Enya - A day without rain
Autor: Jan Belcarnen Čeřovský, přidáno: 19.12. 2000 11:31:07

A day without rain
Enya

Uběhlo hezkých pár let od doby, co Enya naposledy vydala nové album. Sen mnoha jejích fanoušků se splnil právě letos a CD či kazeta s albem A day without rain bude téměř jistě pod vánočními stromečky mnoha z vás. Než se pustím do hodnocení tohoto alba, rád bych vám položil otázku. Co očekáváte od nového alba své oblíbené kapely / zpěváka / zpěvačky ?
Já čekám, že album bude na jednu stranu podobné těm starším. Že bude obsahovat to, co mám na interpretovi rád. Na druhou stranu však čekám i něco nového, originální, odlišného od alb předchozích, . A co se stane, pokud se jeden z těchto bodů nesplní ? To je velice jednoduché ... jsem zklamaný.

V Mladé Frontě z 27.11.2000 Vladimír Vlasák krásně napsal: "Enya nechce měnit zavedený model. I když pod jistou úroveň neklesá, zůstala uvězněna ve své kráse jako spící keltská Šípková Růženka". A má naprostou pravdu!
Album obsahuje 12 skladeb o celkové délce něco málo přes 37 minut. Je to dvanáct nádherných skladeb. Skvěle se poslouchají, mají onu pro Enyu typickou uklidňující atmosféru. Hrají si s naší fantazií, nenásilně nás vtahují do keltských mýtů a bájí. Jenže ... jsou naprosto stejné jako skladby z let minulých! A day without rain je jednoduše stejný jako Shepherd Moons či The Watermark. V jednu chvíli jsem dokonce měl tak silný pocit, že poslouchám Shepherd Moons, až jsem toto album vytáhl a překontroloval si začátky všech skladeb, zda opravdu není jedna stejná. 

Na novém albu již tradičně najdeme skladbu trochu dynamičtější (Wild Child) i skladby vyloženě "pro uklidnění" (Fallen Embers). V podstatě jedinou jiskřičkou originality a překvapením je Deora ar mo chroí, která je z části zpívaná v gaelštině. Celé album je prodchnuto klávesami a nádherným hlasem, protože jinak tomu u Enyi snad ani být nemůže.

Pokud vám Enya nic neříká a nemáte žádné její album, tak jděte a kupte tohle. A pokud Enyu znáte a máte rádi, tak si tohle album půjčete a poslechněte ... pokud nejste sběratel, tak vůbec není nutné ho vlastnit. Až na velice hezký obal nepřináší vůbec nic nového. 

01:   a day without rain 2:38
02:   wild child 3:47
03:   only time 3:38
04:   tempus venum 2:24
05:   deora ar mo chroí 2:48
06:   flora's secret 4:07
07:   fallen embers 2:31
08:   silver inches 1:37
09:   pilgrim 3:12
10:   one by one 3:54
11:   the first autumn 3:10
12:   lazy days 3:42
    37:28

Enya: A day without rain, vydal Warner Music, délka 37:28

Napsal (c) Jan Čeřovský, 18.12.2000


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat dne 20.04.2024 15:36:32 z internetového serveru JCsoft's Fantasy - http://fantasy.jcsoft.cz/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOPlist