Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

19.1. 2003 23:51:29ScalexJá a kniha: Četl několikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Dvěma věžím dávám nižší hodnocení než Společenstvu. I když považuju Dvě věže za vynikající film, který rozhodně vejde do zlatých kronik filmové kinematografie přinejmenším Glumem a Helmovým žlebem, výhrad mám daleko víc než u Společenstva. A to jsem velmi tolerantní člověk. 8^)

Nechci probírat film záběr za záběrem ani opakovat něco, co už bylo třicetkrát řečeno v recenzích jiných fanoušků. Jen tu shrnu, co konkrétně se mi na filmu nelíbilo. A vůbec nenutím nikoho, aby se mými názory řídil.

Za prvé chci zdůraznit, že ze všeho nejméně mi vadily změny oproti knize. Je jich tam hodně, ale ani jako pravověrnému Tolkienistovi mi to žíly nerve. Tolkien sám bral své dílo jako sebrané mýty a legendy. A legendy se často objevují v různých verzích, s různými výklady. A tak Jacksonův pohled na Středozem beru jako alternativní verzi k tomu, co při svém vědeckém bádání objevil Tolkien.

A teď k tomu, co mi na filmu vadilo. Vezmu to bodovitě:

- hlas Stromovouse. Je sice úžasný, ale byl by lepší, kdyby v tom filmu zároveň Rhys-Davies nehrál Gimliho. Ta hlasová podobnost je prostě nepřeslechnutelná. Rhys-Davies v obou rolích řve a burácí a málokterý herec umí řvát a burácet dvěma různými způsoby.

- Glumovo "glum". Vždy jsem si ho představoval klokotavě bublavé, jako bublání, které se občas ozývá ve vodovodním či teplovodním potrubí, nebo jako když pod vodou unikne větší množství vzduchu a zabublá to. Místo toho glum kašle, jako kdyby mu zaskočila v krku šupina z rybišky.

- Střih filmu. Je odfláklý, jako kdyby s ním neměli nic společného lidé, co stvořili Společenstvo. Je necitlivý a prvoplánový. Nelíbí se mi zejména u prvního schizofrenního rozhovoru Gluma se Smeagolem (mám na mysli ty dva různé pohledy kamer). Podle mne je mnohem větší machrovina natočit to v jednom záběru, protože těmi dvěma záběry si filmaři ulehčili práci... nemuseli totiž natáčet tu problematickou přeměnu Gluma ve Smeagola a zpět.

- Gimliho vtipné hlášky. Až na několik málo, které se opravdu povedly, jsou trapné a narušují atmosféru filmu. Prosba, aby jej Aragorn hodil, nebo stížnost na špatný flek na Helmově žlebu se mi líbila, ale to jak "schválně upadl" nebo jak se rozjel na koni dozadu, to byly tak školácky ubohé vtipy, že bych se víc nasmál, kdyby se tam pět minut kopali Smíšek s Pipinem do zadku a plivali přitom po sobě Lembas.

- Vyhánění Sarumana z Theodena. Čekal jsem delší zaklínání a záběr na Sarumana, kterak se snaží vzdorovat a náhle zjišťuje, že na Gandalfa nemá. Ale z této scény mám pocit, že v rozšířené verzi Dvou věží by mohla být propracovanější. Omládnutí Theodena bylo dost rychlé... mohlo být lehce pozvolnější.

- Malý prostor pro Červivce. Doufám, že dostane dost příležitostí v Návratu Krále, protože bych řekl, že potenciál této postavy nebyl zdaleka vyčerpán a že Gríma mohl řádit ještě trochu víc.

- Olizovací scéna Arwen s Aragornem. Čekal jsem letmé náznaky jako ve Společenstvu, čekal jsem poetické ztvárnění jejich vztahu... nečekal jsem, že se po sobě budou tři minuty plazit. Zaplaťpámbů, že když polomrtvého Aragorna přišla na dálku Arwen políbit, že to Jackson rozsekl polibkem od Brega... 8^)

- Málo písniček. Rozhodně mi scházela Glumova "po cestě studené, moc se nám špatně jde, odřeme si nožišku". Naštěstí si ale Glum broukal alespoň píseň o rybišce a jeho bubnovací scéna si jistě získá řadu příznivců. Já osobně to považuju za jednu z nejlepších veselých scén filmu.

- U Gluma mi trochu vadila mimika. Glum má tak bohatou mimiku, že při prvním sledování nestíháte pochytat vše, co tím ksichtem dělá. Po druhé a potřetí to bude lepší a když si teď pouštím jen samotné scény s Glumem, tak si to opravdu užívám. Ale jako prvotní nápor v kině je to dost silné...


No... to je snad vše záporné, co jsem na Dvou věžích shledal. Nevadily mi změny, nevadil mi surfující Legolas a je to film, který jsem si opravdu užil a u něhož nelituju toho sáhodlouhého čekání. Těším se na Návrat krále, těším se na rozšířené verze Dvou věží a Návratu krále a těším se, až si doma udělám JRRT maratón všech tří rozšířených verzí za sebou.
 8/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 9/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 7/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist