Zbarvení vlasů hlavních hrdinů Pána prstenů v knize a ve filmu
Napsal: Súlwen Alassea dne 8.10. 2002, e-mail: sulwen@jcsoft.cz


Zbarvení vlasů hlavních hrdinů Pána prstenů v knize a ve filmu

Jistě jste si všimli, že jedním z témat, které obvykle rozviřuje diskusi nad fotografiemi z filmů Společenstvo prstenů a Dvě věže, je zbarvení vlasů jednotlivých postav (pokud ovšem opomenu zbarvení očí a barevné kontaktní čočky, oblíbené to téma obdivovatelek jednotlivých herců :-)). Většina z nás si také všimla, že některé postavy ve filmu se zbarvením svých vlasů odlišují od hrdinů v Tolkienových knihách. Proč? Těžko určit. Režisér však k této volbě má jistě své důvody. Podívejme se tedy jak to se zbarvením vlasů u Tolkienových hrdinů je.

Hobiti
Hobiti vstupují do příběhu jako první rasa Středozemě. Přestože se v mnoha vlastnostech odlišují od "Velkých lidí" není sporu o tom, že jsou jejich vzdálenými příbuznými. Dělí se do tří více méně odlišných kmenů: Chluponozi, Stati a Plavíni. Vlasy mají kudrnaté a zbarvení jejich vlasů je obvykle hnědé v různých odstínech. Například Plavíni mají vlasy světlejší. Chluponozi jsou na druhou stranu spíše snědší. A pokud je řeč o vlasech, dovolím si ještě krátkou poznámku týkající se vousů. Hobitům, s výjimkou některých Statů, totiž vousy nerostou (pravděpodobně to kompenzují osrstěním svých dolních končetin :-))
Jinak než hnědě zbarvené vlasy jsou u hobitů vzácné. Výjimkou bylo mnoho dětí narozených a počatých v roce 1420 krajového letopočtu, které měly vlasy zlaté. (Koneckonců i dědičnost má své výjimky a v jednom roce se nám mohou hromadně projevit všechny recesivní alely :-)).

Lidé
Obecně, jak jistě víte z vlastní zkušenosti, lidé mohou mít jakoukoliv barvu vlasů. U některých národů však určité zbarvení vlasů převažuje a jiné se naopak nevyskytuje (Asi velmi obtížně byste hledali blonďatého Jižana nebo černovlasého Rohira).

- Dúnadani a Hraničáři
Severští hraničáři jsou v podstatě potomky vznešených Dúnadanů. Jako u takových u nich tedy spíše převažuje tmavší zbarvení vlasů, i když to není podmínkou, a pochopitelně šedé oči. Aragorn, či chcete-li Chodec, Elessar, má vlasy tmavě hnědé. Boromir má vlasy tmavé a oči šedé. Toto jsou dvě hlavní lidské postavy vystupující ve Společenstvu prstenu. Nesmíme však zapomenout na Ječmínka Máselníka, který nemá vlasy žádné.
Ve Dvou věžích se nám objevují další lidé - Gondorští, Ithilienští hraničáři. Většina z nich má opět vlasy tmavé, koneckonců jsou to potomci Dúnadanů. U Faramira je jistá změna filmu oproti knize. Zatímco v knize má vlasy havraní (černé) ve filmu jsou spíše světlé (Přiznejme si, že k zlatovlasé Éowyn se rozhodně více hodí Faramir s havraními vlasy :-)). V Návratu krále se pak setkáme s Denethorem, otcem Faramira a Boromira. měl by být šedovlasý, koneckonců ve svém věku již na to má nárok. Další postavou je kníže Imrahil. I on by měl být tmavovlasý se šedýma očima. Stejně jako Barahir a Beregond. To jsou však již postavy z Návratu krále, a tak se nechme překvapit.

- Rohirové
Ve Dvou věžích se nám to lidskou rasou začne přímo hemžit. Jako první se seznámíme s Rohiry, kteří byli především zlatovlasí (chcete-li blonďatí). Koneckonců do své země přišli ze severu, byli to tedy potomci Seveřanů. Pokud tuto skutečnost srovnáme s našimi zeměpisnými podmínkami a zbarvením vlasů severských národů, vidíme, že je v současnosti situace obdobná. Pro zbarvení vlasů si Rohirové od svých nepřátel Vrchovců vysloužili přezdívku "Slámové hlavy". Éomer měl vlasy světlé. Éowyn obdobně - zlaté. Théoden měl vlasy bílé (koneckonců v případě plavovlasého člověka je hloupost, aby ve stáří měl vlasy šedé :-)). Nemá smysl více se rozepisovat o dalších postavách (Háma, Théodred, …), všichni měli vlasy plavé. Jaké zbarvení vlasů měl Gríma (Červivec) jsem neobjevila. Ve filmu bude mít vlasy černé, což by odpovídalo. Pravděpodobně mu v žilách koluje spíše krev Vrchovců, než Rohirů.

- Drúadani
Další lidský rod (i když velmi vzdáleně příbuzný) jsou drúadani. Zbarvení jejich vlasů, no jak to říci, je poněkud vybledlé (pro otrlejší povahy vyblité :-)) I oni patří k postavám z Návratu krále, takže můžeme očekávat jak si s nimi filmoví tvůrci poradí (či neporadí).

- Nepřátelské kmeny
Dalším lidským kmenem jsou Vrchovci, kteří mají vlasy tmavé.
Jižané (Haradští) bezpochyby nemohou mít vlasy jinak zbarvené než černě.
Východňané byli opět snědí a tmavovlasí.

Trpaslíci
Co říci ke zbarvení vlasů trpaslíků? Jelikož jde o bezesporu "velmi sličný" lid, jejich popisu se věnuje značná pozornost. Zbarvení vlasů a vousů je tmavé, většinou hnědé.

Skřeti
Myslím, že ke zbarvení vlasů se nemá smysl vyjadřovat. Skřeti mají další výjimečné exteriérové vlastnosti, které upoutají dříve než zbarvení jejich vlasů (pokud ovšem nějaké vlasy mají).

Enti
Kořínky a větvičky :-)

Elfové
Zbarvení vlasů elfů je bezesporu nejzajímavější otázkou. Důvodem je i to, že zbarvení vlasů úzce souvisí s příslušností k jednotlivým rodům. Základní rozdělení elfů je na Eldar a Avari. Eldar jsou pak děleni na Vanyar, Noldor, Teleri. Trochu zmatek nám dělají Teleri, kteří se prostě ne a ne rozhodnout, zda na západ ano, či ne (tak trochu mi to připomíná českou mentalitu :-)). Zjednodušeně je možné říci, že ti, kteří na západ neodešli, jsou Sindar a Nandor (záleží na tom, ve které fázi pochodu se odtrhli. Tak to jenom ve zkratce. A nyní se již můžeme věnovat jednotlivým rodům.
Vanyar by nás v historii Středozemě téměř nemuseli zajímat. Všichni odešli do Valinoru a již tam zůstali. Vlasy měli zlaté. Významné je však,, že druhou ženou Finwëho (Noldor) byla Indis, který patřila k Vanyar. Z této linie pochází Gil-galad, Elrond a jeho děti, i Galadriel. Noldor byli naopak, až na některé výjimky, tmavovlasí a šedoocí. Teleri a Sindar neměli nijak vyhraněné zbarvení vlasů. Podívejme se však raději na jednotlivé postavy, které zasáhli do příběhu Pána prstenů.
Elrond, v jehož žilách koluje krev Noldor, Vanyar i lidí, má vlasy tmavé a oči šedé. Jeho potomci Elladan, Elrohir a Arwen, jejichž matkou je Celebrían, dcera Galadriel a Celeborna, nesou tedy i krev Teleri, jsou v tomto směru podobní svému otci. Prostě praví Noldor tmavovlasí a šedoocí (i když jak vidíme, tak s tím "čistým" původem to není nijak vynikající :-))
Musím se ještě zmínit o Glorfindelovi, který patří k Noldor a má vlasy zlaté. Koneckonců, jeho jméno nám to jasně říká. Ve filmu se však neobjevuje.
Galadriel, přestože patří podle linie k Noldor (Pokud se však podíváme na její původ procentuelně, je spíše Teleri), má vlasy zlaté. Celeborn Doriatský, patřící k Sindar, má vlasy stříbřité.
Gil-galad do příběhu přímo nezasahuje, ale ve filmu jej máme možnost vidět. Oči měl šedé a vlasy tmavé.
Legolas nás provází celým příběhem. I on patří k Noldor, stejně jako jeho otec Thranduil. Matka však pravděpodobně patřila k Sindar, přestože si nejsem jistá, zda se o ní vůbec Tolkien zmiňuje. Legolas je tedy pravým představitelem Noldor se šedýma očima a tmavými vlasy. Ve filmu, jak jistě víte, je tomu jinak.

Maiar
Maiar, tedy božské či nadpřirozené bytosti také samozřejmě v příběhu vystupují. I když ve většině případů na sebe berou lidskou podobu. Zbarvení vlasů má pro ně podobný význam jako pro nás zbarvení kabátu.
Sauron - Asi si říkáte, proč se o něm zmiňuji. (Že by i oko mělo vlasy?) Jelikož se však jedná o jednu z klíčových postav příběhu, neodpustím si poznámku, že i on bral kdysi na sebe lidskou podobu a to dokonce velmi sličnou. Pokud se nemýlím, upřednostňoval tmavé barvy, tedy i tmavé vlasy.
Istari (čarodějové) ctili své barvy. Saruman Bílý měl tedy vlasy bílé. Gandalf Šedý měl vlasy šedé, ovšem až do chvíle, kdy se z něho stal Gandalf Bílý. V tomto případě film "ctí barvu" také. Radagast Hnědý měl vlasy hnědé, ale ve filmu tato postava byla také vypuštěna. Jakou barvu vlasů měli Modří čarodějové mi není známo, můžeme se pouze dohadovat :-))
Tom Bombadil, který se nám ve filmu taktéž neobjevil, má vlasy hnědé. Jeho žena Zlatěnka, jak její jméno napovídá, má vlasy zlaté.

Závěrem této "vědecké práce" chci podotknout, že je více než pravděpodobné, že jsem některou postavu opomněla. Jsem si také jistá, že některý ze vzdělaných tolkienologů může v článku objevit nějakou nesrovnalost(i), proto se nezdráhejte opravovat, doplňovat a diskutovat.

Súlwen Alassea

Pokud vás tento článek zaujal, pak doporučuji ještě tyto tři:



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=306 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 10:09:51 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------