Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1556 lidí

Celkem návštěvníků
14783063

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Brněnská tisková misie
22.8. 2003
Pán Prstenu nebo jeho otrok?Verze pro tisk

V poslední době se objevilo pár zajímavých fotografií a pomalu ale jistě se blíží uvedení DVD Dvě věže na trh. Žádné skutečně zásadní informace ale nejsou. Nedávno mi dorazil docela zajímavý text. S jeho obsahem se tak úplně nemohu ztotožnit, dost věcí mi na něm přímo vadí... každopádně mám pocit, že mnoho lidí by mohl zaujmout. Ať tak či onak... (Belcarnen)


Text pochazi z kostela v Prelouci, kam sme nahodne zavitali na jednom vylete. Proste se mi to zdalo zajimavy, myslim, ze by to mohlo rozbourit posledni dobou podezrele klidne ctenarske ohlasy :-) Ja osobne s vetsinou tech veci souhlasim, protoze jsem verici clověk, ale protoze jsem jinyho nabozenstvi, nez krestanka, tak me ty reci o "jedine ceste" celkem stvou. Kdyby mluvili o Bohu obecne, tak to je v pohode, Boha uctivaji vsude na svete, kazdej svym spusobem, ale kdyz mi nedko rekne, ze kdyz ze mne nebude krestanka, tak nemam sanci - dekuju pekne. Chudaci eskymaci a krovaci, kteri o Jezisovi v zivote neslyseli. Jooo kdyby aspon dostali sanci se znova narodit :-) (zaslala Veronika)

Nové perspektivy. Vydal BTM – Brněnská tisková misie, křesťanská ekumenická nezisková společnost. www.btm.cz e-mail: btm@btm.cz

Pán Prstenu nebo jeho otrok?

CORNELIA ABRAHAM

MOC PRSTENU

Snad každý, kdo ho jednou uviděl nebo dokonce nosil, je jím posedlý. Gluma kvůli němu ovládlo šílenství. Udělal by všechno pro to, aby svého Miláššška dostal zpět. Bilbo Pytlík je schopen se s ním rozloučit teprve po Gandalfovu rázném napomenutí. Boromir propadá moci jeho kouzla a dokonce ani Frodo Pytlík není schopen jeho pokušení zcela odolat… A přece se od něj požaduje nemožné – nemožné pro každého, kdo jednou propadl moci Prstenu: jediná cesta ke skutečnému osvobození: Prsten zničit. „Ten Jeden“, Prsten moci.

J.R.R.Tolkien ve své klasice „Pán Prstenů“ píše o jedné nepatrné zlaté věcičce, která probouzí žádostivé sny a rozplétá neřešitelné zápletky. Nemusí se však vždy jednat o šperk. V životě se najde stopadesát jiných věcí, které tě mohou spoutat, aniž bys to pozoroval a chtěl. Myslíš si, že jsi jejich pánem? Jsi přece svobodný, nenecháš si od nikoho rozkazovat. Máš svůj život plně ve svých rukou – opravdu? A neuvědomuješ si, jak tě ta břemena pozvolna, tajně a tiše ovládají. Nejde jen o alkohol či drogy. Sžírat tě také může touha po jiných věcech. Uznání, úspěch, moc, peníze či kariéra. Udělal bys vše pro to, abys tyto věci získal. Šel bys přes mrtvoly, bez milosti bys štval své černé jezdce proti každému, kdo se ti postaví do cesty. Odstrašujícím příkladem je Glum: v hloubi duše nešťastná, politováníhodná bytost. Zaujetí prstenem ho zcela zotročilo, ovládlo všechny jeho myšlenky. Glum není pánem Prstenu. Prsten, tento kus zlata, vládne jemu.

ZAČÁTEK KONCE

Možná jsi jako Glum, který se krčí vedle spícího Froda. Hádají se v něm dva hlasy. „Vezmi si Miláška! Pak budeš mít moc! Velký Glum! Jissstě!“ A jinak: „Snad má miloušek pánešek přece pravdu, když se chce miláška zbavit. Jak je to s tebou? Jak odpovídáš svému vnitřnímu hlasu? „Jen tak dál: hleď šířit tu lež, získáš svou odměnu!“ Nebo přece jen: „Přiznej se: může být to, co děláš, skutečně správné?“

Očarování takovými břemeny, jako jsou touha po penězích, kariéře nebo moci, usmrcuje mnohé – nejen lidi. Vzpomínáš? Kvůli Prstenu v „Pánovi prstenů“ se mnozí stanou zabijáky: počínaje Isildurem a konče Sauronem.

Když Glum konečně vzácný šperk získá, zaleze daleko od všech, od své babičky a přátel, hluboko do podzemí, aby mu nikdo, ale opravdu nikdo nemohl jeho miláška vzít. Teď už začíná bezohledné, chladnokrevné zabíjení, a nejen to: výsledkem je i smrt vzahů, konkurenční smýšlení místo přátelství, návrat do osamění místo budování vztahů.

Snad tvůj život ještě nevypadá takto: Přátelství jsou pryč, protože je třeba budovat kariéru. Je třeba využívat spolupracovníky, aby ses dostal na vyšší pozici. Rozehrát boj o moc, aby bylo vidět, že máš převahu. Snad přijde okamžik, kdy si uvědomíš, jak tato břemena tíží a ničí.

HORA OSUDU

V „Pánovi prstenů“ se Frodo zoufale ptá: „Mám ještě jinou možnost než jít k hoře osudu?“ Ne, neexistuje žádná jiná možnost, která by zničila moc prstenu. A ty se ptáš: „Mohu i já najít místo, které zničí věci, které mě zotročují?

Existuje nějaká Hora Osudu, Orodruina, kde se mohu takových věcí zbavit?“ Ano, existuje. Není to ovšem žádná hora – je to pahorek. Na něm stojí hrubý dřevěný kříž. Na tom kříži někdo zemřel: Ježíš Kristus, Boží Syn. Zemřel místo nás. Vzal na sebe hříchy nás všech. Nemusíš se s nimi dál vláčet. Někdo už zaplatil za břemena tvého života. Tři dny po svém ukřižování Ježíš vstal z mrtvých a zlomil moc smrti. I dnes každému z nás nabízí: „Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout:“ (Bible, Matoušovo evangelium, kap. 11, verš 28)

Ne, neexistuje žádná jiná cesta. Stejně jako musí Frodo a jeho společníci putovat napříč Středozemí, aby zničili Prsten, neexistuje ani pro nás jiná cesta, na které bychom se zbavili svých břemen, než k Ježíši. Ty ale nemusíš putovat křížem krážem po celém světě, aby ses mohl setkat s Ježíšem. Můžeš s ním mluvit tady a teď. V jednoduchém rozhovoru – v modlitbě – mu můžeš říct, co tě trápí a s čím se můžeš vypořádat. Ježíš vezme na sebe všechno, co tě tíží. On tě může osvobodit.

Svět okolo tebe se asi nezmění jako mávnutím kouzelného proutku. Zlo se efektně nerozplyne, nezmizí v obláčku dýmu jako Nazgůl v ohni Puklin Osudu. Ale tvůj vlastní, malý svět bude změněn. Možná ne v jediném okamžiku, snad musíš ještě dát dopořádku některé věci, které se uhnízdily ve tvém životě (tak jako v Kraji). Ale Ježíš ti pomůže dostat život pod kontrolu. Slibuje, že každý den, až do skonání světa, bude s tebou. Vydej se na cestu k „Hoře Osudu“ Golgotě – vyplatí se to.

Přečteno celkem 40443x, verze pro tisk

Další článek - Vzpomínka na J.R.R. Tolkiena

Předchozí článek - Rozhovor s Bernardem Hillem (Théoden) o filmu Pán prstenů, natáčení, Návratu krále a mnoha dalších věcech; Biografie herce i postavy Théodena

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




IXALVRL, poidáno 13.01.2024 15:00:17
Countless developments of beneficial compounds for the purpose of hormonal recovery after testosterone therapy use, alongside the increased scientific and medical knowledge, has enabled testosterone therapy use and its associated endocrine disruptions to become a far safer endeavor than it ever once was <a href=https://cialiss.quest>cialis online cheap</a> SARMs were developed as medical research chemicals
Speedy, poidáno 29.1. 2006 0:40:30
Teda ctu to tady nekolik let po té. Ale musim vam vsem vzdat velkou poklonu, zacalo 22.8 skoncilo v listopadu, to byl kus vaseho zivota... Pokud o to nekdo z vas jeste zavadi, preju, mejte se pekne...
Arsiméné, poidáno 7.11. 2003 19:15:42
Pro Kávu: já taky zbožňuju Život Briana!!!
I am Brian and so is my wife!

KAva, poidáno 6.11. 2003 21:20:16
"I mean - what have you got to lose?
You know, you come from nothing
- you're going back to nothing.
What have you lost? Nothing."

A to je vsetko! tadydadydaaa

Arg, poidáno 28.10. 2003 18:54:16
Ahoj,
Arg má být opravdu Aragorn. No s tím USA, pokud jsem myslel, že za USA kulháme asi tak o 50 let, tak jsem měl na mysli sociologický vývoj americké a české společnsti. Odbourávání morálky a rodiny, jaké probíhá dnes u nás proběhlo v USA okolo 60 let (čili jsme 40 let za nimi). Pokud vím, tak počet vězňů máme nejvyšší na celém světě, za námi je Turecko s asi 3x menším počtem. Na rozdíl od USA u nás lidé s mravními ideály a vírou jdou do privátu - svoje názory považují za jejich osobní pohled. V USA se tito lidé slučují a začínají působit jako nátlakové skupiny na veřejnosti. Díky nim už 10 let je první otázkou voleb v USA otázka rodinných hodnot(u nás v nedohlednu). Katolíků bylo v USA po 2.světové válce asi 20% nyní jich je 49% a počítá se s tím, že do 10 let budou nejsilnější skupinou země.
V čem nám budou USA muset být vzorem - v otázce sebedůvěry voličů a z ní vyplývající schopnosti svépomoci. Nyní s současným stavem rozkladu hodnot je otázka času, kdy nastoupí autoritativní režim, který díky mravnímu relativismu nenarazí na podstatnější odpor. Stačí, když dá slib, že "všechny pozavírá".

Lucyová, poidáno 27.10. 2003 9:26:38
Frodík: záměrně nejsem konkrétní, nechci tady nic rozviřovat, nevidím v tom smysl. Mluvím o věci, která je imho platná obecněji.
K tomu vývoji ve víře - asi to bereš podle sebe, ty třeba potřebu o víře přemýšlet máš, ale nemusí ji mít každý (a myslím, že ji opravdu každý nemá). Člověk se prostě ve svých názorech může zastavit na určitém stupni, kdy cítí, že ho toto "poznání" uspokojuje, že mu stačí, a nemá potřebu to dále řešit. (samozřejmě může přijít impuls, který toho člověka přiměje se zase nějak názorově posunout, ale to může trvat roky a nebo se to taky nemusí stát nikdy).
Zkrátka si nemyslím, že víra automaticky vyžaduje, aby se o ní přemýšlelo. Resp. víra imho funguje, ať se o ní přemýšlí nebo ne. Záleží na povaze věřícího - někdo přemýšlet potřebuje, jinak by ani neuvěřil, někdo nemá problém uvěřit bez přemýšlení.

Hanzi, poidáno 26.10. 2003 0:28:48
Lucyová, má pravdu ale pak se nejedná o život s Bohem ale jen o přežívání v blízkosti Boha a To pak nemá cenu přistupovat skrze svátosti k mystickému tělu ukřižovaného Krista. Kristus chce aby jsme jej přijímali vědomě a také vědomě budovali svůj život a společenství.
puberťák, poidáno 25.10. 2003 19:35:53
frodík.to už mi říkala lucyová.máš pravdu nic není absolutní.u tebe udělám vyjímku.takže pouze a jenom ty máš absolutně ve všem pravdu.myslím že i bůh by s tebou byl spokojen.byli byste dva .pouze ty jediná a bůh a jinak nikdo.
Frodík, poidáno 24.10. 2003 15:45:54
Lucyová: buď trochu konkrétnější, na koho tím narážíš?
Jinak - taková bezmyšlenkovitá víra není vírou v pravém smyslu slova. Víra je mj. otázka svobodného rozhodnutí pro dobro a pro Boha a člověk se rozhoduje na základě nějakých důvodů. Každý křesťan si projdě v životě obdobím, kdy musí zhodnotit, proč a v co vlastně věří. To, co popisuješ, je postoj dítěte, které převzalo víru od rodičů. V pozdějším věku ale musí nastoupit přemýšlení, mám-li věřit dál, proč atd. a následně rozhodnutí pro nebo proti.

Lucyová, poidáno 24.10. 2003 15:18:42
Frodík: to bohužel není pravda, víru lze i jen tupě přijímat - prostě dělám/myslím si, co se mi řekne, a je to jedno, jestli se mi to řekne v TV nebo v kostele. Ještě před diskusí tady bych si to možná tak radikálně nemyslela, ale bylo to tu dost přesvědčivé.
Frodík, poidáno 24.10. 2003 13:19:49
KAva: no uznávám, s čísly je problém... :-))
Arga nemám proč kritizovat, souhlasím s ním (pouze v určitých tolkienovských otázkách se naše názory rozcházejí :-) Jinak já amíky taky nemusím, jejich sebevědomí, extrémní formy vlastnenectví atd., je to prostě jiný svět. Ale víra tyto nesrovnalosti přesahuje - jsme různí, ale věříme v jednoho Boha.

Lucyová: víra mj. vyžaduje i rozum, nelze o víře nepřemýšlet. Člověk denně řeší různé situace a má-li v nich obstát z hlediska své víry, musí mít dobře zvážené a rozmyšlené, proč tomu věří, proč bude jednat takto a ne jinak.

Puberťák: nikdy jsem netvrdila, že vím všechno nejlíp, taky bych si - narozdíl od Tebe - netroufala tvrdit (ani Tobě) "nemáš absolutní pravdu v ničem". Absolutizování je spíš Tvá parketa...

Frodík, poidáno 24.10. 2003 12:54:33
Puberťák: to sedí spíš na Tebe...
puberťák, poidáno 24.10. 2003 12:47:41
frodík.hlavně že víš všechno nejlíp, že?
KAva, poidáno 24.10. 2003 10:55:41
FRODIK: “i kdyby bylo křesťanů jen 10 na celém světě, neznamená to, že to, v co věří, je nesmysl”, to sa da napisat ale aj opacne: “i kdyby byl kazdy obyvatel planety krestanem, neznamena to, ze to v co veri ma smysl” -s tym sa ja nestotoznujem, ale napisat sa to tak da!
KAva, poidáno 24.10. 2003 10:50:26
FRODIK: S percentami zacal Arg, nemas chut najskor skritizovat jeho?
To, ze v ju-es-ej zije 90% veriacich este neznamena, ze je to najbajecnejsia krajina na svete (amici lubia vojnu a s kriminalitou su na tom tiez biedne). V tomto ich CR skutocne nema dovod dohanat (tak ako naznacuje Arg 22.10 12:09). Ale mozno som jeho vypocty blbo pochopil;o)

Lucyová, poidáno 24.10. 2003 10:15:34
Frodík: neodpustím si poznámku: Fanatik = věřící, který o své víře nepřemýšlí. On se totiž ten jev "schovávání se za klišé, aby člověk nemusel o problému moc přemýšlet" vyskytuje u obou skupin - u nevěřících i u věřících. Viděla jsem to na vlastní oči přímo v této diskusi.
Frodík, poidáno 24.10. 2003 8:36:22
Legolas: :-)) Souhlasím s tím, že lidi pomalu ztrácejí schopnost vzájemné komunikace. Je to určitá sociální lenost - radši se baví pasivně u TV než aby si četli knihu, radši si nechají názory nalívat každý večer do hlavy, místo aby zkusili sami přemýšlet. Je to rozhodně pohodlnější opakovat, co říkají v TV nebo píšou v novinách - nikoho tím neurazíš, ani nezdravě nevyčníváš z davu. To. že tím pohřbíváš svojí osobnost a v laciné povrchní zábavě prostituuješ svou duši,je druhá věc.

Puberťák: možná je to, co napsal Arg pro Tebe nestravitelné, ale používat jako argument "křesťan=fanatik" je fakt ubohé. Rovná se to výše zmíněnému typu člověka, který Televizním novinám věří víc než křesťané Bibli. Je to v podsatě schovávání se za klišé, aby člověk nemusel o problému moc přemýšlet. (napadá mě věta z Oscara Wildea: "přemýšlet je totiž velice nebezpečné, mohlo by se stát, že člověk bude přesvědčen" (nebo přeargumentován zdravým rozumem)).

KAva: když chceš mluvit v číslech, i kdyby bylo křesťanů jen 10 na celém světě, neznamená to, že to, v co věří, je nesmysl. Stejně tak se může mýlit těch 6 miliard. Pravda není určena počtem stoupenců. Bůh bude existovat i bez víry lidí.

Arg: mimochodem, Argu, Tvá přezdívka - to je zkráceně ARAGORN?

Arg, poidáno 23.10. 2003 22:13:53
Asi jsem se blbě vyjádřil. Položím to ještě jednou, jak vysvětlíš věřící, aniž použiješ svůj oblíbený předpoklad, že jsou fanatici? Prostě vyjdeš-li z teorie, že nejčastější exemplář člověka je úplně normální, včetně středověku.
Arsiméné, poidáno 23.10. 2003 22:04:57
Legolas: ano, jde o ta pravidla, ne o to, jaké náboženství člověk má, má-li vůbec nějaké, ale to KDOSI nemůže uznat. K oblíbenému Desateru: nejde o celé desatero, jen jeho většinu. (První přikázání V jednoho Boha věřiti budeš nemá s etikou co dělat.) Jinak nechci být protivná, ale pozor na pravopis.
Argu, to jsi přehnal. Zakazovat se tady nebude, i když, jak správně řekl puberťák, v tom má církev dobrou tradici.

Legolas, poidáno 23.10. 2003 10:12:35
To Frodík:Pokusím se Sema nenápadně odstranit.
To Puberťák:Já neříkám,že Křesťantsví je jediná správná cesta,pokud znáš desatero božích přikázání tak jsi si zcela jistě všiml, že jsou tam věci, které by měli zabránit tomu,aby se lidstvo vyhubilo.Pokud tedy nezabíjíš, nekradeš,jsi věrný své drahé polovičce atd., tak je podle mě tvoje cesta také správná.V každé společnosti jsou nastolena pravidla.V té církevní jsou to pravidla, která staví do popředí duchovní hodnoty.Pravidla by se měla dodržovat a to není snadné.Je zajímavé, že v jiných skupinách nám nepřipadá vůbec divné doržovat nějaká pravidla(sport,členství v oddílu či politické straně).Porf.Knížák na jedné ze svých přednášek hovořil o stolu.O středobodu setkávání se lidí ve svém domově.(Zde je paraela na pravěký oheň.)Hovořil o tom, že byl pozván na návštěvu ke známím a hned mu bylo divné proč sedí u stolu v řadě a ne kolem něho.Když postoupil dál uviděl, že tak sedí proto aby mohli sledovat TV.Lidé si dnes prostě neumí udělat čas pro druhé jsou příliš sobečtí.Podle mě bychom církev jako instituci vůbec nepotřebovali, jen kdybychom si více naslouchali a občas zvedli oči od té pomyslné TV. Náhle by jsem totiž zjistli, že v místnosti nejsme sami a samoty se přece člověk bojí.Nebo ne?

puberťák, poidáno 23.10. 2003 7:04:01
frodík.je mi daleko méně než 30.to jen tak na okraj.a přít se s vámi už nebudu.prostě podlé mého soudu nemáte pravdu téměř v ničem.a zakazovat si můžete tak mezi sebou dámy a pánové.
arg.ty by jsi se hodil tak do toho středověku.soudím jen podle toho co tu píšeš.ale nepřál bych ti tam být obyčejným člověkem.bejt tebou tak se pokusím přehodnotit vše co jsem tu napsal.ale toho asi nejsi schopen.takže je mi tě líto argu.blahoslavení chudí duchem,že?

KAva, poidáno 22.10. 2003 19:36:48
ARG: S percentami by som sa neohanal. Pred par dnami som videl pekny dokument v ktorom naznacovali, ze krestanov je v sucastnosti odhadom 1 miliarda, zatial co obyvatelov planety je miliard 6. To nie je zrovna pokrocily stav;o) Take manipulacie s cislami som ale od matfyzaka cakal;o))))
Frodík, poidáno 22.10. 2003 13:50:14
Arsiméné: smát se tomu můžeš, ale nic na tom nezměníš. Myslím ale, že máš na víc než jen mávnout rukou s tím, že je to přece blbost.

Puberťák: Tobě je 30? Tak to jsem tedy mladší... :-))
No jinak, nemáš pravdu, puberťáku (neříkám, že "absolutně v ničem" :-)), ale v tom, co píšeš, rozhodně). K problematice majetku a moci církve jsem se už několikrát vyjadřovala (a myslím, že i Claredhel).
Kde bereme tu jistotu? Víra je dar od Boha a nabízí ho každému. Kdo Boha ale ze zásady odmítá, připravuje sám sebe o šanci poznat Pravdu.

puberťák, poidáno 22.10. 2003 13:10:34
arg.tak zakazuješ.jen zakazuj.to církvi vždycky šlo.zakazovat a poučovat.vidím že vám to zůstalo až do dnes.jen tak dál.
Arg, poidáno 22.10. 2003 12:09:48
Ahoj Puberťáku,
no s tím slovem "moudřejší" bys měl zacházet opatrně! Moudrost, klasicky znamenala určitou schopnost se vyznat v životě. Ta pochází od pochopení důvodů. Tím zrovna neoplýváš, nakonec to naznačuje tvůj názor na asi 54% obyvatel naší země (jsme dost zaostalí) a 90% obyvatel USA. Nemůžu se ubránit dojmu, že své názory čerpáš s televize a novin.
Vís můžeš nějak kloudně nám vysvětli, z nedhledu, proč je věřící věřícím? Zakzuji Ti však ideologické plácání stylu: "je fanatik". To nech našim sdělovacím prostředkům.
"Blázen si řekl v srdci: není Boha! "

puberťák, poidáno 21.10. 2003 20:35:52
legolas.na rozdíl od mnohých z vás své mládí přiznávám a přiznávám že mnohému nerozumím.ale kde se vás stejně starých jako já bere to přesvědčení že to co tady píšete je ta jediná pravda je mi záhadou.přeji ti aby ti tvá víra vydržela co nejdéle.ale že jste se nevyjádřili k touze církve po majetku a z toho vyplývající moci.ani čárka.raději budu puberťákem i ve třiceti než sdílet takové názory.a jako se vyvíjí vše kolem nás tak zákonitě by se měla vyvíjet i názory.snad mi nechcete tvrdit že slunce se točí kolem země?stát za svými názory je jistě chvályhodné.ale je li skutečnost zcela jiná pak mi to připadá jako demagogie v každém případě.opět souhlas s Arsiméne.je to tak jak pravil Sam Glumovi-vám není pomoci.
Arsiméné, poidáno 21.10. 2003 19:17:09
Pro Frodíka: tomu, co jsi napsala o církvi a jejích uchovaných hodnotách se můžu smát, ale rozepisovat se o tom nehodlám, bylo by toho zase na lokty a k ničemu by to nebylo. K hobitům: to je pěkná představa: strýček Bilbo vede synovce do hobitínského kostela a říká mu "Frodíku, poklekni před panenkou Marií(nebo Elbereth) a hezky se pomodli..." jé, už zase začínám blbnout.
Frodík, poidáno 21.10. 2003 10:22:51
nějak mi to zlobí...
Frodík, poidáno 21.10. 2003 10:21:57
P.S.: Ahoj Legolasi, zdravím Tě! Víš, že jsi moje oblíbená postava (hned vedle Sama)?
Frodík, poidáno 21.10. 2003 10:20:43
P.S.: ahoj Legolasi, zdravím Tě. Víš, že jsi moje oblíbená postava (hned vedle Sama)?
Frodík, poidáno 21.10. 2003 10:19:01
Ahoj Puberťáku, konečně ses rozpovídal! Píšeš, že církev za staletí neučinila žádný posun. Co se oficiálních názorů Vatikánu týče, zůstaly konzervativní a myslím, že je to spíš úspěch než zápor. Znamená to, že církev si dokázala uchovat tradiční a skutečné hodnoty a nepodřídila se diktátu světa a toho, co by lidé rádi slyšeli. Staví se k některým otázám tvrdě a radikálně, ale to právě je v dnešní společnosti potřeba. "Posun v názorech" na tu či onu stranu (kam vítr, tam plášť) je dnes všeobecný jev a stát si za svým (třeba nepopulárním) názorem se vnímá jako fanatismus. Církev uchovává a chrání pravé hodnoty lidství, které se mnohým lidem podařilo v sobě pohřbít.
Jinak - církev "naslouchá" (s mnoha kněžími můžeš klidně mluvit o svých názorech, i když se zrovna neshodují s vírou), ale nepřizpůsobuje se. Proto také mj. přetrvala 2000 let.

Co se věku týče, myslím, že jsem mladší než Ty.

Je Ti líto věřících, že budou zklamáni? Možná budou naopak nevěřící dost překvapeni... :-)

A k PP - už se tu vysvětlovalo několikrát, že JRRT nechtěl v PP zobrazit život křesťana, ale vložil do svých děl určitou podobnost s katolickou vírou. Kdyby se hobitci modlili a chodili do hobitího kostela, tak by to nebyl PP, ale pohádka pro malé děti. Paralely s křesťanstvím se týkají spíš předmětů víry než jejích projevů. A kromě toho, lze je popírat, ale pokud je JRRT sám potvrdil, není o čem mluvit.

Legolas, poidáno 21.10. 2003 10:11:25
Přesvědčeného nepřesvědčíš poubeťáku.To je jasný.Proč myslíš,že "nevěřící" ustupovali z debaty jako první?Protože ani nevědí proč něvěří,kdežto člověk, ketrý věří určitě ví proč.Asi možná namítneš, že taky rozhodně víš proč nevěříš, ale to rozhodně z tvého příspěvku nevyplívá.Řeči o peklu,nebi,modlení!To o tobě přes všechnu snahu říká, že jsi puberťák.
puberťák, poidáno 20.10. 2003 20:46:03
Pro Arsiméné.Přiznávám že sdílím totožné pocity jako ty.A myslím že bychom si při případném setkání měli o čem povídat.Poněvadž mi připadáš jako jeden z mála který si zachoval chladný rozum a náležitý odstup.Frodík píše že šlo pouze o výměnu názorů.Hrubě nesouhlasím.Ze strany tzv.věřících nešlo vůbec o výměnu názorů, ale tvrdou a dobře promyšlenou přesvědčovací kampaň.a že tu dostali prostoru více než dost.mnohdy to připomínalo kázání snad 500 let staré.přiznávám že nevím jak takové kázání tenkrát vypadalo.A určitě si jak ti kteří věří tak i ti kteří nevěří všimli kdo opouštěl tuto diskuzi téměř vždy jako první.nevěřící.A proč?To není snad ani důležité zdůrazňovat.Demagogie a zase demagogie ze strany věřících hrála hlavní úlohu.tak jako po staletí předtím.katolická církev se nezměnila za ta století ani o kousíček.je to vidět i na oficiálních názorech Vatikánu v současné době.Koukám na to jen přes média.pouze se trochu změnily přesvědčovací metody.žádný posun v názorech na cokoliv.kolikrát při čtení příspěvků jsem si připadal jako kdybych četl kladivo na čarodějnice z 21 století.pořád dokola stejné argumenty, stejné věty.proti tomuto se nedá bojovat.tito lidé se nedají přesvědčit.to nebyla diskuze či výměna názorů.to byla lekce katechismu v mnohých případech jako za starého rakouska.ohánět se zde argumentacemi typu tenhle vědec je věřící, či tihle studují matfyz a jsou věřící je krajně hloupé a nic neříkající.nad argumentací mnohých věřících jsem se jen musel pousmát.pravděpodobně jsem oproti mnohým zde mladý, ale jestli to jsou názory lidí starších než já, kteří už něco zažili tak je mi jich úpřimně líto.a nechtěl bych vidět jejich zklamání až po smrti zjistí že žádné nebe či peklo neexistuje.
a ohledně toho naslouchání lucyová.církev nikdy nenaslouchala.ta vždy jen přikazovala a trestala.to je myslím známo.nefandi si že by ti někdo moc naslouchal.tedy já osobně tomu nevěřím vůbec.co se týče bible a její interpretace jak tady mnohokrát zaznělo, beru ji jako knihu.jako dejme tomu dobrou knihu.nejsem znalec jako mnozí zde kteří ji snad znají nazpaměť, ale bible se dá vyložit mnohými způsoby.nejen zde uvedenými.
co se týče pána prstenů.žádné paralely jako frodík nevidím.je to kniha fantasy.nic víc nic míň.to že tolkien byl věřící nic neznamená.nenašel jsem tam žádné známky jakéhosi náboženství souvisejícího s křesťanstvím tak jako frodík.o paralelách ani nemluvě.taky jsem si kupříkladu nevšiml že by se kdokoliv z postav kdykoliv modlil.ani v knize ani ve filmu.nebo snad ano?a mnohé nadpřirozené jevy?ty se vyskytují v každé sci-fi, či pohádce.
a na konec.tvoje tvrzení frodíku že bůh je a basta fidli mě fascinuje.přeji ti aby ses s ním setkala.co na konec?takhle si výměnu názoru nepředstavuji.jediné co sedí podle knihy je touha po moci.mít moc a majetek, to jsou podle mého dva hlavní argumenty oč církvi ve skutečnosti jde.a samozřejmě vždycky šlo.

Arsiméné, poidáno 20.10. 2003 18:35:24
Ano, takové debaty mají cenu, pokud jde o objasňování stanovisek a na obou stranách je ochota a tolerance. Tady se to zjevně dostalo někam, kam se to dostat nemělo, což nemusí být chyba té či oné strany: mezi některými jednotlivými diskutujícími to možná docela klapalo. Každopádně se to zvrhlo. Puberťáku, neberu to tak, že jsme dopadli jako ti sedláci, prostě jsme zjistili, že už k tomu nemáme co říct, tak jsme toho nechali. Máš můj souhlas, co se týká PP: to, co uvádí Argův článek, jsem tam taky ňáko nenašla a nakonec - čtěme si to všichni, jak chceme, hlavní věc, že se nám to líbí. Náboženství každopádně není v PP přítomno tak, aby rušilo nekřesťany, to je jisté.
Frodík, poidáno 20.10. 2003 16:58:48
Puberťák: souhlas s Lucyovou. Důležité je, že spolu lidé chtějí mluvit a mluví spolu. Nejde o přesvědčování, ale o výměnu názorů. A kromě toho, kdyby tady křesťané činili na nevěřící nějaký násilný nátlak, pochybuji, že by tu bylo tolik nevěřících ochotno diskutovat. To, že tuto debatu pokládáš za zbytečnou, je Tvůj názor, koneckonců, nikdo Tě nenutí v ní pokračovat. Koho baví diskutovat, ten diskutuje.
Když jsi teď četl Trilogii - cos tam chtěl najít a nenašel? Určité paralely zde byly vysvětleny a odhaleny, jsou tam, ať je člověk akceptuje nebo ne. Samozřejmě - lze je také ignorovat-i když, ctitel JRRT a PP bude těžko ignorovat autorovu křesťanskou identitu, to by lhal sám sobě a fandil ne JRRT, ale své představě o něm a o jeho díle.
(Totéž by se dalo říct o Bohu. Je tady, nic s tím nenaděláme, tím, že jej někdo odmítá uznat/brát na vědomí se na jeho existenci nic nezmění.)
Jinak názor Bela by mě též zajímal...

Lucyová, poidáno 20.10. 2003 13:04:54
Puberťáku, Puberťáku, nebudu asi mluvit jenom za sebe, když řeknu (a budu se opakovat - ale co bych pro tebe neudělala :-))), že kdyby pro mě tato diskuse neměla smysl, tak jsem se jí neúčastnila.
Víš, ono v diskusi nemusí být vždycky cílem toho druhého přesvědčit, kolikrát je dost zajímavé se "jenom" seznámit s odlišnými názory a pohledem na věc. Ono je to imho důležité právě pro to, jak píšeš "a pak chtějme ať se lidé mezi sebou domluví". Když vím, PROČ má druhá strana určitý názor, je to pro vzájemnou komunikaci vždycky lepší základ, než když znám jenom ten holý názor, a netuším, "kde na tomhle ti lidé byli". Spousta zbytečných nedorozumnění vzniká jenom z pouhé nechuti naslouchat...

puberťák, poidáno 18.10. 2003 18:07:17
Tak doufám že tahle,podle mě zcela zbytečná rádoby diskuze a výměna názorů
tady skončila.A závěr?Ti co věří se nikdy neshodnou s těmi co nevěří.A moudřejší ustoupí.Což se týká bohužel pouze nevěřících.Věřící by přesvědčovali do alelujá jen aby ti nevěřící psi věřili.Téměř všichni nevěřící, a nebudu je tady jmenovat, v podstatě dopadli jak sedláci u Chlumce.Nevím k čemu tahle rádoby diskuze tady vůbec byla.Každý se opět stáhl do svých pozic a tím to zhaslo.A pak chtějme ať se lidé mezi sebou domluví.Bele, co ty na tuhle diskuzi říkáš.Už hodně dlouho hraješ mrtvého brouka.Napřed to sem plácneš a teď nic.Měla li tahle diskuze smysl tak proč, neměla li tak proč?Myslím že mnoho lidí by rádo znalo i tvůj názor na tuhle věc.Koneckonců jako velký ctitel Tolkiena bys taky měl něco vyplodit.Ono vyprovokovat bylo asi snadné, že?A opravdu jsem moc zvědav jestli tolik prostoru necháš i pro Návrat krále.Jinak jsem trilogii přečetl během té doby asi dvakrát, oba filmy viděl téměř desetkrát, ale nikde ani zmínka ani náznak toho co zde věřící napsali.Asi neumím číst.Nebo těm knihám i filmům vůbec nerozumím a nechápu je.To je tak na okraj.

Arg, poidáno 18.10. 2003 13:26:26
Milý Kava, co se týká možnosti jít do minula - bavíme se možnosti, je nekonečná. Věta, když jdeme do nekonečna musíme dojít k okamžiku kdy nic nebylo souvisí s tím, že vše je nahodilé. Analogie tohoto tvrzení v matematické analýze je důkaz věty, že z nekonečné řady, která má součet a jejíž kladná část jde do nekonečna a záporná čast do minus nekonečna můžeme přerovnáním udělat řadu, která konverguje do nekonečna; minus nekonečna; nebo k libovolnému číslu. Pokud si něco myslíš, že předpokládám (skrytě) konečnou dobu Vesmíru, tak jsi vedle ...
Frodík, poidáno 14.10. 2003 16:13:35
Legolas: no, Boží záměry jsou z našeho pohledu mnohdy nevyzpytatelné, Bůh nám však dává lecos pochopit (jenom to někdy chvíli trvá, než nám to dojde :-)), ale Ježíš taky mluvil na rovinu. Nazýval nás ovcemi a sebe Pastýřem, ale k tomu dodával "znám své ovce a ony znají mne". Jemu na ovcích záleží, každou volá jménem a pro každou chce tu nejlepší cestu. Není to tedy tak, že bychom byli stádo "tupých zvířat", které jde bez rozmyslu za vůdcem, ať je jakýkoli. "Vím, komu jsem uvěřil", říká sv. Pavel a dnešní křesťané to vědí taky. Proto taky vědí, že za Ním (dobrým Pastýřem) mohou jít s důvěrou.
Arg, poidáno 14.10. 2003 15:37:48
Zdravím KAva,
no asi to vezmem z opačné strany než jsi začal. Co je člověk? Pak se budeme teprv bavit o jeho Tvůrci. Člověk je animal - živočich. Ale nejen to - má rozum. Jedna část jeho přirozenosti ho "usazuje do konkrétních podmínek", druhá mu dává šanci "mít vše". Pokud existuje jeho Vzor, není shodný podle prvního - ale podle druhého, protože pro něj je charakteristický vztah ke všemu (autor všeho).
Co se týká tvůch Freudovských představ, tak - ty se týkají Marduka, Zeusa, atd. Vždy jich bylo víc.
No a neosobní energie nemá svůj názor na dobro/zlo. Osoba ano. Z toho i plynou problémy v předchozí diskusi.
Komunikace Bůh, člověk je možná jen z joho strany - může použít stvořené věci jako svoje komunikační prostředky, vč. lidksé psychiky.

Fosa, poidáno 13.10. 2003 20:39:00
Vážení věřící i nevěřící, mějte se tu hezky, opouštím diskusi. Teda, obě. Co jsem chtěla zjistit, to jsem zjistila, co jsem chtěla říct, jsem řekla, nechci sklouznout k zbytečnému opakování. Zdejší pobyt mi byl určitě k užitku a děkuju za získané informace. Věřím, že má přítomnost vám rozhodně chybět nebude :o) S pozdravem, Fosa
Legolas, poidáno 13.10. 2003 9:55:40
Po přetčení rozhovoru Kavy a Frodíka bych rád přispěl svou trochou do diskuse. Podle mého názoru je Bůh, Vesmír, Svět přesně tak na hraně našeho vnímání, abychom ho dokázalí pochopit. Soudím tak proto, že jen tyrani a despotyčtí vládci něchtěli, aby jim "prostý" lid hleděl pod pokličky. Bůh zcela jistě chce abychom pochopili jeho skutky. Protože potom bychom byli skutečně jenom ty ovce a Bůh náš pastýř.
KAva, poidáno 10.10. 2003 22:41:24
Lucyova: ;o)))
Frodík, poidáno 10.10. 2003 15:46:04
Lucyová: já se na něj nezlobím. Jenom myslím, že inteligentní lidé umí hovořit na úrovni bez zbytečné hrubosti.
KAva: četl jsi můj ranní příspěvek? Moje narážka nebyla zlehčováním Tvého intelektu, ale obecná poznámka k Tvému příspěvku.
(a nemusíš si to tak brát, Ty se do mě taky s klidem navážíš a já z toho nešílím :-))

Lucyová, poidáno 10.10. 2003 15:37:14
KAva: co by nešlo navázat vztah s principem? Třeba představ si takový vztah s principem elektrické energie - vezmeš dva hřebíky, postavíš se k zásuvce a ...
no, ber to s rezervou,už je konec týdne, tak blábolím :-)) (ale v zásadě to myslím vážně.naprosto.)

Lucyová, poidáno 10.10. 2003 15:23:57
KAva: :-DDDD Kdyby tvé příspěvky nebyly ve slovenčině, myslela bych, že to píše jeden můj kamarád - montypythonovec :-)))
Jinak to, co píšeš, ti klidně podepíšu (až na ten penis, cheche, troufalá úvaha), jsem ráda, že nejsem sama, kdo považuje boha za princip, ne osobu, a kdo si myslí, že Bible je plná metafor...

Frodík: tak se na něj nezlob, nám bezvěrcům holt není nic svatý :-))

KAva, poidáno 10.10. 2003 15:18:57
FRODIK: Ak to spravne chapem, tak si protirecis.
Na jednej strane hovoris, ze „Bůh pro mě není jen princip, s něčím takovým lze těžko navázat vztah a kontakt a víra je o vztahu“ a na druhej strane zas „Bůh je bytost. Je duch, tedy "vyššího řádu", pro naše smysly a rozum neuchopitelný“ a „Je dokonalý v takové absolutní míře, že si to nedovedeme představit“
Ak je pre tvoje/moje/nase zmysly a rozum neuchopitelny a nedokazeme si ho predstavit, ako mozes/mozem/mozeme potom s nim „navázat vztah“? Toto mi prosim vysvetli. S Bohom ako principom to nejde a s Bohom ako bytostou neuchopitelnou a nepredstavitelnou to ide? V com je rozdiel? Dobre sa to cita, uchu to lahodi, ale zmysel mi to po hlbsej uvahe stale nedava. Teraz to asi vyzera, ze ta chytam za slovicka, ale to nie je teraz mojim zamerom (i ked to obcas rad robievam).

Aby si ma pochopila. Ja sa do Boha nenavazam, navazam sa do ludi, ktory nechcu/nevedia/nedokazu akceptovat, ze existuju ludia veriaci v niekoho ineho, alebo neveria vobec. Tato pripomienka nie je urcena priamo tebe i ked aj ty dokazes byt obcas neprijemna vyrokmi spochybnujucimi napriklad moje IQ len preto, ze mam odlisny nazor a pritom, paradoxne, verim v to iste ako ty...

Frodík, poidáno 10.10. 2003 14:30:15
KAva: dneska ráno jsem tady, myslím, podotkla, že citace z Písma vkládám pro ilustraci. V Bibli při psaní nelistuju, nemám jí po ruce. A rozhodně se nedomnívám, že nějak převyšuji ostatní diskutující (opět můj příspěvek z 10.10. 8:42), ale za tím, co napíšu, si stojím.
Teda, že Tě moje reakce na Tvůj příspěvek tak naštve... :-))

Frodík, poidáno 10.10. 2003 14:19:19
KAva: moje představy o Bohu - no, Bůh pro mě není jen princip, s něčím takovým lze těžko navázat vztah a kontakt a víra je o vztahu. Bůh je bytost. Je duch, tedy "vyššího řádu", pro naše smysly a rozum neuchopitelný. (To, že nás takto přesahuje, mimochodem neznamená, že není. Lidi nejsou nejvyšším bodem existence (přestože si to mnozí myslí) a naše smysly nejsou nejvyšším měřítkem.) Takže: Bůh je bytost, nemůžeme Ho vidět ani si na něj sáhnout, ani ho zaobalit a ohraničit slovy. Je dokonalý v takové absolutní míře, že si to nedovedeme představit. Není ohraničen časem (vždycky byl a bude), prostorem nebo jakýmikoli lidskými měřítky. Ale JE a má nás rád - což dokázal maximálně srozumitelně (ad. Bible Nový Zákon). Stvořil nás a přeje si, abychom byli šťastni s Ním. Miluje nás takové, jací jsme, se všemi chybami, nedokonalostmi, se vším, co je v nás ohavného a čeho jsme schopni. Každého člověka stvořil se záměrem (protože jen díky tomu, že nás tady a teď chtěl, každý z nás vznikl a je tam, kde je) a pro každého má připravený plán, který končí šťastně - totiž u Něj (a pak ho budeme vidět tak, jak je). Bůh je pro mě především Otec. Jeho Syn se stal člověkem a tedy i my jsme Jeho děti. A On se o nás jako Otec stará. Někdy přísně, někdy něžně, ale vždycky a jedině s láskou. Chce s námi žít ve vztahu a přeje si, abychom na jeho dary a lásku reagovali - tím, že na tento vztah přistoupíme, budeme Ho hledat, setkávat se s Ním, milovat Ho.
KAva, poidáno 10.10. 2003 14:04:41
Frodík, poidáno 10.10. 2003 13:57:16
KAva, poidáno 10.10. 2003 13:49:21
KAva, poidáno 10.10. 2003 13:41:44
KAva, poidáno 10.10. 2003 13:39:40
KAva, poidáno 10.10. 2003 13:38:29
Frodík, poidáno 10.10. 2003 13:29:34
Corwin, poidáno 10.10. 2003 13:29:17
KAva, poidáno 10.10. 2003 12:38:46
Legolas, poidáno 10.10. 2003 11:01:56
puberťák, poidáno 10.10. 2003 10:51:17
Frodík, poidáno 10.10. 2003 8:42:06
Arg, poidáno 9.10. 2003 22:01:38
Elf Lady, poidáno 9.10. 2003 20:45:10
Bombadil, poidáno 9.10. 2003 16:18:06
Legolas, poidáno 9.10. 2003 15:13:00
Frodík, poidáno 9.10. 2003 11:26:26
Arsiméné, poidáno 8.10. 2003 22:16:28
Frodík, poidáno 8.10. 2003 12:53:35
Fosa, poidáno 8.10. 2003 12:04:12
gandalfina, poidáno 8.10. 2003 11:21:06
Frodík, poidáno 8.10. 2003 8:18:52
puberťák, poidáno 7.10. 2003 22:00:47
Pharazon, poidáno 7.10. 2003 21:40:53
Arg, poidáno 7.10. 2003 21:34:11
Lucyová, poidáno 7.10. 2003 16:12:11
Frodík, poidáno 7.10. 2003 15:45:18
Lucyová, poidáno 7.10. 2003 14:27:20
Bombadil, poidáno 7.10. 2003 13:41:20
gandalfina, poidáno 7.10. 2003 11:24:13
Vojta, poidáno 7.10. 2003 11:21:52
Vojta, poidáno 7.10. 2003 11:21:51
Corwin, poidáno 7.10. 2003 10:43:13
Arg, poidáno 7.10. 2003 10:14:40
Lucyová, poidáno 7.10. 2003 10:04:21
gandalfina, poidáno 7.10. 2003 9:16:30
Lucyová, poidáno 7.10. 2003 8:12:52
Corwin, poidáno 7.10. 2003 7:28:28
Arg, poidáno 6.10. 2003 21:54:38
Arg, poidáno 6.10. 2003 21:44:36
puberťák, poidáno 6.10. 2003 19:52:38
puberťák, poidáno 6.10. 2003 19:52:36
Arsiméné, poidáno 6.10. 2003 19:01:16
puberťák, poidáno 6.10. 2003 14:44:42
gandalfina, poidáno 6.10. 2003 9:09:28
Arsiméné, poidáno 3.10. 2003 20:22:31
Arsiméné, poidáno 3.10. 2003 20:07:48
Corwin, poidáno 3.10. 2003 16:33:20
Frodík, poidáno 3.10. 2003 15:58:51
Bombadil, poidáno 3.10. 2003 15:29:12
Claredhel, poidáno 3.10. 2003 14:50:55
Corwin, poidáno 3.10. 2003 13:22:57
puberťák, poidáno 3.10. 2003 11:20:55
Frodík, poidáno 3.10. 2003 9:03:04
Frodík, poidáno 3.10. 2003 8:48:12
MK, poidáno 2.10. 2003 23:25:05
Arsiméné, poidáno 2.10. 2003 22:58:04
Arsiméné, poidáno 2.10. 2003 22:44:28
puberťák, poidáno 2.10. 2003 20:36:25
andeliniel, poidáno 2.10. 2003 15:27:34
Bombadil, poidáno 2.10. 2003 14:19:23
Corwin, poidáno 2.10. 2003 11:18:59
gandalfina, poidáno 2.10. 2003 11:11:26
Frodík, poidáno 2.10. 2003 11:02:10
Corwin, poidáno 2.10. 2003 10:06:15
gandalfina, poidáno 2.10. 2003 9:30:19
Corwin, poidáno 2.10. 2003 8:12:43
puberťák, poidáno 2.10. 2003 1:02:52
Arg, poidáno 2.10. 2003 0:17:35
Fosa, poidáno 1.10. 2003 21:27:41
Arsiméné, poidáno 1.10. 2003 20:03:36
MK, poidáno 1.10. 2003 20:02:17
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 15:37:43
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 15:34:16
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 15:12:48
Frodík, poidáno 1.10. 2003 14:59:09
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 14:52:55
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 14:41:46
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 14:26:27
Bombadil, poidáno 1.10. 2003 14:03:31
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 13:52:51
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 13:41:25
KURT, poidáno 1.10. 2003 13:28:34
Bombadil, poidáno 1.10. 2003 13:25:21
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 13:17:30
Frodík, poidáno 1.10. 2003 13:09:47
Corwin, poidáno 1.10. 2003 13:04:50
KURT, poidáno 1.10. 2003 13:01:25
Frodík, poidáno 1.10. 2003 12:58:47
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:52:12
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:50:11
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 12:48:26
KURT, poidáno 1.10. 2003 12:47:14
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:46:26
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:38:31
KURT, poidáno 1.10. 2003 12:25:41
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 12:18:01
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:10:52
Corwin, poidáno 1.10. 2003 12:07:27
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 12:02:46
Corwin, poidáno 1.10. 2003 11:42:36
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 11:35:37
Corwin, poidáno 1.10. 2003 11:23:35
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 11:15:31
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 11:13:28
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 11:06:09
Corwin, poidáno 1.10. 2003 11:00:10
Corwin, poidáno 1.10. 2003 10:54:10
Corwin, poidáno 1.10. 2003 10:51:17
Frodík, poidáno 1.10. 2003 10:44:08
KURT, poidáno 1.10. 2003 10:24:42
Corwin, poidáno 1.10. 2003 10:14:50
Corwin, poidáno 1.10. 2003 10:09:49
gandalfina, poidáno 1.10. 2003 9:52:17
Corwin, poidáno 1.10. 2003 9:08:39
Corwin, poidáno 1.10. 2003 9:07:01
Lucyová, poidáno 1.10. 2003 8:49:13
Frodík, poidáno 1.10. 2003 8:14:17
Frodík, poidáno 1.10. 2003 8:01:14
Fosa, poidáno 30.9. 2003 20:49:13
gandalfina, poidáno 30.9. 2003 15:56:11
Frodík, poidáno 30.9. 2003 15:49:13
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 30.9. 2003 15:32:01
Lucyová, poidáno 30.9. 2003 13:53:20
Corwin, poidáno 30.9. 2003 12:54:46
MilanJ, poidáno 30.9. 2003 12:32:46
Corwin, poidáno 30.9. 2003 12:31:04
MilanJ, poidáno 30.9. 2003 12:30:06
gandalfina, poidáno 30.9. 2003 11:56:09
Lucyová, poidáno 30.9. 2003 11:42:30
Frodík, poidáno 30.9. 2003 11:31:49
gandalfina, poidáno 30.9. 2003 11:21:22
MilanJ, poidáno 30.9. 2003 11:12:31
Corwin, poidáno 30.9. 2003 11:04:24
Lucyová, poidáno 30.9. 2003 10:53:26
Frodík, poidáno 30.9. 2003 10:06:09
gandalfina, poidáno 30.9. 2003 8:53:11
Corwin, poidáno 30.9. 2003 8:04:41
MK, poidáno 29.9. 2003 23:48:23
MK, poidáno 29.9. 2003 23:25:42
Fosa, poidáno 29.9. 2003 21:37:30
Arg, poidáno 29.9. 2003 19:04:17
Frodík, poidáno 29.9. 2003 13:45:25
Arsiméné, poidáno 28.9. 2003 11:53:23
MK, poidáno 27.9. 2003 23:28:39
Fosa, poidáno 27.9. 2003 23:27:55
MK, poidáno 27.9. 2003 23:21:19
Bombadil, poidáno 27.9. 2003 18:49:51
Bombadil, poidáno 27.9. 2003 16:45:45
Fosa, poidáno 26.9. 2003 23:25:41
Frodík, poidáno 26.9. 2003 16:46:24
gandalfina, poidáno 26.9. 2003 15:33:25
Bombadil, poidáno 26.9. 2003 14:41:46
gandalfina, poidáno 26.9. 2003 14:39:00
gandalfina, poidáno 26.9. 2003 13:52:23
Ivo Cicvárek, poidáno 26.9. 2003 10:46:17
Bombadil, poidáno 25.9. 2003 17:40:43
gandalfina, poidáno 25.9. 2003 15:46:48
Frodík, poidáno 25.9. 2003 15:30:44
gandalfina, poidáno 25.9. 2003 15:19:14
gandalfina, poidáno 25.9. 2003 14:56:07
Aradan, poidáno 25.9. 2003 14:16:46
gandalfina, poidáno 25.9. 2003 13:56:22
Aradan, poidáno 25.9. 2003 13:22:17
KURT, poidáno 25.9. 2003 12:59:40
Frodík, poidáno 25.9. 2003 10:55:41
gandalfina, poidáno 25.9. 2003 10:12:33
Frodík, poidáno 25.9. 2003 8:23:23
Arsiméné, poidáno 24.9. 2003 19:24:00
Arsiméné, poidáno 24.9. 2003 19:18:31
puberťák, poidáno 24.9. 2003 19:17:33
Arg, poidáno 24.9. 2003 14:15:28
Frodík, poidáno 24.9. 2003 13:32:30
gandalfina, poidáno 24.9. 2003 9:35:50
MK, poidáno 24.9. 2003 0:05:28
Enja, poidáno 23.9. 2003 21:43:43
Aradan, poidáno 23.9. 2003 20:31:46
puberťák, poidáno 23.9. 2003 20:25:49
Arg, poidáno 23.9. 2003 15:56:33
Frodík, poidáno 23.9. 2003 14:01:56
gandalfina, poidáno 23.9. 2003 13:44:40
Lucyová, poidáno 23.9. 2003 13:34:38
Frodík, poidáno 23.9. 2003 12:27:07
Aradan, poidáno 22.9. 2003 20:55:29
puberťák, poidáno 22.9. 2003 19:37:49
Arg, poidáno 22.9. 2003 19:08:21
Vojta, poidáno 22.9. 2003 17:46:39
gandalfina, poidáno 22.9. 2003 17:19:33
Frodík, poidáno 22.9. 2003 16:34:04
Frodík, poidáno 22.9. 2003 14:44:39
gandalfina, poidáno 22.9. 2003 13:45:08
Lucyová, poidáno 22.9. 2003 13:01:32
gandalfina, poidáno 22.9. 2003 12:25:29
Vojta, poidáno 22.9. 2003 11:33:05
Arsiméné, poidáno 21.9. 2003 20:51:25
Enja, poidáno 20.9. 2003 20:10:01
Sterr, poidáno 20.9. 2003 19:35:53
MK, poidáno 20.9. 2003 18:08:27
Enja, poidáno 19.9. 2003 20:33:56
gandalfina, poidáno 19.9. 2003 16:10:43
Lucyová, poidáno 19.9. 2003 15:20:25
Frodík, poidáno 19.9. 2003 14:58:16
Frodík, poidáno 19.9. 2003 14:48:33
Frodík, poidáno 19.9. 2003 14:30:40
Elwing, poidáno 19.9. 2003 14:29:26
Frodík, poidáno 19.9. 2003 14:05:38
Lucyová, poidáno 19.9. 2003 12:59:13
Frodík, poidáno 19.9. 2003 10:03:04
Sterr, poidáno 19.9. 2003 8:52:21
Vojta, poidáno 18.9. 2003 22:30:51
Enja, poidáno 18.9. 2003 21:12:57
Claredhel, poidáno 18.9. 2003 17:02:42
Frodík, poidáno 18.9. 2003 15:38:09
Lucyová, poidáno 18.9. 2003 15:30:56
Frodík, poidáno 18.9. 2003 14:19:59
Frodík, poidáno 18.9. 2003 12:11:24
Frodík, poidáno 18.9. 2003 12:04:57
Lucyová, poidáno 18.9. 2003 11:34:18
Frodík, poidáno 18.9. 2003 11:00:29
Monster, poidáno 18.9. 2003 8:51:13
Arsiméné, poidáno 17.9. 2003 23:27:07
Arsiméné, poidáno 17.9. 2003 23:24:15
MK, poidáno 17.9. 2003 19:14:52
Frodík, poidáno 17.9. 2003 16:15:09
Frodík, poidáno 17.9. 2003 16:03:41
Lucyová, poidáno 17.9. 2003 15:01:08
Frodík, poidáno 17.9. 2003 10:53:44
Lucyová, poidáno 17.9. 2003 10:41:23
puberťák, poidáno 17.9. 2003 10:21:36
Sterr, poidáno 17.9. 2003 10:17:50
Lucyová, poidáno 17.9. 2003 8:20:36
Frodík, poidáno 17.9. 2003 8:09:37
puberťák, poidáno 16.9. 2003 19:23:26
Monster, poidáno 16.9. 2003 17:24:07
Lucyová, poidáno 16.9. 2003 15:59:24
Susariel, poidáno 16.9. 2003 14:09:08
Frodík, poidáno 16.9. 2003 13:39:13
Claredhel, poidáno 16.9. 2003 13:38:06
MilanJ, poidáno 16.9. 2003 13:31:18
Lucyová, poidáno 16.9. 2003 12:41:17
Monster, poidáno 16.9. 2003 11:52:23
Monster, poidáno 16.9. 2003 11:23:05
Frodík, poidáno 16.9. 2003 11:16:07
Frodík, poidáno 16.9. 2003 11:05:46
puberťák, poidáno 16.9. 2003 9:51:32
puberťák, poidáno 16.9. 2003 9:41:52
Frodík, poidáno 16.9. 2003 9:24:35
puberťák, poidáno 16.9. 2003 9:20:41
puberťák, poidáno 16.9. 2003 9:05:31
Elf Lady, poidáno 15.9. 2003 23:39:53
KAva, poidáno 15.9. 2003 17:55:52
Frodík, poidáno 15.9. 2003 16:16:48
Lucyová, poidáno 15.9. 2003 15:20:59
Elwing, poidáno 15.9. 2003 15:06:47
MilanJ, poidáno 15.9. 2003 15:02:28
Lucyová, poidáno 15.9. 2003 14:44:33
Frodík, poidáno 15.9. 2003 14:33:45
MilanJ, poidáno 15.9. 2003 11:49:16
Lucyová, poidáno 15.9. 2003 8:49:23
Frodík, poidáno 12.9. 2003 15:51:27
Frodík, poidáno 12.9. 2003 15:43:09
Lucyová, poidáno 12.9. 2003 15:11:27
MilanJ, poidáno 12.9. 2003 14:16:47
Bombadil, poidáno 12.9. 2003 13:37:21
Lucyová, poidáno 12.9. 2003 11:32:11
Frodík, poidáno 12.9. 2003 10:43:43
MilanJ, poidáno 12.9. 2003 9:16:14
Arsiméné, poidáno 11.9. 2003 19:13:46
andeliniel, poidáno 11.9. 2003 17:16:07
Bombadil, poidáno 11.9. 2003 16:14:00
Bombadil, poidáno 11.9. 2003 16:08:14
Frodík, poidáno 11.9. 2003 14:56:05
puberťák, poidáno 11.9. 2003 14:19:42
Veronika (Arwen), poidáno 11.9. 2003 10:18:20
Lucyová, poidáno 11.9. 2003 7:59:48
Enja, poidáno 10.9. 2003 22:55:41
andeliniel, poidáno 10.9. 2003 20:34:00
Gilros Thorongil, poidáno 10.9. 2003 14:53:55
puberťák, poidáno 10.9. 2003 13:15:42
Lucyová, poidáno 10.9. 2003 12:44:52
puberťák, poidáno 10.9. 2003 11:54:27
Frodík, poidáno 10.9. 2003 10:09:35
andeliniel, poidáno 9.9. 2003 23:22:07
Arg, poidáno 9.9. 2003 22:59:07
andeliniel, poidáno 9.9. 2003 22:12:27
Bombadil, poidáno 9.9. 2003 21:00:26
andeliniel, poidáno 9.9. 2003 17:44:38
Monster, poidáno 9.9. 2003 10:04:56
andeliniel, poidáno 8.9. 2003 17:54:41
Arg, poidáno 8.9. 2003 14:42:54
Bombadil, poidáno 8.9. 2003 14:37:33
andeliniel, poidáno 8.9. 2003 13:57:56
Ruby, poidáno 8.9. 2003 13:25:23
MK, poidáno 8.9. 2003 12:06:05
andeliniel, poidáno 7.9. 2003 22:23:23
Claredhel, poidáno 6.9. 2003 23:52:46
Arsiméné, poidáno 5.9. 2003 20:13:16
Susariel, poidáno 5.9. 2003 13:15:01
Frodík, poidáno 5.9. 2003 10:10:14
Arg, poidáno 5.9. 2003 10:03:57
Monster, poidáno 5.9. 2003 8:56:12
Enja, poidáno 4.9. 2003 19:54:51
Arsiméné, poidáno 4.9. 2003 18:26:24
Láďa, poidáno 4.9. 2003 15:00:46
Frodík, poidáno 4.9. 2003 13:54:54
Frodík, poidáno 4.9. 2003 12:27:50
Veronika, poidáno 4.9. 2003 10:44:47
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 4.9. 2003 10:44:31
Frodík, poidáno 4.9. 2003 8:24:01
Enja, poidáno 3.9. 2003 22:49:13
Enja, poidáno 3.9. 2003 22:17:31
Arg, poidáno 3.9. 2003 20:49:41
Claredhel, poidáno 3.9. 2003 20:26:31
Bonar, poidáno 3.9. 2003 19:13:54
Arsiméné, poidáno 3.9. 2003 18:49:40
Frodík, poidáno 3.9. 2003 16:09:54
Bombadil, poidáno 3.9. 2003 15:59:06
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 3.9. 2003 14:41:27
puberťák, poidáno 3.9. 2003 11:40:08
Frodík, poidáno 3.9. 2003 11:29:31
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 3.9. 2003 11:16:19
Bonar, poidáno 3.9. 2003 11:16:02
Láďa, poidáno 3.9. 2003 11:00:24
Arg, poidáno 3.9. 2003 9:55:05
puberťák, poidáno 3.9. 2003 7:01:30
Frodík, poidáno 2.9. 2003 16:48:11
Bonar, poidáno 2.9. 2003 15:51:48
Susariel, poidáno 2.9. 2003 12:40:58
Frodík, poidáno 2.9. 2003 12:28:35
Frodík, poidáno 2.9. 2003 12:09:56
Veronika, poidáno 2.9. 2003 12:08:36
Frodík, poidáno 2.9. 2003 12:08:24
Frodík, poidáno 2.9. 2003 12:01:25
Susariel, poidáno 2.9. 2003 11:58:45
Melkor, poidáno 2.9. 2003 11:36:06
Gilros Thorongil, poidáno 2.9. 2003 11:29:20
Frodík, poidáno 2.9. 2003 11:15:50
Arim, poidáno 2.9. 2003 11:09:26
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 2.9. 2003 10:07:19
Arim, poidáno 2.9. 2003 9:52:33
Veronika, poidáno 2.9. 2003 9:17:39
Veronika, poidáno 1.9. 2003 22:57:33
Veronika, poidáno 1.9. 2003 22:53:03
Arsiméné, poidáno 1.9. 2003 22:10:27
Lajka, poidáno 1.9. 2003 22:03:42
KAva, poidáno 1.9. 2003 20:36:20
puberťák, poidáno 1.9. 2003 20:05:13
Angrandir, poidáno 1.9. 2003 19:43:26
Moje maličkost, poidáno 1.9. 2003 19:41:59
Arsiméné, poidáno 1.9. 2003 19:18:27
KAva, poidáno 1.9. 2003 19:06:03
Arsiméné, poidáno 1.9. 2003 19:05:31
Angrandir, poidáno 1.9. 2003 16:36:25
Arg, poidáno 1.9. 2003 16:29:00
Angrandir, poidáno 1.9. 2003 16:23:38
KAva, poidáno 1.9. 2003 14:24:41
Susariel, poidáno 1.9. 2003 13:51:54
Angrandir, poidáno 1.9. 2003 13:03:30
Diniel, poidáno 1.9. 2003 12:26:21
KAva, poidáno 1.9. 2003 11:42:56
Frodík, poidáno 1.9. 2003 11:21:37
Frodík, poidáno 1.9. 2003 11:06:40
Frodík, poidáno 1.9. 2003 10:40:36
Melkor, poidáno 1.9. 2003 9:32:11
max, poidáno 1.9. 2003 1:22:53
Claredhel, poidáno 31.8. 2003 22:20:22
milasik, poidáno 31.8. 2003 22:05:41
Arsiméné, poidáno 31.8. 2003 19:27:52
milasik, poidáno 31.8. 2003 17:57:36
milasik, poidáno 31.8. 2003 17:51:33
KAva, poidáno 31.8. 2003 17:26:03
Melkor, poidáno 31.8. 2003 16:19:45
KAva, poidáno 31.8. 2003 10:12:47
Claredhel, poidáno 31.8. 2003 3:25:06
Rabina, poidáno 30.8. 2003 15:12:32
Angrandir, poidáno 30.8. 2003 10:39:47
Melkor, poidáno 30.8. 2003 8:52:34
Bonar, poidáno 29.8. 2003 20:41:51
Melkor, poidáno 29.8. 2003 19:41:59
kchaja, poidáno 29.8. 2003 17:54:20
Bonar, poidáno 29.8. 2003 16:21:13
Frodík, poidáno 29.8. 2003 15:59:35
Bonar, poidáno 29.8. 2003 15:44:51
Frodík, poidáno 29.8. 2003 12:50:25
Darthie, poidáno 29.8. 2003 11:52:17
Bonar, poidáno 29.8. 2003 11:03:31
Frodík, poidáno 29.8. 2003 10:53:37
Susariel , poidáno 29.8. 2003 10:27:32
Bonar, poidáno 29.8. 2003 10:06:51
KAva, poidáno 28.8. 2003 23:01:47
kchaja, poidáno 28.8. 2003 22:53:20
Findaráto Artafinwë Felagund, poidáno 28.8. 2003 22:49:17
Frodík, poidáno 28.8. 2003 16:27:21
Frodík, poidáno 28.8. 2003 14:32:21
Bonar, poidáno 28.8. 2003 13:42:04
Frodík, poidáno 28.8. 2003 10:18:53
Conina, poidáno 28.8. 2003 10:04:13
Pulper, poidáno 28.8. 2003 9:55:50
Frodík, poidáno 28.8. 2003 9:52:02
Conina, poidáno 28.8. 2003 9:35:37
Legolas, poidáno 28.8. 2003 9:23:38
Legolas, poidáno 28.8. 2003 8:48:28
Therru, poidáno 27.8. 2003 21:04:16
marr, poidáno 27.8. 2003 18:35:50
boromira, poidáno 27.8. 2003 18:23:42
Nenja, poidáno 27.8. 2003 18:15:19
Veronika, poidáno 27.8. 2003 18:14:22
saschia, poidáno 27.8. 2003 17:07:59
Frodík, poidáno 27.8. 2003 16:20:28
saschia, poidáno 27.8. 2003 16:12:19
Frodík, poidáno 27.8. 2003 15:19:08
verlit, poidáno 27.8. 2003 14:42:25
Conina, poidáno 27.8. 2003 14:42:07
Susariel, poidáno 27.8. 2003 14:36:16
Frodík, poidáno 27.8. 2003 14:16:26
Diniel, poidáno 27.8. 2003 13:43:45
saschia, poidáno 27.8. 2003 13:33:13
Conina, poidáno 27.8. 2003 13:28:38
Frodík, poidáno 27.8. 2003 13:17:03
saschia, poidáno 27.8. 2003 12:05:39
Frodík, poidáno 27.8. 2003 11:15:48
Sterr, poidáno 27.8. 2003 11:03:28
Frodík, poidáno 27.8. 2003 8:24:19
puberťák, poidáno 27.8. 2003 7:12:01
Elf Lady, poidáno 26.8. 2003 21:11:48
Veronika, poidáno 26.8. 2003 20:27:11
boromira, poidáno 26.8. 2003 18:36:52
Valar, poidáno 26.8. 2003 16:57:40
elrondka, poidáno 26.8. 2003 16:50:05
Claredhel, poidáno 26.8. 2003 16:19:54
MilanJ, poidáno 26.8. 2003 14:51:22
Jamis, poidáno 26.8. 2003 14:18:24
Veronika, poidáno 25.8. 2003 20:03:37
boromira, poidáno 25.8. 2003 19:14:55
boromira, poidáno 25.8. 2003 18:26:49
Kevin, poidáno 25.8. 2003 18:04:30
MilanJ, poidáno 25.8. 2003 16:55:00
beruthiel, poidáno 25.8. 2003 14:27:24
saschia, poidáno 25.8. 2003 13:58:49
stařenka Oggová, poidáno 25.8. 2003 13:17:25
Míšánek, poidáno 25.8. 2003 12:00:43
beruthiel, poidáno 25.8. 2003 10:34:46
Pulper, poidáno 25.8. 2003 10:29:01
Valar, poidáno 25.8. 2003 10:28:49
Legolas, poidáno 25.8. 2003 8:20:37
Legolas, poidáno 25.8. 2003 8:17:30
sorrow, poidáno 25.8. 2003 8:11:27
beruthiel, poidáno 24.8. 2003 21:54:46
boromira, poidáno 24.8. 2003 20:13:39
beruthiel, poidáno 24.8. 2003 17:53:35
hOBITKA, poidáno 24.8. 2003 17:22:59
Sírwen, poidáno 24.8. 2003 16:25:05
boromira, poidáno 24.8. 2003 14:35:10
puberťák, poidáno 24.8. 2003 13:08:35
Veronika, poidáno 24.8. 2003 8:56:22
Veronika, poidáno 24.8. 2003 8:53:24
Angrandir, poidáno 24.8. 2003 8:20:01
puberťák, poidáno 24.8. 2003 1:13:08
Therru, poidáno 24.8. 2003 0:29:17
Calwen, poidáno 24.8. 2003 0:24:31
boromira, poidáno 23.8. 2003 23:00:18
Sírwen, poidáno 23.8. 2003 22:46:24
Sírwen, poidáno 23.8. 2003 22:41:29
puberťák, poidáno 23.8. 2003 21:26:31
Valbruch, poidáno 23.8. 2003 18:46:49
Rabina, poidáno 23.8. 2003 16:45:07
Samotný Johny Tolkien, poidáno 23.8. 2003 15:12:37
Valar, poidáno 23.8. 2003 14:40:05
max, poidáno 23.8. 2003 13:56:43
boromira, poidáno 23.8. 2003 13:29:58
eriol, poidáno 23.8. 2003 12:04:06
Eruvien, poidáno 23.8. 2003 6:53:00
Tobold Troubil, poidáno 22.8. 2003 23:33:09
dogmeat, poidáno 22.8. 2003 22:56:51
GeRony, poidáno 22.8. 2003 22:51:10
Spazz, poidáno 22.8. 2003 22:40:12
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!