Oscar 2004 - Peter Jackson konečně oceněn! Troška zdravého rozumu by neškodila...; Návrat krále utržil miliardu; Článek bude průběžně doplňován... (naposledy 1.3. v 11:44)
Napsal: Belcarnen dne 1.3. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Tak jsem se vrátil z dovolené, tak akorát, abych informoval o výsledku Oskarů. Takže...

Oscar 2004 - Peter Jackson konečně oceněn
Včera večer (resp. dnes v hluboké noci našeho času) se konal slavnostní ceremoniál předávání Oscarů. Nominován byl samozřejmě i Návrat krále a to hned v 11 kategoriích. Většina světových novinářů prorokovala, že film bude oceněn jako nejlepší minulého roku a Peter Jackson získá sošku za režii. A jak to dopadlo?

Návrat krále proměnil v těchto kategoriích:

  1. Návrat Krále nejlepším filmem
  2. Peter Jackson oceněn za režii
  3. Grant Major a Dan Hennah za výpravu
  4. Ngila Dickson a Richard Taylor za kostýmy
  5. Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook a Alex Funke za nejlepší vizuální efekty
  6. Richard Taylor a Peter King za nejlepší makeup
  7. Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges a Hammond Peek za nejlepší mix zvuku
  8. Howard Shore získal sošku za hudbu
  9. James Selkirk oceněn za střih
  10. Annie Lennox, Fran Walsh a Howard Shore za nejlepší filmovou skladbu
  11. Fran Walsh, Peter Jackson a Philippa Boyens za nejlepší scénář (adaptace)

Takže "čisté skóre" a proměněny všechny nominace! Takže velké gratulace. Především Peter Jackson si to opravu zasloužil!

Pro kompletní informace o letošních Oscarech doporučuji tento článek na FilmPubu...

 

Troška zdravého rozumu by neškodila...
Režisér Zdeněk Troška promluvil v jednom rozhovoru mimo jiné i o Pánu prstenů. Myslím, že do článku o rekordním počtu Oscarů, které Návrat krále získal (vyrovnal výsledek Titanicu a Ben Hura), se jeho "hlody" docela hodí. Celý text najdete na iDnes.

Čeští filmaři si občas stěžují, že jim chybějí zajímavé náměty. Myslíte, že ve světě mají dobrých námětů a scénářů dost?
Kdepak. Připadá mi, že se točí variace na varianty. Častokrát ani ty nejdražší hollywoodské filmy nejsou ke koukání. Alespoň já je vidět nemusím.

Které máte na mysli?
Třeba Pána prstenů. Jsem z něj na rozpacích. Po stránce filmařiny je kvalitní, na plátně jsou vidět úžasné triky. Ale kdyby měl český filmař k dispozici stejně obrovské peníze a mohl využít podobných technických vymožeností, udělal by Pána prstenů lepšího.

Co celé trilogii vyčítáte?
Přiznám se, že jsem ty knížky, podle nichž je trilogie natočena, nikdy nečetl. Já totiž nemám rád tyhle trpaslíky. Horko těžko jsem předýchal první díl. Pak jsem si půjčil na kazetě druhý. U něj jsem chvílemi usínal. A zrovna když jsem se probral, vidím na obrazovce nějaký strom. Na něm seděli dva z hlavních hrdinů. Najednou ten strom otevřel očička a pusinku a začal si s nimi povídat!

To vás urazilo?
To už na mě bylo moc. Kopl jsem do televize a šel pryč. Na třetí díl se už dívat nebudu. Chybí mi odvaha. Spousta známých mi říkala: Hele, tam se to tři hodiny mezi sebou pořád mlátí. Na to nemám chuť se koukat. Stejně tak se nedívám na všelijaké ty vědeckofantastické Matrixy. Vadí mi i filmy typu Šestý smysl a všechno, kde se hraje se záhrobím. To považuju za voloviny. Nedávno jsem se náhodou díval na Spielbergův film Umělá inteligence. Viděl jste ho? Strašné.

[Celý článek na iDnes]
Článek o Zdeňku Troškovi na FilmPubu [část 1.] [část 2.]

 

Návrat krále utržil miliardu...
Zdroj: FilmPub

Spekulace mnohých se potvrdily a Pán prstenů: Návrat krále v neděli (22. února) konečně prolomil hranici jedné miliardy dolarů na celosvětových tržbách. Návrat krále se tak dostal na druhé místo nejvýdělečnějších filmů všech dob, hned za Cameronův Titanic (1 miliarda a 835 milionů dolarů). Dvě věže v tomto žebříčku zaujímají čtvrté místo (926 milionů, o padesát méně než první Harry Potter), Společenstvo prstenu má pak "jen" 870 milionů dolarů. Většinu těchto peněz si trilogie vykoledovala mimo USA, takže není překvapením, že pokud se vezmou do úvahy pouze americké tržby, dostává se Návrat krále až na šesté místo. Pokud odhlédneme od senzačního miliardového úspěchu, velice pěkných 853 milionů dolarů vydělalo rybí dobrodružství od Pixaru, Hledá se Nemo.

Celá trilogie tedy doposud vydělala 2 miliardy a 800 milionů dolarů (jen v kinech, tržby z DVDček by číslo vystřelily ještě podstatně výš). Náklady na celou trilogii (natáčení) přitom tvořily 280 milionů dolarů (toto číslo se liší podle různých zdrojů). Za tenhle desetinásobek se tedy mohou v New Line Cinema poplácat po zádech. Přejme jim to...

Pozn. v ČR se film blíží 70 milionům na tržbách a 600 tisícům diváků.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=514 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 24.04.2024 12:57:14 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------