Úvodní stránka
TolkienCon 2024 >>
Články, zprávy (567)
Nejnovější fotografie
Vaše recenze (485)
Základní informace
Obsazení - herci
Archiv fotografií
Ukázky a další videa
Místa ve filmu
Hudba
Poradna (50)
Výuka elfštiny
Něco ke stažení
Temné zvěsti
Diskusní fórum
Názory, úvahy
Komentáře k filmu
Adresář LOTRů (622)
Bannery webu
WebRing
Odkazy

Kdo jsem já ...
Fantasy novinky
Bazar knih Tip!
Autoři a díla
Povídky,recenze
Fantasy galerie
Fantasy odkazník
On-line chat
Testy a ankety
Filmy a seriály
Hudba
Počítačové hry
Download

Do oblíbených
WAP verze (info)
Výchozí stránka

Kontaktní mail:
Cerovsky@jcsoft.cz

Zde může být
VAŠE reklama !


Filmy online
CSFD.SK
Trailerzone
Morrowind
Kinofil
ScifiWorld
Srdce Erinelu
warcraft.bonusweb.cz
Další weby...

Stránky si právě
prohlíží 1245 lidí

Celkem návštěvníků
14958475

English version here


[ <<< Další článek ] [ Všechny články ] [ Předchozí článek >>> ]

Gismoo
10.10. 2004
Výroba evropských verzí sběratelské verze DVD „Pán prstenů – Návrat krále“ v Čechách a datum uvedení do prodeje na našem trhu!Verze pro tisk
Výroba evropských verzí sběratelské verze DVD „Pán prstenů – Návrat krále“ v Čechách

Na webovém magazínu internetového obchodu DVDexpress se v souvislosti s oznámením uvedení rozšířeného Návratu Krále (mimochodem ! 10. prosince ! pro ČR) objevila informace o tom, že vydání prakticky pro celou Evropu se vytvářela u nás. A nejen pro Evropu! Více už v následujícím článku, převzatém právě z www.dvd.cz. - Gismoo

Lubomír Celar - Digital Media Production, a.s. (www.dmp.cz)

Jak jste tuto zakázku získali?
Od roku 2000 pracujeme v Digital Media Production, a.s. na evropských verzích filmů pro New Line Cinema (např. Nezvratný osud 1 a 2, Sedm, Se slovníkem v posteli, Kokain, aj.). Díky spokojenosti vydavatele i koordinátorů (Sonopress, Warner Music Manufacturing Europe a Cinram) jsme měli možnost pracovat na všech dílech speciálního vydání Pána prstenů pro celou Evropu.
Celý rok 2004 jsme měli ve znamení Pána prstenů, protože jsme pracovali na jaře už i na dvoudiskové verzi. Letošní projekt speciální edice byl nejsložitější, protože na něj bylo ještě méně času než to málo co bývalo na předchozích dílech.
Byla to velká výzva jít do projektu takového rozsahu v neuvěřitelně krátkém čase, že i některé společnosti, jež standardně pro New Line Cinema a Warner Home Video pracují, se dobrovolně zřekli účasti na letošním projektu. Dokonce i my sami jsme to tentokrát zvažovali víc než kdy před tím. Když však za námi nakonec přišel Frank Schmitz, International Project Coordinator projektu Návrat krále, a řekl nám: "Nikdo jiný než Vy to není schopen udělat", nemohli jsme ho a miliony Tolkienových fandů v Evropě zklamat!

Na kterých discích jste pracovali?
Na speciální edici Návratu krále jsme v Digital Media Production, a.s. pracovali na všech bonusových discích sběratelské verze (disk 3, disk 4, disk 5) pro celou Evropu, Jižní Afriku, a dokonce i pro Austrálii a "domov hobitů" Nový Zéland. Celkem jsme vyráběli tyto tři disky pro 25 zemí v 21 jazycích!

Co přesně bylo vaším úkolem?
Klíčovým cílem Digital Media Production, a.s. bylo zajistit authoring (multimediální programování) 3 bonusových disků pro svět využívající normu PAL (v DVD regionech 2, 4 a 5), a to v daném termínu, který byl skutečnou výzvou! Úkolem byla i digitalizace a kontrola kvality obrazových, zvukových materiálů, authoring (programování DVD), navigace pro vícejazyčná teritoria, výroba grafiky pro disk 5 a lokalizace menu ostatních disků (jazykové mutace). Postavit mezinárodní produkční a výrobní tým, logistiku komunikace s distributory z 25 regionů, speciální bezpečnostní režimy manipulace dat a "masterů", prověřená mezinárodní kurýrní služba, a zejména tým programátorů, grafiků, schopný rychle a bezchybně zapracovávat průběžně všechny změny pro různé verze. V neposlední řadě byl klíčový důraz kladen na kontrolu kvality po technické i lidské stránce, protože na opravy chyb na finálních kontrolních discích nezbýval čas.

Nějaké zajímavosti spojené s tímto projektem?
Tým byl sestaven z expertů Digital Media Production, a.s. a posílen o několik expertů ze zahraničí proto, abychom měli ty nejlepší předpoklady projekt perfektně dokončit (a zároveň nezklamat naše ostatní klienty našimi ostatními oddělenými lidskými a technickými zdroji).
Laťka byla značně vysoko a zatímco americký tým s P. Jacksonem vytvářel, pln tvůrčího nadšení, „jen jeden“ americký master „pouze v angličtině“, my v Evropě jsme měli před sebou úkol ke stejnému termínu celosvětové premiéry připravit verze pro 25 zemí! O to víc jsme byli hrdi na svůj výkon, když všechny verze našich finálních kontrolních disků před lisováním měly č.1 a diskové mastery z USA č.3 nebo 4.
Stejně velkou radost jsme měli ze souhlasu majitele drahocenných práv Pána prstenů, že koordinace a výroba bude v Digital Media Production, a.s. v Praze (tedy v teritoriu, které Američané stále ještě nemalou měrou považují „za nejisté“ s ohledem na ochranu duševního vlastnictví). Takovému souhlasu tedy předcházely samozřejmě důkladné prověrky bezpečnosti, kontroly kvality a dokonce i řízení procesů výroby mezinárodního projektu.

Co vás na speciální edici LOTR: Return of the King zaujalo?
Nejvíc mne osobně zaujalo, či spíše, ohromně překvapilo, že celý obsah DVD je tak moc zajímavý, že se celý tým vydržel na úplně stejné materiály dívat v 21 jazycích, a z důvodů změn a kontroly kvality vždy dokonce několikrát! Hudba je tak úžasná a tak často jsme ji při výrobě slýchávali, že bylo slyšet pobroukávání ze všech pracovišť…
Samozřejmě, že všechny fandy potěší naprosto dokonalá výbava disků, dříve nevídaný prodloužený sestřih původního filmu, který doplňuje řada úchvatných scén, jež čtenářům v kině chyběly. A asi nejenom my, kdo se zabýváme výrobou speciálních efektů profesionálně, se rádi (i několikrát) podíváme na dalších bonusových materiálech pod ruce tvůrců triků, které bychom přes veškeré zkušenosti v Čechách v tomto rozsahu stále těžko zvládali...
A pochopitelně nelze opominout exkluzivní, nóbl balení, vč. sošky Minas Tirith, i když právě toto nestandardní balení způsobilo, že vzhledem k evropským kapacitám schopným tohoto balení, zbývalo na výrobu DVD o tolik méně drahocenného času...

Závěrem pár poznámek..
Jsem velmi rád, že jsme měli možnost se podílet na takto prestižních projektech a zejména na to, jak jsme v nich skvěle obstáli a to i přesto, že to všechny členy týmu stálo nezměrné úsilí a odříkání, zpravidla 15-20 hodin denně práce, a velké nepochopení v rodinném životě po řadu dlouhých týdnů…
Díky zkušenostem z předchozích let naši odborníci naprogramovali řadu technických a systémových nástrojů, bez nichž by se výroba rozhodně nedala v daném čase stihnout.
Současně s Pánem prstenů jsme, jako první v Evropě, připravovali kolekci DVD filmů v High Definition rozlišení, a tak věřím, že i v příštích letech budeme mít co dělat i přesto, že díly Pána prstenů byly jen 3. Protože to skutečně pravé domácí kino ve skutečné „kino kvalitě“ bude právě až v High Definition podání. - A protože Peter Jackson je i velký technologický fanda, jistě na sebe takové High Definition vydání Pána prstenů nedá příliš dlouho čekat...

O Digital Media Production, a.s.
Za sedm let své existence vyprodukovala společnost Digital Media Production, a.s. (DMP) více než 700 filmů na DVD pro mediální společnosti po celém světě a desítky interaktivních podnikových i produktových aplikací snad ve všech rozmanitých formách, které multimediální technologie nabízejí. Fakt, že kreativita týmu DMP je na evropské úrovni, byl oceněn evropským nakladatelstvím Entertainment Media Verlag cenou "Best DVD of 2002 - International Movie" za speciální DVD vydání "Lara Croft - Tomb Raider" pro německy mluvící země.
Inovativnost a technologický kapitál využívá DMP v systémovém přístupu k řešení i komplikovaných a netradičních aplikací, což umožňuje poskytovat našim zákazníkům vysoce profesionální servis v každé situaci a našemu týmu dynamický růst. Díky tomu jsme v letech 2002-2004 třikrát za sebou získali ocenění "FAST 50" udělované fy. Deloitte & Touche padesáti nejrychleji rostoucím IT firmám z Východní Evropy a v roce 2003 „European FAST 500“ jako jedna z nejrychleji rostoucích IT firem dokonce v celé Evropě. V přístupu ke všem našim řešením klademe vždy značný důraz na kvalitu, včasnost, spolehlivost a loajalitu. To nám zajistilo úspěšnou spolupráci s řadou významných klientů ve světě.
V oblasti zábavního průmyslu jsme se např. v letech 2002, 2003 a 2004 zúčastnili ve spolupráci s fy. New Line Cinema prestižního projektu speciálního DVD vydání "Pán prstenů (Lord of the Rings)" pro celou Evropu. Multimediální podpora komunikační strategie projektu SAZKA ARENA, kterou zajišťujeme od roku 2001, je příkladem širokého spektra podnikových aplikací ve formě uceleného servisu poskytovaného v úzké součinnosti s marketingovým, obchodním, IT a PR týmem tohoto rozsáhlého projektu.
Ve spolupráci se sesterskou společností UPP známou v oblasti digitálních filmových triků (Tmavomodrý svět, Talentovaný pan Ripley, Alien vs. Predator, Děti duny ) a náročných reklamních spotů (Audi, BMW, Mercedes) jsme schopni na základě definované komunikační strategie firmy (PR & Marketing) poskytnout kompletní multimediální podporu marketingovému oddělení podniku a nabídnout nadstandardní přístup a mnohdy i nová řešení. Standardem u všech projektů je vysoká odpovědnost a spolehlivost, a to i ve stresových termínech, které často marketingovou komunikaci provázejí.
V roce 2004 DMP ve spoluprácí s Digital Media Labs fy. Microsoft představilo na CeBITu první evropské DVD v High Definition rozlišení „Lara Croft – Cradle of Life“ a následně i první evropskou filmovou DVD kolekci v High Definition.

Kontakt:
Digital Media Production, a.s., Mečislavova 164/7, 140 00, Praha 4
Tel.: 261 215 307 Fax: 261 215 308 e-mail: info@dmp.cz
e-shop: www.DVDexpress.cz web: www.dmp.cz

Zdroj: http://www.dvd.cz/dvdnetp/index.php?show=%2Fdvdtema%2Fart11361


Objednejte si DVD či VHS s Návratem krále a přispějte na provoz těchto stránek

 

Přečteno celkem 19133x, verze pro tisk

Další článek - Dvě ukázky z rozšířeného Návratu krále

Předchozí článek - Specifikace rozšířené verze Návratu krále (doplněno 29.9. o pár fotografií)

[ Všechny články ]  [ Nejoblíbenější články ]  [ Komentovat tento článek ]




AndreeD, poidáno 1.11. 2004 17:58:56
btw-kua ,ten RotK vychadza celkom draho...2500,-film, 3000,-sala s premietackou a to este nevravim o obcerstveni na 12hod maraton :D

/oh,ano...nikdy sm si ziaden film nikdy nekupil(lebo mi nestal za to)
PP-SP sm si zohnal v divixe,lenze ,ked uz prichadzala premiera 3. a ja sm stale nevedel zohnat rozsirenu2.,tak sm si ju kupil.A ked mam 2.,tak uz aj jednotku a ,ked uz mam obe,tak si musim aj 3.,ne? :D

/btw-uroven kvality filmu je dana tym,ze mali prakticky na zaciatku rozpocet 150mil$ ,ale tocili to v prostredi,kde stoji vse 1/3 ceny
takze za take$ ten film je aj poriadne pompezny ;)

lotilosse, poidáno 23.10. 2004 15:30:28
Další ukázka z rozšířené verze:
http://www.derherrderringe-online.de/hdr.php?page=news&weiter=kommentar&id=299

argonantus, poidáno 20.10. 2004 9:04:00
Míšánek:
já si kupuju filmů velice málo; v 90% případů to stačí půjčit. Takže jich mám tak do deseti. Délkou tvoří Pán prstenů asi tak polovinu všeho, s bonusovýnmi materiály počítáno jasnou většinu...

Míšánek, poidáno 20.10. 2004 7:20:37
To Argonautus.
ad 1 - Koupil. Mám doma dobrou stovku originálů, zbytek pálený.
ad 2 - Asi neexistuje.
ad 3 - Naprostej souhlas. Já ani jiné než extend verze předchozích dvou dílů LotRa nemám.
Takže opravdu v našem případě není co řešit.

Kostěj Nesmrtelný, poidáno 19.10. 2004 23:05:43
WOW!Dámy prominou, ale z Úst Sauronových následovaných Witchkingem sem si málem nadělal do gatí. Už aby to bylo!!! Jééééžišužabytobyloužabytobylo!!!!!
gooleeem, poidáno 19.10. 2004 16:50:40
Nevíte náhodou někdo, jestli bude možné koupit to páté DVDčko samostatně, nebo bude jen jako součást sběratelské ??
argonantus, poidáno 19.10. 2004 15:56:55
Míšánek: zkus se na to dívat takto:
- koupil sis někdy nějaký film?
Pokud ne, pak máš pravdu - kupovat dlouhou verzi je blbost.
Pokud ano, pak kladu druhou otázku:
existuje nějaký film, který bys vlastnil radši, než Pána prstenů?
A ježto tuším tvoji odpověď, pak zbývá třetí dotaz - je rozšířená verze opravdu podstatně odlišná?
Já si kladně odpověděl i na ten třetí dotaz--- a koupil dvě předchozí dlouhé verze, a čekám na toho 10.12....

řekněte to ještě jednou, někdo JE TO PRAVDA? FAKT JO?
(hezky to zní...)

gooleeem, poidáno 18.10. 2004 20:35:37
to Gismoo: Díky za odpověď. No, tak to je "super", další investice... Ale LOTR mi za ty (určitě velký) peníze stojí...
Gismoo, poidáno 18.10. 2004 19:41:57
High definition je ještě lepší, ještě kvalitnější, ještě bombastičtější a ještě dražší nástupce DVDčka...
údajně je tam stejný rozdíl v kvalitě jako mezi .avi a právě filmovým DVD

Rastr, poidáno 18.10. 2004 18:11:37
Ta Ústa Sauronova jsou fakt drsná. :-)
gooleeem, poidáno 18.10. 2004 17:39:26
Asi sem úplně blbej, ale co znamená "High Definition vydání Pána prstenů" - další verze ???
Míšánek, poidáno 18.10. 2004 7:59:06
No, pustili jste se (někteří) do mě pěkně. Myslím, že si to nezasloužím.
To el: díky za zastání, ale zimní spánek kvůli extend RotK opravdu vynechám.

Ravenhorn, poidáno 17.10. 2004 13:39:55
na teto strance jsou odkazy na stažení traileru k prodloužené edici Návratu krále: Ten trailer je užasnej. doporučuju všem stáhnout. http://www.herr-der-ringe-film.de/v2/de/news/news-detail_1074.php
lotilosse, poidáno 16.10. 2004 15:04:01
Na oficiální stránce je již upoutávka k SEE :-))) a na http://rotk-see.de.vu je dokonce ke stažení.
el, poidáno 15.10. 2004 16:42:22
Tedy vy mu dáváte....chudák Mísánek se ted urcite znechucen ulozí k zimnímu spánku...(nebýt té extend-verze,nebylo by to mimo mísu...:o)
Tauriel, poidáno 14.10. 2004 8:44:30
A nepomylil sa nahodou o jednu nulu? ;-) Myslim ze 10 000 kusov je uz trochu presnejsi odhad. ;-)
zo, poidáno 12.10. 2004 14:53:22
Teda medvěde neznám tě, ale mohu ti říct že sehnat v normálním krámě extend verzi bylo téměř nemožné.Byla okamžitě fuč.A to v jen Hypernově jich dostali kolem 2000 kusů.Všichni mí známí kupovali jedině rozšířenou verzi.Nechat si ujít téměř 50 minut filmu navíc, no nevím který člověk by si to nekoupil.Musíš hoooooooooooooooodně přehodnotit počty.:)))
Míšánek, poidáno 12.10. 2004 11:08:32
Tak mohu svůj názor na kulturní úroveň našeho národa trochu přehodnotit. Ale ještě by mě zajímalo, jaké procento z těch všech objednávek jsou "Nováci"...
Annaí, poidáno 12.10. 2004 11:02:35
To Míšánek : Když jsem si loni vyzvedával sběratelskou extend verzi Dvou věží na Film City, měli tam místnost doslova zavalenou krabicemi; vyjádřil jsem potěšení nad tím pohledem a řekli mi, že to, co vidím, není ani polovina a mluvili o nějakých 1200 objednávkách jen na sběratelskou verzi...
Míšánek, poidáno 12.10. 2004 8:13:59
To Belcaner: jestli je tomu tak, tak se rád mýlím, ale co já vím, tak lidi z mého okolí když už si nějaký originál koupí, tak to jsou ty levnější edice. Extend verzi nemá nikdo - návštěvníky tohoto webu nepočítám, my nejsme v tomto směru reprezentativní vzorek. Tak kolik - máš nějaký konkrétnější údaj?
Pátek, poidáno 11.10. 2004 15:32:04
V dřívějším článku jsi psal, že se ČR počítá mezi "nepreferované" země pro New Line a k uvedení dojde až po novém roce.Je tady jistý pokrok v tom, že termín se posunul před Vánoce, ale myslí, že nebýt určitých lidí a tak obrovskému zájmu u nás, termín by zůstal.:( A přitom se u nás připravuje. Myslím, že si ČR zaslouží více pozornosti. :)
Jan Belcarnen Čeřovský, poidáno 11.10. 2004 14:07:58
Míšánek: tak to uvažuješ asi trošku mimo skutečné prodeje :-)
Míšánek, poidáno 11.10. 2004 7:16:52
Uvážím-li, že u nás se extend verzí neprodá víc než 1000...
PCcat, poidáno 10.10. 2004 20:16:19
:)))) První:))))

Chudáci, 15-20 hodin denně? Tak teď už si toho DVD budu vážit víc...

[ Všechny komentáře ]

Diskuze čtenářů na těchto stránkách není provozovatelem serveru nijak moderována a upravována. Provozovatel nemá vliv na obsah jednotlivých příspěvků a nenese za ni zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo kterýkoliv příspěvek smazat, pokud bude odporovat normám slušného chování.
Jméno: E-mail:

Komentář:

Upozorňovat na nové komentáře mailem?
Přepiš heslo   --> 


Informovat o nových komentářích k tomuto článku
E-mail:



V nadpisu V textu V komentářích


Zadejte text pro hledání v eláncích (napo. Gandalf A Balrog, Elijah Wood NEBO Orlando Bloom, Dvi Viže A Faramir A Frodo). Minimální délka hledaného slova jsou toi znaky.

Poslední elánky / novinky

Pozvánka na TolkienCon 2024
Dne 09.11.2023 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 0
Pozvánka na TolkienCon 2023
Dne 8.11.2022 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 6
Pozvánka na TolkienCon 2020
Dne 4.11.2019 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 497
Pozvánka na TolkienCon 2019
Dne 12.11.2018 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 1
Pozvánka na TolkienCon 2018
Dne 8.11.2017 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 507
Pozvánka na TolkienCon 2017
Dne 7.11.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 2
TolkienCon 2016 – fotky, video, atd. (doplněno: 18.1. 11:58)
Dne 18.1.2016 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 608
Pozvánka na TolkienCon 2016
Dne 12.11.2015 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 450
Pozvánka na TolkienCon 2015
Dne 9.11.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 489
TolkienCon 2014 – fotky, záznamy tak vůbec (doplněno: 24.1. 22:47)
Dne 23.1.2014 napsal Belcarnen, celkem komentářů: 134

O čem se psalo před rokem?

 
[ Všechny články / rozšířené hledání ]



Nejen o víně...


27.1. 2009
Pokud o tom náhodou ještě nevíte, tak 28. května bude v Praze zahrána Symfonie Pán prstenů! Detaily najdete a lístky můžete objednávat ZDE

9.4. 2008
Na adrese www.lotrcon.cz najdete pozvánku na letošní LOTRcon ve dnech 27.6 - 29.6 2008, pásma na téma nejen Pán prstenů jako součásti Festivalu Fantazize.

5.3. 2007
Máte radi fantasy a sci-fi? Baví Vás história Slovanov? Ste blázni do mangy a anime? Alebo si chcete len prísť vyskúšať DDR či Sing Star ? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali pozitívne, potom niet lepšej voľby ako navštíviť Slavcon 2007. Pestrý trojdňový program len za 200 Sk v predpredaji a za 250 Sk na mieste. Pre bližsie informácie navštívte stránku www.slavcon.arda.sk, kde sa môžete priamo zaregistrovať. (akci pořádá Spoločenstvo Tolkiena, kon

15.11. 2005
Dne 17.11.2005 od 14h se v sále HAMU uskuteční koncert Pražského Filmového Orchestru (viz. malá recenze). I tentokrát je krom hudby J. Williamse připravena The Lord of the Rings Trilogy Howarda Shorea. Více informací na stránkách PFO

10.1. 2005
Palace Cinemas Slovanský dům mají na programu maraton všech rozšířených verzí Pána prstenů. Bohužel startuje o půlnoci z 18. na 19. ledna (úterý na středu), což při dvanácti hodinách filmu není dvakrát ideální čas. Tohle rozhodně není poslední příležitost, takže se nemusíte snažit zlikvidovat v takto nelidský termín a v klidu můžete počkat. A nebo zajít jen na rozšířený Návrat krále...

... všechny zprávičky

Tipy na pohlednici !


Návrat Krále - 26 fotek



Dvě Veže - 15 fotek



Comics - postupně doplňováno

Nejoblíbenější články


DVD a VHS
Objednejte si Návrat krále se slevou!


Znamení
DVD za 399,- či 499,- Kč



Zasponzorujete provoz tohoto webu? Více zde

Poradna
Gondorský archiv - poradna v otázkách tolkienistických

Byla by pro vás zajímavá projekce všech rozšířených verzí Pána prstenů s nějakou tou přednáškou?
Ano, kdykoliv (kino v Praze)
[ 2565 - 76,11% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Praze)
[ 33 - 0,98% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Praze)
[ 107 - 3,18% ]
Ano, později (kino v Praze)
[ 25 - 0,74% ]
Ano, kdykoliv (kino v Brně)
[ 303 - 8,99% ]
Ano, v dubnu 2006 (kino v Brně)
[ 16 - 0,47% ]
Ano, v květnu 2006 (kino v Brně)
[ 17 - 0,5% ]
Ano, později (kino v Brně)
[ 52 - 1,54% ]
Spíše ne
[ 61 - 1,81% ]
Určitě ne
[ 191 - 5,67% ]
... výsledky starších anket

Upozornit na nové články
Více informací zde


Nostalgie - starý design
... články, novinky
... divácké recenze

...::: Film Pán Prstenů - The Lord Of The Rings Movie na webu JCsoft's Fantasy (ISSN 1214-052X):::...
Vytvořil a spravuje pro vás Jan "Belcarnen" Čeřovský
Optimalizováno pro kvalitní prohlížeče a rozlišení 800x600 a vyšší
Chcete spolupracovat na tvorbě stránek? Mít zde svou reklamu? Napište!