Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Kinofil
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1152 lidí

Celkem návštěvníků
14957639

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
14.2. 2003
O kterých dvou věžích je kniha a jaké jsou myšleny ve filmu?; Jak tedy nakonec zemře Saruman?; Kdo je pro vás ideálním partnerem z Pána Prstenů?; Andy Serkis o tom, že PJ nebyl nominován na Oscara za režii; Triumf Prstenu - alegorie realityVerze pro tisk

O kterých dvou věžích je kniha a jaké jsou myšleny ve filmu?
Napsala a přeložila Bellatrix

V komentářích k článku o "chybách" ve filmu Dvě věže se rozpoutala diskuse o totožnosti těchto věží. Ano, které to vlastně jsou? Peter Jackson nám ve filmu předložil jistou odpověď, ale je správná?

Zapátrala jsem na internetu a našla tento odkaz na stránky TheOneRing.net, kde se lidé znalí Tolkienova díla snaží podobné otázky prozkoumat a zodpovědět. Přeložila jsem komplet všechno, co je tam o problematice názvu Dvě věže napsáno. Upozorňuji, že jsem výzkum neprováděla sama a nemám možnost to ani ověřit (nevlastním níže zmiňované Tolkienovy Dopisy), ale vzhledem k dobré zkušenosti se serverem TheOneRing nemám důvod jim nevěřit.


Otázka: Které jsou vlastně ty Dvě věže? Setkal jsem se s názory, které zahrnují snad VŠECHNY možné věže, včetně Barad-dur, Orthanku, Minas Tirith a Minas Morgul (dokonce někdo někde zkoušel navrhovat Helmův Žleb).

Odpověď: Podívejte se na poslední stránku Společenstva Prstenu:

“Zde končí první část historie Války o Prsten. Druhá část nese jméno Dvě věže, protože její události se odehrávají ve stínu Orthanku, Sarumanovy citadely, a pevnosti Minas Morgul, která střeží tajný vchod do Mordoru...”
Viděl jsem už argumenty proti tomuto textu, které říkali, že profesor je nenapsal sám a že byly vlastně vloženy vydavatelem (Allen & Unwin). Skutečně, vzpomeňte si, že Pán prstenů nebyl původně psán jako trilogie, ale spíše jako kompilace šesti knih. Byl to právě Tolkienův vydavatel, který se rozhodl pro “příjemnější” variantu tří oddělených dílů a požadoval pro ně nová jména. Tolkien z toho neměl vůbec radost, ale tlačil ho termín, takže vymyslel ty tři názvy, které dnes známe.

V Dopisech J.R.R. Tolkiena se o jeho osobních názorech můžeme dozvědět mnohem víc:

“Titul Dvě věže se dostává co nejblíže snaze najít název, který by zahrnul velkou rozmanitost příběhu Knihy třetí a čtvrté; a můžeme ho ponechat nejednoznačný - může odkazovat na Železný pas a Barad-dur, nebo na Minas Tirith a Barad-dur; nebo Železný pas a Cirith Ungol (1).” [dopis č. 140]
Poznámka pod čarou (1) k tomuto dopisu říká:
”V následujícím dopise panu Ranyeru Unwinovi (dopis č. 143) Tolkien více upřesňuje, že ty dvě věže jsou ‘Orthank a věž Cirith Ungol’. Na druhou stranu na jeho původním návrhu na obal Dvou věží (viz dopis č. 151) jsou zcela jistě vyobrazeny Orthank a Minas Morgul. Orthank je zobrazen jako černá věž se třemi špicemi (odkaz na Obrázky č. 27) a se znakem Bílé ruky vedle; Minas Morgul je bílá věž s tenkým srpkem měsíce nad ní, což odkazuje na její původní název Minas Ithil, Věž vycházejícího Měsíce (Společenstvo Prstenu str. 257). Mezi Věžemi prolétá nazgul.”
Našel jsem ještě jeden dopis, v kterém se píše:
”Z názvu Dvě Věže vůbec nemám radost. Pokud je v něm nějaký skutečný odkaz na druhý díl, pak musí znamenat Orthank a věž Cirith Ungol. Zdá se to být ale velmi zavádějící, protože je rovněž neustále zdůrazňován kontrast mezi Temnou věží a Minas Tirith.” [Dopis č. 143]
Takže tady to máte. Já osobně věřím, že název spojuje dvě stavby, které mají největší dopad na osudy hlavních hrdinů. Nebo spíše dvě Moci, které ty stavby představují. V Knize třetí bohuje Théoden a Gandalf proti moci Orthanku. V Knize čtvrté se Frodo a Sam nakonec dostanou k Minas Morgul, kde Frodo o vlásek unikne odhalení Černokněžnickým králem (vzpomeňte si, že k událostem uvnitř věže Cirith Ungol se fakticky dostaneme až v Návratu Krále, takže to nepočítám).

(konec překladu z TheOneRing)


Já bych k tomu jen dodala, že by se dal název Dvě věže brát i symbolicky, jako “dobrá a špatná strana” nebo “nepřítel ze dvou stran”. Podle mě je z těch dopisů vidět, že JRRT nebyl s názvem spokojený a uvědomoval si, že kterákoli kombinace těch věží má slabiny - a z toho důvodu se jednoznačné a konečné definici vyhýbal. Každopádně Orthank mi připadá dost logický, daleko logičtější než třeba Minas Tirith, a druhá strana je pro mě zkrátka Mordor, ve kterém jsou jak vidno celkem tři věže, ze kterých si můžeme každý vybrat :o) (i když Barad-dur se v knižní verzi druhého dílu v podstatě nevyskytuje).



Jak tedy nakonec zemře Saruman?
Christopher Lee nedávno opět potvrdil, že bylo natočeno asi pět různých verzí Sarumanovy smrti a nikdo (snad krom Petera Jacksona) ještě neví, která bude nakonec použita. Potvrzena je existence varianty "nabodnutí na podivné kolo" a "podříznutí Červivcem". Tyto dokazují i následující fotografie...



Kdo je pro vás ideálním partnerem z Pána Prstenů?
Na této adrese najdete takový malý dotazník, po jehož vyplnění se dozvíte, kdo by pro vás byl ideálním partnerem z postav vyskytujících se v Pánu Prstenů. Pokud vám to vybere poníka Vilíka, nic si z toho nedělejte - nebudete jediní. Pokud by někdo přeložil ty otázky i pro neangličtináře, bylo by to fajn. Takže co vám vyšlo? 


Andy Serkis o tom, že PJ nebyl nominován na Oscara za režii...
"Byl jsem opravdu strašně zklamán. Je to absurdní! On je tvůrce filmů světové třídy, dosáhl nevídaných úspěchů. Už jen když ho každý den pozorujete při práci, jak kontroluje sedm štábů. Řídí a hlídá úplně všechno a stále je to ten příjemný chlapík... to je nevídané. Nikdy jsem nepotkal režiséra jako je on, nikdy. Hollywood má prostě problémy s fantasy filmy a vždycky měl. A tenhle rok to bylo obtížné i kvůli tomu, že Dvě Věže jsou prostředek trilogie. Ale myslím, že příští rok bude všechna ta námaha odměněna."


Triumf Prstenu - proč stále přirovnáváme ke skutečnosti?
...
Podíváme-li se na Pána prstenů z tohoto hlediska, nemusíme dlouho bádat nad tím, proč nás právě teď rozechvívá příběh boje o záchranu Západu před Východem a Jihem. I nás čeká bitva s nepřítelem bez tváře a rétorika je stejná. "Jeho cílem je pouze zlo. Nemůžete přemýšlet v normálních termínech o muži tak ovládaném zlem." To nemluví Gandalf o Sauronovi, ale George Bush o bin Ládinovi
... [ Celý text na Reflexu ]

Přečteno celkem 18275x, verze pro tisk

Další článek - 2. lekce elfštiny - psaní v tengwar (určeno naprostým začátečníkům s alespoň tak špatnou pamětí jako je moje)

Předchozí článek - Známe definitivní Oscarové nominace!; Proč nezpívala Glumovu píseň Björk?; Kritika Pána Prstenů v Rudém právu; To nejlepší z časopisů Palantír, Thorin a Minas Tirith

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




pbjewv, poidáno 20.11.2023 6:08:27
Let them know that help is on the way <a href=https://nolvadex.buzz>tamoxifen gynecomastia</a>
..., poidáno 16.2. 2004 20:52:43
Jéé mě vyššel můj miláššek Glumešek.
Fosa, poidáno 27.2. 2003 19:07:43
ehmmmm... uzijte si besneni, kdo je lepsi, ja se radsi vracim zpatky na recenze...
Ungel, poidáno 19.2. 2003 22:24:34
Mě taky vyšel Aragorn...:o((Faramir tam asi není,co?)
Arsiméné, poidáno 19.2. 2003 18:29:46
Tak do toho testu, která postava se mi nejvíc podobá, se mi ňáko nepovedlo dostat. Ale někdy je to lepší nevědět...
Nicméně partnerem pro mě je stále Aragorn. Hm, kdyby nám autoři testů takhle taky přihráli nějakého takového štramáka (a takového,který by o mě stál, což by byl asi složitý úkol). Jenže nejsme ve Středozemi...

Pulper, poidáno 19.2. 2003 10:43:04
Jéžiš! Holky mně vyšel Aragorn. To je žůžový, né?
Corwin, poidáno 18.2. 2003 10:27:13
saschia:a ked si ho predavala povedala si novym majitelom ze budu mat doma Dunadana??A aby sa k nemu dobre spravali????:-)))Pekne meno pre psika:-))Aj pre sucku:-))
saschia, poidáno 18.2. 2003 9:11:01
Corwin: nemam Aragorna doma, on sa mojej sucke narodil a ja som ho predala, ale stale ma berie ako maminu, ked ma nahodou vidi, snazi sa mi vyliepat na hlavu (co je sranda, akozto vazi zo styridsat kilo). A ma aj sestru Arwen. Holt rozhodla som sa byt originalna, nastastie mam dokladovane, ze skor ako zacala celosvetova mania.
Sírwen, poidáno 17.2. 2003 18:37:23
teda... no, muj idealni partner je sam, to se dalo cekat. ad bush a starwars-ono je to cele v tom, ze tohle putovani, zla zeme, parta rebelu-to jsou archetypy a daj se najit VSUDE, a kdyz si je hledaj treba v lotrovi, furt lepsi nez kdyby si vzali treba dunu (to by to dopadlo o moc hur... :))
Lucille, poidáno 17.2. 2003 18:28:43
Tak nejen ze by byl Aragorn idealni partner, jeste k tomu jsem mu podobna :o)
Corwin, poidáno 17.2. 2003 13:09:05
:-)))ty mas psika Aragorna???:-))))Pekne:-)))Predstavujem si ako ked sa zabehne nan volas:Elessar,Elessar:-)))
saschia, poidáno 17.2. 2003 12:06:46
Tak ja som vraj Frodo, hoci sa citim skor ako Eowyn. Ale za partnera mi osud prisudil Aragorna, v com s nim nemienim polemzovat, hoci je Aragorn uz mojim synom (no dobre, synom mojej fenky, ale to je skoro to iste).
Eva, poidáno 16.2. 2003 23:30:10
ad varda82: zkoušela jsem si to taky a vyšla mi Galadriel.Pokusím se nyní o změnu:-), jestli to půjde.
arwen, poidáno 16.2. 2003 21:10:32
nevite zda je tam vubec treba Frodo,Legolas nebo treba Eomer,ja myslim ze je tam jen Glum,Sam,Aragorn a Faramir..
Enja, poidáno 16.2. 2003 20:57:57
Heč, vyšel mi Faramir!!!:-)))
varda82, poidáno 16.2. 2003 20:50:13
Skúšal už niekto tento test?http://www.geocities.com/mydigitalview/lotr_person.html
Je to o tom, ktorá postava z LOTRa je ti najviac podobná. Robila som si ho 2x s odstupom 1 roka a v oboch prípadoch mi vyšlo Galadriel... :)


varda82, poidáno 16.2. 2003 20:39:14
2x Aragorn a 1x Sam.
Gaius_Bonus, poidáno 16.2. 2003 19:04:51
Jisstě, Glumíššek. To je dobrá legrace.
Pak taky Faramir, ale to je takové divné!!!

Lily, poidáno 16.2. 2003 16:24:34
No...mne vyšiel Faramir a potom Aragorn...ale inak väčšina a)Aragorn,b)Samwise Gamgee,c)Faramir,d)Gollum...
Arsiméné, poidáno 16.2. 2003 13:57:58
Pro Bellatrix: výborně, teď v tom budu mít jasněji.
Ach jo, přirovnávání PP k současné situaci prostě nepřestane. Dvě věže coby propaganda??!!! Dvě věže = kolektivní válečný film???!!! (A kde zůstali hobitci?) Ale Mortensenovy výroky mě znechutily snad ještě víc (Legolas, Gimli, Rohanští podobní Iráčanům????!!!!!!)
Hm, v testu mi vyšel Aragorn, ale asi to nebylo moc přesné. Líbí se mi Faramir, ale otázky v testu se mi vůbec nezamlouvaly, byla to většinou volba toho nejmémě nevyhovujícího.

hOBITKA, poidáno 16.2. 2003 12:46:54
Jooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3x Aragorn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jdu slavit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sardë, poidáno 16.2. 2003 12:42:39
To je škoda,že tam není Legolas.Vyšel mi Faramir.Není to sice tak hrozný,ale že by se mi Faramir nějak extrémně líbil se taky říct nedá.
Irénka, poidáno 15.2. 2003 18:35:08
Mně vyšel Sam Křepelka - opravdu skvělé! Co víc si přát. Už nebudu romantik a příště mi vyjde třeba Aragorn.
Lucille, poidáno 15.2. 2003 16:59:25
me vysel Aragorn, bezva :o))))
Nelenya, poidáno 15.2. 2003 10:59:06
Bellatrix: co je to za test dys tam neni Legolas????:o) No, skoda ze nejsem tak dobra anglinarka, ze si to neumim prelozit:o/
Justina, poidáno 14.2. 2003 23:56:37
tak mi vyšel Faramir...a zkoušet to znova nebudu, to je osud.
arwen, poidáno 14.2. 2003 20:26:17
oppps napoprve Glumik :-))pak Faramir..to uz je lepsi..aaa zase Glum :-(((a zas Faramir..ja chci Aragornaa..dobre porad budu vyplnovat a vyplnovat..hm zas Glum..aa Sam Krepelkaaa a zas gluuum..a anooo Aragorn..ach jo proc ja to zkousela znova..Saaam a Faramiras Gluuuma ted arwegorn!!dobry necham toho..uz koncim :-))
r-wen, poidáno 14.2. 2003 19:59:42
taky faramir:)) a ja se tolik snazila o aragorna:(((
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 14.2. 2003 19:48:06
Diaboliq: přepsal jsem se, myslel jsem "pošli mu odkaz" :)
balrogina, poidáno 14.2. 2003 19:31:42
Ja jsem ocividne na Gluma
Honza Dave, poidáno 14.2. 2003 19:21:31
To jsme tady vsichni na Faramira? Me vysel taky. :-)))))
Kejscha, poidáno 14.2. 2003 17:57:09
Noo, tak mne teda vysiel Aragorn - zaujimava volba! :o)
gill, poidáno 14.2. 2003 17:04:48
Náhodou, já Baldýnskýho uznávám, je fajn a umí psát. To, co mi přišlo divný, je nikoliv fakt, že popíš zneužití jednoho filmu pro válečnou propagandu, ale to, že uvádí, že tam Jackson schválně (pod tlakem veřejný atmosféry po 11.9. - ?) dodatečně vrazil záběry, který maj budit válečný emoce. A Haradští ve filmu celkem odpovídaj popisu v románový předloze (snědý, tmavý vlasy, orientální vzhled.)Navíc bez nejakejch současnej asociací, pro Západ byl Východ ode dávna nebezpečí, stejně jako se velký západní říše oddávaly imperialistický agresi vůči Východu :-/
Aubi ml., poidáno 14.2. 2003 16:42:57
Navíc s mou skrovnou znalostí angliny ani pořádně nevím, jak jsem se tam vlastně popsal- skřetí obránce nevinných? Enwe, vládce nebes, kterej ale občas dostane chuť na rybišku?
Corwin, poidáno 14.2. 2003 16:16:30
Zensky tam nejsou a riskovat Faramira radeji nehodlam:-))
Diaboliq, poidáno 14.2. 2003 15:37:32
Nevim jak to chápat, ptej se přímo jeho :-)
Aubi ml., poidáno 14.2. 2003 15:28:37
Taky jste mohli rovnou napsat, že v tý anketě nejsou ženský. nevím jak vás, ale mě Faramir moc nebere.
Aubi ml., poidáno 14.2. 2003 15:20:19
Diaboliq: mám to chápat tak, že na nás jeho ubohá inteligence nedosahuje? :)
kobieta, poidáno 14.2. 2003 15:13:34
hmm tak mi vyšel Faramir-je zajimave ze je mou nejoblibenejsi postavou v knize;-)
Trpaslík, poidáno 14.2. 2003 14:02:43
Těch lidí, co vystupují proti článku T. Baldýnského, je 3 z 5. Mám obavu, že není o čem diskutovat. Viz neznalost kdy se co natáčelo, kdy dotáčelo apod.
Lollitka, poidáno 14.2. 2003 13:53:16
Dvakrát Aragorn a jednou Faramir. Super. Muži Gondoru jsou mi souzeni. JÁ bych teda nechtěla, aby mi vyšel nějakej nafoukanej elf, co vypadá jako, že právě vyšel ze základky (nic proti Orlandovi).
Diaboliq, poidáno 14.2. 2003 13:42:08
Jakej odkaz? Jeho mejl? tomas@baldachyn.cz
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 14.2. 2003 13:25:34
Diaboliq: pošli mi odkaz... jestli něco z těch textů nejsou spíše argumenty než bezduché vystupování proti jeho textu, tak jsem asi jelen :)
filipa, poidáno 14.2. 2003 13:19:40
3 x Aragorn !!!! Legolas tam asi fakt nie je.
Diaboliq, poidáno 14.2. 2003 13:09:08
Tak jsem si dovolil napsat Mr.Baldynskemu aby se zapojil do diskuze.Jeho odpoved bohuzel zni takto:No... jestli myslite, abych prispel do te diskuse, tak moc nevidim
duvod. Vetsina lidi, kteri proti memu clanku vystupuji, nepredkladaji
argumenty, s nimiz bych byl schopen polemizovat.

Bellatrix, poidáno 14.2. 2003 12:35:43
KARMEL: jé, chichí :o) škoda že jsem u toho nebyla :o)

GILL: nepřišlo mi, že to Baldýnský myslel jako svůj názor. Spíš prostě konstatoval. O tom svědčí i jeho poznámka o StarWars.

Karmel, poidáno 14.2. 2003 11:57:42
to Nelenya: chtěla jsem tě potěšit a snažila jsem se test nafingovat tak, abych dosáhla tvého vysněného Legolase :-)...no, nevím...(snad to bude mou ne úplně 100% angličtinou), ale jak vůbec ten Test může vědět že mi způsobí srdeční selhání tím, že mi předhodí FARAMIRA!!!!!!!!!!!!! to bych byla fakt radši aby mi vyšel ten Vilík :-))))))))))))))))))))))))..příště už žádné dobré skutky :-)
puberťák, poidáno 14.2. 2003 11:39:46
teda to je síla.tedy ten článek v reflexu.To ukazuje na inteligenci amíků.to je přímo tragédie co ty vymydlenci jsou schopni z tolkiena udělat.Myslíte že by byli schopni pochopit našeho malého krtka nebo křemílka a vochomůrku?Tak jak byla zeď mezi východem a západem v evropě tak udělejme totéž mezi evropou a amerikou.to jsou stejní šílenci jako kdysi rusové.patent na všechno a oni jsou nejlepší.absolutně nejsou schopní pochopit co je to fantasy.a svými fantasmagorickými filmovými nesmysly krmí celý svět.a všichni jim to žereme.snažím se tomu vyhýbat ale nejde to .jsou jak vši všude po celé zeměkouli.kristepane to ani na tyto stránky nedávejte takovéhle bláboly.
gill, poidáno 14.2. 2003 11:35:37
Uvažoval jsem před těma třema nedělema, jestli mám do Reflexu napsat, abych se PJacksona a LOTRa zastal, protože mě tenhle článěk děsně naštval. Pak jsem si řek, že to za to nestojí, a připravenej prokec jsem si schoval... Fakt je, že na těch fotkách, co chodily ze slavnostního uvedení PP v Tokiu, jak na něm byl Mostensen a Urban, měl Viggo svý tričko s vlastnoručně vyrobenym nápisem proti válce přeloženým do japonštiny. A když byl předtím v Argentině, tak ho měl taky, ale popsaný španělsky :-) - nosí ho furt. A kolem vánoc běžel po zahraničních i českejch tolkienovskejch stránkách rozhovor při příležitosti uvedení TTT v USA, kde Mortensen a Wood veřejně odsoudili americkou agresi proti Iráku - to ještě chvíli před tím že se v USA zkonstituovala liga odporu umělců proti válce. To za prvý. <br>za druhý, s trochou nadsázky, Pán prstenů je vo partě záškodníků, který se plížej s ničivejma úmyslama do srdce totalitní moci - v podstatě je to stejná kategorie jako Baldýnským v tom Reflexovým článku zmiňovaný SW.<br>A za třetí, není pravda, že PJ točil ty na sentiment citlivý scény loni v létě, protože v davovejch scénách hrajou jeho děti a jsou stejně mrňavý, jako ve scénách z prvního dílu, tudíž i ty nervy drásající scény z jeskyní Hlemova žlebu jsou víc než dva roky starý. Dotáčky se týkaly Aragornova pádu, Arwen a ještě pár drobností který sice rozvíjely citový pozadí filmu, ale e takhle. Mrzí mě, že Tomáš Baldýnský ten článek napsal takhle... ani se mi tomu nechtělo věřit, že je autorem on.
Trpaslík, poidáno 14.2. 2003 11:22:33
Mně taky vyšel Faramir a podruhé Glumoušek. Když už tam není Boromir, tak aspoň ten Glum. Taky můžu rybišky.
Bellatrix, poidáno 14.2. 2003 11:15:42
Nelenya: Legolas tam myslím vůbec není :o) Je tam Glum, Sam, Faramir a Aragorn. Ty otázky jsou hrozně vtipný a komentář k tomu, kdo člověku vyjde, taky stojí za to :o)))

Nelenya, poidáno 14.2. 2003 10:46:48
Prima test, tak 2x mi vysel Sam Krepelka(joooo) 1xFaramir (neeeee) a4x Glum (hurááááááááá) takze ja jsem spokojena, jen ten Legolas porád nikde,chjoo:o)))
Corwin, poidáno 14.2. 2003 10:09:55
Boze Boze JRRT se musi presypavat v urne,takovy kecy v tom Reflexu..ax yo:-(
Pulper, poidáno 14.2. 2003 10:05:09
Bush je debil. Dokazuje to pořád víc a víc. Promítat vojákům Pána prstenů jako propagandu. Kam jsme se to dostali!
Ty podobnosti knihy s 2. světovou válkou jsou ale mnohdy zarážející, to je fakt.

Bellatrix, poidáno 14.2. 2003 9:42:32
Trpaslík: díky :o), ale pro jistotu jsem to zkrátka celé přeložila, ať si to každý přebere :)
Trpaslík, poidáno 14.2. 2003 9:26:07
Teda ten článek je síla. Co všechno jsou lidi schopní v něčem vidět, je neuvěřitelné. Myšlenka o Starwars je fascinující. Zřejmě jsem zaostalá, ale tohle mě nikdy nenapadlo. No jo, symboly musí být. A že by Dvě věže byly nabité emocemi kvůli náladě společnosti, považuju za pitomost.
Bellatrix: Tvoje vysvětlení u článku o chybách ve filmu byla téměř vyčerpávající. To, které dvě věže to vlastně jsou, se asi nedozvíme. Sice jsem si dlouho myslela, že jsou to oba Minasy, ale když si člověk uvědomí nechuť Tolkiena k symbolikám, tudy cesta nevede. Takže věže temné strany.

Diaboliq, poidáno 14.2. 2003 9:14:42
Když už jsem tak hodnej tak mi poraďte nějakej web ze kterýho se dají stahovat ty booklety na audio cd.
Bellatrix, poidáno 14.2. 2003 8:45:14
Belcarnen: a nemohl bys tam dát i ten odkaz na rozhovor s Mortensenem? Já vím, je to anglicky, ale stojí to za to, hlavně otázka a odpověď 3-5 (zbytek je o filmu)
Bellatrix, poidáno 14.2. 2003 8:38:05
DIABOLIQ: Dík za odkaz, docela jsem se pobavila :o) Oni jsou totiž v USA fakt takoví, že to tak berou, alespoň někteří. Já je nechápu. Je mi jich fakt líto :) Mimochodem, dobrý je ten závěr... takže vlastně na WTC zaútočil Luke Skywalker, hleďme! :o)
Četli jste už, co si myslí o té problematice Viggo Mortensen? Musím říct, že ač je rodilý Američan, docela pěkně do nich v různých rozhovorech šije, jak mu strašně vadí, že v TV a novinách reportéři porovnávají současnou situaci s LOTRem, a že ti, proti kterým bojují, jsou ti špatní ve filmu. Doslova říká, že není důvod to přirovnávat, ale když už, tak by se to mělo udělat správně. A že jemu spíš připadají skřeti, úžočící na ŽP, jako americká vojska, a Legolas, Gimli a Rohirové jako Afgánci nebo Iráčani, kteří se snaží bránit svou zem. Moc pěkný, doporučuji přečíst zde http://www.musingsofviggo.com/Interviews1_files/LaTerceraChile.htm

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 14.2. 2003 8:33:56
Diaboliq: díky, ještě jsem to doplnil do článku :)
Diaboliq, poidáno 14.2. 2003 8:19:52
http://www.reflex.cz/Clanek23058.htm
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!