Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1701 lidí

Celkem návštěvníků
14783517

English version here



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

19.1. 2004 14:37:17Jan JarosJá a kniha: Eetl jen jednou
Jsem na rozpacích co a jak o tomto filmu napsat, popravdě jsem se rozmýšlel zdali mám vůbec nějakou recenzi psát, protože se možná nebude někomu příliš líbit a jako člověk, který zde četl pár reakcí na recenze, musím říci že je to skoro o strach pustit se do křížku s fanoušky či odpůrci filmového zpracování knihy. Ale pár řádků přece jen říci musím.

Předem musím říci, že jsem PP v knižní podobě četl, ale za nic tak úchvatného ji nepovažuji. Je mimořádně propracovaná, ale to je taky její slabina; má v sobě řadu nelogičností, které se nedají překousnout ani v daném žánru. Sám Tolkien to ostatně přiznává a mnohokrát ji přepracovával (prý asi 25x), a výsledek stejně není zdaleka dokonalý; proto lpět na ní jako na tom jediném a bezchybném, je dle mne hloupost. Jestliže je tedy jasná tato věc, pak je jasné i to, že film, vycházející z této předlohy, prostě nemůže být špičkový, dle mého režisér Jackson klidně mohl téma pojmou volněji a nedržet se knihy tak přísně; ono je to totiž vesměs jedno, díváme se na fantasy žánr.

K filmu jako takovému musím říci: zřejmě bylo vynaloženo velké úsilí, avšak výsledek je bohužel ještě horší, než kniha (a nemuselo to tak být). Podívejme se na to podrobněji:
1)technické zpracování filmu je nevalné; jediné co dojem nekazí, jsou záběry přírody NZ, pokud tam ovšem nejsou uměle a násilně vsunuty pomocí počítačových triků různé objekty, stavby a podobně; alespoň já jsem to vždy bez problémů odhalil, protože je to dost trapně poznat (Helmův žleb, stavby během putování Společenstva, Minas Tirith, naprosto trapně ztvárněné majáky s krásnými digitálními ohni a snad nejkřiklavější Minas Morgul). Pokud jsou současně na scéně i živí herci, všimněte si, jak neuměle jsou do celé scenérie vždy vsunuti; myslím že lepší triky měla Cesta do pravěku; zde vždy ve scéně krásně ,,plavou“ v prostoru, myslím že WETA mohla udělat cosi víc (nebo třeba ne). Vrcholem je v tomto případě souboj s vrrky v TTT. Běs. Dále si myslím, že třešničkou na prohnilém dortu je polystirenové Minas Tirith, a také se podívejme na logiku celé stavby; stavba mohutná, brána trapně slabá že ji prolomí jakési skřetí beranidlo, to už je moc. Ta skála rozdělující město na 2 části je taky síla – určitě je to stabilní masív, jinak bych se tam p....l strachy, kdybych tam měl bydlet. Těch x stupňů nahoru, fakt dobrý pro staré lidi. Ale co mě dorazilo nejvíce, je TRÁVNÍK na vrcholové plošině, nadto krásně zelený, skoro golfový. To si snad dělají tvůrci ze všech normálních lidí legraci. Postrádal jsem tam už jen postřikovače zn. Gardena. Mýtus by byl dokonalý. Úžasní jsou též pixeloví mastodonti šlapající v pixelových figurkách, nesoucí na zádech pixelové vojáčky střílející pixelovými šípy po pixelové krajině, prostě jeden velký MEGAPIXEL. Kdyby tam byly hliněné figurky, bylo by to realističtější. Vůbec celá strategie bitvy je naprosto dementní, koně by se těch přerostlých slonů určitě nebáli, že, a taky je rozumné nechat všechny takhle rozdupat, když jich bylo tak jako tak pět a půl. Myslím že váleční stratégové, což já nejsem, museli kvílet. VELMI promyšlené. Radši dál, protože to by bylo na dlouhý článek.
2)výkony herců; bohužel až na výjimky se dá říci, že nevýrazné; vrcholem všeho je Legolasův výkon v ROTK, kdy je odsouzen k tomu hodit pár ksichtů a říci 2-3 věty, z nichž ani jedna nemá hlavu a patu (úžasný rozhovor, když Aragorn říká že výjezdem před Černou bránu odlákají pozornost od Froda a Legoplaz na to řekne: ,,Odlákáme je!“; skutečně DUCHAPLNÉ na nejmoudřejší bytost). Ovšem to samé platí i o Aragornovi a více či méně o ostatních. Řekl bych že nejlépe v tomto díle nejspíš hraje Odula a Zlobři, ti si alespoň na nic nehrají a TAKY NEMLUVÍ! Bohužel výběr herců se nepovedl; takový Jim Carry by filmu jen prospěl. Frodo hraje hezky; bohužel je to vidět, že jen hraje.
3)co se mi ve filmu líbilo? Bylo tu několik věcí, které jsem, ocenil. Myslím že báječná metafora bylo Sauronovo oko coby reflektor slídící po Mordoru; to není vůbec špatný nápad, něco jako ,,já si na vás posvítím, holoto!“ Dále nebyl špatný Legolasův kousek s olifantem, ale paradoxně proto, že tak trapnou hru digitálních pseudoefektů jsem už dlouho neviděl, takže pro všechny potencionální tvůrce filmů z toho vyplývá – TAKHLE NE! Líbil se mi Denethor – to je správný magor, jako v životě! A správný byl také, stejně jako v předchozí části, Glum. Sice z něj pixely jen čišely, ale byl zpracován relativně nejlépe, ovšem Andy Serkis v úvodu – no promiňte – to byl výlet mezi duševně postižené rybáře? Příšerné.

Co říci na závěr? Velká námaha a slabý výsledek. Možná se také někteří podiví, proč jsem tyto filmy shlédnul při názoru, jaký mám; myslím že je dobré být při tom, když se děje v nějakém odvětví něco velkého, člověk si z toho vezme to, co mu připadá vhodné a také se poučí. Škoda že zde nebyl využit potenciál k vytvoření kvalitního díla, které by skutečně oslovilo; nemyslím si, že PJ má příliš velkou představu o tom, jak převést (jakoukoliv) knihu na filmové plátno, tohle se prostě moc nepovedlo. Snad budete tolerantní k trochu odlišnému názoru, než který se tady běžně vyskytuje.
 2/10 [Celkové hodnocení]
 
 3/10 [Vizuální dojem]
 3/10 [Hudba]
 2/10 [Herecké výkony]
 2/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

nKUhPR, poidáno 13.01.2024 8:17:47
NuvaRing should not be used during pregnancy to treat threatened or habitual abortion <a href=http://dapoxetine.buzz> ;reddit priligy</a> Hypothermia can also cause rhabdomyolysis 47
mHPwhbF, poidáno 17.07.2023 19:00:35
2004, 50 3904 3909 <a href=https://tadalafil.top> generic cialis tadalafil</a> He has a BS in biology from Fort Lewis College and an MS in organic chemistry from Northern Arizona University
RGpAKoHIx, poidáno 11.07.2023 4:02:45
These studies are crucial to our understanding of how resistance arises and why many patients treated with synthetic medicines might fail to respond or quickly relapse <a href=http://alevitra.mom>le vitra avis</a> 11 to something lower
Watcher, přidáno 21.7. 2005 15:51:58
Dlouho jsem si téhle recenze nevšiml a ani později se mi nezdálo nutné nějak reagovat. Ale minulý týden mě zaujala jedna věc – v MF Dnes z 16.7. byl článek, kde autor, podepsaný jako Jan Jaroš (filmový kritik a historik!), kritizuje knihu H. Potter (všeobecně, ne jen 6. díl).
A ten článek začíná slovy: „Na rozdíl od autora Pána Prstenů je J.K. Rowlingová stále naživu, a tak může chrlit další dobrodružství...“ Neurvalost tohoto úvodu mi vybavila recenzi, podepsanou týmž jménem a psanou stejným těžkopádným stylem.
Pokud se jedná o stejnou osobu, tak se nedivím, že se mu kniha Pán Prstenů nelíbí – bohatost, lehkost a vznešenost Tolkienova vyjadřování (i skvělého překladu S. Pošustové) musí být pro něj něčím zcela cizím.
Nevím, proč se vůbec o autorovi Pána Prstenů zmiňuje, pokud nechtěl naznačit, že kdyby J.R.R. Tolkien žil, chrlil by další díly Pána Prstenů. Z toho je vidět, že o Tolkienovi neví nic, a přesto si dovoluje kritizovat.
Stejně vyznívá i zmíněná recenze – „kniha není nic úchvatného“, „má v sobě řadu nelogičností“, atd. Nelogické a chybné je, když autor z faktu, že JRRT pracoval na knize dlouhé roky a upravoval ji, vyvozuje, že kniha musela být chybná, JRRT to věděl, a proto ji stále upravoval. To je zcela scestný závěr – JRRT na knize pracoval tak dlouho proto, že byl především univerzitním profesorem, nikoliv spisovatelem na plný úvazek, a protože psaní tohoto díla (a vůbec mýtů Středozemě) bylo jeho koníčkem. Psal sobě pro radost. Víc než 20 let po vydání Pána Prstenů až do své smrti žádné dílo nevydal – jeho vrcholné dílo Silmarillion bylo vydáno až po jeho smrti.
K recenzi filmu nemá smysl se vyjadřovat, byla napsaná s jediným záměrem, urazit fanoušky filmu a vyprovokovat je, aby mohl tvrdit, jak jsou netolerantní.
Jedna věc je totiž vyjádřit svůj názor, na což má každý právo, a druhá věc je, jak to udělá. Jestliže se připojí na fanouškovský server a v recenzi používá slova a hodnocení jako „film, vycházející z této předlohy, prostě nemůže být špičkový“, „technické zpracování filmu je nevalné“, „trapně poznat“, „neuměle“, „běs“, „na prohnilém dortu“, „trapně slabá“, „naprosto dementní“, „hodit pár ksichtů“, „výběr herců se nepovedl“, „trapnou hru digitálních pseudoefektů“, „magor“, „duševně postižené“, „příšerné“, „slabý výsledek“, apod., tak je jeho snaha urazit zcela zřejmá.
Jako fraška pak vyznívá jeho vyjádření „Snad budete tolerantní k trochu odlišnému názoru“, protože se nejedná o žádný trochu odlišný názor, ale o blábol plný zášti. Názor by mohl být i hodně odlišný, než zde běžně publikované, ale lze se vyjadřovat tak, aby výsledek nebyl urážlivý, a měl úroveň.
Jestliže autor recenze a autor článku v MF Dnes je skutečně jedna a táž osoba, tak je to dost děsivé, i vzhledem k jeho nestoudnému vychloubání, že nikdo z těch, kdo se k jeho recenzi vyjadřovali, není hoden s ním diskutovat. Ve skutečnosti většina těch, kdo na jeho recenzi reagovali, prokázala daleko větší míru tolerance než on, byla mu více než důstojným partnerem – rozhodně lépe argumentovali a lépe se vyjadřovali.

Sírwen, přidáno 27.4. 2004 22:53:10
Tak budu čtyřicátá devátá-mrzí mě, že jsi se zjevně snažil machrovat ostopéro, protože řadu věcí, které komentuješ, taky ve filmu nemusím, a vyjádřit se trochu civilizovaněji, mohl jsi alespoň vybudit jakous takous polemiku-takhle jsi jen vybudil pár idiotků a uvažující lidi naštval.
Co se efektů týče, opravdu místy nějsou nic moc-stromovous+hobiti-tam člověk málem vidí bluescreen, mrtví-hanba mluvit, a dalo by se pokračovat, dlouho. Ale i "mnozí efektové" jsou jen jeden aspekt filmu... Herci-občas je to příšerné, ovšem poslední, skutečně poslední, komu se dá něco vytknout, je Wood. Samozřejmě, místo Legolase a Aragorna postavit figurínu z obchoďáku, málokdo by poznal rozdíl... Ovšem krom nich je ve filmu ohromné množství hereckých hvězd (ve smyslu umění, ne popularity)-tohle si Cate Blanchettová, Miranda Ottová, Sean Astin, Billy Boyd, Bernard Hill a především Elijah Wood skutečně nezaslouží.
Je načase končit-a poslat tě do háje. Kritiku nikomu neberu. Fajn, kniha se ti nelíbí-tak máš hochu jinej vkus, to je mi fuk-moje dívka jí taky nesnáší a milostnej život mi to nekazí :). Totéž o filmu. Ale to, jak "argumentuješ", to je pravdu na přes držku.

grerar, přidáno 12.3. 2004 21:47:37
O tom pravopise(diakritika), i tvé inteligenci(100?) bychom mohli vést velmi dlouhé debaty, ale jestliže nechceš, aby na tebe někdo reagoval, tak nepiš recenze. Já nejsem žádný vizuální mág, ale ostatní o mě alespoň tvrdí, že mám hudební sluch, čímž chci naznačit - JSI NAPROSTÝ HUDEBNÍ IGNORANT. A co se týče reakcí na tvůj článek, vskutku jsem tě nepochopil. PROČ PÍŠEŠ NAPROSTO ZÁPORNOU RECENZI FANTASY FILMU NA SERVERU KTERÝ PRASKÁ VE ŠVECH FANOUŠKY PRÁVĚ TOHOTO ŽÁNRU?!?!?!?(doufám, že si to příště vezmeš k srdci) Hare kršna. Jo já bych se s tebou rád pobavil, jestli to ovšem sneseš.
wooloong, přidáno 9.2. 2004 22:48:20
Pro-vo-ka-té-re! ;-) Stalo se přesně to, co jsi chtěl. Vzbudil jsi zájem. Čtyřicet sedm příspěvků - to máš slušný skóre.
Hipi, přidáno 9.2. 2004 18:59:36
Ubohý.
To je asi tak všechno, co k tomu můžu říct.

pipin, přidáno 6.2. 2004 22:36:54
Jak si můžeš dovolit tvrdit, že Tolkienovo dílo je nedokonalý? Film je blbost,ale v úplně jinejch věcech
Glumus, přidáno 6.2. 2004 20:30:08
Psal to kdyz urcite nebyl pri smyslech vozrala jeden
K, přidáno 31.1. 2004 19:25:53
Je jasný, že pokud se Jrosovi nelíbila knížka, a pohlíží stejně i na film, bude na něm hledat akorát chyby. Ani jeden z jeho argumentů proti filmu není dost pádný. That´s all.
K, přidáno 31.1. 2004 19:25:51
Je jasný, že pokud se Jrosovi nelíbila knížka, a pohlíží stejně i na film, bude na něm hledat akorát chyby. Ani jeden z jeho argumentů proti filmu není dost pádný. That´s all.
Lucyová, přidáno 26.1. 2004 11:39:02
JJ: dík za odpověď, tohle už bylo lepší :-)) Celkem chápu, že profesní deformace se asi těžko odbourává, a že se asi na film díváš jinak než normální divák. Nemůžu ale souhlasit s tím, že pokud nějaký trik nejde udělat dokonale, má se raději dotyčná scéna vynechat. Vždyť na čem by se triky vyvíjely? S takovým přístupem by nevznikla ani Cesta do pravěku (a jak se nám v dětsví líbila!). Když chci něco nového dokázat, musím jít krůček za hranici možností, někdy to vyjde, jindy třeba ne, ale i informace" tudy cesta nevede" je užitečná.
Dívala jsem se na bonusech na DVD na dokument o tom, jak točili Gluma a to byl přesně ten případ vývoje za pochodu. Co jsem jako laik pochopila, zkombinovali dvě trikové techniky způsobem, jakým je dosud nikdo nepoužil. A zrovna to vyšlo. Takže nepopiratelný příspěvek k vývoji triků. Že už jim pak nezbyl čas ani síly piplat se s Legolasem na Olifantovi tempem 24 políček za 3 týdny (kterýžto údaj mě ohromil u Gluma), jim klidně odpustím. Je logické, že nejvíc energie bylo potřeba vložit právě do Gluma coby hlavní postavy. A ohně... hm, sorry, nevšimla jsem si. (že ty zrovna animuješ oheň a zkoumáš kritickým okem vše, co se na plátně zaplápolá :-))
A druhá věc je, že je nesmysl si film "rozkládat na součástky" a dívat se na každou z nich zvlášť. Film funguje jako celek - je to mozaika složená z normálních záběrů, triků, hereckých výkonů, hudby, práce se střihem... Každá jednotlivost sama o sobě smysl nemá, může být i nedokonalá, ale dohromady to funguje. Např. ony inkriminované ohně - vypadají přibližně jako ohně :-) a spolu s monumentálními horskými vrcholky vytváří atmosféru mimořádné události (kterou bezpochyby zapálení majáků má být). Co na tom, že samy o sobě by na přehlídce "O nejlepší animovaný oheň" neobstály. Ve filmu svoji funkci plní. Analogicky třeba hudba (tento příklad je zase bližší mě) - z té by se taky tak 80% nedalo samostatně poslouchat (kouzlo soundtracků spočívá v tom, že posluchač má hudební motivy spojené s konkrétním vizuálním prožitkem), ale jako jedna ze součástek fuknkčního celku zvaného film je perfektní.
Tož asi tak nějak IMHO :-)

Fingolfinnnn, přidáno 25.1. 2004 16:33:40
Dobrej vtip, i když sem něco tušil, když ses zmínil o tom kníru. Dobrý
Eskel, přidáno 24.1. 2004 17:53:55
já věděl že to nepochopíš, z.o. je človíček, kterýmu se tady takový pohlavní nedorozumění stalo taky (byl oběť). Já jsem citoval jeho příhodnou reakci. Měl bys víc číst komentáře. btw:Fakt mě uzemnilo, když jse se dočetl "holka" a ještě teď se válím smíchy. Docela blbě se to čte... Taktiku už rozebírat nehodlám, to je každýho názor. Přečti si mojí recenzi.
Fingolfinnnn, přidáno 24.1. 2004 16:52:12
Promiň ale, ja sem trochu nablbej co znamená to z.o., ty úsměvy to ještě chápu. I tu pusu (dík)
Eskel, přidáno 24.1. 2004 15:20:04
Fingolfin: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Asi jako z.o. "posílám pusu zpod kníra..." (třebaže žádnej nemám :))
Fingolfinnnn, přidáno 24.1. 2004 14:52:37
Hádat se takhles tebou to nemá cenu. To bychom si museli sednout někde a popovídat si o tom. Ale prostě si nás nedostal. Zásadní problém je, že filmy jako tenhle se dělá pro lidi a ne pro pár jednotlivců jako ty( to nemyslim špatně). A z ohlasu naprostý většiny lidí kteří to viděly je jasný že se prostě film povedl. Další věc je že lidi si takovejch maličkostí, jako kde vzplanul oheň, nevšimnou protože je to pozadí filmu a oni se dívaj na výkony herců nebo na bitky a na to jak vypadá brnění vojáků a tak. Když seš ale v kontaktu s lidma od IDMT, tak by ses mohl někdy taky podívat jak se točí celej film. Ty si možná můžeš natočit několik desítek minut filmu, kde si těch pár triků dovedeš do úplný dokonalosti, ale zkus si to udělat u filmu kterej má přes tři hodiny. Studio na tebe tlačí kvuli penězum a filmový premiéře a běda když se něco jim nelíbí to si pak můžeš hodit mašli. A budeš se možná divit já mám taky pár kontaktů na lidi od filmu a trochu vim co to obnáší.
Jediný věci kde si lidi můžou všimnout nedostatků na první pohled jsou možná vrrci, pak když froda odnášejí orli přes lávu( ale ještě jsem neviděl film kde by se tohle povedlo realisticky), a pak ten legolas s tím naprosto souhlasim. Jinak jestli tam jsou nedostatky jsou tak jsou důmyslně skryty podkud si film užíváš a hlavně ty nedostatky záměrně nehledáš.
Pslední poznámku mám na Eskel, která se mi snažila vymluvit tu taktiku. Mě by zajímalo co by sis holka vybrala jako laik 1) okamžitě zaútočit a doufat že olifanti rosekaj i vlastní vojáky a doufat že Aragorn přijede včas, nebo 2)stáhnout se do Minas Tirith a čekat na hradbách, kde se vojáci jenom z toho pohledu na ně po několika minutách poserou strachy, takže i kdyby jich pár postřílely tak by je pobila pěchota jižanů, která se dostana bez problémů dovnitř, když hlavní brána je proražená.
To jen tak na okraj.

Jan Jaros, přidáno 23.1. 2004 21:22:39
Diky vsem, kteri tu zbytecne polemizovali s Glumem/Jarosem, dostal jsem Vas zkratka, preji pekne dny a zase nekdy u nejake diskuse nashle! Urcite se jeste setkame.
puberťák, přidáno 23.1. 2004 20:59:31
pro jaroše.ale tady přeci vůbec nejde o nějaký trik.seznam chyb v předešlých dílech našli jiní borci než jsi ty.tady jde o to že je to v podstatě první film který měl snahu vytvořit tuto atmosféru.a celé trilogii se to podařilo myslím více než dostatečně.i kdyby v tricích hrály loutky jako např v souboji titánů myslím že film by lidi stejně uchvátil.toto nejsou stránky pro technický rozbor filmu.to jsi asi kolego na špatné adrese.a jestli je to tvá práce/tedy tvorba triků/můžeš si povídat s pracovníky wety.drtivá většina z diváků tvorbě triků nerozumí ani za mák.podle mého balrog ve společenstvu byl naprosto skvělý.zvláště když z něj začal šlehat oheň.pád gandalfa a balroga do propasti byl podle mého laického hlediska naprosto excelentní.nějaké stíny, přitmívání a podobné věci jsou pro normálního diváka naprosto podružné věci.vše se odehrávalo tak rychle že normální divák to vůbec nevnímá.legolasovy fórky tam být nemusely.to je tak jediné na čem se jako laik s tebou shodnu.černá brána, naprosto famózní stvárnění.glum?nevím jestli po technické,animační,trikové,digitální stránce byl zcela v pořádku.pro mě jako obyčejného diváka to je zcela vedlejší.za to vím že jeho hovory se smeagolem byly téměř dokonalé.nic není dokonalé.a film tohoto žánru je zatím pravděpodobně první vlaštovkou.nemohu ti oponovat poněvadž nejsem pracovníkem žádného z trikových studií.ale jestli se díváš na film z této pozice je to tvoje chyba.a ke srovnání z hvězdnými válkami.žádná z digitálních postaviček v tomto filmu nesahá glumovi ani po ty jeho špinavé kolínka.o charakteru postavy ani nemluvě.o zasazení této postavy do přirozeného prostředí vůbec nemluvě.a o namluvení postaviček se nedá vůbec hovořit.ale je to zvláštní.opět jiný pohled na film.drtivá většina ortodoxních fandů vyčítá filmu to či ono.ale tohle tady ještě fakt nebylo.díky za postřehy.je to trošku o něčem jiném.takže i tak dík za článeček.myslím že dost málo lidí s tebou bude na tohle téma polemizovat.je to trošku mimo.nevím jestli tomu někdo ze zdejších zase tak moc rozumí.
Jan Jaros, přidáno 23.1. 2004 19:18:39
Takže ještě něco o tomto filmu; film NENÍ jen o atmosféře, pokud se jedná o film, ve kterém jsou ve značné míře použity k vytvoření atmosféry triky. To jen na úvod. Tento film by se bez triků neobešel. To snad všichni uznají. Takže triky jsou část filmu, ale pokud jsou halabala odvedeny, tak ten film pokazí CELÝ. Vezměte si např.: je vyroben skvělý trikový film a ve 2-3 záběrech jsou triky najednou tak ,,kvalitní", že Vám to celkový dojem zcela zkazí. U mne aspoň ano. Samozřejmě - film dělají také jen lidé, avšak takovou omluvu v tomto případě neberu; dojem se pokazí celý, tedy i práce ostatních skupin tvůrců. Co mi tedy na ROTK vadí? To, že se tvůrci ve snaze po co nejefektnějším převedení knihy na plátno dostali výš, než co současná triková technika dokáže převědčivě zobrazit (lépe řečeno než oni sami dokázali). Bylo lépe několik scén pozměnit či vynechat vůbec a bylo by to jen pro dobro celého snímku. Které? Myslím že tu se skoro všichni shodneme:Legolas a Olifant; nejenže by se nic nestalo po stránce scénáristické, ale ještě by se tvůrci vystříhali takovéto super náročné scény, na jejíž věrné zobrazení prostě nestačili. Myslím že většina z vás bude souhlasit. Je totiž velmi náročné udělat vše věrohodně, co se týká pohybů, proporcí, pohledů z různých stran atp v takto dynamické scéně.; např. pokud jsem si dobře všiml, pán Legolas je při šplhání na Olifanta poněkud velký. Tak tady tvůrce zradily proporce. Já bych byl pro to, aby se tato scéna vůbec vynechala. Možnosti pro skutečně realistické zobrazení této scény tu budou tak do 3-4 let. Další jobovka - ohně. Je poměrně těžké udělat realisticky ,,obyčejný" digitální oheň. Např. Balrog byl velmi slušný. Toto bylo trapné; pominu - li nesmyslná místa, kde ohně vzplály, tak daleko lépe by vypadalo, kdyby se tvůrci pokusili zapálit prachsprostý obyčejný oheň. Osobně si myslím, že je tlačil čas a že hřešili na to, že to diváci skousnou. Většina určitě, ale tohle se dalo udělat daleko lépe a to i v dnešní době. Za trikově dobře zvládnuté scény považuji: Odulu, Gluma ( někde rezervy byly, ale toho si naprostá většina diváků nevšimla), Balrog a jeho souboj s Gandalfem při pádu z můstku (jisté rezervy byly, ale kdyby měly všechny triky takový standard..., ovšem je pravda že tam přistínění hrálo také pozitivní roli). Program Massive je hodně kvalitní, ale v některých záběrech nestačil, zvláště tam, kde se střetávalo několik trikových technik, obzvl. bitva na Pelennoru, v Helmově žlebu se to díky tmě ztratilo. Proto by bylo lepší, kdyby i Pelennor byl trochu přistíněn, myslím že i fanouškům knihy by se to zamlouvalo víc a jisté chybky by se ztratily. Jenže tady zase platilo to, že se v honbě za senzací překotně ukázalo cosi, co ještě není úplně dokonalé nebo je to ve vývoji. To samé platí o vrrcích v TTT. Ať by byl film jinak sebedokonalejší, tohle ho shodilo (a pokud si pamatuji, v knize to tak jako tak nebylo). Takže si upřímně řekněme, jestli v tom není velký kus pravdy. Ještě jednu věc, když tak kritizuji. Otázka zdali bych dokázal alespoň nějaké triky provést lépe? Férově říkám: kdybych měl dostatek času (to zdůrazňuji, protože nevím kolik času měli tvůrci, neustále něčím tlačení) tak určitě, ale nejspíš bych se řadě trikově choulostivých scén radši vyhnul. Filmu by to nijak neuškodilo.

Nakonec bych mohl potěšit některé diváky konstatováním, že dle mého názoru se tato trilogie v budoucnu jistě dočká nějakého ,,uhlazení" stejně tak jako u Star Wars 4,5,6, a tak se některé triky jistě vylepší, některé sporné scény vynechají, takže nakonec tento film bude jistě o dost lepší.

Corwin, přidáno 23.1. 2004 16:46:19
...xtel jsi rict HOWG,ze??:-))
Vandor, přidáno 23.1. 2004 16:07:07
Znovu jen mohu opakovat...film není o tricích, ale o atmosféře!!!! A to je třeba si uvědomit. Triky jsou jen část filmu... Howk
Corwin, přidáno 23.1. 2004 14:56:22
No to jsi mi odpovcedel jen na castecku meho dotazu:-)Ja merim nejak 176 a vazim 76 kilo,tak ze byx prece jen zacal vyhrozovat fyzickym nasilim???:-)))
Jan Jaros, přidáno 23.1. 2004 14:35:13
Nebojte, merim 165 cm a vazim asi 46 kilo, takze vetsina z vas by mne zmlatila; IQ je ale lepsi, myslim; takze vecer zacina debata o trikach v tomto filmu, takze budte pritomni, do te doby Vas vsechny zdravi IQac JJ.
Corwin, přidáno 23.1. 2004 14:16:57
Ja Ti taky nexci dat pres drzku,cokdyz jses strasne silnej??:-)Ne,ale vazne,nektere veci jsou videt,ze jsou takove nedotazene,ale to bys musel shodit kazdy starsi film,ktery se potykal ve sve dobe s uzasnymi triky.Jaky film,ci filmy Ty osobne hodnotis squele,abysme byli tak nejak v obraze???
Tuli, přidáno 23.1. 2004 13:08:28
To JJ:Každý ma pravo na svuj nazor a když s nekym nesouhlasí,nemyslím,že by mu mnel dat "pres drzku".Ale opravdu s tebou v nekterych vecech souhlasit nemužu("pres drzku" ti za to dat nechci:-))Nechci ani snizovat tvoji odbornost-ale vysvetli mi-když je film tak špatne udelany jak je možný,ze je nominovan, taky stoprocentne vyhraje,na mnoho filmovych cen(nepočítam jenom Oscary) za trikove efekty.Myslim že tam v porote sedej vetší odborníci než jsi ty!...
Lucyová, přidáno 23.1. 2004 13:04:01
JJ: a máte nějaké webové stránky? Či jiné reference na vaši vysokou odbornost, pane kolego? O vašich nadstandardních znalostech tady zatím nevypovídá vůbec nic - několikrát se lidé ptali na konkrétní věci a žádné konkrétní odpovědi se jim nedostalo, snad nejsem úplně slepá. Takže čekám na tu odbornou debatu, zatím vidím jen spokojené mnutí rukou nad tím, jak se tady ti pobouření fanatici čertí. A to je sakra málo.
Jan Jaros, přidáno 23.1. 2004 12:48:02
Nemohu Vás nechat o samote, a tak jeste pár veci; tento nazor je jen muj nazor a to, ze ho neberete a ze mi za nej dokonce chcete dat pres drzku, ukazuje v negativnim slova smyslu spise na Vas; nevalne zpracovani filmu uz zde v recenzich popsalo nekolik lidi, tak si to prectete, a to i lidi, kteri dali treba 8-9/10 bodu. Takze nejen ja si toho vsiml; tento film sel nad hranice soucasne trikove techniky, asi tak, jako kdyz byste jeli se skodovkou 120 po dalnici 150 tak co se stane? Neco velmi nemileho (pokud by to vubec slo); v tomto pripade stridmost by byla tim pravym. Bohuzel nestalo se a rada scen vyzniva trapne. O trikove technice neco nahodou vim; mam kontakty na IDMT, coz je organizace zabyvajici se vyvojem trikovych technologii pro Evropsky film, takze plusminus jsem v obraze, krom toho uz nekolik let sam vyvijim program pro generovani trikovych zaberu a kdyz tvrdim, ze je to film nedotazeny, tak mi proste verte (nebo ne, Vase svobodna volba); je to tak vzdy - cim vice se v necem rypete, tim vice nedostatku odhalite, to je proste jedno z pravidel zivota a jelikoz zde prispivaji vetsinou zrejme velmi mladi a nevyzrali lide, tak se da pochopit ze se s tim jeste teprve setkaji; ja jsem na to jen poukazal a s hysterickymi vykriky jake zde zaznely jsem v podstate pocital. Proto mi napiste, kdo z vas je na tom tak, abychom se mohli pustit do debaty o kvalite tohoto (i jinych filmu); rad poznam dustojneho soupere, zatim soude dle reakci se tu takovy nevyskytuje. JJ.
Ester, přidáno 23.1. 2004 12:03:56
Jaros, Jaros .... me by jen vazne moc zajimalo jakou tvorbu ty uznavas? Jak vubec muzes Tolkienovo dilo nazvat ne zrovna uchvatnym? A uz vubec ty ubohe prupovidky jako: "nevalne technicke zpacovani filmu". Jakou ze to tresnicku na prohnilem dorte mas v zaloze ty????
tumithak, přidáno 23.1. 2004 10:07:49
Tak tak, andeliniel... Ale nedá mi to ;o)
JJ> Je mi líto, ale myslel jsem, že budeš vesměs tolerantnější, když někdo zkritizuje tuto nevýslovně dementní recenzi. Takže si to užij, přeji Ti hodně dalších dementních poznámek a názorů, mně se ten film líbil, takže reaguji, jo, a nevztekej se... ;o)

andeliniel, přidáno 23.1. 2004 9:09:22
Hm, tak nejdřív jsem si myslela, že je to alespoň názor. Teď je jasné, že ten, kdo si tady říká Jan Jaroš, je jenom zvrhlé individuum, které vyvolává hádky za každou cenu. Asi ho muselo naštvat, že kromě dementíka Krajty po něm nikdo ostře nevyjel. A i to si asi napsal sám. No nic, myslím, že tímto bychom mohli tuto plodnou a smysluplnou diskusi ukončit :-)).
Eskel, přidáno 22.1. 2004 23:22:08
No tak beru zpět... tohle už je na přesdržku. >:E
Jan Jaros, přidáno 22.1. 2004 22:41:42
Tak jsem sem mrknul a nezklamal jsem se! Typické výlevy Tolkienových fanousku typu ,,rozbit hubu", ,,duchaplnej magor" atp. mne veru nezklamaly! Jen tak pro informaci, kdyz uz jsme u toho pravopisu, tak pro Fingolfinnnn, sloni se ritily anebo ritili? Spis to druhy. Tak pozor! Pravopis se zacnete ucit uz ve 2. tride! Je mi lito, ale myslel jsem ze budete vesmes tolerantnejsi, kdyz nekdo zkritizuje tento nevýslovne dementní film. Takze si to uzijte, preji Vam hodne dalsich dementnich filmu a knizek, pro mne to proste neni, takze odchazim, jo a nebrecte! Pa pa. JJ.
Eskel, přidáno 22.1. 2004 18:44:17
Ale lidi, nebuďte blbý a nebaštěte mu to... vždyť to jsou lidi co to dělají ze sportu a jen pro pobavení. Proč to proboha komentujete? (Jak řekl správně Kryton, To je jeho zločin a zároveň i jeho trest. :))
Btw:Argument s tou taktikou není zrovna šťastný, protože je pravda že to zrovna dobré rozhodnutí nebylo, pokud pomyslíte na možnost, že by na čas zajeli do Minas Tirith, než by obránci z hradeb postříleli bezmocné Mumaky dole. Na to ale přijde i absolutní netaktik, takže se vytahovat s nějakou znalostí taktiky je opravdu na palici. Každopádně rozhodnutí Theodena se při vládnoucím zmatku (olifanty neznali) dá pochopit, něco nařídit musel a to rychle.
p.s:Doufám že tohle je poslední komentář co se tady vyskytne, protože pokud je alespoň desetina toho co tenhle člověk o "pixelech" napsal, má oči mouchy a celý svět vidí v pixelech. Druhá alternativa je, že byl pod vlivem (cituji) "fermentovaných rostlinných nápojů, za účelem mentální inkopetence", či jiných drog. :DDDD

Fingolfinnnn, přidáno 22.1. 2004 18:29:17
George tohle hodnocení je úplně liboveý.
Taky naprosto souhlasim s Bellatrix a Ester. Aspoň je vidět co se na tomhle světě najde za Grímy Červivce a myslim že Gríma je ještě zlatej.

Fingolfinnnn, přidáno 22.1. 2004 18:21:20
Když tady tak onanuješ, že Jackson mohl volněji pojmout film, když je to fantasy a nedržet se knihy, tak si potom nestěžuj na věci jako trávník na skále nad Minas Tirith( v knize je přesně takhle popsaná, ale ty s to vlastně čet, ja zapoměl). Jo ty si taky vlatně vojenský taktik tak nám kámo pověz co bys ty udělal kdyby se na tebe řítily takovýhle sloni v bitvě ze který nemůžeš utýct a ani neni vlastně kam.Protože když utečou tak Sauron vyhrál, a taky si expert na speciální efekty. Ono těch několik desítek lidí a stovky kritiků z filmový a digitální branže jsou úplně slepý a neviděj ty tvoje tak viditelný PIXELY. Taky tady čtu že ty si vlastně takový mistr kritik prosim tě na jaký filmy koukáš? na brouka pytlika, nebo na projevy prezidenta Putina a Klementa Gotwalda? Tam vlastně pixely nenajdeš tak to musí bejt pro tebe. Tolerantní prostě nebudem protože takovej DUCHAPLNEJ magor jako ty se nemá co vyjadřovat vůbec k žádnýmu filmu protože z tebe by zešílely všichni taktici světa. Fakt je mi líto lidí kolem tebe, musej trpět jestli máš takový keci. A jak tady někdo už napsal: vyjádřit se k tvý recenzi a neurazi tě... to těžko. Já tu vidim potenciál jedinej a to, že ti jednou někdo pěkně rozbije hubu( nemyslim kvuli ty recenzi) Můžu tě ale potěšit v jedný věci máš pravdu ta brána byla lehce směšná- asi jako ty.
Ester, přidáno 22.1. 2004 17:56:31
Neoceněný nedokáže ocenit ocenitelné ... Naprosto souhlasím s Georgem, parádně řečeno :o)
andeliniel, přidáno 22.1. 2004 15:02:53
Krajta: Neboj, pravopis se začnete učit už ve druhé třídě.
Krajta, přidáno 22.1. 2004 14:21:12
Andeliniel: uz jsem ti na stope, mas se na co tesit! To prehanis s tou klynikou.
Ekan, přidáno 22.1. 2004 13:28:03
Vážne?Recese? Asi ani jedno, jen na sebe chce někdo upozornit a vyvolat hádku...
verlit, přidáno 21.1. 2004 19:02:30
Ale no tak, přece nebudete brát vážně každého malého exhicibionistu. Jediné, co ho povzbudí, jsou vaše reakce. Doporučuju metodu ala Pipin: "Nemluv na něj, Smíšku! Nepovzbuzuj ho!" :-)
Díniel, přidáno 21.1. 2004 18:44:27
Ta recenze je míněna vážně, nebo je to recese?
A její autor je poč. grafik? Nemám sice nejlepší zrak, ale žádný pixely jsem tam neviděla, ani jsem je tam nehledala, proč taky? Zřejmě používáš obzvláště silné brýle se skly z mikroskopu.

Jan Jaros, přidáno 21.1. 2004 18:26:08
Tak se mi to prostě nelíbilo, no! To se kvuli tomusíte po...t? Prostě je to hroznej film.
Honza, přidáno 21.1. 2004 13:19:12
Ale no tak, vy berete vázne cloveka, který se podepisuje "Jan Jaros" :)? Imho jenom rádobyvtipná provokace...
andeliniel, přidáno 20.1. 2004 15:56:28
Je to tvůj osobní názor a tak ho i beru. Jenom jedno nechápu. Když se ti ten film tak nelíbil, to ti stálo za to dát si tu práci s recenzí?. Trochu nelogické, ne?
Krajta: doporučuju ti vyšetření na psychiatrické klinice.

Mic1-1ala, přidáno 20.1. 2004 15:39:34
A hlavne, nevim jestli jsi pri filmu spal, ale Rohirsti nevedeli, ze tam olifanti budou. Takze tezko mohli na bitevnim poli postavit stan a jeste udelat poradu na tema, jak si pocit s olifanty. A jeste neco- nadavas nad vykony hercu, no nevim, ale podle me to zahrali uzasne.
Krajta, přidáno 20.1. 2004 12:07:22
Ti smejde, jak se opovazujes pomlouvat ten nejlepsi film, uz sem ti na skoro stope a az te vypatram tak se mas na co tesit! Timto zaroven vyhlasuju patrani po smejdovi jmenem J. Jaros, kdo o nem neco vi at mi da vedet.
Corwin, přidáno 20.1. 2004 7:31:24
Taky nazor:-)Jen tak na okraj,branu neprorazi jakesi skreti beranidlo,ale Gond,na jehoz vlci hlavu byla vlozena mocna kouzla,to je xyba scenare,ze to neni vysvetleno:-(Bohuzel:-(Mne stavby docela nadxly,nemuzu si pomoci,i kdyzMInas Tirtih vypada v jistyxmistex jako kus Titanicu,ale stejne.S travou soouhlas,asi tam behali gondorsti a natirali ji nazeleno,kdyz mela prijet kontrola z Kraje:-)Tykone vs.Olifanti..No tady je namiste si uvedomit,ze Rohirove jsou pany koni,tady opet asi xyba absence vysvetleni ve filmu,takze premluvit nekoho kdyz jsem vlastne jeho pan neni zase tak tezky,to mas stejny jako donutit je ve Vezix aby se nerozpakovali vritit se do sevrenyx rad skurutu:-)Ostatne stejne jako v Navratu na Pellenoru:-)Skretu se ty kone taky museli bat,ale jezdec v sedle je holt sef...Asi kdybyx Ti sedel na hrbetu a sevrel Ti zebra mocnymi stehny,ne ze byx mocna stehna mel,ale treba Eomer drepne aspon 210:-),taky bys jel kam xce on:-)Ne ted uz kecam:-)S temi pixely to fakt prehanis:-)
Bellatrix, přidáno 19.1. 2004 22:22:13
Není divné hodnotit zpracování změn oproti knize 2 z 10 a přitom naříkat, že je tam těch změn málo, že měj PJ nejlépe postavit Minas Tirith na rovině? :o) Taky by mě docela zajímaly ty chyby v knize, které tam Tolkien nasekal. Chyby jaké povahy?
Vandor, přidáno 19.1. 2004 15:58:19
Beru Tvůj názor. Knihu jsi četl jen jednou a neoslovila Tě...v tom případě nečekej, že Tě osloví film. Samozřejmě, nic na světě není dokonalého...mě se osobně film líbil..kniha také. Ovšem zabývat se tím, jak je postaveno Minas Tirith a že je nahoře tráva? Proč ne? Byl jsi někdy na středověkém hradu? Navíc, předloha je předloha a fantasy je především o světě, který nemůžeme navštívit ani vidět. Je vymyšlený. To že některé triky nebyly dotaženy? Možná...ale film není jen o tricích..ale o atmosféře a to ten film bezesporu měl. A jestli z Gluma čišely pixely? Tak asi jsi byl na jiném filmu, nebo jsi to viděl na divix verzi ve špatném rozlišení a pixely Ti zahltili monitor. Dle Tvé dokonalosti Tě odhaduji na Matrix fandu. Proč ne. Pixel nepixel..hlavně že je to barevné a zelenkavé..hodně dokonalých triků, ale bezmyšlenkovité. A být u toho...když se děje něco velkého? Proč ne, ale nejdu na něco, jen proto, že na to chodí ostatní, o čem jsem přesvědčen, že mě to neosloví...a pokud už jdu, raději mlčím. Byl jsi u toho, nelíbilo...fajn...basta, ale nikdo Tě nenutil na to jít...chtěl jsi u to být. Byl jsi...a věř, že tato trilogie...pixel nepixel se zapíše do kinematografie...
George, přidáno 19.1. 2004 15:50:00
Nějak stručně..A neurazit.Hmm... to půjde těžko, když vidím, jak si urazil práci stovek profesionálů.Naštěstí pro ně jsi jen "takhle malý" kolečko ve stroji a nezajímáš je... K věci: Glum je pixelová slátanina.Dobře.Zkus si tu postavu zvětšit třeba na A3 a najdi mi tam pixel.Grafickou chybu.To je nádherně, do detailů promakaná věci.vlasy, vrásky, tvar leb¨ky, žilky v očích, vyčuhující obratle,skvrny na kůži a to všechno perfektně rozhýbané.Najdi mi na něm chybu doprdele.Jaký mindráky si léčíš?myslíš, že to byl malý, do očí bijící příklad za všechny, víc s tebou čas ztrácet nebudu. Ps:Jsi, grafik?architekt?Proto se ten film jmenuje fantasy, dje o krásu fantazii, poetiku.Né o barvu trávy...Jestli to nechápeš, tak se fantasy obloukem vyhni
Vincent, přidáno 19.1. 2004 15:16:23
To je vostrý! ROTK je zatím nejrozporuplnější díl. Fakt už nevím co mám čekat..
[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!