Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

16.1. 2003 19:09:31LucilleJá a kniha: Četl několikrát
Jak už kdesi napsal Belcarnen, minulý rok by se dal charakterizovat jako jedno dlouhé čekání. A to se nyní naplnilo.
Jak asi víte, ve Slovanském domě promítali před TTT Společenstvo. Připomenutí děje není nikdy na škodu. Já bohužel nestihla upoutávku na TTT, ale jelikož mě jako spoustu jiných čekala premiéra, ani mi to tak nevadilo. Tímto se tedy omlouvám všem, komu jsem na okamžik zastínila plátno, ale sprintovala jsem od Kenvela, dřív se mi to nepodařilo. Celý den jsem byla extrémně nervní, strašně jsem se těšila, ale to asi každý z nás. U mě se nervozita projevovala neustálým psaním sms ( promiň, Bele ), kopáním, bušením a plácáním do čehokoliv ( kohokoliv ), případně chozením tam a zase zpátky ( hlavně poslední hodinu, než jsem vyjela ). Poslední tři hodiny před půlnocí ale byly v pohodě právě díky prvnímu dílu Pána Prstenů. Naprosto mě pohltil, první hodinu a půl jsem seděla bez pohnutí, v ruce jsem pořád svírala lístek. Jako pokaždé jsem probrečela konec.
Ale už k samotnému druhému dílu. To už jsem se do sálu vřítila mezi prvními. Po asi čtvrthodince hrozného čekání se v sále setmělo, ozval se potlesk, jenže vzápětí se opět rozsvítilo. Znovu se zhaslo, znovu potlesk, teď už hlasitější. Reklamy, upoutávky na další filmy a… nadešel dlouho očekávaný okamžik. V úvodu kamera přejíždí zasněžené hory, provázená posledními slovy Gandalfa Šedého, ocitáme se znovu na můsku v Khazad-dúm, opakují se důvěrně známé okamžiky. Celý nacpaný sál se zatajeným dechem sleduje bezprostřední reakce Společenstva, Balroga stahujícího Gandalfa do hlubin Morie. Už mám oči zalité slzami. Najednou sledujeme, jak padají temnotou, hlouběji a hlouběji, bojují spolu. A vy si připadáte jak na horské dráze. Objevuje se nápis The Two Towers. Nemůžu tomu uvěřit, ale je to skutečnost, opravdu jsem mezi prvními ( nepočítám novináře atd. ) lidmi, co to vidí.
Nebudu tady sáhodlouze popisovat děj, sami si běžte do kina. Asi nejsilnějším aspektem filmu je opět hudba. Strhující, nádherná, napínavá, vzrušující, vznešená. Skvěle dokresluje děj, jak by to mělo být. Zvlášť krásné jsou ty housle u Edorasu. Ty mě opravdu dostaly.
Jednoznačným vrcholem Dvou Věží je bitva o Helm’s Deep. Massive udělal neuvěřitelnou práci. Vojska skřetů i Skurut – hai vypadají naprosto realisticky. Sám Žleb je taky moc krásný. Měla jsem původně jinou představu, ale ta se kdesi rozplynula. Na elfí komando jsem byla hodně zvědavá, nezklamalo mě. Taky mě moc potěšilo, že se tam Aragorn stal velitelem, strašně se těším na jeho proměnu v krále. Celá bitva byla úžasná, ještě bych ji dost prodloužila, ale ten konec…. No, přijede Gandalf s Jezdci a je v podstatě konec.
Ještě jsou tu nové postavy: Theodén, Éowyn, Éomér, Faramir, Gríma, Stromovous a hlavně Glum. Všichni mi přišli skvělí, tedy výkony herců, ale pěkně popořadě. Theodén v podání kapitána z Titanicu přesně splnil moje očekávání. Vymítání Sarumana je dechberoucí, přimáčkne vás to do sedačky. Jeho proměnu jsem si představovala méně výraznou, ale prosím. Hlavně mě upoutal jeho hlas – královský. Hrdý, silný, mocný. Éowyn mě ohromila. Tohle jsem nečekala. Mirandu jsem hodně podcenila, přišla mi jako obyčejná, nevýrazná tyrolská selka, prostě ne zrovna dobrá. Ale zahrála výborně, přesvědčivě, přinutila mě úplně změnit názor. Éomér byl dobrý, ale měl hrozně málo prostoru, nemůžu ho moc posoudit. Zato Faramir, ten mě zklamal. Měl to být hodný Boromirův bratr se silnou vůlí, která odolá moci Prstenu, ne tohle. Jeho zásadní změnu charakteru považuji za největší mínus filmu. Gríma Červivec byl ještě slizčí a hnusnější, než jsem si představovala, záporák jak vyšitý. Stromovous mě dostal svým hlasem. A Glumíček? Dokonalý, úchvatný. Předčil moje očekávání, vypadá jako živý. Sice víte, že to není možné, ale působí hrozně realisticky. V jednom okamžiku je vám ho hrozně líto, chudáčka malého, hned potom byste ho nejradši uškrtili, slizouna. Ale nejlepší scény jsou rozhovory Sméagola a Gluma. Ten rozdíl mezi nimi je ohromný, poznáte ho na první pohled.
Dvě Věže jsou temnější, akčnější a jaksi hlubší než Společenstvo, často se vyskytují vtipné scény ( např. všichni si myslí, že Aragorn je mrtvý, ale není a první Legolasova slova jsou „jdeš pozdě“ ), kdy se rozesměje celé kino. O tenhle film prostě nemůžete přijít.

….Glum vede svůj závěrečný monolog za tónů skvělé Gollum’s song od Emiliany Torrini, objeví se závěrečné titulky. Několik vteřin je v sále hrobové ticho, poté začínají téměř všichni ( včetně mě ) tleskat. Tři hodiny jsme téměř nedýchali. Většina lidí se zvedá, ale já a spousta dalších stále nevěřícně sedíme. Skončí titulky, rozsvítí se všechna světla a už se všichni zvedáme a odházíme…
 10/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 10/10 [Hudba]
 10/10 [Herecké výkony]
 9/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

PhyllisPoink, přidáno 29.1.2017 3:12:39
wh0cd86961 synthroid neurontin pill strattera elimite cream order clindamycin tadalafil valsartan hydrochlorothiazide
Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist