Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Kinofil
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1450 lidí

Celkem návštěvníků
14684144

English version here


TolkienCon 2024 - přihláška a informace

TolkienCon se odehraje 19. až 21. ledna 2024 znovu v prostorách smíchovské ZŠ Grafická. A bude to jubilejní dvacátý ročník! Poprvé byl TolkienCon pořádán v roce 2003 k výročí 111. narozenin J.R.R. Tolkiena, uprostřed zuřící filmové mánie Pána prstenů, a poté – s výjimkou dvou pandemických roků – každý další leden. Pevně věříme, že i tentokrát nás čeká tradiční přátelská atmosféra a příjemné setkání všech těch, kterým učarovalo Tolkienovo dílo. Těšit se můžete nejen na své přátelé a pravidelné účastníky, ale samozřejmě též přednášky, zanícené debaty a hudební vystoupení oficiálně plánovaná i v průběhu celého víkendu improvizovaná. Jako vždy opakujeme, že TolkienCon zdaleka není určen jen těm, co už mají za sebou několik předchozích ročníků! Moc rádi uvítáme nové tváře a poznáme další tolkienovské nadšence. Tak v lednu?

[ Detaily ] [ Kostýmy ]
[ Registrační formulář ] [ Program ]
[ Propagace ]



Detaily o TolkienConu 2024

Kdy: 19. až 21. ledna 2024 od 17:00 (registrace otevřena)

Kde: ZŠ Grafická 1060/13, 150 00 Praha 5 - Smíchov
[
MAPA] [Jízdní řád MHD - cíl zastávka Bertramka]

O co jde
: setkání přátel díla JRRT; na programu jsou přednášky a semináře na všemožná témata (seznam bude průběžně doplněn na tuto stránku) z oboru. Více než cokoliv jiného jde o setkání s přáteli a lidmi naladěnými na stejnou vlnu.

Ubytování: zajištěny budou dostatečně velké vytápěné prostory; nutný vlastní spacák a karimatka. Pokud už jste z tohohle vyrostli, dá se využít mnohých hotelů v okolí.

Stravování: Con se odehrává v blízkosti centra Anděl, takže o všemožné restaurace a obchody není v docházkové vzdálenosti (či kousek tramvají) ani o víkendu nouze. K dispozici bude i čajovna s občerstvením (čaj, káva, oplatky, toasty a možná i něco hutnější k snědku). 

Parkování: v okolí školy jsou parkovací zóny Prahy 5. V pátek do 20:00 placené 20,- za hodinu, poté zdarma. Na mapy.cz při dostatečném přiblížení uvidíte fialové a modré čáry, po kliknutí se zobrazí detailní informace o podmínkách na konkrétním místě.

Jak se přihlásit: vyplněním a odesláním formuláře níže. Přihlášku bude nutné odeslat do 18. ledna. Na TolkienCon je možno dorazit i bez registrace,
při zaplnění kapacity však mají registrovaní přednost! Momentální stav: možnost dorazit i bez registrace

Cena:  Organizační poplatek na celé tři dny v případě zaplacení předem je 400,- Kč. Při platbě až na místě je to 500,- Kč za celou akci (400,- Kč v případě účasti pouze v sobotu a předem registrovaní, neregistrovaní 450,- Kč). Pokud se chcete účastnit programu (přednáška, hudební vystoupení atp.), určitě se ozvěte a organizační poplatek platit nemusíte.

Kde zjistit další informace: Pokud vám zde nějaká informace chybí, je možné psát na mailovou adresu info@tolkiencon.cz či se obracet telefonicky na (+420) 602942423. Dotazy můžete pokládat také u infočlánku http://www.tolkiencon.cz/fantasy/viewnews.asp?id=573 a nebo na oficiální stránce TolkienConu na Facebooku.
Pro informace o průběhu Conu si můžete projít třeba články k minulým ročníkům (2013, 2012, 2011, 2010), kde najdete nejen reportáže, názory i fotografie.

Co si vzít sebou: Pokud nám chcete pomoci urychlit odbavení všech účastníků, prosím napište si na lísteček váš variabilní symbol, jméno a e-mailovou adresu, kterou předložíte u prezence. Pokud budete platit později a neobdržíte potvrzení, je vhodné vzít i doklad o zaplacení (útržek složenky atp.). Vezměte si také přezůvky! Pokud budete v budově přespávat, nezapomeňte na spacák a karimatku.

Co si sebou nebrat: Není vhodné přivést si domácí mazlíčky v podobě psů, koček, olifantů a jiných typických zvířat. Vzhledem k tomu, že účastníci postupně stárnou a rozmnožují se, jsou povoleny děti všeho věku, pokud budou pod stálým dohledem jednoho z rodičů či určené zodpovědné osoby. Plánujeme prostor vyhrazený pro rodiče s dětmi.

Pozor: v celé budově bude zakázáno kouřit a požívat alkoholické nápoje. Zakouřit si můžete jít ven a napít se do hospody. Očividně podnapilým a nedůstojně se chovajícím lidem bude do budovy vstup zakázán! Nebudeme mít problém vás z akce vykázat bez náhrady. Je povoleno přivést si ke kostýmu např. meč, ale šermířské exhibice bude možné provádět pouze mimo budovu. Věřím, že všichni účastníci jsou rozumní lidé a nebude nutné na tato pravidla, specielně to o kouření a alkoholu, upozorňovat opakovaně i během akce.

Chcete se podílet na programu? Pokud máte zájem o vlastní přednášku či seminář, neváhejte nás co nejdříve kontaktovat!


Kostýmy

Oceníme, pokud dorazíte v nějakém pěkném tematickém kostýmu, jak se ostatně stalo na TolkienConu zvykem.



Registrační formulář

Předregistrace jsou uzavřeny! Pokud toužíte dorazit, tak je to možné i bez registrace.
Aktuální stav kapacity: místo ještě je :-)

Program TolkienConu 2024

Finální verze, změn doufáme bude pomálu

PÁTEK

17:00 – 22:00 REGISTRACE (pokračuje v nemasové míře i později, a také v sobotu od osmi celý den)

Tělocvična

18:00-20:00 Koncert Poetického hudebního společenstva (+ vernisáž)
Koncert Poetického Hudebního Společenstva, první v této nové sezóně, ale také poslední na delší dobu! Před svou odmlkou si PHS pořádně zahraje a zazpívá, ale pozor, možná přijde i překvapení pro posluchače, a to mnohem nevídanější než třeba nějaký kouzelník! Přijďte, moc se na vás těšíme!

20:00-20:15 Oficiální zahájení TolkienConu 2024 (Barbara Potty, Láďa, Belcarnen)

20:30 – 21:30 Taneční rej (Milena Gabrielová)
Autentické renesanční tance z 16.století z Francie a Anglie. Alemandy a Bránsle. A možná přijde i Pavana!

22:00-23:00 Baldur’s Gate 3 a fantasy CRPG obecně (Gavroš a Potty)
Hráli jste Baldur’s Gate 3? A líbila se vám? A proč? Chtěli byste něco dalšího podobného? A kde to najít? A co třeba kdyby to bylo rovnou z Tolkienova světa? Na tyto a další otázky (si) odpovíme ve společné debatě nad fantasy cRPG a nad tím, jestli po povyku kolem BG3 přichází jejich revival.

Třída

20:00-20:45 Historie dýmkového tabáku ve Středozemi (Máša)
Dýmka je pro hobity zásadním a charakteristickým atributem. Jaký druh rostlin či tabáku ale vlastně kouřili? Měli dýmky krátké nebo dlouhé? Kdo byl starý Toby Hornblower? Kde vzal Saruman tabák z Jižní čtvrtky? A kouřil vlastně Frodo Pytlík? V této přednášce se pokusím zodpovědět na tyto a jiné neméně důležité otázky.

20:45-21:45 Bardské vystoupení (Máša)
Kouzelné i strašidelné příběhy ze Středozemě a odjinud vám ve svých písních představí bardka Máša Vrána Súrendil.

22:00-23:00 Lennončino bardské vystoupení (Lennonka)
Lennonka hraje svoje písničky. Přijďte si poslechnout odrhovačky elfských námořníků, tklivé skřetí balady či ohlasy rohirských bylin.


SOBOTA

Tělocvična

8:45-11:00 Klenoty a Kámen, Prsten a Les (Andre)
V této přednášce si připomeneme Tolkienovu definici a vnímání Faërie. Jde o vztah, který na pozadí dynamiky mezi nadějí eseje O pohádkách a heroismem eseje Beowulfa formativně ovlivňuje teoretické i praktické aspekty jeho tvorby. Podíváme se konkrétně, jak se tento vztah projevuje u Silmarillů, Arcikamu, Jednoho prstenu a fenoménu lesa, který je často branou do záhorizontí Faërie. A možná dojde i na analogii relace neurčitosti v makrokosmu Tolkienova světa.

11:15-12:45 Pád velkých elfích měst – Epizoda III: Úsvit nad Gondolinem – scénické čtení
Byla velká, byla nádherná, byla nedobytná. A přesto neodolala Temnotě. Hrdinské příběhy, velkolepé události dějin, poslední zbytky vzdoru rozprášené na prach. Zpívaly se o nich písně, a dnes už po nich nezbylo vůbec nic. Ve třetím díle našeho dokumentárního seriálu se podíváme do skrytého města Gondolin. Na základě podrobného vědeckého výzkumu vám představíme události, které předcházely jedné z nejtragičtějších událostí Prvního věku. Zúčastníme se tajných jednání královské rady a podíváme se tváří v tvář nejedné legendární osobnosti.
(Scénář: Irith a Tom | Moderátor: Irith | Tuor: Tom | Idril: Falko | Maeglin: Tani | Turgon: Třezalka | Egalmoth: Aredhel | Glorfindel: Isil | Ecthelion: Mai | Salgant: Istra | Penlod: Lenka | Rog: Tirsa)

13:00-13:30 The lost poem of Mîm the dwarf (Kathrin Heierli)
The stories of Beleriand and Middle-earth are often told in verse, with a distinct style and emotionality to every character's poems. This talk presents „Mîm's lament”, a long-lost Tolkien poem from the perspective of Mîm the dwarf. As the only remaining public record of the poem is its German translation, the first half of the talk concerns an attempt at reconstructing the English text. The second part examines the poem in its context in Tolkien's legendarium.

13:45-14:45 Tolkienova kosmologie (Jan Kozák)
V přednášce se podíváme na to, jak funguje kosmologie Tolkienova světa, kterým náboženským kosmologiím je podobná, zblízka se podíváme také na mapy a pokusíme se je číst symbolicky. Odtud se dostaneme k obecné otázce fikčních map a kosmologií ve fantasy literatuře a RPG.

15:00-16:30 Odboj proti Temným pánům, aneb divoká historie psanců napříč světy a žánry (Františka Vrbenská)
Pro někoho lapkové a bandité, pro jiného bojovníci za spravedlnost a právo. Hrdinové historických a romantických příběhů, ale také fantasy nebo postapo. Jaký osud jim přiřkli vypravěči, spisovatelé a filmaři? A co takhle realita?

17:00-20:00 Eärendilova plavba (Falešné společenstvo)
Beleriand úpí pod terorem Temného pána Morgotha, který dobývá další a další země. Uprchlíci z Gondolinu a Doriathu zamířili do Přístavů v ústí Sirionu, jednoho z posledních svobodných území. Ale i na ně přichází zhouba. Elwing, paní lidu Doriathu, s sebou přinesla silmaril, dědictví po Berenovi a Lúthien. A Maedhros, ovládán nešťastnou Přísahou, plánuje zmocnit se silmarilu po dobrém či po zlém. Navíc pán a ochránce Přístavů Eärendil odplul na Západ hledat Valinor a přimluvit se u Valar za záchranu Středozemě. Jak to celé dopadne? Získají Fëanorovi synové konečně silmaril? Budou Eärendilovy prosby vyslyšeny? Uvidíte v dalším z muzikálů Falešného společenstva!

20:30-22:00 Nesmysly v Prstenech moci podle laika (Tess)
Prsteny moci. Proklínaná adaptace. Podíváme se na to, co je špatně z hlediska života, vesmíru a vůbec. Dozvíte se, jak (ne)fungují plachetnice, proč byste (ne)měli šplhat po ledopádu, co dělat, když máte ve sklepě skřety, a jak se starat o domácí zvířectvo. Aneb „Z té krávy mám PTSD“!

22:15-23:45 Elfové a sex (Darth Zira)
Jak to mají elfové se sexualitou podle kánonu, a jak podle fanoušků? Proč pan profesor Tolkien stvořil elfy právě takové? A jak to měly se sexem všechny ty bájné bytosti ze středověkých ság i anglického a irského folklóru, které byly jeho inspirací? A nejsou elfové vlastně náhodou trans? Tyto a mnoho dalších podobných otázek se pokusíme zodpovědět v letošní přednášce.

Třída

9:00-10:30 Evoluce ve Středozemi (Jiří Hermann)
Evoluce kultury je poměrně mladá vědecká disciplína, která se snaží aplikovat pravidla biologické Darwinistické evoluce právě na vývoj (nejen) lidské kultury (kultur). Pro pochopení tohoto vývoje nám biologická evoluce pomáhá jako nejužitečnější nástroj, jelikož je s ní možné kulturní evoluci srovnávat a hledat společné vlastnosti a rozdíly. Spousta studií pak vychází z matematických modelů a těžko sběratelných statistik. Každopádně nám ale kulturní evoluce může změnit pohled na často zažité a přehlížené jevy, které vnímáme podvědomě a jsou naší každodenní součástí. Tento obor se pokusím v co nejlepším světle představit právě skrze Tolkienovu Středozemi. Řekneme si, proč je Středozemě mezi lidmi tak oblíbená. Na základě vlastností Středozemě si např. vysvětlíme, proč elfové nikdy nemohli dospět k atomovým bombám ani za tisíce let, proč jsou hobiti národ od entek domestikovaných lidí a spoustu dalších jevů.

10:45-11:45 14 000 tun dynamitu: Oppenheimer, projekt Manhattan a Nobelovy ceny (Vítězslav Škorpík)
16. července 1945 se svět jednou provždy změnil. V lokalitě Alamogordo na raketové střelnici White Sands totiž došlo k testu Trinity, prvnímu výbuchu jaderné zbraně v historii. Této události ovšem předcházel dlouhý vývoj jaderné fyziky, který vedl až k projektu Manhattan, v jehož rámci se ve Spojených státech amerických soustředily nejlepší mozky své generace. Vedl je americký fyzik J. Robert Oppenheimer, o němž slavný režisér Christopher Nolan natočil film, který loni vstoupil do kin ve světě i v Česku. Kolem něj stál tým dalších předních fyziků, z nichž celá řada obdržela Nobelovu cenu. V této přednášce si řekneme něco více právě o Nobelových cenách souvisejících s jaderným výzkumem nejen v USA. Které fyziky podílející se na jaderných projektech Nobelovská komise ocenila? A proč nezískal prestižní cenu sám Oppenheimer?

12:00-14:00 Nestvůry za hranicemi aneb kam vede hledání dokonalého jazyka (Monster)
Jak se dělá Havran? Jakou větu nejde vytisknout? Proč se rozpadla filosofie? Co se skrývá za obzorem? O čem Wittgenstein nemůže mluvit? Kde se toulá Russellova konvice? Kdo holí holiče? Kde hledat dveře do Narnie?

14:15-15:15 Audiovizuální adaptace Hobita a Pána prstenů před slavnou trilogií (Šafopis a Kayky Minor)
V přednášce si klademe za cíl seznámit přítomné s více i méně známými filmy a seriály, které se již od vydání první knihy profesora Tolkiena ze světa Středozemně snažily zachytit kouzlo tohoto fiktivního světa a přenést ho na velké plátno, i televizní obrazovky. Některé pokusy došly k zdárnému konci, jiné byly v průběhu vývoje ukončené, ale všechny nabízejí zajímavý pohled do různorodých adaptací, které se často značně liší od původního materiálu. Součástí filmových adaptací je také několik děl ze SSSR, či Československa, které nabízí nevšední pohled na Tolkienovské dílo z východního bloku.

15:30-16:30 Drby, které se objevily po Prstenech moci (Kayky Minor)
Seriál Prsteny moci byl velice sledovaným projektem již od jeho počátku. S jeho prvním trailerem se na něj ale začala valit vlna kritiky, která neustávala. Jak už to tak bývá, tak až po finále první série vyplavaly na povrch mnohé skutečnosti, které se kolem projektu udály.

20:15-21:15 Růže v historii, pohádkách, mýtech a dnes (Eibe)
Když se řekne růže, představíte si pouze tuhý nevonný květ v kytici nebo i květy v erbech, rozličné vůně a hrad obrostlý šípky? Pojďme si popovídat o tom, kde se vlastně růže vzaly, jaké pověsti se těšily v minulosti, na jaké typy můžete narazit nejen v zahradách, ale i v přírodě a proč se v Sýrii a Bulharsku pěstují na polích.

21:30-23:00 Stíny Kraje – promítání a beseda s tvůrci (Martin Váňa)
Přijďte na společné promítání českého fanfilmu Stíny Kraje z období mezi Hobitem a Pánem prstenů. Následovat bude promítání filmu o filmu a beseda s jeho tvůrci. Těšit se můžete přinejmenším na herce Valíka.


NEDĚLE


Tělocvična

9:45-10:45 Náboženství a spiritualita ve Středozemi (Ondra Michálek)
Čemu věřili trpaslíci? Co bylo hybnou silou elfů, aby putovali na Západ či naopak zůstali ve Středozemi? Měli hobité něco, co řídilo jejich životy? A jak se tito lidičkové lišili od entů? Co skřeti a jejich víra ve spasitele? Co viděl Sauron, když se díval na západ? A co se mělo stát na konci věků? Jak se lišil Rohan a Gondor?

V přednášce se podíváme na prožívání posvátna mezi jednotlivými rasami a jak toto posvátno ovlivňovalo jejich činy. Zabrousíme i do Valinoru či do končin Mordoru. Cílem nebude fenomenologické komparování religiózních praktik mezi náboženskými kulty našeho a Tolkienova světa, nýbrž snaha o porozumění života národů Středozemě.

11:00-12:30 Pán prstenů v kontextu dějin Anglie (František)Kde se vzaly postavy ze světa Pána prstenů? Mohly mít předobraz ve skutečných legendách a ty zase ve skutečném světě? Jak se svět lidí změnil než se z historie stala legenda, z legendy báje a z báje pohádka pro malé děti? Vypravíme se na cestu proti proudu času, do hlubin minulosti a podíváme se na příběhy, které pravděpodobně inspirovaly profesora Tolkiena v jeho vlastní tvorbě. Podíváme se i na skutečné, dnes již mlhou času zahalené události, které mohly vést ke vzniku těchto legendárních příběhů.

Třída

10:00-11:00 Pohádkové předčítání (pro předčasně probuzená ptáčata) (Lerin a Lura)
Pohádky a příběhy z různých koutů světa pro všechny, kteří se chtějí hned po ránu zasnít – nebo naopak ještě chvilku dospat. Tentokrát se zaměřením na rostliny.

11:15-12:15 Slavnost zimního slunovratu v Lorienu (čtení a vyprávění) (Lobelie Myšák)
Když Společenstvo prstenu směřující na své misi k národům, které se měly připojit k válce proti Mordoru, došlo do Lorienu, byl právě čas zimního slunovratu. Pro Společenstvo prstenu to byla idylická zastávka na strastiplné cestě. Připomeneme si zimní slunovrat k zamyšlení o věčném koloběhu přírody.


CELÝ CON


Dračí hlídka
Prezentace a vyzkoušení české RPG (hry na hrdiny) Dračí Hlídka, která navazuje na kultovní Dračí Doupě. Hra „Záhada tajemných portálů“ se bude podle předběžného harmonogramu hrát v sobotu do 10:00 do 14:00 a od 15:30 do 19:30, v neděli pak od 9:00 do 13:00.

ČAJOVNA LOVCŮ DRAKŮ (Nenymir & Halfred)
HRÁČSKÝ KOUTEK ve spolupráci s MINDOK (Pavel Kolářský)
KOUTEK PRO RODIČE S DĚTMI (svépomocí rodičů, vyhrazená třída i pro přespávání)
KOMÁROVO KNIHKUPECTVÍ



Propagace

Budeme rádi, pokud nás na svých stránkách podpoříte odkazem na www.tolkiencon.cz nebo budete sdílet akci na Facebooku a dalších sociálních sítích.




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!