V rostoucí temnotě - Skutečný svět potřebuje Někoho, kdo ponese prsten
Napsal: (v)Eru & Belcarnen dne 2.4. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


V dnešních dnech všichni šílí okolo ukázky ze Dvou Věží. Snad některým z vás přijde k chuti i tenhle poměrně zajímavý text. Pán Prstenů nejsou totiž jen tisíce fotografií, zajímavé záběry, informace z intimního života herců a podobné věci. Je to víc. Mnohem víc ...

Belcarnen

Napsala Pamela White (letters@bouldweekly.com)
Překlad: (v)Eru - díky moc !

"Kdo udělá krok kupředu?" To je otázka, kterou vyslovil britský herec Christopher Lee během interview pro dokument National Geografic "Beyond the Movie: Lord of the Rings".

Lee, který četl Tolkienovu trilogii v době, kdy poprvé vyšla a od té doby jí čte znovu téměř každoročně, hraje ve filmu Petera Jacksona zkaženého čaroděje Sarumana. Je pochopitelné, že v úctyhodném věku 79 let rozpoznává roviny smyslu a závažnosti tohoto uměleckého díla, které pro něj tolik znamená ať po osobní či profesionální stránce.

Pro ty z vás, kteří jste neviděli ani film ani nečetli knihy je nutné stručné shrnutí Tolkienova příběhu. Pán prstenů vypráví o Temném pánu Sauronovi, o tom, jak ve své zlobě stvořil prsten s nesmírnou mocí, který si podmaňuje mysl a srdce malé skupinky hobitů, lidí, elfů a trpaslíka, kteří stojí proti němu. Ústřední postavou příběhu je Frodo Pytlík, hobit, který prsten zdědí. Nejdříve si neuvědomuje sílu prstenu, je však nakonec přinucen učinit volbu z nikterak lákavých možností: donést prsten do Mordoru, Sauronovy bašty a pokusit se ho zničit ( a s ním i Saurona). Nebo se vzdát odpovědnosti za prsten, což nutně znamená, že Sauron, jakmile ho získá zpět, ho použije k ovládnutí světa a uvrhne ho do temnoty.

Jestliže Frodo zvolí první možnost, znamená to pro něj celkem jistě zemřít nevýslovně strašnou smrtí. Když zvolí tu druhou, všechno, co miluje pomine. Frodo se (ne příliš ochotně) rozhodne, že bude sám čelit smrti a temnotě v naději, že Středozemi zachrání.

Frodův úkol zničit hluboce zakořeněné zlo není nic, čemu já nebo vy kdy budeme vystaveni. Nebo ano…?

Náš svět je jistě plný stínů, které se vyrovnají těm v Mordoru. Temnota zachvátila hodně míst na této planetě. Zlo se dále prohlubuje ve Washingtonu, D. C., kde několik nejmocnějších a nejzkaženějších lidí světa plánují bombardováním vrátit Irák zpět do doby kamenné. Stíny houstnou nad střední Amerikou, kde takzvaný volný trh způsobil něco, co může znamenat konec pro mnoho domorodých kultur, smazávajíc tak tisíce let lidských zkušeností. Žádné světlo už nesvítí na blízký východ, kde Palestinci a Izraelci pálí jednu ránu za druhou v něčem, co se stalo brutální odvetnou válkou. A jak se klima na Zemi mění a vzduch se plní smogem, vyvstává mnoho obav, že tyto změny se mohou pro lidstvo ukázat jako osudné.

Frodova situace je mnohem víc uchopitelná: zlomocný prsten, zlo představované Glumem, Sarumanem nebo bandou bojovných Skurut-Hai. To je půvab fikce.

Ale neexistuje žádná konkrétní osoba, organizace nebo předmět, který bychom mohli zničit a zachránit svět. Temnota, kterou prožíváme, je výsledkem komplexu lidských vztahů, ne machinací jedné jediné mysli. Korporace, vládní byrokracie a vojenské a paravojenské skupiny jsou ti nejviditelnější hráči v našem zničujícím dramatu. Ty jsou ale složeny z tisíců a tisíců jednotlivých lidských bytostí, z nichž každá má možnost vlastní volby.

"I v tuhle chvíli existuje spousta lidí, kteří zoufale touží po slušném světě" říká Lee v dokumentu. Chvíli mlčí. "Kde je Ten, co nese prsten?"

Mnoho z nás by chtělo lepší svět, ale jak zachytit problém, který má tolik příčin? Jak si proklestit cestu zákeřností a zkažeností tak silnou jako pavučina Tolkienovy Oduly, jak odhalit problém a najít řešení? Na koho uvalit odpovědnost, když je tolik viníků? Je snadné cítit se jako pasažér na rychle se řítícím smrtícím vlaku, neschopný ho zastavit, neschopný z něj vyskočit. Nemusí to však být tak beznadějné, jak se zdá.

Řešení ve skutečném světě může být hodně podobné tomu, na které naráží Tolkien ve svých knihách: síla lidského - nebo hobitího srdce. Tím, že uchopíme svou odvahu a rozhodneme se pohnout kupředu můžeme, stejně jako Frodo, změnit budoucnost.

Historie zná několik Těch, co nesli prsten: Spartakus, Harriet Tubman, Crazy Horse, Black Elk, Mahatma Gandí, Malcolm X, Martin Luther King jr. Všichni byli ochotní riskovat vše pro poražení zla, které postihlo jejich dobu.

Několik Těch, co nesou prsten je stále s námi: Nelson Mandela, který strávil 25 let ve vězení během Jihoafrických bojů proti aparteidu, Otec Roy Bourgeois, který zasvětil svůj život snaze zrušit School of the Americas, která cvičí latinoamerické vojáky v mučení a zabíjení. Julia Butterfly, která měsíce žila na stromech, aby bránila les před těžbou. A jsou i další.

Mnoho těchto lidí je z ubohých poměrů. A téměř nikdo nevyřešil problém, který se objevil v jejich životech, když se však objevil, každý si stál za tím, co mu přišlo správné a nedbali o svůj strach, ani o to, co to bude stát. A to musíme i my.

Je mnoho způsobů, jak to udělat: stát se dobrovolníkem, pomáhat lidem bez domova, vyslovit se proti nekalým korporacím a vládním postupům, účastnit se protestů a manifestů, stát se vegetariánem, sbírat odpadky, spotřebovávat méně a tvořit více. Skrze tyto malé oběti můžeme vykonat změnu.

Proč oběti? Nikdo z nás nechtěl přijít na svět, který je na pokraji rozkladu. Ale jsme tady. Buď přežijeme a budeme se rozvíjet jako lidská rasa, nebo budeme trpět a pravděpodobně vymizíme.

Jak řekl Gandalf, Sarumanův kladný protějšek v příběhu, nikdo z nás nemůže rozhodnout, do jakého světa se narodíme. Jediné, o čem můžeme rozhodnout je, jak naložit s časem, který nám byl dán. Jako Frodo se musíme rozhodnout, jestli nést břemeno, které před sebou vidíme, nebo ho necháme spadnout a budeme doufat, že ho zvedne někdo jiný.

Pravdou je, že každý z nás je Ten , který nese prsten. To co vykonáme jako jedinci pomůže předurčit osudy nás všech.

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=182 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 9:00:57 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------