Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1861 lidí

Celkem návštěvníků
14787195

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně... ochutnávky v Praze a blízkém okolí



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

16.1. 2004 1:57:14KovizJá a kniha: Eetl nikolikrát nejen ji, ale i další díla JRRT
Omlouvám se, bude to delší :-)(23 kapitol. - Kdyžtak mne vyhoď, Bele)A to prostě proto, že bych se rád hnidopišsky vyválel ve všech svých pozitivních i negativních emocích, které jsem spolu s hrdiny prošel. Jako Tolkienův čtenář jsem měl "výhodu" sdílení zážitku s vedle sedícím párem, kdy mladý muž každou scénu komentoval z pohledu absolutního neznalce díla a jak sami zjistíte kulturního burana. Zůstal nám tedy jakýsi průměrný vzorek Pořadí scén možná není zcela přesné, ale takto si film po 7mi hodinách pamatuji

I. Prolog - Deagol a Smeagol, přerod v gluma
Nádherná práce filmařů i scénáristů v úvodu do děje. Andy Serkis JE Glum (on tak opravdu vypadá a to už v přirozené Smeagolovské podobě, špičková práce maskérů mu při přerodu víc než zdárně asistuje.
JÁ: Seděl jsem v sedačce, ani nedutal a v duchu jen opěvoval obratnost, s jakou filmaři i neznalým divákům ukázali sílu a nebezpečí prstenu.
TO PAKO VEDLE: "To asi bude Glum, když bere prsten z vody (Deagol)." Při škrcení: "Tak ne, tohle bude Glum." Při Smeagolově přerodu a odchodu pod hory. "No jo, je to Glum, vždyť jsem to říkal".

II: Isengard
Rozkošná, skvěle zahraná scénka s hobity u brány. Boyd (ať žije skotský přízvuk) a Monaghan excelují a jejich hobití původ jim každý věří. Scénka u úpatí Orthanku je brutálně sestříhána, ale pro kinoverzi dostačující (Palantír vyzvednut)
JÁ: U brány veselé a supr. U orthanku: Gandalf je nějak ostřejší (při přebírání palantíru). Velmi důvěryhodné gesto a v duchu spolu s ním přemýšlím nad palantírem. Přesto se moc těším na extended, protože Stromovous je takhle jen do počtu, o Sarumanovi nemluvě.
PAKO VEDLE: na poznámky díkybohu nemá čas, dějově je to přímočaré, veselé a vizuálně uspokojující.

III: Krátká zastávka v Edorasu, Moc hezký comeback ext. FOTR Zeleného Draka, drobná interakce Aragorna a Eowyn, Théoden závidí? Pomohl nám Gondor? Pomužeme mi jemu (chvilka napětí), připomínáme divákům Froda, odjezd do Šeré brázdy.
JÁ: Pip a Smíšek na oslavách tradičně excelují. Já ty kluky miluju. Jé, Eowyn je tu taky a prostě nechápu, jak ji Aragorn může odmítnout (sice jsem knihu četl, are Miranda je mňam). Théodene, Théodene, chudáku malý. Na hrdého krále Rohirrim ve scénáři nezbyl čas (už v TT)a postava se musí vyvíjet. S Eorlovou přísahou se nezatěžujme, bitva (a JAKÁ bitva) čeká, až tam přijde tvůj čas. Teď pochybuj a trus dvojjaké poznámky. Ach jo. Ale PJ a weta jinak moc umí (já chci taky brnění, meč, koně a hlavně ten BOŽSKÝ ZELENÝ plášť). Aragorn s Gandalfem pěkně připomněli, že i přes oslavy se máme na co těšit (problémů je kupa). Suprový odjezd se spoustou Massive Rohirů.
PAKO VEDLE: Nestíhá, chlapec, nestíhá. Ale Aragorna s Gandalfem pochopil a že bude válka ví z traileru a všeobecně zbrojících aktivit těch chlápků koňmo.

IV. Noc s palantírem, odjezd na Minas Tirish.
Pipin se krade pro Palantír. Gandalf spí s očima otevřenýma. Sauron nespí. Fool of a Took! Ale poctivý blázen. Představení linie králů a bílého stromu. Musíme do Minas Tirith. Srdcervoucí odjezd.
JÁ: Palantír výborně ztvárněn. Aragorn ho neustál (nebývale reálné, věřím všemu, co se na plátně objeví). Gandalfovy otevřené oči jsou přirozené, nádherný tragikomický prvek (děda chrní, ale tragické to může mít následky). Moc hezké vysvětlení role Minas Tirith nečtenářům.
PAKO VEDLE: Gandalf má otevřené oči a chrápe. Muhehehehe. Pipin je čistý. Hořící strom a Minas Tirith. Aragorn má být král. Aha chápu.

V. Frodo, Sam a Glum - schizofrenie, připrava na rozkol. Už jsme u Mordoru, rychle k Minas Morgul.
JÁ: Suprový herecký výkon všech tří(čtyř) zúčastněných. I hladina hraje. Samovi se nevěří (nebo věří). Frodíku, chlapče, nevypadáš dobře, nevěř tomu bídákovi. Ten prsten ti ale dává zabrat. Vydrž, prosím, vydrž. Panoramatický záběr ukazuje, že jsme za humny Mordoru.
PAKO VEDLE: Jé, zase Glum...hmmmm chce je zabít, supr digitální triky. Samovi se nevěří? Proč? Vždyť jsme všichni slyšeli, že je zamorduje. Á, támhle jsou hory, přituhuje, už tam budou.

VI. Gandalf v Minas Tirith. Denethor. Pipinova přísaha. Recap situace na hradbách - Witchking, jak dát vědět Rohanu, že o ně stojíme - Théoden potřebuje pošťouchnout.
JÁ: Kristepane, výtvarná cena za to město. Když Mistr (:-) psal, že ho rozděluje skalní stěna ve tvaru lodního kýlu, nevěděl jsem, že nádvoří se stromem může být také krásné a impozantní. O ostatních budovách nemluvě. Rozkošně něžně vtipná instruktáž pipa přede dveřmi. Trůnní sál na jedničku. Denethor s rohem. Nu vidíme se (téměř) prvně, jaký asi bude. Zlomený žalem, pochopitelně. Ten chlap hrát evidentně víc než umí. Pipin se nabízí za Boromira (přísaha bude později). Proboha, kde je správcova důstojnost? Slova jsou z knihy, kontext ne zcela. Vždyť se jen hádají a on odmítá pomoc Rohanu (Eorl a Mardil rotují v hrobech) kvůli jednomu hraničáři (byť je to Aragorn). Gandalf vyklízí pole. Na hradbách to s Pipinem proberou. Moc hezké představení Jedničky. Helma sice trochu divná, ale později jsem se jí sám začal bát.
PAKO VEDLE: Wow, to je city. Hihi scénka u dveří, Pánové se hádají. No jasně, ten vlasatej je zlej a hamižnej, páč se bojí koňskejch a Aragorna a království chce pro sebe. Witchking. Divná helma, Ichichi. Tak přijedou Rohirové? V traileru to bylo....

VII. Arwen, budoucnost existuje. Elrond znovuzkutí meče. Arwen umírá?
JÁ: Přesto, že v knize celá pasáž není, jinde možná kýčovité využítí dítěte mne dostalo (PJ, ty potvoro, tolik tuctového patosu a já ti to baštím jak malej kluk!). Elrond je naprosto uvěřitelný otec (zalhal, ale pro dceru přizná i chybu). Zkutí meče: Nedýchám. Jak může být s runami ještě hezčí, než předtím? Arwen umírá? No budiž, drama. Neználci alespoň pochopí, že o něco jde (móc pěkná baba). Mimochodem, Arweniny šaty, mňam (a to jsem chlap - nu, stejně by mi nepadly).
PAKO VEDLE: Svítící elfové, pěkná baba, pěkný dítě, přísný Elrond, suprovej mečák, Arwen umírá? Snad jí z toho vytáhnou. Pěkná baba.

VIII. Šerá brázda. Hotovost Rohirů. Stezky Mrtvých - intro. Eowyn a Aragorn jako naděje Rohirů. SPOJUJI STŘIHY přijíždí Elrond, Aragorn představen osudu. Ten si žádá své. Odjezd na Stezky.
JÁ: při vjezdu do Brázdy Théoden zdraví "plukovníky". Divák konečně chápe, že Rohan není jen hrstka koňáků z Helmova žlebu a kde se vzali ty tisíce jiných. Théoden je opravdovým generálem i králem (jen se zdá, že se pomalu vyrovnal s Aragornem jako č.1 pro Rohan a bez něj ani ň - ach jo). Eowyn divákům i Aragornovi jeho výsadní postavení zdůrazňuje v další intimní (a to bez sexu - nejsou ti herci skvělí) chvilce. Bohužel je džentelmansky odmítnuta (Nechápu, jen zírám na plátno a přestože znám diktát knihy....., já toho chlapa nechápu). Nese to dobře, štítonoška. Jemné představení Stezek Mrtvých (Vigo umí zahrát i strach - a DOBŘE!). Večer dorazí Elrond. Muž a Meč - dokonalý pár. Musíme na stezky a sami. Legolas a Gimli se nedají odhodit (to je dobře, tahle trojka se pěkně doplňuje). Odjezd. Rohanští si zoufají. A TADY THÉODEN PŘEBÍRÁ VELENÍ A KONEČNĚ SE CHOVÁ JAKO KRÁL! Bohužel, až na úvodní větu. Bernard má spoustu charisma, ale již podruhé v ději trilogie se opakující prohlášení, že nemůžou vyhrát a tentokrát si proto ještě ZAJEDOU kino spíš rozesmálo. Rohanští to vzali, ale zaskřípalo mi to. BTW: Sochy pukélů - já ty detaily miluju. Eomer nemá co hrát, ale na to jsme již s TT zvyklý. Nicméně: Skvělý první důstojník
PAKO VEDLE: Juj, to se nám to komplikuje. Aha, dědic má meč. Aha musí jít po té úzké pěšince plné zlých blíže neidentifikovaných mrtvých. Nu, budiž. Théoden je král. Ale povzbuzující věta: "Nemůžeme vyhrát, jedeme se nechat rozsekat na kusy (ale slavně)" Muhehehehe.

IX. Zapalujeme majáky, účast Rohanu zajištěna, Eowyn odkázána k dětem. Smíšek navzdory ochotě taky. Odjezd vojska. "My lady?"
JÁ: Scéna se zapálením majáků je nádherná. Pipin to typicky provede s troškou humoru. Gandalfovo zašeptání "Amon Din", když doufá v zažehnutí řetězce, mne jako čtenáře knihy dojalo k slzám. Nádherné panoramatické záběry. Théoden přijímá vývu. (To se částečně prolíná se spojenými střihy VIII., pardon). Oscarová scéna s Eowyn. Je naprosto vedlejší a přitom přesně ukazuje postoj i motivace obou zúčastněných. Momentka se Smíškem mne potěšila. Hobit zase přinesl úsměv (skvělá zbroj, WETA vede). Odjezd a příkré odmítnutí Smíškovy účasti. To, že byl vyzvednut nečekaně a za jízdy, včetně rozkošné věty "My lady?" mne jen více a více udrželo v už od začátku trvajícím pocitu (navzdory cynickým myšlenkám), že toto se opravdu děje a o něco jde. Čert vem Dernhelma a knihu! (Panebože, já se rouhám, ten PJ mi ale dává...)

X. (SLUČUJI STŘIHY)Vyprázdnění Minas Morgul, Frodo, Sam a Glum u mostu a na schodech. Glumova past. Drobná bitka. Sam "usvědčen a vykázán"
JÁ: Chudák Frodo, prsten s ním obrovsky mává a ten slizký Glum (jaké CGI, ten je pravej!) ho má nechutně přečteného a právě přes prsten mu leze do hlavy. Ne, Frodo, ne! Brána se otvírá. V nádherně zeleném světě se představuje Witchking ve svém dominiu na větrném oři, armáda jde na pochod. Už to začíná, už se klepu. Bože, těch je. Pellenor bude BITVA. Frodo a Sam pokračují ve výstupu. Glum je nechutně zákeřný a Lembas past mu vychází. Jak moc lze přítele zranit slovy. Zničený Sam. Ubohy, ubohý Sam.
PAKO VEDLE: Glum je svině. Witchking je bůh. Joj, to je zlých skřetů, jsme všichni (rozuměj - i osazenstvo kina)ve velkém maléru. Past na Sama funguje a ten odvrhnut. Máme nějak sucho v krku.

XI. ASI ZASE SLUČUJI STŘIHY, JE JICH OPRAVDU PŘÍLIŠ. Obrana Osgiliathu a ústup zpět do města. Přísaha pánovi. Nařízení protiútoku. Pipin pěje, Faramir jede a Denetor žere.
JÁ: Invaze v Osgiliathu. Bohužel jen zde se v celém filmu gondorští vojáci chovají jako vojáci. Skvělá i když bohužel předem prohraná šarvátka. Fellbeast je nechutná a nekonvenční zbraň, nazghulové křičí silněji, už se jich bojím taky. Speciálně to, co dělají s jezdectvem mi vyrazilo dech. Faramir doráží do města. Pipin skládá přísahu a Denethor (ten chlap hraje skvěle, ale napsali mu ABSOLUTNÍHO VOLA) vysílá Faramira na tak směšně blbou sebevražednou misi, že i já pochybuji, že v (filmovém) Gondoru existuje jediný myslící voják. Nicméné prostřihy s Pipinovým zpěvěm s nadzemskou akustikou sálu mi na tuto blbost dávají zapomenout. Akustiku ruší, jen Denethor svou chrapounskou konzumací ovoce a zeleniny. KDE JEN, KDE JEN ZŮSTAL DŮSTOJNÝ GONDORSKÝ SPRÁVCE. HYPERABSOLUTNÍHO VOLA mu napsali. Bože, ať to spraví Ext. verze.
PAKO VEDLE: Aj, vaj, skřeti se dostali přes řeku, to jsou ale božani ti gondorští, že tak skvěle bojují. Mrzí ho i za ně, že musí opustit pozice. S námi se všemi se o ně bojí, když ustupují k městu s fellbeasty nad hlavou. Pipinova přísaha ho přiková k židli. Denethora má za šíleného bezcharakterního "zlého krále či knížete či co". Dvouřad znovuobsazujících Gondořanů jedoucích zpět na Osgiliath ho rozesmál (právem). Pipinova píseň nás rozesmutnila a Denethor naštval.

XII. ZAS PÁR STŘIHŮ V SOBĚ, Odulino doupě, obklíčení Minas Tirith. Výměna katapultových střel. Fellbeast jako bitevník. Faramir se vrací. Denethor absolutně mimo mísu. Gandalf přebírá vedení. Obrana se vzpouzí.
JÁ: Celé Frodovo pobíhání po doupěti ať za Glumovým hlasem nebo s Odulou v zádech mne nechává relativně klidným. Kaje se, a přišel na to, že nad Sama není. Sam se v mezistřihu dole na schodech zdravě naštve nad důkazy Glumovy zrady a vyráží nahoru. Stihne to? Škoda, že už to vím. Ovšem scéna kdy je Frodo polapen v pavučině a Odula se blíží je o tak nechutné bezmoci, že se mi až udělalo zle. Na poslední chvili uniká, ale dobře mi není, protože vím, že nejhorší přijde. Bitka s Glumem dodává realističnosti tomu zlému Prstenu, o kterém to je.
Minas Tirith je obklíčena. Faramir dovlečen koněm do města (dost kýčovitě) 500m před útočníky. Denethor se totálně zhroutí (herecky skvělé, já to beru, ale v kinoverzi jaksi nemá STAVU, z jakého by degeneroval. Na začátku byl zlý a zarmoucený nad rohem. Pak udělal spoustu kravin a teď je "zlý" a úplně mimo). Na jeho výkřik mimo realitu, ať opustí hradby, tak vojáci BLESKOVĚ UČINÍ (kristova noho!). Gandalf ho zbije, jak malého kluka, stráž nereaguje. Z Gondorských vojáků jsou statisti ve špičatých přilbách. Gandalf je sice efektně obrací z útěku zpět na hradby, ale je to tak trohu pal/nepal jejich přesuny mi k mé lítosti připomněly přesuny z noci na Karlštejně ("Na hradě je ženská).
PAKO VEDLE: Z Oduly učůrává, šiky skřetů se mu líbí, fellbeasti jsou hodobóžoví a ten zlý pán po tom, co syna poslal na absolutní smrt absolutně zblbnul a komicky dostal přes kokos holí. Gandalf je bílý a obranu znovu sešikuje promptně.

XIII. Aragorn a Stezky Mrtvých.
JÁ: Někdy v mezidobí minulých střihů Aragorn s druhy vyřeší problematiku nemrtvých. Graficky božské, choreograficky taky, Anduril vede. BTW: Musím si zkontrolovat titulky, protože mrtvý král mi připomíná Viga.
PAKO VEDLE: Jůůůůůů!!! kůůůůůůůůůl¨!!!!

XIV: Grond, ústup na další hradby, Rohy, rohy, rohy. Olifanti. Gondor ustupuje na poslední hradbu.
JÁ: Bitva opravdu začala naplno. Gandalf je v boji neskutečně platný a elegantní. Navzdory tomu je brána prolomena a gondorští statisté ustupují. Co však udělalo Pelenor nečím na co nelze zapomenout, jsou Rohirové. Od výjezdu ze zasluněného horizontu, po Théodenův zahřívací proslov (TOTO JE TEN EORLOVEC, KTERÝM BYL OD MOMENTU, KDY VSTAL Z TRŮNU PO SEJMUTÍ "KLETBY") až po samotný "charge". Neuvěřitelné! Božské! Reálné! Chci koně, kopí, meč, štít a PLÁŠŤ (jo a brnění :-). Olifanti nám Všem ukazují, že to není tak jednoduché a bitva je stále na Vážkách. V celé sekvenci bych (jiní jsou také skvělí) vyzvedl Eomera, protože jen pohled na jeho zuřivý výraz při útoku by mne zahnal na útěk. Gondorští statisté v zájmu dramatu ustoupili (i přes Gandalfovo čupr vedení) na poslední hradbu.
PAKO VEDLE: Naprostý úžas nad emocionální i faktickou silou bitvy. Svou tvrďáckou sebedůvěru si nahrazuje jen zašeptáním partnerce: "Jé, sloni" Pak už jen poulení očí a bezbřehý obdiv k Rohirům.

XV. (zase slité střihy - celé se prolíná s bitvou XIV a XVI) Odula podruhé. Sam pozdě ale přece. Frodo mrtev? Ne. Frodovo osvobození. Kde je Prsten? Odchod v skřetím převleku.
JÁ: Sice to vím, ale pozorovat Frodovu naději, že se dál dostane i pomoc Galadriel při vědomí, že Odula ještě přijde, bylo nervydrásající. A jak přišla! Ať mi nikdo nevykládá, že ten "pavouk" nemá osobnost. Chladné, pomalé, opatrné a vychytralé ulovení unavené kořisti. Oproti tomu hmyzí zamotání kořisti do kokonu. Brrrrrrr. Á, tady je Sam. Není ten hobit k sežrání. To je opravdový hrdina. Před filmem jsem měl obavy, jak souboj Sama a Oduly na plátně vyjde - přece jen se to lépe čte než sleduje. OBROVSKÝ OMYL. Nejlepší choreografie souboje dvou a osminožce v dějinách filmu!!!! Včetně detailu pro čtenáře, kdy si odula kusadly zakrývá oči před lahvičko Galadriel. PJ RULEZ!!! Překonává se i ve ztvárnění Šagrata a bitky, která vznikne po Frodově přemístění do věže. Sam odeslechl, že pan Frodo není mrtvý a přichází bojovat. I jindy patetické výkřiky jsou zde zcela na místě zakončeny osobními poznámkami:-). Je sladkej. Frodo zachráněn. Ale nemá Prsten!!! Sam ho po nervymrazícím váhání předá (IMHO asi nejlepší scéna s Prstenem spolu se závěrem). Převlečeni se vydávají k Hoře Osudu, ale v cestě mají 10 000 skřetů.
PAKO VEDLE: Ten člověk nedýchá! (A díkybohu nemluví.) Jen se třese napětím, jak to dopadne. Pavouk, skřeti, Prsten - trochu silná káva na městského tvrďáka.

XVI. Rath Dinen. Denethor jako cílový koník a kulečníková koule. Příjezd Černých plachet. Propuštění mrtvých. "Musíme dát Frodovi šanci".
JÁ: Celá choreografie Denethorovy hranice a Faramirovy záchrany je strašna. Johna Nobla mám za jeho herecký výkon rád, ale dle mého názoru zde opravdu neměl co hrát. Jen jednou jedinkrát mu byla dovolena řádná důstojnost a síla gondorského Správce, a to když vyhazoval Pipina za dveře. Modlím se za víc takovýchto záběrů v EXT. Pak už je to totiž jen: Nechat se mlátit Gandalfovým kopím a znectít sebe ("správcův" palantír se snad vejde do EXT) i nejhezčí exteriér pochodňovým během s nezbytnou snahou trefit koncový otvor (přátelé, to byl BOWLING). Na Harlondské molo vyskakují tři hvězdy a po krásné humorné vložce zaútočí i s vojskem mrtvých. Bojové scény hrdinů jsou úchvatné. Legolas a olifant patří k podivné tradici nezemských kousků. Osobně to neberu vážně. Mrtví vyčistí, vše co je třeba a jsou šlechetně (a efektně propuštěni). Všichni účastníci bitvy se sejdou v trůnním sále a vysvětlí divákům, že se postarají o oněch 10 000 skřetů co trápí Froda. Scéna se mi líbila, ale tentokrát jsem opravdu bral v potaz jen potřebu diváka. Gimli je ovšem konečně vtipný.
PAKO VEDLE: Během celé bitvy se pohybuje na druhé straně plátna. Osvobodí ho až volnější rozhovory na jejím konci.

XVII. KRISTOVY RÁNY, JÁ ZAPOMNĚL NA EOWYN, JEDNIČKU, THÉODENA A SMÍŠKA!!!!!.
JÁ: Pominu, že jsem zapomněl, ale jedna z nejdůležitějších scén Pelenoru v žáru bitvy nechybí. SKVĚLÉ, SVĚLÉ, SKVĚLÉ. První 2 slzy za film (a to jsem drsnej).
PAKO VEDLE: nejdřív strach, pak nevíra z vítezství té křehké holčiny, zamilován při loučení s Théodénem. Slzy, přátelé, SLZY!!!.

XVIII. Aragorn před Černou branou. Frodo a Sam na svazích hory.
JÁ: Skřeti odešli k Morannonu. Aragorn tam doráží s malinkatou armádou a svou vůlí (úchvatná scéna) ji udrží v pozici, dokud se nenechá obklíčit. Oko je fixováno na něj (a ostatní samozřejmě) a moment, kdy Aragorna pokouší je pro mne jedním z nejsilnějších z filmu. Nemenší potíže má s Frodem Sam na svahu Hory Osudu. Sean Astin UMÍ říkat i nejpatetičtější věci tak, že mu je věřím. Oči Elijaha Wooda jsou to jediné, co za něj hraje, ale BOHATĚ to stačí. Nahoře (na Hoře) na ně čeká Glum a vypukne šarvátka, při které je Sam od Froda odtržen. Aragorn s ostatními mezitím bojuje o přežití.
PAKO VEDLE: ticho, napětí, obdivuje Sama - vlastně všechny.

XIX. Sammath Naur. Glum a jeho milášek. Láva. Přilétají Orli. Frodo a Sam na konci sil. Přilétají orli:-)
JÁ: Finální scéna Froda, Sama a Gluma se mi velmi líbila grafickým vyjádřením lákavosti Prstenu i Frodova odtržení od reality. Glumův boj s neviditelným protivníkem byl zvláštní tím, že režisér padl za obět knižnímu popisu. Divák je totiž zvyklý vidět někoho poletovat ve vzduchu a předpokládat, že jej tam drží něco, co divák nevidí. A v tomto případě je to Frodo:-) Že Glum nepřepadne sám, ponechám filmové licenci, stejně jako Frodovu záchranu Samem (velmi silné). Za geniální považuji, že Prsten není zničen hned po pádu do lávy, ale až se protaví krustou. To je REÁLNÉ! Při tomhle věřím filmu každý záběr. O prolínání na Morannon, kde se bojuje nemluvím, protože v tento moment hraje tamní bitva bez pardonu druhé housle. Na druhou stranu věřím, že Tolkien by ocenil ztvárnění přilétajících orlů.

JE PO VŠEM.

Prsten je zničen, ale Sam a Frodo nemohou uniknout vroucí lávě. Tento moment, kdy si blízce říkají, jak se mají rádi (a právem) byl pro mne, a většinu diváků mužského pohlaví v sále stejně silný jako trapný. Rozumějte: Trapný každému z nás, ne sám o sobě. A proto, že asi každý, kdo má blízkého kamaráda stejného pohlaví a dostane se do situace, že mu upřímně říká, že ho má rád, vyjadřuje něco velmi intimního, osobního a upřímného. A při tom nechcete být viděn někým, kdo o Vás nesmýšlí stejně. Platí alespoň pro kluky :-). Jakékoliv zmínky o homosexualitě považuji za pubertální nedovtipné kecy. Buď nemáte blízké kamarády, na kterých Vám záleží, a nebo lžete. Slzy jsem udržel. Dojetí nikoliv. Naštěstí je tu Gandalf a naše hrdiny zachrání.
PAKO VEDLE: Při klimaxu zničení prstenu nedýchá. Po osvobození Středozeměn a při klidné intimní scéně Sama s Frodem zachraňuje své adolescentní ego blbými kecy, ostentativním povzdycháváním a úlevnými poznámkami typu:"Tak už je to hotovo, co si to ještě povídáte".

XX. "Cormallen", korunovace, Arwen žije, návrat do Kraje, dopsání knihy, odjezd směr Šedé přístavy.
JÁ: Buď slzy polykám nebo roním. Radost všech hrdinů z jejich znovusetkání, Gandalfův nový smích a jen "pohledové" potvrzení úzkého vztahu Sama s Frodem jsou něco, co po třech letech žití s hrdiny prostě nevydýcháte. Nenávidím PJ za to, že mne rozbrečel před tolika lidmi. Aragornova korunovace byla moc pěkná a standartně překvapivé odhalení Arwen podáno originálně a s noblesou. I obligatorní polibek režisér vystřihl tak, že se celé kino usmálo a zaradovalo s nimi (někteří - já - skrytě). Poté přímo navazuje pasáž o návratu hobitů do Kraje, který jejich hrdinské skutky nezná a nerespektuje (pěkné - Sam se konečně rozhoupe)a už šupajdy do Šedých přístavů.
PAKO VEDLE: sebral se až při romantické scéně s polibkem, kdy si zachraňoval trďáctví slovy: "Tak už se polibte, ať můžu jít domů" Dovolil jsem si zareagovat, že nechce-li, ať na polibek nečeká a sál opustí rovnou. Od té doby bylo TICHO.

XXI. Šedé Přístavy
JÁ: jsem prořval celé. Ono se prostě nedá koukat na 4 blízké kamarády se slzami v očích a sám v nich nějaké nemít. MASO, MUČENÍ A VRAŽDA. Peter Jacskon si s těmito záběry pohrál na dobrých 6 minut a to už opláčete úplně všechno z osudů hobidů od začátku FOTRA. Svůj cynismus si zachraňuji jen rýpnutím, že Celeborn by do lodi nastupovat neměl (já vím, vysvětlování Sindar by zabralo dalších 20 minut, ale už pryč od toho dojáku :-). I v samotném závěru si pro nás (fanoušky) režisér nechal drobny detail, který moc, moc potěší - Narju na Gandalfově ruce. Samův návrat domů už jsem přežil ve zdraví, protože děti a Růža dodají nějakou tu naději každému.
PAKO VEDLE: Byl ticho, polykal slzy a komentářů se neodvažoval.

XXII. Titulky
JÁ: Nevím, protože celé kino se hromadně zvedlo a já si s pánem od vedle chtěl na chodbě promluvit. Sdělil jsem mu, že se domnívám, že mne jeho celofilmové komentáře snad opravňují k několika svým krátkým. Dal jsem mu 2 doporučení. Obě krátká a obě anglicky (údajně rozuměl).
A to: "Jdete-li na podobný film".
Buď
"READ THE BOOK"
a nebo
"SHUT THE FUCK UP".

Rady přijal a odešel. Doporučuji všem ostatním u jakýchkoliv filmů podobným způsobem své sousedy umravnit. Většina lidí couvne, vyjádříte-li nesouhlas. A ti co ne, Vám nestojí za to.

Celkově je ROTK naprosto úžasný film, ale modlím se v EXT verzi. "Vycpat" potřebují hlavně přípravy k bitvě a i když nedoufám, přál bych si, aby se podařilo vyspravit Denethora.

Všem kteří dočetli až sem, děkuji za čas a tobě Bele za to, žes zde mé výplody nechal.

Kovíz.


PS: Omlouvám se za možné chyby, ve formátu vkládání recenze se mi stať opravdu blbě kontroluje a přece jen je pozdě. Dobrou
 8/10 [Celkové hodnocení]
 
 9/10 [Vizuální dojem]
 10/10 [Hudba]
 10/10 [Herecké výkony]
 7/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

rWvGhaH, poidáno 04.08.2023 6:14:23
Grissom CK, et al <a href=http://cialisa.buzz>ci alis generic 5mg</a> Effects of Renal Casr Deficiency on the TAL
moplace, poidáno 27.07.2023 2:02:06
13 Clinical Evidence of CRH Antagonist on Gastrointestinal Sensorimotor Function <a href=http://cialiss.cfd>buy cialis online from india</a>
Offiptolo, poidáno 04.07.2023 20:18:41
In the tww now, 8DPO <a href=https://dapoxetin.sbs> priligy dapoxetine amazon</a>
AAgYasKh, poidáno 01.07.2023 8:07:38
The slight decrease in platelet counts during the five days of interleukin 1Îą treatment has been previously observed 9 and is probably caused by the induction of adhesion molecules <a href=https://levitr.sbs>com prar levitra sin receta medica</a> However, high levels of each were seen in only a few patients
etQKDrkpf, poidáno 01.07.2023 6:16:40
Mnt is common medications for male pattern baldness is a medical devices <a href=https://propec.homes>f inpecia from india online</a> PMID 35888117 Free PMC article
bikinly, poidáno 11.2.2023 17:57:09
Dwight, USA 2022 04 24 08 16 30 <a href=https://acialis.top>ci alis online without</a> Men can expect to have the same benet
fewbroope, poidáno 5.2.2023 19:11:55
<a href=http://cialisshop.best> ;buy cialis online us</a> After I did further research on the group B infection it turned out that I had it in 1989 also when I gave birth to my daughter
spoiguE, poidáno 2.2.2023 1:50:28
<a href=http://priligy.bond>bu y priligy 30mg</a> It doesnâ t get much better than that
Hulsoky, poidáno 30.1.2023 22:38:52
SHBG and testicular androgen binding protein ABP are both encoded by a single gene located on the short arm of chromosome 17 <a href=http://priligy.buzz>pr iligy dapoxetine amazon</a> The technical expert panel for this project advised including only RCTs because of the lack of observational studies of tamoxifen and raloxifene with breast cancer outcomes in women without preexisting cancer and concerns for bias in observational studies in which women were using these medications for other indications
squeera, poidáno 29.1.2023 11:48:39
The oncologist needs a full suite of features such as staging of tumors, data intensive workflows, features for chemotherapy dosing and administration, assessment of toxicity, management of clinical trials, and tracking of drug inventories <a href=http://lasix.buzz>comm ander lasix ou furosemide</a>
grirway, poidáno 17.12.2022 4:59:12
<a href=http://zithromax.one>v altrex x zovirax</a> Sulfadimethoxine is commercially available in formulations for p
Treassy, poidáno 16.12.2022 20:49:30
<a href=http://nolvadex.buzz>n olvadex</a> In the UK, with 350 new cases of MBC every year, 3 hubs would each oversee 100 cases annually
Arcalry, poidáno 14.12.2022 20:55:14
Comparison of MCF 7 and MCF 7OE cells shows a decrease in CDK2, p27 and p18 in RANK OE cells Figure 1I <a href=http://propecia.one>co st of propecia ireland</a> Hyperkeratosis occurs due to a protein inside your dog called keratin
Tronalorn, poidáno 23.11.2022 17:20:35
Louis, MO, 10 uM drug was added to cells from 18 22 hours post transfection unless otherwise noted <a href=http://stromectol.ink/> ;online pharmacy stromectol</a> 8 among those with a high Recurrence Score
Indutty, poidáno 16.11.2022 22:58:27
This data was reported in 1999 with fewer breast cancer events in patients receiving tamoxifen compared to those who did not, 8 <a href=https://clomid.mom/>wh ats clomid used for</a> aromasin or arimidex are aromatase inhibitors
uniorse, poidáno 14.11.2022 12:20:50
Talcum Powder and Uterine Cancer and Other Cancer Risk What are the Facts <a href=http://nolvadex.one/>d osage for tamoxifen</a>
emporia, poidáno 13.11.2022 16:44:58
Unfortunately, coal fired power stations are being shut down because of European Union regulations and shale gas exploration is moving at a slow pace <a href=http://priligy.me/>buy priligy pakistan</a> Specifically, Masteron is the DHT hormone that has been structurally altered by the addition of a methyl group at the carbon 2 position, This protects the hormone from the metabolic breakdown by the 3 hydroxysteroid dehydrogenase enzyme, which is found in the skeletal muscle
immebra, poidáno 2.11.2022 10:43:31
Enoch, USA 2022 05 29 17 20 55 <a href=https://stromectol.autos/ >stromectol dosage for scabies</a>
Raiprorgo, poidáno 17.9.2022 5:21:05
<a href=http://buydoxycyclineon.c om/>doxycycline yeast infection</a> 2016; 176 12 1745 1746 PubMed 27775763.
unjulky, poidáno 13.9.2022 15:21:02
<a href=https://tamoxifenolvadex. com/>natural tamoxifen alternatives</a> It s just that as the two grow up, this connection will naturally become closer, but no one can imagine that it can be so close, what kind of character is Gudao Zhenren One best and safest male enhancement pills Supplements For Better Sex whats the fastest drug for male enhancement Penis Extender To Make Penis Longer of the top three in Nanling Kendo, the entire Nanling, a sword cultivator with a sword, I am afraid that only Master Lan Lin can overwhelm him.
zenouts, poidáno 5.9.2022 12:08:35
Last week, we had a freak ice storm that left roads and sidewalks so slick that even walking to the mailbox was a dangerous endeavor <a href=http://vtopcial.com/>b uying cialis online usa</a>
Donlida, poidáno 1.9.2022 9:20:49
How to get sildenafil online through Hims <a href=http://cialisfstdelvri.co m/>purchase cialis online cheap</a>
OrbimiJer, poidáno 5.12.2020 16:52:20
vegas casino free online games http://onlinecasinogameslots.c om/# - big fish casino free online play free casino games online firekeepers casino http://onlinecasinogameslots.c om/#
elanor, přidáno 24.8. 2004 21:51:32
Docela good recenze.Hlavně to pako vedle mě dostalo-dost takových jsem už v kině zažila
Corwin, přidáno 22.1. 2004 11:36:49
burtxroust:-)
Kovíz, přidáno 22.1. 2004 10:35:40
to Lucyová: on to ani tak nápad nebyl. Ten chlápek tam opravdu seděl a plkal. Na druhou stranu alespoň vím, jak se na Lotra kouká průměrný buřtchroust.
Kovíz, přidáno 22.1. 2004 10:34:31
to verlit: film jsem zatím viděl jen jednou, tak se k tomu vrátím. Krom toho - ústup je "pull up" - "abandon" je opustit (navěky). No, posoudím napodruhé.
verlit, přidáno 21.1. 2004 12:41:24
Kovíz: Strašně jsem se zasmála! Ohromně se mi líbí tvé pojetí :-)

Jen maličká drobnost - nevím, jak to bylo v titulách přeloženo, ale Denethor, pokud si správně pamatuju, vyklizení pozic nařídil. Podle mě křičel něco jako "Abandon your posts" nebo tak něco. Takže ústup přikázal. Teprve pak dodal, a se každý spasí, jak umí.

Lucyová, přidáno 21.1. 2004 12:32:08
Supr nápad s tím popisem z pozice JÁ a PAKO VEDLE :-) Délka je teda mírně smrtící, ale na dvě počtení pohoda :-)
XkeNNy, přidáno 20.1. 2004 18:21:33
bella.: ay, jestli sem si to nemyslel... tak to pak jo. Ale stejne je to divny:))
Kovíz, přidáno 20.1. 2004 18:03:06
Dík za komentáře. Já už taky blbnu a v Beskydech si našel int. kavárnu pro odpověď.
to Vince: Čekám na tvoje posouzení:-)))
to Bell: film hodnotím 8/10 právě kvůli Denethorovi. Ona celá záležitost kolem Minas Tirith (Rohirové,Aragorn,Gandalf - všechny linie) o gondorských správcích vs Arnorská linie a Eorlově přísaze totiž je :-)
k praporci: Vzpomněl jsem si na drobný kiksík (pro čtenáře). Mám pocit, že když Faramir vyjíždí do "protíútoku" na Osgiliath, tak už jeho jezdci nesou černé prapory s bílým stromem. Knižně je to absolutně mimo, ale na heraldiku jim asi nějak nevyšel čas. Což je škoda při všem dosavadním zpracování zbrojí, praporců a dalších od WETY (viz. Rohan a Elfové).

Pandora, přidáno 20.1. 2004 4:04:51
Jeste k tematu obrana Minas Tirith. Opravte mne, pokud se mylim, ale pri utoku na prvni branu je ve vseobecne panice slyset zenske vykriky a detsky plac!?! Gondorsti by opravdu museli byt na hlavu padli, aby pred utokem 200 000 skretu nechavali civilni obyvatelsvo pobihat po spodnich kruzich mesta!

Jinak Kovizi, mas muj obdiv. Takova dlouha recenze a pritom ctiva, dost prehledna a k veci. Ja jsem po navratu z kina ucinila nekolik zoufalych pokusu o napsani recenze, ale v hlave jsem mela takovy emocionalni gulas, ze z toho vychazely akorat takove prapodivne vykriky do tmy, nemelo to hlavu ani patu, vsechno na preskacku, proste recenze ani omylem. Mozna, az ten film uvidim vicekrat.

Corwin, přidáno 19.1. 2004 9:58:33
Koviz:-)super,zejmena topako vedle:-)
ad.Theoden,taky se mi libi jeho konecne kralovske xovani.I kdyz jako kral se xoval i ve Vezix,ale byl vic,jak to rict zahledeny jen do Rohanu a bezpecnosti,oxrany a tak.Bal se otevreneho boje.S povdekem tez kvituji fakt,kdyz v jiste scene se PODRIDI gondorskemu naslednikovi!!A sice:Theoden:prijede jix vic.Aragorn:neni cas,rano musime vyjet,s kazdou hodinou klesa Gondoru nadeje!Theoden:po par vterinax prikyvne..Tim je receno vse:-)

Eskel, přidáno 18.1. 2004 23:29:44
Taky se trošku zapomělo na Aragornovu královskou zástavu(na polích Pellenoru). Konce bitev prostě PJ moc nezvládá.
Merlkir, přidáno 18.1. 2004 20:56:21
Hehe...velmi čtivé a zábavné, znova jsem si vybavil spoustu pěkných momentů..
Glumík, přidáno 18.1. 2004 20:48:34
Mně překvapuje hlavně to, že se všem zdá, že je to přesně podle knížky, protože já teda nevím, ale mně to přijde jako úplně něco jinýho, ale rozhodně to není Tolkien.Netvrdím, že je to vyloženě mizernej film, ale příběh tohle zpracování dost shazuje, moc efektů neznamená úspěch, myslím, že menší množství "hrdinských činů(viz Legolas atd)" a efektů by udělalo lepší filmovej Návrat krále.A co se týče scének s Gandalfem jak sráží Denethora holí a blízké pohledy na vystřikující rajče, tak P.J místo správce Gondoru, a už byl jakýkoliv vytvořil spíš šílenýho burana, který se dostal k trůnu a nechce se ho pustit, kterej jí jako opice a když ho někdo zmlátí, nikomu to zas až tak nevadí.
Jo a scény s Glumem jsou sice krásně udělaný, ale pokud jste někdo četl knihu, tak celá stojí jen na tom, že Sam a Frodo u sebe zůstali. Jestli je podle P.J dokáže rozdělit nadrobenej chleba tak to je moc.
PS:Ta recenze je skvělá

Bellatrix, přidáno 18.1. 2004 13:40:34
XkeNNy: konkrétně tohle je přesně podle knihy. Oni prostě poslouchali Denethorův příkaz. Beregond dokonce, když ho v knize Pipin vzburcoval, musel zabít jednoho strážce, protože ten ho tam nechtěl pustit. Co řekl jejich pán, pro ně bylo svaté.
Mantelar, přidáno 17.1. 2004 22:39:28
Naprosto dokonalá recenze! Díky.
XkeNNy, přidáno 17.1. 2004 22:07:29
Joo, solidni recenze..

vite co me nas*alo gondoru nejvic? jaky tupce ma denethor v hradni strazi.. Proste dotahnou faramira, denethor rekne nonic, je po nem, jdeme se spalit. Oni - jo, f poho, neni problem. Rekl bych, ze spousta z nich faramira znala, takze pokud nekdo opakovane tvrdi ze zije, nejspis by nereagovali tim, ze ho bezeslova polozi na hranici a zapali.. nekamenujte me, knihu sem cetl tak pred rokem a pul, dneska si ji prectu, abych v tom mel jasno. Ale takovy absolutni nezajem ze strany ostatnich vojaku jsem proste necekal..


btw vincent, uzs to videl? nebo na to fakt nejdes? chyba, chyba

Vincent, přidáno 16.1. 2004 18:59:42
to Tuli - Já jsem ukazoval na případ Beregonda, nic víc. A je taky velký rozdíl mezi tím být sluha (pokud to teda byli jen sloužící- přesně nevím) a elitní voják. Kdyby byl Denethor trochu solidně udělanej tak jsme nemuseli tyhle věci vůbec řešit. Ale více fakt až po shlédnutí filmu
tuli, přidáno 16.1. 2004 18:08:54
to vince:No nevim mne se to zda zrovna na priklade Beregonda :Ostatni sluhove s nim bojovali a musel jednoho dokonce zabit(jestli ne vic),i když videli,že Faramir žije a Denethor je šílený a poslouchali jeho rozkazy.
Vincent, přidáno 16.1. 2004 17:37:21
to Tuli -
1. Velitel ani správce takový rozkaz v knize nevydal tak nemůžeš vědět jak by se zachovali vojáci. Na případě Beregonda je vidět, že bezbřehá oddanost to není.
2. Denethor měl špatný vztah ke Gandalfovi, problematický k Faramirovy a hlavně byl pod vlivem Saurona (skrze Palantýr). Byl to do určité míry slizák a hajzlík a šílený ale taky hlavně chytrý a důstojný!
3. Přijde mi jako zbytečné připravit Aragornovi půdu pro příjezd tím , že se znesvéprávní (i u Gandalfa) Denethor.

Kovíz, přidáno 16.1. 2004 17:32:48
Oooops, upadlo mi slovo: (u Théodena KULHÁ jen začátek filmu). Pardon.
A DOST a KONEC. Vždy si egocentricky komentuji vlastní příspěvky :-)

Kovíz, přidáno 16.1. 2004 17:31:15
Jo a proti Aragornovi žádná. Jak si člověk jednou zvykne, je to prostě Isildurův dědic, čiže vůdce družiny(potom, co Gandalf převezme jiný úkol). Na slávě by mu ale nějak neubralo, kdyby byl konfrontován s hrdými rohanskými (u Theodéna jen začátek filmu) a silnými gondorskými pány. Možná by pak jeho triumf byl hodnotnější. Proto je taky Pán Aragorn s velkým P ne jen "obyčejný" "lord" (v je snad jediný, kdo se tak píše s vyjímkou, kdy Gondorští referují na správce - ale to o A. ještě nevědí). Mortensen možná původně neodpovídal mé přirozené představě, ale herecky si mne koupil.
ad přerodové scény: To je strašně těžký, protože je tam vždycky nějaké klišé. IMHO režisér spíš dal důraz na laskavost jako důsledek Chodcovi schopnosti. Ono je to halt lehčí než se snažit o překvapující důstojnost (protože standartní IMHO měl), když máte ulízané vlasy. Šedá brada a střapaté obočí Vám pomůžou výrazně líp:-)

Kovíz, přidáno 16.1. 2004 17:22:54
Já prostě miluju tyhle diskuze o tom "co se stalo", by na plátně. Předem všem děkuju za to, že mé výlevy vůbec přečetli.
to Bellatrix a Vincent: Bell má pravdu, chvíli skutečně zmateně zírají. ALE! Hned v dalším střihu se Gandalf (báječně), žene dolů PROUDEM šišatých statistů běžících do kopce a ráznými výkřiky jejich počínání otáčí v běh dolů, kde se odhodlaně seřadí na hradbách. Mᚠale (Bell) pravdu, že naghuly jsem jako faktor strachu v potaz nevzal. A Denethor jím složitým příkazem "spas se, kdo můžeš!" ("ústup" nenařídil) na klidu určitě nepřidal.Je dost těžké,nejen pro vojáka, vykoumat JAK se má spasit :-))) Věřím, že nás rozsoudí až Vincent poté, co film uvidí. Teším se na jeho názor jako arbitra. Ale opravdu se točíme na pětníku, jinak to bylo BOŽÍ!.
Na druhou stranu, právě z tohoto důvodu jsem byl tak detailní - je o čem povídat. Vaše recenze jsem taky četl - jsou moc dobré, ale nějak nezbylo než (víceméně) souhlasit. Tak jsem si své pidivýhrady vypsal tady.

tuli, přidáno 16.1. 2004 16:58:00
Tak nevim,podle mne je tohle nejlepší recenze kterou jsem kdy četl(tady i jinde)a to jsem jich už par stovek zbaštil...Diki!Nekolik poznamek k nazorum si neodpustím.Film uvidím až zítra,tak,pak možna zmnenim nazor:
1.Gondorští-V knize jsou možná statečnejší ,ale mám dojem,že krome jediného-Beregonda(prominte,jestli je to jmeno špatne,knižku jsem četl naposledy pred rokem),ktery zabranil upaleni Faramira,všichni poslouchali sve velitele a hlavne spravce!Takže i špatny rozkaz byl rozkaz.
2.Denethor-nemel jsem ho ani trochu rad už v knižce(i tam mi pripadal jako slizak a hajzlik),takže tohle jeho stvarneni my asi vadit nebude(snad jen to nacpavani).
3.Aragorn-Je sice kral a hlavni kladas,ale Tolkien z nej neudelal hrdinu ani v knižce a i když vedl družinu a ta ho za vudce považovala,tak podle mne se ako kral začal chovat až když mu od Elronda prinesli poselstvy(Nezapomen na cesty mrtvych),vlajku a když se pak kouknul do palantiru.Takže opet vec ktera mi vadit na filmu nebude.
Jedine co se mi nebude libit(napraveno na ext.verzi-snad),bude vysvetlovani me pritelkini,ktera knižku nečetla,proč Eovyn,když chtela Aragorna najednou se spokoji s Faramirem.(Prominte ,ale Eovyn je moje slabost)A bude mi chybet Aragornova veta Eomerovy"Nejsi žadnej lakomec,davaš Gondoru to nejcennejši co je v Rohanu"-ta mne rozbrečela už v knižce...
Jinak se na zitra mooooooooooooooc tešim!!!A omlouvam se za chyby.

Vincent, přidáno 16.1. 2004 16:10:41
To Bellatrix- tak tos mě uklidnil! Koviz psal o tom že tak "bleskově učinili".
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 16:01:19
Luky: mně se Mortensenův hlas nelíbí vůbec, nejhůř ale mluví na Elrondově Radě :o)
Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 16:00:11
Vincent: já musím opakovat, že Aragorn nevypadá jako nějaký extra hrdina, rozhodně není nijak vyvyšován. Jediný rozdíl je v tom, že místo lidí přivezl z jihu mrtvoly :o).
Gondorští "pochybný rozkaz" neuposlechnou v tom smyslu, že by okamžitě začali prchat, spíš se překvapeně dívají, co to po nich ten Denethor chce.
Statečnost gondorských vojáků je ukázána hlavně u skupinky kolem Faramira. Ti ve měste nemají moc prostoru, ale nemyslím, že by na tom byli hůř, než Rohirové v Helmově Žlebu. Kromě toho, ve filmu je docela dost zdůrazněno, že na celém MT ležel hrozný strach už jen kvůli nazgúlům, což je i v knize.

Luky, přidáno 16.1. 2004 15:37:46
1.Recenze SUPER :-)
2.Theodén mi vyrazil dech, jednoznačně nejpříjemnější překvapení!!!
3.Taky vám přišlo, že Aragorn má strašný hlas a když se pokouší mluvit před davem, spíš se zaměšňuje?Všichni avizovali jeho přerod v krále - ale žádný jsem nezaznamenal - bohužel :-(.
Ještě, že si ty vlasy umyl :-)

Vincent, přidáno 16.1. 2004 14:05:26
to Koviz- jde o to že Gondor je moje oblíbené téma a soudě podle kinoverzí (i když jsem Návrat Krále zatím neviděl, ale dokážu si to z tvého popisu dost představit) dostalo strašně na frak! Jestli proto aby pak co nejvíce vynikl spasitel Aragorn? I když třeba nemá tolik scén! To jsme jak v béčkovém filmu, který nemá z čeho brát. Asi mi zbyde jen monstrozita Minas Tirith. Jak je možné že vynechali to, že má Denethor palantír? To je přece klíčová věc. Pak by snad nikoho nenapadlo aby ho Gandalf praštil.
to Bellatrix- Gondor by měli být elita lidských vojáků. už jen proto že jsou v "pohraničí". Určitě by neopustili na nějaký "pochybný" příkaz hradby.

Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 12:25:46
Kovíz: já si na Mortensena coby Aragorna zvykla až po několikátém zhlédnutí Věží :o) Ne že by mi nějak výrazně lezl na nervy, ale kromě toho, že filmový Aragorn je poněkud jiný i povahově, tak ještě navíc Mortensen naprosto nesplňuje moje představy z knížky i po vizuální stránce. Ale jak říkám, zvykla jsem si a mám ho teď docela i ráda. Théoden je skvělý a naprosto ho žeru už od Věží, jeho chvilková váhání nebo malomyslnost se mi docela líbí.
Tak mě napadlo, jestli určitá neprůbojnost gondorských vojáků nepramení z toho, že 1) byli zavřeni za hradbami, čili jejich chování bylo především devenzívní, a 2) chtěli ukázat kontrast mezi Gondorem a Rohanem - přeci jenom Rohirové jsou divočejší, živelnější, taky je docela velký rozdíl mezí jízdním útokem Rohirů a jízdním útokem Gondorských (Faramir na Osgiliath). Ale to už spekuluji, nejspíš v tom zrovna takový záměr nebyl.

Kovíz, přidáno 16.1. 2004 11:26:19
to Vincent: jde jen o soukromý názor. Gondor jako pohraničí, které se Sauronovi brání pár tisíc let by ale opravdu mělo mít silnější IQ stránku vojáků i generálů. Na film ale určitě jdi, 80% času produkce jsem věrně prožíval všechno a po dlouhé době v kině prošel opravdovou katarzí.

to Bellatrix: na Viga jsem si dlouho zvykal (v celém Lotru) a zajímavá mi na něm přijde jeho "pevná křehkost". Působí dobře a jeho Aragorna mu věřím. Nejde mi o soutěž mezi králi. Isildurův dědic je Isildurův dědic. Jenom nemusí všechny ostatní panovníky tak okázale vytahovat z loje. Nevědomý divák má takhle pocit, že hrdinové(a je jedno kdo, celé Společenstvo to nese na čele)procházejí zemí Krále Straky, vyčistí studnu, zasadí strom, opraví potrubí a NAJEDNOU je všechno v pořádku. Podobný děj má Děd Vševěd. A bije to do očí právě proto, že jsou tak dobří herci. Za Bernardem Hillem bych v 8/10 filmu prošel ohněm (jen příklad, platí pro všechny) a v zbývající dvě desetiny prostě praští do očí. Denethor má poměr obráceně. Před očima se úplně rozkládá (pro nevědomé bezdůvodně), neučiní JEDINNÉ smysluplné obrané rozhodnutí, ale uprostřed toho všeho se najednou objeví Pán Města se silnou chůzí a rozhodným výrazem, když vyhazuje Pipa.

pro všechny. JÁ PROSTĚ NEUMÍM BÝT STRUČNÝ:-) Pardon.

Bellatrix, přidáno 16.1. 2004 8:06:04
Vincent:
obávám se, že Aragorn jako superhrdina moc nevyznívá. Nemá příliš prostoru a kromě toho, že se odváží na Stezky mrtvých, nám moc chrabrých činů nepředvádí. A myslím, že pokud budeme porovnávat Théodena a Aragorna v tomhle díle, tak Théoden vychází jako daleko větší hrdina.

Koviz:
moc se mi tvůj rozbor líbí, ale musím říct, že jsem ho ještě nedočetla celý. Musím si to vytisknout a přečíst v klidu. Dostala jsem se asi k 10 "kapitole" a koukla jsem i na závěr, a celkem mě překvapuje, že jsi dal jen 8 z 10, to kvůli Denethorovi? No, možná až to přečtu celé, tak to pochopím :o) Každopádně mně Denethor nepřipadal až tak strašný, ale možná je to tím, že jsem si ho z popisů představovala daleko horšího.

Vincent, přidáno 16.1. 2004 3:01:09
Zpracování Gondorského tématu je teda silné kafe! Úplně mě přešla chu na ten film vůbec jít! PJ se asi rozhodl zachránit ohledně Aragorna co se dá a udělat z něj superhrdinu. Dík za to, žes mě na to připravil dopředu
[ Všechny komentáoe ]

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prís vyskúša DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej vožby ako navštívi Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrova. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!