Zprávy o promítání Návratu Krále Spolku režisérů - jedny z prvních recenzí na finální film tak jak půjde do kin; Technická specifikace Návratu Krále - přesná délka filmu a další informace pro kina a promítače
Napsal: Gismoo dne 29.11. 2003, e-mail: jiri.chadima@seznam.cz


Zpráva o promítání Návratu Krále Spolku režisérů!

V těchto dnech jsem rád za mnoho věcí. Ale co si opravdu zaslouží mé vřelé díky, je včerejší odpoledne, které jsem strávil v kině DGA v Holywoodu s Návratem Krále. Po zklamání z Matrixů 2 a 3 (nemluvě o SW) a všech nadějích vkládaných do závěru této trilogie, jsem se po zhasnutí světel naklonil ke své manželce a řekl: „Jsem tak nervózní, že se asi pozvracím.“ Díkybohu zůstal krocan, omáčka i bramborová kaše pěkně dole v žaludku – ROTK naplnil má očekávání.

Úvod filmu je od posledních dvou opravdu odlišný, ale rozhodně není o nic horší. Jde o původ Gluma/Sméagola a uvidíme živého Andyho Serkise. Prosím, dejte tomuhle chlápkovi zvláštního Oscara! Ian McKellen je opět úžasný, a i když si myslím, že nejlepší byl ve FOTRovi, i za tento film by si zasloužil pomník. Smíšek i Pipin konečně ve svých rolích září (dokonce i když mi pasáže se Stromovousem v knize přišly nudné), ale každý jiným směrem. Bitva o Minas Tirith je středobodem filmu – vlastně se odehrává asi po třetinu celého filmu – nejlepší okamžik byl podle mě Legolas, jak jednou rukou zabil Olifanta. Ve skutečnosti je tahle bitva tak úžasně dynamická, že Helmův žleb bude vypadat jako nuda. Není nutné, aby fanoušci před ROTK viděli rozšířené Dvě věže, i když vymazaná scéna s Boromirem, Faramirem a Denethorem osvětluje jednu z hlavních linií filmu. Odula je skvělá, úžasně renderovaná a ti, kteří mají arachnofobii se asi podělají strachy. Skvělý je příběh Éowyn (vůbec jsou ženy v těchhle filmech úžasné – Arwen i Galadriel). Myslím, že mé nejoblíbenějšími momenty přišly, když se Frodo a Sam přiblížili k Hoře Osudu a pak nastaly potíže se splněním jejich úkolu.

Nejdůležitější je konec devítihodinové cesty filmem, který je opravdu úžasný, a srdcervoucí. Je to hloupé, ale cítil jsem se stejně, když jsem dočetl knihu – ztratil jsem Froda a Sama a zbytek postav blízkých mému srdci.

Jediná výtka k filmu se týká chybějícího závěru příběhu Sarumana. Konec konců, je to hlavní záporák prvních dvou filmů a ukáže se jen na pár sekund. Je to kix, který snad bude napraven v rozšířené verzi, ale stejně si myslím, že vymazání této scény je chyba. No, uvidíme za rok v listopadu. Když jsem odcházel z kina, slyšel jsem, jak si někteří lidé stěžují, že to byl film s šesti konci. Já si myslím, že všech šest je úžasných. Strávil jsem devět hodin se všemi postavami – a tak jsem chtěl vidět krásné završení. Dostatečně by mě uspokojilo, kdyby Jackson natočil deset minut Vymetení Kraje.

Ale nemůžu si jen stěžovat, z Tolkienova neuvěřitelně detailního díla vytvořil Jackson věrnou a fascinující filmovou verzi, která je podle mne první opravdu kvalitní trilogií. Zbytek svého života strávím neustálými návštěvami ve Středozemi. Peteru Jacksonovi vzdávám hold.

- Jerry Aldini

Zpráva o promítání ROTK!

Žiji v LA a pracuju u filmu, takže jsem se dostal na včerejší první promítání ROTK členům Akademie. Bylo díkuvzdání, a i tak byl celý sál zaplněn – myslím, že to svědčí o nadšení spousty filmařů pro LOTRa! Nejvíc mě dostalo, jak moc ROTK tvoří třetí částí obrovského eposu. Všechno se řeší a vrcholí. Nemůžu ani spočítat akční scény plné napětí. A dokonce, víc než v jiných filmech, je ROTK zaměřen i na lidské emoce.

LOTR filmy mají méně společného s fantaziemi jako jsou STAR WARS, než s klasickými eposy jako jsou LAWRENCE Z ARÁBIE nebo SPARTAKUS. Takže v souvislosti s tradicemi je ROTK Válečným filmem ze staré školy. Jsou tam úžasné bitvy, ale také strach v očích anonymního vojáka, a naši hrdinové jen těžko překonávají strach z toho, co musí udělat – a to z nich právě dělá hrdiny. Naštěstí ROTK neoslavuje válku, ale spíš důvody obětování, a obrací vás tak na ještě lepší cestu životem.

Ale všichni fanoušci LOTRa budou při odcházení z kina říkat: „Brečel jsem!“ Nedávejte si rande na tomhle filmu, pokud nechcete, aby vás vaše drahá polovička viděla brečet. Každopádně si vemte kapesníky. Pokud ty postavy milujete, budete brečet. Asi devětkrát. Brečet žalem. Brečet štěstím. Brečet šťastným žalem. Chápete?

Legolas dělá nezapomenutelné kousky v boji s Olifantem (chcete-li, tak Mumakem). Sam je ta nejodvážnější postava ze všech filmů všech dob. Jenom za scénu, kde Pipin zpívá Denethorovi, zatímco Faramir jede na sebevražednou misi, by měli Petera Jacksona nominovat na Oscara. Éowyn je drsná jako hrdinka akčních filmů. A opravdu NECHTĚJTE vidět, co prochází branou Minas Tirith po jejím proražení. Musím ale říct, že tenhle film bude asi ze všech nejvíc doplněn na DVD. Zejména scény se Sarumanem budou fanouškům chybět. Ale osudy některých dalších postav vypadají definitivně zkráceny. (pozn. Gismoo: Řekl bych, že to bude Faramir s Éowyn, bohužel.)

Aragorn musí udělat velké věci, ale neuvidíme některé části jeho cesty. Žádné Domy uzdravování – v knize úžasná chvíle, kde prokáže svou Královskou příslušnost neválečným způsobem, a kde vidíme, že lidé vyloženě CHTĚJÍ Krále. To stejné s Denethorem – Nepoznáme, že je dobrý a vznešený muž, který se zatratil. I Arwen vypadá jako někdo víc, než v knize – dáreček pro vítězného Krále. Konec konců i cesta Sama a Froda, jakkoliv je středobodem příběhu, je zrychlená. Jackson se zřejmě snažil zdůraznit, jak je bitva o Minas Tirith propojena s Frodovým příběhem. To byla asi správná volba, zvlášť kvůli publiku, které nikdy nečetlo knihu.

Závěrem můžu říct jen to, že je to obrovský epos, který dokonce ani tři DLOUHÉ filmy nemohou zcela obsáhnout. A Peter Jackson & Ostatní odvedl skvělou práci na jeho vyvrcholení a VELMI dobrém konci. Posledních pár scén z filmu je skvěle natočeno. Je tu velmi jemná scéna po návratu hobitů do Kraje, skoro bez dialogů. Všechno se odehrává ve výrazu jejich obličejů. Jsou to výborní herci! A potom už jsou jenom Šedé přístavy. (na to jsou ty kapesníky)

- Uruk-Hi

 

Technická specifikace Návratu Krále:
CELKOVÁ STOPÁŽ: 3 hodiny 20 minut 49 sekund
CELKEM KOTOUČŮ S FILMEM: 10

STOPÁŽ JEDNOTLIVÝCH KOTOUČŮ:

  1. 1764+10
  2. 1887+11
  3. 1869+01
  4. 1966+07
  5. 1961+10
  6. 1839+03
  7. 1903+11
  8. 1170+08
  9. 1743+05
  10. 1967+06
CELKOVÁ STOPÁŽ: 18073+08
ZVUKOVÝ FORMÁT: SR, Surround EX, SDDS, DTS
FORMÁT OBRAZU: 1:2,40

Vemte v úvahu, že v některých zemích je nutná přestávka. Podle režiséra je na ní vhodná doba mezi kotouči číslo 4 a 5. Na konci čtvrtého říká Théoden Éowyn "Už žádná beznaděj" a na začátku pátého je vstup na Stezky Mrtvých.

..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=492 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 9:06:23 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------