Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 2059 lidí

Celkem návštěvníků
14785046

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

19.1. 2003 19:45:02AlešJá a kniha: Eetl nikolikrát
Pána Prstenů jsem přečetl dvakrát. Zatímco první díl mě nadchl (i přes drobné nesrovnalosti s knižní předlohou), tento na mě zapůsobil jako špatný vtip. Jakoby se všechny díly netočily najednou, ale druhý díl byl dotočen pro velkou diváckou úspěšnost prvního (paralela = Mumie - Mumie 2 - Král Škorpión). Vůbec mě nedokázal udržet v napětí, kvalitní scény se střídají s úplně nudnými a zbytečnými. Před prvním dílem probíhaly diskuse, zda bude film určen jen pro fandy Tolkiena nebo pro širokou diváckou obec a nebylo překvapením, že Jackson byl "přinucen" natočit kompromis pro všechny. Byl to nesmysl, což se teď krásně ukázalo. Charaktery některých postav jsou změněny (Faramir se nijak neodlišuje od Boromira – to mi asi vadí nejvíc), příběh je změněn (zbytečná cesta do Osgiliathu, zbytečné dobrodružství Aragorna, špatná a velice nudná dějová linie okolo Stromovouse, Smíška a Pipina). A to všechno kvůli komu ? Věřím, že spousta lidí si před premiérou jedničky knihu přečetla, kdo ne, stejně nic nechápe. Z vlastní zkušenosti vím, že kdo knihu ani nic podobného nikdy nečetl – nemá šanci pochopit pořádně ani první díl. Neví, co jsou zač skřeti, co ti dva kouzelníci, proč jsou hobiti tak malí, jaktože Gandalf vzdoruje tý příšeře atd. Takže vysvětlení, že Faramir se musel chovat jako ostatní lidi, aby to nezmátlo nové diváky, a kvůli tomu změnit úplně děj – no to je k neuvěření. „Jacksone, ty seš ale vůl !”

Takže, co všechno mi vadí a co se mi naopak líbí. Píšu tady svůj názor, každý to může vidět jinak.
Vadí mi: (pořadí podle závažnosti – píšu jen ty nejdůležitější věci)
1) Vylíčení Faramira. Kam se poděla jeho vyjímečnost ?
2) Zbytečné dobrodružství Aragorna a jeho sny (10 minut nudy)
3) Aragorn vůbec. V tomhle snad jediném případě se podle mě výběr herce vůbec nepovedl. Viggo není špatný herec sám o sobě, ale tady se mu nedaří. Vypadá jako vágus, a kdekdo ho zbije (vina scénáře). Aragorn by měl vypadat úplně jinak. Čekal jsem oproti prvnímu dílu zlepšení, a to nepřišlo.
4) Dějová linie okolo Smíška a Pipina. Uznávám, že se to muselo zestručnit. Líbilo se mi, jak se Enti radili na mýtině a dalo se tak najevo jak jsou pomalí. Tak co má znamenat to, že Stromovous vyjde ven z lesa, jednou zakřičí a všichni jsou v tu ránu rozhodnuti? Bída. Navíc jsem postrádal svou oblíbenou scénu z knihy, kterat Enti vrůstají do zdí a trhají je jak papír (drobnost).
5) Z Nazgulů nejde strach a jejich křik začíná být spíš protivný než děsný. V jedničce na začátku byli super, ale teď si jen tak poletujou a nikdo se jich nebojí, nikdo nepadá strachy na zem jak v knize.
6) Další změny v ději, které nepříspívají k žádnému zlepšení.
7) Bitvy (částečně) – viz dole.

Líbí se mi:
1) Glum – bez komentáře
2) Eowyn – bez komentáře
3) Prvních 20 minut filmu
4) Legolas, Gandalf – jsou perfektní
5) Stromovous – docela jsem si ho tak představoval
6) Hudba – není dokonalá, ale sedí mi do toho pěkně

Add bitvy – tady jsem na rozdíl od snad všech ostatních poměrně nespokojen. Technicky jsou skřeti namnoženi pěkně, vypadá to monumentálně, ALE …. Provedení bitvy se mi vůbec nezdá. Když si pustím Statečné Srdce s M.Gibsnem – bitvy jsou lepší, a to je to x-let starý film. Tady je to zaprvé velmi nepřehledné už před začátkem dobývání a za druhé samotný boj je natočen příliš roztřesenou kamerou, není vidět jediný detail, střih je úplně hysterický, zkrátka je to změť ze který si v konečném zúčtování divák nic nevychutná. Navíc třeba Gimli a Aragorn na můstku to degradují na parodii. Nebo ten závěrečný atak – pár koní jede ze strmého svahu přímo na stovky kopí proti tak 20násobné přesile. Nechci se domýšlet co by z nich zbylo ve skutečnosti.

Shrnuto a podtrženo – film se mi moc nelíbil, už na něj znovu nepůjdu, a radši si Dvě Věže přečtu. Navíc jsem se přestal těšit na třetí díl.
 5/10 [Celkové hodnocení]
 
 6/10 [Vizuální dojem]
 8/10 [Hudba]
 6/10 [Herecké výkony]
 2/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Evulka007, přidáno 28.2. 2003 21:16:56
Ahoj Aleši.Moc pěkná recenzička.Já si to též myslím a jsem ráda,že tu nejsem jedinej cvok!
Ára, přidáno 5.2. 2003 20:33:04
Aragorn vágus-to je trefny:-) A ta Arwen je aspon napodruhy desive nudna a .... Elronduv "zamysleny" oblicej pri jejim odchodu je taky smesnej. Naprostej souhlas s recenzi
Kateřina, přidáno 30.1. 2003 9:07:18
Z Nazgulů nejde strach a jejich křik začíná být spíš protivný než děsný. V jedničce na začátku byli super, ale teď si jen tak poletujou a nikdo se jich nebojí, nikdo nepadá strachy na zem jak v knize........jo, jo.to je presne to, co jsem se pokusila vyjadrit ve sve recenzi:) Ale zkus si na film ješte zajít. Ja to mám určitě v plánu a doufám, že na podruhé se mi to bude líbit víc, což ovšem neznamená, že bych byla zklamaná tak moc, jak jsi popisoval.

Magdaléna, přidáno 27.1. 2003 15:20:12
Belcarnen: "Už jsem vám říkal o tom, že válka mi připomíná..." :))))))
Ruby, přidáno 26.1. 2003 11:21:19
Celé bych to shrnula tak, že PJ ve Společenstvu ukázal překvapivou odolnost vůči komerčnímu tlaku a neuvěřitelnou představivost a přitom věrnost při vytváření Středozemě a jejích obyvatel. Ano, ve všem se tak úplně nestrefil, ale nikdo od něj také neočekával dokonalost.
Tomuto názoru, který fanoušky silně nabudil na druhý díl, se ovšem jaksi zpronevěřil, když spáchal tolik komerčních ústupků (i když se SP líbilo i nečtenářům, tak nechápu, proč po takovém úspěchu změnil názor...) a přidal něco ze sebe... Jasná chyba, která by tolik nešokovala, kdyby tento trend nastoupil už v prvním díle. Ale takhle... Stále nechápu, co ho k tomu vedlo...

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 22.1. 2003 19:38:10
"Válka vždycky připomíná hořící bordel" .. to říkal vždy Marigold v sáze o zaklínači od Sapkowského
Lucyova, přidáno 22.1. 2003 13:54:00
ad bitevní scény: Taky mě napadlo srovnání se Statečným srdcem, ale spíš proto, že bitvy byly v obou filmech natočeny podobným stylem. Statečné srdce bylo jen trochu syrovější, dynamický střih a zdánlivá nepřehlednost tam byly úplně stejně. Ta nepřehlednost, kterou tady nazýváte chaosem, podle mě k bitvám patří - v reálu to beztak o nic přehlednější není (dokonale znázorněno např. u vylodění v Normandii ve Vojínovi Ryanovi).
Rose, přidáno 21.1. 2003 20:41:32
Je to dobre, ze tady nejsou jen lide, ktere film zcela jasne uchvatil. Na tenhle film mi stacilo jit jednou. Na Navrat krale bych ale chtela na premieru uz jen abych videla lidi v kostymech a ja si to tam nabehla s kudrnatejma vlaskama (normalne nemam) a panvickou.
Petra-Lucie, přidáno 21.1. 2003 14:15:04
Recenze dobrá, patří mezi ty mnohé, které vyjadřují rozporuplné pocity spousty lidí, ať už zarytých fandů, či těch normálních "kolemjdoucích". Já osobně se vůbec neztotožňuji s neustále se opakujícími útoky na Arwen, ať na její vizuelní podobu a představitelku, či její existenci vůbec, naopak, i když v knize byla zmiňována v dodatcích a leckdo by jí nejraději z filmu vymazal, mě celé filmové dílo doplňuje velmi příjemně a její čas nepřesahuje tolik, aby se pro mne stala nesnesitelnou.Navíc dotváří povahu Aragorna,bez ní by to nebylo ono, nemůžu si pomoct.Zajímalo by mě, koho si na jejím místě představují ti, co na ní neustále nadávají.A jak by si představovali, že by se měla ve filmu objevit? V závěru, kde se vezme tu se vezme Arwen se z neznáma vynoří? Či raději ať zůstane zahalena tajemstvím? No, nic, to jen trochu rejpám.
Jinak Aragorna jsem v 1.díle zrovna nebaštila, ale v TT jsem mu přišla velmi na chuť. Nazgúl - to bylo dost velké zklamání, stejně tak i Entové, ale taky doporučuju nelámat hůl a zkusit se jít podívat znovu.

Marcus Aurelius, přidáno 21.1. 2003 10:19:04
Jo jo, recenze odpovida presne pocitum, ktere jsme spolu asi s dalsimi 10ti lidmi meli po skonceni filmu. Asi jsme byli zbytecne "nadrzeni" a byt bude treba Return of the King sebelepsi a bude se i treba primo drzet deje (coz je vylouceno uz tim, ze Aragorn stale ceka, az mu nekdo dotahne z Roklinky Anduril-jenom proboha at to neni Arwen :-(((-ach jo).
Nejhorsi odklon od knihy ve filmu-uplne jasne charakter Faramira-to si teda P.J. u fanousku pekne pohnojil.
Nejlepsi odklon od knihy-prichod elfskych lucistniku do Helmova zlebu, slo tam krasne videt krehkou hranici mezi temer nesmrtelnym zivotem a smrti elfu.

Athe, přidáno 20.1. 2003 21:32:36
Tato recenze se mi zda jako nejtrefnejsi co jsem zatim cetl. Akorat nechapu, co komu vadi na Arwen. Knihu jsem cetl a tech par minut, co je ve filmu o proti knize navic mi vubec nevadi. Eowyn je podle me dokonala.
Lenwell, přidáno 20.1. 2003 21:06:16
Rozhodně musím souhlasit se zklamáním z Entů. To jejich rozhodování/nerozhodování mi opravdu hodně vadilo a chudáčky hobity tak pěkně odflákli. A Arwen by to chtělo zrušit úplně:o)
Fanoušek, přidáno 20.1. 2003 16:22:32
K autorovi se musim pridat a doufam, ze me nikdo neobvini naprosto nesmyslne z nechutne kritiky. Na Dve Veze jsem se moc tesil, ale vysledek za moc nestal. Film pro me neni primo propadakem, ale pomerne dost me zklamal. Podle me neni moc o co stat ani v tolikrat popisovanych bojovych scenach, jsou skutecne tak jak autor rika zbytecne rozstrihane a kamera neni moc uchvatna. Zmen oproti knize je skutecne dost a nejsem si jisty, jestli jsou skutecne k lepsimu... Podle me rozhodne ne... Pevne verim, ze Navrat krale bude mnohem lepsi, ale v takovem napeti, jako Dve Veze, jej ocekavat uz bohuzel nebudu...
Magdaléna, přidáno 20.1. 2003 14:45:15
Tak zaprvé, Gendalf má meč už v Hobitovi. A za druhé, Dvě věže jsou jen mezičlánek a celé budou až s Návratem krále. Proč ta nechutná kritika? Je mi vás líto :((((((
Kate, přidáno 20.1. 2003 13:30:58
Souhlasim s tebou. Eowyn to nehral zle ale na muj vkus se moc sape po Aragornovi. Nemyslim si ze to melo byt az tak zrejme vzdyt je to taky hrda pani.
Menatron(LiT), přidáno 20.1. 2003 0:47:38
Musim souhlasit.Kdyz to porovnam s prvnim dilem,kdy jsem byl opravdu nadsen z filmu,tak tohle je bida...
ad2.Dost me taky stvala naprosto zbytecna Arwen.(komercni hruza)
ad3.souboj Gandalfa s Balrogem byl super,ale kdyz uz jsme u toho fantasy...
mag(carodej s mecem hmm nic moc)to by jeste nevadilo,ale kdyz nabehne do bitvy a skrety mlati taky mecem)no je to jen detail oproti vetsim chybam ve filmu.

Joanna, přidáno 19.1. 2003 20:46:19
No... Do toho kina si ešte raz zájdi. Škoda, že si sa prestal tešiť na tretí diel. Návrat kráľa určite lepšie vykreslí postavy, ktoré vstúpili do deja v Dvoch vežiach a nemali príliš mnoho času ukázať, čo sa v nich naozaj skrýva...

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!