Gandalf promluvil o dotáčkách na Novém Zélandě; Chyby a zajímavosti ve Společenstvu Prstenu II.
Napsal: Belcarnen dne 26.6. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Gandalf promluvil o dotáčkách na Novém Zélandě
Fangorn za 12 hodin, více momentů s Gandalfem Bílým, Dvě Věže se nebudou přejmenovávat, krátký filmeček od Sama Křepelky .. a ještě mnohem více!

Doma s přáteli ze štábu - jen Orlando Bloom, právě natáčející 'Ned Kelly' v Austrálii, byl příliš zaměstnaný a nemohl se vrátit. Ale zbytek to zvládl. Elijah Wood a Liv Tyler vypadají trošku starší než před 18 měsící a John Rhys-Davies shodil pár kilo, ale make-up a vycpávky to všechno vyřeší. Jen málo co dalšího se změnilo, jen je tu sdílená jistota, že s jedním celosvětovým úspěchem ten druhý nemůže být daleko. Peter Jackson je možná vyčerpaný, ale přesto se stále usmívá, vždy vypadá v pohodě. Řekl mi: 'Mám pocit, jako bych natáčel spíš domácí video než blockbuster,' o čemž jsem já mluvil už před 18 měsíci.

Zpátky jsou i Peter Owen, držitel Oscara za make-up, a Richard Taylor, který je stále zaměstnaný těmi postavičkami od Weta Collectibles. Howard Shore je tu také, natáčí hudbu pro rozšířenou edici DVD se Společenstvem. Tu uvidíme ještě před odletem zpět domů. Ngila Dickson utekla z předprodukce 'Posledního Samuraje', který začne Tom Cruise již brzo natáčet na Novém Zélandě, v Japonsku a v Californii. A Ngilin tým na oblečení je ve stejně dobré formě jako dřív.

Proč přesně jsem zde? Nikdo si snad nemyslí, že je nějaký problém s druhým dílem. Prostě toho musí být ještě spousta uděláno. Všechny ty modré a zelené obrazovky musí být nahrazeny scenériemi a akcí na pozadí. Speciální efekty - neptejte se mne jak! - se také právě tvoří. Hudba bude nahrávána okolo Srpna v Londýně.

Andy Serkis tu už týdny vybrušuje počítačového Gluma - právě on poskytl pohyby, mimiku obličeje a samozřejmě hlas. Přes oběd vysvětloval, jak se tohle všechno dělá. Povzbuzuji ho, aby o tom napsal knihu. Přenos jeho výkonů do počítače a pak zpět do filmu je obrovské dobrodružství a  průkopnická činnost, která by určitě trochu zamotala hlavy těm, kteří si myslí, že brzy skuteční herci nebudou potřeba a vše obstarají počítače. Glum vás uvede v úžas, potěší vás a zvedne ze židle - fanoušci jeskynního Trolla se mají na co těšit!

Po hrubém sestřihu filmu bylo rozhodnuto zvýraznit vyprávění Dvou Věží co nejvíce ve scénách s Gandalfem Bílým. Musel jsem natočit tři krátké scény s Theodénem, Aragornem a Stínovlasem v Zlaté Síni Edorasu a jeho stájích. Dál taky něco s dvojníky Legolase a Gimliho ve Fangornu, který přes noc vyrostl v zatuchlém studiu ve Wellingtonu, tam, kde dříve stalo Dno Pytle. Bylo to takové prosté vzrušení, šplhat přes odumírající kořeny se skutečnými lišejníky a mechem, skutečnou zemí, obklopen polystyrénovými kmeny Entů a zakryt větvemi, když jsem věděl, že před dvanácti hodinami tu nebylo nic jiného než podlaha staré továrny na barvy. Jak snadné mít pocit, že Stromovous je blízko ...

Přestože nikdo nemůže vidět kompletní film, Peter mi pustil alespoň všechny hotové scény s Gandalfem Bílým, abych si znovu vštípil jak vypadá a zní a dostal se do správného rozpoložení. A taky jsem znova viděl na obrazovce Balroga - jen počkejte, fanoušci! Žasnul jsem nad dechberoucím vstupem Stínovlase na scénu a záběry z boje v Helmově Žlebu, kdy se Gandalf ve stylu samurajů vrhá do bitevní vřavy. Bernard Hill a Brad Dourif uvedou stěžejní příběh Theodéna a Červivce s naprostou přesvědčivostí, v úžasných scenériích Edorasu. Všechno to vypadá minimálně stejně dobře jako první film, spíš lépe.

Možnost změny názvu Dvou Věží kvůli přecitlivělosti některých obyvatelů New Yorku byla zažehnána. A nejen to. Premiéra pro Severní Ameriku bude na Manhattanu, v Evropě pak film poběží nejdříve v Paříži.

A jedna perlička na závěr. Před dvěma týdny se štáb zadarmo seskupil pod vedením Seana Astina aby natočil krátký film 'A Tall Story' na tolkienovské téma rozličných výšek. Další domácí video od rodiny Petera Jacksona ...


Chyby a zajímavosti ve Společenstvu Prstenu II.

Sandy měl na svých stránkách sekci o chybách ve Společenstvu Prstenu. Zde byl článek na toto téma publikován chvilku po uvedení snímku do Amerických kin, ale postupně nějak zapadl. Je až neskutečné, kolik lidí mi psalo maily typu "opravdu je tam to auto" či "skutečně Boromir mrká". Myslím, že to vůbec není důležité. Ale pro ty z vás, které baví piplat se ve filmu záběr po záběru, budou následující řádky a obrázky určitě zajímavé. Až bude sada článků se seznamem těchto chybiček a zajímavostí kompletní, vytvořím z ní novou sekci stránek (podobně jako je dnes třeba Něco ke stažení). A určitě do ní přibude spousta záznamů po uvedení Dvou Věží. Protože žádný film není dokonalý ...

- První část seznamu


Kliknutím na obrázek se otevře jeho detail ...

5) Všimněte si, že když Společenstvo projíždí pod Argonath, chodidlo sochy se skoro dotýká hladiny. V dalším záběru shora to ale vypadá, že chodidlo je dost daleko od vody. (Možná to ani není chyba. Vše se dá vyložit i tak, že ostrůvek, na kterém je noha sochy je pod vodou a z horního pohledu prosvítá pod hladinou.) 


6) Při cestě k průsmyku Caradhrasu Frodo uklouzne a skulí se k Aragornovi. V tomto záběru je vidět, jak je Frodova noha přilepená. (Zlomeček sekundy - kdo si toho všiml?)

7) Když Boromir umírá, všimnete si, že pokud je záběr od Aragorna k Boromirovi, drží Boromir Aragornovo levé rameno rukou. V opačném případě tam ruka není. Toto se opakuje skoro celou scénu. (Osobně to považuji za největší chybu ve filmu, fakt to mlátí do očí.)

8) Ve scéně, kde je Frodo se Samem na poli u strašáka, je vidět na horizontu vpravo nad dýmem z komína odlesk jedoucího auta. (Nejznámější a nejhledanější chyba ve filmu. Odlesk "něčeho" to opravdu je a pohybuje se to rychle, takže to asi auto opravdu je.)

Vytvořil Sandy, pokračování příště ...



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=244 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 25.04.2024 2:25:37 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------