Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

12.1. 2003 17:17:51EsquertJá a kniha: Četl několikrát
Dvě Věže

Dámy a pánové, stal jsem se jedním z nemnoha, kteří měli možnost vidět novinářskou předpremiéru filmu LOTR: TTT.

Předem bych chtěl říci, že co mi na tomto filmu opravdu vadí, je jeho název. Proč proboha Dvě Věže. Které dvě, když ve filmu jsou hned čtyři? Ale k tomu se ještě vrátím později.

Film pokračuje více méně tam, kde režisérka přerušila první díl LOTR: GOTR. Protože je mezi námi jistě ještě mnoho těch, kterým tento fenomén dosud vůbec nic neříká, předkládám zde krátké shrnutí děje Grůpy Prstenu.

GOTR začíná téměř idylicky. Poblíž překrásného jezera Núrnen a na úrodných svazích sopky se nachází největší město své doby, Kraj. A právě sem , opět po mnoha letech přilétá dobrý čaroděj Sauron se zlou zprávou…
V Kraji žijí Orkové, malí lidičkové s chlupatýma nohama, kteří nadevše milují klid a pohodu, a jsou vášniví kuřáci. A právě jeden takový dostane od svého strýčka „dárešek“, jak jej starý pán s jiskrou v oku nazýval, malý zlatý prstýnek. Jak ale Grýma věděl, byl to veliký dar. A velmi užitečný. Jakmile si jej totiž nasadil,okamžitě přestal vidět. Takto se jeho strýček často dokázal vyhnout trapným situacím.
Přitom právě tento dárek přivede Grýmu a celý Kraj do nebezpečí. Prsten je totiž mocnější než se zdá. Je to Jeden prsten, ukován Isuldorem, aby vládl všem. Jen s jeho pomocí může Rada Ištary, zavřená ve své bílé věži, znovu získat moc a nabýt hmotnou podobu. Prsten musí být zničen. Na nátlak Saurona se Grýma, se svým přítelem Odulou a věrným psem Vrrkem, vydává do Železného pasu, kde se má rozhodnout o jeho osudu. Zde je potom konečně vytvořena Grůpa Prstenu, jejímž posláním je prsten zničit. Grůpu by měli tvořit zástupci všech svobodných ras ve Středozemi. Přidává se tedy elf Lembas, poslední, který neprchl za moře, a Červený trpaslík. Na poslední chvíli se do Grůpy zařadí i Šmak se Stromofousem, kteří vyslechli rozhodnutí rady schovaní pod lavicí. Osmička je tedy kompletní a odchází za svým posláním.
Zde první díl končí. Budiž ke cti režisérky, že doslova nekopíruje film podle knihy, jako je tomu třeba u Harryho Pottera. Jak je zřejmé, režisérka rozhodně nepodceňuje svého diváka. Děj tedy během roční přestávky trochu poskočí.
TTT sleduje tři hlavní línie. Cestu Grými a Oduli do Šedých Přstavů a za moře, únos Šmaka a Stromofouse hobity a dobrodružství Lembase, Červeného a Vrrka jdoucích po jejich stopách.

Osobně bych chtěl nejvíce pochválit scénáristy, za způsob jakým se vypořádaly s návratem Saurona. Nahý byl přinesen orlem doslova jako deus ex machina. Musel jsemse smát pod fousy, když jsem si všiml zmateného obličeje Jolky Krásné, která o zmizení Saurona očividně dosud nic nevěděla!!!
Visuální efekty jsou opět na vysoké úrovni a zaslouží si, když ne přímo Oscara, tak alespoň Malinu.
Prostě Janet Jackson to opět dokázala a já nemohu reagovat jinak než deseti body. Bravo.

PS: Jo, a to s těma čtyřma věžema… tak to bylo demo!
 10/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 10/10 [Hudba]
 10/10 [Herecké výkony]
 10/10 [Zpracování změn oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ]  [ Přidat recenzi ] [ Předchozí recenze >>> ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Zatím bez komentářů

Jméno: E-mail:

Komentář:

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/

Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 
Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist