Ceilidh na sv. Ondřeje

2.12.2006



Jako Ceilidh ([keilí] či [kay-lay]) se obvykle označuje neformální večer na kterém se tančí tradiční skotské tance na živou kapelu. K tomu patří i hraní na hudební nástroje, zpívání a samozřejmě pití dobré whisky. A narozdíl od klasických skotských plesů sem nemusíte chodit v obleku.

Brno bylo na rozdíl od Prahy vždy poměrně chudé na keltské akce. Kudrna zde pořádal u příležitosti keltských svátků pravidelné koncerty mnoha skupin (Asonance, Kukulín, České srdce, Irish Dew…), a v brněnském planetáriu běžely tématické pořady (o Bretani, Skotsku a Irsku), ale to bylo asi tak všechno. Naproti tomu v Praze jen kolem oslavy svatého Patrika bylo po celý víkend několik paralelních akcí – hudebních i tanečních.

Toto se změnilo až v roce 2005, kdy se objevil organizační tým lidí, kteří si později začali říkat „Skotský Pes“. Organizují několik akcí – Burn’s Night, Skotský ples, a různá příležitostná Ceilidh. Toto ceilidh se vázalo na svátek sv. Ondřeje (30.11.), který je patronem Skotska.

Před nějakou dobou jsem vypadl z dění, věnoval jsem prioritu jiným oblastem, takže jsem zatím na žádné jejich akci nebyl. Tohle byla má první. Byl jsem poměrně překvapen, že kromě pár starých známých jsem tam skoro nikoho neznal, ale to, že přichází noví lidé jsem bral jako výrazné plus. Nakonec jsem se celý večer dobře bavil - ať už povídán s lidmi, které jsem pár let neviděl, tančením nebo focením. No a zde je pár fotek.


FOTOGALERIE

( Fotografie se nejlépe prohlíží jako fullscreen přes F11,
oblzvláště pokud máte rozlišení 1048 x 768 a nižší.)







Copyright © Wulf
poslední aktualizace obsahu: 24.01.2007