Nostalgie - stará verze webu věnovanému filmu Pán Prstenů
Nová verze - http://lotr.jcsoft.cz



[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

1.12. 2002BelcarnenRozhovor s Davidem „Faramirem“ Wenhamem nejen o filmu Dvě Věže; Bitva o Helmův žleb - popis celé operace včetně nákresu; Peter Jackson se stává jedním z nejbohatších obyvatel Nového Zélandu

Rozhovor s Davidem „Faramirem“ Wenhamem
Přeložila (v)Eru, díky moc!

Interview se odehrávalo v Palazzo Versace u bazénu, toto luxusní místo, na kterém David pevně trval, pěkně ladí k současné fázi jeho úspěšné kariéry. Právě tady v Gold Coast natáčí nízkorozpočtový snímek Gettin‘ Square, krimi komedii, která ho znovu přivedla ke spolupráci s režisérem Jonathanem Teplitzkym, který natočil Better Than Sex (Lepší než sex). 

Naproti tomu o Vánocích bude mít premiéru „megarozpočtový“ Pán prstenů: Dvě věže, v kterém Wenham hraje roli Faramira, bratra Boromira. S dlouhými vlasy a zrzavým strništěm a velmi velmi velkým mečem strávil Faramir mnoho let bráněním hranic Gondoru ve snaze získat přízeň svého otce. Minulý týden se David stal jedním z mála lidí, kteří již měli možnost shlédnout konečnou verzi filmu. 

--------------
„Je opravdu úžasný“, říká, „je to přesně to, co Peter Jackson chtěl od druhého filmu. Je hodně temný, tak jako kniha. Objeví se několik světlých momentů, ale spíš je to opravdu ponurý film se spoustou násilí a krve.“

Budou fanoušci knihy spokojeni? „No, trochu se obávám. V druhém filmu je totiž vědomá snaha udělat Faramira o něco temnějšího než jaký je v knize.“
--------------

A Wenham opravdu umí být temný. Například jeho divadelní (a poté i filmová) role nelítostného zabijáka Bretta Spraguea ve hře Gordona Grahama The Boys, která odstartovala jeho kariéru. Robert Connolly, producent hry říká, že Wenham hrál tak skvěle hrozivě, že se bál vlézt do jeho šatny.

Na druhé straně spektra stojí role Divera Dana v SeaChange. Tady hraje muže, který umí vařit, je okouzlující a mluví několika jazyky a jehož manželka ho opustila kvůli ženě, jen aby ho naučila trochu více soucítit s lidmi. Hra měla fenomenální úspěch a Wenham se přes noc změnil z psychopata v sexuální symbol, což ho poněkud zaskočilo. 

Faramir by mohl být rolí, která by ho katapultovala do první herecké ligy, ačkoli on o tom nechce ani slyšet. Když byl diktafon vypnutý, byl to příjemně sarkastický zábavný společník, ale jakmile se nahrávalo, upovídanost ho opustila. „Vím, že nemám moc co nabídnout. Je to strašné“.

Ačkoli by se dalo říci, že se stal slavným, vede úplně normální život. Má dlouhodobou přítelkyni Kate Agnew, která také hraje a navíc učí jógu. Nepřipouští si, že by se to mělo nějak změnit poté, co ho miliony Tolkienových fanoušků uvidí na velkém plátně. „Opravdu nevím, nepřemýšlím o tom. Fakt ne.“

David Wenham je nejmladší ze sedmi dětí. Ve škole vždycky hrozně zlobil. Jeden z učitelů ho přivedl do hereckého kroužku, což se Davidovi hrozně zalíbilo a později se přihlásil na universitu a začal hrát v universitním divadle. Nejdříve to byli jen malé role, ale věci se rychle změnily. Na rozdíl od mnoha jiných herců ho jeho televizní role katapultovaly na velké plátno a úspěch SeaChanges a The Boys mu umožnil zkusit si hodně dalších zajímavých projektů. 

Po uvedení The Boys v kinech mu bylo nabídnuto mnoho podobných rolí jako v tomhle filmu, ale jeho zásadou je neopakovat se. Hrál v několika dalších hrách a filmech (Better then sex, The Bank, Dust, také si zahrál malou roličku v Moulin Rouge – zženštilého spisovatele Audreyho a Sama Flynna v Crocodile Hunter: Collision Course, což – jak sám smutně přiznává – byl trochu krok vedle). 

Jeho snem je založit rodinu a věnovat se jí, být víc doma – v Austrálii. Také by si chtěl zkusit režírovat. Byla to dohoda mezi ním a režiséry Connollym (The Bank), Woodsem (The Boys) a jím (musí vymyslet taky něco na „B“). „Ohledně toho jsem pragmatický, vím, že nemá cenu na to spěchat nebo to nějak znásilňovat. Ale pomalu se ze mě stává frustrovaný režisér v hereckém těle.“

Ideální pro něj by bylo hrát v jednom australském a jednom zámořském filmu ročně. Potom by byl naprosto spokojen.


Bitva o Helmův žleb - popis celé operace včetně nákresu
New Zealand Herald dal ke stažení zajímavý PDF dokument, ve kterém najdete nákres Helmova žlebu a jeho okolí, včetně šipek a označení jednotlivých jednotek účastnících se bitvy. Dokument má 4.4 MB, zde máte k dispozici překlad jednotlivých bodů ...

  1. Je po půlnoci, obloha je ozářena blesky. První útok je veden proti hradbách a na příjezdové cestě k hlavní bráně.Útočící divocí lidé z Vrchoviny používají proti bráně beranidla.
  2. U brány bojují mimo jiné Aragorn s Éomerem. Divocí lidé prchají, brána je zevnitř zatarasena závorou a zpevněna hromadou kamenů.
  3. Přichází druhá vlna útoku. Skřeti používají háky na lanech a dlouhé žebříky, aby se dostali na hradby. Rohanští odpovídají deštěm šípů.
  4. Skřeti se dostávají dovnitř přes říční propusť a bojují poblíž stájí. Jsou zatlačení ke zdi a nemilosrdně pobiti. Propusť je zablokována kameny.
  5. Přichází finální útok. Brána leží v troskách a skřeti se vrací i k propusti, ke které instalují pekelný oheň z Orthanku. Exploze rozmetá část zdi a průchod je volný.
  6. Lidé ustupují do jeskyní a Hlásky. Nepřítel má pod kontrolou celé hradby i prostor za nimi.
  7. Protiútok tlačí skřety od Hlásky k vnější zdi. Aragorn volá po vyjednávání. Bitva se znovu rozhoří explozí klenutého oblouku brány, na kterém Aragorn stojí.
  8. Zazní roh. Král Théoden a Rohanští jezdci vedou mohutný protiútok z Hlásky, který rozpráší nepřátele do všech stran. Erkenbrand, pán Helmova žlebu, se objevuje v údolí s muži ze Západní marky. Síly se začínají obracet.
  9. Nadchází úsvit a v údolí se objevuje podivný les. Skřeti prchají do jeho hloubi, aby unikli spojeným silám Helmova žlebu, ale už je nikdo nikdy nespatří ...


Stáhnout PDF dokument (4.4 MB)


Peter Jackson se stává jedním z nejbohatších obyvatel Nového Zélandu ...
... a to především díky 10%, která má z tržeb Pána Prstenů. Tedy jen z vlastního promítání v kinech. Nejspíše bude mít i nějaké to procento z DVD/VHS a licenčních komerčních předmětů. Společenstvo v kinech vydělalo zhruba 1.7 miliardy novozélandských dolarů, takže do Jacksonovy kasičky přibylo 170 milionů.  Dvě Věže a Návrat Krále jistě nebudou propadáky, PJ tedy může počítat s tím, že na jeho účtu se objeví minimálně příjemná půlmiliarda. Na hezké peníze si přišel i Harvey Weinstein, ředitel studia Miramax. Ten přenechal Pána Prstenů New Line Cinema s tím, že mu zaplatí 12 milionů amerických dolarů nákladů, které s projektem již měl, a z tržeb dostane 5%. V podstatě "za nic" tedy získal zatím 85 milionů. Inu přejme jim to. Až půjdeme po páté na Dvě Věže, v klidu u kasy popřemýšlejme o tom, z jakého důvodu se celý Pán Prstenů točil :o)

[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]
Pokud se Vám tento článek líbil, můžete pomocí systému I Like Q přispět drobnou částkou pro autora či případně překladatele.
Přispět Q (100 Q = 1 Kč)

Pulper, přidáno 11.12. 2002 16:40:15
Pětkrát? No přátelé to sna ne? Čtyřikrát, dobře, dejme tomu, ale pětkrát?!?
Diaboliq, přidáno 4.12. 2002 13:51:06
Uz mi to poslal kdrat,diky za ochotu.
Diaboliq, přidáno 3.12. 2002 14:53:16
Čau lidi, nemáte někdo to pdefko jako jpeg?Docela bych na to kouknul,ale nechce se mi stahovat 4 a půl MB
Tobold Troubil, přidáno 1.12. 2002 22:38:00
Já po páté tedy rozhodně půjdu, to vím jistě.
Jméno: E-mail:

Komentář:

09.11.2023
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2024 [ více ... ] [ 0 ]
8.11.2022
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2023 [ více ... ] [ 6 ]
4.11.2019
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2020 [ více ... ] [ 497 ]
12.11.2018
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2019 [ více ... ] [ 1 ]
8.11.2017
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2018 [ více ... ] [ 507 ]
7.11.2016
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2017 [ více ... ] [ 2 ]
18.1.2016BelcarnenTolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58) [ více ... ] [ 608 ]
12.11.2015
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2016 [ více ... ] [ 450 ]
9.11.2014
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2015 [ více ... ] [ 489 ]
23.1.2014BelcarnenTolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47) [ více ... ] [ 134 ]
9.11.2013
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2014 [ více ... ] [ 184 ]
26.1.2013BelcarnenTolkienCon 2013 – fotky, reportáže, přednášky a tak vůbec (poslední aktualizace 29.1. 21:19) [ více ... ] [ 11 ]
19.12.2012BelcarnenHobit: Neočekávaná cesta [ více ... ] [ 172 ]
2.11.2012
BelcarnenPozvánka na TolkienCon 2013 [ více ... ] [ 202 ]
18.1.2012BelcarnenTolkienCon 2012 aneb +1 dítě, +2 děti, … (poslední aktualizace 6.2. v 13:42) [ více ... ] [ 103 ]

 
[ Všechny články ]

[ Zpět na stránku o filmu Pán Prstenů ]


Nacházíte se na JCsoft's FANTASY Homepage - http://www.jcsoft.cz/fantasy/
Tuto stránku vytvořil Jan "Belcarnen" Čeřovský - Cerovsky@jcsoft.cz 

Optimalizováno pro Microsoft Internet Explorer 4.x (5.x) a rozlišení 1024x768x16/32bit
Jan Čeřovský (c) 2000 All rights reserved
Jakékoliv nalezené chyby ( špatné odkazy, chybějící obrázky, hrubky, ...) se nebojte nahlásit na můj e-mail.

TOPlist