Recenze filmu Hobit: Cesta tam a zase zpátky - Peter Jackson se vrátil do Středozemě a tentokrát fanoušky nepotěší (doplněno o další recenze filmových webů)
Napsal: Belcarnen dne 1.4. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Recenze filmu Hobit: Cesta tam a zase zpátky - Peter Jackson se vrátil do Středozemě a tentokrát fanoušky nepotěší

Následující řádky se mi nebudou psát lehce. Jako fanoušek Pána prstenů a vůbec celého díla J.R.R. Tolkiena jsem se samozřejmě velmi těšil, jak dopadne napjatě očekávané filmové zpracování "pohádkového" Hobita. Hned po fascinujícím úspěchu Společenstva prstenu bylo jasné, že téma Středozemě má své diváky a že i Hobit bude zfilmován. Při dnešní módě "prequelů" tomu prostě nemohlo být jinak. Peter Jackson na režisérském postu vzal celou produkci pevně do svých rukou a vytvořil dílo, které filmového diváka sice nadchne, leč fanouška Tolkienova díla spíše urazí.  

Knižní hobit je vhodný i pro děti, jde o pohádkový příběh s dobrým koncem. Filmový hobit je pak zběsilým akčním snímkem ve stylu Dvou věží, s ponurou a depresivní atmosférou. Oblíbenou zábavou se stalo kritizovat změny v ději filmového Pána prstenů proti knize. V tomto směru se musí Peteru Jacksonovi nechat, že u Hobita došlo jen k několika "menším" zásahům. Znám spoustu fanoušků, kteří si pamatují stovky jmen ze Silmarillionu, ale odříkat všech 13 trpaslíků z Hobita se jim prostě nepovede. Zapamatovat si filmové trpaslíky takový problém nebude. Zda šlo o snahu nedělat z Bilbova putování davovou výpravu, ohledy na nižší inteligenci některých diváků či nějaké důvody netuším, ale faktem je, že Bilba doprovází trpaslíků pouze šest. Ale to jsou skutečně jen drobnosti. Největším prohřeškem není to, že na platně se dějí jiné věci než v knize, ale způsobe prezentace "starých známých" událostí. Jacksonův "úhel pohledu" je, řekl bych, poněkud zvrácený. Ale s tím už nic nenaděláme. PJ už je prostě takový. A malé varování pro ty z vás, kteří se bojí pavouků a Odula jim přišla odporná a děsivá. Na tenhle film nechoďte. Scéna s pavouky v Temném hvozdu je jedním z nejděsivějších zážitků filmové historie. Pavouci mi nevadí, ale tohle bylo fakt moc. 

Malým světélkem v temnotě PJova zpracování Hobita se pro mně stala opět neuvěřitelně nádherná hudba Howarda Shorea. Co ten dokáže vykouzlit, to je prostě neskutečné. Celých 175 minut filmu provází fascinující směs klidných melodií, rychlých "vypalovaček", chorálů, smyčcových sól... prostě nádhera. Fanoušci Pána prstenů rozpoznají několik upravených témat z trilogie, především při scénách z Roklinky a při hádankách ve tmě, tedy setkání s Glumem. Soundtrack k tomuto filmu je nutnou koupí. 

Samozřejmostí je kvalitní technické zpracování celého filmu. Weta se pomalu ale jistě stává špičkou v oboru vizuálních efektů a ILM jistě připravila nejednu bezesnou noc. V případě Hobita posunula onu pomyslnou laťku kvality zase o něco dál. Drak Šmak je dokonalým ztělesněním hrůzy. Plazovitý tvor, na kterém Weta jistě zúročila zkušenosti s nosičem nazgúlů, je ve své zběsilosti při ničení města ne řece skutečně zážitkem. A pokud vás fascinoval plně digitální Glum v trilogii Pán prstenů, pak Bilbo vám vyrazí dech. Bilbo, hlavní postava celého filmu, byl kompletně vytvořen velmi podobnou technologií jako právě Glum. Původně se předpokládalo, že Ian Holm bude pouze "digitálně omlazen", ale náročnost této operace a klíčování v celém filmu nakonec vyústila v jeho kompletní nahrazení digitálním dvojníkem, se kterým jdou přeci jen ještě dělat všemožné kejkle navíc. Ian Holm, stejně jako Andy Serkis, hrál ve speciálním obleku a následně došlo k jeho překrytí digitální verzí. Garantuji vám, že žádný další do očí bijící záběr jako v Šedých přístavech na konci Návratu krále neuvidíte. Vše je perfektní a bez jediné chybičky.

Na závěr jsem si nechal herecké výkony a takové celkové zhodnocené filmu. Právě s herci mám trošku problém. Odvádějí sice věrohodné výkony, ale ty jsou tak nějak "rutinní". Není na nich vidět nadšení, které z většiny herců přímo čišelo při zpracování Pána prstenů. Nehrají špatně, to ne. I obsazení je výborné. Sean Connery jako hlas Šmaka byla prostě dokonalá volba a Ian Holm se jako Bilbo osvědčil již dříve. Ale jejich výkony prostě nemají šťávu. A celý film je takový nemastný, neslaný. Technicky parádní, ale bez duše. Téměř tři hodiny dechberoucích záběrů, která se však nijak hlouběji nezaryjí do paměti. Další z akčních filmů, který jakoby vypadl z Hollywoodské produkce. Smutné, ale pravdivé. Samozřejmě nelze než doporučit na Hobita do kina zajít. Nejsou to vyhozené peníze. Skoro bych i doporučil koupit DVD (viz. odkaz níže, alespoň přispějete na provoz tohoto webu...), už kvůli doplnění sbírky k Pánu prstenů. Ale nečekejte, že se tenhle film zapíše nějak hluboko do vašich srdcí. Na to prostě nemá. 

Berte to jak chcete, ale předchozí řádky jsou můj názor na film Hobit. Je mi jasné, že jako fanoušek Tolkienova díla nemohu být objektivní a že se mnou asi spousta lidí nebude souhlasit. Ty odkazuji na recenze na běžných filmových webech a magazínech, kde hodnotí nezaujatí odborníci. 

Název: The Hobbit: There and back again - Hobit: Cesta tam a zase zpátky
Režie: Peter Jackson
Hraji: Ian Holm (Bilbo Pytlík), Ian McKellen (Gandalf), Brian Cox (Medděd), Sean Connery (hlas Šmaka), Andy Serkis (Glum), Hugo Weaving (Elrond) a další
Hudba: Howard Shore
USA 2004, 175 minut
Přístupnost: PG 13, v ČR doporučeno od 12 let
Distribuce: Warner Bros ČR, Premiéra 1.4.2004

Trailer:

- Stáhnout 19 MB MPEG

Další informace:
- Záznam ve filmové databázi CSFD
- Předobjednat DVD a VHS na FilmCity
- Recenze na FilmPub.cz
- Recenze na FilmWeb.cz
- Recenze na Premiere.cz
- Recenze na Filmopolis.org
- Recenze na Kinema.sk



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=519 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 14:17:41 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------