Tisková zpráva - DVD Návrat krále; Dozvuky TolkienConu... muzikál a texty přednášek (10.3. doplněn obsah Thorina); Oslava zničení prstenu...; Silmarillion - aneb pojďme vytvořit film
Napsal: Belcarnen dne 8.3. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Tisková zpráva - DVD Návrat krále
Přeložil: Gismoo

 LOS ANGELES, 8. března 2004 – V ohromujícím zakončení trilogie Pán prstenů v režii Petera Jacksona se na VHS a DVD vrací Král 25. května 2004. Debut Návratu Krále na domácích videonosičích bude následovat obrovský úspěch několika verzí Společenstva Prstenu a Dvou věží a bude k dispozici na dvoudiskovém DVD (29.95 dolarů) a na VHS (24.97 dolarů). Speciální rozšířené vydání Návratu Krále by mělo podle plánu následovat o prázdninách.

Pán prstenů: Návrat Krále, natočený podle epického příběhu boje dobra proti zlu J.R.R. Tolkiena, se bude prodávat jak v širokoúhlé, tak ve fullscreen verzi. U obou bude přibalen druhý disk s hodinami bonusových materiálů. Naleznete zde dokumenty ze zákulisí, krátké filmy, upoutávky, televizní reklamy, supertrailer na celou trilogii, preview na připravované hry od Electronic Arts inspirované filmovou trilogií a odkaz na exkluzivní internetový materiál o celé trilogii.

„Pán prstenů: Návrat Krále je završením triumfu ojedinělého filmového počinu,“ řekl Stephen Einhorn, prezident New Line Home Entertainment. „Dvoudisková edice obsahuje kromě oskarového eposu také hodiny zákulisních bonusových materiálů.“

V aktuálních amerických (364.1 milionů dolarů) i světových tržbách (1 miliarda dolarů), které stále narůstají, je Návrat Krále nejúspěšnějším dílem trilogie. Od premiéry 17. prosince 2003 v 7205 kopiích na americký trh a v 7403 kopiích do kin v 28 dalších zemích světa, už dosáhl Návrat Krále na četné rekordy: ve Velké Británii, Rakousku, Německu, Skandinávii, Španělsku, Švýcarsku a na Novém Zélandě byl uveden do kin v největším počtu kopií všech dob. Dále smetl pětidenní rekord tržeb, když vydělal víc jak 250 milionů dolarů pouze za první víkend. Nadto se stal film druhým nejvýdělečnějším snímkem všech dob, když jako druhý překonal hranici 1 miliardy dolarů a jako první to zvládl do deseti týdnů.

Na americkém trhu stanovil Návrat Krále nové rekordy prosincové (72,6 milionů od pátku do neděle) a středeční (34,5 milionu) premiéry. Navíc překonal hranici sta milionů už za čtyři dny, dvou set milionů za jedenáct dní a tří set milionů za pouhých 24 dní. Nyní se Návrat Krále nachází na šesté příčce žebříčku největších amerických trháků.

Poté, co se objevil v top ten konce roku u více jak 270 mezinárodních kritiků – první místo obsadil u víc jak stovky z nich včetně Time, Entertainment Weekly, The Wall Street Journal a New York Daily News – ovládl Pán prstenů: Návrat Krále i 76. výroční ceny akademie, kde proměnil všech jedenáct nominací v těchto kategoriích:

V lednu získal Návrat Krále čtyři Zlaté Glóby a znovu proměnil všechny nominace: Návrat Krále rovněž obdržel řadu uznání od všemožných společností a cechů: Nejlepší film roku podle Cechu amerických producentů, podle Spolku newyorských filmových kritiků, podle Filmových kritiků z Washingtonu D.C., podle Asociace jihovýchodních filmových kritiků a také vyhrál Devátou výroční cenu kritiků. Výroční cenu kritiků dostal také za režii, obsazení a hudbu. Peter Jackson byl jako nejlepší režisér oceněn Cechem amerických režisérů, Spolkem sanfranciských filmových kritiků, Asociací torontských kritiků, Filmovými kritiky z Washingtonu D.C., Filmovými kritiky ze San Diega a Asociací jihovýchodních filmových kritiků. Cech filmových herců a The National Board of Review ocenili Návrat Krále za celkové obsazení.

Verze pro Region 1:

Většina z vás zřejmě zná problematiku DVD regionů a asi ví, že naše země se nachází v regionu 2. Uvedená specifikace by ale měla odpovídat i našemu regionu, samozřejmě až na zvuk a titulky. Zvuk bude bohužel :-) doplněn českým dabingem. Titulky pak budou se vší pravděpodobností obsahovat klasickou středo-východo evropskou sadu včetně češtiny. Z přilehlých obrázků dále vyplývá, že kinoverze bude rozdělena na šedesát kapitol, což je jen o něco málo méně než rozšířené Dvě věže.


Galerie ukázek menu 

 

Dozvuky TolkienConu... muzikál a texty přednášek
Nedávno byl spuštěn web, který obsahuje "vše, co jste kdy chtěli vědět" o dnes již pomalu legendárním ;-) muzikálu Pán prstenů z letošního TolkienConu. Stránky najdete na této adrese: http://poetspol.web4u.cz/muzikal/. Najdete na nich především kompletní text s uvedením jednotlivých "inspiračních" písní a samotný muzikál (záznam z TolkienConu) ke stažení. Záznam muzikálu a divadelní hry Dve věže od Slovenského Společenstva Tolkiena se pak nachází společně s reportáží z Conu na Audio CD, které je k dispozici na webových akcích JCsoftu, bude na Oslavě zničení Prstenu, TaurConu a především bude distribuováno společně s nejnovějším Thorinem, který je celý tvořen přednáškami z Conu. P

Obsah Thorina (celkem 112 stran):

Fenomény (Ladislav Ouda, Ondřej Šesták)
- O Zdrojích světla
- O Ungoliant
- O Prstenech moci
- Fenomény zla
- Fëa a Hröa

Moc a vláda na Ardě (Jiří Nenutil)
Na východ nechodím (Jana Kopečková)
Profesionální práce pana profesora (Ondřej Tichý)
Trpaslíci (Dáin)
Peníze a daně ve Středozemi (Smaug)
O pracích (Josef Kales)
Jak jsem viděl TolkienCon 2004 (Zdeněk Vošta)

 


Oslava zničení prstenu...
... se, pokud o tom nevíte, uskuteční uskuteční ve dnech 12.-14.3. (tedy již tento víkend) v ZŠ Křídlovická v Brně. Na programu je hra, nějaká ta přednáška, divadelní představení, hostina a hlavně přátelská atmosféra setkání fanoušků díla profesora Tolkiena. Přihlášku najdete ZDE.

 

Silmarillion - aneb pojďme vytvořit film
Zaslal: Eskel

    Projekt, zdálo by se troufalý a bláznovský, se skutečně rodí.
A nikdo neříká, že takový není. Pod přísnou organizací a pevným plánem se ukrývá touha po odhalení vlastních možností - zkoušení hranic filmového plátna a především vlastní fantazie.

    Filmový Pán Prstenů skončil a filmařům už zbývají jen myšlenky na - byť vzdálené - zfilmování Hobita. Reakce diváků (a fanoušků především) jsou velmi rozmanité a často zcela protichůdné.
"Je Pán Prstenů skutečně tak dobrý?" Nabádají k zamyšlení skeptici.
"Nedalo se to přece jenom ztvárnit o něco přesněji?" Našeptává v srdci každého nadšence byť sebeslabší hlásek.
    Odpovědi se nedá dospět žádnou úvahou, hloubáním ani diskusí, jak jsem shledal po měsíci pročítání recenzí zde na stránkách. Odpověď je pouze ve vlastním pokusu.
    Zní to téměř absurdně, ale i taková možnost je reálná. Nemluvím o samotné režii, efektech, či hereckých výkonech... mluvím o srdci samotného příběhu - scénáři, který tvoří podstatu filmu. Jediné formě filmu, která nemusí stát ani korunu.

    Snad již chápete jaký potenciál se v tomto skrývá, jaká tvůrčí síla se možná skrývá přímo ve vás! Nestojí to alespoň za zkoušku?
Tu otázku si musíte položit sami.

    Dosáhnutí scénáře (jehož samotný koncept se je ještě utváří a již teď jde o schéma nevídané) bude závěr jedné cesty. Nikdo ale neříká že konec.
    Otevírá se mnoho variant - které jistě domyslíte sami. Nadhodím zde i ono amatérské zfilmování, které ostatně prezentujeme nejvíce. Jde totiž o maximálně odlehčenou alternativu našeho snažení nevykládejte si to špatně, ale v zásadě natáčení takového paskvilu bude neuvěřitelná sranda.
    Ale nikdo neříká že by se jedna dvě scény nemuseli povézt.

{Ovšem brzké natáčení je také na spadnutí - hodláme nejprve natočit jakýsi pokus. I ten však bude stát za to. Nebude sice ze Silmarillionu, ale verze "povídka" i "scénář" už jsou na světě.}

    Závěrem: Kdo chce okusit chuť filmařiny a zažít něco mimořádného, nechť se ozve.
Kdo chce prozkoumat hloubku svých schopností a ukázat světu svou vládu nad slovy, ať neváhá ani vteřinu.
Nečekal bych více podobných příležitostí.

Vítán je každý - Každý si v tom najde své.

[Stránky - budoucí] [Stránky - provizorní]
[Můj mail] [Mail zástupce]



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=516 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 26.04.2024 19:55:50 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------