Výročí těchto stránek aneb „Už vás tu otravuji dva roky“
Napsal: Belcarnen dne 3.4. 2002, e-mail: Cerovsky@jcsoft.cz


Ne! Neudělám to! Nesmím, znovu ne. Je to silnější než já … I amar prestar aen. Jako by tpopovídámo bylo včera, když jsem psal článek o prvním výročí těchto stránek. Čas se neúprosně žene kupředu, a tak vás nyní budu otravovat článkem k výročí druhému. Možná se divíte, že loni jsem text uveřejňoval koncem dubna a nyní to dělám na jeho začátku. Skutečné datum "spuštění webu" je poněkud sporné a považuji za něj celý duben. Tak ať se to trochu vystřídá.

Nikdy bych nevěřil, kolik se toho může udát během pouhého roku. Kolik nových lidí se zde objeví, jak pár desítek kilobajtů textu a naprogramovaných skriptů dokáže zamotat osudy mnoha lidí, a ne nejméně tím mým. Ale svět už je takový. Vždy vás dokáže překvapit, zklamat. Připravit vám spoustu nečekaných situací a donutit vás řešit je, nebo se vzdát. Svět už je takový. Web je součástí tohoto světa a řídí se naprosto stejnými pravidly.

Vezmu všechny ty důležité a zlomové události za poslední rok života webu postupně. Doba od května do června se nesla především ve znamení budování části věnované filmu Pán Prstenů. Koncem června došlo k přestěhování celého webu na naprosto nový hosting. Tento krok byl učiněn po sérii neskutečných výpadků a problémů s provozem. A to nemluvím o nepříjemné události, kdy (do této doby neidentifikovaný) nějaký "obdivovatel" zlikvidoval obsah všech databází těchto stránek ve snaze srazit je na kolena. Data byla obnovena ze zálohy jen proto, aby byla o pár desítek minut později zlikvidována znova. Rezignoval jsem. Byl pevně odhodlán s tím seknout. Na návštěvníky webu začalo vyskakovat podivné okénko s mým proslovem a důležitou informací - web pořádně nejede a taky nepojede kdo ví jak dlouho. A pak mi přišel jeden mail … "Číst ten text na stránkách je horší, než koukat na tvé jméno na náhrobku. Ale vím, že až v pondělí přijdu, zase si na chatu a fóru." O pár desítek minut později jsem na mail odpovídal něco ve smyslu, že lidé z webu mne znají lépe než se znám sám. Stala se totiž jedna velice příjemná věc. Administrátor nového hostingu v čase mezi obnovením a opětovným sestřelením dat provedl jejich zálohu k sobě. A tak, během pár hodin, web naběhl nejen se všemi daty, ale i na novém místě, kde funguje dosud a stěhovat se nehodlám.

V průběhu prázdnin se vše tak nějak pomalu vyvíjelo. Nedocházelo k žádným zásadnějším změnám, ale pozorný návštěvník viděl pozvolný růst. A pak .. se stalo spoustu věcí. A najednou, na celý týden, web přestal fungovat a na obrazovce se místo něj skvělo pouze něco takového. Žádný útok hackera, žádné technické potíže. Mé vlastní rozhodnutí a dočasná … jak to říct … psychická indispozice. Snaha něco si dokázat, s něčím se vypořádat. Týden. A po něm následoval tento článek a opětovné spuštění všeho v původní podobě. A víc než to! Rozvoj, který web zaznamenal, se nedá porovnat s žádným obdobím předtím. Zaměřil jsem se především na co největší aktuálnost a obsahovou bohatost webu o filmu Pán Prstenů a přeměnu poměrně primitivního diskusního fóra v pokročilejší systém. Dnes už mohu říci, že se tento krok vyplatil. Na diskusním fóru funguje bezvadná komunita lidí, která pravidelně pořádá srazy "v reálném světe", organizuje virtuální školu čar a kouzel, debatuje na desítky všemožných témat. A LOTR web? Fenomén sám o sobě. V dnešní době jde spolu s oficiálním internetovým partnerem filmu o nejnavštěvovanější stránky věnované tomuto tématu u nás. A když zrovna nekonkuruje šílenostem jako soukromé deníčky postav zaměřené na jejich homosexualitu či stovkám fotek vytežených z ukázek, stojí si více než dobře. Sami můžete vidět denně hromady nových komentářů k článkům, fotografiím či recenzím. O snaze psát co nejvíce a co nejaktuálnějších článků a uveřejňovat zajímavé nové fotografie nemluvě. Právě LOTR stránky jako vlajková loď celého webu mají od března nový design a opět si myslím, že tento krok byl jen ku prospěchu (viz. výsledek ankety o designu a článek o změně).

Všechno tohle pro mne znamená strašně moc. Investují do webu poměrně dost peněz a co je mnohem "horší" také spoustu času. Specielně o problémech s financováním tohohle všeho jsem nedávno napsal tento text. Uvidíme, zda se něco změní. Ale každopádně - baví mne to! Dělám to nejen ze snahy podávat vám informace které vás zajímají, ale také pro sebe. Je to způsob života, jako pro některé co já vím jízda na motorce nebo hraní divadla. A je to život někdy trochu hektický, někdy šíleně lezoucí na nervy. A častěji naplňující člověka příjemným pocitem, když sleduje organizaci webového srazu, nová vznikající přátelství, snahu lidí inspirovaných díly jejich kolegů psát vlastní povídky či básničky, …

Děkuji. Děkuji všem návštěvníkům těchto stránek. Nebýt vás, byla by všechna tahle práce asi úplně zbytečná. Díky vám má tenhle web smysl, stále ještě existuje a tak vůbec je tím, čím je.V závěru článku zmíním pár jmen. Obvykle jde o lidi z diskusního fóra či aktivní "komentátory" na LOTR webu. Ač články zde píší převážně jen já, právě oni jsou pilíři toho všeho - oni tvoří tu báječnou komunitu webu JCsoft`s Fantasy … a vlastně nejen webu. Určitě jsem na hromadu lidí zapomněl a tímto se jim omlouván. Ale vy víte, že do té skupiny patříte taky.

Napsal: Jan "Belcarnen" Čeřovský dne 3. dubna 2002
E-mail: cerovsky@jcsoft.cz



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=183 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 20.04.2024 0:02:38 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------