Ze scénáře ke Dvěma Věžím - elfové v Helmově Žlebu, několik replik, jak to bude s Narsilem ...
Napsal: Belcarnen dne 6.6. 2002, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Ze scénáře ke Dvěma Věžím
Následující informace berte s hodně velkou rezervou. Pocházejí z fóra na TolkienOnline od někoho, kdo prý četl jednu z úvodních verzí scénáře k filmu. Nakolik je to vše výmysl, spekulace či pravda nechám na vašem posouzení ...
Text je psán formou otázek a odpovědí údajnému znalci scénáře.

1. Jak stará je verze tohoto scénáře? 
Není tam žádný datum ...

2. Jak je znázorněna smrt Sarumana ?
Saruman je zabit potom, co jeho hůl zlomí Gandalf. Gríma Červivec ho pak shodí z balkónu a on se nabodne na jeden ze svých strojů. Poté mu vypadne palatír z ruky a skutálí se do vody ... v klidu si plave až ho zvedne Pipin,  protože ostatní se zaujetím sledují Sarumanovu smrt (ve scénáři to není moc popsáno, ale vypadá to na něco nepřirozeného jako v knize). 

3. Je Edoras napaden, zapálen?
Ne, Edoras zůstane netknut

4. Kteří z elfů (tj. z Lorienu, synové Elronda, ...) jsou přítomni bitvě v Helmově Žlebu? Jak se tam dostanou? 
Elrond, Arwen a mnoho dalších elfů z Roklinky se rozhodne opustit svůj domov, protože se tam necítí nadále bezpečni.

ELROND: "Sarumanovi skřeti se hemží poblíž, mám strach, že stín napadá naše síly. Měli bychom jít na východ,do Lothlorienu, a tam vyčkat záhuby."

Než odejdou, tak Arwen (oblečená v cestovním) vezme úlomky Narsilu.

A tak jdou. Arwen pronásledují během cesty podivné vize. Když dojdou do Lorienu, svěří se Galadriel, a ta ji nabídne využít zrcadla. Tam Arwen uvidí celý vztah s Aragornem, od prvního setkání, přes několik hezkých chvil, až po loučení v Roklince.

Pak spatří bitvu v Helmově Žlebu. Z oblohy padá déšť a Aragorn je obklopen hordou Skurutů. A pak je zabit! Po spatření této scény žádá Arwen svého otce a Galadriel, aby vyslali pomoc. Ti souhlasí a skupina vedená Haldirem (to je ten elf co mluvil na Gimliho ve Společenstvu) vyráží. I Arwen chce jít, ale Elrond ji přesvědčí, aby zatím zůstala.

O elfem dále neuslyšíme dokud Théoden, Aragorn a zbytek skupiny nedorazí do Helmova Žlebu. Ten vypadá z dálky opuštěně a oni si myslí, že skřeti uspěli ve vyvraždění lidí (běženců) uvnitř. Když přijdou blíž, zpoza opevnění se vynoří elfové s nataženými luky. Ale poznají Rohanské a luky skloní.

Haldir jde za Aragornem a Théodenem a vysvětlí, že byli schopni ochránit běžence a malou Rohirskou jednotku před několika nájezdy, ale že jejich zvědové hlásí velké shromáždění Sarumanových Skurutů a divokých mužů pochodujících na Helmův Žleb.

Během obrovské bitvy je Haldir zabit a Aragorn, po velké debatě a přemýšlení, převezme kontrolu na elfským vojskem i Rohany.

5. Jaké je role Boromira ve snímku? 
Boromir se neobjeví v žádné vizi či snu (pozn. to asi nebude pravda, Sean Bean jel na Nový Zéland nějaké scény pro Dvě Věže dotáčet), ale s velkou láskou o něm mluví jeho bratr.

6. Kde Dvě Věže končí co se týče putování Froda a Sama? 
Putují vstříc Cirith Ungolu. 

7. V jakém rozsahu jsou ve filmu použiti Východňané? 
Východňany vidí Frodo se Samem putovat do Mordoru. Později spatříme bitvu mezi Haradskými a Faramirovými muži. Když bitva skonči (hobiti jsou přítomni), Faramir s pohledem na padlého Hradského promluví:

FARAMIR: "Přemýšlím o tom, jaké bylo jeho jméno, kde je jeho domov, jeho rodina. Měl opravdu tak špatné srdce, nebo jej Temný Pán pouze oklamal stejně jako mnohé předtím? Jaké lži či pohrůžky jej vedli na tento dlouhý pochod od domova?"

8. Pohlédne Aragorn či Pipin do palantíru a bude čelit Sauronovi ? 
Ano. Pipin do něj pohlédne ještě ten večer co jej získá (ukryje jej hned po sebrání a Gandalf ho do ruky vůbec nedostane). Tak jak je Pipinovo "setkání" popisováno, nevypadá to na nějaké velké počítačové efekty, snad jen na plameny a záři v palantíru. Pipin je náhle velice strnulý, oči široce otevřené, ústa se bez hlesu pohybují ... a pak se rozpláče a ztratí vládu nad tělem. 

PIPPIN: "A pak přišel ... nemluvil ... jen se díval a já rozuměl."

Aragorn do kamene pohlédne než vyrazí na Stezky Mrtvých. Podle způsobu popisu to vypadá, že uvidíme nějakou vizuální konfrontaci vůlí.

ARAGORN: "Nepromluvil jsem na něj ani slovo a on mne spatřil."

9. Jak je vyřešeno doručení Narsilu?
Jaké doručení myslíte? Ve Dvou Věžích ještě Aragorn vůbec Andůril nedostane ...

10. Jak se Frodo a Sam setkají s Glumem? 
Přesně tak, jak je to vidět v té ukázce. Glum se k nim plíží po stěně srázu, zatímco oni dole spí. Jakmile se dostane ke svému "miláškovi" na Frodově krku, Sam se do něj pustí a začne rvačka. Sam prohrává, ale Frodo tasí Žihadlo a Gluma zastraší.

FRODO: "To je Žihadlo! Už jsi ho dřív viděl. Nech Sama být, nebo jej tentokrát pocítíš."

11. Proč Elrond tak snadno opustí Roklinku?
Když dorazí do Lorienu, vede krátký rozhovor s Celebornem a Galadriel o Aragornovi a boji s mocí Saurona.. 

ELROND: "Praporce Gil-Galada již nadále nevlají, mnoho jsme ztratili, ale nesouhlasím s opuštěním Středozemě, kde jsme dlouho trpěli a setrvávali."

Vypadá to, že Elrond je ochoten za Středozem bojovat 

Tak co si o tom myslíte? Já osobně bych to viděl na zajímavě napsaný pohled fanouška, který odhaduje "jak by to asi mohlo být". I když ... kdo ví. Pár věci vypadá dost věrohodně a některé (cesta Arwen do Lorienu) jsou z několika fotografií dokonce potvrzeny.

Ze stejného zdroje pochází i tato nová fotografie pravděpodobně elfů v Helmově Žlebu:

Originál textu najdete ZDE
Překlad Belcarnen



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=230 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 18.04.2024 15:04:05 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------