Jak se připravit na premiéru Návratu krále; Hobit bude? Aneb co napsala Premiere; Několik zásadních tipů pro návštěvu Návratu krále...
Napsal: Belcarnen dne 12.1. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Tak premiéra Návratu krále se nám pomalu ale jistě blíží. Na úvodní stránku webu jsem vám doplnil takové malé obrázkové odpočítávadlo dní, snad se vám líbí. Tento článek nebudou žádné zásadní a vážné informace o filmu, spíš něco pro rozveselení a trochu oddychu při čekaní. Jen si to přiznejte, už na vás leze předpremiérový stres ;-)

Jak se připravit na premiéru Návratu krále
Za pár dní tu máme premiéru Návratu krále v České republice. O půlnoci z 14. na 15. ledna se několik tisíc nedočkavých fanoušků shromáždí před kiny s nervózně muchlaným lístkem, na který čekali víc než rok, v ruce. Všude ve světě je tato událost provázena zájmem médií, protože o fanoušcích fantasy a Pána prstenů se mezi „prostým lidem“ soudí, že nejsou tak úplně normální (ale kdo je ;-)). Stovky fanoušků čekali více než týden při teplotách hodně pod nulou v ulicích okolo jednoho z norských kin, aby měli jistotu, že na ně v předprodeji určitě zbyde lístek na Společenstvo. Letos, stejně jako loni, pro ně již byla vybudována provizorní hobití vesnička, která jim čekání ulehčila a zároveň posloužila jako skvělá reklamní kampaň. Tady sice nemusíme rozbalovat spacák před Slovanským domem v Praze či Špalíčkem v Brně, ale i přesto si premiéra druhého dílu Pána Prstenů zaslouží trochu víc než jen obléct kecky, značkové tričko a vyrazit do kina. Když od nás očekávají, že se budeme chovat (podle nich) jako „blázni“, dejme jim co chtějí!  Nejméně dva roky (a mnozí z nás ještě o nějaký ten měsíc déle) hledáme každý den nové informace a fotky z tohoto filmu, leckdo utratil stovky korun jen kvůli stahování nových ukázek a dalších videí. Věnujme trochu úsilí pořádné a efektní premiéře!

Nejdůležitějším bodem jest domluvit se s dalšími fanoušky na společném postupu. Ideální by bylo tvořit skupinky po devíti lidech, ale to nejspíš nevyjde. Nutností je před Návratem krále shlédnout znovu předchozí dva díly v jejich rozšířených verzích. Můžete také vyrazit na maraton, tedy projekci klasických verzí obou dílů, která bude zakončena právě půlnoční premiérou. Osobně bych si to takhle nedal. Šest hodin v kině před premiérou zajisté vyčerpá a hlavně po rozšířených verzích už nějak nemám chuť na ty klasické, byť v kině. Ať tak či onak, okolo půl dvanácté budete jistě všichni čekat v kině před sálem a vést poslední debaty "co asi uvidíme".

Naprostou samozřejmostí je, jak jsem už psal výše, že přijdete stylově oblečeni. Ne každý musí mít dokonalou repliku Gandalfova či Aragornova kostýmu, to vůbec nemyslím. Ale pestrá směska oblečení na dřevárny a fantasy LARPy bude vypadat rozhodně velmi efektně. Trocha toho maskování pro skřetí válečníky, nějaké ty dřevěné zbraně a uvidíte, jak se atmosféra Palace Cinemas najednou změní. Dřevěné zbraně a maskování mají u tu výhodu, že pokud dojde k nějakým problémům se zvukem či obrazem během promítání, bude mnohem snazší rychle a beztrestně vyčinit promítači...


Zapomenout nelze ani na něco, co už se provozovateli kina nebude líbit tolik jako narvané sály. Mluvím samozřejmě o PŘÍSNÉM ZÁKAZU KONZUMACE POPCORNU A JINÝCH POCHUTIN BĚHEM PROMÍTÁNÍ! Tento bod jsem zvýraznil z toho důvodu, že jej považuji za absolutně nejdůležitější. Nelze zakazovat pití, Návrat krále přeci jen trvá přes tři hodiny, ale bez šustících krabiček a pytlíků by to každý fanoušek alespoň na premiéře vydržet měl. O bezpodmínečném vypnutí mobilních telefonů nemá význam rozepisovat se více, to by mělo být samozřejmostí. Vhodné je schovat do kapsy i digitální hodinky každých šedesát minut hlasitě upozorňující na svou přítomnost.

Také pevně věřím v to, že všichni diváci dorazí v adekvátním stavu, a ne pod vlivem alkoholu a dalších roztodivných látek. Protože nic nedokáže zkazit dojem z filmu, jako tlupa výrostků chichotajících se u těch nejdramatičtějších scén a opilec hlasitě komentující dění na plátně. Ale on i příliš "zaujatý" fanoušek, který dává najevo svou nelibost se změnami v ději proti knize, dokáže docela naštvat. Takže se kroťte i v tomhle směru a nadávat můžete později :-) 

Pokud se vám nepodaří na půlnoční premiéru dostat, nemusíte kvůli tomu smutnit. Však si film užijete i o nějaký ten den později. Držte alespoň palce, aby ta letošní kostýmovaná premiéra vyšla na co nejvíce místech. Půlnoční jsou narvané v mnoha sálech Prahy i Brna, určitě to bude zajímavý zážitek


Hobit bude? Aneb co napsala Premiere
Na webu časopisu Premiere se objevil článek s titulkem Gandalf: Hobit bude. Píše o problémech s právy na zfilmování Hobita, o kterých jste zde mohli číst už dříve, a zároveň dodává následující...

...
Herec Ian McKellen, který byl za roli čaroděje Gandalfa ve Společenstvu prstenu nominován na Oscara, v nejnovějším rozhovoru předpověděl brzké ukončení právního sporu. S Peterem Jacksonem prý o Hobitovi nedávno mluvil a režisér se na natáčení těší - možná s ním začne hned, jak dokončí svůj remake King Konga. McKellen také zmínil, že si velice rád zopakuje roli Gandalfa Šedého. "Mám ho radši," řekl herec, "Gandalf Bílý je oproti němu nudný patron."

[Celý článek]

 

Několik zásadních tipů pro návštěvu Návratu krále...
... aneb trocha humoru neuškodí a pár tipů pro přežití Návratu krále také ne...
Přeložil Case, originál na www.bash.org

1. Uprostřed filmu si stoupněte a hlasitě zakřičte "Moment...kde je sakra Harry Potter?!"

2. Zataraste vchod do kina a křičte "NEMŮŽEŠ PROJÍT!". Po skončení filmu řekněte "Lucas by to zvládnul líp."

3. Někdy během filmu vstaňte a s výkřikem "Musím jít! Středozem mě potřebuje!" skočte s rozběhem do plátna. Když vás odrazí zpátky, tiše se vraťte na svoje místo.

4. Hrajte hru, spočívající v tom, že se každý musí napít něčeho alkoholického pokaždé, když někdo řekne "Prsten".

5. Ukazujte prstem a chechtejte se pokaždé, když někdo umře.

6. Zeptejte se nejbližšího Tolkienofila, jestli si myslí, že Gandalf chodil do Bradavic.

7. Každou větu Elronda dokončete slovy "pane Andersone".

8. Když je Aragorn korunován králem, stoupněte si a co nejhlasitěji zpívejte "Já na to mám!"

9. Na konci si stěžujte, že postava Gluma je politicky nekorektní vůči Somálcům.

10. Když se objeví Odula, štípněte člověka před sebou zezadu do krku.

11. Mluvte celou dobu jako Glum. Na konci někomu ukousněte prst a spadněte ze schodů.

12. Oblečte se jako důchodkyně a sehrajte bitvu o Helmův žleb ve stylu Monty Pythonů.

13. Když Denethor zapálí oheň, křičte "Barbecue!"

14. Ptejte se lidí kolem, kdo je podle nich příští Terminátor, poslaný z budoucnosti Středozemě s úkolem zabít Frodo Pytlíka.

15. Když ve Dvou věžích vyráží enti na Železný pas, stoupněte si a zakřičte "Utíkejte, prašivci!"

16. Kdykoliv někdo zabije skřeta, křičte "A ostatní koukejte vzít Rohan!". Stopněte si, za jak dlouho vás vyrazí z kina.

17. V průběhu nějakého rozsáhlého záběru na bitvu se dožadujte "Kde je Waldo?"

18. Hlasitě se dohadujte o tom, že jste slyšeli, že někde ve filmu je schovaný jeden snímek s nahým elfem.

19. Zpívejte nahlas jako skřeti.

20. Přijďte na premiéru oblečený jako Frank'n'furter a bezmocně choďte sem a tam a tvařte se zoufale zmateně.

U bodů 15 a 16 jsou originální výroky "Run Forest, run" a "That's what I am Tolkien about!", ale nic lepšího mě nenapadlo tak, aby to bylo alespoň trochu srozumitelné i úplným neangličtinářům. Sorry.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=505 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 26.04.2024 1:21:45 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------