Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Garfield
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1604 lidí

Celkem návštěvníků
14792024

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
5.4. 2002
Trnka mohl točit Hobita; Strategie vydávání DVD Společenstvo PrstenuVerze pro tisk

Trnka mohl točit Hobita ...
Napsala Marta Švagrová, celý článek najdete na webu Lidovky.cz

Více než třicet let visely návrhy na zamýšlený film podle Tolkiena v jedné pražské filmařské rodině jako vzácná památka na Jiřího Trnku. Nyní je deset ilustrací poprvé zveřejněno na výstavě v Galerii v Lazarské v Praze.

Kdyby Trnka v roce 1969 nezemřel, mohl být prvním, kdo vytvořil film na hobitovské téma. Moc k jeho realizaci nescházelo: ˝Dělali jsme s mužem pro amerického producenta Williama L. Snydera, který získal na Hobita práva a chtěl ho realizovat pro firmu Rembrandt. Oslovili jsme Jiřího Trnku jako skvělého výtvarníka,˝ vzpomíná Zdenka Deitchová, ředitelka Studia animovaného filmu. Spolupráci s Trnkou začínala jako elévka hned po výtvarné škole, postupně se stala jeho stálou spolupracovnicí ve studiu Bratři v triku.

˝Snyder si koupil Císařova slavíka a pak všechny Trnkovy filmy, miloval je, a proto s naší volbou výtvarníka nadšeně souhlasil,˝ říká Zdenka Deitchová.

Režisérem filmu Hobit měl být Američan Gene Deitch, který v Praze už od konce 50. let natáčel v zakázce animované filmy pro americký trh, za jeden z nich - Munro z roku 1960 dokonce získal Oscara. O tom, že by měl Jiří Trnka možnost Tolkiena sám číst, lze pochybovat, v češtině v té době pochopitelně nevyšel.

˝Seděli s Deitchem mnoho večerů a on Trnkovi vyprávěl obsah knížky a svůj záměr, jak příběh zhustit,˝ vzpomíná paní Deitchová.

Jiří Trnka se do práce pustil s vervou sobě vlastní, navrhl deset základních figur, jež nezapřou pohádkovost a fantazii, jimiž Trnka obdařil všechny své práce. Byl to jen začátek, chyběly však peníze, a než se mohlo pokračovat, Jiří Trnka - teprve sedmapadesátiletý zemřel.

Takto vypadal jeho návrh Draka Šmaka:


Strategie vydávání DVD Společenstvo Prstenu
Článek přeložil Jiří Hybš, díky moc !

Společnost New Line Home Entertainment se rozhodla vydat tři DVD sady filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu. 6. srpna bude nejprve na trh uvedena verze, která byla promítána v kinech, ta bude na dvou discích. 12. listopadu pak bude k dostání rozšířená verze, ve které bude navíc 30 minut před tím nezveřejněných záběrů. V tomto případě půjde o čtyři disky, na prvních dvou bude samotný film, ostatní dva budou obsahovat další funkce.  Nakonec vyjde DVD sada ve speciálním obalu pro sběratele, ta bude obsahovat celou rozšířenou verzi na čtyřech discích, plus speciální vydání dokumentu Pán prstenů od National Geographic. Tento dokument bude rovněž obsahovat speciální funkce.

Matt LaSorsa, víceprezident marketingového oddělení společnosti New Line Home Entertainment, si našel pár minut, aby zodpověděl moje otázky týkající se strategie tohoto postupného vydávání filmu Pán prstenů  na DVD.

Na základě čeho jste se rozhodli, že strategie postupného vydávání bude pro DVD Pána prstenů nejvhodnější? 

To je zajímavá otázka. Strategie byla daná předem, a to technickými možnostmi. Verze pro listopadový DVD set je komplikovaná a její příprava nám zabere mnoho času. První sadu naopak budeme schopni vydat už v srpnu, takže je tato strategie přirozená.    Jsme však přesvědčeni, že je to strategie správná a použili bychom ji, i kdybychom nebyli limitováni technickými možnostmi, protože obě vydání se zřetelně liší.  Oba filmy jsou odlišné, také očekávané ohlasy jsou různé, takže jsme přesvědčeni, že načasovat vydání obou verzí tímto způsobem je dobře zvolenou strategií.

 V čem se rozšířená verze filmu liší? 

Myslím, že verze, která byla promítána v kinech, je moc zaměřená na Froda. Frodo se vyskytuje téměř v každé scéně, ostatní postavy hrají pouze pomocnou roli na jeho pouti. Rozšířená verze naopak umožní divákovi sledovat vývoj i dalších postav.  Vezměme si například Aragorna. Bude moci více zkoumat jeho samotného, kým je, odkud pochází, a proč je právě tam kde je. Také scéna, ve které Galadriel rozdává své dary, bude doplněna oproti té, ve které byl pouze dar pro Froda.  Pro verzi v kinech ani nemělo smysl tuto scénu rozšiřovat, protože to, co se odvíjí od ostatních darů bude k vidění ve druhém a třetím pokračování. Pro skutečného fanouška tohoto filmu, který navíc zná dobře knižní předlohu, však mohlo být vynechání ostatních darů zklamáním. Takový člověk si přijde na své v rozšířené verzi.   Ten, kdo knihu doopravdy zná však pochopí, proč nejsou tyto části děje pohromadě.

Znamená to, že abychom pochopili druhý a třetí díl budeme muset vidět rozšířenou verzi? 

Rozšířená verze bude skvělým pomocníkem při čekání na Dvě věže, ale Peter si je samozřejmě dobře vědom, že spousta lidí ji neuvidí a přesto půjdou na ostatní dva díly. Takže si jsem jistý, že tyto zmiňované dějové části nějak do dalších dílů zahrne. Nevím sice přesně jak to nakonec provede, ale ti kdo rozšířenou verzi neuvidí rozhodně nebudou mít pocit, že jsou o něco ochuzeni. 

Plánujete vydání rozšířených verzí i pro další dva díly Pána prstenů? 

No, to ještě uvidíme. Bude to hodně záležet na délce verzí pro biografy, na umístění na žebříčcích popularity a na samotném obsahu děje. Ještě je příliš brzy na nějaká rozhodnutí. Musíme si počkat a uvidíme.

Proč musíme na DVD se standartní verzí čekat až do srpna? 

Verze, která byla promítána v kinech, by teoreticky mohla být venku dříve, ale připravujeme pár bonusových funkcí, na kterých se stále ještě pracuje a které jsou těsně před dokončením.  Dalším důvodem je fakt, že červen a červenec nejsou příliš vhodné pro uvádění nových filmů, protože je spousta lidí na dovolených.  Dospěli jsme k názoru, že marketingově nejlepší měsíc bude srpen, a to ptoto že se bude blížit návrat do škol. 

Proč si většinu bonusového materiálu schováváte až na listopadové vydání? 

No protože se stále vyrábí – natáčí, stříhá a dává dohromady. V žádném případě nebude hotový do dvou nebo tří měsíců.   Když se podíváte blíže na proces výroby čtyřdiskové DVD sady, na to, co vše se musí udělat - dodržet stopáž, provést mastering, rozmnožit finální verzi a tak dále, musí vám být jasné, že dříve se to prostě stihnout nedá.

Bude na tomto DVD funkce ukázující proces výroby rozšířené verze filmu? 

Spousta funkcí je stále ve vývoji, takže je příliš brzy na konkrétnější odpověď. Nerad bych sliboval něco, co pak nebude fungovat nebo nebude dokončeno před vydáním. Do 7. června však bude mít celý svět příležitost dovědět úplně všechno, co připravujeme. 
Přečteno celkem 22640x, verze pro tisk

Další článek - Zasloužila si čistá duše Oscara za nejlepší film?; Boromir bude i v dalších dílech; TOP 10 tržeb filmů v historii; Jak také může vypadat recenze na Společenstvo

Předchozí článek - Orlando Bloom a Richard Taylor o Dvou Věžích; Útržky z Lord Of The Rings párty; Co přinesla upoutávka na Dvě Věže; Popis obsahu ukázky

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Hilka, poidáno 9.4. 2002 15:53:39
Jejej to vypadá spíš jako Gwahir než Šmak...:)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 9.4. 2002 15:40:24
(v)Eru: to vis ze ano :) Mam jich par tady na webu a jsou ruzne specializovane weby .. treba Rolozo Tolkien .. odkaz nekde na strance o JRRT opet na tomhle webu
(v)Eru, poidáno 9.4. 2002 10:17:08
Dotaz: daji se nekde pohromade najit i jine kresby ilustratoru nez co jsou v kalendarich a Stredozemi ocima maliru?
Númen, poidáno 7.4. 2002 13:48:50
Bele:No jo,tak to sem ňák nepostřehla:-D Ale to je jedno...Vyčkali sme s partou až do úplnýho konce filmu,no prča:-D Nejlepší je,že za konec May it be napojili Rozbití Společenstva!Toho chlapečka,co to zpívá.Jestli se nepletu:-D Tak dik za informaci,příště budu pozornější!
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 7.4. 2002 12:36:49
Ano. Dělal na tom přímo Alan Lee a John Howe, asi dva nejslavnější. A ostatně ten obraz Isildura a Saurona co visí v Roklince nad zlomených Narsilem je jeden z obrazů Alana Lee
petruschka, poidáno 7.4. 2002 11:06:07
...nejen nechal inspirovat - prací na filmu se přímo účastnili tolkienofilní umělci
Goldberry, poidáno 7.4. 2002 10:55:48
Tu výstavu bych docela chtěla vidět. Mimochodem, projížděla jsem si tady na webu fantasy galerku a zjistila jsem, že PJ se nejspíš při stavění kulis nechal inspirovat obrazy s Tolkienovskou tématikou...a udělal dobře.
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 6.4. 2002 23:36:20
Númen: sice to nepatří sem, ale .. psal jsem to v článcích několikrát. U nás ten trailer za filmem není a nebude !
Númen, poidáno 6.4. 2002 23:20:55
LIDI!!!Já se snad vážně...Grrrr!Dneska sem byla v kině,podruhý na Pánovi,jak už sem tu jednou ventilovala.A hádejte-byl tam trailer?NEBYL!!!Zabít!Asi odjedu do Ameriky.Ach jo...Aspoň,že tam bylo Společenstvo a Jeden Prsten.Když to člověk vidí podruhý,všimne si dost důležitejch detailů,který mi předtim unikly.Ale myslim,že většina z nás už LOTRaFOTRa viděla víckrát:-D
(v)Eru, poidáno 6.4. 2002 20:18:20
Jezkovi, to je ale srandovni Smak! Komkurence Leeho a Nasmitha...
Eversmile, poidáno 6.4. 2002 18:22:28
Nebyl Šmak červenej?
Ivetir, poidáno 6.4. 2002 12:50:08
Hmmm...Šmakogwaihir?
Maron, poidáno 6.4. 2002 11:34:33
Někdo by sem mohl dát kopie těch obrázků rád bych se na ně podíval.
Fosko, poidáno 6.4. 2002 9:44:30
O tom Trnkovi jsem to věděl, jeho Bilbo vypadá fakt "dokonale"...
Andre, poidáno 6.4. 2002 0:35:11
Rozhodně by to stálo za to vidět další Trnkovi návrhy...
Jo a ten Gryf vypadá velice slušně,přestože to není Šmak(jestlipak ho Trnka nemá ještě někde schovanýho):o)

petruschka, poidáno 5.4. 2002 22:50:11
...no když znal gryfa, znal určitě i draka - každopádně i tak je ten obrázek velice atmosférický. Začínám nabývat dojmu, že Trnka by si s Tolkienem padli do noty.
To s tou galerií je blbé, ale snad tam mají i něco jako katalog a pak skenuj skenuj vykrůcaj

Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 5.4. 2002 22:44:31
Petrsuchka: jdu tam, pokud to ještě běží. Snad zítra. Ale fotit se tam nejspíš nesmí a hlavně nemám digitál. Ale poreferuji.
Na obrázku je fakt Gryf, ale na druhou stranu když si uvědomíš, že to vše dělal jen ze stručného převyprávění příběhu ...

petruschka, poidáno 5.4. 2002 22:41:34
...a já myslel, že jde o opožděný apríl:)
No Trnka měl svůj osobitý a velice poetický styl, což je dobře...možná by jím byl i schopen přebít Tolkienovo pojetí, což dobře není.
Navíc to na obrázku je Gryf a ne drak
...ale každopádně bych Trnkova LOTRa velmi rád viděl...škoda
(co ostatní obrázky? Mazej do galerie s foťákem, Bele :)

[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!