Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 2121 lidí

Celkem návštěvníků
14789460

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
20.3. 2002
Lidé ve stínu hvězd - Peter Owen, mistr parukář - aneb jak dlouhý má vlastně Gandalf vous ?Verze pro tisk
Britská Oskarová naděje - Peter Owen, mistr parukář

Umístění vypadá opravdu slibně. Provozována v upravené garáži skryté na úzké uličce skromného Bristolského předměstí, kancelář je neokázale funkční. Pouze malé černobílé fotografie na z velké části holých zdech dávají náznak půvabu.

Jsou zde obrázky Roberta de Niro, Johna Malkoviche, Oprah Winfrey či Danny Glovera, všechny s načmáranými slovy díků. Glover, spolu s Melem Gibsonem jedna z hlavních hvězd filmů Smrtonosná zbraň, napsal přes svůj obličej: "Nikdy jsem nevypadal líp!"

Tahle prostá budova je tvůrčím centrem jednoho z nejméně nápadných Britských příspěvků narcistickému světu Hollywoodu, paruk, které většina diváků na filmových hvězdách ani nezaregistruje.

Ve čtvrtek poletí Peter Owen, muž zodpovědný za tisíce zarostlých výmyslů včetně vousů čaroděje Gandalfa, do Los Angeles, jako jedna z největších Oskarových naději Británie - za paruky a make-up na Pánu Prstenů. Již před časem získal za práci na tomto filmu cenu Bafta (Britská filmová cena).

"Kdyby mi teď zavolali a řekli: `Uděláš tu práci na Pánu Prstenů?` odpověděl bych `Ne, nejsme schopni zvládnout něco takového`", řekl Peter.

"Ale zvládli jsme to. Připomínalo to organizování Třetí Světové Války. Nikdy se netočilo na méně než třech místech současně. Dostali jsme šest týdnů na přípravu úplně všeho, což bylo naprosto absurdní. Museli jsme navrhnout make-up a vyrobit více než 100 nových paruk a naučit každého, jak si je správně nandávat."

"Nebyl čas na paniku. Museli jsme se rozhodovat velice rychle a prostě dát režisérovi to co chtěl."

Tedy spíš ve většině případů. Peter Jackson, režisér, byl rozhodnut, že Gandalf, kterého představuje Sir Ian McKellen, by měl mít vous dlouhý tři stopy (tj. přes 90 cm).

"Řekl jsem mu, že to bude nepoužitelné, že Ian nebude schopný hrát volně a nebo se pohybovat bez stálého zamotávání se. Nakonec to sám uviděl a já prostě stopu nebo ještě víc ustřihl. Vous má být součástí postavy, kterou Ian hraje, ne její karikaturou."

Owen se doznává ke svému perfekcionismu. Výsledkem čeho je, že se stal jedním z nejdražších v oboru: každá z jeho paruk, pilně vytvořena z lidskách vlasů pocházejících z Ruska nebo Španělska, stojí mezi 3 až 8 tisící librami.

Owen, King & Turner, společnost, kterou s kolegy založil v roce 1987, nevyrábí pouze paruky a make-up, ale opatruje své výrobky i přímo na place.

Narozdíl od svých konkurentů, kteří prostě pouze konstruují na zakázku a dál se o nic nestarají, Owen se přímo setkává s režisérem a herci, aby s nimi probral, jak paruka a make-up mohou pozvednout postavu - což může být velice úmorný proces, pokud má dotyčný herec citlivé ego.

Oblečen v černých džínech a tričku s nápisem "Lord of the Rugs" (Pán Pokrývek) - dárkem od Petera Jacksona, 51 letý Owen vysvětluje: "Co si lidé na parukách neuvědomují je to, že ne vždy děláme lidi jen hezčími."

"Často skrýváme krásu a snažíme se, aby herec vypadal obyčejně, průměrně. Před pár dny jsem tohle dělal s Johny Deppem. Mým úkolem bylo, aby se zdál starším, než se normálně jeví, což bylo poměrně obtížné."

Jakmile natáčení začne, Owen balancuje za kamerami a přesvědčuje se, zda paruky vypadají přirozeně. Každá je vyrobena ve dvou exemplářích pro případ nehody. "Člověk by byl blázen, pokud by začal natáčení jen s jednou parukou, " říká. "Trvá okolo třech týdnů ji vyrobit a nemůžete pozastavit natáčení na tak dlouho."

Přestože přinesl Owenovi jeho první Oscarovou nominaci, Pán Prstenů rozhodně nebyl typický projekt, a to ne pouze kvůli svému rozsahu. Ve většině filmů jsou jeho paruky tak nenápadné, že dokonce ani členové filmového týmu si jejich přítomnosti nejsou vědomi.

"Když lidem říkám, že jsem dal paruku každému v Pánu Prstenů, všichni vědi o Gandalfově vousu, ale říkají `I Seanu Beanovi?`. Většinu času si lidé prostě neuvědomují, že jsme něco udělali, a že to, co vidí, nemá nic společného s hercovými vlastními vlasy."

"Jedny noviny nedávno přinesly fotku Nicole Kidman s textem: `Není to od ní hezké, že si pro tuto roli přebarvila své nádherné vlasy na špinavě tmavě hnědou?` Byla to paruka a nikdo o tom nevěděl."

"Jednou jsem řekl kameramanovi: `Dávej pozor až tamta herečka vejde do světla, protože krajka - ta jemná gáza co drží vlasy po hromadě - se objeví.` A on odpověděl: `Nebuď směšný, ta nemá paruku.`"

Owen mohl očekávat Oscarovou nominaci za film Philadelphia, ve kterém napodoboval zničující následky AIDS na Tomu Hanksovi, ale právě v tom roce šla do kin i Mrs Doubtfire.

"Každý v oboru ví, že je docela snadné udělat takovéhle převlékačky do šatů opačného pohlaví, ale provést někoho naprosto uměle takovou nemocí - a i když Tom Hanks vypadal naprosto normálně a zdravě nebyly to jeho vlastní vlasy ani kůže - je podstatně složitější."

"Ale Mrs Doubtfire dostala Oscara. To dokáže znechutit."

Velmi působivým je odhalení, že Oprah Winfrey nosila ve svých televizních show jeho paruky po dlouhá léta. "Prý jí to ušetřilo dvě hodiny denně, " říká.

Owen začal svou kariéru výrobou paruk pro divadla a operu. Prvním filmem pak byl The Draughtsman`s Contract, ale v Hollywoodu prorazil až v roce 1985, kde se stal zodpovědným za přeměnu Vanessy Redgrave ve vousatého muže pro film Second Serve (Druhé podání), který pojednává o tenistce podstoupivší změnu pohlaví.

A pak už se práce jen hrnula. Seznam hvězd, které Owen ve více než 70 filmech "oparukoval" vypadá jako Kdo je Kdo v byznysu. Nechybí jména Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Mel Gibson, Tom Cruise, Judi Dench, Sigourney Weaver, Meryl Streep, Demi Moore, Nicolas Cage, Mel Gibson či Bruce Willis.

V dílně sousedící s kanceláří, kde tři nebo čtyři ženy uspořádávají lidské vlasy do různých délek, můžeme na nástěnce číst o právě probíhající práci: "Nicole Kidman x 2 - tmavé"; "Cate Blanchett 1 x úprava čela".

V současné době, jak Owen řekl, cestuje do Los Angeles tak často, že se cítí jako kdyby dojížděl do práce. Ale ani on nebo někdo z jeho společnosti ještě nebyl přilákán pozlátkem Hollywoodu natolik, aby si odpustili tlak přesuny na ně vyvíjený.

"Je učiněným štěstím, že jsem nikdy neměl žádné ambice. Kdybych nějaké měl, možná bychom se i s rodinami přestěhovali do Hollywoodu, což by mohla být velká chyba. Místo cizokrajných ptáčků co přilétají do Hollywoodu předvést své umění bychom byli jako každý jiný obchod s parukami."

Zdroj: news.telegraph.co.uk
Překlad: Jan "Belcarnen" Čeřovský
omluvte případné nesmysly, ale v kadeřnictví se moc nevyznám :o)

Šance Pána Prstenů na zisk Oscara právě v kategorii zastupované Peterem Owenem jsou podobně jako u vizuálních efektů a výpravy opravdu veliké. Držme palce, aby vše vyšlo.

Doporučené články:
Přečteno celkem 20275x, verze pro tisk

Další článek - Reportáž - Festival fantazie ElfCon 2002

Předchozí článek - Magická zkušenost Iana McKellena; Kde uvidíme Legolase příště; Ukázka definitivně potvrzena

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




wooloong, poidáno 23.3. 2002 19:33:21
Parodie, ty trochu inteligentnější, mám ráda, ale parodii na PP si nedokážu představit.
Ivetir, poidáno 23.3. 2002 18:59:00
Takový vousy bych bral...
petruschka, poidáno 23.3. 2002 1:28:40
...posledních pár let vznikají hlavně různé prdící/teenage parodie, takže jestli něco takového vznikne tak čekejte Samovy první milostné zkušenosti s Vilíkem, přihřát elfy, Froda jako zvlhčovače postelí atd...těšte se
FlyCyber, poidáno 21.3. 2002 20:22:03
Ano, takz mu ho přeju, je to fakt machr.
Ruby: souhlasím, i když kadeřník taky nejsem... (-:

Goldberry, poidáno 21.3. 2002 14:30:03
Peter Owen je vážně machr, naposto jsem netušila, že paruku měl třeba i Boromir....Oscara by si určitě zasloužil!
Míšánek:100% souhlasím!

Ruby, poidáno 21.3. 2002 7:49:53
Moc pěkné, Bele. Pokud můžu soudit (taky se v parukách moc nevyznám), tak tam nemáš žádnou věcnou chybu ;o)
Lord of the Rungs lives !!! :o)))

Míšánek, poidáno 21.3. 2002 6:12:05
Jasně. Všiměte si třeba trpaslíků. Vždy jsem hodně přemýšlel, jak si představit sveřepého trpaslíka... a oni jsou skutečně sveřepí, tak sveřepí, že sveřepější by už být ani nemohli.
Andre, poidáno 20.3. 2002 22:59:29
Je vidět,že Lord of the Rugs(pán pokrývek a převleků) je velkým pánem i ve společnosti Pána prstenů:o))
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!