Narozeniny profesora Tolkiena!; Nejčtenější články za rok 2003; Proč nebude hned tak natočen Hobit ani Silmarillion; Peníze a hodnocení - aneb jak si vede Návrat krále v řeči čísel
Napsal: Belcarnen dne 5.1. 2004, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Narozeniny profesora Tolkiena!
Jsem hlava dubová, zapomněl jsem včas upozornit v novinkách. Ale vy si to jistě pamatujete sami! 3. ledna bylo již 112. výročí narození profesora Tolkiena! Doufám, že jste měli po Silvestru ještě dost sil, a pořádně to oslavili! A pokud ne, můžeme zavzpomínat třeba na TolkienConu...

 


Nejčtenější články za rok 2003
Patří k dobrému zvyku zpravodajských webů uvádět na začátku nového roku přehled nejčtenějších článků toho předchozího. Pravda, s tabulkou by asi ještě trochu zamávalo několik článků z prosince (především recenze na Návrat krále), které jsou stále čteny, ale i tak. Mimochodem již nějaký ten pátek je k dispozici nová stránka, na které najdete přehledy nejčtenějších a nejvíce komentovaných článků za poslední měsíc a celkově.

Nejčtenější články:

  1. Vše o oficiálním traileru na Návrat krále! - k dispozici popis obsahu, celý trailer v mnoha různých kvalitách, překlad a galerie fotografií snímek za snímkem. Článek bude postupně doplňován (naposledy pondělí 6.10.)
  2. 1. lekce elfštiny a Sindarin ze Společenstva Prstenu
  3. Geniální trailer na Návrat krále ke stažení!
  4. Ukázky z Návratu Krále!; Několik novinek o Návratu Krále!; Chcete vidět rozšířené Společenstvo Prstenu v kině?; Několik dalších nominací a ocenění pro Dvě Věže
  5. Trailer na Návrat krále! Jeden a půl minuty děje! V článku k dispozici odkazy na stažení a několik desítek screenshotů 
  6. Pán Prstenu nebo jeho otrok?
  7. 2. lekce elfštiny - psaní v tengwar (určeno naprostým začátečníkům s alespoň tak špatnou pamětí jako je moje)
  8. Ukázka z Návratu Krále - kompletní verze o délce skoro dvě minuty! (doplněno 20.5. v 21:16)
  9. Bitva o hosting je u konce, válka se serverem teprve začíná... finační i jiné problémy webu, které v důsledku mohou vést k úplnému zastavení provozu. Pomůžete?
  10. Komentovaný seznam `chyb` ve filmu Dvě Věže - nenáviděné i milované téma se vrací v plné síle

Nejvíce komentované články:

  1. Pán Prstenu nebo jeho otrok?
  2. Komentovaný seznam `chyb` ve filmu Dvě Věže - nenáviděné i milované téma se vrací v plné síle
  3. Posvěcující mýtus J. R. R. Tolkiena
  4. Vše o oficiálním traileru na Návrat krále! - k dispozici popis obsahu, celý trailer v mnoha různých kvalitách, překlad a galerie fotografií snímek za snímkem. Článek bude postupně doplňován (naposledy pondělí 6.10.)
  5. 1. lekce elfštiny a Sindarin ze Společenstva Prstenu
  6. Den D - Dvě Věže v ČR! Jaké to bylo? Zajímavý zážitek z půlnoční premiéry? Fotografie? (doplněno 16.1. v 12:15) 
  7. Čtyřdisková verze Společenstva k dispozici a Dvě Věže k předobjednání; `Aktuálně politická` Variace na rozhovor Gandalfa se Sarumanem; Pragocon 22. - 23. února; Pán Prstenů míří do vesmíru
  8. Rozšířené Dvě věže v ČR - kde se co `podělalo` a kdy můžeme film čekat? Také máte radost? Článek bude průběžně doplňován (naposledy 28.11. - problémy s poškozenými disky)
  9. Bitva o hosting je u konce, válka se serverem teprve začíná... finační i jiné problémy webu, které v důsledku mohou vést k úplnému zastavení provozu. Pomůžete?
  10. Jaký byl Tolkien Con? Reportáže, fotografie a především vaše názory - jaký pro vás byl víkend mezi fanoušky díla profesora Tolkiena? (doplněno 22.1. v 0:08)


Proč nebude hned tak natočen Hobit ani Silmarillion
Téma filmového zpracování Hobita a dokonce Silmarillionu je často diskutovaným tématem posledních dní. Koluje spousta nesmyslných teorií a lidé snad nečtou, co vše bylo už okolo napsáno. Proto ještě jednou shrnuji všechny zásadní informace, snad v tom bude konečně jasno...

Nedávno jsem informoval, že New Line by si po Pánu prstenů ráda střihla i Hobita. Režírovat by jej mohl opět Peter Jackson, který s touto ideou souhlasí, ale momentálně nemá čas a vidí i několik zásadních právních problémů. New Line má totiž má zakoupena práva na zfilmování knihy, ale práva na distribuci vlastní UNITED ARTISTS/MGM. Takže proč by mu New Line nabízela natočit film, který nemůže distribuovat, nebo pryč by mu totéž nabízelo UNITED ARTISTS/MGM, kteří film zase nemohou natočit? Jak je vidět, všechny možné zprávy o tom, že "Peter Jakcson dostal nabídku..." se asi nezakládají na pravdě. Podobný problém byl s právy na Spider-mana a vyústil v to, že film byl po dvě desetiletí v rukou právníků místo filmařů. Snad Hobita nečeká stejný osud.

Snem mnoha fanoušků jistě je vidět pár scén ze Silmarillionu. Taková armáda se stovkami Balrogů v čele a draky na obloze ženoucí se proti liniím elfů... celá bitva Nirnaeth Arnoediad... no nebyla by to paráda? Tak si o tom stále nechte jen zdát. Práva na Pána prstenů a Hobita prodal sám profesor Tolkien ve finanční tísni, ale ty na Silmarillion stále vlastní jeho syn Christopher. John Howe, který se podílel velmi těsně na filmu Pán Prstenů a Christophera dobře zná, prohlásil, že: "Christopher práva nikomu neprodá, ať bude nabídnuta jakákoliv suma. Silmarillion je velmi pevně spjat s jeho otcem a nikdy nebude přepracován do filmové podoby, dokud je Christopher naživu."

Jinak ohledně Silmarillionu doporučuji tyto vtipné články, první i s fotkami:

 

Peníze a hodnocení - aneb jak si vede Návrat krále v řeči čísel
Návrat krále je nádherný, výjimečný film. To distribuční společnosti ale nezajímá tolik, jako kolik peněz se mu podaří vydělat. Na následujících řádcích najdete několik zajímavých čísel a rekordů jak Návratu krále, tak i pro porovnání předchozích dílů. Uvidíme, jak si film povede v ČR, ale vzhledem ke kritickému vyprodání půlnočních premiér a narvaných sálech od čtvrtka po celý víkend to jistě nebude špatné. Film jde v ČR v rekordních 41 (doufejme kvalitních) kopiích a má zaděláno na nový rekord tržeb za první víkend! A to i přes to, že je delší než Dvě věže, takže se nemusí stihnout tolik projekcí.

Jinak pokud jde o hodnocení filmu, tak na Rottentomatoes je ze 190 profesionálních recenzí pouze 7 spíše záporných. Na IMDB je je průměrné hodnocení 9.0/10 při 34,654 hlasech. Na domácí CSFD má film při 30 hlasech průměrné hodnocení 94%. Diváci na webu Cinemy hodnotí 93% při 64 hlasech. Zde na webu je zatím pouze 8 hodnocení, průměrná známka 9.75/10. Na TheOneRing.net najdete celkem 5.875 diváckých recenzí a hodnocení, průměrná známka fanoušků je 4.7/5, přičemž nejslaběji je hodnocena složka střihu (pro srovnání - Společenstvo má na TheOneRing průměrnou známku 4.6 při 14.843 recenzích a Dvě věže pak 4.5 při 12.405 recenzích).

Do této chvíle, za pouhých 19 dní, utržil Návrat krále ve spojených státech $291,987,000. Tím se dostal v tabulce filmů z roku 2003 na třetí místo a nic mu nestojí v cestě dostat se na místo první. Na vedoucí snímek Hledá se Nemo mu chybí "jen" necelých 50 milionů, tedy něco přes týden, pokud budeme uvažovat, že tržby budou neustále klesat. Pro zajímavost - Dvě věže mají u devatenáctého dne promítání uvedeny tržby $261,031,601 a celkové pak $339,789,881. Další velký hit loňského roku, Matrix Reloaded, má k 19. dni uvedeny tržby $234,183,237 a celkové pak $281,576,461. Už v tuto chvíli jej tedy Návrat krále porazil. U Matrixu Revolutions (možná je to z textu poznat, tyhle dva filmy opravdu nemám rád) je výsledek ještě zajímavější, ten má k 19. dni pouze $125,382,792 a celkově pak $138,008,923.

Zajímavé jsou výsledky v tabulce nejrychleji utržených 100, 200, 300 a 400 milionů. Pravda, zde hraje obrovskou roli zdražování lístků během let, ale pro zajímavost a trochu té ješitnosti, že ten "náš" film je na tom dobře, je fajn si tyto tabulky uvést. 

Nejrychlejších 100 milionů:

  1. Spider-Man  3 dny
  2. The Matrix Reloaded 3 dny
  3. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones 4 dny
  4. The Lord of the Rings: The Return of the King 4 dny
  5. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 5 dní

Nejrychlejších 200 milionů:

  1. Spider-Man 9 dní
  2. The Matrix Reloaded 11 dní
  3. The Lord of the Rings: The Return of the King 11 dní
  4. Star Wars: Episode II - Attack of the Clones 12 dní
  5. The Lord of the Rings: The Two Towers 12 dní

Nejrychlejších 300 milionů:
Zde téměř jistě padne rekord a nová jednička bude Návrat krále

  1. Spider-Man 22 dní
  2. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 28 dní
  3. The Lord of the Rings: The Two Towers 34 dní
  4. Titanic 44 dní
  5. Finding Nemo 51 dní

Nejrychlejších 400 milionů:
Zatím pouze tři filmy, přidá se Návrat krále?

  1. Titanic 66 dní
  2. Spider-Man 66 dní
  3. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 67 dní

Tohle všechno jsou ale pouze tržby ve Spojených Státech. Odhady o ostatních zemí mluví o aktuálních tržbách pro Návrat krále ve výši zhruba $385 milionů. I v této kategorii pravděpodobně Návrat krále zboří nějaký ten rekord, protože celkové tržby Dvou věží jsou v této kategorii $582,986,784. Návrat krále má průměrně od 27% lepší tržby než předchozí díl, v některých zemích až o 40%. Ještě nikdy se nic podobného nepovedlo. Není znám případ, že by třetí díl trilogie vydělával více než jeho předchůdci takovýmto způsobem. Návrat krále snadno překonává rekordy v mnoha zemích a má velkou šanci dosáhnout na druhé místo v tabulce finančně nejúspěšnějších filmů (nepředpokládá se, že by dokázal překonat Titanic).  

V ČR překonal film Dvě věže všechny stávající rekordy návštěvnosti filmu za první víkend v ČR, včetně rekordu drženého Společenstvem. 138 868 diváků zanechalo v pokladnách za první víkend celkem 16 419 981 Kč. Za celou dobu promítání pak utržil tuším okolo 75 milionů korun. Uvidíme, jak si s tímto rekordem třetí díl poradí. Šance jsou velké...



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=504 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 18.04.2024 19:21:02 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------