Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Kinofil
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1186 lidí

Celkem návštěvníků
14945268

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
21.7. 2003
New Line na Comic Conu - promítnuta ukázka z Návratu krále; Nový záběr Denethora - z jaké asi scény?; Termín premiéry Návratu krále - leden ani omylem?; Keramika pro Pána prstenů - rozhovor s hrnčířem českého původuVerze pro tisk

Opět se nashromáždilo pár zajímavostí ohledně filmové zpracování Pána prstenů a je tedy na čase přilít do skomírajícího ohýnku zájmu o tento projekt trochu... hmmm ... textu :-)

New Line na Comic Conu - promítnuta ukázka z Návratu Krále
Jistě víte, že v San Diegu právě probíhá obrovské setkání fanoušků fantastiky, kterého se účastní krom prostého lidu i spousta velkých firem, aby zde prezentovala své výrobky. Akce má poněkud komerčnějšího ducha než je na conech třeba u nás v ČR zvykem (no, je to takový větší Parcon :-), akce trvá čtyři dny a počítá se s přítomností zhruba 20.000 lidí). Comic Conu se účastní třeba Weta (tvůrci efektů pro LOTRa) společně se Sideshow, firmou vyrábějící všemožné poměrně zajímavé figurky a busty. Účastní se i herní gigant Electronic Arts, který představil hru právě podle posledního dílu Pána prstenů. A nakonec se zde prezentuje i samotná New Line Cinema.

Její program se odehrával v narvaném sále pro 4.500 lidí. Inteligentně spojila prezentaci Pána prstenů s několika dalšími "hity" ze své produkce, jako například “The Texas Chainsaw Massacre” a “Freddy vs. Jason”. Ale pak už dorazil Sala Baker (zahrál si Saurona a nějaké ty skřety) v kompletním skřetím kostýmů a začala vlastní LOTRovská část. Nejprve se předvedla spousta lidí od WETA Workshop, každý právě s tím, čím se pro film zabýval. Nechyběl ani například Richard Taylor, co se efektů a rekvizit ve filmu týče nejspíše nejznámější člověk. 


Glum byl prostě všude...

Ale pak už dorazil na pódium Dominic Monaghan, všemi milovaný Smíšek. Publikum začalo šílet :-) Neoholený, v šedivém tričku, záplatovaných jeansech a červených botách vtipkoval Dom o všem možném. Třeba o tom, zda mají elfové potřebné... ehhh... vybavení, nebo mají elfky děti díky nějaké magii. Dorazil i Andy Serkis, ten předvedl svůj tradičný "program" - popsal svou účast na filmu, promluvil jako Glum a tak podobně. Jak prozradil, tak Sméagol prý vypadá hodně jako jeho tříletý syn a Glum je zase podobný jeho otci.

No ale to už přicházejí hlavní hvězdy toho dne, Sean Astin a Elijah Wood. Vtipkují, baví publikum a to šílí. Vyprávějí historky z natáčení a tak vůbec. Následně je promítnut krátký film Seana Astina “The Long and Short of It”, který najdeme i na DVD Dvě věže. Dominic Monaghan je v titulcích uveden jako spoluautor scénáře a Elijah Wood zase jako první pomocný režisér.

Ale to už přiblížil další důležitý bod celé prezentace, tříminutová ukázka z Návratu krále. Nejdříve bylo promítnuto krátké video s pozdravem Petera Jacksona účastníkům Conu. Stál vedle Iana McKellena a Billy Boyda. Ti byli v kostýmech a podle všeho pořádně mrzli. Ian s Peterem zatlačili "Sama" na kolena, aby vedle nich vypadal jako skutečný hobit. Pokaždé, když se pokusil zvednout nebo něco říct, byl okamžitě usměrněn :-)

No a pak už nadešel čas pro netrpělivě očekávanou ukázku. Jednalo se o tříminutový výsek z celkem dvanáctiminutového dokumentu, který se, jak jistě víte, objeví na DVD Dvě veže. A jak dojmy a scény popisuje fanoušek? Celý Helmův žleb prý bude vedle bitvy na Pelennorských polích vypadat jako  nepatrná šarvátka. V ukázce jsou vidět stovky Rohirů, elfských lukostřelců, hromady různých věcí katapultovaných na a přes hradby. Záběr na gigantického olifanta a spousta záběrů na Aragorna v čele armády lidí. Jeden z dialogů je mezi Pipinem a Gandalfem. Pipin se táže: "Je tu nějaká naděje, Gandalfe? Pro Froda a Sama." A Gandalf odpovídá: "Nikdy nebylo moc naděje. Jen mezi pošetilci." Na Pipina je v ukázce pár hezkých záběrů, má špinavý obličej plný úzkosti. Samozřejmě uvidíme i Smíška.

Ukázka se však nejvíce zaměřila na Froda a Sama (doufejme, že ve filmu nebude hlavní důraz položen na bitevní scény), k smrti unavené a na konci jejich sil. Ke scéně pronesl Sean Astin z pódia: "Počkejte, kam až se Elijah s touto rolí dostane" a Elijah dodal: "Uvidíme kompletní rozpad osobnosti Froda, až už není více Frodem." Poznamenal také, že má pocit, že Návrat Krále je lepší než Společenstvo a Dvě věže dohromady.

Tak uvidíme, co z toho nakonec vyleze. Celá ukázka se doufejme objeví v rozumné kvalitě na internetu již brzy.
A jen tak pro zajímavost, na Conu bylo možné zakoupit si třeba tričko s tímhle textem...

Byl jsem...
Pronásledován z domu
Probodnut přízrakem
Napaden mutantní chobotnicí
Bodnut jeskynním obrem
Pronásledován strašidelným malým mužíkem
Zatáhnut do bažiny plné mrtvol
Otráven gigantickým pavoukem
Uveden do bezvědomí
Dokonce jsem ztratil svůj Prsten
A získal jsem jen tohle všivý triko

 
Nový záběr Denethora - z jaké asi scény?
Nedávno jsem uveřejňoval obrázek karty od Decipheru, na které můžeme vidět nový záběr Denethora. Vyrojila se spousta zajímavých spekulací, z jaké že asi scény by tento záběr mohl být. Zlostný výraz, zpocená tvář... co myslíte?


Celá karta...



Termín premiéry Návratu krále - leden ani omylem?
Zhruba před měsícem jsem uveřejnil tento text: "V poslední době se objevují spekulace, že Návrat Krále by se mohl i v našich kinech objevit už v prosinci! Film bude dokončen dříve než tomu bylo u Dvou Věží a Společenstva Prstenu, jeho VIP a novinářské projekce ve světě proběhnou o týdny dříve než bylo obvyklé. Tentokrát neexistuje přímá konkurence v podobě Harry Pottera, které by ohrožovala výši tržeb. Matrix Revolutions proběhnou s dostatečným předstihem. Je reálné, že dostaneme Návrat Krále jako předvánoční dárek? Jisté je, že například Itálie už přesun z ledna (u předchozích dvou dílů byla premiéra stejně či později než ČR) na prosinec ohlásila."
Byl jsem následně taktně upozorněn, že tyto spekulace a informace nejsou ničím podloženy, data premiér jsou v jednání a vůbec není co slibovat. A je tomu skutečně tak. V Itálii již distributor "opravil" datum premiéry a přesunul jej zpět na leden. Ach jo...


Keramika pro Pána prstenů - rozhovor s hrnčířem českého původu
Zdroj: článek v National Geographic

Na severním ostrově Nového Zélandu, lemován červeně kvetoucími stromy Puhutukawa, leží úrodný pruh pobřeží zvaný Kapiti Coast. Tady již více než čtyřicet let žije a pracuje hrnčíř českého původu Mirek Smíšek. Když jsem se dozvěděl, že veškerá keramika filmové trilogie "Lord of the Rings" pochází právě z jeho dílny, nalistoval jsem jeho telefonní číslo a zavolal jsem mu. "Stav se, Honzo, rád tě uvidím!", ozvalo se ze sluchátka a následoval podrobný popis příjezdové trasy. Následujícího únorového rána jsem se vydal na cestu.

Stačí chvilka jízdy autem z Wellingtonu a panorama ocelovo-skleněných mrakodrapů hlavního města vystřídají oblé kopečky s pasoucími se stády ovcí. Hlavní silnice mě po půlhodině přivádí do malého městečka Waikanae, kde odbočuji směrem k moři a pokračuji podle Mirkových instrukcí spletí vedlejších cest až k domu ležícímu přímo na pobřeží. Nápis na jeho průčelí mě ujišťuje, že jsem na správném místě: "MIREK SMÍŠEK - POTTERY".

Chvilku hledám zvonek, ale zkušenosti mne již naučily, že na Novém Zélandu se takovými zbytečnostmi nikdo nezabývá - pokud někdo přijde na návštěvu, tak prostě vejde dovnitř (dveře bývají často odemčené, i když nikdo není zrovna doma). Mirka nacházím v proskleném obývacím pokoji u snídaně a ranních novin. "Tak tě tady u nás vítám!" zvedá se od stolu a podává mi ruku.

Celý text najdete na webu National Geogrpahic ...

Přečteno celkem 15266x, verze pro tisk

Další článek - Rozšířené Dvě věže - co za scény nás čeká a nemine; Bude v Návratu krále zpívat Annie Lennox?

Předchozí článek - Počítačová hra Návrat krále a informace o ději filmu - to chce klid; Jak dlouhý bude Návrat krále? Proč mluví Aragorn s tenisákem?; Další film ve Flashi; Zahraje si Orlando Bloom Supermana?

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Anaxtal, poidáno 30.7. 2003 17:57:19
to boromira: Stoprocentně s tebou souhlasím!

Tahle diskuse se opravdu povedla. Škoda, že nemohu do fóra. :-(

boromira, poidáno 29.7. 2003 22:41:34
Ruby: není zač. Je fajn potkat spřízněné duše, které ví, čemu fandí a proč tomu fandí.
Láďa, poidáno 29.7. 2003 17:49:52
Berthiel: No to by bylo skvělé, tak jen to mamince ještě připomeň (nejlépe tak v neděli):o)
Nebýt toho, že Hv.pěchota takhle parodická, ještě by ji někdo (já ne) považoval naopak za propagandu. Ono je to spíš proti té společnosti, protimilitaristico-fašistické, protiválečné, no v tom filmu to začali (fyzikálně naprosto nesmyslným) způsobem brouci, takže moc lidi na výběr neměli, alespoň zpočátku.
BTW Ten film jinak představuje ukázkovou sbírku fyzikálních a vojenských nesmyslů (ti vojáci jsou, až na maličké atomovky, na tom ve filmu skoro hůř než naše současná armáda v pokročilém stadiu rozkladu), podobně jako Den nezávislosti. Jenže je to alespoň ona parodie, Den nezávislosti to k mé hrůze s vlasteneckou propagandou myslel vážně.
Ale jsme už asi delší čas opravdu off topic, ačkoliv Honza Čeřovský včera prohlašoval, že se mu tato kultivovaná diskuze líbí ;-)

beruthiel, poidáno 29.7. 2003 9:55:50
to Láďa: Uvidíme, ale nijak se tomu nápadu nebránila. Vlastně byla docela potěšená. :), takže myslím, že čas si najde. Apropos hvězdná pěchota...právě díky těm nacistickým uniformám, dětičkám nadšeně dupajícím po broucích vivisekci na inteligentních, leč nepřátelských tvorech, a mladých lidech, ztrácejících svou identitu pod vojenskou uniformou mi ten film, připadal tak protiválečný
Láďa, poidáno 29.7. 2003 7:36:49
Nepatří to sem, ale když už se to tu načalo. Hvězdná pěchota-kniha není podle mne protiválečná, jen tam vlastně moc nejde o ty brouky a v podstatě ani o ten výcvik, ale o vizi společnosti, která se může líbit a nemusí. BTW Henlein v Hv.pěchotě by řekl: "Fajn berem Prsten a jdem nakopat Saurona". Načež by Tolkien v PP(nebo někdo;-)) poznamenal: "Tím se z nás stane nový Sauron, jaký by to mělo smysl, ničeho nedosáhneme" A na to Henlein: "Jo, ale bude to NÁŠ Sauron". Prostě jeho vize je taková, oba (my i brouci) jsme "zlí", oba jsme agresivní, oba chceme galaxii, nejde tu o mravní principy, ale buď my nebo oni. A vyhraje ten zlejší a agresivnější. On se na žádný vyšší princip neobrací.
Film je hlavně efektní podívaná o boji s brouky, kde neváhali a rovnou lidi osadili jako fašistickou společnost (ale silně individualistickou!) i s reáliemi (gestapácký uniformy apod.) a militaristickou propagadou tak trochu jako parodii samo na sebe, ale protiválečný podle mne ten film není (dokud a pokud se nezačnete odvolávat na ten "vyšší princip).

berúthiel: U Rozvařilů, vzadu v restauraci (u Florence), v pondělí od cca 18:00 hodin. Ale maminka je "šíleně&quot; zaměstnaná:), přišlo my, takže asi čas mít nebude, ale kdyby náhodou...klidně přijďte obě :).

Ruby, poidáno 28.7. 2003 23:17:02
boromira: Díky :-)
boromira, poidáno 28.7. 2003 19:18:27
Panejo, to se nám tady rozproudila diskuse! Bude to asi znít blbě, ale já v zásadě souhlasím se vším, co tady zaznělo, ať to bylo zleva nebo zprava. Myslím, že nám jde všem o tutéž věc a sice, že je trestuhodné použít skvělou předlohu a udělat z ní katastrofální brak. To se ostatně americké kinematografii daří velmi zdatně hlavně proto, že naprosto nerespektuje historické skutečnosti. Klidně vynechávají postavy, které se nehodí do jejich děje, a je jim docela jedno, že pak postaví dějiny na hlavu a spoustu lidí uvedou v omyl. A to je vlastně i případ Tolkien. Neprotestuji proti vnášení vlastních myšlenek a poupravovaní děje nebo charakteru postav, pokud autor respektuje myšlenku díla, které interpretuje. Jinými slovy, pokud do něj nevnáší násilné změny zásadně měnící děj, pokud z hodného neudělá padoucha a z bílého černé. To snad v případě PJ nehrozí, alespoň podle rv mám pocit, že se snaží zachovat tu hlavní linii díla. Ale faktem zůstává, že kdo nemá možnost rv vidět má pocit, že tam jaksi něco chybí nebo přebývá. To ovšem neznamená, že bych ten film zatracovala, naopak, poslední film, který na mě zapůsobil tak otřásajícím dojmem, byl Boormanův Excalibur. (Mimochodem i on chtěl zfilmovat Lotra a vzdal to, místo toho natočil tenhle skvělý film. A sklidil bouřlivou kritiku za stříbrná brnění a jiné věci, které lidem připadaly nepatřičné.)Jsem ráda, že se toho úkolu někdo ujal a přes všechny výhrady si myslím, že vzniklo něco, co je hodné obdivu. A já to obdivuju.
beruthiel, poidáno 28.7. 2003 16:22:37
to Ruby: abych pravdu řekla tak četla, ale měla jsem z toho tak militantní pocit, že jsem nedočetla, ala já obecně Heinleina moc nemusím, je celkem zábavné, jak na dva lidi, může jedna scéne (kniha, film, obraz) působit zcela opačným dojmem...Právě o tom mluvím, na plastové figurky a přívěsky bude padat prach na poličkách, ale ti co tu knihu díky filmu přečetli nezapomenou. Když jsem před dvěma lety, dělala maturitu, byla fantasy a sf, zařazena vedle westerny, červenou knihovnu a detektivku do okrajových žánru a jako pvní položka na maturitní otázce bylo slovo BRAK a jeho vysvětlení. O Pánu prstenů konkrétně, jsme si v hodinách světové literaturi samozřejmě nepovídali, ani omlem. Když jsem před rokem dělal zkoušky na vš, tak se mě na Tolkiena přímo zeptali. Docela pokrok, ne? :). Mimochodem, ne že bych nechápala tvé rozladění z filmových přepisu, i mě některá dílka na motivy toho a toho pijou krev. Ale ty dvě věže prostě nějak ne i se všemi změnami a s herci, keří, třeba neodpovídají mé představě.
Lucyová, poidáno 28.7. 2003 15:57:27
Ruby: nechceš tím snad říct, že bys zakázala zfilmovávat knížky všem, kdo si jimi pouze INSPIRUJÍ, tedy nepřepisují je řádek od řádku?
Ruby, poidáno 28.7. 2003 15:49:45
beruthiel: Ach jo, možná jsem to podala můc všeobecně... samozřejmě, že ne všechno, co vypadne z režisérů, je hned špatné. Ale četla jsi Pěchotu v originále? Je to o něčem úplně jiném, o společnosti, která naprosto odporuje světu, který předvedli ve filmu.
Ano, samozřejmě, že atraktivita filmu přivede ke knize mnoho nových čtenářů. A snad se díky dalším takovým filmům začne i na fantasy pohlížet jako na vážný a uznávaný žánr, ne jen na něco na úrovni Harlekýnek.

beruthiel, poidáno 28.7. 2003 15:43:22
to Láďa: Mám lepší nápad, já tam rovnou pošlu mamku :). Jen bych potřebovala vědět kdy a kde. Já vím, že ten film bráním až moc nadšeně a nekompromisně ale věř mi, že stejně nadšeně a nekompromisně bráním samotného Tolkiena :)
To Ruby: No já nevím, ale mně Hvězdná Pěchota připadala, jako velmi proti americký a proti válečný film. Nenapadlo tě, že filmaři se inspirují knihami, třeba taky proto, že je mají rádi, a ne, že by na nich jen chtěli vydělat a jen tak mezi námi, existuje mnoho skvělích filmu, podle předlohy (které ovšem ještě nemusí být přesně podle knihy) Třeba: Solaris, Sofiina Volba, Jméno Růže, Malý velký muž, Potopa, Mechanický Pomeranč, Osvícení, Ptáci, Zelená Míle, Hodiny, Excalibur etc. a promiň ale nepřesvědčíš mne, že by za tím vším byli jen prachy, nebo nedostatek vlastních nápadů. To že někdo pracuje i s vlastní fantasii, pohrává si s příběhem a domýšlí nevyslovené, nas tom nevidím nic špatného. A za Jacksona by fanoušci měli být vděční, už jen proto, že díky němu, tu knihu vzalo do ruky mnoho nových čtenářu a bylo jí nadšeno, stejně tak jako mi. Kvůli tomu komerčnímu americkému filmu, u nás vyšlo ilustrované vydání a na Tolkiena přestalo být pohlíženo jako na knihu, která je pro každého fana povinou položkou v knihovně, ale jako na živou a čtenou součást světové literatury.

Láďa, poidáno 28.7. 2003 15:18:25
berúthiel: Ježkovy zraky! Tak takovou odpověď jsem nečekal! :o)) Nechceš někdy přijít na sraz fóra zdejšího webu, že bychom pak měli prominentní kontakt na maminku? :o))) Ale přijít bys mohla nejen kvůli tomu ;-).

No on je rozdíl právě v tom, že v knize ho vidět nechtěl, tady jo. Ale mně až tolik Faramir nevadil, já si představoval trochu jinak, ale tuhle změnu bych i pochopil.
Gimli je poměrně realistický (i když by si ho dost možná Tolkien představoval o něco málo vznešenějšího), spíš jde o to, jak jsou jeho fóry rozhozeny v ději. V podstatě kdykoliv se divák pokusí vžít do dramatického děje (např. pochod skurut-hai s pochodněmi k H.žl.), tak do toho Gimli hodí nějakou hlášku nebo krkne. To je trošku současný styl velkofilmů, odlehčovat za každou cenu, mám pocit, že tahle povšechná idea se nevyhnula ani TTT.
Zrovna s tím koněm je to dobré :)
Theodén, je to zvláštní, jde v podstatě o projev získané moci Gand.b., to uzdravení duše ve smyslu "osvícení", že náhle uvidí pravdu.

Ovšem takové změny v ději jako v posledním zpracováním Mušketýrů (ne s Yorkem, to je pěkné, tohle tuším s Ch. Sheenem), kde se přímo píše, volně podle předlohy, to bych tolkienistům u PP nepřál. Je to docela síle, zvláště poslední souboj s kardinálem v podzemním jezeře stojí zato...

Ruby, poidáno 28.7. 2003 15:15:54
Olga: Musíš se jim smát? No, pokud skutečně někdo myslí tak, že Xena je úžasná, ale ten Tolkien - na toho mi nešahejte!, tak to se k tobě klidně přidám. Ale doufám, že takových lidí tu moc není a brzy je zase odvane čas, až nejhorší mánie opadne.
Ne, i já jsem skalní fanoušek Tolkiena a skutečně mě PJ zklamal, když s volnější rukou odvedl daleko horší dílo. A stejně tak mi vadí třeba Hvězdná pěchota od Heinleina, která dopadla tisíckrát hůř a celá myšlenka knihy byla převrácená naruby a pošlapaná americko-armádní a ironicky fašistickou propagandou. Heinlein určitě hořce pláče, mnohokrát oprávněněji než Tolkien.
A tím jsou právě ti, kteří tvoří filmy podle knižní předlohy, skutečně vinni! Vždyť když chtějí natočit film, který se s originálem shoduje jen jmény hrdinů, jakým právem to nazývají stejně jako knihu? Kde získali právo ukrást něčí nápad a překroutit ho do "své vize"? Proč nepoužijí vlastní nápad? Nebo z toho původního jen nevyjdou? Ne, oni radši kradou a bohatnou na díle někoho jiného, které klidně předělali.
A v tomto smyslu skutečně můžeme být vděční za Jacksona, který se aspoň v prvním díle skutečně snažil. V jiném smyslu už tak ne...

beruthiel, poidáno 28.7. 2003 15:13:10
to Olga: Už jsem vyděla a byla jsem nejen příjemně překvapená ale téměř nadšená.
Olga, poidáno 28.7. 2003 14:57:07
beruthiel + boromira - zdravim spriznene duse, jsem pravnik, takze k dejinam mam taky docela blizko a u Tri musketyru a Xeny zazivam pocity zcela shodne. Musim se smat fanouskum, kteri skuci nad kazdou zmenou v Panovi prstenu, ale v jinych dilech si nevsimnou totalnich lapsu.

Ohnem a mecem vrele doporucuju specialne fanouskum Tolkiena. Oproti temer cernobilemu Tolkienovi (skreti jsou prece VZDYCKY ti zli) tady mame dve armady, obe maji pocit, ze haji spravnou vec, obe vroucne uctivaji Stvoritele, obe kudy jdou, tudy morduji, vypaluji a znasilnuji. A navic - opravdu se to stalo, a dokonce tady za nasimi humny.

beruthiel, poidáno 28.7. 2003 14:16:10
to láďa: "Nechci to vidět ani si na to sáhnout, ani vědět víc, než vím...aby mne nepřepadlo nebezpečí a nezklamal jsem ve zkoušce, vniž obstál Frodo syn Drogův." Říká Faramir ve dvou věžích na str.243 (ilustrované vydání). Někdy mám pocit, že ti, co ten film nejvíce haní, samotného Tolkiena poněkud pozapomněli. Kdo ví, co by bylo, kdyby Faramir prsten viděl?
beruthiel, poidáno 28.7. 2003 12:24:44
to Láďa: K Františce Vrbenské...no, ona je to moje matka, a na ttt jsme byli spolu, takže nevím, kerá z nás si to uvědomila první :). K Theodenovi: Tahle scéna, mi připadá divná i v knize, jen si představ, někdo tak dlouho a oddaně naslouchá svému rádci, až to jeho zemi téměř zníčí a pak tam přijde někdo jiný, předvede trik s bleskem a hopla! Theoden okamžitě otočí jako korouhvička. To nesvědčí o příliš silné vůli, nebo inteligenci. Kteréžto dvě vady, tímto ve filmu odpadli. Gimli: poskakující se sekyrou a zpívající v trpaslištině ti nepřipadá poněkud zábavný? Jezdil si někdy na koni? Věř mi, není těžké z něho spadnout, vzlášť když se na něm jede poprvé a přes hradby vidět nemohl, já mám 156 cm a tohle znám z vlastní zkušenosti (v tomhle má mimochodem chybu i Tolkien: Gimli nemohl stát opřený o předprseň, leda by si povyskočil, nebo kdyby jí v HŽ měli vysokou pro člověka tak k pasu). A to že chlemtá pivo, no mezi námi, to mi přišlo spíš realistické, než vtipné. K entům, nestěžuje si náhodou Bregalad, že mu pokáceli Jeřáby a kdyby to Korkož věděl předem, neudělal by stím něco? Ve Fangornu Saruman ničil, jak v knize, tak ve filmu a nikde sem nenašla, že by Stromovous měl jasnovidné předtuchy, takže nevím, kde je tady problém. Ve svém okolí, nemám nikoho, kdo by LOTRA, nečetl, takže nevím, nakolik, nečtenář chápe roli entu. Nicméně, jak jsem jednou zaslechla při Glumově záchvatu samomluvy nějakou paní: "Jé, oni jsou tam dva!" Tak bych to ani moc neřešila.
beruthiel, poidáno 28.7. 2003 11:52:36
Tohle je celkem oblíbený názor, že se na tom všichni snažili vydělat, nicméně, nikumu, už nedochází, jak velmi riskantní projekt to byl. Před deseti lety když se o tom začalo uvažovat (jestliže máte rv, povšimněte si prosím, data, na pokusných záběrech s tím, jak "udělat hobity"), byla doba tolkienovského boomu dávno pryč. Takže úspěch rozhodně nebyl zaručen. Koneckonců, pokud vím tak Jackson oběhl několik studii, které odmítly, tento projekt financovat, než se dostal k NLC, která na tom mimochodem zkrachovala a koupilo jí WB. A ještě něco herci se vzdali části honoráře, což nevím, jestli je obecně známo. Je pravda, že Jackson si z utržených peněz postavil barák, ale také opravil ve Wellingtonu (teď doufám že jsem to napsala zprávně)kino a postavil studio pro mladé Novozélandské filmaře. Takže bych mu to odpustila. Možná jsem naivní a idalistická, ale já v tom prostě jen ty prachy nevidím. Jen by mě zajímalo, proč se přeba takhle nikdo nenaváží do CH. Columbuse.
Míšánek, poidáno 28.7. 2003 7:34:29
Mně zase na Xeně nejvíce imponovalo, jak s tlupou špinavců dobyla slavnou Tróju. To byla fakt síla!
Ale práce Josepha LoDuca na hudbě k tomuto seriálu byla, myslím, excelentní.

Gildor, poidáno 27.7. 2003 22:57:51
Láďa:S většinou souhlasím,měl jsem podobné pocity při ttt.
K tem debatam tady-nerikam ze ttt je spatny film jen jsem z nej nemel tak intenzivni pocit jako z fotr.Vytraci se mi tam ta hloubka a duse pribehu a prechazi smerem k akcnim komercnim fantysy.Netroufl bych si vsak tvrdit ze PJ nezna predlohu nebo je hloupy,podle mne se tady porad vseobecne podcenuje financni zalezitost.PJ je fajn chlap ma mistra urcite rad ale nepochybuji ze by nehnul ani prstem bez tucneho seku,herci jakbysmet hlavne Liv ktera se tim ani moc netaji.Pan Prstenu je predevsim byznys a zatracene dobry.Jak uz jsem rekl rozdil ve vydelku by asi nebyl velky i kdyby natocili film ze by si nas PAR zažranců sedlo.Nepochybuji ze by to zvladli celkem hrave jak je videt z promakanosti kterou venovali rade detailu.Ale marketing je marketing.To ze je mi to misty lito je irelevantni.Holt je to tak.Nicmene jsem rad ze nekoho v New line nahore napadlo ze zkusi vydelat a natocili film a poskytli nam vsem zábavu na leta.(jak vidno co sem chodim)

Láďa, poidáno 27.7. 2003 20:06:27
beruthiel: A na to, že se Faramir k nim skrčuje (na rozdíl od Boromira, který cuchá Frodovi čupřinu jako malýmu klukovi) si přišla vážně sama?:o)
Mne by to nikdy nenapadlo, kdyby to před námi neřekla Františka Vrbenská. Zajímalo by mne, jestli to opravdu napadlo i PJ nebo je to náhoda:-D
Faramir v knize má ujasněný postoj k Prstenu, ve filmu ne, to bych řek, že je hlavní rozdíl, no pokud je chtěl PJ někam odvézt, nemohl je Faramir hned pustit...jen to byl pro mnohé šok, jak se drží tectu knihy v proslovu a najednou obrátí (F.)
Mně také nejvíc vadilo vymítání Theodéna. Je to věc, která jde nejvíc proti podstatě Tolkienova díla a sice: svobody, ale také odpovědnosti každého jednotlivce za své činy. Tj. v Tolkienově díle je možné někoho zmást, zmanipulovat, atd., ale není možné ho ovládnout "kouzlem" ani posednout. To nedokázal ani Melkor na vrcholu moci. (Což jsou vlastní Tolkienova slova v jednom jeho eseji). A musím říct, že mi ta linie s Aragornem přišla občas až nemístně hýřící vtipem. Gandalf vypadá, že spíš mrká na diváky-čtenáře v kině "cha, chá, hůl v rukou čaroděje, víte co s ní udělám", pak to srážení pěstmi strážců od Grímy,hmm. A Gimli je chudák ta komická figurka, jak se říká, že v hol. velkofilmu nesmí chybět. Je vtip a vtip, ona většina Gimliho vystoupení je možná docela fajn, ale občas to jde za (mé) hranice a pak to kazí dojem. No asi má PJ hranice jinde.
A konečně je tu ta nešťastná záležitost s Pipinovou lstí na Enty, která je podle mne absolutně zbytečná. Stačilo, kdyby to, co Smíšek říká Pipinovi, řekl před Stromovousem, a nakonec by se rada usnesla, že do té války půjdou. Takhle To degradovalo moudrost entů do té míry, že nevědí jako Pastýři stromů, kteří měli se stromy komunikovat, že mají půlku lesa vykácenou...
Mohl si to odpustit i kvůli tomu, že tak jako tak, půlka nečtenářů (a tomu šlo těžko zabránit) nechápe, proč tam ty chodící Stromy vlastně jsou (kromě pro efekt).

boromira, poidáno 26.7. 2003 13:44:01
poslední slovo pro Beruthiel: Rozhodně!
to Ruby: co se Vinetoua týče, naprosto souhlasím.

Ruby, poidáno 26.7. 2003 11:05:34
beruthiel+robomira: A teď už jste se trošičku rozpovídaly mimo záběr tohoto článku, takže šupky do pošty!

BTW já jsem měla filmového Vinetoua taky ráda, dokud jsem nezjistila, že ten árijsky vyhlížející chlapík, co hraje Oldu Šetrného :-) má být tmavovlasý a vousatý, že Vinetou je oblečený do hadříků úplně jiného kmene, než by měl,... No, myslim, že nemusim pokračovat... Prostě to byla stejně silná a stejně pomýlená filmová mánie, která teď běsní kolem LOTRa a myslim, že skalní fanoušky knižní předlohy štvala úplně stejně jako nás ;-)

beruthiel, poidáno 25.7. 2003 21:31:46
to Boromira: ted by si měla vidět muj nadšený obličej, nic člověka nepotěší tak,jako když se z někým schodne na oblíbeném filmu. Tenhle je snad jediný, o kterém si myslm, že je lepší než předloha (asi proto, že na tu Dumasovu upovídanost nejsem dost trpělivá), má tak hvězdné obsazení, že se o nšm Dannyho partákům ani nesnilo a tak vtipné scénky, že kdyby to Novotny viděl, musel by se nad sebou hluboce zamyslet a pk by se šel pravděpodobně někam zahrabat. Ohněm a mečem jsem neviděla ale mám to nahrané. Má cenu na to koukat když jsem předlohu nečetla?
boromira, poidáno 25.7. 2003 20:08:07
Nápodobně. A její setkání s Juliem Caesarem atd. atd., to by bylo na dlouho. Jinak verzi s Reedem, Chamberlainem a Yorkem miluju a její licence mi naprosto nevadí. On je pan Dumas chvílemi dost rozpovídaný. Mimochodem, ve středu jsem se dívala na Ohněm a mečem, další dílko, které miluju, a taky jsem měla problémy. Jednak znám starší filmové přepisy (Potopa, Pan Wolodyjowski), takže jsem se musela pracně přeorientovat na jiné obličeje, než jsem byla zvyklá, a hlavně si odmyslet, že hlavní hrdina už není Zaklínač, ale Jan Skrzetuski. Taky docela záhul. Ale líbilo se mi to.
beruthiel, poidáno 25.7. 2003 20:02:01
Ne, ale vím, že i takový jsou, jen o nich není tolik slyšet, nicméně například filmy o Vinetuovi u nás vyvolali podobnou (ne-li, větší) mánii, (moje matka má album výstřižků, a vím že ve své generaci není sama). Já mám moc ráda tu anglickou verzi TM ze 73. s O. Reedem, jako Athosem, právě proto, že se (pokud mohu posoudit) drží historických reálii. Doporučuji. Dělám kulturní antropologii, což, ač se to možná nezdá, má k historii docela blízko, takže mám na "drobné úpravy" v amerických seriálech podobný názor. Když jsem vyděla Xenu, kterak oslavuje vánoce, tak jsem to málem nerozdýchala
boromira, poidáno 25.7. 2003 19:45:39
Třeba se mýlím, ale podle mě je tenhle vztah založený na síle díla, na duchu a schopnosti ovládnout čtenáře. Nebo ty jsi někde viděla lidi, co se převtělují do tří mušketýrů a učí se fracouzsky, jako se tolkienovci učí elštinu? Tím myslím mýtický jazyk, který nemá s tímhle světem nic společného. Jinak přiznávám, že jsem mnohem víc než Tolkienem byla uchvácená Herbertovou Dunou a že elfsky neumím. A ještě se přiznám, že vzhledem k tomu, že jsou dějiny mým zaměstnáním, upřímně nesnáším všechny rádoby autentické přepisy historických románů. Zejména poslední verze zmiňovaných Tří mušketýrů (Sheen, Sutherland a spol.) byla naprosto úděsná. Horší po faktické stránce byl už snad jen seriál Herkules. Ale jak mi říká moje okolí, jsem praštěná svým povoláním a každá odchylka od skutečnosti mě přivádí k šílenství. Možná jsem zbytečně puntíčkářská.
beruthiel, poidáno 25.7. 2003 17:14:43
Jasně, tenhle pocit mám občas taky. Nedávno jsem si přečetla Tři mušketýry (byl to záhul, protože máme původní vrchlického překlad) a zděsilo mne, nakolik jsou ty filmové verze odlišné, kdyby někdo takhle zfilmoval LOTRa nezbyl by z něj kámen na kameni (tedy z LOTRA, ne z režiséra, ikdyž co já vím :)). Jen by mne zajímalo, proč zrovna Jacksnuv film vyvolává takové emoce, vždyˇˇt ani ta kreslená verze nezahrnovala vše co bylo v knize a přesto kolem toho takový humbuk nebyl. Ted mi možná namítnete, že je to masivní reklamí kampaní (každý o něm ví), nicméně, pokud film diváky nechytne, žádná kampan mu nepomůže.
Ruby, poidáno 25.7. 2003 15:59:19
Éowyn je podle mě dokonce éteričtější než poněkud živočišná Arwen. Když jsem Dvě Věže uviděla poprvé, první, co mě (jakožto skalního fanouška!) napadlo, bylo: "Sakra Aragorne, vykašli se na tu slepici Arwen a skoč po Éowyn!" :-D
Olga, poidáno 25.7. 2003 15:34:09
Beruthiel, uz dloho jsem tady necetla tak inteligentni slova jako ta Tvoje. Naprosto s Tebou souhlasim - nekdy mam pocit, ze skalni Tolkienovi fanousci snad v zivote neprecteli zadnou jinou knihu, protoze jinak by prece museli byt na zmeny deje ve filmu oproti kniznim predloham davno zvykli. Neexistuje jediny film, ktery by byl zcela stejny jako kniha, podle ktere je natocen. Dulezite je vystihnout myslenku a atmosferu a ne otrocky prevadet kazdy radek.

Jeste si dovolim zastat se Eowyn. Ze je fnukna? Mne naopak prijde konretne jeji postava ztvarnena naprosto genialne. Mezi vsemi temi usmudlanymi obycejnymi zenskymi je bilou kraskou, ale ne tak nepozemsky libeznou jako elfky. A jak dokaze pouhym pohledem vyjadrit rodici se cit k Aragornovi - jedna basen. Zrovna ona pro me byla nejsvetlejsim bodem druheho dilu.

beruthiel, poidáno 24.7. 2003 20:05:28
A ty tam máš scénu, která se ti vyloženě líbí :-)?
beruthiel, poidáno 24.7. 2003 19:58:03
Vyloženě nelíbí? No, snad ani ne, ačkoliv musím přiznat, že na mne nazapůsobil tolik, jako fotr (možná proto, že ttt, mám z celé trilogie nejmín ráda). Ale dobře, nelíbilo se mi vymítání Theodena (exorcista III), ale mezi námi to je podivná scéna i tak jak je v knize a chápu, že pro film, je to tak jak to udělali asi lepší. štve mě dlouhá bitva o HD, Rohirové jako Americká kavalérie, objevující se na poslední chvíli,Gimli s kroužkovu košilí (jiný vtípky mi nevadili, on musel mít skutečně problémy s jízdou na koni a přes zed fakt vidět nemohl) ale kroužkovou košili měl přece vlastní a dobrou a Tolkien to tam vysloveně říká. jinak fakt nevím, je tam totiž spousta jednotlivých scén, které to vynahrazují (Glum v zapovězené tůni, bylinky a dušený králík, Smíšek a Pipin, když poprvé potkají Stromovouse, Enti, kteří se vydávají na žp a teˇˇd mě asi skalní fanoušci proklejou Frodo a nazgúl, já vím, že to nebylo v knize etc. ale pro mne má úžasnou atmosféru.
beruthiel, poidáno 24.7. 2003 13:11:39
to hipi: Omlouvám se, i mě se občas stává, že mě považují zas kluka (když neutrálnější id, nebo když někdo neví, kdo to byla Beruthiel), občas je to zábavné, občas iritující...to je holt ten bezpohlavní inet.
beruthiel, poidáno 24.7. 2003 11:15:10
Přesně, respektive, počkala bych až na rozšířeného ROTK. Soudit polotovar nemá cenu, to je to samé, jako kdybych nadávala, že mi nechutná těsto. Až to bude hotové, může z toho být úžasná krmě, jen musí člověk počkat, až se správně promíchají všechny ingredience.
MEGAJOHN, poidáno 24.7. 2003 0:11:19
Dvě věže zřejmě jsou nejvíce odlišné, ale nehaň te je příliš, dokud neuvidíte rozšířenou verzi! s novou hudbou v nových pasážích, které třeba budou zase více podobné duchu knížky...
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 23.7. 2003 20:28:48
beruthiel: každý má právo na svůj názor. Jsem rád, že ty ten svůj obhajuješ inteligentními argumenty a není to tu jen flamewar ve stylu "PJ je debil protože udělal tohle" a "Ne není! Vždyť to mokrému Aragornovi sluší!" a tak :-)
beruthiel, poidáno 23.7. 2003 19:19:40
Mno, scéna kdy na hobity vyskakuje "vysoký a přísný s blýskajícíma očima" má být jako pro hobity méně nepříjemná? Jistě, není tam ten meč...jejich tam spousta, jen stačí říct. A ktomu gondoru, ty kdybys věděl, že se na tvé blízké, řítí neodvratná zkáza, a objevilo se něco, co by jí přecejen odvrátít mohlo, neskočil bys po té šanci? Ale to, co je hlavní, je, že Faramir hobity pustí! Což jeho batr nedokázal.
to Boromira: já vím, jen jsem měla pocit, že některé, by to mohlo naštvat, taky už jsem se s tímhle přístupem setkala. Jsem rádá, že jsou zde takto tolerantní lidé, není to zas až tak obvzklé.

boromira, poidáno 23.7. 2003 18:55:01
beruthiel, nemáš se za co omlouvat, každý má právo pronést svůj názor a nikdo z nás netvrdí, že má stopro pravdu! Naopak, když budeme všichni jásat a přitakávat, kam se poděje fantazie? Já bych teda nestála o to, aby na každé moje slovo všichni kývali hlavami a já zase na jejich. Navíc, slušně vyslovený názor je přece hodný zamyšlení (pokud jsi navštívila i jiné stránky, jistě pochopíš, jak to myslím). Ostatně tady nikoho nesoudíme, jen si povídáme. Proč bys nemohla říct, co si myslíš? Nikoho tím neurážíš.
beruthiel, poidáno 23.7. 2003 18:54:10
S Eowyn, je to poněkud složitější, nicméně, hrdá a nebojácná žena, se z ní stává až ve rotk, v druhém díle, je to někdo, kdo podpírá nemohoucího Theodena, nabízí s zamilovaným pohledem Aragornovi víno a (a to je předzvěst té odvážné Eowyn) má důvěru svého lidu, který je ochotný, si jí vyvolit, za dočasného vůdce. Aragornuv pád ze skály (což je myslím to, nač narážíš) je podle mě, prostě snaha hrdinu udělat pro diváka-nečtenáře sympatičtějším, nebo, chcete-li, méně neprustřelním. Protože hrdina, který prožívá, nějakou krizovou situaci, (je mu ubližováno), je nám blišší. V knize je tohoto efektu dosaženo, díky občasným Aragornovým "přehmatům", nebo jeho nejistotě. To by ve filmu, šlo zřejmě taky, ale tento způsob divák-nečtenář, myslím ocení spíš a na toho musí Jackson, myslet taky.
beruthiel, poidáno 23.7. 2003 18:38:27
Ale o to já se přeci nesanžím. Já jen říkám, že nepovažuji ty změny za bezůčelné nepovažuji. (Faramir je důsledek Jacsonova smyslu pro realitu. Opravdu si myslíš, že když kapitán elitního oddílu, najde v nárazníkové zoně, v době v které se schyluje k válce dvě pochybné existence, které njsou sto, svou přítomnost řádně zdůvodnit a evidentně mu neříkají pravdu, že by jim měl říct: rád vás tady potkávám a můžete jít? Faramir se k hobitům chová náhodou maximálně pozorně, jak jen to v takové situaci jde: rozváže je, jakmile je to možné, téměř vždy když s nimi hovoří, "sníží se na jejich velikost etc.. Je nutné si uvědomit, že narozdíl od knihy, nemá pár hodin na to, aby si s Frodem pokecal a jedná v poměrně hodně stresové situaci)Nikomu nechci vnucovat svůj názor a nikoho nenutím, aby ho zkusil alespoˇˇn pochopit Já se jen nesnažím hledat na tom filmu za každou cenu, nějakou chybu, ale naopak ocenit, co všechno se tam podařilo nacpat. Omlouvám se.
boromira, poidáno 23.7. 2003 18:34:58
beruthiel, já jsem třeba nepochopila, proč se PJ několikrát pokusil zabít Aragorna a proč z Eówyn, kterou jsem si pod dojmem knihy představovala jako hrdou, bojovnou ženu, udělal fňuknu, která má jediný problém: jak ulovit Aragorna. (Omlouvám se všem, kterým je Eówyn sympatická). A to nejsou mé jediné výhrady, to bych mohla zahltit server. Jinak s tebou naprosto souhlasím, kéž by každý filmový přepis (zejména v americkém provedení) dopadl alespoň tak, jako LOTR!!!
beruthiel, poidáno 23.7. 2003 17:39:46
To je právě ten problém, já si totiž nemyslím, že by tam nějaké bezúčelné změny byly. Všechny jdou vysvětlit, bud tím, že je to odvolávka na dodatky ( a to bych náhodou velmi ocenila), nebo přizpusobení se nečtenářům. Věřím, že mnohé "skalní" fandy, to rozhořčilo, ale není mi jasné, proč, když se za opravdové fanoušky považují, nejsou schopni akceptovat základní tolkienovu myšlenku: že se ten příběh skutečně stal. Protože historické události, je přeci možné vykládat mnoha způsoby. Koneckonců, co víme o tom, co se psalo doopravdy červené knize? :-)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 23.7. 2003 12:55:01
Beruthiel: většina lidí to je schopna pochopit. Osobně mi vadí především změny, které jsou bezúčelné. Takové ty "klišé", které by nebyl problém udělat podle knihy. A hlavně jsem zklamán kvůli tomu, že Společenstvo bylo prostě duchu knihy MNOHEM blíže než Dvě věže. Kdyby byl FOTR natočen stejným stylem jako Dvě věže, tak se prostě smířím s tím, že lépe už to asi udělat nejde, a bude to. Jenže ono to jde... to PJ předvedl v právě v prvním díle...
beruthiel, poidáno 23.7. 2003 12:26:10
Může te mi prosím vysvětlit, proč všichni tak moc pění nad změnamy v ttt? Co pak nemá PJ právo na vlastní vizi? Je vůbec možné držet se do puntíku všeho co je v knize? Nemá snad film jiné zákonitosti? Zkusili jste si někdy porovnat přesnost převodu jiné klasiky, než je LOTR, na filmové plátno? Garantuji vám, že např. takový Tři mušketýři, Kniha Džunglí, Osvícení, Zaklínač, Tristan a Isloda nebo Lord Peter, dopadli v tomto ohledu mnohem hůř. Ale kdybych měla řešit každou změnu oproti mím oblíbeným knihám, tak jako se to řeší tady, asi bych se zbláznila. I já jsem Tolkienuv fanoušek, lotra jsem četla, téměř, před 13ti lety, takže mě "nezblbl" až film, a věřte mi, ta kniha je promne nesmírně důležitá (tak moc, až si ze mne mé okolí, kvůli ni utahuje), nicméně jsem schopna pochopit a respektovat, proč tam Jackson ty změny provedl a když to jsem schopna pochopit já, tak proč ne vy?
meresjeff, poidáno 23.7. 2003 10:46:25
fotka Denethora je ze scény, kdy se dozvěděl, že Gríma Červivec je jeho nemanželský syn :))
Gil-dor, poidáno 22.7. 2003 21:30:11
Doufám, že Návrat krále nezklame a bude alespoň tak dobrý jako Společenstvo. Jinak mé nadšení už také dost opadlo,a to je Tolkien můj nejoblíbenější.Myslím že si to trochu utlumil PJ, když nás přestal živit ukázkami,fotkami a napětím.Asi je pravda,že tržby se moc nezmění neb nadšenci jsou malé procento plátců ale je to škoda.A jdyž jsem u těch % viděl bych peníze a Holywoodský ksichtkurz osazenstva tak na 95 / Tolkiena a nás na 5.On ten Christopher taky asi nebude úplně mimo...

Ruby, poidáno 22.7. 2003 13:45:11
Eskel: Proč by se mělo kouzlo ságy udržet právě kvůli PJovi? Snad díky Tolkienovi, film stejně za pár let zastará... :-)
Nojo, datum premiéry mě už tak nebere, prostě si v klidu počkám a třeba mě PJ ještě přesvědčí, že Dvě věže byl jen mírný přehmat...

Eskel, poidáno 21.7. 2003 21:09:01
Neklesejte na duchu Tolkienovci, komerce je sice nenasytná svině, ale v samotném jádru věci se nic nemění!! Kouzlo ságy se díky PJ udrží a navíc... NÁVRAT KRÁLE bude nejlepší díl ze všech!!! (Už jen kvůli kombinaci rostoucího temna, lepšího spádu a uzazavírání osudů postav) Máme se na co těšit, tak tady prosím nešiřte zbytečně chmurné myšlenky!!
boromira, poidáno 21.7. 2003 18:30:07
Nemůžu tvrdit, že jsem nedoufala, že se všechny změny proti knížce udrží v takových mezích jako ve Společenstvu, ale po pravdě řečeno, varováni jsme byli, spousta informací tomu nasvědčovala. Nejsem ortodoxní tolkienovec, takže možná nemám ten správný úhel pohledu a některé věci mi unikají. Ale i mě mrzí takové samoúčelnosti. A ze všeho nejvíc mě mrzí ta posunutá premiéra. I když pak už se nebude na co těšit, ale v téhle chvíli tak trošku souhlasím s Ruby. Víc než těšení se na film mě baví diskuse s dalšími na tomhle fóru. Takže ahoj v kině.
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 21.7. 2003 15:23:40
Ruby, poidáno 21.7. 2003 14:52:14
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!