Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1786 lidí

Celkem návštěvníků
14788864

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Verlit
4.3. 2004
Kamery ve Středozemi - překladu dokumentárního materiálu z rozšířené edice Dvou věžíVerze pro tisk
KAMERY VE STŘEDOZEMI

Dokumentární materiál z rozšířené edice Dvou věží.

Pozn. verlit:
Snažila jsem se při překladu vystihnout náladu. Jelikož je hodně točených rozhovorů živých a bezprostředních, ti, kdo mluví, se často opakují, zasekávají nebo nedokončují věty, což jsem v překladu zachovala.
Filmové dialogy, které se občas objeví v dokumentu, jsou odlišeny kurzívou, stejně jako instrukce apod., které nejsou natáčené ve studiu. Kurzívou jsou také psány názvy lokalit. Filmové dialogy jsem zpočátku překládala, ale pak jsem přestala, protože jsem si nebyla jistá přesným zněním českého překladu. Věřím, že vám to nebude vadit.

Překlad vychází z anglických titulků, které už jsou samy o sobě trochu zestručněné, takže nemusí vždy zachycovat doslova to, co říká příslušný herec, režisér apod. Obsah sdělení je samozřejmě zachován.

Překládala jsem z titulků při zpomaleném chodu, takže jsem paralelně neslyšela zvuk. Občas se stává, že začne hovořit nová osoba a její jméno se objeví v titulcích až po chvíli. V ojedinělých případech se proto může stát, že několik vět připisuji někomu jinému, než kdo už v tu chvíli mluvil. Omlouvám se, ale neměla jsem už sílu znovu celý dokument poslechnout a tyhle drobnosti opravit. Pokud na nějakou narazíte, napište mi a já to dám do pořádku. Věřím, že vás to nepřipraví o zážitek!

Případné poznámky a komentáře k textu můžete posílat na adresu: verlit@centrum.cz, případně se zapojit do diskuze u článku, v Taverně na fantasy-scifi.net nebo fóru zde na webu.


Zde v článku jsou pouze první dvě stránky!
Celý dokument (30 stran) stahujte zde: Word DOC 85 KB


BARRIE M. OSBORNE/Producent
Všechny tři filmy jsme natočili najednou. Je pro mě nemožné, oddělit od sebe zkušenosti s jejich natáčením. Produkční období filmování.

ZANE WEINE/Unit Production Manager
Pokud natáčíte, dejme tomu, romantickou komedii nebo přímočarý, nenáročný film, trvá to tak 9-12 týdnů. Velký akční film se natáčí tak 16-20 týdnů. My jsme natáčeli 14 měsíců. Ve chvíli, kdy jsme se dostali k natáčení základu Dvou věží, začali jsme se rozdělovat do menších týmů. Měli jsme natáčecí tým pro Froda a Sama, další pro Aragorna, Legolase a Gimliho a ještě další pro Smíška, Pipina a Stromovouse.

ELIJAH WOOD
Byla to tak odlišná zkušenost od natáčení Společenstva. Bylo to doslova rozbití Společenstva v tom smyslu, že každý z nás se teď vydal na svoji vlastní cestu.

VIGGO MORTENSEN
Už jsme spolu po dlouhé časové úseky nebyli. Pracovali jsme tvrdě, ale každý někde jinde.

DOMINIC MONAGHAN
Připadalo nám to, jako že teď obděláváme svoje vlastní pole. Že teď procházíme naším vlastním příběhem.

BARRY OSBORNE/Producent
Produkce se stala mnohem rozsáhlejší a bylo mnohem těžší ji řídit. Byli jsme daleko víc rozstrkáni do různých koutů země. A zároveň jsme chtěli, aby byl film jednotný. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, bylo, aby ho režíroval skutečně jen jeden muž. A to byl Peter. Takže když jsme rozeslali na různé strany ty natáčecí týmy, potřebovali jsme, aby měl Peter možnost kontrolovat, co ostatní týmy dělají.

ZANE WEINE/Unit Production Manager
Měli jsme satelitní spojení a jednotlivé natáčecí týmy měli své vlastní satelitní paraboly.

NEZNÁMÝ TECHNIK
Tohle je vysokonapěťový UHF vysílač, kterému říkáme mikrolink. Spojuje nás se satelitem.
Pokud budeme někde na Jižním ostrově, Peter může dostat v přímém přenosu informace o tom, co se děje v druhém týmu na Severním ostrově. Může sedět před svým monitorem a dívat se na to, co dělají.

Pojďte se mnou, já vám to ukážu. (Kus seběhne a obrátí se zpět). Právě jsem si vzpomněl, že Peter je tu dneska s námi, takže nemusíme signál nikam posílat. Byla by to hloupost!

BARRY OSBORNE/Producent
Vzhledem k tomu, že jsme natáčeli na tolika velmi odlehlých lokalitách, opravdu jsme vypadali jako cestující cirkus. Byla to pořádná výprava (záběr na tančícího skřeta).


ZANE WEINE/Unit Production Manager
Někdy to bylo pěkně hnusné, špatné počasí, měli jsme armádu náklaďáků, které neustále potřebovaly opravy. Vozili jsme lidi v helikoptérách na natáčecí místa na vrcholcích hor. Bylo to pěkně náročné, ale byla to zábava. Nikdy to nepřestala být zábava. A Pete a Barrie pracovali právě tak těžce, jako kdokoli z nás. Takže tím dávali příklad zbytku týmu i hercům.

ANDREW LESNIE/Director of Photography
Vždycky věřím, že pokud je atmosféra za kamerou opravdu dobrá, kreativní a plná energie, pomáhá to stvořit atmosféru, osobitost filmu.

JOHN RHYS-DAVIES
PJ nedal nikdy najevo ani na chvilku nespokojenost nebo rozčilení nebo netrpělivost nebo něco podobného. Měli jsme jen tři nebo čtyři hodiny spánku zhruba po dobu 14 měsíců, ale on tam vždycky byl, vždycky trpělivý, vždycky věděl, co chce a tak jsme pokračovali dál a dál přes stránky scénáře a věděli jsme, že vytváříme mistrovské dílo.

EMYN MUIL
Mount Ruapehu, Tongariro National Park

Sam: Mordor, jedno místo ve Středozemi, které nechceme vidět zblízka a přitom se právě tam nemůžeme dostat.

PETER JACKSON
Emyn Muil byl z valné části filmován na sopce Ruapehu, kde je malá, nádherná oblast se špičatými skalisky, kde jsme natočili docela hodně scén.

Sam: Lembas...a podívejte! Další lembas!

PETER JACKSON
Jednoho dne jsme filmovali dialog mezi Frodem a Samem a najednou odpoledne se zatáhly mraky a zničehonic nás úplně zahalily. Nemohli jsme pokračovat v natáčení, ale napadlo nás, že to má fantastickou atmosféru. Bylo to úžasné.

SEAN ASTIN
Bylo to opravdu strašidelné a krásné zároveň a Peter najednou povídá: "Pojďme natáčet."

RICK PORRAS
Chytili jsme jednu kameru, ruční kameru a asi tucet nás vylezl nahoru na skály s Elijahem a Seanem. Natočili jsem skvělý materiál. Vyšla z toho fantastická sekvence, za použití velice prosté technologie. Byla to taková ta věc, kterou byste mohli udělat při natáčení filmu s hodně malým rozpočtem.

ELIJAH WOOD
Opravdu jsme využili možností té lokality a jak to tam vypadalo právě toho dne a bylo to skvělé, ale taky bylo zatraceně hnusně zima.

SEAN ASTIN
Všechny ty pocity, které máte při natáčení ve skutečném prostředí můžete jako herec absorbovat do svého vědomí a potom je, doufejme, můžete vyvolat z paměti, když natáčíte v interiéru, kde je díky osvětlení a polystyrenovým skálám 100°F.

ELIJAH WOOD
Dvě třetiny natáčení Pána prstenů jsme strávili v těch obrovských skalnatých interiérech, aspoň nám to tak připadalo. Byly to pořád ty stejné skály, znova a znova.

SEAN ASTIN
Když nebylo některé natáčecí místo dostavěno v termínu a Peter musel čekat, standardní záložní plán byl - postavme nějaké polystyrénové skály a natočíme něco se Samem a Frodem.

ELIJAH WOOD
Přijeli jsme na natáčecí místo a podívali jsme se na sebe a řekli si: "Tak jsme zase tady v další várce skalisek."

SEAN ASTIN
Bylo to monotónní a bylo to svým způsobem otravné, protože to bylo pořád totéž, každý den, což bylo ale zároveň perfektní, perfektní pro naši cestu. Protože to bylo přesně to, čím hrdinové procházeli.
Víte, ten pocit, že se ztratili, na začátku Dvou věží, to bylo přesně to, co jsme skutečně cítili každý den v těch interiérech se skalisky. Opravdu to přidalo na reálnosti tomu, čím Frodo a Sam procházeli.

SEAN ASTIN
Když se Frodo a Sam poprvé setkají s Glumem, je to opravdu důležitý okamžik v příběhu. A Peter se chtěl ujistit, že to bude ztvárněno na plátně naprosto dokonale. PJ miluje ilustrace Johna Howea a Alana Lee.



Zde v článku jsou pouze první dvě stránky!
Celý dokument (30 stran) stahujte zde: Word DOC 85 KB

Přečteno celkem 14451x, verze pro tisk

Další článek - Tisková zpráva - DVD Návrat krále; Dozvuky TolkienConu... muzikál a texty přednášek (10.3. doplněn obsah Thorina); Oslava zničení prstenu...; Silmarillion - aneb pojďme vytvořit film

Předchozí článek - Oscar 2004 - Peter Jackson konečně oceněn! Troška zdravého rozumu by neškodila...; Návrat krále utržil miliardu; Článek bude průběžně doplňován... (naposledy 1.3. v 11:44)

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Dragnor, poidáno 18.3. 2004 21:02:33
jak se daji ty titulki spustit s filmem ve windvd playeru?
Lenča, poidáno 6.3. 2004 22:39:44
Díky, diky moooc....byla jsem hrozně nestastna, kdyz jsem zjistila, ze tolik bonusu neotitulkovali ...ted mam diky tobe krasne dny ..hned si to pustim s tvym prekladem.... skvela prace...
Elerrína, poidáno 6.3. 2004 18:24:53
Moc děkuji, sláva tobě! Přesně tohle tady chybělo.
Tauriel, poidáno 6.3. 2004 18:04:09
Verlit: Super prace, moc diky! :-)))
DaViD´82, poidáno 6.3. 2004 12:40:11
2 Save : To sice není problém, ale na verzi, která vyšla u nás AJ titule nejsou, ne?
A ne DC++ a tak je taky nemůžu najít :(

verlit, poidáno 5.3. 2004 16:15:09
Save - určitě - pokud vytáhneš titulky, tak to není nejmenší problém (klidně i k netitulkovaným materiálům ze Společenstva), vlastní překlad mi jde rychle a baví mě to :-))
Mindë, poidáno 5.3. 2004 15:18:12
Verlit: díky, díky, díky, díky, díky, díky, díky, je to fakt super,paráda. Teď aspoň vím co říkají a můžu se taky smát s nima. Hned si jdu to DVD pustit s tím překladem. :-))))
asfaloth, poidáno 5.3. 2004 15:16:12
verlit: ó, veľmi ďakujem, ja som svoje ex.v. ešte v rukách nedržala a ani nevidela, tobôž nie dokumentárny materiál, ale viem si predstaviť, že nbudem moc toho rozumieť. Vďaka takým ľudom ako ty, mám nádej, že raz (kúsok po kúsku) sa dozviem, čo to na tých diskoch vlastne je:-)
Save: len smelo do toho:-) budeme ti vďační

Save, poidáno 5.3. 2004 14:17:28
Díky, skvělá práce...
A kdybych si s tím DVD trošku pohrál a vytáhl z toho jen ty potřebný titulky, měla bys chuť a čas přeložit i zbytek?

verlit, poidáno 5.3. 2004 9:20:11
Člověk jim podá prst...ne, vážně, ono to trvá hrozně dlouho. Kdybych měla přepis těch titulků, tak je otázka jednoho dne to přeložit. Ale přepisovat to "z obrazovky", to je docela fuška. Navíc mám DVD v jiné místnosti než počítač, takže jsem to zvládala jen proto, že jsem měla půjčený notebook...a ten už nemám :-(
Takže se obávám, že další překlad hned tak nebude, sorry :-((

Aini, poidáno 4.3. 2004 21:34:29
Díky,díky-jen tak dál(mám pro tebe tip,co takhle přeložit válečníky třetího věku?)
Lenka, poidáno 4.3. 2004 20:40:14
Verlit: Díky, díky, milionkrát díky!!! Udělala jsi mi opravdu nevýslovnou radost, já bych z toho totiž nikdy nepochopila hlavu ani patu (jsem vyložený jazykový antitalent!).
Klobouk dolů, úžasná práce!!!!!!!!

Půlka, poidáno 4.3. 2004 20:10:32
Verlit - díky, není někde i k jedničce?
verlit, poidáno 4.3. 2004 19:40:56
Díky všem (verlitka se stydlivě červená), jsem moc ráda, že vám to je užitečné :-)
boromira, poidáno 4.3. 2004 19:25:07
Skvělé. Dobrá práce, hlavně pro nás, jazykově nevybavené.:-)))
Holly, poidáno 4.3. 2004 18:54:50
Verlit:Perfektni,diky moc za tvoji trpelivost a cas.
pip, poidáno 4.3. 2004 15:54:39
Verlit:- Super, fakt díky
Elrondka, poidáno 4.3. 2004 15:27:03
Díky, Verlit. Moc dobrá práce.
Míšánek, poidáno 4.3. 2004 13:04:13
Hanon le.
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!