Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

14.1. 2004BelcarnenPremiéra v ČR - podělte se o zážitky a názory!

Premiéra v ČR - podělte se o zážitky a názory!
Tak a je to tu! Dnes v noci se sejdeme před kiny a pět minut po půlnoci bude v ČR konečně uveden Návrat krále. A že nás v tom kině ale bude! Ostatně stačí si přečíst, co se různě píše a o čem informují kina... 

Předprodej vstupenek na očekávaný třetí díl trilogie J.R.R. Tolkiena, Pán Prstenů: Návrat krále, vrcholí. Jak sdělila tisková mluvčí společnosti Village Cinemas, Magdalena Tikalová, bylo v rámci předprodeje v obou multiplexech na Andělu a Černém Mostě prodáno na poslední díl LOTRa již přes 8.000 vstupenek. Na půlnoční premiéru zde stále zbývá dostatečné množství vstupenek i na slušná místa, jelikož se díky systému Interlock bude promítat prakticky na všech sálech obou multiplexů.

Marketingová manažerka Palace Cinemas, Petra Zemanová, nás informovala, že obě půlnoční premiéry ve Slovanském domě i Novém Smíchově jsou sice již beznadějně vyprodány včetně obou středečních maratonů, pro velký úspěch se ale budou v týdnu od 22. do 28. ledna každý den opakovat od 14:40 v multiplexu na Novém Smíchově. Dále nám potvrdila potěšující zprávu, že vstupné pouhých 99,- Kč i nadále platí do multiplexů v Letňanech a v Hostivaři včetně všech představení Návratu krále. 
Zdroj: FilmPub - denně informace ze světa filmu

Zajímavé informace jsou i v dnešní speciální "Pán prstenů" sekci Mladé Fronty, kterou najdete i on-line - http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Cpanprstenuo.

Vyprodáno, skoro vyprodáno, přidáváme další představení. Takřka všechna česká multikina, kam o půlnoci ze středy na čtvrtek vstoupí třetí díl Pána prstenů - Návrat krále, hlásí prakticky totéž. Na dramatický závěr cesty hrdinů za zničením mocného Prstenu už nejsou zvědavi jen fanoušci knih J. R. R. Tolkiena a obdivovatelé filmařského umu režiséra Petera Jacksona. Na dnešní slavnostní premiéru dostaly pozvání i desítky celebrit. "Měli by přijít ministři Pavel Dostál a Vladimír Mlynář, na předběžném seznamu hostů jsou i zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková nebo herci Ivana Chýlková, Tomáš Hanák, Veronika Žilková, Karel Roden," vybírá namátkou ze známých jmen Milan Stopa ze společnosti Warner Bros.

A až se vrátí z kina a budete se chtít podělit o dojmy, můžete napsat třeba recenzi zde na web. Pokud nechcete psát přímo recenzi (a text Je to super! a 300 vykřičníků recenze rozhodně není), jste vítání v komentářích zde u článku nebo právě u recenzí. Ať už té mé, nebo mnoha a mnoha dalších, které se jistě objeví. Zde v článku bych rád uveřejnil i odkazy na zajímavé fotografie z premiéry, takže pokud budete nějaké mít, neváhejte poslat odkaz nebo přímo soubory.

Cesta se blíží ke konci. Armády se seskupují před Minas Tirith, v kinech nás očekává poslední bitva z války o "kvalitní filmové zpracování Pána prstenů." A tohle je shodou okolností pětistý článek, který zde na stránkách uveřejňuji (ač mnohé ze začátku jsou spíš kratičké zprávičky). Těším se na shledanou v kině a na vaše názory zde. Užijte si to!

 

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Alotomirl, přidáno 02.01.2024 12:51:45
Finally, specific antibodies to the extracellular domain of the membrane based protein encoded by the neu gene or the human HER2 gene inhibit the growth of tumors that overexpress the gene where to buy cialis online safely
Therion, přidáno 20.1. 2006 13:28:50
Vie niekto, ako by sa dala zohnať Kniha stratených povestí 1 a 2 a kto ju vydal? Vraj vyšla v roku 1995, nikde ju však nedostať.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 4.3. 2004 16:28:52
argonantus: ano, ta scéna je tam "na efekt". Ale funguje dokonale. Miluji knihu a tenhle moment mi tam pripadal vzdy fajn, ale film mu dodal (jako jednemu z mala mist) dalsi rozmer... jestli je v tom filmu nejaka scena, ktera mne dostava stale a znovu, pak jsou to majaky. A zeverecne Theodenovo "And Rohan will answer!"...
Ruby, přidáno 18.2. 2004 13:38:33
argonantus: "Gondorské majáky jsou sice výtvor filmu" ??? Jakto? Vždyť je to i v knize! Není to tak velkolepé, je to popsáno jen asi třemi větami, v nichž se jen vyjmenovávají jednotlivé "štace". Ale je to tam! A pan Tesner by si měl pořídit brýle - je tam naprosto jasně několikrát vidět, že u těch hranic jsou lidé a malé domečky, ve kterých táboří při plnění své povinnosti. A Gandalf není čaroděj vrhající "fajrbóly", takže skutečně potřeboval někoho, kdo by vzal fyzicky pochodeň a hranici zapálil. Holt to není pohádka a Gandalf není všemocný.
Ale jinak je to krásný příspěvek, děkuji za pěkné počtení :-)

argonantus, přidáno 18.2. 2004 13:30:49
Gondorské majáky
V prvních ohlasech na film Návrat krále si mnoho komentátorů všimlo scény se zapálenými majáky. Někteří je hodnotili velice extaticky (Mirka Spáčilová: „Nádherná „tichá pošta“ ohnivých majáků v řetězu velehor“). Jiní zase měli pochyby (Zdeněk Tesner: „Gandalf je čaroděj specializovaný na oheň, ale přesto musí použít půlčíka, aby zažehl majáky. Majáky patří k mimořádně impozantním scénám, ale jaksi chybí něco, co by vysvětlilo, kdo je zapaluje na vrcholcích hor.“)
V každém případě je málokdo, kdo by si těch majáků nevšiml už při prvém shlédnutí.
Pokud někdo nemá v paměti román opravdu čerstvě, rozdíly oproti knize mu asi nebudou jasné na první pohled - vzpomene si, že o „nějakých majácích“ se na konci prvé poloviny Dvou věží opravdu mluví; nijak s tím ale nesouvisí Pipin, a konečně, že tam byl nějaký Rudý šíp, znamení poslané Theodénovi z Gondoru, o kterém se ve filmu nemluví vůbec. Odhalení změny je banálně prosté; ty majáky prostě šíp nahradily; Gandalf si dojel do Gondoru ABY je zapálil, kdežto v knize jede do Gondoru, PROTOŽE majáky hoří. Smysl tohoto pro děj nepříliš významného detailu je zřejmý; autoři filmu chtěli, aby se majáky zapalovaly a my nad nimi mohli žasnout.
Tedy podívaná?
A zde nacházím zajímavý bod, kde lze vystopovat překvapivě hluboké rozdíly ve vnímání nejen těch majáků, ale potažmo celého filmového Pána prstenů, a možná lecčeho dalšího. Odpálit celou věc poukazem na „lacinou podívanou“, „kýčovitou podívanou“ či nějak podobně, je snadné a lákavé. Místo hlubokomyslných řečí nad Rudým šípem tu máme světýlka na horách. Místo morálky jen něco ke koukání. Místo mýtu komerční scénář a místo hloubky povrch.
Ta scéna je němá.
Ano, není o tom pochyb. Úvodní technické poznámky, kterými Gandalf vybízí Pipina k akci, nebo udivené výkřiky vojáků, nemají prakticky žádný význam. Jádro scény je obraz a zvuk, nic víc. Velkolepé dlouhatánské záběry hor, provázené hudbou. Málem filmový dokument, řeklo by se. Nepochybně filmové vyjádření něčeho v tom nejklasičtějším smyslu; úplně na počátku takto vypadaly všechny filmy; obraz a nějaká hudba.
Tak proč je nad tím tolik řečí?
Aha; tady je kámen úrazu. Kdyby to byly JENOM nějaké hory s ohýnkem, to by asi těžko někoho nutilo k tomu, aby nad tím psal nějaké nadšené komentáře. Něco podobného je k vidění v kdejaké reklamě na cestovní kancelář. Filmová řeč možná mlčí slovy, ale svým vlastním jazykem mluví; v tomto místě dokonce docela hlasitě, takže je citlivější jedinec zasažen nevyhnutelně.
Ty ohně na horách toho říkají docela dost.
Mluví o blížící se hrůze; je to volání o pomoc. Mluví také o krvi, která už prolita byla, v Rohanu; a o jiné krvi, která prolita bude, v Gondoru. Mluví o odpovědnosti a povinnosti; věcech, které málokdo slyší rád; ale také o naději a budoucí slávě. O hrdinství a obětech; o strachu a jeho překonávání; o tom, co bylo a o tom, co bude; v jejich svitu lze zahlédnout vše, co bude zanedlouho následovat.
Gondorské majáky jsou sice výtvor filmu, ale ve skutečnosti v nich můžeme vidět výši a pád celého Tolkienova díla; pro některé je to jen prázdná podívaná a mávání prapory, pro druhé něco, co je- narozdíl od mnoha jiných veleděl - zasáhlo přímo do srdce.

Lahváč, přidáno 7.2. 2004 21:42:47
Tak jsem na Návratu krále byl dnes podruhý a musím říct, že to bylo ještě lepší, úžasnější, majestátnější, úchvatnější a dojemnější než poprvé.
Musím však podotknout, že chování některých okolo mě bylo otřesné. Po mé levici seděli dva mladíci a ti se každý druhý scéně furt něčemu smáli a nesnažili se mluvit potichu, na každou dojemnější scénu měli nějakou vtipnou poznámku, ale nejvic mě dostalo, když se po skončení filmu zvedli s tím, že už maj konečně to tříapůlhodinový utrpení za sebou. Někde poblíž taky nějakej kluk vysvětloval svýmu fotrovi, proč ještě není konec, když Sauron pominul. A hlavně chci poděkovat těm, co seděli za mnou, že mi po celý film kopali do křesla. Naštěstí jsem už taková povaha, že jsem se nad to povznesl a celkový zážitek z filmu mi to nijak zvlášť nezkazilo.

Ruby, přidáno 6.2. 2004 21:10:18
Marilla: hobiti ani Gimli se přestěhováním do Valinoru nestanou nesmrtelnými, vlastně se velmi pravděpodobně tak daleko ani nedostanou. Spíš dojeli jen na ostrov Elfie (teďka nevim, jak se to jmenovalo správně), kde bylo něco jako "karanténa" pro elfy, kteří se vraceli ze Středozemě (včetně Galadriel a tak). A tam docela normálně zestárnou a zemřou a odejdou tam, kam patří (tedy neznámo kam). Jedině jim to může trvat o něco déle, protože tam je čistší prostředí... ;-)
Marilla, přidáno 6.2. 2004 21:04:29
Jak už jsem psala, film se mi líbil. Ale četla jsem knihu. Je pravda, že kdybych nevěděla o co jde, asi bych to v některých místech z té sestříhané kinoverze nepochopila.
A ještě něco. Není mi jasné (z filmu ani z knihy)co se stane s hobity a později taky s Gimlim ve Valinoru. Stanou se taky nesmrtelnými nebo tam normálně umřou a pak odejdou mezi mrtvé elfy do Mandosových síní? Jestli máte někdo jasněji, napište.

nellas, přidáno 6.2. 2004 19:56:05
No rozhodně doufám, že rozšířená verze můj pokažený dojem napraví. Já to ani tak moc nesrovnávám s knihou, jako se mi zdá, že některé partie byly příliš rozvláčné a mohly tam být věci, které by byly pro děj podstatnější.
Je taky zajímavé, kolik kritiky jsem si přečetla na Dvě věže, a vůbec jak se všichni nimrali v těch nejnepodstatnějších detailech, ale takové zásadní změny se líbí. Samozřejmě, nikomu neberu vlastní názor.

Amras, přidáno 5.2. 2004 23:21:28
Až to uvidíš pošesté, jako já, začneš vnímat jiné detaily, přestaneš srovnávat s knihou a do tohoto výborného filmu se bez obav ponoříš. To mi věř.
nellas, přidáno 5.2. 2004 19:53:32
Tak jsem se konečně po dlouhém očekávání dostala do kina. Vzhledem k tomu, že první dva díly se dle mého názoru velmi vydařily (teda až na toho Faramira, ale po zhlédnutí rozšířené verze jsem tento kiks ochotná i odpustit), netrpělivě jsem očekávala ten třetí. Zvlášť po tom, co všichni tvrdili, jak se povedl.
Jenže... prostě jsem odcházela zklamaná. Připadalo mi, že tam to nejdůležitější nedali, místo toho se tam objevily "vycpávky", které nic podstatného nesdělily. Bylo tam pár skvělých scén (bitva o Minas Tirith, korunovace apod.), ale jako celek ve mně film zanechal ubohý dojem.
Celkem mě překvapilo, že potom, co Eowyn "pronásleduje" Aragorna po celé dva díly, na konci jen tak mimochodem zamilovaně hodí očkem po Faramirovi. Já jsem to četla, ale co mají říkat ti, co ten příběh neznají?
Glum se posunul nahoru na žebříčku záporných postav, dobře to chápu. Ale proč Frodo poslal Sama pryč a proč Sam ŠEL? To by Samvěd Křepelka, kterého znám z knihy, neudělal. To byl Sam, který by se radši utopil, než aby Froda opustil, Sam, který nejedl a nepil, aby měl Frodo dostatek, Sam, který sotva šel a nesl Froda na zádech... a to vše ve filmu bylo. A přesto odešel. A co ho vrátilo zpět? Kousky lembasu, a to musel vědět, že s nimi Glum něco provedl.
Když opominu takové detaily, že v Minas Tirith nechali ženy a děti v první linii, aby je pak mohli ve zmatku odvést pryč, že po bitvě se v trůnním sále Minas Tirith jednalo o tom, co se podnikne bez účasti jediného zástupce Gondoru, že se všichni zranění Pánem nazghulu zázračně uzdravili do příštího záběru, že nárok na trůn dokázal Aragorn pomocí vlastnictví meče...

Nevím, plno lidem se tento film líbil.
Můj názor je opačný. Díky několika scénám, které mi do děje vůbec nesedly, se mi nepodařilo se do filmu ponořit a spíše jsem tím více vnímala detaily, kterých bych si jinak nevšimla, ale které mě takto velmi pobavily.

Marilla, přidáno 4.2. 2004 21:32:50
Tak jsem to konečně taky viděla! Je to super film, myslím, že všechny chvály už byly napsány. Tak snad jen, co mě nejvíc vzalo: předání Andúrilu Aragornovi, setkání Froda s přáteli po zničení prstenu a samozřejmě loučení v Šedých přístavech. Trochu mě zklamala scéna s odulou. Pavouk byl odporný, ale myslím, že tomu něco chybělo. V knížce to bylo lepší. Jinak díky P. Jacksonovi, myslím, že film si zaslouží co nejvíce Oscarů. Jen škoda, že nebyl nominován žádný z herců.
Eowyn-of-rohan, přidáno 2.2. 2004 7:58:57
Moji milí! Ráda bych, ale bohužel nemohu říct, že jsem viděla RotK, neboť jsem víc než půl filmu kvůli slzám neviděla..... Je to jistě ten nejúchvatnější film, jaký kdy byl, je a bude natočen... Vím, že to je tu už nespočetněkrát řečeno, ale já si nemůžu pomoct... A žádná recence ani nic podobného nemůže popsat ten pocit, který si v sobě nesu...
Na Dvě Věže jsem se ohromně těšila, a musím přiznat, že jsem byla zklamaná. Na Návrat Krále jsem se těšila ještě víc, ale tentokrát mnohokrát převýšil má očekávání...
ONE RING TO RULE THEM ALL, ONE RING TO FIND THEM, ONE RING TO BRING THEM ALL AND IN DARKNESS BIND THEM.

Alcronn, přidáno 1.2. 2004 18:28:02
Trochu brzo, ale já se už teď hrozně těšim na rozšířenou verzi. Do té doby budu chodit dokola na tuhle.
Eorién, přidáno 31.1. 2004 19:12:59
Beze všech skrupulí musím napsat, že Návrat krále byl ten nejlepší film který jsem kdy viděla. Ještě dneska se mi chce plakat, když si na to vzpomenu. Netuším jestli může být takový film někdy překonán. Osobně jsem to prožívala jako ještě nikdy nic. Proplakala jsem kapesník a při útoku rohanské jízdy, či Faramirovy jízdy mi klapaly zuby a měla jsem husí kůži. Jednoznačně nádhera!!!
Felagund, přidáno 31.1. 2004 1:24:26
Mám už pár dní po premiéře, takže to můžu hodnotit trochu z odstupu. Film byl báječný, ale musím se s vámi podělit o 3 věci, takové krásné drobnůstky, které mám v knize hrozně rád a které mi ve filmu chyběly.
1. Je škoda, že tam ten Frodův sen z Bombadilova domu (šedá dešťová clona se rozpouští a prosvítá krásná zelená valinorská krajina...) nebyl „naživo“ po odplutí z Šedých přístavů. Ten rozhovor Gandalfa s Pipinem to nenahradí (nota bene když Gandalfova slova o tom, že všichni zažijí smrt, asi nejsou moc přesná ...).
2. Jako velkému gollumofilovi mi tam chyběla ta Frodova věta, když se Samem vyšli z Puklin, kdy o Glumovi říká: „Odpusťme mu tedy.“ Myslím, že to vystihuje vše, že Glum za to vlastně nemohl, že byl oběť a ne zločinec a že mu nakonec bylo odpuštěno. Je ale pravda, že ve filmu Glum říká, poté co Froda zradil Odule, že „mu musí pánešek odpustit, protože to nedělá Sméagol, ale milášek“ a Frodo na to odpoví, že musí prsten zničit kvůli nim oběma. Takže to vlastně má stejnou funkci jako ta věta v knize.
3. Úplně nejvíc mi tam chybělo to Gandalfovo zvolání (podle mě vyvrcholení příběhu), kdy stojí před Moranonem, vidí, jak se Barad-dúr hroutí a zvolá: „Je konec Sauronovy říše! Ten, který nesl prsten, splnil své poslání!“ Obecně mě moc ve filmu nezaujal ten konec Saurona. Čekal jsem větší erupce Hory osudu, že bude víc znázorněno, jak 8 zbývajících příšer s nazgúly tam vlítne a „vzplanou jako vích“, no a pád Barad-dúr – hmm, hmm – po pravdě řečeno nic moc. Čekal jsem nějaké dunění, praskání základů, hroucení jednotlivých věží dovnitř, ohromné víry prachu, tyčící se Sauronův přízrak ... A ona se skácí jako blahé paměti Honza Stejskal při každém zákroku.
Ale abych jen nekritizoval, většina věcí byla fakt nádherná, hodně emotivní (třeba jak se rozsvítily majáky, jak Pipin zpíval Denethorovi, no a jak se Frodo probral a jak tam za ním všichni přišli a dívali se na sebe ... – já jsem tvrdej chlap, ale to bylo na mě fakt moc ...).
Na závěr ale ještě trochu kritiky. Není to ani tak k filmařům, je to taková stará bolest – to zneužívání k politickým účelům. Proboha proč museli Haradští vypadat jako palestinští teroristé .., vždyť se JRRT musel obracet v hrobě. Už mě štve, jak se na něj odvolávají zastánci preventivní války. On ji nevylučoval, ale uznával ji jen jako poslední řešení ve chvíli, kdy nepřítel je jednoznačně silnější než my a chce v nejbližší době zaútočit. A mimochodem, když už jsme, jak jste správně uhodli, u toho Iráku, myslím, že podle JRRT Aragorn nenapadl Saurona proto, aby po jeho svržení kontroloval těžbu lávy z Orodruiny nebo aby rozhýbával chabou gondorskou ekonomiku zakázkami na rekonstrukci Barad-dúr ... No ale to už si každý musí přebrat, film to nepoznamenalo a myslím, že může směle mířit k Oscarům (až ho PJ bude držet, může si říct: „Oh, my preciousss!“)

Půlka, přidáno 29.1. 2004 20:04:17
Tauriel: Díky, alespoň nejsem jediná. Naposled mi nějaký "fanoušek" sjel, že jsem mu vymlouvala jeho posedlost bitvami. A víš co řekl? "A ono tu de o něco jinýho, než je pobít tamtoho...", a začal mi je vyjmenovávat. Hrozný. A to si říkal protřelý fanda. Nejsem si jista, jestli vůbce ví, co tot obnáší :-D
Tauriel, přidáno 29.1. 2004 12:09:01
Pulka: Jo, mas pravdu, souhlasim s tebou.
Půlka, přidáno 28.1. 2004 21:15:07
Katka: Hmmm... já si dovolím nesouhlasit, zdá se mi moc, ehm, sestřihaný, pár hodin na víc by mu neuškodilo. A HLAVNĚ: se tam pořád midlej, a to nejni to, co Tolkien ukazoval ve svých knížkách, on válku zažil a přišel tam o většinu přátel a známých, tedn, pokud by už dovolil zfilmování (o čemž docela pochybuji) by nechtěl, aby po 2 a půl hodiny se tam řezali hlava nehlava.
Katka, přidáno 27.1. 2004 22:10:12
Návrat kráľa je ten najlešpí film, aký som kedy videla. Prekonal všetky moje očakávania, hoci som od neho ozaj čakala dosť. Predtým som si myslela, že jedotku už nič neprekoná, ale omyl. Návraj kráľa je niečo absolútne úchvatné. Je to vrchol filmových dejín. Pochybujem, že niekedy vznike lepší film. Bolo to také krásne, jedoducho dokonalé... Ale načo toľko slov. Aj tak človek neuverí, kým to neuvidí na vlastné oči. Odporúčam každému, aby si to určite pozrel.
Půlka, přidáno 27.1. 2004 20:28:12
Tarie, Argonoutus, Therru: Souhlas! Jestli hledáte Michaela, tak ho najdete take tady: http://www.oku-py.cz/marwin/arda/ je tam skoro vždycky kolem desátý večer :-)
Tauriel (byvala Darthie), přidáno 27.1. 2004 14:57:24
argonantus: Suhlasim s tebou ohladne toho Gandalfa. :-) Jedina vec co mi na nom vo filme vadila bolo, ze to vlastne on de facto zapricinil Denethorovu smrt (ked Stinovlas kopol Denethora a ten spadol na tu hranicu). Po tomto vystupe mi pripada Gandalfova veta "Tak odchazi Denethor syn Ecthelionuv" naozaj ako cierny humor. A uz ked sme pri tom, nemal byt konom pristup do "siedmeho levelu" zakazany? ;-)
Therru, přidáno 27.1. 2004 10:24:02
Díky za tip, z History of Middle-earth bych si hrozně ráda přečetla ještě třeba Beleriandské zpěvy...a o Nedokončených příbězích II jsem ani nevěděla.
Jinak co se týče Gandalfa a Denethora, já měla spíš na mysli jejich úplně první scénu ve velkém sále. Rozhodně mi nepřišlo, že by se Gandalf choval zvlášť zdvořile - jeho hlavním cílem přece nemohlo být popudit a naštvat správce, kterého potřeboval na jejich straně. Při výstupu na hradbách už možností opravdu moc neměl, ale přesto moje podvědomá reakce v prvním okamžiku byla: "zase jeden, kdo ví nejlíp, co je pro druhé dobré." Vím, že je to trochu přitažené za vlasy a když člověk pár okamžiků popřemýšlí, taky mu to dojde, ale první dojem byl prostě takový.

argonantus, přidáno 27.1. 2004 9:16:13
Gildor a Therru:
zastavte se na www.pevnost.cz/diskuse/pevnost/J.R.R.Tolkien
tam se vyskytuje Michael Bronec, který má k vydání celé History of Middle Earth spoustu informací... a krom toho to celé vlastní.

Therru ještě:
Ten Gandalf, co srazí Denethora holí...
nerad bych vystupoval jako fanatický ctitel filmů, ale i tahle změna, o které padlo mezi "skalními" spousta ostrých slov, mi přijde zajímavá a nápaditá. Je důsledkem toho, že Denethor vydává svůj závěrečný "antirozkaz" (který vydal v knize taky - "vraťte se a hořte!") přímo na hradbách, uprostřed bitvy. Tady Gandalf skutečně neměl čas na nějaké důmyslné politické rozbory. A krom toho, zcela mi to sedí do Gandalfovy poměrně zlostné povahy ("hlupáku bralovská! Příště se tam hoď sám, a bude o pitomce míň!")
Já bych v jeho situaci nejednal jinak; a sice to spíš vypadá na Gandalfa Šedého, než Bílého, ale zase je to lidštější...

Gildor, přidáno 26.1. 2004 23:22:02
Gorthaur,Therru:To je velmi nedostatkove zbozi!!!Cesky vysla snad jen 1 v roce 1995-cet sem v knihovne.Shanim to kde muzu uz dlouho a nic.Chtelo by to hromadne zatlacit na MFDnes,kdyz muzou vydat Nimrala coz nas tak nebere mohli by i tohle.Taky bych hrozne chtel kapnout na Nedokoncene Pribehy 2 ty sou taky super./Ty si musime prelozit sami :)
Therru, přidáno 26.1. 2004 22:45:19
Ještě Gorthaurovi, jestli tu někde je -
obě Knihy ztracených pověstí jsem sehnala v jednom knihkupectví na Masaryčce,ovšem v angličtině. Bylo to hned někde u náměstí Svobody, nevím, jak se jmenovalo, ale byl to rožák se vchodem přímo v rohu, prodejna dvoupatrová s omšele vyhlížejícími úzkými schody a knížky nahoře v sekci anglické literatury pod T spolu s dalšími jako třeba Nový stín.

Therru, přidáno 26.1. 2004 22:34:50
Tak mám konečně premiéru taky za sebou a jak tak koukám, pocity jsou všude stejné. Co se týče změn oproti knize, vcelku souhlas s argonautem, i když pár věcí mi občas přišlo trochu...rušivých. Třeba Denethor a musím říct, že v některých momentech i Gandalf...ono jednat rozumně se šílencem musí být dost problematické, ale zdá se mi, že to občas přeháněl. Asi bych to potřebovala vidět ještě jednou,abych si to trošku srovnala v hlavě. Ale celkový dojem byl přesto fantastický. Hlavně mi v paměti utkvívají takové maličkosti, detaily jako je třeba výraz ve tváři a reakce těch dvou hlídačů majáku nebo atmosféra nočního tábora v Šeré brázdě. A samozřejmě taky titulky. Když se na plátně objevila první kresba,smutek z konce příběhu se nějak změnil; zbyla mi z něj tichá nostalgie a zvláštní pocit dávné radosti, připadalo mi to, jako kdybych listovala už zpola zapomenutou pohádkovou knížkou a prostřednictvím těch obrázků se mi znovu otvírala dvířka do nějakého dávného světa. No, to už zase blouzním..:) Ale jinak opravdu krása.
Tauriel (byvala Darthie), přidáno 26.1. 2004 19:05:36
Zaujimavy clanek na FantasyPlanet - skryte chyby v ROTK. Pobavte sa! ;-)

http://www.fantasyplanet.cz/lotr/art.asp?id=938

Katala, přidáno 26.1. 2004 10:55:18
Ať však počítám, jak chci, docházím k názoru, že to byl( a stále je- možná i bude), ten nejúžasnější film, jaký jsem v životě viděla. Kniha má své vlastní kouzlo, ale vidět fantazii zobrazenou na plátně je jedním z nejkrásnějších zážitků.
Darthie, přidáno 23.1. 2004 18:54:09
Eowynn: Urcite by sa to dalo - treba len presvedcit Bela. ;-) Tiez by som si to rada pozrela! :-D
Eowynn, přidáno 23.1. 2004 6:23:07
I já - jak se to někdo objeví, dejte vědět. Může to bejt zajímavý. Mimochodem nešel by ten článek ve kterém to bylo nějak zaktualizovat? - jestli ne tak se nesmějte, jsem počítačovej antitalent :-))
Laurëlin, přidáno 22.1. 2004 21:27:39
I když jsem si Návrat krále představovala úplně jinak podle toho, jak jsem si o tom udělala obrázek při čtení knížky, film naprosto předčil moje očekávání. Některý scény byly naprosto dokonalý. Nebudu to tady zbytečně rozepisovat, protože jsme si všichni asi většinou oblíbili ty samý. Nejvíc mi vadilo vypuštění některejch scén jako jsou třeba Domy uzdravování, Vymetení kraje, smrt Sarumana atd..... je toho celkem dost a taky jsem si samozdřejmě pobrečela:) Ale stejně, kdybych to měla shrnout D-O-K-O-N-A-L-Ý a určitě mi všichni dáte za pravdu.
Aman, přidáno 22.1. 2004 21:19:41
Gothmog LOTR: Článek je to 343, ale stejně to už nejde stáhnout. Nebylo by to někde jinde k mání? Třeba na CD? Rád zaplatím.
Scalex, přidáno 22.1. 2004 19:27:30
Taky nevím, kde by se dal stáhnout, je to docela rarita. Není to celé, je to tuším natočené jen do půlky Dvou věží. Grafické zpracování je takové zvláštní, Sam tam vypadá jako malé tlusté cikáně, Legolas vypadá tak teple, že už to teplejší být ani nemůže.

Já to viděl jen v té sestříhané parodii, na kterou byl kdysi odkaz tady na webu, jmenuje se to Gothmog Lotr (nech si vyhledat tahle slova vyhledávácím formulářem tady na webu) , odkaz je na to v článku č. 243, ale nevím, jestli je ještě stále funkční.

Ta parodie vznikla kdysi před lety, po technické stránce je to naprosto strašné (vzniklo to v amatérských podmínkách), ale po stránce děje a pseudodabingu je to geniální... no prostě skupina fanoušků přestříhala děj toho animovaného prstena tak, že dává úplně nový smysl a navíc to moc krásně nadabovali. Vznikla tak řada úžasných scén jako Legolas souložící s Aragornem (ve filmu vystupuje jako Tarzan), Frodo tančí u Skákajícího poníka striptýz na stole, nazgúlové se dali na balet...

Ale přínosné je to i pro toho, kdo chce vidět, jak vypadalo to grafické zpracování, protože bez ohledu na dabing a přestříhaný děj ty původní scény poznáte snadno.

Půlka, přidáno 22.1. 2004 19:10:15
Scalex nebo KDOKOLIV: nevíš (te), kde by se dal stahnout ten animovanej Pán Prstenů, chtěla bych ho jen tak pro rozšíření obzorů vidět.
Darthie, přidáno 22.1. 2004 15:17:18
Scalex: Opravdu? To jsem nevedela! :-)
Scalex, přidáno 22.1. 2004 13:22:10
Eowynn: ta scéna s osvícením Aragornových očí dýmkou pochází z kresleného Pána prstenů, Jackson ji z toho filmu převzal naprosto beze změn (jako poctu těm filmařům, kteří se o zfilmování PP pokusili). A pak ještě tu scénu s hobitem Hrdonožkou na Bilbově oslavě (jak má nohy na stole a rozčiluje se, že jim Bilbo říká Hrdonožky a ne Hrdonožkové). I tahle scéna je úplně stejná v tom kresleném filmu (včetně "úhlů kamery").
argonantus, přidáno 22.1. 2004 11:25:41
Ekan:
souhlasím; šlo mi jen o to, že v této jemné hře dohadů je scéna setkání s nazgúlem a Frodem s prstenem v ruce načisto šílená... takže jsem na ni raději rychle zapomněl;
to je ale taky odbočka od toho podstatného, o čem jsme se dohadovali s Nenyou

Ekan, přidáno 22.1. 2004 11:18:05
argonautus: Vtip knihy je v tom, že Sauron se jen dohaduje, kde Prsten je. Po kontaktu s Pipinem přes palantír si nejdříve myslí, že ho má Saruman a poté, co se mu skrz stejný palantír "zjeví" Aragorn nutně logicky dospívá k názoru, že Prsten je v Gondoru. Ve filmu mu Jackson jen tuto myšlenku podsunul jiným způsobem.
argonantus, přidáno 22.1. 2004 11:08:23
Otazník:
no, pokud by ho viděl, pak mne nenapadá jediný důvod, proč by se nazgúl nechal od Froda odehnat; proč by se v několika okamžicích na místě neobjevili jeho druhové, a po několika hodinách se tam nevyvalily všechny armády, které Sauron vlastnil...
I kdyby se podařilo za těchto okolností prsten udržet a Froda jakýmsi divem odklidit ze scény, další děj by musel být úplně jiný, než u Tolkiena...

vtip celé knihy je v tom, že Sauron celou dobu NEVÍ, kde prsten je; zejména konec Společenstva a začátek Dvou věží ho musel dost zmást... a v intencích toho pokračuje i filmová verze scény s palantírem, kde se zřejmě Pipin může jevit jako nový a příliš drzý majitel Prstenu (a to někde v Edorasu!!)

Olga, přidáno 22.1. 2004 11:06:43
to Nenja: Ano. (V této souvislosti si dovolím poznámku: znám lidi, přesvečené, že scéna s Eówyn a jejím "I am no man" byla do filmu vnucena feministickou lobby ;-)
Otaznik, přidáno 22.1. 2004 10:33:21
Argonautus - myslím, že Nazgul Prsten ve Frodově ruce na konci TT viděl - a protože se scéna odehrála v Osgiliathu, mohl mít Sauron tím spíše podezření, že Prsten skončil v Gondoru. Nemyslím, že by se tím filmový příběh hroutil (ač se mi tahle dějová změna taky dvakrát nezamlouvá).
pivli, přidáno 22.1. 2004 9:09:35
Hodně silný mi přijde i ten moment,kdy Arwen vidí svého syna v budoucnosti.Ta scéna má krásné světlo a atmosféru i když s předlohou to nemá nic společného,moc se mi to líbilo.Další "nakouknutí" do Dodatků a myslím,že povedené.
Aman, přidáno 22.1. 2004 9:08:56
Nenja: Souhlasím, akorát si myslím, že to bylo od Argonanta myšleno jinak, jen "nešikovně" řečeno. Jak já chápu jeho názor, považuju (spolu s ním) PJ za toho, kdo se také "jen chtěl pobavit (a nejen sebe, ale i nás!), pohrát si na Tolkienově pískovišti s jeho kyblíčkem a lopatičkou a rozhodně neměl ambice jeho dílo nějak vylepšovat nebo vyspravovat." Jen hledal cestu, jak co nejlépe knihu s jejím nádherným poselstvím prostřednictvím filmu učinit nejpřístupnější všem (fanouškům knihy, filmovým maniakům i zcela náhodným návštěvníkům kina). A já si myslím, že se mu to podařilo více než dobře.
argonantus, přidáno 22.1. 2004 9:04:46
Nenya
(a pro všechny nezasvěcené - začalo to mým 20.1. 2004 13:15:45)

Konečně něco trochu složitějšího, díky...

1) Já si samozřejmě nemyslím, že pokud kdejaký zoufalec sedne na zadek a vezme propisku, může hned vynalézat důstojné alternativy Pána prstenů.
Je to náramně jemná a složitá věc...

2) Na druhé straně jsem chtěl poukázat na to, že to přece jen možné je; a že ani Tolkien si nebyl výsledkem tak úplně jist a nepovažoval ho za úplně dokonalý (ano, řeknu natvrdo - některé věci se mu prostě nepovedly - i když to stále jsou "chyby" jako u těch filmů, které nic nemohou měnit na tom, že to je asi nejlepší kniha , jakou jsem četl).

3) Takže - osoby zodpovědné a citlivé, což, podle mne, Fran Walsh a Phillippa Boyens zjevně jsou, v pár bodech skutečně dokázaly předlohu vylepšit (tři příklady jsem uvedl; na podrobnosti chystám článek do Pevnosti...)

4)Arwen je podle mne dost jasný případ. Tolkienova Arwen se mi moc nelíbila, a nikdy jsem moc nepochopil, proč se Aragornovi líbila víc, než Eowyn. Tolkien prostě znal důležité věci, které jdou daleko za stránky jeho knížky; bohužel nám je ale v románu opomněl sdělit.

5) Scéna u Brodů je už v knize zjevně jeden z vrcholů; nicméně Glorfindel je opět postav platná z hlediska dějin Středozemě; s ohledem na román je jaksi k ničemu; a marná sláva, Frodo, který jede na koni SÁM, je divný. Takže proč ne Arwen?

6) Co se týče té Arwen ve Žlebu - zjevně víme oba dobře, že to dokonce bylo natočené; a že za to mohl ten původní plánovaný "monofilm" pro Miramax (většina nápadů z monofilmu byly dost ujeté; zřejmě této koncepci vděčíme za vyhození Vymetení Kraje nebo za nekonečné potíže se Sarumanem). No, neochránil nás Eru, nýbrž tatáž trojice autorů, která se ti nezdá; Jackson, Walsh a Boyens; právě díky tomu, že to zkusili, ověřili si, že narvat Pána prstenů do monofilmu (byť posléze dvojdílného) je od začátku zhola nemožné, šli do těžkého konfliktu se studiem a vyvzdorovali si trojdíl (který jim nakynul tak, že je to teď de facto filmů šest, jen se to nesmí říkat). Sláva jim!

7) No, Arwen ve Žlebu fakt byla už moc; zejména tím, že PODSTATNĚ mění průběh děje (co s ní potom?), a že stejně podstatně mění charakter této důležité postavy (Lara Croftová). Ano, to už není Tolkienova Arwen vůbec, nýbrž někdo jiný.

8) Výsledný kompromis je dokonalý; Arwen, která se líbí mně, nestřílí z luku a nevykopává skřetům zuby, ale víme, že kdyby to bylo opravdu nutné, tak by možná mohla...

9) Co si představuji při vytváření variant - právě tohle, co se nám zjevilo na plátně. Je to verze důstojná a hájitelná. Věř, že se nad ní taky hodně přemýšlelo - několik let (pro znalce doporučuji bonusový film o scénáři Dvou věží, fakt moc pěkné).

10) A pokud chceš slyšet, že v mnoha místech zůstal Tolkien jasně nepřekonán; případně, že ne všechno čeho se trojice J+W+B dotkla, je nutně zlato, pak máš zajisté pravdu.
Osobně považuji za opravdu fatální chybu toho nazgula v Osgiliath na konci Dvou věží... tady totiž musíme všichni kolektivně přísahat, že nazgul Prsten ve Frodově ruce nějak NEVIDĚL, jinak se celá koncepce příběhu úplně zhroutí.

Nenja, přidáno 22.1. 2004 3:21:51
GILDOR: Asi jsi mě špatně pochopil. Vyvracela jsem dost rozšířené přesvědčení, že když se nějaká elfka chtěla provdat za člověka (kupodivu jsem nenarazila na případ, že by si elf chtěl vzít lidskou ženu, pan profesor asi neměl nic proti mladě vyhlížející elfce po boku šedivého starce, ale představa mladě vyhlížejícího elfa po boku stařenky mu patrně připadala morbidní - ještě neznal Joan Collinsovou), musela se vzdát nesmrtelnosti. Žádná omezení pro elfy v tomto směru ale neexistovala, a tak by Arwen nepřekročila žádný zákaz, kdyby si vzala Aragorna jako nesmrtelná, a pak by mohla po jeho smrti klidně odplout do Valinoru. Jenže když si sama zvolila smrtelnost, musela přijmout následky.
Ten rozhovor Aragorna s Arwen na jeho smrtelné posteli mi ovšem taky připadá zajímavý. On přece musel přesně znát její situaci, a když jí tuhle eventualitu nabídl, je možné, že i existovala. A její odpověď, že pro ni už tahle volba není (nebo tak nějak, nemám zrovna PP po ruce - všechno rozpůjčované :o)), mohla třeba znamenat, že už rezignovala, je zlomená žalem, nechce se jí nikam trmácet a chce umřít ve Středozemi.(Protože i kdyby tu možnost nakonec měla a do Valinoru odplula, stejně by tam umřela taky.) Ale to je jen moje velice vachrlatá domněnka.

(ještě) ARGONANTUS: "Kolik variant Tolkien sám vyzkoušel, než nám to předložil." - No právě. Pečlivě vážil každé slovo, aby přesně vyjádřil, co chtěl, a proto by měl být velice opatrný každý, kdo by chtěl jeho práci "vylepšovat". Mně osobně připadá, že ty "úpravy" a všelijaká "vylepšení" děje jsou přinejlepším diskutabilní a ve většině případů spíš ke škodě než k užitku. A pak, kde potom podle Tebe vede hranice mezi "vylepšováním" a "obohacováním" příběhu a jeho pokřivením až zprzněním? Pro ilustraci - když už se tady rozepisuju o té Arwen - Arwen vyhodivší Glorfindela ze sedla a zachraňující Froda považuješ za obohacení příběhu. A co Arwen bojující v Helmově Žlebu? (Tahle varianta se točila a jen Eru ví, jaká náhoda nás uchráníla od jejího použití ve filmu.) To bys akceptoval? Pokud ano, co dál? Arwen bojující místo Éowyn s Černokněžným králem? A nakonec Arwen jako členka Společenstva třeba místo Legolase? Byl by to ještě Tolkienův příběh, nebo už ne?

A upřímně řečeno nevím, co přesně si představuješ pod pojmem "rozvíjení mýtu a vytváření variant". Přepisování Tolkienových příběhů "po svém"? Nebo tvorbu nových příběhů z jeho světa? Tak v tom případě nemusíš mít z nudné mrtvoly do čítanek strach - jen na fanfiction.net se v sekci LOTR nachází dobrých 25000 "příspěvků k mýtu", od prvních literárních pokusů desetiletých holčiček ve stylu: "Byla jedna princezna a ta šla do lesa a tam zabloudila, ale našel ji krásný elf, který se jmenoval Legolas," až po dokonale promakané ságy o rozsahu skoro větším než je samotný PP, jejichž autoři mají v malíčku každé slovo, které kdy Tolkien napsal. Drtivá většina z toho je samozřejmě příšerná, ale něco ujde, něco je hezké, něco zábavné a pár věcí je opravdu výjimečných. Ale všichni tihle lidé, kteří to píšou, se jen chtějí pobavit, pohrát si na Tolkienově pískovišti s jeho kyblíčkem a lopatičkou a rozhodně nemají ambice jeho dílo nějak vylepšovat nebo vyspravovat. Tak troufalí zase nejsou.

gildor, přidáno 21.1. 2004 23:24:14
All:Mam mensi problem ve vykladu T. dila:Myslite ze Arwen nekdy spala s Aragornem pred svatbou-smelo se to?
No bylo mu uz 80?/nechci se koukat/,to nemel zadnou jinou?A jetli jo byla by to nevera?A ona za ty stovky let byla jen platonicka?Vadil by Elessarovi zastup vysmatejch elfich drivejsich kamaradu?V tomhle informace v knihach silne kulhaji.

gildor, přidáno 21.1. 2004 23:19:02
Brennos:Mno,to ze hobiti nemaji uplne lidske reakce me nanapadlo,diva-li se na to clovek z tohoto uhlu neni co resit.Zkusim si to priste odmyslet.
No,asi to bude tim ze vetsina filmu je z hollywoodu ci to hollywood plati,tak Nemecke ci Francouske by bylo od veci :)
Ne,vazne,tady jsem mel na mysli, ze oni Americani ale i Britove a tak jinak mysli a maj jine emoce/kdo tam chvili byl mi da za pravdu/prijdou jim prirozene veci co me skripou a naopak.Kdybych vyrostl vUSA asi bych si toho vubec nevsim.
Ekan:To neni tak jisty-leda by to opravdu zmenila ta prvni noc s Aragornem/lege artis, kolik uz bylo vi jen Eru/,kdy vybehla na hradby a volala:Uz nechci byt elfka!!!Díky bohu to bylo quenijsky...
Myslim ze asi nakonec byla rozpolcena a zemrela zalem nad obojim-zdanlive nutnou ztratou elfskoti+milovaneho muze.
Ale snad kdyby nakonec vseho zesrdce litovala a zacla nechapat vse lidske atd atd,bylo by ji dovoleno jit zpet.Valar by jen stezi branili uprimne a neskonale touze Ditete naplnit sve byti.

Hedera, přidáno 21.1. 2004 22:28:30
A ještě jsem zapomněla na kresby u závěrečných titulků. Líbí se mi víc než spousta fotek.
Darthie, přidáno 21.1. 2004 22:28:07
Hedera: Joo, Pippinuv skotsky prizvuk miluju! :-D
Hedera, přidáno 21.1. 2004 22:16:47
To nej podle mě - majáky, Sam a Pipinův skotský (totiž pardon, bralovský) přízvuk - úžasné.
Eowynn, přidáno 21.1. 2004 22:05:43
K těm nejlepším scénám...jedna z mých nejoblíbenějších scén ve Společenstvu je od Skákavého poníka, kdy se Frodo ptá Ječmínka na Chodce a tomu oheň z dýmky osvítí oči, stíněné kápí...Nádhera...
Ekan, přidáno 21.1. 2004 9:10:54
Gildor: Arwen rozhodně nezůstala elfkou...
pivli, přidáno 21.1. 2004 7:59:28
včera jsem se byla na ROTK s více než měsíčním odstupem,poté,co jsem ho viděla 2x v UK.Báječně jsem si vychutnala.Jediná scéna kdy sebou malounko cuknu je ta,když pipin klečí před denethorem a vypráví o smrti Boromira a následně ho Gandalf odstrčí holí.To mi nesedne.Jinak jen hluboký obdiv,nadšení a spousta slz,díky kterým mám film ještě rozmazanější než občas je.:)))Smích hobitů(hlavně Froda) a Gandalfa je nádherný.Osvobozující.Ve chvíli,kdy se objeví Sam a dívají se s Frodem jeden na druhého...v tom pohledu je řečeno vše!Úžasný!
pivli, přidáno 21.1. 2004 7:40:12
to argonantus:Joooooo!Přesný!:)))
Brennos, přidáno 20.1. 2004 23:23:04
gildor: ad 2) Myslím, že hobiti mají trošku jiné emoce než lidé, podobně to bylo i ve Společenstvu při setkání v Roklince... ale rozhodně mi nepřijde vhodné téměř každou závadu na filmu označit za "americkou", to už mě celkem vytáčí... :o/
gildor, přidáno 20.1. 2004 22:32:16
Nenja-K tem pulelfum:
Míšenci jsou pravděpodobně smrtelní až na pár vyvolených co volí.Potvrzoval by to i původ Imrahila atd atd
Ano Arwen zůstala elfkou podobně jako Luthien ALE nechci se koukat do pp...nerika se ze na smrtelne posteli:) rekla Elessarovi, ze uz stejne nemuze odejit ikdyby chtela?/pochybuju ze jen proto ze uz nebyl kdo by ji postavil lod-mohla by plout i v neckách :) v lodi od elfů to nebylo/Pak odesla do Lorienu a LITOVALA a v trpkosti zemrela,zadnej vznesenej exitus jako u Luthien se nekonal.Tudiz je tu kapku rozpor.Mozna byla volba spjata spis s nejakym vyznamnym okamzikem-Luthien odchazi z Valinoru,Arwen se stava Kralovnou lidi,ikdyz je mozne ze jsou v tom svobodni az dokonce.Neni precedens.

gildor, přidáno 20.1. 2004 22:17:00
Uz jsem se vyjadroval,super film,navic tu skoro vse uz padlo,je tu hrozne chvaly.
Neda mi to a musim si jeste trochu postezovat.
1.šedé přístavy fajn, ale proč jen musel stát Celeborn s G+E a Gandalf vedle?
Takhle je jasné že Vilju měl Celeborn a odjíždí taky a přitom stačilo jen Gandalf 2 kroky sem+Celeborn 2 stranou,jako že se přišel rozloučit.Je sice pravda, ze se o tom nemluvi a neznali by v tom meli zmatek,ale na to stačila 1 věta./mám ho po dědovi Círdanovi/ :)
2.scénu se shledáním společenstva mi úplně skazilo to jak se všichni mooooc smali.
Jako by slyšeli super vtip o blondýnách.Proč nemohli třeba hobiti jen tiše plakat štěstím a Legolas se uklonit?To bych se sotva udržel.Ne se smát jako banda ichtilů.Tenhle americký způsob mi nesedí,co jsem zažil v životě-většina buď mlčí,snaží se to všem říct,nebo pláče.
Už vidím PJ jak jeho žena přežije ve zdraví nehodu a on se směje štěstím,až se za břicho popadá.Jak už jsem dříve řekl-více emocí naložit na diváky,méně na herce.
3.nádherná, super bitva, jen závěr trošku tvrdší-přežene se zelená záplava/i po MinasT!/ a je hotovo.Super je jak nahopsají na Mumaka jako kobylky.To mohli dorazit o 2h driv/kdyz beztak chodi povode a jezdi 100 km/h/ a usetrilo se spoustu penez.Nakonec Rohirové umírali úplně zbytečně,stejně se k městu neprobili-měli si dát piknik a počkat.Osobně bych tam Propuštění dal do Pelargiru a z lodí je napadl šiky Gondořanů/kterejch mj. v MT bylo na ty tisíce z knihy nějak sakra málo/, prolomil linie a pobíjel-časová ztráta tak 5min.Bitva by skončila velkolepě a ne takhle do ztracena.
Nutno vsak priznat, ze to jsou jen male vady na krase.

Lenka, přidáno 20.1. 2004 21:24:00
Argonantus: Mluvíš mi z duše. Vždycky, když si čtu komentáře typu "to bylo moc sestříhaný, tohle tam fakt být nemělo...", mě to trošku zamrzí.
Neříkám, že se PJ povedlo úplně všechno naprosto 100%, ale musíme si všichni přiznat, že ducha Středozemě zachytil naprosto přesně a u herců jsem ani jedinkrát neměla pocit, že by přehrávali... Takže i přes menší či větší výhrady (taky jich ve mně pár hlodá), musím PJ a celému štábu od srdce poděkovat za to nejúžasnější, co kdy bylo natočeno.

Nenja, přidáno 20.1. 2004 18:19:45
ARGONANTUS:
1.Ne, to nejsem já, já používám tenhle nick jen tady na jcsoftu.
2. Však já jsem tam sama psala, že jsou to v kontextu celého filmu jen prkotiny, ale holt, všimla jsem si jich.

KATALA: Taky jsem si všimla, řekla jsem si: "Hele, jak kouká, co se to s ním děje." Ale zase, kdyby flegmaticky civělo před sebe, tak by to asi taky vypadalo blbě.

OLGA: Ty jsi ta Olga, co to pravidelně roztáčí na Psu?


Darthie, přidáno 20.1. 2004 18:10:14
argonantus: Amen. :-)

Inac, myslim si ze tri najlepsie zahrane postavy boli Boromir, Gandalf a Glum. Ostatni boli tiez vynikajuci, ale tito traja su podla mna na vrchole hereckych vykonov v celej trilogii. :-)

Darthie, přidáno 20.1. 2004 18:08:52
Neithan: Spis ten co hral Deagola, toho tlustyho tmavovlasyho. ;-) Ale nie som si ista ci to bol jeden a ten isty herec, sice sa podobaju, ale pripadali mi trosku ini... hmm...
Azirafal, přidáno 20.1. 2004 16:05:44
Mě osobně film přišel hrozně krátký, kdybych nevěděl, jak je dlouhý, tipoval bych tak hodinu a půl. A taky si myslím, že podruhé si to víc užiju, už nebudu tak nervozní. A ještě k té rozšířené verzi-mám pocit, že původní informace 4:50 byla upravena na 4:15, což ale stále znamená 55 minut navíc!!!
Neithan: Že by Serkisovo hobití cameo? Toho jsem si nevšiml, zkusím příště.

argonantus, přidáno 20.1. 2004 14:44:12
Niedal:
no, to si teda pamatuješ fakt jen něco... už tě mělo varovat, že dobrá polovina scének je z posledního filmu.

Takže jen mezi položky 1, 2 a 3 bych přidal:
- Biblo odkládá Prsten (jako jeden z mála vůbec)
- jezdec na cestě
- Frodův skok na prám
- první nasazení prstenu v Hůrce
- scéna na Větrově (jedna z nejdramatičtějších z celého trojfilmu)
- Frodo bere prsten v Roklince ("Já půjdu. Ale neznám cestu...")
- Gandalfova promluva o Glumovi v Morii
- bitva s jeskynním trolem...

a tak dál. Plno jsme toho zapomněl.

Olga, přidáno 20.1. 2004 14:33:59
to Nenja, Bellatrix, Saschia - díky za vysvětlení. Nejvíc souhlasím s vysvětlením Nenjy, že Arwen se rozhodla "být člověkem" kvůli posmrtnému životu, tj. aby ho mohla strávit společně s Aragornem. Nemyslím si, že když zavčasu neodjela s Elrondem, musela přestat být elfkou - Legolas, pokud vím, taky odjel později a bez následků. Mohla si proto nechat život Eldar, žít věčně a pomáhat třeba s výchovou vnoučat ;-) Že to neudělala, svědčí podle mě o tom, že uvažovala v trochu dlouhodobějším měřítku.

Ve filmu to museli trochu zjednodušit, takové esoterické otázky se tam probírat nemohly. Takže tam si Arwen vybrala prostě proto, aby mohla zůstat.

Neithan, přidáno 20.1. 2004 14:28:46
Vsiml si nekdo, ze herec ktery hral na zacatku Smeagola hral taky na konci hobita s dyni?
Niedal, přidáno 20.1. 2004 13:38:55
Pokusím se sepsat nej scény z celé trilogie (není to podle chytlavosti, ale podle toho jak jsem si na ně vzpomněl):
1. Prolog Společenstva prstenu
2. Gandalf a balrog na můstku v Morii (také ze společenstva)
3. Scéna z brodu přes Bouřnou
4. Předávání darů (hlavně Gimlimu :-)
5. Zabití Boromira
6. Pád a boj Gandalfa s balrogem
7. První celistvý záběr na Gluma a pak všechny další :-)
8. Vyléčení Theodéna
9. Začátek boje o Helmův žleb a předtím Sarumanův proslov k vojskům v Železném pasu
10. Troubení na Helmův roh a výjezd Aragorna s Theodénem proti skřetům z hlásky
11. Příjezd Eoméra s Gandalfem do bitvy o Helmův žleb
12. Útok entů na Železný pas
13. Zapálení Gondorských majáků
14. Výjezd Rohirů z Šeré brázdy
15. Sebevražedný útok Faramira se srdceryvným zpěvem Pipina a nechutnou netečností Denethora
16. Katapultování hlav přes hradby Minas Tirith
17. Útok nazgúlů jak na Osgiliath tak na Minas Tirith
18. Příjezd Rohirů na pole Pellenoru
19. Scény s Odulou
20. Boj Sama ve věži se skřety
21. Pád Theodéna a boj Eówyn s Nazgúlem
22. "For Frodo!" Aragornova slovas před Ćernou bránou
23. Frodovo prohlášení "Prsten je můj."
24. Boj orlů s nazgúly
25. Poklona hobitům po korunovaci krále.
26. Loučení v Šedých přístavech

původně těch scén mělo být jenom deset, ale to jsem skutečně netušil, že těch scén vypátrám v paměti tolik :-) Každému se mohlo líbit něco jiného a neříkám, že toto jsou všechny nej scény z trilogie. Jsou to pouze ty, na které jsem si v tuto chvíli vzpomněl.

Míšánek, přidáno 20.1. 2004 13:34:46
To argonantus: Tak tohle je bomba! Naprosto s tebou souhlasím.
argonantus, přidáno 20.1. 2004 13:15:45
Všem rejpalům,
kterým vadí, "co tam nebylo":

Je čas taky si uvědomit, "co tam bylo", a co nebylo v Tolkienově předloze. Nebo jste si toho nevšimli?

1) Kdybych neviděl Arwen, kterak zachraňuje Froda, a znal jen původní verzi, kde se polomrtvý Frodo po několika dnech jízdy na koni (?) dostal přes brod a unikl devíti jezdcům, mrzelo by mne to
2) Kdybych neviděl Aragorna, jak pochybuje v Helmově žlebu, jak se ke svému konečnému rozhodnutí těžce propracovává, a znal jen dokonalou bronzovou sochu z původní předlohy, byl bych ochuzen
3) kdybych neviděl Gluma, jak zachraňuje Froda z močálů... Froda, jak zachraňuje Sama před Černou branou, a nakonec téhož Froda, jak Sama vyhání, taky bych nevěděl všechno
4) Nebýt filmu, taky bych neznal řadu rovnocených variant původního děje; třeba moji oblíbenou scénu v Morgulském údolí s létajícím Černokněžným králem...

a tak dál. Víte, vy nehodní; tohle je příběh a mýtus; a dobrý mýtus má být rozvíjen a mají být vytvářeny varianty; když učiníte z příběhu Písmo svaté, kde jen písmeno přidáte, a ruka vám upadne, pak z něj zároveň uděláte nudnou mrtvolu do čítanky.

Nikdo to nevěděl lépe, než Tolkien sám; kolik různých variant vyzkoušel, než nám to celé předložil; a snad nikdy to pro něj nebylo úplně hotové.

Míšánek, přidáno 20.1. 2004 12:25:51
Já jsem ani původně vlastně nic psát nechtěl, ale druhý den jsem si sedl k počítači a musel jsem to ze sebe dostat. Bylo to mnohem silnější než já.
Elmérien, přidáno 20.1. 2004 12:08:52
Mišánek: klobouk dolů, napsals to krásně. přesně jak to taky citím
rvi, přidáno 20.1. 2004 11:57:00
Gorthaur (19.1. 2004 19:37:30): Pravdu díš...naprosto přesně jsi vystihl i můj názor.
Darthie, přidáno 20.1. 2004 11:09:19
Gorthaur: Tak to si naozaj presne vystihol!
Gismoo, přidáno 20.1. 2004 8:59:22
tak už jsem přišel na to, co mi tam chybí...
přijde mi totiž, že s každým dílem se kinoverze stává stále víc a víc trailerem za plnou cenu...
je to škoda...

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 19.1. 2004 22:46:45
Toho je :-)
Con skončil, tak snad to teď vše přečtu :-)
Gorthaur: ano, asi ano :-)

Lady of Ithilien, přidáno 19.1. 2004 22:29:42
Díniel:s tým For Frodo si to vystihla,pre slzy som ďalších 5 minút vobec nevidela na plátno! Fňuk!
Elenya, přidáno 19.1. 2004 19:57:27
Díniel: S tim závěrem mi mluvíš ze srdce! Přesně tohle jsem si u rozhovoru Gandalfa a Pipa říkala já:)A to víš, že mě to jako katolíka potěší, když se v tom utvrdim:)))) A taky mě v Dodatkách k NK nejvíc rozbrečelo takový to jak kdo umřel. Já vim, neni to skutečný, ale pořád je tu naděje,že žijou dál...:´((( Béé, smrk, smrk. :)
Gorthaur, přidáno 19.1. 2004 19:39:46
To Janinka:

Trefa do černého

Gorthaur, přidáno 19.1. 2004 19:37:30
Mno, tak jsem to viděl už po druhé. Ano a jak jsem předpokládal, zážitky se násobí. Každou vteřinku jsem hltal dvakrát tolik, protože jsem věděl co přijde vzápětí. Opravdu lepší film už nikdo nenatočí, ledaže by PJ natočil nějakou kapitolu ze Sillmarilionu, nebo z Hobita.Jistá naděje tu však je.PJ v jednom rozhovoru, ve kterém se ho ptali, jesli by natočil Hobita, odpovídal docela kladně . Proti nebyli ani Ian McKellen(Gandalf) a Ian Holm(Bilbo). Dokonce by si rádi natáčení s PJ zopakovali. Nic není jisté, ale jiskřička naděje tu je. Třeba až PJ krachne s King Kongem, vrátí se k tomu co mu opravdu jde:).

Dále bych nechtěl dělat plané naděje, ale na jednom servru(www.lorfilm.com) se píše, že prodloužená verze Návratu krále bude trvat nejméně 4 hod a 50 min .Jestli je to pravda, pak se máme na co těšit.Je tam i několik scén, které najdeme v prodloužené verzi. Ostatně přesvědčte se o tom sami(pokud zháníte přebal k soundtracku Návratu krále, tak ten je tu taky).

Nechápu, jak někteří lidé mohou kritizovat PJ za to, že film je příliš prostříhaný a některé scény jsou hodně předělané. Zkuste se na to taky podívat z jeho pohledu. Z jedné strany na něj tlačí New Line cinema aby film zkrátil a na druhé straně jsou fanoušci J.R.R.Tolkiena, kteří chcou film přesně podle knihy. Navíc nemůže dávat do filmu věci, které by se někomu mohly zdát nudné (těchto lidí je bohužel mnoho).PJ se chtěl prostě zavděčit všem a to se mu myslím povedlo. Buďme nakonec rádi, že se této práce nezhostil někdo jiný a nedopadlo to jako podle první verze, což měl být jeden celovečerní film. Berte PJ verzi Rotk jako prozatimní ukojení našeho hladu, vždyť pokud jste zarytí Tolkienovi fanoušci, počkáte si necelý rok na prodlouženou verzi a pořádně si to užijete:).

Nazdar všem fanouškům a buďte rádi, že se vůbec PJ narodil.

P.S. Dotaz na závěr: je Jan Belcarnen Čeřovský je ten stejný Jan Čeřovský z Pevnosti? Pokud ano, musím pochválit tvé skvělé recenze:).

Janinka, přidáno 19.1. 2004 19:34:11
Viděly jsme Návrat krále hned 15.1. ve VillageCinemas na Andělu-bylo to super, jen si myslím, že by na takový film měli chodit opravdoví fanoušci a ne cosmorebelky, které se obloží popcornem a colou a v těch nejvypjatějších scénách se řežou smíchy!!!
Díniel, přidáno 19.1. 2004 19:26:07
Na filmu jsem byla v pátek večer s TolkienConem a opravdu to bylo skvělý, ta atmosféra v sále. To tleskání mi nepřišlo špatný, kolikrát mě to taky strhlo. Nejlepší to bylo nakonec: všichni zůstali sedět!!! A to přes celé závěrečné titulky, které trvaly fakt hodně dlouho. To se mi stalo snad poprvé v životě, že jsem si mohla v klidu vychutnat závěr, aniž by se přese mne někdo tlačil ven. Za to všem lidem ze sálu děkuju.
Film mne strhl, ačkoliv mi dost vadilo, že je šíleně sestříhaný. Lidi, kteří nečetli knihu, asi spoustu věcí nepochopí, nemohou si to domyslet (např. co se stalo se Sarumanem?, Eówyn a Faramir,...atd.)Myslím, že až na to půjde moje sestra, tak pak budu hodinu vysvětlovat.
Mimochodem, kdo jste nečetli knihu, neměli jste problémy s pochopením děje? Možná, že moji známí nejsou moc inteligentní, ale kamarádka si po shlédnutí prvního dílu myslela, že Aragorn a Boromir jsou bratři a ségra zase jaksi přehlédla, že Galadriel má manžela :)
Ale k věci: To s tím Denethorem a Gandalfem bylo fakt blbý, Gandalf ho na tu hranici hodil a ten skok!!! Jinak se mi tam nelíbilo ještě spousta věcí, ale výsledný dojem byl stejně strhující.
Nejlepší byl rozhovor Gandalfa s Pipinem o tom, co bude po smrti, tady jsem se rozbrečela (na konci ani moc ne, rušilo mě to posmrkávání v sále), a pak mě dostal Aragorn před Černou bránou - když se po svém "plamenném" projevu otočil, usmál se na ostatní a řekl: for Frodo a pak se rozjel...
Ještě bych chtěla říct něco, co sem asi nepatří, ale já to tak cítím. Když jsem četla knihu nebo teď na konci filmu, zůstával ve mně smutek z toho, že je to jen fikce, že Středozem není skutečná, že něco takového nemůžu prožít, že nemůžu s Frodem odplout na západ, ale pak mně došlo, že taková možnost tu je,že jsme také Illuvatarovy děti, že tu sice nejsou elfové, hobiti a trpaslíci, ale že též můžeme prožít v životě svůj příběh - ne s tak fantastickými prvky, ale může být rovněž strhující a že smrtí to nekončí,můžeme odplout do zemí neumírajících, taková možnost tu je, a i když tam nepotkáme Gandalfa, tak to bude neméně krásné. Cítila jsem za to ohromnou vděčnost.
Nevím, jestli jsem se vyjádřila srozumitelně, ale snad to někteří pochopí.
PS: Nekřesťané, nekamenujte mne, nikomu nic nevnucuju.

Buditel, přidáno 19.1. 2004 14:42:17
Bylo to fajn. Těšim se na prodlouženou verzi.
Darthie, přidáno 19.1. 2004 14:00:43
Alcronn: Uplne s tebou suhlasim. Adaptovat knihu na film je vzdycky tazke, a este viac ak ide o take dielo ako Pan Prstenov. Tiez si myslim ze niektore zmeny oproti knihe boli zbytocne a neopodstatnene (za vsetky spomeniem najma Denethorov odchod, alebo Aragornov pad zo skaly ve Dvou Vezich), ale ked sa pozriem na vsetky tri filmy z odstupu, myslim si, ze je to dielo hodne VELKEHO uznania. Mohlo to dopadnut ovela horsie, ale Peter Jackson na mna urobil velky dojem. Podarilo sa mu zachytit dusu a atmosferu Stredozeme, najma ten melancholicky smutno-stastny pocit na konci tretieho dielu. Myslim si, ze keby Tolkien zil, tak by sa mu to pacilo a mal by pochopenie pre niektore zmeny.

Nicmene, je pravda ze v Navratu Krale je vidiet ze mnohe sceny boli vystrihnute, vela veci je ocividne neobjasnenych (Domy uzdravovani, romanca medzi Eowyn a Faramirom...), ale na to je tu to rozsirene DVD. Do filmu predsa nemohli dat vsetko, povedzme si uprimne aky priemerny divak (tj. taky co necital knihu a nie je fanusikom Tolkiena) by vydrzal sediet v kine 5 hodin na jednom filme? Asi ziadny. Takze pokial nezastavame extremny postoj niektorych ortodoxnych tolkienofilov, ktori filmy zavrhuju zo zasady (stylom "Nemali sa vobec tocit a basta!"), musime vsetci uznat, ze ide o historicke dielo a PJ si zasluzi poklonu.

rvi, přidáno 19.1. 2004 13:01:37
Alcronn: tak tak, souhlas.
rvi, přidáno 19.1. 2004 12:58:40
...“nedostatky“ v Návratu krále budou jistě odstraněný (nebo alespoň většina z nich) v rozšířené verzi, jako tomu bylo u FOTRa a TTT. Myslím si, že první dvě rozšířené verze se opravdu povedly a v drtivé většině napravily „nedostatky“ z kinoverzí. V tom se myslím shodneme. Ale to čekání na rozšířenou verzi ROTK bude zase dlouhé, ale taky se dočkáme...:-))
Gorhendad, přidáno 19.1. 2004 12:48:07
to argonantus : moc pěkně řečeno
saschia, přidáno 19.1. 2004 12:46:37
Prva oficialna nominacia z LOTR na Oscara - za software Massive: "To Stephen Regelous for the design and development of "Massive," the autonomous agent animation system used for the battle sequences in THE LORD OF THE RINGS trilogy. Massive takes a new approach in simulating behaviors of large numbers of computer generated extras (a.k.a.) "agents." Each "agent" contains a primitive software "brain" used to develop behavioral rules simulating a wide range of behaviors. In THE LORD OF THE RINGS trilogy,over 200,000 agents were controlled in several scenes."
Alcronn, přidáno 19.1. 2004 12:45:47
argonautus a Míšánek to vystihli skvěle - s tím hodnocením. Já osobně se považuju za opravdu skalního příznivce Tolkiena a jeho knih, a když jsem poprvé slyšela o filmu, tak jsem myslela, že mě trefí, původně jsem na to vůbec nechtěla jít, že si zkazím dojem z knih (no zvědavost byla silnější). Přesto se mi Jacksonovo zpracování nakonec líbí, nejvíc Společenstvo a Návrat krále. Prostě jsem se časem "naučila" nesrovnávat filmy tolik s knihou, můj názor je ten, že knihám se ty filmy nevyrovnají, ale na druhou stranu film má jiné vyjadřovací prostředky, a je to zas něco úplně nového vidět to na plátně, přestože není vše podle knihy. Taky bych Návratu krále pár věcí vytkla, zejména věci, které už tu byly dostkrát zmiňovány, jako odchod Denethora, mrtví taky úplně nesplnili moje očekávání...atd. Ale nechci se zabývat tím, co všechno mohlo být uděláno lépe - ruku na srdce, myslíte si, že existuje film, kterému by se NIC nedalo vytknout? Na mě ten film prostě hodně zapůsobil, i přes nějaký ten nedostatek. S knihami už se to ani nesnažím srovnávat, podle mě knihy jdou do mnohem mnohem mnohem větší hloubky, a lepší jsem snad nikdy nečetla, troufám si říct, že můj život opravdu ovlivnily (to se mi u žádné jiné zatím nestalo), a stále se k nim budu neskutečně ráda vracet. Filmy považuji jenom za stručné zobrazení těch základních událostí, odehrávajících se v knihách, a pokud je budu hodnotit samostatně, tak jediné co můžu je smeknout před panem Jacksonem. No asi jsem to napsala trochu zmateně, tak se omlovám.
Baacinka, přidáno 19.1. 2004 12:31:49
Rekla bych,ze slo o nejlepsi film z trilogie. Drzeli se preedlohy podstatne vic nez ve dvou vezich,kde nenechali kamen na kameni. Az na par uletu,ktery se tezko odpoustej jako ten Elronduv zblebt o tom "ze Arwen je svazana s osudem Prstenu..." a mrtvych, ktery svitili jak zviraznovaci fixa to bylo dobry. I kdyz teda chvilema snad parodovali sami sebe,coz taky neberu jako spatny,kdyz je film tak napinavej,tak potrebuje ulehceni...Gandalf byl necekane akcni.To ze zmlatil Denethora holi...a vubec jak Denethor odbehl jako horici pochoden...Rekneme,ze nikdo neni dokonaly,ze?Ale film to byl moc krasnej!
MEGAJOHN, přidáno 19.1. 2004 11:25:03
Návrat Krále byl ohromující. Okouzlující bitvy, nazgúlové, Minas Tirith, grond, skřeti, Glum ... a všechno, však jste to sami viděli. Nebýt pár ptákovin a nedomyšleností (např chybějící rozdílná výška hobitů), a prostříhanosti, bylo by to ještě lepší :-).
Azirafal, přidáno 19.1. 2004 11:06:56
Smíšek: Podkud se to dá nazvat žihadlo, tak ano. V knize je to stejné, Odula píchne Froda a ten pak vypadá jako mrtví. Jen nevím, jesti ho v knize také tak pěkně zabalí:-)
Niedal: Pokud vím, v USA také probíhal maraton všech tří dílů, ale 1. a 2. pouštěli rozšířený. Bylo to ještě před premiérou a lísky byli naprosto nesehnatelné...
U nás bylo promítáno rozšířené Společenstvo v Minimultikině Modřany asi před rokem, ale rozšířené Dvě věže (zatím) nedávají...

Katala, přidáno 19.1. 2004 10:56:26
Já si myslím, že film byl naprosto vyjímečný. Ale pár chybiček se někdy přece jen vloudí, na tom se asi schodneme všichni. Já myslela, že mě trefí, když padala Sauronova věž-to otáčení Oka.... No ale jinak to bylo fakt docela dobré.
Smíšek, přidáno 19.1. 2004 10:31:48
Inu, moc mne Návrat nenadchnul. Od začátku do konce se Jackson snaží z diváka ždímat slzy. Majáky byly hezké, ale nelogické, viz. některé kometáře. Eówyn kličkující mezi olifantovýma nohama, umírající Denethor, palantír alias kulový blesk, atd atd. Nepochopím, proč nazghúlové nepřestáli na tom letišti na vrcholu Města, vešli by se všichni a měli by vymalováno raz dva :-). Scény dotáčené na pozadí moc okaté.
jinak hezké bitevní scény, fakt jsem byl chvílemi napjatý.

ps: nevím jak je to v knize, měla Odula žihadlo?

Míšánek, přidáno 19.1. 2004 9:59:44
To argonantus:
ad1: nevím o čem je řeč
ad 2+3: naprostý souhlas. Já bych ale film hodnotil známkou 149.

argonantus, přidáno 19.1. 2004 9:54:10
Nenya:
1) pokud jsi to opravdu ty, co jsi kdysi založila na portálu pevnost.cz fórum lfové, tak věz, že jsi tam velice slavná...
2) tvé výhrady k filmu. Jo, pár takových drobných chyb se najde (ti koně jsou fakt...) jenomže ještě jem neviděl umělecké dílo, které by při tak zběsilém pitvání každé věty nějaké chyby nevykazovalo. Takové zacházení nevydrží ani původní Tolkienův Pán prstenů, ani Bible...
3) osobně tyhle věci ignoruji s tím, že jsme právě viděli něco naprosto mimořádného. Asi jako pyramidy, když je právě dodělali... veškeré výhrady je třeba vidět v té rovině, že ve stupnici 1-10 pro běžné filmy se bavíme o tom, jestli dát známku 47 nebo 49.
Co se týče Tolkienovy knihy, neexistují lepší - jen několik málo stejně dobrých. Co se týče filmu, je to totéž - s tím rozdílem, že si na ten stejně dobrý film zrovna nevzpomínám...

ema, přidáno 19.1. 2004 9:15:27
Ach jo, předloha dostala opravdu na frak. "Tak odchází Denethor, syn Ecthelionův," přece neznamená, že ten pán vstane z hořící hranice a odběhne! Vypadalo to jak nějaká palachovská parodie. Tomu teda neříkám důstojný konec pro správce Gondoru. Jo, slalom Eowyn mezi nohama olifanta? to mě div neomejvali. Eowyn se měla nazgulovi vysmát, nebo ne? Chápu, že Miranda Otto nemá hezké zuby, ale snad bychom to přežili.
rvi, přidáno 19.1. 2004 9:04:17
...že by "dáreček" k rozšířené verzi ROTK:
www.sideshowtoy.com/cgi-bin/category.cgi?category=lotre&item=8709&type=store

rvi, přidáno 19.1. 2004 8:35:09
Film byl opravdu úžasný!!! Některé scény byly opravdu neuvěřitelné, nádherné a dojemné (zapalování ohňů, zpěv Pipina, útok Rohirů a Olifantů, boj Eowyn s černokněžním králem, pocta hobitům, Šedé přístavy,...). To byly scény, kdy jsem byl opravdu na měko! Fakt bomba!!!!
Řada scén však byla viditelně zkrácená, ale rozšířená verze to určitě napraví!
Taky máte pocit, že když něco skvělého vidíte, či slyšíte (CD) poprvé, že to jakoby „není ono“, ale čím vícekrát to vidíte/slyšíte, je to lepší a lepší!? Takový pocit jsem měl u všech dílů Pána prstenů a u řady jiných věcí, takže se už těším až Návrat krále uvidím znovu a znovu a...:-)
Docela by bylo zajímavé udělat tady na webu anketu o nejlepší scénu z Návratu krále resp. celého Pána prstenů...

Elenya , přidáno 18.1. 2004 23:19:03
Film mě nadchnul, nicméně mám v hlavě zmatek. Upřímně - nevim, jestli to někdo cítí stejně, ale zatim nemám absolutně ucelený názor. Možná až to uvidim poněkolikátý, tak to bude lepší a pořádně si to vychutnám.
Je pravda, že některý scény mě rozsmály. Tak například ta s hořícím Denethorem. Pokud se scéna MUSÍ upravit, fajn. Ale tahle NEMUSELA (pravděpodobně)!Ono to navíc s Gandalfovými slovy znělo, jako by "odcházel" ne ze světa, ale spíš odbíhal, jednoduše jako vtip.Pak tam bylo ještě několik prkotin, ale ty nestojí moc za řeč.
Arnes (nebo kdo se na to vlastně ptal, nechce se mi to zpětně dohledávat): Konkrétně na korunovaci to byl potlesk plný obdivu, tleskali jsme (nebo minimálně já)Aragornovi a spol.
Ale stejně - nepřipadá vám, že se vám splnil sen? To, o čem jste snili a tvořili si v mysli, se stalo. Prožili jste to. Neskutečný pocit.

ekan, přidáno 18.1. 2004 23:12:03
To Arnes: Na té projekci jsem byl a musím přiznat, že některé reakce a i potlesky mi vadily, a to ty, které mi přišly ironické, sám jsem tleskal jen dvakrát, když začaly titulky a když skončily, ovšem potlesk Samovi, který vtrhne do věže a zaútočí na skřety či Éowyn, když zabije Černokněžného krále (což byly dle mé paměti jediné dva potlesky, které se týkali "sekání" hlav) mi ovšem přijdou naprosto v pořádku. A pokud jde o smích, tak ten film má opravdu několik momentů, kterým se rád s chutí zasměji a s odchylkama od knihy to nemá nic společného, ono je tam těch humorných momentů několik i přímo z knihy.
A dost hloupé je napsat "Zklamali jste me. Lide, co jste sli s TolkienConem do kina. Chovali jste se jak hloupy americani", jelikož to takto vztahujete na VŠECHNY lidi v sále, což mě osobně velmi uráží a pokud bych se měl vyjadřovat podobným způsobem, tak bych musel napsat několik nelichotivých slov na vaši adresu. Stručně: Styďte se!!!

Niedal, přidáno 18.1. 2004 22:59:36
To Jan Belcarnen Čeřovský:
Jak jsem se již zmínil níže, tak jsem kritikem prostříhaných verzí filmů. Chtěl bych se zeptat, zda-li se někde ve světě neobjevila zmínka o tom, že by se někde v kině promítaly rozšířené verze předchozích dílů, nebo jestli je vůbec možné promítat v kině filmy už vydané na DVD. Možná by stálo za to uvažovat třeba za rok, kdy už budou na světě všechny rozšířené verze, o jejich kinoprojekci. Nevyšla o tom třeba nějaká zpráva od distributorů? Protože žádné domácí kino nedosáhne zvukové kvality kina. Scény, kdy vás zvuk vyhazuje ze sedadel jsou prostě nenahraditelné.
Dík.

Nenja, přidáno 18.1. 2004 22:07:01
OLGA, SASCHIA, BELLATRIX: Ono je to trošičku jinak. Beren a Luthien nejsou Elrondovými rodiči, ale praprarodiči z matčiny strany. A elfové se při svazku s lidmi nesmrtelnosti vzdávat nemuseli. Když si elfka Idril brala člověka Tuora, taky žádnou svoji smrtelnost neřešila a nakonec spolu s ním odplula na Západ. Jejich syn Eärendil, Elrondův otec, se ovšem narodil jako smrtelný, a teprve když doplul do Valinoru prosit Valar o pomoc pro lidi a elfy Středozemě, dostalo se jemu, jeho manželce Elwing a jejich synům Elrondovi a Elrosovi od Manwëho milosti, že si směli zvolit, jestli chtějí patřit k elfům, nebo k lidem. Ale jen oni. Jinak podle mě ze Silmarillionu plyne, že se "míšenci" rodí automaticky smrtelní. Arwen se stejně jako její bratři narodila už jako "plnohodnotná" elfka, takže si nic volit nemusela, mohla klidně zůstat s Aragornem a pak odplout do Valinoru stejně jako její prababička. Jestliže zvolila smrtelnost, pak očividně proto, že stejně jako Luthien s Berenem chtěla s Aragornem po smrti odejít "tam, kam jde lidský rod, k osudu za hranicemi světa."
Nenja, přidáno 18.1. 2004 21:36:03
Tak už to mám taky za sebou :o) A pocity smíšené - na jedné straně nadšení, úžas, ohromení a na druhé takový zvláštní smutek, asi jako když Sam v rozšířeném FOTR pozoroval elfy opouštějící Středozemi - že něco nádherného pomalu končí a už to nebude pokračovat.
Ale jsem dušička kritická, a tak se před chválou opovážím si i trochu rýpnout do několika drobností, které mi trošičku vadily.
1. Gandalf - jako vůdce byl skvělý a charismatický tak, že bych ho bez váhání následovala i na smrt, ale kruci - neměl by nejmocnější čaroděj ve Středozemi umět i trochu čarovat? Zapálit oheň na vzdálenost pár desítek metrů patří podle mě k čarodějnickému minimu, a on přesto posílá Pipina na krkolomnou výpravu, při níž chudákovi hobitovi hrozí, že si srazí vaz nebo ho zastřelí stráže.
2. Šedé přístavy - místo monumentálního elfského města zaprášený zapadákov a ta omšelá kocábka, to měla být ta "bílá loď, kterou Círdan stavěl tak dlouho"? To bych čekala, že na lince Středozemě - Valinor plují lodě luxusnější třídy.
3. Zmizelí koně - z Gondoru vyjíždí vojsko na koních, před Černou branou už jsou koně jen čtyři a i ti vzápětí záhadně mizí.
4. Malý skalní výčnělek obtékaný lávou by se logicky měl během pár minut rozpálit tak, že spolehlivě ugriluje všechno, co se na něm nachází.
Vím, že jsou to prkotiny, ale prostě mě lehce vykolejily z toho bezvýhradného nadšení nad zbytkem filmu.
5. Jak už bylo řečeno přede mnou, u některých scén jsou až příliš násilné střihy a je vidět, že se u nich počítá s dopovězením v rozšířené verzi, což taky trošku ruší.

A teď chvála - všechno ostatní (bude to chaotické, ještě to ani nemám pořádně srovnané v hlavě). Ohromující bitevní scény, zapalování signálních ohňů (i když i tady očividně zvítězil efekt nad logikou - viz oheň na vrcholku hory osaměle vyčnívajícím nad souvislou vrstvou hustých mraků), všechny "potvory" - olifanti, "nosorohové", nosiči, Odula (až doma jsem si uvědomila, že zatímco u všech ostatních jsem si říkala: "Jsou skvěle udělaní", u Oduly mě něco takového vůbec nenapadlo, ta tam prostě byla, tak přirozeně na mě působila), Sam - to jsem absolutně nečekala, v předchozích dílech jsem ho spíš jen trpěla a tady se pro mě stal největším hrdinou, všechny ty prvoplánově "citově vyděračské" scény, které ovšem spolehlivě zafungovaly - zpívající Pipin, Faramir vyjíždějící se svým oddílem do sebevražedné bitvy a ženy, které jim házejí květiny (zaregistrovala jsem Jacksonovic drobotinu), zákeřný hajzlík Glum a... a tak bych mohla pokračovat donekonečna.
Bylo to prostě nádherné a určitě půjdu ještě párkrát, ale ze zkušenosti s předchozími díly vím, že zatímco kinová verze je téměř dokonalá, ta rozšířená bude naprosto dokonalá, takže jsem ráda, že mi ještě troška těšení zbývá.

Půlka, přidáno 18.1. 2004 18:52:18
Míriel: Šedé přístavy, byly jaksi odbyté. S tím palantírem, nevím jestli jsi byla na TolkienConu a slyšela Belcarnenovu přednášku o Pánu Prstenů, tam se to rozebíralo...
Mairiel, přidáno 18.1. 2004 18:47:13
No, já z toho zas tak nadšená nejsem. Nevím, snad to beru moc z té knižní stránky, ale když jsem se snažila na Návrat dívat jako samostatný film, zdálo se mi to moc zmatené. Některé scény byly úžasné (například zapalování majáků nebo scéna "Pipin zpívající Denethorovi" prostříhaná záběry Faramira, kterého otec vyhnal na smrt). Ale jiné chvíle z knihy mi tam strašně chyběly (Denethorův palantír). Taky Šedé přístavy byly divné, vždyť tam měl být vystěhován málem celý Lórien kromě Celeborna, který ve filmu samozřemě odjíždí taky. To je dost hloupé. Celý dojem z filmu mi navíc kazil jakýsi sedmiletý ječící harant vedle mě, ale za to už Jackson nemůže.
Půlka, přidáno 18.1. 2004 18:46:26
Niedal: No, tvůj názor je vcelku zajímavej. někde se dokonce shoduje i s tim mym, je to hrozně rozstřihaný a chyběl mi tam Saruman. P.S. Nemáš náhodou rozšířený verze na DVD?
Avern, přidáno 18.1. 2004 18:43:34
Ještě musím něco říct : Chudáci Rohirové :( V podstatě krváceli nejvíce
Niedal, přidáno 18.1. 2004 18:41:18
Jistě lze říci, že "celý" film je skvělý! Jak to myslím? Myslím to tak, že až vyjde film v kompletní neostříhané verzi, tak bude jistě perfektní. Kinoverze, byť je jistě zajímavá a místy dechberoucí, je vystříhanými zcénami naprosto zkažená! Nemyslím tím filmové zpracování, ale dějová linie a nedotažené scény, které přímo bijou do očí! Třeba ustřižená krátce po začátku je poznat např. při příjezdu k železnému pasu, že něco chybí. Stejně jako příjezd Gandalfa do Minas Tirith není to pravé a něco tam ze začátku chybí. A pak další kupa scén, které jsou ustřižené ze začátku nebo z konce. Vrcholem nehorázného krácení je konec filmu. Zkrácená korunovace, chybějící svatba Aragorna, nebo zkrácený odjezd hobitů do Šedých přístavů. A to se snad ani nebudu zmiňovat o zcela vytržené dějové linii Faramira a Éowyn. Jistě jste si všimli, že na konci stojí vedle sebe a jenom se tetelí štěstím, ale to, že tím bylo ještě více upoutáno přátelství mezi Rohanem a Gondorem, o tom ani náznak či zmínka. A co takhle "poradění si Angmarskéno černokněžníka s čarodějem?" Toho si snad musel všimnout i hluchý! O Sarumanovi se raději nebudu zmiňovat. Nechci brát všem fanouškům P.J. iluze, ale za takhle prostříhané filmy se oskaři nedávají! A co bude "normálnímu" divákovi platné, že tento skvělý film vyjde celý na DVD i s vystřiženými scénami? Nic, protože normální kinodivák si stejně DVD nepořídí. A jestli ano, tak to bude vyjímka potvrzující pravidlo. Nechci, aby jste nabyli dojmu, že jenom kritizuji a tak se najde jistě i spousta. Vynikající scéna se zapalováním majáků, bitevní scény (krom trochu za vlasy přitažené scény s Legolasem a olifantem - síla a schopnosti elfů, by šly jistě znázornit i jiným způsobem) jsou naprosto úchvatné, stejně jako srdceryvná scéna sebevražedné mise Faramira. Denethor je skvěle zahraný a jenom škoda, že nebyla jeho šílenost dotažena do konce (myslím tím jeho nucený návrat na hranici - tohle Gandalfovu charaktru nemuseli dělat). I některé dějové změny oproti knize se dají snést a neovlivňují nijak kvalitu filmu. Sečteno a podtrženo. Divák rozšířeného DVD si přijde na své při sledování jednoho z nejlepších filmových děl (myslím celou rozšířenou sérii) historie a snad i budoucnosti, nestane-li se zázrak a filmy Hobit a Silmarillion překonají Pána prstenů. Pevně věřím, že jednou jistě budou natočeny a některý skvělý režisér jistě najde i způsob jak vyřešit rozčleněnost a propletenost Silmarillionu. Třeba několikadílné megalomanské zpracování pro televizi (něco jako Bratrstvo neohrožených pro HBO), by nemuselo dopadnout šťastně. Rozhodně možná lépe než natočení jako jednoho filmu typu megalomanské kinoverze. A dost, ať se vyjádří i jiná. Nikomu svůj názor nevnucuji. Pouze popisuji své dojmy. Namárië!
Eldar, přidáno 18.1. 2004 18:40:57
Film sa mi veľmi páčil,bol veľmi dojemný
(zapaľovanie majákov a Gamdalfove slová o smrti),aj zaujímavý(Minas Tirith a Pellenorské polia).Hrozne ma mrzí,že ten film som videl v tom nesprávnom kine s veľmi nekvalitným tichým zvukom(ešteže mám soundtrack)a sem-tam vybledlým obrazom.Už sa teším na DVD.

Půlka, přidáno 18.1. 2004 18:39:57
Arnes: Dy´t tam byla ta atmosféra daleko lepší... žádnej pítomec, který si v půlce filmu volá s kamarádem, vstává při titulkách. Bylo to naprosto báječný, skvelá atmosféra. Jestli se Ti to nelíbilo, můžu ti doporučit jen jednu věc, pus%t si ho v klidu doma a nebude Ti tam nikdo "přihlouple vrahounsky tleskat".

Ten film byl dobrej, ale kniha je lepší. Je to moc sestřihaný. Už jsem ho viděla v pátek po druhý a názor jsem nějak nezměnila, nějaký chvilky byly dobrý (Gandalf vysvětluje Pipinovi, co je Po smrti) a některý jsou hrozně divný (zelaná, mumiovitě se pohybující armáda mrtvých).

Nemoh byste mi někdo přepálit rozšířený verze? Prosím, ozvěte se někdo... Jsem z Prahy.

pedross, přidáno 18.1. 2004 18:19:40
To Mišanek :
Uplne presne. Taky se tak citim, ale tak pekne bych to asi nepopsal :-)

Gismoo, přidáno 18.1. 2004 18:19:17
Skoro dokonalé, skoro perfektní, ale...
dokonalé a perfektní je jen a pouze spojení všech tří dílů, bez znělek bez titulků bez, teda s rozšířenými scénami atd.

Death, přidáno 18.1. 2004 18:03:03
Film byl opravdu dobrý...ale prý tam byli púkelové. Asi jsem se nekoukal dost dobře...takže mohl byste mi někdo říct, kdy to bylo?
Coud, přidáno 18.1. 2004 17:40:40
Právě jsem se vrátil z Návratu krále...můj dojem....co nejdřív si to seženu domů a udělám si doma promítání všech tří dílů. A mimochodem líbilo se mi to tak, že příští neděli tam jdu na to znova.
Radka, přidáno 18.1. 2004 16:18:04
Teď jsem přijela z kina a nemám slov. Zcela souhlasím s Mišánkem, jeho názor docela vystihuje můj. Snad ještě pár mých připomínek. Zapalování majáků, tak výmluvné gesto, přo kterém mě zamrazilo vzádech, ve mně zanechalo hluboký dojem. Také to, jak Glum dokázal podvrtat přátelství či návrat Sama, probuzení Froda, vyhnání Faramira Denethorem, jmenování krále, příchod Arwen, oba dva boje, a rozloučení v Šedých přístavech. Vlastně celý film, stál za to a nikdo jiný ho už takto nenatočí. Klidně bych se teď šla kouknout znova, abych pochopila všechny scény, skryté významy. Nemá spov, abych to popsala. Těžko se popisuje pohled očí, mimika tváře - toto vše bylo V Návratu krále dokonalé. Zanechalo to ve mně hluboký dojem, na který nezapomenu.
Gorhendad, přidáno 18.1. 2004 15:59:04
Aman : díky !
Luthien : rajče , tos mě fakt rozesmála :))

Luthien, přidáno 18.1. 2004 15:21:48
GENIÁLNÍ!!!!!!!!!!!!!! Fakt nemám slov. Byla jsem na tom včera odpoledne,ale ještě teď mám v sobě všechny pocity, pořád dokola si pouštím soundtrack a přitom vzpomínám na jednotlivý scény!!! Sakra bylo to bezvadný!! Když se v sále rozsvítilo, pár lidí na mě koukalo jak na mimozemšťana, jelikož jsem byla tak ubrečená, že jsem vypadala jak rajče!! No hned při první příležitosti na to jdu znova!! FAKT JSEM ABSOLUTNĚ UCHVÁCENÁ!!!!!!!!!!
Aman, přidáno 18.1. 2004 13:46:03
Gorhendad: ta scéna Gandalf versus Jednička bude na Ext.verzi.
Míšánek, přidáno 18.1. 2004 13:36:28
Je snadné psát o něčem, co se mi líbilo od začátku do konce, stačí vzít všechna pochvalná slova do hrsti, zamíchat jimi a rozhodit je po čisté stránce papíru. Ale já bych chtěl mnohem víc, neboť to, co jsem před několika hodinami v kině viděl, mě s největší pravděpodobností bude provázet celý můj život. Peteru Jacksonovi se podařilo to, co by nejspíše nedokázal nikdo jiný. Převedl na filmový pás literární dílo, které sice samo o sobě zůstane navěky nezfilmovatelné. Provedl to ale způsobem, který bude jednou provždy idolem, modlou a talismanem všech fanoušků Tolkienova Pána Prstenů. Mé pocity z Návratu krále jsou čerstvé, silné a nehasnoucí. Viděl jsem věci dosud nevídané a při psaní těchto řádků se mi svírá hrdlo.
Úvodní scéna filmu, kdy dojde k bratrovraždě a Sméagol se promění v Gluma, je jen předznamenáním velkých událostí. Nebudu nyní pokračovat ve výčtu všech scén, které budou následovat, každý z Vás je uvidí a posoudí sám. Vím, mnohé je v knížce jinak, ale jak již bylo nesčetněkrát řečeno, knížka nebyla scénářem k filmu. Sloužila pouze jako předloha a každý scénárista a režisér je především umělec, který si do svého díla chce přidat také kousek sebe. Má na to právo a já to plně respektuji.
Příjezd rohanského vojska na Pelennor byl úchvatný. Semknuté řady jezdců stojící proti několikanásobné přesile Mordoru a Théodenova promluva před útokem, která dodala každému z bojovníků odvahu a odhodlání bojovat za každou cenu, mi brala dech. Dokázal bych já takhle jít na smrt…?
Stezky mrtvých. Opravdu neskutečně děsivé místo a samotná armáda stínů jen hrůznost tohoto místa korunovala. Aragorn, již s Andúrilem, se v této chvíli stal opravdovým králem Středozemě. Dovedete si na místě Vigga Mortensena představit Mela Gibsona s jeho psím pohledem (on přece tolik o tuto roli stál).
Grond. Myslím, že ani jinak si tuto strašlivou zbraň nebylo možno představit. Obrovské monstrózní beranidlo obklopené skřety, ohyzdnými bestiemi a horskými obry, které nemohlo rozsévat nic jiného, než hrůzu a smrt.
Nazgûlové. Již jsme měli tu čest vidět je ve Dvou věžích, kde ale jejich okřídlené nosiče kdosi přirovnal ke drakovi z pohádky o princi Bajajovi. Tehdy jsem se tomu jen usmál. Ovšem když jsem viděl tyto temné stvůry se svými pány na bitevním poli, jímala mě hrůza. Tito zplozenci temnoty museli do řad obránců Minas Tirith vnášet beznaděj a neskutečný strach z nicoty. Sám černokněžný král Angmaru nebyl rozhodně stvořením, které bych chtěl příštích několik set let potkat. Scéna, kdy Éowyn se Smíškem stojí mezi ním a umírajícím Théodenem, je jednou z nejsilnějších ve filmu. „Nikdy nevstupuj mezi nazgûla a jeho kořist.“
Jízda Haradských olifantů byla přímo šílená. Obrněné divoké bestie, proti nimž bylo sto jezdců v plné zbroji jen jako moucha, kterou rozmáčkneš jedinou ranou. Tuto nesmírnou hrůzu tvůrci odlehčili již dříve annoncovaným Legolasovým artistickým kouskem a Gimliho hláškou na konec, že tenhle (zabitý olifant) se bude počítat jako jeden. Nemyslím, že fanoušci by se měli na Petera Jacksona za tohle moc zlobit. Nikdy ani nezapomenu na kratičký dialog Gimliho a Legolase před Černou branou, kdy stáli proti nesmírné přesile mordorských vojsk.
- „Nikdy jsem si nepomyslel, že padnu po boku elfa.“ - „ A co po boku přítele?“ - „Tak to ano.“
Nechci ve svém vyprávění zapomenout ani na Froda a Sama. Jejich úkol byl nejtěžší, k nim se mělo přitahovat veškeré zlo. Oni byli každým okamžikem blíž a blíž smrti. Glum, tentokrát již víc Podraz než Podlez, dokonale ovládl Toho, kdo nesl Prsten a dokázal i to, že Frodo zapomněl, kdo je jeho největším přítelem. Přivedl Froda do osidel Oduly a tedy vstříc jisté záhubě. Odula byla odporná (možná ne tak moc, jak jsem se jí bál), o setkání s ní jsem nikdy ani nezauvažoval. To raději častěji navštívím svého zubního lékaře.
Po zvládnutí všech nástrah a nebezpečenství v Cirith Ungolu se naši dva hobiti dostávají tam, kam dojít měli a po dramatickém posledním utkání s Glumem je Prsten konečně svržen do žhavé propasti Puklin osudu. Moc Saurona byla zlomena, Barad-dûr se hroutí. Do krajů Středozemě přichází mír.
Následný sled událostí je však již citelně poznamenán tlakem na zkrácení filmu na ještě únosnou délku. Proto neuvidíme mnoho z toho, co si lze přečíst v knížce a musíme jen doufat, že rozšířená verze filmu naši nedočkavost uspokojí co nejvíce.
Odjezd z Šedých přístavů sice také není podle knihy, ale tady nešlo ani tak o to, kdo kdy a s kým odplul, ale o skutečnost, že končí Třetí věk - věk elfů a nadchází Čtvrtý - Věk lidí. A to se myslím, povedlo opravdu moc dobře. A píseň Into The West tuto scénu povýšila na jednu z nejpůsobivějších. Hudba sama o sobě je nesmírně důležitou složkou celé filmové trilogie. Její autor Howard Shore odvedl práci hodnou své profese. Uslyšíme celou řadu nádherných melodií od monumentálních přes děsivé až po zklidňující a konejšivé. Musíme jen věřit, že se brzy dočkáme jejího kompletního vydání. Tři sedmdesátiminutové soundtracky představují jen část z toho, co lze ve třech filmech slyšet.
Tentokrát jsem byl i spokojen s úrovní českých titulků k filmu. Po neskutečně zvoraných ke Dvou věžím máme možnost vychutnat si opět překlad Tolkienova jazyka paní Pošustové v její nejlepší formě.
Úkol je splněn. Středozem je zachráněna. Marně však přemýšlím nad tím, jakým způsobem bych vyjádřil svou nekonečnou vděčnost všem, díky jimž tento velký příběh ožil na filmovém plátně. Nechť je v jejich životech provází milost Valar.
A na úplný konec připojím jedno nesmírně důležité poděkování Belcanerovi za jeho nezištnou několikaletou práci pro nás všechny, kteří se tu potkáváme. Hannon le.

Lucille, přidáno 18.1. 2004 13:34:20
gildor: pri "tak odchazi Denethor" jsem na pulnocni malem spadla ze sedacky s naprostym zachvatem smichu :-)
Gorhendad, přidáno 18.1. 2004 13:06:16
Na středu a čtvrtek jsem si vybíral v práci 2 dny dovolené , abych si pořádně užil premiéru a celý maratón.Posílil jsem tím názor kolegů , že jsem zcela ztracený případ. No mohl jsem si vzít dovolenou i na pátek , byl jsem sice fyzicky přítomen , ale duševně ... ? Pomáhal jsem nést Frodovi prsten , řval jsem Death v prvních řadách Rohanské jízdy , smiřoval se se smrtí při Gandalfově proslovu k Pipinovi , bojoval a proléval krev za svobodu Středozemě!Ještě teď jsem se pořádně nevzpamatoval.Kromě několika nepodstatných výtek , bych měl jednu zásadní : ten film byl strašně krátkej , doufám , že ext. verze bude mít aspoň 5 hodin. To pak bude na počítači ten pravej maratón !
Co ale budem dělat pak ?

p.s. Ještě otázečka. Scéna z různých ukázek , kdy Gandalf s Pipinem přijíždějí na nějaké nádvoříčko a proti nim Nazgúl na svém nosiči. Přehlídl jsem to nebo tam nebyla ?

Morgul, přidáno 18.1. 2004 13:05:56
Zdravím, tak už to mám také za sebou a můj dojem je veskrze pozitivní. Film skutečně bral dech od začátku do konce, nepostřehla jsem výraznějsí prostoje ani hluchá místa. Bitva u Minas Tirith byla naprosto úchvatná - jsem nadšena, a vůbec všechny bojové scény měly ten správný švih. Na druhou stranu jsem postrádala jakýkoliv pocit rozesmutnění, ať při Frodovu zapuzení Sama, ať při rozpadu společenstva a finálním loučení, připadá mi, že LOTR je z filmů, které jsou sugestivní ve všech směrech kromě zmíněného smutku. No, polovina kina měla na věc zjevně opačný názor. Co mě mrzí, je absence Sarumana, ale ještě vice Úst Sauronových - to spíše z čisté zvědavosti nad zpracováním a předně nové vyobrazení Saurona, který v TROTK neměl být ani postava s palcátem, ani oko na věži - inu škoda. To však stojí v pozadí všeobecného nadšení z Návratu, ale souhlasím, že je třeba jej jestě několikrát zhlédnout, by si člověk všechny dojmy utřídil a koukal se na věc střízlivým okem;)
Rena, přidáno 18.1. 2004 12:39:59
Videla jsem ROTK ve ctvrtek a musim priznat, ze jsem ho jeste nejak cely nestravila, nevim jestli jsem cekala vic, mozna jo. Bylo to velkolepe jako vzdy, ale misty trochu pateticke, coz me mrzelo, protoze na Pana prstenu jindy nedam dopustit.Treba kdyz ho uvidim po 3-4., tak uz to bude lepsi.Prvni dojem byl trochu rozpacity. Taky jsem potkala hodne lidi s elfima celenkama a jinyma kostymama, nevite prosim kde se takove veci daji sehnat? JInak se mejte, zdravim Bele :-)
Fimor, přidáno 18.1. 2004 12:30:14
P.S.: Mě připadal Glumův (a prstenův) pád trikově poměrně slabej, co vám ???
Fimor, přidáno 18.1. 2004 12:28:01
KONEČNĚ - včera jsem to viděl (dřív jsem nemohl, byl sem nemocnej a musel brát antibiotika) No, nic. Stejně to bylo naprosto DOKONALÝ – ale strašně krátký, připadalo mi to, jako bych se posadil, koukal se 5min. a pak zase musel jít J. Strašná spousta perfektních scén – např. majáky, úplně mě srazili se sedačky, a spousta, opravdu spousta dalších.

Ale – sál byl nacpanej k prasknutí ( s tím jsem počítal – ať žije předprodej J. Vedlě mě seděly dvě ženský, který každou druhou scénu HLASITĚ komentovali, ale to nejlepší udělala jedna z nich nakonec – uprostřed loučení v Šedých Přístavech si vytáhla z kapsy mobil s velkým barevným displejem (osvětlil skoro půlku sálu) a začala si číst SMSku – každé zmáčknutí čudlíku samozřejmě zapípalo J. A to nemluvím o skupině 8 cca 13 letých puberťaček, které se neustále blbě uchechtávali !!!!!!!!!! – nejvíc Odule, když bodla Froda – ale to se smál celý sál – nechápu proč ????

Jinak změny mi zas tak nevadili, akorát strašně chyběla Sarumanova smrt ( ještě že bude DVD), Denethor se choval taky dost podivně, ale to snad DVD taky napraví. Legolasův „kaskadérský“ kousek nebyl nejhorší, ale PROČ na konci sjel po chobotu, to mi sice vadilo, ale furt lepší než jeho „kousky“ v TTT. A konec – Aragornova korunovace – no, jako chodec vypadal mnohem lépe – ale proč ten POTLESK ?? To, že PJ vynechal Vymetení kraje mi až tak nevadí, tahle kapitola mě moc nezaujala ani v knize. No, už se těším na příští víkend až to skouknu znova, a potom ještě……..

Vlasta, přidáno 18.1. 2004 11:28:55
Prislo mi to prilis dojemne a "ubrecene". Na tu chvalu, kterou jsem porad o tretim dile slysel... se mi nejvice libilo spolecenstvo. Navrat krale byl dle mne nejslabsi. :( Skoda.
Dave, přidáno 18.1. 2004 11:22:50
I já bych rád přispěl svými dojmy z napjatě očekávaného třetího dílu. Jako jeden ze šťastlivců jsem shlédl filmový marathon v Palace Cinemas zakončený půlnoční premiérou. Tady bych si dovolil hned první poznatek - schválně mi napište, jestli si dovedete představit nějaký jiný film, který Vás přiková do kina na téměř 10 hodin a Vy si to celou tu dobu znovu královsky užíváte. Já zrovna asi nepatřím mezi těch pár nejzarytějších fanoušků, ale cítím se spíše jako velký obdivovatel obou géniů - jak Mr. Tolkiena, tak Mr. Jacksona (a upozorňuji, že jsem s tímto fascinujícím světěm neměl co dočinění, dokuď jsem neviděl Společenstvo a následně přečetl knižní podobu Pána prstenů). Tady bych si dovolil druhou zásadní poznámku - velice lituji toho, kdo si nestihl přečíst knížku předtím, než viděl film, jelikož i když si ji pravděpodobně přečtu ještě mnohokrát, po shlédnutí filmu už mi nikdy nenavodí takový pocit jako před filmem (ať je sebelíp udělaný). Zpátky k marathonu - viděl jsem Společenstvo už mnohokrát, Dvě věže už méněkrát (jelikož, a teď už to mohu říci, já osobně právě Dvě věže považuji za nejslabší díl ze zfilmované trilogie), ale přesto mě v kině nenapadlo podívat se na hodinky. Skvěle jsem si to užil, a především zvuk, protože tohle Vám sebelepší domácí kino nenabídne. A co se týče Návratu krále, měl jsem samozřejmě velká očekávání, spoustu jsem toho četl před shlédnutím, ale jak už tady bylo napsáno jinými, ani já jsem nečekal tak SILNÝ emocionální zážitek. Celý film jsem seděl přikovaný do sedačky a až posledních asi pět minut filmu jsem se vrátil do reálného světa. Bylo tam tolik silných okamžiků, že na každém z nich by se dal postavit dobrý film - obrovsky smekám před Peterem, protože dokázal skvěle zahrát na city a i já, který si ze zásady odpouštím slzy, jsem měl co dělat (Eówyn a Pán Nazgulů, nájez Rohirů, Korunovace a Arwen, .....) a nepobrečel jsem si jen z určité mužské ješitnosti. Určitě jsem nenapsal nic objevného, spíše jsem se chtěl podělit o své pocity a vzdát čest režiséru Jacksonovi, protože to on je pro mě nyní No.1 - a ne proto, že by nebyly stejně dobří režíséři, nebo možná i lepší, ale proto, že on to dělal celé srdcem a dělal to pro nás. Mějte se fajn a já už se jen nemůžu dočkat, až budu mít Návrat krále doma. PS: Jestli Jackson a film samotný nedostanou letos Oscara, tak si to vezmu jako osobní urážku na cti, protože by to byla jedna z největších křivd v historii kinematografie.
Lord Vetinari, přidáno 18.1. 2004 1:00:06
To nejlepší přišlo nakonec. Vím, nemá absolutně smysl hodnotit celek po částech, ale snad mi dáte za pravdu, že to, co jsme viděli pod názvem Návrat Krále naprosto jedinečně a nejlépe
zakončilo ta dvě úžasná díla předtím. O jednotlivých dílech to nemohu říci, ale dnes, po zhlédnutí Návratu krále je Pán Prstenů nejlepší film, co jsem kdy viděl.

Přestože jsem si při několikerém čtení knihy představoval spoustu věcí jinak a i když je Vymetení Kraje jedna z mých nejoblíbenějších kapitol, a nejen ta mi ve filmu chyběla, jsem nadšen. Spíše by bylo lepší říci N A D Š E N ! ! ! ! . Ve filmu bylo vážné změny oproti knize, ale i ten nejpoctivější fanoušek se musí smířit s tím, že ne vše je z knihy možné převést na stříbrné plátno, že desetihodinový film by třeba nemusel být nejlepší zážitek a že když už je někdo scénárista nebo režisér, tak si zaslouží své právo na tvůrčí svobodu. U Petera Jacksona, Fran Walsh a Philippy Boyens to platí dvojnásob, neboť všichni jsou velkými znalci(kyněmi) Tolkienova díla a je jasné, že nám jej chtěli podat tak, jak to nejlépe dovedli.

Návrat Krále má tolik strhujících a úžasných okamžiků - Pipin se Smíškem na zdi Železného pasu počínaje, přes signální majáky, Aragorn ukazující Meč, jenž byl znovu skut Mrtvým, Théodén, když zdraví své bojovníky před útokem, Éowyn, která křičí "Death!" spolu s ostatními, když si sundá helmu a zabije Pána nazgúlů, až „Hitchcockovská“ Frodova panika v doupěti Oduly, Sam běžící pro Froda ve věži v Cirith Ungol, Pipin a Smíšek v uniformách, sebevražedný výjezd gondorských vojáků dobít zpět Osgiliath a květiny pod nohama jejich koní … A nebo když se na skalním výběžku v Minas Tirith všichni klaní hobitům, … … , a nakonec srdceryvné loučení nejlepších přátel v Šedých přístavech.

Co se týče ostatních aspektů filmu, jako kamery a hudby, taktéž sklízí můj hluboký obdiv. Rozžíhání majáků a útok rohanských éoredů si budu pamatovat navždy. Ve filmových tricích se absolutně nevyznám, ale jako laik – klobouk dolů. A ty titulky … nádherné kresby spolu s krásnou písní Into The West od Annie Lennox … . Jaká hloupost odejít z kina po záběru The End. Jediné, co mohu filmu vytknout je to, že jsme nikde neviděli, jak Denethor používá Palantír, myslím, že neznalému divákovi (kolik jich bylo takových, že si po zhlédnutí Společenstva či Dvou věží stále nepřečetli knihu) by to lépe objasnilo jeho zoufalé šílenství. A také armáda Mrtvých měla poněkud „chlórovou“ barvu, ale to jsou jen detaily.

Všechny tři díly dohromady zkrátka tvoří Film s velkým F, nebo chcete–li Velkofilm s velkým V. Doufám, že se od Petera Jacksona po rozšířené verzi Návratu Krále dočkáme ještě Hobita a mnoha dalších filmů. Zároveň mu však po sedmileté, takřka nepřetržité, práci musíme dopřát dovolenou. Z herců si dle mého zaslouží obdiv všichni, kteří se na filmu podíleli, i ten nejposlednější komparsista ve skřetí masce, nejvíce ze všech však na mě zapůsobili Viggo Mortensen, Miranda Otto, Ian McKellen, Sean Astin a Elijah Wood, výborní byli taktéž Billy Boyd, Dominic Monaghan a Bernard Hill. Nepřekonatelným se stal Andy Serkis v roli Gluma a hlavně v roli „hobitího“ Smeágola.

Závěrem bych uvedl své dojmy z promítání v Palace Cinemas v brněnské „architektonické hrůze“ Velký Špalíček. Diváctvo bylo poměrně „ukázněné“, téměř nikdo neotravoval se šustěním, žvýkáním popcornu a zapnutým mobilem a že sem tam někdo odběhne na toalety, to mu těžko vyčítat. Šel jsem v pátek 16.1. což byl den po premiéře, tudíž asi v sále byli přítomní opravdoví fanoušci, ať už Pána Prstenů, nebo všech dobrých filmů a
„popcorn–pepsi“ ťulpasové možná půjdou až dnes.

Landreth, přidáno 18.1. 2004 0:04:02
Viděl jsem Rotk včera večer, a úplně mě to dostalo. Ty pocity, co jsem měl po skončení filmu během ukázek a po celou následující půlhodunu, jsem snad nikdy v životě nezažil, bylá to zvláštní směsice smutku z konce čekání(už jen rozšíření a pak nic), uspokojení z perfektně udělaného filmu, nadšení z dechberoucích scén (a že jich byl film plný) a něčeho nepopsatelného, prostě tak emotivně na mě žádný film ani zdaleka nezapůsobil.
Nájezd Rohirů byl geniální, neuvěřitelný, jeden můj kámoš to ohodnotil slovy, že na PP pojedou všichni za Rohan.

Darthie, přidáno 17.1. 2004 22:14:58
saschia: Elfi spociatku starnu rovnako ako ludia (mozno trochu pomalsie). Ked dosiahnu "stredneho veku" (ja sa domnievam ze tak okolo 30-tky), prestanu starnut a tie zvysne storocia sa uz nemenia (akurat im starnu duse a to im vidno na ociach).

Len tak mimochodom, napadlo ma: Co na filmoveho LOTRa hovori Christopher Tolkien? Velmi by ma zaujimal jeho nazor.

Azirafal, přidáno 17.1. 2004 22:13:39
Lady of Ithilien: Stačí kliknout dole na [Všechny kometáře], je to mezi nejstarším komentářem a formulářem pro zapisování příspěvků...
Lady of Ithilien, přidáno 17.1. 2004 22:00:10
Vďaka všetkým,čo ste si prečítali tú recenziu v Sme.A klobúk dole,ak ste to dočítali do konca.Mne je ešte dnes z toho zle.
Bel,som strašne rada,že aj ty si sa vyjadril,to ma strááááááááášne potešilo:)))

Lady of Ithilien, přidáno 17.1. 2004 21:44:12
Ludia,ako si mam precitat tie starsie komentare(tie zo 14. a 15.1.)
gildor, přidáno 17.1. 2004 21:42:44
Ne,vážně!Výborný film.Musím si ho nechat uležet abych byl objektivní.
All:Byli jsme na Zličíně-hudba skvělá,ale film se nám všem zdál neostrý-je to tak i jinde?Všiml si toho někdo?Možná je to velikostí plátna ale tohle bylo fakt dost.
Rozhodně nejlepší bitevní scény,co jsem kdy viděl,mrazilo mě.Odula je neskutečná,jsem spíš skeptik ale tohle jsem nečekal.Spousta silných scén-majáky-pokleknutí před hobity...
Některé bitevní scény z moc velké blízkosti...ztráceli jsme se
Osobně bych točil víc suše,jak jde život a nechal emoce na divácích ať pláčou za herce....no tak už píšu recenzi...

gildor, přidáno 17.1. 2004 21:33:27
Tak jsem taky videl film,byl super,snad se nekdy dostanu k seriozni recenzi ted par perlicek:
VAROVANI-jen pro milovniky T se smyslem pro recesi:
Verte nebo ne pri scene s Odulou jsem fakt píchnul člověka před sebou zmenšeninou Andurilu do krku.Perfektne nacasovano.Málem dostal infarkt:)-no,pravda byl to muj kamarad,a predem jsem je varoval ale necekali to:)
Jinak nas do Prahy jelo 9 :).
Dostala me scena "tak odchazi Denethor..." asi to nemel byt vtip,ale ja se musel drzet,prislo mi to krajne ujete/a to se povazuji za krajniho Tolkienofila/
Domluvili jsme se s 9 kamaradama-Taky Tolkienofilama, ze natocime v lese na dig. kameru Prstens RELOADED ve stylu Blair witch-prsten byl atrapa-ten pravej ma celou dobu Gandalf tak jako to bylo v humorny Elrond.rade :))-ale nedohodli sme se kdo bude Gandalf:)nikdo kupodivu nechce
bylo by toho hodne,ale radsi uz skoncim

Veash, přidáno 17.1. 2004 20:13:01
Bylo to ůžasný takže jdu zítra podruhé :O) A ty co se na to teprve chystají bych chtela poprosit aby:tam nechodily pokud je to nezajímá aby si odpustili rádobyvtipné poznámky typu teď si šly zahulit aby NEJEDLY a aby si vzaly kapesníky(1 balíček pro 2 lidi opravdu nestačí!)!Ale film jako takový byl skvělý takže sem brečela jak blázen!Už dlouho sem neviděla něco co by mě tak strašně vtáhlo do děje!Ty dialogy Froda a Sama mě doháněly k šílenství a i když sem věděla jak to skončí(nebo právě proto)nemohla sem si pomoct!Bylo to neposatelný a ten kdo to nevividí přišel o hodně
Arnes, přidáno 17.1. 2004 20:05:39
To Belcarnen: jen jeste, jestli budes odpovidat, napis mi email, nevim jestli jsem mel zaskrtnute to policko o upozornovani.
Arnes, přidáno 17.1. 2004 20:02:07
To Belcarnen: Ja se povazuju sam taky za velmi ortodoxniho fanouska dila pana profesora a dokonce se domnivam, ze nektere veci na jeho praci me zajimaji vice, nez ty pubertalni slecny, co sedeli vedle me. Z jejich hovoru bylo jasne, ze necetli ani nedokoncene pribehy, coz mi pro orotdoxniho fandu prijde zasadni. Samozrejme ze bych rad videl sedou druzinu ze severu nebo jsem se pozastavil nad tim, ze je gandalf s theodenem v edorasu v jednu dobu (po bitve v HZ). Ale nechaval jsem si to pro sebe a dokonce jsem schopen to od Jacksona vzit, ale nechapu proc se ty lidi chovali jak prasata. V tom filmu jsou nektere sceny presne podle knihy, ale kdyz se vam minutu pred tim nekdo smeje za zady, nemuzete si ji vychutnat. Jeste k tem vrahum: myslel jsem samozrejmne jak skrety tak i "ty dobre", chtel jsem naznacit to, co rika frodo samovi, a to ze ty haradsti nemusi byt nepritel, maji sve rodiny a jen kvuli tlaku od saurona jsou vyhnani daleko od svych domovy (parafrazovano). Proste jsem myslel, ze jsou ty lidi rozumnejsi, coz evidentne nejsou (urcite ne vsichny, treba ty podle tvych komentaru tady, nebo podle vsech textu jsi sice ortodoxni fanousek, ale ne hulvat).
Šarkan, přidáno 17.1. 2004 18:21:16
Videl sem vcera od 17:00. Jak sem ve 3/4 na 9 prisel domu sel sem si lehnout. Dneska sem skoro celej den uplne mimo. Naprosto me to dotalo! Jestlize prvni dva filmy byli moje nejoblibenejsi(ne nejlepsi), tak tenhle nejlepsi JE. Je to ta nejuzasnejsi, nejdojemnejsi, dechberouci, genialni podivana jakou sem mel tu cest kdy videt. Me se to zda uplne neuveritelny. Musim znovu a hodne rychle.
Mimochodem jak ste si urcite vsimli tenhle film si na 100% rika o extend. Ta hodina by mohla bejt tak akorat. Sem si uvedomil ze navrat toho ze vsech 3 knih obsahuje nejvic, a kdyz este prisali neco z 2 vezi...
Jinak sem si taky vsimnul takovi dost nepodstatny veci(nevim estli uz se to nerikalo). Uplne na konci to vypada jako kdyz odjizdi i Celeborn. A to by teda nemel ze.?

saschia, přidáno 17.1. 2004 18:18:12
Bellatrix: Sice v knihe o tom nie je zmienka, ale museli sa predsa nejako vyvijat, pretoze sa nemohli narodit s dvadsatrocnym ksichtom a ostat tak naveky. Sice sa na nich vek prejavoval inak, ale musel sa. Takze ja to chapem tak, ze Arwen urcite starla elfskym sposobom, ale velmi pomaly a kedze Aragorn zil nejakych par sto rokov a Arwen par tisic rokov (cisla si nepamatam ale verim ti), tak za jedho zivota sa ani to elfske starnutie nejako extra prejavit nemohlo.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 17.1. 2004 16:53:33
Arnes: bohužel z časových důvodů jsem nemohl na Conu s ostatními. Ale jejich chování chápu. Jsou to, z velké částí, "ortodoxní" fanoušci knihy... proto někdy asi velmi silné reakce na zásadní změny proti knize. A tleskání vrahům? Nevím, na to se ještě zeptám... to mi zní více než divně
Redeemer, přidáno 17.1. 2004 14:32:00
No tak sem to uz taky konecne videl .......ze zacatku sem se nemohl sladit s filmen a byl sem nervozni takze nocni vilodeni v osgiliathu ve me moc emoci nevyvolavalo a zacinal sem bejt zklamanej ,ale vse se zmenilo jako mavnutim kouzelneho proutku ve chvili kdy se Faramir vydava opet dobyt Os.. od te chvile sem sedel jako zarezanej a pri utoku Rohiru me solidne mrazilo v zadech a sviral se mi zaludek. No jinak to nema cenu moc pitvat protoze vsechny super sceny ste tu uz rozpitvali. Jen bych jeste hodne vyzdvihnul prilet orlů .... to sem ani necekal ze tam bude a kdyz se pustili do tech potvor tak si muj mozek musel jit dat studenou sprchu. No zkratka se mi to az na zacatek DOST libilo a urcite pudu jeste aspon 2x.
Arim, přidáno 17.1. 2004 13:13:28
Kdyz sly titulky, nevedel jsem co rict. Dokocne tekly slzy!! Film cislo jedna...
Nellinor, přidáno 17.1. 2004 12:54:36
Byla jsem na půlnoční a tak jak jsem byla loni zklamaná z filmu, ale nadšená z průběhu premiery, kdy všichni seděli a ani nedutali od začátku do posledního titulku, tak mám letos pocity přesně opačné. Film se mi moc líbil, i když některé momenty které mě při čtení dokážou dohnat k slzám trochu ztrácejí na síle. Ale jiné jsou oproti knize zvýrazněny (jako úchvatné zapalování gondorských majáků). O tom už ale psal Belcarnen. Chování publika mě celou dobu tak otravovalo, že jsem z mnohých scén téměř nic neměla. Neustálé šustění popcornu(nemluvě o jeho zápachu), stupidní poznámky a chechtání nejen pubertáků ... pokud se chci najíst a poklábosit, tak jdu snad radši do hospody než do kina. P.J má ale můj obdiv už jen za tu odvahu pustit se do něčeho takového. Ještě nám může natočit Hobita a pár příběhů ze Silmarillionu a může odejít do důchodu :)
f_plech, přidáno 17.1. 2004 11:39:46
2 Grands-Pas:
kliidek. To se mohlo stat v kteremkoliv kine v republice.

Love horse, přidáno 17.1. 2004 11:03:25
Tak jsem včera přišla z filmu a měla dost smíšené pocity...
Někdy se mi zdálo, samozřejmě, že LOTR je stále mým nejoblíbenějším filmem, že poslední díl jakýmsi zvláštím způsobem "těží" a spoléhá se na předchozí dva díly.
Taky tam podle mě někdy bylo až moc efektů, hlubšího pochopení příběhu jsem se dočkala skoro až na konci...
Je to totiž strašně "skličující"...
Musim se zase přiznat na rovinu, že jsem se v závěrečné scéně neubránila slzám...:-)

Jinak gratuluji, tento díl se dá nazývat "vyvrcholením celé trilogie", ale stejně nám navždy v srdcích zůstane první díl, že?:-)

Jelikož první díl nasadil dost vysokou laťku hlavně pro smysl příběhu...
Je to také samozřejmě tím, že první díl byl oproti těm následujícím ještě docela v "poho." Žádné moc drastické scény a pod.

Ano, ještě mě dost dojala scéna, kde Galadriel pomáhá Frodovi...Po té špíně, strachu, bolesti, válce...na okamžik klid a pocit bezpečí a její nádherně usměvavé oči, které vám opravdu dodaly sílu...Obdivuji Cate Blannchett. A její nádherně usměvavé oči, které vám dokázaly po tom všem utrpení vehnat slzy do očí...

Tleskám, tleskám, tleskám... Toto je opravdu ZÁVĚR, jaký by si zasloužil každý film.

pedross, přidáno 17.1. 2004 10:59:01
To Alcronn:
Taky se toho nemuzu zbavit. Uz pri posledni pulhodine filmu jsem mel takovy zvlastni sviravy pocit, ale kdyz film definitivne skoncil, malem jsem se doopravdy rozbrecel. Neveril bych, ze to je mozne, ale je to tak. Bravo, pane Jacksone !!

Grands-Pas, přidáno 17.1. 2004 10:15:16

BOJKOT PALACE CINEMAS !


eneddurien, přidáno 17.1. 2004 10:05:45
*
rona, přidáno 17.1. 2004 9:16:42
Včera som aj ja konečne videla Návrat kráľa. Film bol veľkolepý, Odula hrôzostrašná, lúčenie dojemné. Dve veci mi však vadili:
1. Veliaci škret vyzeral ako z vykysnutúho cesta. Nemôžem si pomôcť, ale vôbec tam nezapadal - vyzeral nesmierne smiešne.
2. Aragorn, Gimli a Legolas dostali málo priestoru.
Ale inak to bolo super!

Aman, přidáno 17.1. 2004 9:08:12
Alcronn et all: Maraton všech tří dílů opakuje Palace Cinemas Nový Smíchov celý týden 22-28/1, FOTR 14.40; TTT 18.00; ROTK 21.30; cena 3x159,- Kč.
Arnes, přidáno 17.1. 2004 0:34:52
Zklamali jste me. Lide, co jste sli s TolkienConem do kina. Chovali jste se jak hloupy americani, kteri pri kazde utate hlave tleskaji vrahum. Vas smich pri rozdilech s knihou jasne signalizoval, ze "ja znam knihu, ten Jackson je uplne vedle, to preci melo byt jinak, budu se smat jeste hlasiteji, aby to vsichni vedeli". Byl jsem na pulnocni premiere a vychutnal jsem si ji mnohem vic, protoze tam nebyly ty rusive elementy. Tohle jsem od fanousku a obdivovatelu pana Tolkiena necekal. Bohuzel.
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 23:09:45
Alcronn: tuším, že maraton půjde v Palace Cinemas znovu od 22.1.
virtual, přidáno 16.1. 2004 22:06:50
ten film je dokonalost sama...
Alcronn, přidáno 16.1. 2004 22:06:01
Já mám taky zkouškový, ale tohle si prostě nemůžu nechat ujít, navíc už mám před sebou naštěstí jen 1 zkoušku, to se zvládne. Nejradši bych viděla v maratonu rozšířený verze, ale chtěla bych je vidět v kině, na plátně. No domácí kino - taky bych si dala říct, kdyby mi ho třeba někdo chtěl pořídit....(ale to už bych se od televize asi vůbec neodtrhla)
Darthie, přidáno 16.1. 2004 21:18:45
Jooo, na maraton bych sla! :-D

Akorat ze ted nemuzu, protoze mam zkouskovy... :-(

Darthie, přidáno 16.1. 2004 21:16:45
Viete co, uplne najlepsie je mat domace kino a vsetky tri rozsirene verzie. :-D

OK, OK, snivat snad mozem, nie? ;-)

Alcronn, přidáno 16.1. 2004 21:12:43
Ještě mám dotaz, nevíte jestli ještě hrají někde všechny tři díly jako maraton a popřípadě kdy a kde? Díky
Alcronn, přidáno 16.1. 2004 21:10:48
Tak už to mám taky za sebou, na web chodím pravidelně, i když jsem sem nikdy moc nepsala, ale teď už jsem to nevydržela. Návrat krále je naprosto fantastický, a neubírá mu ani to, že mi tam také pár věcí chybělo, asi jako každému - Eowyn a Faramir, Saruman, Vymetení kraje...V kině jsem kupodivu dokázala nebrečet, ale když film skončil, měla jsem zcela regulérní depku, která mě jaksi neopouští, a absolutně to nemůžu dostat z hlavy, jediné o čem přemýšlím je Pán prstenů, a kdy půjdu znova na Návrat krále. Nejlepších momentů bylo tolik, že si ani na všechny nevzpomenu, pro mě vždycky celému dílu dominovalo to opravdové přátelství mezi Frodem a Samem, jak se Samík dokázal obětovat, aby pomohl kamarádovi....něco úžasnýho, a ve filmu to bylo nádherný, mám totiž pocit, že v reálu to dneska už asi neexistuje.
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 20:41:05
Meresjeff: já si matně něco takového pamatuju (že zůstala Arwen prakticky stejně stará). Na konci je napsáno, že po jeho smrti jako kdyby zešedla a ztratila tu jiskru, kterou měla.

Saschia: Arwen vypadá ve filmu mladší než Galadriel, ale v knize o ničem takovém není ani zmínka. Všichni (Galadriel, Celebor, Elrond i Arwen) jsou popisování jako ani mladí, ani staří, bezvěcí. Jako někdo kdo má mladou tvář (bez vrásek), ale v očích a výrazu tváře tisícileté zkušenosti. (Mimochodem, Arwen bylo 3000 let)

Bombur, přidáno 16.1. 2004 18:48:42
Ten film jsem viděl v Cinestar v Ostravě byla to premiéra a neměla chybu.Ta bytva o Minas Thirit se musí vidět a slyšet podle mně to byl jeden s nejlépe natočený filmů.
Avern, přidáno 16.1. 2004 18:31:30
Tak viděl jsem, nadšený byl jsem, pobrečel jsem... PARÁDA!!! Úžasný... jenom je škoda že ne delší nemůžu dočkat na DVD... :-(
Gorthaur, přidáno 16.1. 2004 17:33:20
To Sméagol:
Jsem hodně silná nátura, ale měl jsem namále.To víš,to bílý plátno po těch dojemnejch scénách tak bije do očí. To je v tom filmu asi dělaný schválně, aby divák uronil o nějakou tu slzu navíc:).

saschia, přidáno 16.1. 2004 17:02:28
Meresjeff: POkial som knizku pochopila sprvne, tak Arwen nezacala ani starnut ani podliehat chorobam - len uz priste nemohla odist na Zapad a aj ked umrela nesla do Mendosovych sieni ale tam kam smrtelnici (cize nikto nevie kam...).

Inac to pribuzenstvo Arwen a Aragorna je predsa len trosku vzdialenejsie - ved kolko generacii preslo na Numenore a neskor v Stredozemi ... ;-) Takze (pra)x-teta

Gorthaur, přidáno 16.1. 2004 16:36:26
Totálně bezvadný dílo. P.J. je opravdu king a zaslouží si poctu nejvyšší. Jestli Návrat krále nedostane oskara, tak si budu myslet, že ta jejich komise je jen banda tupých skřetů. Ve filmu mně však pár scén chybělo, ale to se dá přežít, protože už za rok tu máme nesestříhanou verzi(snad to zas nebudou špatný výlisky, jako u dvou věží, které se na našem Sony přehrávači. No ale zpět k filmu. Musím velmi pochválit hudbu, stejně jako u předchozích dílů je i tady nepřekonatelná. Bez ní by byl LotR o takových 20% horší. Byl jsem na půlnoční premiéře ve Špalku a jak jsem očekával, bylo tu pořádně nacpáno. Bohužel přišlo docela dost pubertálních šašků, kteří v průběhu filmu měli několik pitomých poznámek a mysleli si jací jsou frajeři. Proč tam vůbec lezli, když to prožívají jak koza pastvu. Když už jsem v tom kritizování, tak si postěžuju na popcorn. To chřoustání docela narušuje atmosféru filmu. I přesto to byl nejlepší film co jsem kdy viděl. Budu se držet tradice. Jedničku jsem viděl 10x, dvojku 13x, tak na trojku si zajdu alespoň 16x. Všem, co to ještě neviděli přeju co nejlepší zážitky a žádný pitomí puberťáky:).Nazdar všem Tolkienofilům
Merlkir, přidáno 16.1. 2004 16:34:50
No.
Je to skvělý film. Při útoku rohanských mi tekly slzy a tak se mi třásly nohy, že se chlápek vedle mě díval, co tak dupu. ;))
Jinak lidi byli docela v poho. Jednou pípaly hodinky, sem tam nějaká vtipná poznámka, ale když jsem při titulcích začal tleskat, tak se většina i přidala..

Meresjeff, přidáno 16.1. 2004 16:11:00
saschia: já jsem nemyslel stárnutí elfů, ale stárnutí elfů, kteří si vyvolili smrtelnost-> to jest i postupné lidské stárnutí a nemoce.
jinak samozřejmě elfové stárnou nepatrně-> vždyť Arwen je vlastně Aragornova prateta :-)))

KAO, přidáno 16.1. 2004 15:36:54
Return of the King je velkolepý film. dopolední premiéru jsem si pěkně užil. Film už jsem viděl 8. 1. 2004, z cédeček, což zážitek rozšíří ale ubere na překvapení. Prostě jsem to už nemohl vydržet. Přeji všem pěkný filmový zážitek
Nelenya, přidáno 16.1. 2004 15:21:18
prostě dokonalý, co si budem říkat...
saschia, přidáno 16.1. 2004 15:16:35
Meresjef: Oni elfovia tusim pomalicky dospievali (ved Arwen vyzerala mladsie nez Galadriel, ale len mierne), takze za tych zvysnych 180 rokov ci kolko zil Aragorn moc zostarnut nemohla - ved uz pri prvom stretnuti s nim mala par storoci ak nie uz to tisicrocie za sebou.
Farog, přidáno 16.1. 2004 15:15:51
Neithan: Denethor si nestěžoval že Theodén nepřijel ale že se paktoval s Aragornem.
Meresjeff, přidáno 16.1. 2004 15:08:32
to Belatrix: Nevím jestli Arwen zůstala mladá a pak najednou zestárla.Pravděpodobně stárla mnohem pomaleji.Když vezmu paralelu s Elrosem,praotcem Númenoru, který si taky vyvolil smrtelnost, tak ten žil okolo 500 let. (ty údaje berte s rezervou-> v práci nemám knihu ani dodatky:-))
Jinak film byl naprosto úchvatnej, bez hluchých míst.Samozřejmě hroznej Denethor, ale tady si nechávám rezervu až po rozšířeném DVD, protože stejně tak jsem byl loni překvapen z Faramira.Nicméně když jsem četl knihu, tak jsem měl z Denethora stejně pocit, že je to psychopat, takže mě toto ztvárnění ani moc představu nenarušilo.
Ale Gandalf se opravdu chvílemi choval jak "Viktor Čistič" pro nového krále Aragorna.Holt už asi ztratil trpělivost s tou lidskou rasou .....

Farog, přidáno 16.1. 2004 15:01:29
Já sem byl v Palace Cinemas v 15:30.
Vedle mě matka s dceruškou (výhledově tak 11 let) a na druhý straně parta puberťáků.
Zhruba v polovině filmu dostala matička záchvat rýmy, ale bylo jí blbý vysmrkat se na plné kolo a tak asi 5 minut (!) pomalu posmrkávala. Bylo o asi to nejlepší co mohla udělat, ale já sem ke své smůle seděl asi 2 metry od ní.
Když pominu že asi 5x za film (až po zničení prstenu) lidi vstávali a brali si bundy tak si puberťák č.1 vedle mě během šedých přístavů, té nejemocionálnější scény ze všech, vytáh mobil začal někomu volat že přijde asi o deset minut později než plánoval.

saschia, přidáno 16.1. 2004 14:54:07
Olga - no ono to je totiz tak, ze Erlond a jeho brat boli detmi Luthien a Berena, cize elfky (ktora bola vlastne zpolovice Maya) a smrtelneho cloveka. Takze si mohli vybrat, ci chcu byt ludmi alebo elfami. Elrondov brat (ach ta moja skleroza - ako sa volal) zvolil smrtelnost a jeho potomkami boli Numenorejci, z ktorych pochadzali krali Gondoru a hraniciari. Elrond sa rozhodol byt elfom, ale jeho potomstvo (cize aj Arwen) museli volit tiez a ked Elrond opustil Stredozem, odist s nim, alebo ostat a byt clovekom (do istej miery - uz nemohli odist na Zapad). Arwen volila podobne ko Luthien, obetovat svoju nesmrtelnost pre lasku. Preto si myslim ze je dobre, ze je vo filme viditelnejsia ako v knizke - o jej pribehu a jeho pozadi sa dozvies najma z Dodatkov, Nedokoncenych pribehov a Sillmarilionu.
Fleur, přidáno 16.1. 2004 14:24:22
Super film!
Dost mi tam ale chybali niektore sceny ktore objasnovali dej - napr denethor a plantir, houses of healing... Uz sa tesim na rozsire ne DVD!!!
PS: pozdravujem osobu co mi cely film kopala do sedadla

Neithan, přidáno 16.1. 2004 13:44:59
Nevim co si o tom mam myslet.Celkove byl film OK ale ty zmeny proboha!!!Co ten Denethor?Uz to jak jedl(prase zere lip).Nevim proc nechtel zapalit majaky a pak si stezuje ze Rohirove neprijedou.Pak sem ale myslel,ze spatne vidim.Gandalf si prijde a primo pred Strazci citadely naferovku ztriska Denethora holi!!!Co to ma bejt?A nakonec ho jeste Stinovlas nakopne a tim ho shodi na horici vatru!Vzdyt ho tam vlastne zabili oni!A pak Gandalf kouka jak horici Denethor utika a v klidu si rekne:takhle odchazi Spravce Gondoru.Ty schody k Cirith Ungolu zase vypadali jak horolezecka stena.Tam by Frodo nikdy nevylezl.A to ze skret kterej velel Morgulsky armade(predpokladam ze to byl Gothmog) vypadal jako prasobuldog snad ani dodavat nemusim.Ale zato se mi hodne libilo Minas Morgul a krik nazghulu.Taky prijezd Rohiru byl super.Ale kde sakra byly Vychodnani a Jizani,kdyz nepocitam tech par Haradskejch co se houpali na Mumacich?Nektery pridany sceny tam vubec nemusely bejt a misto nich tam mely bejt ty co vynechali.Tak me sice bolela poradne prdel ale za ty 3.5 hodiny se mi zdalo,ze se celkem nic nestalo.Taky sem myslel,ze ta bitva bude delsi.Ale jinak sem celkem rad,ze sem to videl.
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 13:20:36
Mimochodem, není někde v dodatcích náhodou to, že Aragorn na smrtelné posteli říkal Arwen, že by ještě mohla jet na západ? A ona mu odpovídá, že pro ni už není taková volba? Je možné, že teoreticky by nemusela zemřít, kdyby nechtěla, protože by nestárla, ale pointa je v tom, že ona si to kvůli němu vybrala, vlastně chtěla zemřít. Kdyby byla hnuska hnusná a cynická, třeba by mohla ještě potom odjet :)
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 13:17:43
Olga: já taky nejsem moc odborník, ale už jsem si leccos přečetla (na různých fórech od lidí, kteří mají Tolkiena v malíku). Jak je to po smrti s elfy, kteří se rozhodli pro osud lidí, to nevím, ale myslím, že je čeká osud lidský. Každopádně by asi nebylo možné, aby si elf vzal člověka a přitom nezvolil osud lidí. Možná by ho Valar prokleli :o) A docela nesouhlasím s tím, že by Arwenin osud byl čistě v tom, jestli odjede nebo neodjede. Ve filmu je to prezentováno tak, že z ŠP odjela poslední loď, ale my víme z knihy, že to tak není. Ještě nejméně Legolas odjel později, a možná mezitím Sam, Celeborn nejspíš. Taky se neví, co Elrondovi synové. Nesouhlasím ale s tím, že to, že s Elrondem neodjeli hned, by automaticky znamenalo lidskou smrtelnost. Není to o odjezdu, ale o osobním vnitřním rozhodnutí. Předpokládám ale, že kdyby Aragorn padl v bitvě o MT, mohla by Arwen ještě odjet a ponechat si život elfů - myslím, že to její rozhodnutí muselo být nějak oficiálně potvrzeno (v jejím případě sňatkem), ale to už je spíš můj dohad. Každopádně podle knihy zůstala mladá až do Aragornovy smrti a teprve potom odešla do Lórienu a tam zemřela, ovšem vlastní volbou (stejně jako Aragorn zemřel vlastní volbou, což je dar, který dostali jen lidé, elfové ne).

Uf, doufám, že moc neplácám :)

lomikarka, přidáno 16.1. 2004 12:55:52
film se mi moc líbil, ale je to smutný, že to končí ... :)) bylo to silné, můj pocit je .... prostě líbil se mi ten "důraz" na osobnosti postav, jak to říct, ukázaly nám něco více ze sebe
argonantus, přidáno 16.1. 2004 12:11:58
Kdybyste toho [úžasného Zemka ze SME hledali, je na
http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=1231859
a je to fakt hustý

Eowynn, přidáno 16.1. 2004 11:46:42
Naprosto stejnou zkušenost jsem měla já včera ve Village Cinema Anděl - nějaké dvě kr... ( a to je ještě dost slušnej výraz) celej film chechtaly jak praštěný. Já je asi 2x okřikla a pak jsem to vzdala, jinak bych z filmu neměla vůbec nic. Ještě že jdu v soboru znova. Dneska jsem v práci úplně mimo, bloudím myšlenkama ve Středozemi....
růža, přidáno 16.1. 2004 11:40:41
Azirafal: pod to bych se podepsala. V Hostivaři nikdo netelefonoval, pokud vím, ale jeden hošík se coural na záchod, akorát když skřeti zajali Froda. Taky slušný výkon.
Jinak v Hostivaři se netleskalo. Původně jsem si říkala, tak to začnu já, ale když všichni vstávali a odcházeli, tak by to nějak ztratilo to kouzlo, na konci titulků už nás tam zbylo asi tak do deseti lidí. Jinak začátek závěrečných titulků je nádherně zpracovaná, měla jsem pocit, jako by mě ty oči propichovaly.

Olga, přidáno 16.1. 2004 11:33:09
to Grands-Pas: Díky za odpověď. To znamná, že pokud by neodjela s tatínkem, nemohla by zůstat elfkou? Prostě samotný fakt, že zůstala, znamenal, že se stala člověkem?

A to, že bude muset takhle volit (že kterej elf neodejde ze Středozemě, tak ten přijde o kejhák - výhledově) věděla už v prvním díle na tom mostě? :-)

Azirafal, přidáno 16.1. 2004 11:32:13
Tak se mi zdá, že všichni máte docela otřesné zkušenosti s otravnými diváky. Mě hrozně štvalo puberťácké řechtání při vážných scénách, při Šedých přístavech začal někomu zvonit mobil a mám pocit, že někdo během filmu dokonce telefonoval!!!! V kinech by měli udělat promítání pro SKUTEČNÉ fanoušky, kde by bylo zakázáno jakékoli jídlo, mluvení, zvonění a odcházení při titulkách! Na druhou strano jsem poprvé zažil, že po skončení filmu lidé tleskali!

Grands-Pas, přidáno 16.1. 2004 11:28:02
Olgo, jak aspoň já to vidim: Ve filmu je toho hodně nedořešeného. Arwen, dokud Elrond dlel ve Středozemi, žila životem Eldar. Při jeho odjezdu měla volit, s jakým plemenem chce být souzena - jinými slovy volit Aragorna nebo Elronda. S Aragornem to bylo něco jako ve filmu Jak utopit dr. Mráčka.
Ale potom měla umřít až když ztratí vše, co svou volbou získala. Osud lidí po smrti není nikde vyřčen jasně. Možná mají zvláštní sály v Mandosu, nebo prostě opouští Ardu úplně (ne však Eä).
Ale každopádně si nemohla pár let (asi 125) užívat s Aragornem a pak prostě odjet.

Olga, přidáno 16.1. 2004 11:17:22
Bellatrix, zaujaly mě Tvé úvahy o smrti ve Středozemi. Nejsem žádný dřevní fanoušek LOTR, a proto mám v tomhle trochu zmatek. Pokud jsem správně pochopila Silmarillion, lidé jsou smrtelní, elfové také (třeba v boji nebo dobrovolně), ale místo jejich posmrtného života se liší. Proto se také Arwen rozhodla pro lidský osud - ne jen kvůli těm pár desítkám let života, ale hlavně kvůli té dlouhé době potom, kterou by měla strávit bez Aragorna. Dá se to tak říci?

Jenom kvůli pozemskému životu přece nemělo smysl se elfího stavu vzdávat - žila by prostě s Aragornem, dokud by dýchal, nevadilo by, že ona je elf. Tohle mi ve fimu přišlo trochu nedořešené - tam to vypadá, že volba lidského života je nutná pro to, aby se mohli vzít.

Grands-Pas, přidáno 16.1. 2004 11:16:29
Wow!!!!!!!
Nebudu pět ódy, to je zbytečné, ale:

"THE WORLD´S CHANGED!"

Byli jste taky někdo v Palace cinemas Nový Smíchov od 16:30? - Stala se tam nehorázná věc: Při Pipinově přísaze se dvakrát "trhnul film" a byla pauza. Nechci být zlý, ale:
BOJKOT PALACE CINEMAS!!!

Všem přeji úspěšné zvládnutí náv ratu do současného nereálného světa..

růža, přidáno 16.1. 2004 11:06:14
Včera.... Vůbec jsem na dnešek nemohla spát, moje pocity se asi dají těžko vypsat. Bylo mi na konci filmu tak hrozně, že jsem ani nemohla brečet. Celé kino si utápělo v slzách a já tam seděla a bez dechu zírala na plátno. Pořád mi to přijde neuvěřitelné, od těch prvních záběrů před dvěma lety, jak Gandalf přijíždí do Hobitína a děti volají jeho jméno ....až po Minas Tirith, které ve filmu opravdu vypadá jako ve skutečnosti (v té mojí tedy určitě). Těžko ještě někdy zažijeme něco podobného.

No, ještě bude Ext. takže úplně nezoufám. Ještě jeden zážitek jsem měla: už chápu, jak je někdo schopný utratit celé jmění za domácí kino. (nemyslím 50cm televizi a repráky okolo :-)Včera vedle mě seděl párek, zřejmě matka a dospělý syn. Ona patrně vůbec netušila na co do kina jde, takže ji syn celý film poměrně hlasitě rádoby zasvěceně vysvětloval co se na plátně dějě!!!!! On byl ale taky boží, protože od samého začátku se hlavně těšil "co zase bude dělat Legolas". Prostě strašné, kdybych si mohla vzít dovolenou, bývala bych šla na půlnoční, protože tohle bylo prostě hrozné.

LeeLoo, přidáno 16.1. 2004 10:59:42
Ještě teď jsem z toho mimo. Je to to nejlepší, co jsem za dlouhou, dlouhou dobu viděla a obávám se, že to jen tak něco nepřekoná.
Prožívala jsem to naprosto - uháněla jsem pláněmi Pelennoru a řvala "Death!", pomáhala světlu hvězd odhánět Odulu, plakala se Samíčkem, chtěla uškrtit Gluma, srdce se mi zoufale svíralo při Faramírově jízdě smrti, propadala jsem beznaději při obraně Minas Tirith a po hlavě se vrhla do útoku u Černé brány "for Frodo" a nakonec jsem jásala při Aragornově korunovaci a odjela lodí na Západ...
Ještě teď mi běhá mráz po zádech a při vzpomínkách brečím jako želva...hudba naprosto dokonalá...akce zběsilá...ještě že jdu zítra znovu...

Aman, přidáno 16.1. 2004 9:45:36
Asi už to tu bylo, ale pro jistotu: těm, co se líbila hudba doporučuji navštívit http://www.moviemusic.com/mb/Forum1/HTML/012207.html kde je dobrá analýza jedntlivých tracků. Tak se vám při poslechu lépe vybaví to, co doprovázejí ve filmu.

saschia, přidáno 16.1. 2004 9:07:55
Pandora: Ja som tu knizku citala v anglictine dvakrat, ale naposledy tak pred rokom a doslovne si veci nepamatam. Takze konkretne silver glass mi nic nehovorilo. A ako som povedala, o pesnicke som si myslela ze je o Frodovom odchode na Zapad, ale on aj v skutocnosti o smrti. Tak ma v tej suvislosti napadlo, ci odchod na Zapad nie je len inou formou smrti...
Conina, přidáno 16.1. 2004 8:26:10
Tak vcera se to stalo... doted nedokazu najit vhodna slova, ktera by popsala, co jsem videla, prozila, citila... snad az to uvidim podruhe, potreti, budu schopna nejake souvislejsi uvahy :-)
Jen jedno ted vim jiste - bylo SILENE moc kratky.... na zacatku jsem se nadechla a v Sedych pristavech jsem zjistila, ze jsem zapomnela dychat... hodne jsem brecela, bylo to jako louceni se s blizkymi, ktere jsem znala a milovala...

Soma, přidáno 16.1. 2004 8:16:47
Vcera v 19.30 se naplnil ten silenej cas cekani...PJ nezklamal ani vterinove, byla jsem v soku, moc jsem plakala a doted placu. Nemam slov, ktera by to vsechno vystihla. Vstrebavam, a zitra jdu zase a pak jeste mockrat. Nejsilnejsi co jsem kdy videla a citila. Nemuzu se vzpamatovat....
Lenka, přidáno 16.1. 2004 7:54:46
Mindë:Cinestar opět nezklamal a narval mezi to čtvrt hodinovou přestřávku!!!!!
To bylo taky to jediný, co mě znechutilo.
Jinak nemám slov, ještě vše vstřebávám a rozhodně musím jít zas a zas a zas...
Už teď se děsně těším na ext. to bude určitě ta největší bomba ze všech.

Darthie, přidáno 16.1. 2004 1:26:04
Jo, a jeste jsem zapomela: Velmi mily byl i Arwenin flashback do budoucnosti a maly Eldarion. Zlateee! :-D
Darthie, přidáno 16.1. 2004 1:24:53
Oi! To jsem se rozepsala... ;-)))
Darthie, přidáno 16.1. 2004 1:24:29
PETER JACKSON JE GOD.

Ne, moment, to neni dobre. J.R.R. TOLKIEN IS ILUVATAR - PETER JACKSON IS MANWE. :-D :-D :-D

Prave som sa vratila z kina.

*hlboky nadych*

A bylo to fakt HUSTYYYYYY!!! :-D Uplna nadhera, fantasticke! Nenachadzam vhodne superlativy. A mali ste pravdu s tymi kapesnikmi, sice som ich nepotrebovala, ale stejne jsem brecela... Nejdriv proto, ze me boleli oci kdyz jsem prakticky cely Pelennor ani nezmurkala, no a potom ten srdcervuci zaver (teda, nieco z neho, nie vsetko).

ZAPORY:
- Denethor - vynikajuco zahrany, ale nie celkom dobre napisany. Ked sa tam furt napchaval, pripadal mi ako nejaky sedlak a nie ako Spravce Gondoru ktery ma v sebe Numenoreansku krv.
- Upalenie bolo sice efektne, ale ten pad zo skaly bol az trochu moc. Moc mi tam chybel palantir. Takto to vyzeralo ze Denethor byl silenec uz od pocatku, a on vlastne jen byl ovplyvneny Sauronem. No, skoda, protoze John Noble byl fakt dobry.
- Chybajuce Houses of Healing. Viem ze budu v rozsirenej verzi, ale stejne to vypadalo trosku blbe kdyz Faramira jeho kun dovlekl do Minas Tirith polomrtvyho, pak ho temer vlastni otec upalil a pak... nic. Pak nic. Dlouho nic, a az na korunovaci ho vidime zivyho a zdravyho. Hm.
- Ta nadherna romance medzi Eowyn a Faramirom nahustena do jedineho pohladu pocas Aragornovej korunovacie. A pritom jejich vztah je jednou z mych oblibenych casti knihy.
- Setkani Aragorna a Arwen pocas korunovacie. OK, dokazala by som prehltnut ze filmari spojili korunovaciu so svadbou, ale to, ako sa na seba vrhli v style "hura, konecne mozeme!" bylo hrozne hollywoodsky komercni. Totalne to znicilo jak dustojnost Aragorna tak dustojnost Arwen. No a ten potlesk (este aj od Elronda!!!) byla posledni kapka.
- Zadny Saruman, no ale s tim jsem se smirila, protoze vim ze to bude na rozsirenym DVD. ;-)
- Frodo posila Sama domu - proboha prooooc???
- Tohle je jenom detail ale prece: Proc Gandalfovi tu korunu podal Gimli a ne Frodo? Nevidim smysl tyhle zmeny oproti knize.
- Merry hned spoznal Eowyn. Bolo to sice uplne ocividne nam divakom, ale nemuselo sa to zobrat ako uplna samozrejmost.
- A to uplne nejhorsi: Blbi divaci co furt zrali popcorn a rehtali se v tech nejnapinavejsich a nejsmutnejsich scenach!!! A vedla mna nejaka krava, kdyz se Sam vratil domu, rekla "Jezis to jeste neni konec?" Ja bych ji zabila! X-( X-( X-( O jak vam zavidim, kdo jste byli na pulnocni premiere, tam urcite byla vetsina poctivych tolkienovcu ktori vedia ako sa maju pri filme spravat...

KLADY:
- Sam!!!! :-D Sam byl proste nejlepsi, a vubec by jsem se nedivila kdyby dostal nominaci na Oscara (no ale jak zname tu blbou Akademii tak nic nebude). Kdyz ho Frodo poslal domu, temer jsem brecela, ale dostal me zaver v Orodruine.
- Gollum! To si myslim ani nepotrebuje komentar, Gollum je proste fantasticky, jak v TTT tak v ROTK. MOC se mi libila uvodni scena se Smeagolem a Deagolem. Presne tak jak jsem si to predstavovala! :-D
- Jsem rada ze tam byly ty tri zname elfske vyroky: "Aiya Earendil elenion ancalima!" "Onen i-Estel Dunedain, u-chebin estel amin." "Et Earello Endorenna utulien. Sinome maruvan ar Hildinyar penn' Ambar-metta." - libilo se mi jak to Aragorn zazpival, bylo to zvlastni, ale hezky.
- Faramir. Taky jedna z nejlepe zahranych postav. Kdyz odchazel od Denethora, temer jsem brecela. :-(
- Pippinovo a Merryho uvitani Rohancu v Orthancu. Naprosto dokonale!!! :-D
- Gimliho hlasky. O tridu lepsi nez v TTT. Vtipne bylo kdyz zase soutezil s Legolasem kdo zabije vic skretu, ale nejlepsi bylo kdyz Legolas zabil olifanta, a Gimli rika "No, ale stejne tento plati jen za jedna!" :-D A super bylo taky "Obrovska presila... Miziva nadeje... Tak na co jeste cekame?" Cool!!! :-D
- Shelob. Teda po cesky Odula. Byla dokonala! :-D Vubec jsem se nebala, ale bylo to super. Az na to, ze ked bodla Froda zihadlom, tak sa polovica kina zacala rehotat nad Frodovym vyrazom. X-(
- Bitva na Pelennor Fields. Hustyyyyy! Ale mozna byla trosku moc dlouha. Ale to mi az tak nevadilo. :-D
- Frodo na konci cesty. Elijah Wood se prekonal. Zapas s Gollumem byl nejlepsi!
- Hudba, hudba, a jeste jednou hudba. Skoda ze za to nemuze Howard Shore dostat Oscara, protoze tohle je jednoznacne nejlepsi hudba ze vsech tri filmu (no, Spolecenstvo bylo taky moc dobry...).
- Pippin a Merry. Teda Pippin byl lepsi, a jeho postava byla MOC DOBRE zvladnuta.
- Gandalfov rozhovor s Pippinem o posmrtnem zivote. Az se mi slzy tisly do oci. Dojemna scena, hlavne kdyz si clovek uvedomi ze to jsou vlastne Gandalfovy (Olorinovy) vzpominky na Aman. :)
- Celkovy dojem z filmu. Hodne Tolkienovske, i kdyz mozna Spolecenstvo bylo lepsi adaptaci knihy. Ale film se mi opravdu moc libil a uz se tesim az ho uvidim zas. Inac, ja som na nom bola v multikine Ladvi a zadne technicke problemy nebyly. Asi jednou nebo dvakrat bylo jemne poznat ze se menil kotouc, ale nebylo to nic vyraznyho. Film byl proste nad me ocekavani. :-D

No a ted se muzeme zacit tesit na Hobbita! :-D

P.S.: Hned zitra jdu kupovat soundtrack!!! :-D

jimy, přidáno 16.1. 2004 1:01:01
Tak pred pul hodinou sem se vratil z kina a nevim vubec co rict, protoze ohromujici a uzasny se mi zda malo. Ten zazitek se stejne neda popsat slovy. Do tedka jsem si myslel ze v se v kine nerozbrecim. Hudba je genialni, sceny ktery tam nejsou ani moc ocividne nechybej. Myslim ze si budu muset hned zitra sehnat RotK na cedecku. No dneska asi moc neusnu...
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 0:31:01
k Into the West a Gandalfově řeči o tom, co je "po smrti":
nemyslím, že by to ve filmu mysleli tak doslova. Gandalf se po smrti jako Maia nejspíš dostal na Valinor (?), stejně jako se tam dostávají elfové (i když ti jdou do síní, těkžo říct, co vidí z krajiny). Kažopádně Pipin, jako příbuzný lidem, jde někam jinam, nakolik jsem pochopila Silmarillion a osud lidí. Pochybuji, že by Gandalf věděl, jak to tam vypadá, spíš o tom mluvil jako o svém zážitku. Ta slova jsou samozřejmě v knize jako popis Frodova příjezdu k Valinoru, ale myslím, že tím chtěli ve filmu hlavně tak nějak naznačit, že Frodo tím svým odjezdem jakoby zemřel - sice ne fyzicky, ale pro své přátele a pro Středozemi byl nenávratně pryč, jako po smrti. Takže ta písnička na konci je vlastně dvojsmyslná, mluví o odjezdu na západ, který je pro Froda jako smrt, a zároveň pro různé bytosti skutečným místem posmrtného života (i když Pipina by se to netýkalo).

tumithak, přidáno 16.1. 2004 0:06:01
Hmm, neodolal jsem nutkání a tu recenzi na www.sme.sk si přečetl. Doporučuji všem masochisticky založeným, dočíst ji do konce chce silnou vůli. Udržet se a do reakcí napsat alespoň trochu slušná slova se blíží umění nemožného...
Půlka, přidáno 15.1. 2004 23:27:03
Bel: Ty diváci, kteří se zvedají jakmile se na obrazovku napíše the end, mě taky naštvali :-) P.S. gartuluji za raní ČT1, perfekt, jen tu fantasy nacpat těm "normálním" krkem až do žaludku, aby pochopili, že i MY jsme vcelku normální...
Melkor: Hudba je opravdu okouzlující, už abych měla na soundtrack, ach jo...

Tak před hodinou jsem se vratila z kina. Byla to prostě nádhera. Dokonce jsem si jako bonus k filmu vyzkoušela vypustit nějakou tu krokodýlí slzu. Hlavně když Gandalf vysvětluje Pipinovi to Potom, bílé břehy (zřejmě Valinor, tak ještě si k tomu přimyslím Alqualonde a... jsem naprosto okouzlena), to bylo ale smutne, Gandalf vzpomíná na svou Minulost. Doufám, že si zítra o tom všem vydatně popovídám na TolkienConu.

Azirafal, přidáno 15.1. 2004 22:37:18
Jediný horší moment-potlesk po Aragornově korunovaci a následný potlesk při cucání s Arwen. Daleko víc by se mi tam hodilo nějaké "Hail to Aragorn the King!" Arwen už tam naštěstí moc není a navíc se její scény týkají i Andúrilu. Nejlepší-Pipinova píseň, Gandalf jede vstříc Nazghůlům, Sam bere na záda Froda, při tom všem jsem měl slzy v očích. Šedé přístavy nebyli vůbec dojemné, ale hrozně smutné. Odula zase není tak strašidelná, ale spíš děsivá. Reflektorové Oko není špatné, jak taky jinak ukázat, kam se dívá. Saruman chybí, ale hned na to zapomenete. Glum je pořádnej parchant. A Nazghůlové konečně křičí naprosto nesnesitelně! Rozhodně lepší, než Dvě věže, těžko to ale srovnat se Společenstvem.
Neja, přidáno 15.1. 2004 22:00:27
Anooo! Ted jsem se vratila z kina...nemůžu ze sebe setřepat ten zvláštní pocit...smutek..
FoSKo...jo oko jako světlomet ve věznici

Annaí, přidáno 15.1. 2004 21:55:47
Tak, a já už to mám také za sebou... a bylo to skvělé :-)))
Nemyslím, že takhle brzy dokážu vypsat své dojmy; jsem doslova ohromen, omámen, nemůžu se vzpamatovat, určitě půjdu znova a ne jednou...
Nevím, kdy mne to očarování pustí, ale musím to dostat ven, abych se vrátil zpátky do reality... Budu tomu pomáhat překladem přepisu i tohoto dílu, do něhož se pustím hned jak toto dopíši...

Lúthien, přidáno 15.1. 2004 21:55:27
Lidi sem otřesena,už nikdy nepolezu na žádný stránky,kde úplně nezasvěcenej člověk,píše že matrixy sou lepší než Pán prstenů(taky sem mu to v komentáři pěkně vytmavila:-))Fuj ještě teď mi je blbě:-)
FoSKo, přidáno 15.1. 2004 21:17:39
Davam tomu 100/100!

JEDINE, co se mi nak nezdalo. bylo misty az komicke Oko, ktere se hybalo tak nak divne.

Pandora, přidáno 15.1. 2004 21:08:53
to Saschia: vzdyt je to preci presny text z knihy! "... the grey rain-curtain turned all to silver glass and was rolled back, and he beheld white shores and beyond them a far green country under a swift sunrise." Bohuzel nemam po ruce ani ceske ci slovenske vydani, tak nevim, jak je tahle veta presne prelozena.

Jinak k filmu. Kapesnik jsem probrecela jen jeden, ale zato vydatne. Film je skvely, i kdyz obcas dost brutalne sestrihany, nemuzu se dockat te "spravne" (rozsirene) verze.

Lady of Ithilien, přidáno 15.1. 2004 21:06:13
Ak si xcete zdvihnúť adrenalín,xoďťe na www.sme.sk a prečítajte si akožerecenziu úplného debbila Borisa Zemka!
HOnya, přidáno 15.1. 2004 21:03:06
ted jsem se vratil. imho dobrej filmek ale este musim nechat uzrat dojmy nez z toho vyplivnu nejakou recenzi - nejvetsi ale opravdu nejvetsi zklamani = francouzak Arwen Aragornovi !!! po jeho korunovaci...
Lucille, přidáno 15.1. 2004 20:57:40
Ehhh, uz zase musim jit proti proudu :-). Nejvetsi problem vidim v tom, ze jsem jaksi nebyla vtahnuta do deje jako u predchozich dilu ( a R&R, mistre Belcarnene :-) ), takze jsem vsechno sledovala s dosti velkym odstupem a bez vetsiho dojeti. Dalsi problem tkvi v tom, ze myslim vzdycky na par veci najednou - pulku filmu jsem myslela na heliport na vrsku Minas Tirith :-D atd. Urcite pujdu jeste jednou, hlavne kvuli dvoum nadhernejm scenam, Pipinove pisnicce ( imho asi nejlepsi postava tohohle filmu ) s Faramirem a Majakum. ROTK mam z knizek nejradsi a asi jsem hold ocekavala moc...
Matt, přidáno 15.1. 2004 20:33:11
"Stojí to všechno za hovno"(řekl Palivec a měl pravdu(
Lúthien, přidáno 15.1. 2004 20:23:06
Já bych taky chtěla odpočítávat dny,ale v našem kině mají samozřejmě jen program na leden a vlednu Rotk dávat nebudou:-(,jak já vám závidim
Arwen-Undomiel, přidáno 15.1. 2004 20:19:02
Bylo to snad to nejlepsi, co jsem kdy videla! (300 vykricniku!) ale vazne... co jsem slysela, vsichni si stezuji, ze je tam moc zaveru... no to ja bych ten zaver naopak trochu rozvedla. vzdyt tamnebyla ani svatba Aragorna a Arwen! (teda pokud se za to nepocita to jejich setkani po korunovaci...) ale jinak az na ty zmeny, skvely!
Enja, přidáno 15.1. 2004 19:52:47
Úspěšně koupený lístky... krásný místa... neděle podvečer... začnu stříhat metr po půlhodinách:-)
morena, přidáno 15.1. 2004 19:39:59
Bel:Ty nemas srdce! My nestastnici tady upime a pocitame dny a ty si klidne napises, zes ROTK videl uz POTRETI!!!:o)))Bohuzel mne nenapada zadna dostatecna forma pomsty, takze ti budu muset nejspis odpustit...koneckoncu za tyhle stranky si to zaslouzis! :o)))
Lady of Ithilien, přidáno 15.1. 2004 19:39:59
Ja ten film milujem!!!Už sa teším na sobotu,ked to konečne uvidím v kine,ja to asi nevydržím!!!
Bellatrix, přidáno 15.1. 2004 18:59:41
Tak jsem tady vpravo hlasovala a dala jsem první možnost, i když mi trochu nesedí, že musím srovnávat se Společenstvem. Nějak nevím,jestli to úplně vystihuje, což ale nemění nic na tom, že ROTK opravdu je geniální. Viděla jsem to za dnešek dvakrát a zjistila jsem, že to, co mi napoprvé trochu vadilo, jsem podruhé už skoro nevnímala. A poprvé jsem byla drobet napnutí, kdežto podruhé jem se uvolnila a brečela jak želva :o)
Arnes, přidáno 15.1. 2004 18:51:19
A zustal mi jen listek v ruce a spousta krasnych vzpominek. Prvni dva filmy pro me byly ty nejlepsi filmy, co jsem kdy videl. O tom tretim se to rict neda. Nemam pocit, ze by to byl film, spis je to skutecnost, kterou bylo potreba vypovedet.
JVAc, přidáno 15.1. 2004 18:46:02
Bylo to naprosto skvělé. Pár maličkostí by člověk nemusel a jiné zas mohl, ale celkově výborné. Jsem hodně moc zvědavý na rozšířenou verzi na DVD. Vůbec se mi nechce po tom filmu pracovat :-) Nejradši bych si pustil hudbu vzal knihu a vyrazil znovu do Středozemě :-))
Nelenya, přidáno 15.1. 2004 17:25:17
Upřímně se mi tenhle díl líbil nejvíc. Jo, jasně jsou tam nějaký věci, který bych opravila atp., ale když to vezmu kolem a kolem bylo to úžasný. No možná na mě doléhaj ještě dojmy z dneška:o) Ten konec byl fantastickej.. ale vydržela jsem a oči zůstaly suchý. Naopak u Oduly zůstaly oči přivřený... se svou arachnofobií jsem si opravdu přišla na svý:o)
saschia, přidáno 15.1. 2004 16:51:31
Aman, Elmerien: Ja som si povodne myslela (na zaklade precitania knizky), ze Into the West je pre Froda o jeho odchode na Zapad. Len som nechapala co tam robi to strieborne sklo... Uz chapem. Sice to nie je v duchu toho, ako som pochopila mystiku Stredozeme podla Sillmarionu, ale krasne je to aj tak.
Aman, přidáno 15.1. 2004 15:55:35
To Elmérien a Saschia: Té souvislosti jsem si také všiml. IMHO není vlastně o smrti, je o tom, co po smrti pokračuje...
Elmérien, přidáno 15.1. 2004 15:41:02
Jo, Bele, gratuluju ke kulatému číslu! Díky za všech 500!
Elmérien, přidáno 15.1. 2004 15:38:54
saschia: no, taky mě to došlo. Into The West je vlastně o smrti.
saschia, přidáno 15.1. 2004 15:00:33
Belcarnen: Ja som si to uvedomila pri silver glass... Reku konecne chapem tu piesen asi kompletne...
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 15.1. 2004 14:30:25
saschia: jojo, White shores :)
saschia, přidáno 15.1. 2004 14:19:25
Neviem ci ste si to niekto vsimli, ale rozhovor Gandalfa s Pipinom o konci resp. zaciatku je o tom istom co piesen Into the West. Sakra, spomenula som si na to prave tot v robote s skoro som sa rozrevala. Keby okolo neboli kolegovia, tak placem jak male decko...
Elmérien, přidáno 15.1. 2004 14:18:31
Naprosto geniální! Návrat krále mě srazil na kolena. Spotřebovala jsem balíček kapesníků. Ještě teď mám myšlenky celý rozházený a mučím se posloucháním soundtracku. 3 a půl hodiny a uteklo to tak strašně rychle, nemůžu se dočkat rozšířený verze.
Minde, Eledhwen: Neumírejte ještě, přece o TO nechcete přijít. Středozem vás bude potřebovat:-)))

Pišta, přidáno 15.1. 2004 13:59:38
Bylo to úžasný! Spoustu scén jsem obrečela. Až po titulcích jsem si zjistila, že v kině je na padnutí. Klimatizace asi selhala? Doufám, že žádné kino nenapadne dělat přestávku. V neděli jdu znovu.
Scalex, přidáno 15.1. 2004 13:34:07
Dobré ráno na ČT s Belcarnenem je k sosnutí na http://www.dropax.cz/stuff/belcarnen.avi - má to 11 MB, trvá to 7 minut a obrazová kvalita je dost mizerná. Ale Belcarnena poznáte i uslyšíte, o to se bát nemusíte. 8^)
Jovenar, přidáno 15.1. 2004 13:15:09
Fakt byl krásnej, nejhezčí a nejdokonalejší film, kterej jsem kdy viděla, tím ovšem nechci říct že se mi Společenstvo a Dvě věže nelíbí naopak hlavně potom co jsem viděla oba rozšířené...úchvatné...Strašně se těším na rozšířenou verzi Návrat krále, doufám, že tam bude víc o Éowyn a Faramirovi a samozřejmě o Samovi a Frodovi..:-)))
Bidan, přidáno 15.1. 2004 13:05:53
Dnes v 0:00 zacal treti dil rok ocekavaneho dilka a za dobu 210min 40sec jsem dvakrat mrknul jen na zacatku a na konci jinak jsem cely film zhltal jednim dechem:-).Presto ze film byl vynikajici, uz se nemuzu docka na rozsirenou verzy,ktera snad bude doplnena o delsi pasáže z putovani Froda a Sama ktere mi ve filmu poctatne chybely, spolecne s navratem do Roklinky a jejiho vycisteni od "zlaku",tak jak to bylo popsáno v knize.
irvo, přidáno 15.1. 2004 13:02:56
Tak to je teda sila. Maraton v Bratislave bol super, ziadne skakajuce obrazy alebo vypadky zvuku - paraaaada. Uz sa zase tesim dnes vecer.
Altair, přidáno 15.1. 2004 12:26:20
Naprosto úžasné a krásné!!! Co scéna, to perla. Při Nazgúlech mi běhal mráz po zádech a trochu jsem se krčil, s rohanskými jsem jel tryskem v první linii proti hnusným skřetům, stál jsem na hradbách Minas Tirith a s Frodem a Samem jsem došel k Hoře osudu, abych na konci poklekl před čtyřmi malými hobity a jedním velkým režisérem!
Corwin, přidáno 15.1. 2004 11:59:37
Sakrys ja to Dobre rano nevidel:-(
Cryssa, přidáno 15.1. 2004 11:56:03
Teda Odula je skutečně enormně odporná. Hlavně když se chystá Froda kousnout, to jsem si málem nasr.... do gatí...
Aman, přidáno 15.1. 2004 11:12:57
Takže už jsem to viděl (a dospal se). Film je VYNIKAJÍCÍ. Nelze tak rychle srovnat myšlenky, jistě by se dalo o mnoha věcech diskutovat, mnoho věcí bude upraveno a doplněno v Ext., mnoho věcí dojde teprve po dalším shlédnutí filmu (mám už další troje lístky :-), ale už teď je to skutečně BOMBA!
Jinak byl jsem ve Slovanským, potíže kina a části lidí obdobné jak píše Bel: skákající obrázky, trhaný zvuk, občas nezaostřený obraz, někteří "diváci" chroupající popcorn, trousící se na WC (bodejť by ne po litru coly), komentující (šuškáním) ty nejúžasnější scény a odcházející, jakmile naskočily úžasné titulky s pozadím od A.Lee a znějící písní Into the West. Ale NIC z toho mi nezabrání říci: PJ, THANK YOU VERY, VERY MUCH!

saschia, přidáno 15.1. 2004 10:55:34
Tak mam po maratone. Super zazitok, vyborny zvuk, na piaty rad aj vyborny obraz. Jednoznacne to stalo za to. Co sa filmu tyka, prekvapil ma. Bol to zas iny styl, akcnejsi a s rychlejsim spadom (aspon myslim), a hoci som vedela co pride (jednak z knihy a jednak z webu), nebol problem ostat v napati ako dopadne vsetko co dopadne. Davam jednicku. Hoci, keby bol dlhsi a menej zostrihany, mohlo to byt sj ns jednicku s hviezdickou.
Hudsone, přidáno 15.1. 2004 10:53:36
No tak se koukam na reprizu dobreho rana na ctv2 a to neuhodnete koho tam nevidim .... gratuluju Belcarnene uz ses specialista na slovo vzatej!
Luciska, přidáno 15.1. 2004 10:21:23
Tri dil LOTRa je absolutne......, vlasne ani naznam slovo, kterym by se dal popsat dojek, kterej ve me zanechal. Puvodne jsem cekala, ze po prvnich dvou dilech budu usinat, ale po Navratu krale jsem nechtela odejit z kina!!! PROSTĚ PARÁDA :)
pedross, přidáno 15.1. 2004 10:16:16
Ja jdu zitra v 17:30 do Ostravskeho Cinestaru a asi uz to nevydrzim....Musim se nejak zabavit...asi si taky pustim FOTR a TT....tenhle tyden uz podruhe :-))
Lenka, přidáno 15.1. 2004 9:52:38
Mindë: Do Cinestaru jdu dneska v osm, sice do Budějovic, ale myslím, že je to všude stejný, tak dám určitě zítra vědět. Těším se jak ještě na nic...
rvi, přidáno 15.1. 2004 8:52:14
Lidi, nechte toho, nebo se neděle nedočkám...:-)
Melkor, přidáno 15.1. 2004 8:46:40
ROTK byl absolutně ÚŽASNÝ. Bitvy, Mordor, Odula, Hobiti... No prostě všechno. Nejlepší film, jaký jsem kdy viděl. A hudba. Ta je ÚCHVATNÁ!!! Když se Rohirové vrhnou na skřetí armádu u Minas Tirith, tak ječlověk úplně přikovanej do sedadla. NÁDHERA!!!
AsheneeX, přidáno 15.1. 2004 8:27:47
Jejda vypada to, ze skoro vsichni po vcerejsi premiere dospavaji. Ja spala kratce zato sny doopravdy staly za to. Film je uzasny. Akorat ja jsem stale jeste trochu mimo a neschopna popsat slovy, jak se po tom zazitku citim. Mam jedno velke ALE - bylo to strasne KRATKE a rozhodne pujdu jeste.
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 15.1. 2004 8:21:40
Uf, i potřetí to bylo super... teda bylo by super, kdyby v Palace na Smíchově ve všech sálech kde to jelo nepodělali projekci... skákající obraz, výpadku zvuku mezi jedntolivými díly (kotouči), děs a běs :-/ A pak taky ti "fanoušci", ta banda ignorantů co prostě chce být jen in a sebere se hned u titulků, začně hlučet, odcházet a otravovat ostatní, kteří právě ty titulky sledují a poslouchají závěrečnou píseň.
No a taky vytočí právě u těch záverečných titulků text dokonale vracející do reality o slevě soundtracku :-/

Corwin, přidáno 15.1. 2004 7:29:26
No ja nic nepodcenil a jdu teda dneska v osm vecer a v sobotu hned podruhy,aby toho nebylo malo:-)
Sasheenka, přidáno 15.1. 2004 7:26:59
Navrat krale byl uzasny, ale uz se nemuzu dockat prodlouzene verze, dost veci mi tam chybelo, tak snad to napravi.Doufam, ze se mi co nejdrive podari sehnat soundtrack....
Lara, přidáno 15.1. 2004 7:06:29
A já jdu AŽ v sobotu.Do hostivařského mulťáku za 99,-(prý je tam otevřený nějaký nový sál s ještě větším plátnem).
Therru, přidáno 14.1. 2004 22:27:45
Ahojky ludé, já vám tak neskonale závidím! Už už to vypadalo, že půjdu v sobotu a nic! Svůj den D si užiju až příští týden, hu! Ale nervózní jsem už teď; bude to historicky má první návštěva multiplexu...
Půlka, přidáno 14.1. 2004 21:19:27
Miláššku, to je hrozný viď, miláššku. Dali nám líštešky až na šítšek od štyř. Zlí oškliví lidiškové. "Vyplodáno," šíkali mi, "kupte ši šítšek od štyř", pošdě milášku, moč pošdě. Měli jšme je radši šakoušnout, še , milášku. Měli jšme je šakoušnout a všít ši líštešek šami. A uš bychom še ša chvíli viděli v klášňouškém, černém plátníšku. Glum. Glum
Lenka, přidáno 14.1. 2004 20:37:49
Lúthien: Plně souhlasím, teď bych taky nejradši bydlela v Praze, abych mohla jít na půlnoční, ale takhle si musím počkat do zítřka a jet do Budějovic. Děsně se těším.
Bel: taky gratuluju ke kulatému číšššlíšššku.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 14.1. 2004 20:26:50
Morena, Malcolm: dekuji :-)
Javia, přidáno 14.1. 2004 20:26:09
Mě zbývá do začátku 16,5 hod. Už odpočítávám každou minutu. Dneska určitě nebudu spát, měla jsem jít o půlnoci, ach jo, já to nepřežiju!!!
morena, přidáno 14.1. 2004 20:24:42
Asi se picnu - mela jsem listky na zitra odpoledne a... jsem nemocna...to jsem cela ja,chjo :o(( Ale snad si to vy ostatni uzijete lip!!!

Mimochodem, gratuluju k vyznamnemu jubileu, Bele! Kdo by to byl byval do tebe rekl, ze? "Tak mlady a uz tak odvazny!" ;oD

Eowynn, přidáno 14.1. 2004 20:20:00
Právě si jdu pustit rozšířené TT a zítra na 16 mám lístky...To už snad přežiju...jen nevím jestli se mi podaří dnes v noci usnout :-)
Lúthien, přidáno 14.1. 2004 19:42:01
Já chci bydlet v Praze!!!!!To už bych dneska mohla jít do kina.
Malcolm, přidáno 14.1. 2004 19:38:58
Bože, jak já vám Pražákům závidím... :(
Jinak, Bele, gratuluji k pětistému článku. Hezké kulaté číslíčko.

Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 14.1. 2004 19:16:11
Ravenhorn: taky jsem si dal obě rozšířené verze, protože ty kinoverze už mne tolik neberou :-)
Balrog, přidáno 14.1. 2004 19:16:00
Přeji všem, aby si to užili. Jenom neskačte do plátna. A trpělivě vyčkejte, když vypadne elektřina apod.
Ravenhorn, přidáno 14.1. 2004 18:56:03
Koukám,že skoro nikdo tu nic nenapíše!Asi jsou už všichni před kinem nebo v kině a buď před kinem čekají na ROTK nebo ti co jsou uvnitř, tak jim teď běží Společenstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha!!! Já se teď díval doma na Dvě věže v rozšířený edici a kinoverze by se mi už moc nelíbily!!

Ravenhorn, přidáno 14.1. 2004 18:50:03
Já bohužel jdu na Návrat krále až zítra odpoledne, ale už teď se taky nemůžu dočkat!Ať už je čtvrtek 16:00 a akorát zhasínají světla v kině a jde se na to!.... Ještě 21 hodin do té doby!Příšerný!
Eruvien, přidáno 14.1. 2004 18:08:39
Ja se omlouvam, jsem z toho tak rozrusena, ze uz mi pomalu odchazi mozek
Eneddurien, přidáno 14.1. 2004 17:18:32
Přeju všem, ať si to skvěle užijou!!
Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno 14.1. 2004 17:00:37
Eruvien: to asi myslí obrazně :-) jako že už se nemůže dočkat, až vyrazí do kina ;-)
Eruvien, přidáno 14.1. 2004 16:59:53
jak muzes stat u dveri a zroven mailovat???
HierosGamos, přidáno 14.1. 2004 16:21:08
sem prvníííí.uz stojim u dveri...nemuzu se dockat.....uf
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist