Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

16.1. 2003 18:19:29LimaJá a kniha: Nečetl jsem
1. NÁVAZNOST
Pár sekund po začátku a Jackson nás hodí přímo do víru dění. Kdo neviděl Společenstvo, ten se nechytá, ale to je jeho problém, že. Ta návaznost je vzhledem k předchozímu dílu tak plynulá, že kdyby se oba díly pouštěli celé dohromady, bez rozdělovacího začátečního loga, nikdo nic nepozná. Ani bych se nedivil, kdyby po Návratu krále na nějaké akci pro hardcore fandy pustili všechny tří díly PLYNULE po sobě JAKO JEDNO VELKÉ 9-HODINOVÉ MEGADÍLO.

2.KANONÁDA
Dvě věže jsou takovou emoční a obrazovou kanonádou, že mozek napoprvé není schopen vstřebat vše co vidí a po skončení jsem si nemohl vzpomenout na to, co jsem viděl na začátku. Tohle NENÍ FILM NA JEDNO SHLÉDNUTÍ! Vstřebá se až napodruhé, napotřetí.

3. ÚLEŤÁK JACKSON
Již dlouho sleduji tvorbu Petera Jacksona, a musím říct, že pořád zůstává tím splatterovským šílencem z dob svých prvních filmů Bad Taste a Braindead. To dokazuje i ve Dvou věžích, i když na něho dost umírněně. Hlava napíchnutá na kůl, čoudící hromada ohořelých skřetích těl, sem tam ulítne nějaká ta hlava. V jednom rozhovoru prý se dokonce přiznal k tomu, že ve Společenstvu chtěl nechat sežrat koníka Vilíka vodní příšerou, ale uznal, že by to byla pro tolkienovce příliš silná káva. PJ prostě má rád krev a je to šílenec,ale geniální šílenec s obrovskou obrazovou fantazií a citem pro rytmus a vyprávění, jako má ze světových režisérů málokdo. Důkazem budiž i Dvě věže, scenáristicky nevděčné, příběhově roztříštěné ale díky Jacksonově citu držící při sobě jako helvétská víra.

4. ROZPOČET, TRIKY, HUDBA, VIZUÁLNÍ DOJEM
Peter Jackson má ovšem i další geniální schopnost. Umí za málo peněz natočit film tak, že vypadá mnohem dražší (viz. jeho první filmy). Dvě věže stály 94 miliónů, ovšem vypadají tak, jako by stály třikrát tolik. Prostě, za málo peněz hodně muziky - to je Jacksonova doména a i ktomu možná majitelé New Line Cinema přihlíželi, když rozhodovali, zda mu ty prachy na LOTRa dát, nebo ne.
Triky jsou skvělé, mnohdy ani člověk nepozná, kdy je to model, kdy je to trik a kdy skutečnost. Kdy to jsou skuteční lidé a kdy stvořené počítačem. Ať žije program MASSIVE - TTT jsou ódou na jeho schopnosti.
No a tolik problematičtí Enti - jsou zvládnuti skvěle a nechápu některé výtky na jejich adresu. Zajímalo by mně, jak by si je jejich kritici představovali. Dvounohé nebo trojnohé nebo co? Nebo jako skutečné stromy? Ano, to by možná šlo, jenže zase jsme u těch peněz.
Hudba - no, Howard Shore až na jeden nový motiv nepřináší nic nového. Slyšíme motivy z prvního dílu v různých variacích, ale nic, co by jsme neznali, nebo co by se nám zadřelo pod kůži jako v případě Společenstva. Hudba tu "pouze" podmalovává obraz, ale dělá to dobře a to stačí.
VIZUALNÍ DOJEM
Může být člověk zvizuální stránky vůbec zklamaný, když:
a) kostýmy, brnění, exteriéry a interiéry, zbraně atd. navrhovali Alan Lee a John Howe
b)novozélandská příroda je dechberoucí
Odpověď - samozřejmě, že ne.

5. HERCI
ARAGORN - stává se skutečným mužem, hrdinou, vůdcem. A Viggovi to fakt věřím. Být ženská, tak se do něho zabouchnu.
FRODO - Pan Herec. Nemá moc prostoru, ale i tak dokonale předvádí podléhání moci prstenu. Ve scéně, kdy nabízí Nazgúlovi prsten, jsem ani nedýchal.
LEGOLAS - má mnohem více prostoru než ve Společenstvu. Jeho hlášky a postupné zbližování s Gimlim je dost v pohodě.
GIMLI - komediant, který dodává svěží prvek do vážného příběhu
EOWYN - žádná tuctová kráska (což je dobře) a žena plná odvahy a citu (což je taky dobře)
GLUM - chachachá. Největší schizofrenik v dějinách filmu. Andy Serkis rulez!
FARAMIR - mně se, na rozdíl od fanoušků knihy, jaho povahový přerod líbí. Je takovým temným protikladem charakterově vznešenému Aragornovi. Kdyby v jednom filmu byly dva Mirkové Dušínové, to by byla nuda, i když za tohle mně tolkienovci asi zabijou :o). Jeho závěrečné vstřícné gesto vůči Frodovi je lehce katarzní a sedí to tam. Maximální spokojenost.
THEODEN - ******* se hodí na role vůdčích typů (viz jeho kapitán v Titanicu). To dokazuje i v TTT.
O ostatních se rozepisovat nebudu, to bych u toho seděl hodinu. Jsou skvělí prostě všichni, je vidět, že Peter Jackson má cit pro casting.

6.ARWEN, MILOSTNÝ TROJÚHELNÍK
Nejbolestivější místo pro fanoušky knihy. Přiznejme si, Peter Jackson udělal geniální komerční tah. Aby totiž film mohl být komerčně velmi úspěšný, musí se líbit dívkám a ženám (viz. Titanic a jeho neuvěřitelných 1,8 miliardy). Pohlední herci jsou nutností a milostný trojúhelník to nezkazí, ba právě naopak. Business je holt business, někdo ty náklady musí zaplatit, že.

NEJLEPŠÍ SCÉNA - Frodo nabízející prsten Nazghúlovi na létajícím přízraku.
NEJHORŠÍ SCÉNA - Legolas, surfující na štítě za doprovodu heroické hudby. Nebýt u toho té muziky, dalo by se to ještě zkousnout.
 10/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 6/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 8/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist