Malý úvodník; Jak dlouhý bude Návrat krále?; Co určitě bude v rozšířeném Návratu krále; Cameo - koho všeho v Návratu uvidíme; Dokument o Společenstvu na ČT1; Nová videa na oficiálních stránkách; Finanční výsledky Návratu krále
Napsal: Belcarnen dne 25.12. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Tak tu máme vánoce. Aktualizací na webu už nebude tolik, ale to se dalo čekat. Ani ne tak proto, že by nebylo o čem psát, spíš je málo času. Na konci roku to je klasika. Jedním z důvodů, pro které budu v nejbližších dnech web trochu zanedbávat, je organizace Tolkien Conu. Pokud ještě nejste přihlášeni a chcete přijet, pak je nejvyšší čas. Místa na přednášky a vůbec hlavní program akce je stále ještě dost, ale kino bude zajišťováno jen pro prvních 300 zaplacených registrací.

Rád bych také upozornil ty, kteří mi posílají maily s dotazy na adresu, kde je možné stáhnout film Návrat krále, že jim nebudu odpovídat. Stejně tak nebudu uveřejňovat odkazy na hromady všemožných "ukázek", tedy kousků pirátských kinoripů filmu. Ani ne tak z důvodu, že tento materiál není zrovna legální, ale spíše proto, že kvalita obrazu je dost strašná. I ta nejlepší SVCD s "kvalitním" zvukem jsou dost velký humus a Návrat krále je vizuální perla takové kvality, že kazit si první shlédnutí podobným paskvilem může skutečně jen úplný blázen :-)   

 

Jak dlouhý bude Návrat krále?
Možná víte, že úplně první hrubý sestřih Návratu krále, jeho jakási "pracovní" kopie pro další sestříhávání, měl neuvěřitelné čtyři hodiny a padesát minut. Tento film byl následně zkrácen na "finálnější" verzi dlouhou  něco přes čtyři hodiny, ze kterých Peter Jackson docela na poslední chvíli s ohledem na diváky v kinech a nutné tempo sestříhal současnou verzi v délce tři hodiny a dvacet minut i s titulky. Nedávno Peter mluvil právě o délce filmu a řekl (nepotvrzeno) toto:

"S verzí na DVD je to jiné. Diváci ji sledují doma. Mohou si lehnout na gauč a rozložit si film třeba na dva nebo tři dny. To je na DVD skvělé. Dodává to úplné novou dynamiku a mohu vás ujistit, že rozšířená verze Návratu krále na DVD bude delší než čtyři hodiny a padesát minut."

Již nějakou dobu kolují spekulace, že Návrat krále bude rozdělen hned na tři DVD (v rozšířeném balení s bonusy jich tedy bude pět), takže i těch pět hodin by se tam vecpalo. Osobně tomu nevěřím. Tato zpráva je buď fáma, nebo se Peter při debatě o všech těch různých sestřizích přeřekl. Film bude téměř jistě delší než čtyři hodiny, dovedl bych si představit rozšíření o téměř celou vystřiženou hodinu z prvního "funkčního" sestřihu. Ale o moc delší to jistě nebude. I když... rád bych se mýlil :-)


Co určitě bude v rozšířeném Návratu krále


Cameo - koho všeho v Návratu uvidíme

Dokument o Společenstvu na ČT1
Už jste viděli v televizi reklamu na Návrat krále? Ta skoro ani nešla přehlédnout. Každopádně zítra, v pátek 26.12., si můžete v 13:40 na ČT1 pustit dokument o Společenstvu prstenu.

Popis ČT je tento: "O zfilmování legendární trilogie anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena Pán prstenů jistě snil nejeden slavný tvůrce. Když se před několika lety objevila zpráva, že tento sen uvádí ve skutečnost novozélandský režisér Peter Jackson (jenž měl v té době ve své filmografii například roztomilou mystifikaci Zapomenuté stříbro), bylo to pro mnohé překvapení. Fanoušci spíše očekávali, že se projektu ujme tvůrce typu (a zázemí) Lucase či Spielberga. Skeptici poukazovali na to, že nad prožitek z literatury není - a že ať je film sebelepší, je stejně kompromisem fantazií příliš velkého počtu lidí. Peter Jackson však dokázal pro svou přesnou představu nadchnout stovky spolupracovníků - od výtvarníků přes počítačové odborníky až po herce. Těžké to měli všichni. První výsledek jejich společné snahy - snímek Pán prstenu: Společenstvo spatřil světlo světa v roce 2001. Gandalfa si v něm zahrál Ian McKellen, Froda Elijah Wood, Gluma (mimochodem, toto jméno Tolkien odvodil od Golema) Andy Serkis. V dalších rolích se objevily třeba Liv Tylerová či Cate Blanchetová. Dokumentární film zachycuje přípravy a průběh realizace prvního dílu filmové trilogie a jeho ústřední postavou je Peter Jackson."

 

Nová videa na oficiálních stránkách
New Line doplnila na oficiální stránky filmu dvě nová videa. Jde o "Jsem na vaší straně" a "Zbývá nějaká naděje?", které jsme měli možnost vidět již dříve. Kompletní popis těchto videí najdete zde. Kvalitka docela slušná, pokud máte chuť, najdete je na této stránce...

 

 

Finanční výsledky Návratu krále
A opět něco čísel. Návrat krále celosvětově utržil od premiérové středy do neděle celkem 250.1 milionů dolarů (promítán celkem na 14,608 plátnech). To je nový pětidenní rekord, hravě překonávající Matrix Revolutions s 202.8 miliony, který však navíc šel prakticky po celém světě současně. Dvě věže loni za stejnou dobu utržily 201.8 milionů. V tuto chvíli již Návrat krále dosahuje někde k 350 milionům a to jej ještě čeká premiéra v mnoha desítkách zemí.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=502 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 20.04.2024 12:29:43 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------