Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Pevnost
UNREAL EDITOR
Gameplanet
Abarin DrD
SFK Palantír
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1858 lidí

Celkem návštěvníků
14792648

English version here



[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

16.1. 2003 18:19:29LimaJá a kniha: Neeetl jsem
1. NÁVAZNOST
Pár sekund po začátku a Jackson nás hodí přímo do víru dění. Kdo neviděl Společenstvo, ten se nechytá, ale to je jeho problém, že. Ta návaznost je vzhledem k předchozímu dílu tak plynulá, že kdyby se oba díly pouštěli celé dohromady, bez rozdělovacího začátečního loga, nikdo nic nepozná. Ani bych se nedivil, kdyby po Návratu krále na nějaké akci pro hardcore fandy pustili všechny tří díly PLYNULE po sobě JAKO JEDNO VELKÉ 9-HODINOVÉ MEGADÍLO.

2.KANONÁDA
Dvě věže jsou takovou emoční a obrazovou kanonádou, že mozek napoprvé není schopen vstřebat vše co vidí a po skončení jsem si nemohl vzpomenout na to, co jsem viděl na začátku. Tohle NENÍ FILM NA JEDNO SHLÉDNUTÍ! Vstřebá se až napodruhé, napotřetí.

3. ÚLEŤÁK JACKSON
Již dlouho sleduji tvorbu Petera Jacksona, a musím říct, že pořád zůstává tím splatterovským šílencem z dob svých prvních filmů Bad Taste a Braindead. To dokazuje i ve Dvou věžích, i když na něho dost umírněně. Hlava napíchnutá na kůl, čoudící hromada ohořelých skřetích těl, sem tam ulítne nějaká ta hlava. V jednom rozhovoru prý se dokonce přiznal k tomu, že ve Společenstvu chtěl nechat sežrat koníka Vilíka vodní příšerou, ale uznal, že by to byla pro tolkienovce příliš silná káva. PJ prostě má rád krev a je to šílenec,ale geniální šílenec s obrovskou obrazovou fantazií a citem pro rytmus a vyprávění, jako má ze světových režisérů málokdo. Důkazem budiž i Dvě věže, scenáristicky nevděčné, příběhově roztříštěné ale díky Jacksonově citu držící při sobě jako helvétská víra.

4. ROZPOČET, TRIKY, HUDBA, VIZUÁLNÍ DOJEM
Peter Jackson má ovšem i další geniální schopnost. Umí za málo peněz natočit film tak, že vypadá mnohem dražší (viz. jeho první filmy). Dvě věže stály 94 miliónů, ovšem vypadají tak, jako by stály třikrát tolik. Prostě, za málo peněz hodně muziky - to je Jacksonova doména a i ktomu možná majitelé New Line Cinema přihlíželi, když rozhodovali, zda mu ty prachy na LOTRa dát, nebo ne.
Triky jsou skvělé, mnohdy ani člověk nepozná, kdy je to model, kdy je to trik a kdy skutečnost. Kdy to jsou skuteční lidé a kdy stvořené počítačem. Ať žije program MASSIVE - TTT jsou ódou na jeho schopnosti.
No a tolik problematičtí Enti - jsou zvládnuti skvěle a nechápu některé výtky na jejich adresu. Zajímalo by mně, jak by si je jejich kritici představovali. Dvounohé nebo trojnohé nebo co? Nebo jako skutečné stromy? Ano, to by možná šlo, jenže zase jsme u těch peněz.
Hudba - no, Howard Shore až na jeden nový motiv nepřináší nic nového. Slyšíme motivy z prvního dílu v různých variacích, ale nic, co by jsme neznali, nebo co by se nám zadřelo pod kůži jako v případě Společenstva. Hudba tu "pouze" podmalovává obraz, ale dělá to dobře a to stačí.
VIZUALNÍ DOJEM
Může být člověk zvizuální stránky vůbec zklamaný, když:
a) kostýmy, brnění, exteriéry a interiéry, zbraně atd. navrhovali Alan Lee a John Howe
b)novozélandská příroda je dechberoucí
Odpověď - samozřejmě, že ne.

5. HERCI
ARAGORN - stává se skutečným mužem, hrdinou, vůdcem. A Viggovi to fakt věřím. Být ženská, tak se do něho zabouchnu.
FRODO - Pan Herec. Nemá moc prostoru, ale i tak dokonale předvádí podléhání moci prstenu. Ve scéně, kdy nabízí Nazgúlovi prsten, jsem ani nedýchal.
LEGOLAS - má mnohem více prostoru než ve Společenstvu. Jeho hlášky a postupné zbližování s Gimlim je dost v pohodě.
GIMLI - komediant, který dodává svěží prvek do vážného příběhu
EOWYN - žádná tuctová kráska (což je dobře) a žena plná odvahy a citu (což je taky dobře)
GLUM - chachachá. Největší schizofrenik v dějinách filmu. Andy Serkis rulez!
FARAMIR - mně se, na rozdíl od fanoušků knihy, jaho povahový přerod líbí. Je takovým temným protikladem charakterově vznešenému Aragornovi. Kdyby v jednom filmu byly dva Mirkové Dušínové, to by byla nuda, i když za tohle mně tolkienovci asi zabijou :o). Jeho závěrečné vstřícné gesto vůči Frodovi je lehce katarzní a sedí to tam. Maximální spokojenost.
THEODEN - ******* se hodí na role vůdčích typů (viz jeho kapitán v Titanicu). To dokazuje i v TTT.
O ostatních se rozepisovat nebudu, to bych u toho seděl hodinu. Jsou skvělí prostě všichni, je vidět, že Peter Jackson má cit pro casting.

6.ARWEN, MILOSTNÝ TROJÚHELNÍK
Nejbolestivější místo pro fanoušky knihy. Přiznejme si, Peter Jackson udělal geniální komerční tah. Aby totiž film mohl být komerčně velmi úspěšný, musí se líbit dívkám a ženám (viz. Titanic a jeho neuvěřitelných 1,8 miliardy). Pohlední herci jsou nutností a milostný trojúhelník to nezkazí, ba právě naopak. Business je holt business, někdo ty náklady musí zaplatit, že.

NEJLEPŠÍ SCÉNA - Frodo nabízející prsten Nazghúlovi na létajícím přízraku.
NEJHORŠÍ SCÉNA - Legolas, surfující na štítě za doprovodu heroické hudby. Nebýt u toho té muziky, dalo by se to ještě zkousnout.
 10/10 [Celkové hodnocení]
 
 10/10 [Vizuální dojem]
 6/10 [Hudba]
 9/10 [Herecké výkony]
 8/10 [Zpracování zmin oproti knize]
[ <<< Další recenze ] [ Všechny recenze ] [ Poedchozí recenze >>> ]
[ Poidat recenzi ]

Oznámkujte recenzi (jako ve škole)

1

2

3

4

5

Lima, přidáno 24.1. 2003 19:01:35
Aby jsme si rozuměli.Co se týče mého bodu 6.ARWEN..., já to nekritizuju. Naopak, ta scéna je velice krásná, éterická a moment, kdy Arwen stojí u hrobu Aragorna, mně fakt dostává. Je to obrazově krásné i dojemné. A detail na její tvář, kdy vyloudí ze sebe vzlyk = dost dobře zahrané. Nekritizuju tu scénu, jenom se snažím zamyslet nad Jacksonovým záměrem. Ale uznávám, že to je hodně subjektivní zamyšlení.
Petra-Lucie, přidáno 23.1. 2003 15:27:09
na bod 1) říkam ano, na bod 2) naprosto ano, na bod 3) sežraný Vilík - ten PJ je dobrej maník,umíte si to představit?!
Pak ještě bod 5)velký souhlas.Aragorn mě dost v TTT dostal , s hodnocením ostatních postav také souhlasím
6) ano i ne: Arwen je pro velké knižní fanoušky skutečně dost nezkousnutelná, ale já stále ještě nechápu proč.Jak už jsem se zmiňovala jinde, režisér jí přeci nemůže jen tak ryc pic představit v posledních 5-ti minutách 3.dílu. Mě se fakt nezdá, že by jí prezentoval příliš a vnucoval příliš. Konečně, kdyť to byla velká Aragornova láska, tak stojí za to občas ukázat, na co náš hrdina myslel, ne?! A nechápu, jak se někdo může rozčilovat nad tím, že Arwen najednou líbá zraněného Aragorna -vyplavenýho z řeky. Copak nikdo nechápe, že je to jen přenesený obraz? Obraz síly jejich vztahu, který Aragorna probere k životu? Trocha nadsázky přeci nevadí,ne? Nevim, že by se někdo podivoval nad tím, že v Matrixu Trinity vrátila Nea taky zpět do života jedou pusou..no tfuj, dost už milostných pletek v Pánovi prstenů. To jsem se zas rozčílila....

Olórin, přidáno 17.1. 2003 22:32:56
Pavero: zajímavý nápad :-D Zarezervujeme si u Bela lístky ???
Ale to bych potom asi nevstala z křesla :-)))

Pavero, přidáno 16.1. 2003 19:24:35
JAKO JEDNO VELKÉ 9-HODINOVÉ MEGADÍLO? Pokud bychom spojili rozšířené verze celé trilogii a přihlédli k tomu, že Návrat krále bude mnohem delší, pak by z toho mohlo vzniknout 11-hodinové megadílo!!! A to by byl potom nářez. :-)

Katka, přidáno 16.1. 2003 19:12:05
Hele, docela zajímavá recenze, ale nesouhlasím s tím milostrným trojúhelníkem. Já PP miluju a nemyslí, že by na to holky chodily jen kvůli Arwen. Naopa, pokaždé se děsím, co z toho udělají (protože vím, že to tam bude). Mám pocit, že se to Jacksonovi docela povedlo, nějak tam Arwen vysvětlit musí - nemůže jen tak v závěru fiklmu a vdát se za Aragorna. Nějak to tam ukázat musel

Diskuze etenáou na tichto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých poíspevku a nenese za ni zodpovidnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv poíspivek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentár:

Přepiš heslo   --> 




Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Hry
Návrat krále a další hry na PC, PSX i PS2



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!