Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

19.1. 2003 19:45:02AlešJá a kniha: Četl několikrát
Pána Prstenů jsem přečetl dvakrát. Zatímco první díl mě nadchl (i přes drobné nesrovnalosti s knižní předlohou), tento na mě zapůsobil jako špatný vtip. Jakoby se všechny díly netočily najednou, ale druhý díl byl dotočen pro velkou diváckou úspěšnost prvního (paralela = Mumie - Mumie 2 - Král Škorpión). Vůbec mě nedokázal udržet v napětí, kvalitní scény se střídají s úplně nudnými a zbytečnými. Před prvním dílem probíhaly diskuse, zda bude film určen jen pro fandy Tolkiena nebo pro širokou diváckou obec a nebylo překvapením, že Jackson byl "přinucen" natočit kompromis pro všechny. Byl to nesmysl, což se teď krásně ukázalo. Charaktery některých postav jsou změněny (Faramir se nijak neodlišuje od Boromira – to mi asi vadí nejvíc), příběh je změněn (zbytečná cesta do Osgiliathu, zbytečné dobrodružství Aragorna, špatná a velice nudná dějová linie okolo Stromovouse, Smíška a Pipina). A to všechno kvůli komu ? Věřím, že spousta lidí si před premiérou jedničky knihu přečetla, kdo ne, stejně nic nechápe. Z vlastní zkušenosti vím, že kdo knihu ani nic podobného nikdy nečetl – nemá šanci pochopit pořádně ani první díl. Neví, co jsou zač skřeti, co ti dva kouzelníci, proč jsou hobiti tak malí, jaktože Gandalf vzdoruje tý příšeře atd. Takže vysvětlení, že Faramir se musel chovat jako ostatní lidi, aby to nezmátlo nové diváky, a kvůli tomu změnit úplně děj – no to je k neuvěření. „Jacksone, ty seš ale vůl !”

Takže, co všechno mi vadí a co se mi naopak líbí. Píšu tady svůj názor, každý to může vidět jinak.
Vadí mi: (pořadí podle závažnosti – píšu jen ty nejdůležitější věci)
1) Vylíčení Faramira. Kam se poděla jeho vyjímečnost ?
2) Zbytečné dobrodružství Aragorna a jeho sny (10 minut nudy)
3) Aragorn vůbec. V tomhle snad jediném případě se podle mě výběr herce vůbec nepovedl. Viggo není špatný herec sám o sobě, ale tady se mu nedaří. Vypadá jako vágus, a kdekdo ho zbije (vina scénáře). Aragorn by měl vypadat úplně jinak. Čekal jsem oproti prvnímu dílu zlepšení, a to nepřišlo.
4) Dějová linie okolo Smíška a Pipina. Uznávám, že se to muselo zestručnit. Líbilo se mi, jak se Enti radili na mýtině a dalo se tak najevo jak jsou pomalí. Tak co má znamenat to, že Stromovous vyjde ven z lesa, jednou zakřičí a všichni jsou v tu ránu rozhodnuti? Bída. Navíc jsem postrádal svou oblíbenou scénu z knihy, kterat Enti vrůstají do zdí a trhají je jak papír (drobnost).
5) Z Nazgulů nejde strach a jejich křik začíná být spíš protivný než děsný. V jedničce na začátku byli super, ale teď si jen tak poletujou a nikdo se jich nebojí, nikdo nepadá strachy na zem jak v knize.
6) Další změny v ději, které nepříspívají k žádnému zlepšení.
7) Bitvy (částečně) – viz dole.

Líbí se mi:
1) Glum – bez komentáře
2) Eowyn – bez komentáře
3) Prvních 20 minut filmu
4) Legolas, Gandalf – jsou perfektní
5) Stromovous – docela jsem si ho tak představoval
6) Hudba – není dokonalá, ale sedí mi do toho pěkně

Add bitvy – tady jsem na rozdíl od snad všech ostatních poměrně nespokojen. Technicky jsou skřeti namnoženi pěkně, vypadá to monumentálně, ALE …. Provedení bitvy se mi vůbec nezdá. Když si pustím Statečné Srdce s M.Gibsnem – bitvy jsou lepší, a to je to x-let starý film. Tady je to zaprvé velmi nepřehledné už před začátkem dobývání a za druhé samotný boj je natočen příliš roztřesenou kamerou, není vidět jediný detail, střih je úplně hysterický, zkrátka je to změť ze který si v konečném zúčtování divák nic nevychutná. Navíc třeba Gimli a Aragorn na můstku to degradují na parodii. Nebo ten závěrečný atak – pár koní jede ze strmého svahu přímo na stovky kopí proti tak 20násobné přesile. Nechci se domýšlet co by z nich zbylo ve skutečnosti.

Shrnuto a podtrženo – film se mi moc nelíbil, už na něj znovu nepůjdu, a radši si Dvě Věže přečtu. Navíc jsem se přestal těšit na třetí díl.
 5/10 [Celkové hodnocení]
 
 6/10 [Vizuální dojem]
 8/10 [Hudba]
 6/10 [Herecké výkony]
 2/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist