Pán prstenů si po sedmi letech odpočine - rozhovor s Peterem Jacksonem; Bitva o Středozemi nekončí… pozvánka; Video Andy Serkis <-> Glum; První finanční výsledky a čísílka k Návratu krále
Napsal: Belcarnen dne 18.12. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Pán prstenů si po sedmi letech odpočine - rozhovor s Peterem Jacksonem
Překlad Gismoo

„Tak, a jsem zpátky."

Tak zní poslední věta „Pána prstenů“, epického třídílného románu J.R.R. Tolkiena, příběhu hobita Froda, který pomáhá zachránit Středozemi skrze zničení všemocného Prstenu. V posledních letech byl „Pán prstenů“ převeden na plátno Peterem Jacksonem – třetí a poslední část, „Návrat Krále“, má premiéru ve středu.

„Pán prstenů“ byl natáčen během čtrnácti měsíců v letech 1999 a 2000 na různých místech Nového Zélandu, rodné země Petera Jacksona, vydělal spoustu peněz (první dva filmy, „Společenstvo Prstenu“ a „Dvě věže“, vydělaly celosvětově 1,8 miliardy dolarů) a uspíšil tak Jacksonův přerod z režiséra kultovních filmů („Heavenly Creatures, „Meet the Feebles“) na velkou hollywoodskou hvězdu. Za svůj další projekt, remake „King Konga“, bude honorován dvaceti miliony dolarů. A to není na chlápka, který v roce 1987 debutoval filmem „Bad Taste“, vůbec špatné.

Nyní se, po letech natáčení, stříhání, propagačních akcí a přestříhávání (první dva filmy vyšly rovněž ve speciálních rozšířených DVD verzích), Jackson – podobně jako sami hobiti – blíží ke konci své cesty. Nedávno si vyčerpaný režisér telefonoval s Jessem McKinleyem, reportérem z kultruní části The Times. Tady jsou výňatky z jejich povídání:

JESSE McKINLEY Na filmech jste pracoval včetně příprav sedm let. Kdy jste měl pocit, že už je celý projekt hotov?

PETER JACKSON Myslím, že film není hotový, dokud neměl premiéru a neviděl jste reakce diváků, a v této fázi se nacházím právě teď. Tohle je poslední snímek, zakončení všech filmů a příběhů, takže si myslím, že pro každého, kdo s tím měl něco společného, to bylo hodně emocionální. Tenhle byl ze všech tří vůbec nejtěžší – asi šest měsíců jsem neměl volný víkend. Ale nejvíc mě poháněla všechna očekávání. Je to docela bizarní, když ve filmových časopisech čtete, že jde o jeden z nejočekávanějších filmů roku a vy jste ještě ani nezačal s post-produkcí. To vás nakopne – nechcete zklamat lidi.

McKINLEY Teď když je hotovo, udělal byste něco jinak?

JACKSON Myslím, že ne. V podstatě jsme dělali každý den, co jsme mohli. Podle mě je třeba dát filmařině co nejvíc svého času, třeba víc než peněz, a i těch bylo požehnaně. Cítil jsem velkou zodpovědnost za peníze studia a za fanoušky, ano, mohli jsme mít volný víkend, ale… prostě jsme ho neměli.

McKINLEY A co fanoušci? Jaký jste s nimi měl vztah?

JACKSON Dostával jsem od nich strašě moc mejlů — tak 30 až 40 dopisů denně. Komunikace s fanoušky byla svým způsobem zajímavá, protože bych řekl, že se naučili hodně o převádění knih na plátno. Předtím bylo spoustu lidí, kteří si mysleli, že nemůžete změnit vůbec nic – knihy jsou dokonalé a jediné dobré zpracování je to, které zachová ve filmu úplně všechno z knihy. Ale s postupem času jsme museli vyřazovat některé postavy a alternativní scény. Takže, když lidé viděli první film, donutilo je to o změnách přemýšlet. A myslím, že došli k tomu, že některé změny byly ospravedlnitelné.

McKINLEY Ale co Tom Bombadil? Tajemný moudrý mužík ze „Společenstva Prstenu“, který se nikdy nedostal do filmu ani na DVD.

JACKSON Aha, žil jste tři roky ve vzteku?

McKINLEY Ne, ve vzteku ne. Jen… zklamaný.

JACKSON Vždycky jsem si myslel, že Tom Bombadil je přezíravá slabá postava, která do příběhu moc nezapadá. Vždycky jsme cítili, že páteří příběhu je Frodo a Prsten.

McKINLEY Na Novém Zélandě jste v podstatě založil filmový průmysl. Vaše společnost pro digitální efekty, WETA Digital, už je zavedená a podílí se na obou vašich dalších projektech, remaku „King Konga“ a filmové verzi "Lion, the Witch and the Wardrobe" C.S. Lewise. Na premiéru „Návratu Krále“ do Wellingtonu přijelo 100 000 lidí. Byla na to země připravená?

JACKSON Řekl bych, že filmy se staly velkou národní chloubou. Během pěti let jsme zaměstnali 23 000 Novozélanďanů jako kompars, řemeslníky, kostyméry, asistenty. Do našeho filmu jsme si nic nemohli vypůjčit. Museli jsme vyrobit každý nůž, každou vidličku, takže jsme potřebovali spousty a spousty lidí. A ta země je tak malá, že každý znal někoho, kdo dělal na filmu, takže se každý mohl chlubit. A taky přibylo spoustu turistů.

McKINLEY Jaké to je, být nejslavnějším mužem na Novém Zélandu? Přijde vám teď snazší dostat dobrý stůl v baru nebo restauraci?

JACKSON Nebyl jsem v žádném baru nebo restauraci. Neměl jsem čas.

McKINLEY Dotáčeli jste pro „Návrat Krále“ ještě něco navíc, o čem jste věděli, že se to objeví až na DVD?

JACKSON Vlastně jsme nikdy nedotáčeli pro DVD, protože celý nápad na rozšířené DVD verze vznikl až po hlavním natáčení v letech 1999 a 2000. Opavdu jsme nevěděli, jak dlouhé ty filmy budou, takže jsme všechno natočili a sestříhali filmy do kinoverzí. Rozšířená verze nás napadla až po dokončení střihu „Společenstva“, protože jsme měli půl hodiny materiálu, který se nám opravdu líbil, ale už se nevešel. Tyhle věci jsme opravdu nikdy neplánovali. Rozšířené verze považuju za verze pro fanoušky. Nikdy by mě nenapadlo, že se na to bude koukat ještě někdo jiný.

McKINLEY Mnoho lidí srovnává rozsah této trilogie s „Matrixem“ nebo dokonce se starou trilogií „Hvězdných válek“. Myslíte si, že jste získal pověst skvělého fantasy/sci-fi režiséra? Mluvil s vámi někdy o trilogii „Pán prstenů“ George Lucas, otec a režisér Star Wars?

JACKSON George a jeho tým nám od začátku hodně pomáhali. Když jsme začínali, byli jsme za ním kvůli počítačové previzualizaci, kterou měli skvěle zmáknutou. A když George viděl „Dvě věže“, zavolal mi a řekl, že ten film miluje. Ale já bych řekl, že „Pán prstenů“ je úplně něco jiného než „Star Wars“ nebo „Matrix“. Začali jsme s knihou, která nám dala výhodu toho, že fantastický spisovatel vymyslel začátek, prostředek i to nejdůležitější, konec.

McKINLEY Co si myslíte o svých šancích na Ceny Akademie? Mnoho kritiků říká, že „Návrat Krále“ je favoritem na nejlepší film.

JACKSON Ze zkušeností se snažím to tolik neprožívat, protože někdy to nedopadne. Ale abych byl upřímný, filmařem jsem od svých sedmi let, kdy jsem běhal s kamerou po dvoře, a Cena Akademie je bez pochyby známkou určitého respektu ostatních lidí z branže. Takže bych samozřejmě rád jednu vyhrál.

McKINLEY Co budete dělat dál? Připadáte mi nemocný.

JACKSON Jsem jen unavený. Přes Vánoce a Nový rok si dám pauzu a pak začneme pracovat na scénáři ke „Kongovi“. Vlastně se docela těším, až se na chvilku stanu scénáristou. Nepsal jsem scénář od roku 1998. Je to mnohem míň stresující.

McKINLEY Udělal byste to někdy znovu? Nějakou další trilogii?

JACKSON Asi ne. [Směje se] Nemyslím si, že někdy někdo dá peníze do další trilogie. „Pán prstenů“ byl úspěšný, ale to neznamená, že bude i nějaká jiná. New Line pekelně riskovala. Nikdy se to nemělo stát. Byla to jen staromódní ukázka vzájemné důvěry. Mám na mysli, že kdyby zklamal první film, zbytek by se stal jen velmi drahým přívažkem. Řekl bych, že jsem vyčerpán. Budu velmi rád, když ve zbytku své kariéry budu točit najednou vždy jen jeden film.

- JESSE MCKINLEY, přeložil Gismoo

 

Bitva o Středozemi nekončí… pozvánka
Napsal Roman Abe
Při sledování monumentálních bitevních scén na filmovém plátně si mnozí z fanoušků Pána prstenů v duchu přejí stát po boku svých hrdinů a osobně se takové bitvy účastnit. Vžít se do role dávných bojovníků a bojovnic, kdy ještě něco znamenala čest, spravedlnost a odvaha. Prožít na vlastní kůži, všemi smysly, velké herní dobrodružství, bitevní atmosféru, bojovat za své ideje v obrovském vojsku společně se stejně smýšlejícími spolubojovníky. Vrátit se do časů, kdy mystika určovala veškeré bytí a nebytí.
Šermíři organizovaní v šermířských skupinách čas od času takovou možnost mají při účasti na historických akcích, i když úroveň těchto představení bývá často nevalná, organizačně špatně připravená, s velmi povrchním programem. Mnozí další se občas účastní her zvaných "dřevárny" ale po pravdě, není to ono. Všichni dosud jen čekali na opravdovou příležitost. A ta je nyní tady. Účast na dosud největší reálné bitevní hře u nás, překonávající svým rozsahem vše, co jste dosud znali. Předehru v mýtické krajině pod pevností se dvěma věžemi. Bitvu ve stylu Pána prstenů, odehrávající se v temnotě noci, prozářené ohni bitevní vřavy, za doprovodu scénické hudby, za účasti stovek bojovníků, tedy vás.
Chcete-li být mezi námi a prožít nezapomenutelné chvíle, přihlaste se k účasti! (informace zde)

Video Andy Serkis <-> Glum
Scalex pro vás připravil jedno krátké video jako ukázku bonusů na rozšířeném DVD. Jedná se o scénu, kde je vedle sebe srovnáván výkon Andy Serkise a výsledný Glum ve filmu ze slavné schizofrenní scény.

Stahujte:


První finanční výsledky a čísílka k Návratu krále
V civilizovaném světě přišel Návrat krále do kin právě včera, docela často v půlnoční premiéře. Celkem "zasáhl" 7.205 pláten v 3.703 kinech jen ve Spojených státech. Toto číslo je rekord, který o trochu překonávají jen druzí X-Meni. Předpokládá se, že film překonání středeční rekord Epizody 1 Hvězdných válek, která za jeden tento den utržila 28.5 milionů dolarů. Návrat krále má totiž jen za půlnoční projekce ve 2.100 kinech zhruba 8 milionů, což je stejně jako mělo za půlnoční promítání Společenstvo a Dvě věže dohromady. Pro porovnání Dvě věže bylo možno ve středu vidět (opět v USA) na 6.663 plátnech v 3.622 kinech a podařilo se jim utržit 26.2 milionů, zatímco Společenstvo nastoupilo v 3.359 kinech na 5.700 plátnech a utržilo 18.2 milionů. Pěkná čísla, ale koho krom New Line a distributorů to opravdu zajímá? :-) 



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=500 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 20:53:35 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------