Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Garfield
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1626 lidí

Celkem návštěvníků
14788820

English version here

Nejen o víně vážně i nevážně...


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Belcarnen
16.8. 2002
Povodně v Praze a jak se to dotkne provozu webu; Český dabing opět nezklamal, aneb jak se Společenstvo naučilo česky!; Posunutí premiéry VHSVerze pro tisk
Povodně v Praze a jak se to dotkne provozu webu
Po dvou dnech jsem se konečně dostal k netu a aktualizacím stránek. Jelikož bydlím v oblasti zasažené povodní (i když ne zas tak hrozně), nemám přístup do svého bytu a k počítači. Budu se snažit doplňovat aktuální informace jak jen to bude možné. Moje hostingová společnost (ignum.cz) má sídlo na Novotného Lávce, takže byla zasažena opravdu silně. Naštěstí je na tomto místě jen vedení podniku, vlastní server je mimo nebezpečí.
Přeji všem, aby se ze záplav vzpamatovali co nejdříve. A držím palce jak to jen jde ...

Český dabing opět nezklamal,
aneb jak se Společenstvo naučilo česky!

Napsal: Petr Svoboda

Není to snad ani možné, ale dnes večer tu mam videokazetu s dabovanou verzí filmu „Pán prstenu Společenstvo prstenu“ . Ano není to fáma !!! kterých se kolem DVD ukázalo spousty, toto je oficiální pracovní kopie videokazety. Diky společnosti Warner Home Video mam pracovní kopii filmu ještě s time codem. Je to neuvěřitelné. Dabing je opravdu velmi precizní, přestože se jedná o pracovní kopii, zvuk je v Dolby Surround (už se nemohu dočkat verze na DVD v DD5.1). Veškeré efekty jsou naprosto skvěle vyvážené.

Film pouštím na domácím kině SONY a sousedi nejspíše nechápou, co se tu děje. Ke kopii jsem přistupoval velmi bojácně, protože jsem si dost dobře nedokázal dabing představit, ale opravdu WHV opět (stejně jak u Harryho Pottera) dokázalo, jak je možné ‚dokonale‘ vytvořit český dabing.
Je pravdou, že jsem na filmu byl jen jednou v kině, a proto zážitek z dabované verze je tak velký. Díky dabované verzi mám spousty jiných zážitků a díky skvěle namixovanému zvuku, který mé domácí kino reprodukuje, bych i při překážce úhlopříčky 55cm směl tvrdit, že je naprosto dokonalé a dodává celému požitku nový rozměr. Původně jsem myslel, že budu psát tuto recenzi spíše se skeptickým pohledem na věc, ale jsem v první hodině filmu a jsem naprosto unesen.

Film znám, kdo ne, a toto je zpověď dojmů z video dabované verze.
Hned v úvodu filmu (prologu), kdy se divák seznamuje s původem prstenu a s první výpravou Bilbo Pytlíka, je názorně předvedena pečlivost, s jakou k dabingu přistupovali. Celkově se dá říci, že je vše tak, jak má být – výběr hlasů (viz. přehled níže), namixované stopy a především ten fakt, že jazyk Elfů je zachován a otitulkován. Pro harmoničnost dabingu však bylo nutné, aby i elfské pasáže byly předabovány „českou“ elfštinou, tedy i naši dabéři si museli nacvičit jazyk Elfů a je nyní v rukách fanoušků, co na to řeknou, já si myslím, že se jim to podařilo, i když ta původní je taková zpěvavější … však uvidíte. Plastičnost zvuku je názorná již v prvních okamžicích příběhu, kdy Gandalf přijíždí do Hobitína. Jeho zpěv je krásně slyšet pěkně ze zadního rohu místnosti a to si jistě dokážete představit, jak skvěle působí ohňostroj na oslavě a rozhodně nemá smysl pochybovat o tom, jak působí scény bitev či scény s černými jezdci. Je pravdou, že tyto „hlasité efekty“ nejsou tak vytaženy jako v kině, kde scény s Devítkou byly opravdu náporem na ušní bubínky.
Dialogy jsou naprosto jasné a zřetelné, hlasy všech postav jsou nezaměnitelné a podle mého názoru byl výběr českých dabéru naprosto zdařilý. Hlasy a zvuky, které vydává prsten nebo oko (které se ukazuje vždy při použití prstenu) jsou také krásně zřetelné a okamžitě je jasné, odkud zvuky přicházejí a k čemu se váží.
Hudba, která je tak známá, protože prodej CD s OST nebyl malý, je krásně čistá a stejně jako v kině i zde dokonale dokresluje a podbarvuje děj na obrazovce.

Abych tu jen nebásnil o zvukové části pásky, musím se zmínit o obraze. Přes všechna očekávání je obraz na VHS klasický a nikoliv širokoúhlý, takže na obrazovce se rozhodně nedočkáte nějakých černých pruhů, což pro majitele televizoru s 16:9 znamená, že pokud tak již neučinili, je nyní ta prává chvíle investovat do DVD přehrávače. Obraz je nádherně čistý a kontrastní. Přestože jsem měl pracovní kopii, která nemusí být vždy v té nejlepší kvalitě a na obraze mi strašil time code a rozhodně jsem nebyl první, kdo si kazetu pouštěl (na pásce bylo patrné, že je už pěkně ošoupaná), byl zážitek skvělý. Pouštěl jsem si film na malém televizoru (i když běžných parametrů 55cm), ale myslím si, že i na velkých obrazovkách bude obraz stejně dokonalý …

Když to celé shrneme, tak nám vychází opravdu skvělý verdikt a předzvěst skvělého zážitku s tímto filmem na DVD… Prostě českého dabingu i u takového MEGA HITu se není třeba obávat. Jen pro srovnání jsem testoval i VHS verzi filmu dovezenou z Anglie a nemyslím si, že by byl rozdíl nějak výrazný nebo vůbec patrný, tedy až na absenci češtiny. Pokud někdo bude chtít vychutnat anglickou verzi, tak mu jistě radost udělá titulková verze filmu, která bude vydána současně s dabovanou verzí. Kvalita pásky, na které je film duplikován i duplikační linka jsou moderní zařízení a kvalitní materiál, takže není vůbec třeba mít sebemenší obavy, že by v zahraničí byla kvalita jiná a lepší než u nás, jak si mnozí zákazníci www.filmcity.cz mysleli a věří, že toto preview je dostatečně přesvědčivé :-)

Český dabing

Frodo - Jan Maxian
Sam - Jiří Krejčí
Merry - Petr Burian
Pippin - Matěj Hádek
Bilbo - Vladimír Brabec
Saruman - Boris Rosner
Aragorn - Michal Dlouhý
Gimli - pan Pípal (původně měl být, ale není Antoním Molčík)
Legolas - Michal Jagelka
Boromir - Lukáš Hlavica
Gandalf - Petr Pelzer
Arwen - Jitka Ježková
Elrond - Vladislav Beneš
Galadriel - Simona Postlerová
Celebron - Martin Zahálka
Haldir - Kamil Halbich

Zakoupit DVD či VHS se Společenstvem Prstenu (zakoupením přes tento odkaz přispějete drobnou částkou na provoz tohoto webu)

Z důvodu povodní v ČR se premiéra Společenstva na VHS přesouvá o jeden týden, tedy na 26.8.2002

Přečteno celkem 19699x, verze pro tisk

Další článek - Jak budou dlouhé Dvě Věže a uvidíme Enty?; SFX Reader Awards; Jeden vypráví - povídka do soutěže

Předchozí článek - Pán Prstenů 1978 - recenze; Kupte si podepsané první vydání Pána Prstenů; Dražíme elfí sklenici z Roklinky; Žalozpěv za Boromira

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




Ramgad, poidáno 12.8. 2003 15:20:12
Jája - skvelý komentár, takmer po roku :-)
Dlouhému ta elfčina nešla vôbec a pravdepodobne ani netušil, že elfsky hovorí, a ani Ježkovej prejav nebola žiadna výhra. Najlepšia bola iba Postlerová, aspoň si nešliapala na jazyk

Jája, poidáno 10.8. 2003 20:34:13
Tu elfštinu mohli nechat tak jak je. Michalu Dlouhému moc nešla (nějak se zadrhával) a Viggo má hezčí hlas s elfštinou.
Jája, poidáno 10.8. 2003 20:33:49
Tu elfštinu mohli nechat tak jak je. Michalu Dlouhému moc nešla (nějak se zadrhával) a Viggo má hezčí hlas s elfštinou.
Ramgad, poidáno 2.9. 2002 14:46:49
No tak k tej elfštine som sa vyjadrila niekde inde.Pravda,Arwen ju mala najlepšiu,ale Aragorn s Elrondom sekali.To mohli nechať originál(predsa len sa to herci učili,a dabléri asi nie,že).
archenemy, poidáno 26.8. 2002 18:15:24
tak lidi dneska sem slysel dabovanou verzi..........mno.. ehmm...nejuchylnejsi hlas ma Sam, zato Arwen ma snad nejverohodnejsi hlas ze vsech postav, opravdu hezkej, i elfstinu hezky vazala a ne typicky cesky sekala jako daber Aragorna, no abych to shrnul, hlasy celkem na postavy sedly, scenar ceskych dialogu je primo hroznej! no a nakonec vykonu daberu - ujde to, ale na originalni zneni to proste nema
sharky, poidáno 21.8. 2002 23:14:53
Petr Svoboda: Teda takový uši jako tybych chtěl mít, já jsem viděl kopii, ze který se film duplikoval na VHSky a DVD a místama jsem dabérům vůbec nerozuměl a nebyl jsem sám. Podotýkám, že jsem to sledoval na ještě dokonalejším zařízení než ty. V jednom momentě, kde Gandalf říká: Podle učení pana Elronda začínáš tát, zní díky špatnémů nádechu tát jako tahat, toho sis přece musel všimnout! A replik, kterým není vůbec rozumět, je tam spousta. Ovšem tím nechci nijak sniížovat hodnocení kvality dabingu, ten je opravdu perfektní (narozdíl od Harryho Pottera:).
Eleazar, poidáno 20.8. 2002 10:31:27
Lidi, maso maso maso!!! A uzený!!! To je prostě MASO!!! :-)
Xorxe, poidáno 20.8. 2002 7:52:42
Tak tak, Melkir ma pravdu. dabing HP stal za ghowno a obavam se, ze to same bude platit i pro LotRa. jeste ze je DVD i anglicky, jinak nevim nevim...
Trana, poidáno 19.8. 2002 8:40:58
Souhlas s Merlikirem. Dabing Harryho Pottera byl dost otřesný!
Merlkir, poidáno 16.8. 2002 17:04:59
Kristepane! jestli je to nadabované tak ,,skvěle" jako HP, tak to potěš!!!
Něco tak odporného jsem dlouho neslyšel...

Niltaurion, poidáno 16.8. 2002 13:05:10
Držím palce..ať Ti to vše dobře dopadne a budeš moci obnovovat již tak super web. Vím co ta voda dokázala. Jinak k premiéře LOTR - pro fandy bude asi až na vánoce s rošířeným Společenstvem:-)
[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!