Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1067 lidí

Celkem návštěvníků
14782030

English version here



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

22.1. 2004 15:49:19OtaznikJá a kniha: Eetl nikolikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Síla slova? Síla obrazu?

Chci-li vážit slova, musím nejprve zjistit, co znamenají! Chci-li vnímat obraz, musím otevřít oči…




Pár slov úvodem

Je rozdíl mezi pojmy nejoblíbenější a nejlepší. Pán prstenů je pravděpodobně moje nejoblíbenější kniha – četl jsem ji mnohokrát, z toho nejméně pětkrát v bloku Sillmarillion – Hobit – Pán prstenů – Nedokončené příběhy (v této kombinaci je zážitek dle mého soudu nejsilnější). Přesto jsem četl i lepší knihy a necítím v tomto tvrzení žádný paradox.

Označení filmu na motivy je velmi široké. Existují filmová díla, kde z původní předlohy zůstaly skutečně jen izolované motivy – je např. zachována základní myšlenka, avšak chronologické posloupnosti, postavy, dějové prvky jsou zpřevraceny, překovány, uhněteny zcela odlišně. Příkladem takových zpracování (schválně zůstanu u filmů a knih, které téměř každý zná z dětství) může být např. 2. díl Vinetoua, či (chceme-li zůstat ve fantastickém světě) Nekonečný příběh. To jsou filmy skutečně na motivy, zůstaly v nich prvky, silná místa původních děl, výsledek je však natolik odlišný, že jakékoliv srovnávání knihy a filmu je předem odsouzené k nezdaru. A pak zůstává možnost druhá – film po svém adaptuje původní předlohu, vypráví ji snad z jiného úhlu, s drobnými změnami, stále však ve výsledném tvaru cítíme většinu kompozičních a dějových složek knihy. To je volba, kterou se vydal Jackson při adaptaci Pána prstenů. A tvrdím proto, že je možné analyzovat film v souvislosti s knihou – možné, nikoliv nezbytné! A odmítám myšlenku, že kdo tak dělá, nepochopil rozdíl mezi filmem a knihou. Film je film. Kniha je kniha. Téma však zůstává tématem.

Pokus o analýzu Návratu krále nelze provést bez souvislostí se Společenstvem a Dvěma věžemi, jak již bylo jinými řečeno, ani jeden film trilogie není samostatné dílo – důležitý je jejich celek.



Epos

Co je základním tématem Pána prstenů? Odpověď není zcela snadná. V zásadě se Tolkien pokusil o novodobou, prozaickou „nápodobu“ eposu. Širokých epických vyprávění s bohatě větvenou kompozicí (v PP se od chronologie prvního dílu dostáváme k paralelním strukturám Návratu krále) najdeme v dějinách literatury několik – např. Vojnu a mír od Tolstého. U takto pojatých románů těžko nalezneme vůdčí děj či postavu, o níž bychom mohli bez pochybností říci: ano, zde je jádro. V Pánu prstenů lze nalézt 2 základní témata – téma války a cesty. Tuto variantu může podpořit nejen vědomí Tolkienových inspirací (válka je základní motiv většiny epických básní od doby starověku po středověk), ale i studium Sillmarillionu – Válka o prsten působí jako stěžejní hybatel většiny dějů příslušného věku Středozemě – putování Společenstva je vyvrcholením této války.

Pokud se tedy Jackson rozhodl od Dvou věží soustředit filmařskou pozornost na epické líčení bitevních scén, činí tak v souladu s knižní předlohou a zároveň v souladu s hlubšími inspiračním zdroji J. R. R. Tolkiena. Starověký či středověký epos bez boje není myslitelný. A především – epické, hrdinské vyprávění vždy vědomě překrucovalo svou předlohu (chcete-li skutečnost) v rámci vytvoření dokonalejšího, patetičtějšího obrazu svých hrdinů. Zejména výpad Rohanských z Hlásky ve Dvou věžích, jejich útok v Návratu krále či beznadějná jízda Faramira vlastně přepracovávají Tolkienův mýtus stejným způsobem, jakým středověcí tvůrci zacházeli s realitou např. v Cidovi či Rolandovi.




Cesta

Souhrnně řečeno Jackson je předloze až překvapivě věrný - jsou zachovány motivace většiny hlavních postav, divák vnímá proměnu bezstarostných hobitů ze Společenstva k jejich změněnému vědomí v Návratu krále – na konci putování je každý z nich v boji proti Nepříteli připraven ztratit život, v případě Froda i něco víc. Procházíme i závěrečným pochopením, že návrat k původnímu normálu už nikdy nebude možný – navíc pro Froda je mír Středozemě navždy ztracen. V případě hobitů je vývoj jejich postav podán zajímavým způsobem – a to nejen u Froda a Sama (zde volám bravo!). Také méně efektní role Smíška a Pipina proměnu zachycují.

Cesta - a s ní spojené nástrahy a překážky – mění všechny členy putujícího Společenstva i charaktery ostatních hrdinů, kteří osud Společenstva protnou. Dá se říci, že každá důležitá postava prochází v trilogii vývojem, který Návrat krále uzavírá – markantně je to vidět na rozdílu mezi Gandalfem Šedým a Bílým, nádherně napsán je i Théoden – od očarovaného starce, přes váhajícího velitele, k rozhodnému válečníkovi v Návratu krále, jehož proslov k armádě před zjevně nerovným bojem zvedá adrenalin! Méně věrohodný je přerod Aragorna – Hraničáře v Aragorna – krále Gondoru – minimálně jeho korunovační proslov postrádá charisma a vášnivý polibek s Arwen je věcí, kterou by (podotýkám filmový) Aragorn udělal jen těžko – cumlat se mohou patnáctiletí milenci na školní chodbě, těžko ale král největší říše Středozemě na oficiálním shromáždění lidu.

Méně prostoru dostali Gimli a Legolas – přerod jejich postav se víceméně omezil na vznik přátelství mezi dvěma původně nevraživými rasami, i tento důležitý prvek však završuje teprve Návrat krále ve scéně, která by opět v realistickém dramatu z 2. světové války mohla vyznívat přespříliš pateticky, ve fantastickém eposu však obstojí.

Předvedení bojových schopností Legolase, vrcholící skolením olifanta, by nemuselo vadit, kdyby tyto sekvence zároveň neukázaly trikové rezervy filmu. Domnívám se, že za několik let budou trikové nedokonalosti (podotýkám několika málo scén) asi stejně zjevné, jako je dnes můžeme vnímat třeba ve filmu Twister. Minimálně z tohoto důvodu měla být ze Dvou věží odstraněna sekvence s počítačovými (a děj nikam neposunujícími) vrrky.

Měnil se Boromir, mění se Glum (posílen v Návratu o podobu mladého-starého Sméagola), Faramir, Arwen, Elrond, Éowyn.

Jen Nepřítel je neměnný, krom okamžiku své zkázy.




Závěry příběhů

Návrat krále je film příliš krátký na to, aby dokázal uzavřít všechny dějové linie trilogie. Za něco může předloha samotná, za něco Jackson sám – např. tím, že prodloužil Dvě věže o sekvenci s vrrky a o putování Faramira s Frodem do Osgiliathu, zbavil se možnosti dokončit již v tomto díle příběh Sarumana, případně rozvést více funkce palantírů (v příběhu jsou stejně jako v knize cítit vlivy tří vidoucích kamenů). Nedořečeno zůstává i ledacos dalšího – avšak kupodivu můžeme tyto linie obhájit i z pozice čtenáře knihy PP. Ani Tolkien zdaleka ne vše uzavírá a dostatečně zdůvodňuje – teprve Dodatky vysvětlují minimálně 90% záhad, které při četbě vlastního textu vyvstanou. Největší nejasností knihy je příběh Arwen, která bez předchozího upozornění náhle přirajtuje na scénu a schvátí Aragorna. Teprve z Dodatků se dozvídáme hloubku jejich vztahu a až ze Sillmarillonu můžeme plně pochopit osudovost tohoto třetího velkého spojení lidí a elfů (vedle zničení Prstenu je to vlastně největší událost PP, přesto se jí Tolkien téměř nevěnuje). Jacskon naopak motiv lásky Arwena a Aragorna zcela legitimně posílil – a nezbyl mu čas na vedlejší milostnou zápletku Faramira a Eówyn. V tomto kontextu bych nápad s rozšířenými DVD vnímal jako geniální kontrapunkt k Tolkienovým Dodatkům. Stejně jako Tolkien cítí nutnost dovysvětlit zvídavému čtenáři mnohé skryté významy, dělá to Jackson ve svých DVD „dodatcích“.




Obraz

Základním vyjadřovacím prostředkem filmu jsou obrazové hody, orgie vizuálních emocí. V tomto kontextu je třeba vyzdvihnout majákovou sekvenci v Návratu krále (byť její začátek snad může připadat nelogický – proč to ten Gandalf nezapálil sám?) – pouhý let nad horskými štíty ve spojení s hudbou vyvolá představu neodvolatelného osudu, nevyhnutelné války, nepředvídané odvahy. Vítr, bušící srdce, oheň a energie! Tady Jacskon neilustruje knihu, zde se chová jako geniální filmař! Stejnou silou působí příjezd Gandalfa k Citadele či útok Faramira prostříhaný s naturalistickými záběry baštícího Denethora. Zde má Návrat krále největší sílu ze všech 3 dílů – připočítat k tomu můžeme děsivou sekvenci s Odulou – pohled vpřed, vzad… proč se jen nepodíváš nad sebe, Frodo?

S obrazem souvisí i další interpretace filmu – největším Nepřítelem není Sauron, nýbrž Prsten. Bez Prstenu Sauron nemá moc, Prsten ovládá povahy lidí – nikdo by jako jeho Pán neobstál nedokázal by té temné moci vzdorovat, zatímco proti Sauronovi a jeho geneticky zpotvořené armádě házejí lidé špínu i ledacos těžšího po staletí. Prsten žhnoucí na krustě lávy, kovové zlo, na němž začínají probleskovat zlověstná slova, aby vzápětí navždy zhasla – to je vrcholná likvidace Nepřítele. Pád Saurona je v tomto kontextu odvozený a podružný.




Končím

Mohl bych pokračovat dále přes detaily, doufám však, že pozorný čtenář již porozuměl, byť třeba nesouhlasí. Je rozdíl mezi filmem vynikajícím (či zlomovým) a filmem dokonalým. Dokonce i v žánru epického hrdinského dobrodružství s mnoha bitevními či bojovými záběry bych našel bezchybnější filmy (ze starších dob např. Cida či Kleopatru, z novějších Hero). Pán Prstenů není bezchybný, není dokonalý – je jen vynikající a zlomový. Přes své nedostatky je to největší epická a zároveň na emoce působící podívaná, kterou jsem měl možnost vidět! Společenstvo putovalo mnoho měsíců, Jackson několik let, já věnuji pár týdnů tomu, abych se přenesl přes své nespokojenosti:) To se mi zdá víc než fér.




Dodatky aneb co mě ještě napadlo a jiným jsem ukradl:)

Genialita trilogie spočívá i ve způsobu natočení víceméně na jeden zátah. Nejenže srovnatelně dlouhou trilogii nenajdeme, těžko budeme hledat i kratší, podobně konzistentní projekt. Komparace se nabízí snad se starými Hvězdnými válkami (zde je však úzce propojen pouze 2. a 3. díl), na zhodnocení nových dílů Hvězdných válek si budeme muset ještě počkat (jenže už první dva díly ukázaly, že Lukas, mírně řečeno, tápe), totéž platí o Matrixu (který, ač jsem jeho zastáncem, jeví daleko více chyb) - a to žádný z režisérů nebyl vázán knižní předlohou.

A bohužel knižní ani filmová verze neosvětluje problematiku sexuálního života 87 letého Aragorna a několik set let staré Arwen. To mě trápí již dlouho, stejně jako informace, zda měli elfové vedle lembasu i toaletní papír, nebo jestli neměli, a právě proto byl lembas balen do tak velkých, hebkých listů…

A bude-li někomu vrtat hlavou ta devítka hudbě, tak se prostě s motivem Dvořákova Larga z Novosvětské v jedné z ústředních lyrických skladeb celé trilogie asi nesrovnám ani po víceletém putování:)


 9/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 9/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

PurePeraw, poidáno 01.11.2023 2:38:33
Single payer system, 126 p69 <a href=https://tadalafi.cfd>g eneric cialis for sale</a>
uricuff, poidáno 22.10.2023 8:32:08
Which of the following findings should the nurse consider abnormal <a href=http://bviagra.mom>can viagra cause heart attacks</a> Isaac, USA 2022 06 28 08 14 24
kSNcdjNGe, poidáno 18.08.2023 0:12:38
3 Fiscal Policy and Crowding Out Alejandro Reuss 183 6 <a href=https://finasterid.buzz&g t;buy finasteride in singapore</a>
yQulGYEyS, poidáno 15.08.2023 18:49:46
If you have these symptoms, do not drive a car, use machinery, or do anything that needs you to be alert <a href=http://finasterid.buzz> ;proscar order best on line pharmacy</a>
moplace, poidáno 26.07.2023 10:43:32
I didn t know it at the time, but my sats were 89 <a href=http://finasterid.buzz> ;cheap finasteride</a>
PurePeraw, poidáno 22.07.2023 14:46:34
HA tagged mutant ERα was confirmed by Western blot analysis using the 6E2 mouse monoclonal anti HA antibody Cell Signaling Technology, 2367 <a href=https://propeci.buzz>p ropecias</a>
Alotomirl, poidáno 22.07.2023 9:51:31
<a href=https://dapoxetin.sbs> priligy dapoxetine amazon</a> The body of the real dragon made a sound, obviously this breath was too terrifying, the body of the bring blood pressure down immediately real dragon sensed it, and then made a sound of resistance
ywynqqnk, poidáno 21.06.2023 18:02:49
Considering buying roaccutane online? Find roaccutane online at <a href="https://isotretinoinonli ne.live/">buy roaccutane online</a>.
ofgaukmx, poidáno 21.06.2023 18:02:49
anyone buy accutane online <a href="https://isotretinoinacne .shop/">price of accutane in australia</a> roaccutane buy
inquivE, poidáno 15.2.2023 14:20:48
<a href=https://clomid.homes>b uy clomid online safely</a> Rest and ice
aftElltaw, poidáno 15.2.2023 9:31:26
<a href=http://brandviagra.top> ;tamsulosin and viagra</a> If, at any time, there are signs of fluid overload, cardiac failure or neurological deterioration, the infusion of fluids should be stopped and no further intravenous infusions of fluids should be given until these signs resolve
Trearoham, poidáno 13.2.2023 10:43:42
Elliot, USA 2022 05 19 19 53 47 <a href=http://lasix.buzz>lasi x without prescription</a> Nature 2014; 505 35 6
Ovabago, poidáno 7.2.2023 9:58:06
<a href=http://cialis.hair>cia lis without a prescription</a> 1 were reported for women with node negative breast cancer
Empinly, poidáno 6.2.2023 9:14:57
In addition to the popular footwork, Du Long also taught him the essentials of the Xuanyang swordsmanship <a href=https://nolvadex.best> nolvadex</a>
Empinly, poidáno 4.2.2023 19:38:20
<a href=https://aviagra.best>c oupon for viagra</a> For India the medical tourism industry is booming with quality healthcare, well- trained doctors, high standard facilities and international confidence
Sainelt, poidáno 4.2.2023 17:04:20
difficile or C <a href=http://cialis.hair>cia lis 20mg</a>
torturn, poidáno 2.2.2023 8:29:41
Prolonged chronic hyponatremia has been associated with greatly increased hip fracture risk in the elderly population 22 <a href=http://cialis.autos>bu y cialis cheap</a> You re going to have a vicious rebound if you don t use any
reatmerce, poidáno 1.2.2023 12:49:31
In this context, disruption of key genes through gene editing tools can offer solutions 156 a TALEN based editing approach was used to create an allogeneic CD19 CAR T treatment for two infants with B ALL ref <a href=https://nolvadex.pics> tamoxifen osteoporosis</a>
spoiguE, poidáno 1.2.2023 7:57:52
I m on cd 11 and had a big temperature dip this morning <a href=http://cialis.hair>buy cialis and viagra online</a>
Hulsoky, poidáno 31.1.2023 22:33:42
And everyone, after knowing everything about Calvin, and clearly realizing what a terrible enemy they are about to face <a href=https://clomid.beauty> clomid for testosterone</a> It replicates the muscle- building and strength- enhancing effects of Dianabol, but without the unwanted side effects
kappida, poidáno 29.1.2023 22:53:20
For all of these reasons we reject the scope of the patent test <a href=http://zithromax.buzz> zithromax allergies</a> Partial nephrectomy was clearly less effective than radical nephrectomy when performed for lesions larger than 7 cm
Boubolo, poidáno 29.1.2023 19:08:31
<a href=https://priligy.skin>p riligy dapoxetine 60mg</a> 2000 Nov Dec; 86 6 A13 8
Cubargy, poidáno 29.1.2023 4:12:40
<a href=http://cialis.autos>bu y cialis pro</a> Some allergic reactions can be mild, such as itching, mild rashes or insensitivity
gowlima, poidáno 28.1.2023 22:28:46
<a href=http://lasix.beauty>la six water pill over the counter</a> On the tenth day of the first lunar month, Luo Jia and Shanghai Capital officially signed an agreement to hold a large scale fireworks show by the Huangpu River during the Lantern Festival
Prieway, poidáno 28.1.2023 9:56:13
Let you should be utilised during clinical studies, all <a href=http://clomid.homes>cl omid by mail</a>
fewbroope, poidáno 28.1.2023 0:20:18
2 had either no or mild impact on eating compared with our study which found only 15 <a href=http://nolvadex.pics>b uy nolvadex online with master card</a>
Shoutle, poidáno 27.1.2023 6:03:59
They performed puncture pathology at 2 weeks, 3 months, 6 months, and 12 months posttreatment 33 <a href=http://lasix.mom>how does lasix cause renal failure</a> mask valacyclovir 1gm dosage for cold sores Toby Lewis, 26, a waiter at Nandoâ
AdvokDold, poidáno 26.1.2023 23:52:11
Arlie rOolBeQJdcmLtj 6 20 2022 <a href=http://clomid.beauty>g eneric over the counter clomid at walmart</a> 7, Critical difference 67
HetAidedo, poidáno 26.1.2023 23:06:00
Overall, customers are very happy with their experience shopping at Alpha Pharma <a href=http://priligy.buzz>pr iligy 30 mg</a> He is an important person in the Hongmeng Hall
CrarpBorp, poidáno 26.1.2023 18:18:30
<a href=https://vkamagras.cyou> ;gel kamagra</a> You can detect ovulation using a number of methods, including ovulation predictor kits, basal body temperature charting, or cervical mucus tracking
HetePiple, poidáno 26.1.2023 14:57:13
<a href=https://nolvadex.pics> low dose tamoxifen</a> While there are no approved therapies for this congenital myopathy, preclinical work from Jocelyn Laporte, PhD; Martin Casey Childers, DO, PhD; Alan Beggs, PhD; and Dr
Haubals, poidáno 26.1.2023 0:24:36
<a href=http://brandcialis.best&g t;buy cialis online using paypal</a> Non steroidal anti inflammatory drugs, calcitonin, and glucosamine have been used to treat OA 3
Arcalry, poidáno 19.12.2022 13:10:16
We present a case of a popliteal vein aneurysm in a 39 year old female who presented with her third episode of pulmonary embolism despite being on anticoagulants <a href=https://vpriligys.buzz> ;priligy amazon uk</a> Monitor Closely 1 cyclosporine will increase the level or effect of lumateperone by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism
Endobby, poidáno 15.12.2022 19:56:48
Tell your doctor right away if you have any serious side effects, including severe abdominal pain, easy bleeding bruising, signs of serious infection such as fever, persistent sore throat, unusual extreme tiredness, seizures, weakness, dark or pinkish urine, yellowing eyes skin <a href=http://clevitras.monster& gt;levitra vardenafil generique</a>
MymnapHap, poidáno 15.12.2022 9:36:03
I had my mother for another three years and three months, but the nursing staff let her fall out of bed onto the ceramic floor when they came to wash her <a href=https://vlasixs.cyou>o rder lasix over the counter</a>
anehype, poidáno 12.12.2022 16:39:12
aripiprazole and chloroquine both increase QTc interval <a href=https://clevitras.monster >levitra 10mg generique bien</a>
actilaVaw, poidáno 12.12.2022 6:53:59
<a href=http://nolvadex.lol>bu y clomid and nolvadex online</a> Paul Martin, Ph
Emonsed, poidáno 12.12.2022 6:22:46
This information is required for rational design of combinatorial strategies to treat ER breast cancer patients <a href=http://accutane.one>bu y roacutan</a> In some embodiments, the subject is an HIV infected human having a CD4 T cell count of about 0 150 cells mm or about 2 100 cells mm and or wherein the antigen specific immune response, cell mediated immune response or delayed type hypersensitivity immune response is an enhanced response to a viral, bacterial, parasite or fungal antigen such as an HIV, HCV, HBV or CMV antigen such as a viral or HIV core antigen or HIV p24 antigen or a viral or HIV envelope antigen, a Candida antigen, a viral, bacterial, parasite or fungal antigen essentially as described herein or to phytohemagglutinin
grirway, poidáno 11.12.2022 20:25:17
<a href=http://clomids.icu>ris ks of taking clomid when you already ovulate</a> Nombre del medicamento ISOX Casa farmacéutica SENOSIAIN Acción antimicótico Vía Oral Indicaciones tiñas, micosis superficiales, profundas, onicomicosis
plodish, poidáno 11.12.2022 3:15:20
Department of Breast Surgery, Lanzhou General Hospital of PLA, Lanzhou, 730000, China <a href=https://clevitras.cyou> ;generic levitra 40 mg no prescription</a>
ratadorix, poidáno 10.12.2022 5:32:31
Mike and Jon came to visit Eve in the late morning on Saturday and sat with her for a while <a href=http://ccialiss.icu>wh ere to buy cialis cheap</a>
Treassy, poidáno 9.12.2022 20:28:32
<a href=http://propecia.hair>p ropecia viagra combined</a> At the same time, we also observed a growing line when contrasting the effect of endoxifen concentrations with the probability of treatment discontinuation with tamoxifen Fig
sountee, poidáno 9.12.2022 15:09:57
<a href=http://lasix.one>buy lasix in canada</a> For comparison, the average intake of isoflavones by humans consuming modest amounts of soy foods is 0
Tronalorn, poidáno 19.11.2022 13:35:42
<a href=https://stromectol.ink/&g t;stromectol tablets price</a> Extended release tab Dws Metformin alone 500 mg 1x hari sore, max 2 g hr
stocava, poidáno 19.11.2022 10:10:01
<a href=http://lasix.autos/>la six for chf</a> In my view, less research into new big pharma chemo drugs and more research into the metabolic side of cancer
queerma, poidáno 19.11.2022 0:35:58
3 min 4 OHT Z retention time about 15 <a href=https://stromectol.ink/&g t;stromectol ivermectin for humans</a> Cell cycle progression of breast cancer cells after designated treatments was analyzed by quantification of DNA content
Pypeappog, poidáno 13.11.2022 2:57:26
Signs you need a drug holiday <a href=http://nolvadex.one/>w hat is tamoxifen used for</a>
Vostupe, poidáno 12.11.2022 22:27:59
When active OHC death occurred by DT injection, Atoh1 and Ikzf2 had already been overexpressed in adult SCs for 6 days Figure 4B <a href=https://nolvadex.one/> how long does it take for tamoxifen to start working</a>
emporia, poidáno 9.11.2022 3:17:32
<a href=https://priligy.me/>pr iligy medicine</a> Haley, USA 2022 05 04 23 24 02
tatriatty, poidáno 8.11.2022 16:20:01
wedeesk, poidáno 4.11.2022 20:12:06
immebra, poidáno 26.10.2022 16:02:27
Owewly, poidáno 15.10.2022 14:56:27
sallSipsy, poidáno 15.10.2022 5:09:45
Queexybex, poidáno 14.10.2022 18:44:49
almoxia, poidáno 12.10.2022 12:10:25
Vishomi, poidáno 16.9.2022 12:27:39
speetteks, poidáno 16.9.2022 12:26:18
SkeklyseW, poidáno 14.9.2022 16:47:34
PhergoLor, poidáno 12.9.2022 21:52:40
Accoula, poidáno 11.9.2022 11:53:00
squanny, poidáno 11.9.2022 7:34:38
Eldence, poidáno 8.9.2022 23:48:59
annerge, poidáno 8.9.2022 17:54:16
lagroonry, poidáno 6.9.2022 22:11:37
Innoppins, poidáno 6.9.2022 8:45:59
rollamn, poidáno 4.9.2022 20:06:03
sweararly, poidáno 4.9.2022 16:22:40
Preonge, poidáno 4.9.2022 9:54:21
Vopepay, poidáno 2.9.2022 9:33:34
Addebsisy, poidáno 31.8.2022 18:13:02
tagnepaph, poidáno 19.8.2022 19:08:59
bnf online nice, poidáno 28.5.2021 6:20:16
plaquenil retina, poidáno 25.2.2021 0:19:00
hydroxychloroquine coronavirus, poidáno 21.2.2021 6:47:30
azithromycin zithromax, poidáno 20.2.2021 11:44:52
plaquenil sulfate, poidáno 18.2.2021 10:29:58
OrbimiJer, poidáno 5.12.2020 17:05:42
Plervefen, poidáno 5.12.2020 16:50:09
englisgex, poidáno 21.2.2018 1:20:36
JeffBupt, poidáno 31.10.2017 2:52:40
engladgex, poidáno 17.10.2017 19:42:01
engladgex, poidáno 10.9.2017 8:37:42
Chascheari, poidáno 26.5.2017 16:18:44
KennShiscect, poidáno 24.5.2017 18:13:50
likevk_qzfw, poidáno 22.4.2017 9:11:28
Inka, přidáno 7.2. 2004 23:22:50
Ten rozdíl vynikající-dokonalý naprosto sedne. Recence je výborná, jen tak přemýšlím, poté, co jsem ji přečetla, jak smazat ten svůj výplod...

Jaké máte problémy ohledně sexuálního života A+A? Podle toho, co předvedli na korunovaci, bych to na žádné problémy neviděla (a že si to mohli nechat do ložnice!)

KURT, přidáno 29.1. 2004 9:51:36
Moc pěkná recenze. Zpětně teď přemýšlím, proč jsem vlastně psal tu svou... no, asi proto, že jsem před tím žádnou jinou nečetl abych neopisoval... No nic, moje chyba :-) Každopádně klobouk dolů.

BTW - sexuální život Arwen a Aragorna je zajímavé téma, určitě by se hodilo k probrání u Elronda :-)

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 24.1. 2004 19:02:24
Ještě k té hudbě... teď jsem si dal za sebou soundtrack Společenstva a Griegova Peer Gynta a Old Norwegian Romance... A začátek Gondorského tématu a další jasné úseky tam prostě jsou :-)
Darthie, přidáno 23.1. 2004 20:09:51
Boze, ludia, ja mat vase problemy... ;-)))

Inac, excelentny rozbor a recenzia! Klobuk dolu! :-)

Bellatrix, přidáno 23.1. 2004 15:02:11
A nebo je to jako u velbloudů - vypadávají jím suché, slisované kuličky :o)

Corwin, přidáno 23.1. 2004 14:53:48
:-)to je docela mozne,takovy lembas...hm:-)
Otaznik, přidáno 23.1. 2004 14:19:30
Bellatrix - jo je to ta flétna. Ostatní podobnosti mně unikly (možná o nich raději nevědět:) - tady mě to trklo asi proto, že motiv se vyskytuje v klidnějších pasážích, kde člověk víc vnímá hudbu.
Corwin: no uvažoval jsem o tom mockrát i ujiných knih a filmů - poprvé jsem o tom hloubal tak v 10 u Vinetoua.
Trpaslíci, Hraničáři a Skřeti jsou tvrdí, pro ty je (jak píše polárník Pavlíček ve své knize Člověk v drsné přírodě) toaletní papír "zbytečný komfort". Čaroděj si pomůže kouzlem, Rohirové a Gondořané mají zajisté nějaký druh kadibudky (a na cestách jsou také drsoni). Hobiti si (jak je známo) zvyknou na všechno (a podle vzhledu jejich hospod jsou stejně trochu čuňata:) Jen u těch elfů mi to pořád nejde do hlavy. Je možné, že cestovní lembas je vstřebáván beze zbytku...

Bellatrix, přidáno 23.1. 2004 13:40:20
Propána, co jsem to napsala :o))) Poslední slova mají být "je jak od Wagnera"
Corwin, přidáno 23.1. 2004 13:40:00
:-)No jo,clovek tezko muze neco dodat.Jako spravny elrondista si stejne neco neodpustim,a to ten toaletni papir:-)Jakozto vyznavace elrondismu xapu ze Te to zajima,ovsem zajima Te to vzdy a u kazdeho filmu ci dila nebo jen zde?A zajima Te to i u jinyx ras,nebo Ti jde konkretne o elfy??:-)Jinak mne dost zarazilo,ze Ti toaletni papir xybi u baleni lembasu,ja si do toaletaku nic moc nebalim:-)A taky by mne zajimalo jak casto xodis na pohrby??
Bellatrix, přidáno 23.1. 2004 13:39:22
Otazník:
No, já myslím, že vím přesně, kterou melodii myslíš. Mě na to upozornil tatínek a když jsem se nad tou Shoreovou zamyslela, tak mi došlo, kterou část Novosvětské myslí :o) Podle mě to ale není stejná melodie v tom smyslu, že i když je tam asi 5 stejných tónů, některé Dvořák opakuje a má je kratší/delší, zatímco Shore je má jinak (určitě myslíš tu Shoreovu flétničku, co je např. na konci Společenstva u scénky s lodí, že jo?).

Pokud budu brát Dvořáka obecně, nejsem moc znalec, ale jeden kousek první (tuším, že první) skladby na sountracku ROTK je jak vystřižený ze Slovanských tanců :o) Ale zase jiná pasáž v Hornburg nebo Helm s Deep (v TTT) ke kal od Wagnera :o)

Otaznik, přidáno 23.1. 2004 13:13:56
Bellatrix - úplně jiná? Úplně jiná ta melodie tedy není. Largo má velmi silný a tudíž zapamatovatelný sled prvních 3 tónů - mám pocit(!), že jedna z melodií PP má motiv stejný. Uznávám, že vzápětí se téma rozchází, rozhodně při registraci na OSA:) by s tím asi problém nedělali:)))) Podobnost je také v kompozici skladby, v propojení dechového nástroje a smyčců. To už budu (nejsa hudebním teoretikem) těžko dokazovat. Obecně se mi hudba PP zdá pěkná, přiměřeně romantická - a motiv Rohanu (včetně jeho modifikací v Návratu krále) považuji za mimořádný. A schválně si to srovnám na CD (což jsem zatím neudělal), třeba zjistím, že se pletu - a zradil mě pouhý pocit:)
Fosa, přidáno 23.1. 2004 13:11:09
Jo, aha, tak Prsten beru, ten se opravdu nemění. Možná je to tím, že je v něm uzavřený kus Sauronovy zlé vůle, který se však bez kontaktu s „myslící“ složkou (samotným Sauronem) jaxi vyvíjet nemůže. Ok, v tom případě „bez komentáře“ :o)
Lucyová: Tak při příští návštěvě kina zavři na minutu oči a máš po problémech :o) No jo, ale proč řešit věci jednoduše, když to jde složitě… ;o)

Bellatrix, přidáno 23.1. 2004 12:55:14
Velmi zajímavý a velmi dobrý rozbor/názor/recenze. Ale s tou Novosvětskou nemůžu souhlasit :o) Znám ji dost dobře a je to ÚPLNĚ JINÁ melodie! :o)))))) Dobrá, dobrá, je to podobné schéma, ale stejné to není. Nevšimal jsem si toho, dokud jsem na to nebyla upozorněna. Myslím, že podobnost je asi tak stejná, jako jsou si navzájem podobné britské lidovky, tak! :o)
Lucyová, přidáno 23.1. 2004 12:46:30
Leda že bys to myslel tak, že knižní A. by to neudělal, protože to v té knížce nebylo? :-)) Tedy že nemůžu tvrdit, že vím, co by která postava kdy udělala, když daná situace vůbec nebyla v knize?? jé, no tak radši nic :-)))
Lucyová, přidáno 23.1. 2004 12:42:43
Otazník: narážela jsem na tuto větu: "vášnivý polibek s Arwen je věcí, kterou by (podotýkám filmový) Aragorn udělal jen těžko". Z čehož mi tak nějak automaticky vyplynulo, že Knižní A. by to udělal. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč je tam to "podotýkám filmový". (jsem jenom holka, no :-)))))
Otaznik, přidáno 23.1. 2004 11:41:47
Fosa - Nepřítelem jsem v textu spíše myslel Prsten (ne Saurona) - Prsten je neměnné zlo (resp. více a více si uvědomují hrdinové hloubku tohoto zla). Sauron samozřejmě nějakými strachy trpí (zejména se musí bát krátkozrakosti a jiných očních chorob:), ale z filmu se to mimochodem moc nedozvídáme - nedokážu se oprostit od čtenářských informací, ale mám pocit, že divák-nečtenář si vývoje Sauronovy postavy (nepostavy) těžko všimne. V knize Saurona jako bytost, jejíž rozhodování ovlivňuje strach, samozřejmě vnímám.
Lucyová - Knižní Aragorn a Arwen? Úplně nerozumím otázce? V knize nic o vášnivém polibku s Arwen nestojí (nebo se pletu?), takže o tom čtenář těžko bude přemýšlet:) Asi jsem opravdu nepochopil dotaz...

Lucyová, přidáno 23.1. 2004 8:21:39
Tak nevím, jestli mám vůbec ještě něco psát :-)))
Ad Aragorn a Arwen: chápu-li správně, myslíš, že knižní Aragorn by to udělal? A proč? Sorry všem, že s tím furt otravuju, ale trápí mě to momentálně víc než elfí toaletní papír :-) (ke kteréžto problematice asi nezbývá než si povzdechnout s Markem Ebenem: "...ale jak to dělaj kosmonauti?" :-)))

Fosa, přidáno 22.1. 2004 20:25:18
Samozřejmě Nepřítel s velkým "N", aby ses neurazil ;o)
Fosa, přidáno 22.1. 2004 20:23:00
A co ti k tomu mám jako napsat? :o) Tvá neotřelá, čistě vystavěná recenze už žádný komentář nepotřebuje :o)
Možná… přeci jen něco. Zdá se ti nepřítel opravdu tak neměnný? Myslíš, že si je pořád stejně jistý svou silou? Nebo ho začíná pomaloučku sžírat obava? A není to právě vzrůstající strach, který ho nakonec dožene právě k pádu, rostoucí zděšení z možné ztráty moci, oslabující jeho černou mysl a zaslepující vidoucí Oko? Já zde změnu vidím. Nebo snad vývoj, chceš-li.

Eskel, přidáno 22.1. 2004 18:32:16
Velmi dobrá recenze... poměrně profi
Vandor, přidáno 22.1. 2004 18:26:54
Super, kloubouk dolů. Tomu říkám skvělý rozbor díla. A ne věčné naříkání, tu či ono tam nebylo..a proč to tak bylo, když to mělo být jinak. Skvělý pohled a skvělý nadhled. Je vidět, že jsi si s tím dal práci a že vše chápeš tak jak to má být. Všechny ostatní recenze jsou proti téhle malé, stejně jako další vedené spory...jsou prostě malicherné. Vystihl jsi to přesně!!! Cítím to stejně. Tvému pohledu jsem dal za 1.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.1. 2004 16:19:06
:-) chápu, to by mne asi taky štvalo...
Ach jo, musím to vidět znova, nedá se svítit. A pokud možno sám v prázdném kině %-)

Otaznik, přidáno 22.1. 2004 16:16:00
A sakra, zase jsem zapomněl vyplnit nick, no nic, Elrond promine (a já nedokážu smazat:)
Ivo Cicvárek, přidáno 22.1. 2004 16:14:44
Ona mi ta inspirace Novosvětskou vadí asi jen proto, že se v našich krajích tak často hraje na pohřbech. A vždy když se ten něžný motivek ve filmu objevil, vyhlížel jsem, kde je na plátně schované krematorium:)
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.1. 2004 16:10:29
Hodně dobré :-)
BTW k té Dvořákově Novosvětské... mám ji moc rád a teprve teď jsem si uvědomil, že tam skutešně něco je :-) Ale jinak Shore samozřejmě "používá" i kupu jiných motivů, nemám mu to za zlé. Nakonec to nejspíš zvládl lépe, než Hans Zimmer, kterého jsem si dlouho na jeho postu dovedl představit. A rozhodně nepředvedl ztrátu invence a vykrádání sebe sama jako v poslední době Williams

[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!