhadane a bezmocne,tak je rozhadana a bezmocna OSN. Jen Frodo chybi, ten malicky, od ktereho by nikdo necekal,ze tragicke bremeno vezme na sebe.Zamacknou slzu v oku nestaci.Je sice mnoho lidi,kteri na sebe kazdodenne berou Prsten, jsou to miliardy lidi bez jidla,miliony lidi bez pitne vody,jsou to tisice aktivistu?Jsou to Greenpeace, jsou to Amnesty International?Lekari Bez Hranic,Cerveny kriz?Jsou to Cesi z Nesehnuti, odvazni hrdinove z Cloveka v tisni?ANo tito bud sami stradaji, nebo se snazi stradajicim pomoct.Prestoze delaji co muzou,porad nicime prirodu jako o zavod az ke svemu vlastnimu ublizeni na zdravi, porad jsou valky a porad USA, Cina, Rusko a Izrael vyrabi naslapne miny, ktere jsou horsi, nez lava z Mordoru a pavouci z Temneho Hvozdu.3 dolary za kus,300 dolaru za nalezeni a zneskodneni.Obavam se smutne, ze tento svet potrebuje nejakou zmenu,Ale jakou.Mozna toho malickeho,ktery ponese Prsten.A nikdo zatim nevi,kde ho vzit.
Eva, poidáno 3.4. 2002 19:04:49
Crazy Horse? Já znám jen Neil Young and The Crazy Horse.:-)
Trax, poidáno 3.4. 2002 19:02:55
Tak jsem si ty "slinty" přečetl a mám k tomu jen jedinou věc: "Netahejte svoje levičácké komplexy méněcennosti do Tolkiena!".
Andre, poidáno 3.4. 2002 19:02:49
Je to nesmírně zajímavý článek bez ohledu na zmíněné názory a nabádání se kterými se někdo může rozcházet....Není důležité nést pochodeň,ale vidět ji....Na druhou stranu jak jinak můžeš vidět pochodeň než tak, že ji někdo ponese....Je pravdou, že naše společnost se dostala do stavu kdy nositele těchto pochodní popřípadně prstenů častuje hanlivými přídomky(nicméně ne vždy,naštěstí)....Každý dostal stejný dar a je pouze na něm a nikom jiném jak ho využije či s ním naloží.....Je však zcela nepochybné, že každý život, jakýkoliv a bez ohledu na to jak si ho naše společnost cení či považuje,jak ho špiní či proklíná, má svůj vlastní,nezpochybnitelný důvod k tomu proč tu je......
Káťa, poidáno 3.4. 2002 17:25:06
před chvíli jsem dopsala komentář k tomuhle článku.A nešťastně si ho smazala...a myslím, že je to dobře. Musím o tom chvilku přemýšlet a nechat si to projít hlavou. bylo moc brzo na to, vykřikovat vzrušeně svoje názory do světa.počkám a uvidím, vystřízlivým a budu uvažovat. Před minutou jsem napsala kamarádce...ohledně smajlíků, že smějící se vypadá líp- a on taky vypadá.Co vás napadne, když vidíte tohle.. ":o(", a přesně takhle to kolem nás vypadá... ale tohle ":o)"- je čisté a neporušené. taková už naše společnost nikdy nebude..., ale byla někdy? asi ano-ještě když skoro neexistovala.Při tom stačí jenom se kouknout a zjistíte, že je tolik lidí, kteří jsou na tom stejně. tak tedy s komentářem počkám do zítřka...
Kacenka, poidáno 3.4. 2002 15:56:21
Jo, tak takhle nějak to cítím taky. Ale své cesty si určuji sama. Někdy to pomalu vzdávám, ale pak se zase zvednu z prachu a bojuju dál. Dokud se z toho prachu budeme zvedat znova a znova, mame nejakou sanci.
Jsem ráda, že existuje spousta lidí, kteří na to nekašlou. Fakt. Díky všem.

Charley, poidáno 3.4. 2002 13:40:08
Neni jich jen "par". Vsadim se ze by se takovych lidi nasla spousta. Jenze se tezko muzou nejak prosadit kdyz nevedi jak. No, ja to bohuzel taky nevim. Nikdo to nevi. Je vubec neco takoveho mozne, kdyz nikde neni zadny "zdroj" zla, kdyz neni proti cemu bojovat?

Jinak clanek je vyborny, nuti k zamysleni. Jestli se takhle zamysli vic lidi, treba se nejaka cesta nakonec objevi.

Númen, poidáno 3.4. 2002 13:27:04
To je NEUVĚŘITELNÝ!!!Na tomhle světě je asi vážně ještě pár lidí,který viděj,co se děje a který to chtěj změnit!!!Já o tomhle přemejšlim už asi od mejch deseti let.JAK a KDE pomoct,aby to bylo něco platný?Podle mýho by bylo nejlepší,kdyby lidi prostě vymřeli.Teď.Hned.Všichni.Protože to,co sme udělali s touhle zemí,by zvířata sama neudělala...Ach jo,vědět tak,kde je řešení...ale možná,že lidi jako Pamela nám ukazujou,kam jít a co řešit nejdřív...Snad.
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 2.4. 2002 22:09:05
Jak .. spíš "jakým způsobem". A kam? Ke své smrti. Tahle cesta neskončí svržením imaginárního prstenu do ohně Hory Osudu. Ta cesta je celý náš život. A prsten je způsob, jakým ho prožijeme ...
Andysek, poidáno 2.4. 2002 22:04:11
Moc hezký článek.Nutí člověka k přemýšlení.Je samozřejmé, že člověk chce změnit svět k lepšímu. Ale jak? Ruby se zeptala správně: "JAK nést svůj prsten? A kam?"
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 2.4. 2002 21:41:14
Ano. Ty "návrhy" nejsou všechny zrovna inteligentní (maso je maso :o), ale nic nemění na významu celého textu ... vymyslet si "vlastní body" je na nás. Ty zmíněné jsou návrhem autorky článku. A ta sama píše: "Jediné, o čem můžeme rozhodnout je, jak naložit s časem, který nám byl dán."
Ruby, poidáno 2.4. 2002 21:37:53
To rozhodně. Ale ten závěr... Teď nemyslím Gandalfova slova, s těmi souhlasím. Ale stát se vegetariánem ??? Byl snad někdo ze Společenstva vegetarián? Nemyslím... Zúčastnit se protestů a manifestů ??? Za co? A za koho? Máme se snad chovat jako ti komunističtí tupci, co ve jménu antiglobalizace rozbijí, na co přijdou, aby si dokázali, že nejsou tak malí, jak ve skutečnosti jsou?
To je právě ono. JAK nést svůj Prsten? A kam?
Uf, to jsem se rozjela... :o)

Thingol, poidáno 2.4. 2002 21:00:13
Moc zajímavé a působivé
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!