Návrat krále a ceny BAFTA; Cena Cechu režisérů; Peter Jackson zklamaný, že Sean Astin nebyl nominován; Rozšířená verze čtyři hodiny a deset minut; Nominace na Saturn Awards; Návrat krále a miliony dolarů; WETA je na 44. a 48. místě...
Napsal: Belcarnen dne 16.2. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Jsem ze všech stran bombardován požadavky na nový článek :-) Nechci vařit z vody, takže prostě nové věci zrovna moc neuveřejňuji, dokud jich není dostatek na pořádný článek. Ten dnešní bude tak trochu paběrkováním mnoha zajímavostí, specielně pak cen, které Návrat krále posbíral...

Návrat krále a ceny BAFTA
Návrat krále pomalu ale jistě sbírá spoustu důležitých cen při své cestě za Oscary. V neděli získal ceny BAFTA (Britské filmové ceny), které mohou opravdu hodně dopomoci dalším oceněním právě v "prestižních" Oscarech. Obdržel cenu v kategoriích...


 

Cena Cechu režisérů
Jedním z nejdůležitějších ocenění, které film zatím obdržel, je cena Directors Guild of America pro nejlepšího režiséra. I ta velmi výrazně zvyšuji šance Petera Jacksona získat zároveň i Oscara za režii. Jistě si pamatujete, že loni tuto cenu nezískal. Krátce před jejím udělováním v jednom rozhovoru řekl:

Otázka: Má nominace na cenu Cechu Režisérů pro vás nějaký speciální význam, protože je to pocta udělovaná lidmi z oboru? 

Jackson: Ano, jistěže. Samozřejmě, že pokud se někomu líbí vaše filmy, je to skvělé. Pokud si kolegové režiséři myslí, že jste udělal dobrou práci a vyznamenávají ji tímto způsobem, znamená to hrozně moc. Jsou to lidé, kteří rozumí tomu, jak těžká práce to je. Lidé, kteří se mohou na film dívat očima režiséra.


Peter Jackson zklamaný, že Sean Astin nebyl nominován
Peter Jackson prohlásil, že je nadšen tím, že Návrat krále vede v Oscarových nominacích, ale zároveň zklamán, že Sean Astin nebyl nominován. "Jako filmař samozřejmě filmy neděláte kvůli cenám, ale myslím si, že získat Oscara by byla úžasná pocta, kterou  už nikdy jindy nebudu mít. 


Rozšířená verze čtyři hodiny a deset minut
Po předávání cen Cechu režisérů se Peter Jackson pochlubil, že jich dokončil střih rozšířené verze Návratu krále a celkový čas je nyní čtyři hodiny a deset minut! Celkově bylo přidáno padesát minut nových scén! Nyní již Howard Shore nahrává další hudbu a tvrdě se pracuje na kvantech vizuálních efektů!

 

Nominace na Saturn Awards
Návrat krále posbíral velmi slušnou řádku nominací na Saturn Awards. Zároveň byla nominována i rozšířená verze Dvou věží v kategorii nejlepší speciální edice DVD. Nominace Návratu krále jsou tyto:


Návrat krále a miliony dolarů
Návrat krále v celosvětových tržbách přesáhl částu $942.7 milionu dolarů a překonal tak Dvě věže s jejich $926 miliony a zařadil se na třetí místo v tabulce filmů s největšími tržbami. Vzhledem k uvedení v Japonsku (hezky si dávali načas) nejspíš brzy překoná  Harry Pottera a Kámen mudrců s jeho $975.8 miliony a zařadí se na druhé místo hned za Titanic. Pokoření miliardové hranice už se blíží. I u nás film stále vede žebříčky návštěvnosti, i přes spoustu novinek. K 11.2. měl na kontě 482.944 diváků a tržby 56.694.073 korun. Jen pro srovnání Dvě věže mají u nás celkem zhruba 643 tisíc diváků a přes 68 milionů na tržbách a Společenstvo 812 tisíc diváků a 83.6 milionů tržeb. První dva díly samozřejmě i se započítáním obnovených premiér.

 

WETA je na 44. a 48. místě...
... v tabulce nejvýkonnějších počítačových systémů podle www.top500.org. Schválně se na stránky se statistikami mrkněte, pro technické fanoušky tam je spousta zábavných čísel. Jak by se asi renderoval návrat krále se systémem z laboratoří v Los Alamos? :-) 



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=513 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 26.04.2024 12:23:18 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------