Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
2002zy
Stránky o Dračím Doupěti
FantasyGalerie
MusicZone
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1734 lidí

Celkem návštěvníků
14788159

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
5.9. 2001
Hledání Froda a další tajemství z castingu (1.)Verze pro tisk
Část 1.
-------

Trilogie Pán Prstenů Petera Jacksona slibuje oslnivé efekty, exotická prostředí a galony skřetí krve. Ale uvnitř jsou filmy stále o lidech. Fakticky ... o dvaceti tisíci z nich.

S více než 50 mluvenými rolemi, dvěma tucty rolí vedoucích a 20 tisíci dalších LOTR připomína velkorozpočtové Hollywoodské snímky jako Ben Hur či Lawrence z Arábie - s vyjímkou toho, že hvězdy mají zašpičatělé gumové uši a falešná chlupatá chodidla.

Nepřekvapí tedy, že obsazení filmu bylo samo o sobě stejné dobrodružství jako to, co si prožil Frodo v knize.

"Od začátku jsme chtěli najít takové herce, kteří se kompletně vžijí do těch rolí," řekl vedoucí producent filmu Mark Ordesky, který pracoval s Jacksonem a castingovými pracovníky na obsazení hlavních rolí ve filmu.

Ordesky, Jackson a společníci začli svůj mezinárodní lov na obsazení v květnu roku 1999, více než rok před tím, než se produkce vůbec dostala před kamery.

Kvůli proslulosti Tolkienových knih a vření okolo projektu zfilmování, zápas o hlavní (především velmi řídké ženské) role byl velice tvrdý.

"(Elfí královna) Galadriel byla jednou z v Hollywoodu nejvíce vytoužených rolí," řekl Ordesky. Výherkyně Zlatého Glóbu a na Oskara nominovaná herečka Cate Blanchett podepsala svou roli v polovině roku 1999. "Cate byla vždy na našem seznamu herců které si přejeme," prohlásil Ordesky. "Má fenomenální talent a jemné výrazy / rysy tváře potřebné pro to, aby vypadala jako Elfí šlechtic, " dodal.

Když se devatenáctiletý Elijah Wood doslechl že Peter Jackson připravuje LOTRa neváhal a vzal si volno z natáčení Fakulty, oblékl si středověkou košili a natočil vlastní domácí konkurzní video.

A ten husarský kousek vyšel. "Od chvíle kdy jsme viděli pásku bylo po diskusích. Elijah měl tu správnou kombinaci zranitelnosti a nevinnosti nutné pro Froda, stejně jako velkou vnitřní sílu.", řekl Ordesky.

Jackson a studio byli podobně nadšeni s Liv Tyler. "Vypadala perfektně pro to roli, a byla zároveň dokonale přesvědčivá jako někdo kdo vytrvá ve své lásce k Aragornovi, bez ohledu na to proč", prohlásil Ordesky.

Ale ne všechna rozhodnutí byla tak jednoduchá. Mnoho rolí bylo obsazeno herci, kteří se ucházeli v tom samém filmu o roli úplně jinou. Mladý absolvent britské dramatické školy Orlando Bloom se původně ucházel o Froda, ale jeho dokonalé "elfí" rysy mu získaly roli Legolase. Podobně byl Sean Bean obsazen po prvním konkurzu na Aragorna do role Boromira.

LOTR použil netradiční krok a to konkurzy v Austrálii, na Novém Zélandě stejně jako v Londýně a v Los Angeles. "Viděli sme LOTRa jako vhodnou příležitost k podchycení nějakých dosud neobjevených fantastických talentů," řekl Ordesky. "Obzvláště pro hobity jsme měli zájem o neznámé tváře."

Na potvrzení jejich slov uvidíme Billy Boyda a Dominica Monaghana jako Frodovi hobití společníky Smíška a Pipina.

Jako překvapení castingu, Australané Miranda Otto a David Wenham získali role milenců Éowyn a Faramira, oproti očekávání, že se těchto rolí ujme Hollywoodský pár Uma Thurman a Ethan Hawke. "Nakonec to padlo v podstatě proto, zda herci mohou vyhovět našemu plánu / programu. A někteří nemohli ...", řekl Ordesky.

Jakýpak normální herec odmítne roli v Pánovi Prstenů kvůli nevyhovujícímu naplánování?
"Podepsat smlouvu na LOTR nebyl běžný závazek," upřesňuje Ordesky. Protože Jackson natáčel všechny tři filmy současně, tak hlavní role jako Frodo a Gandalf vyžadovaly závazek na plný čas po následujících 15 měsíců!

Sean Connery, jeden z prvních uchazečů o Gandalfa, byl "odvolán" právě kvůli zničujícímu plánu natáčení. Ian McKellen podepsal až po tom co si pohrál s plánem tak, aby se mohl přizpůsobit závazkům vůči natáčení X-Mena.

Producent Ordesky říká: "... ve snaze býti otevřeným vůči uchazečům okolo výzvy do které se zaplétají, herci plní nadějí byli varování, že mají očekávat dlouhé hodiny líčení a "maskování" ... "

Ordesky se smíchem vzpomíná na to, jak velšský herec John Rhys-Davies, který každý den vyžadoval pět hodin líčení aby mohl hrát trpaslíka Gimliho, vyžadoval "drobné přesvědčování". "Naštěstí", dodává Ordesky, "John byl rolí dokonale sveden."

LOTR stál před zádrhelem v posledních minutách, kdy irský herec Stuart Townsend, kterého Jackson doporučil na roli Aragorna, opustil projekt pár dní před tím, než se začalo filmovat.

"(Jackson a Townsend) mělo odlišné tvůrčí představy", říká Ordesky. "Nebylo zde žádné nepřátelství, odpor. Prostě usoudili, že mají odlišné představy o tom, jaký má Aragorn být."

Rozhodně mužný Viggo Mortensen byl přijat jako záměna na poslední chvilku za Townsenda. Tah, který se ještě mnohokrát vyplatil ...

"Obsadit Vigga byl jeden ze zlatých hřebů.", usmívá se Ordesky. "Dorazil na Nový Zéland, stál před kamerami o dva dny později a dokonale zapadl do role. Je to Aragorn"



Zdroj: E! Online

Překlad: Jan "Belcarnen" Čeřovský

Přečteno celkem 9480x, verze pro tisk

Další článek - Hledání Froda a další tajemství z castingu (2.)

Předchozí článek - Změny ve filmu potvrzeny

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Zatím bez komentářů


Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Star Wars
Star Wars DVD Trilogy (5DVD, THX)



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!