První recenze na soundtrack PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE - včetně ukázek jednotlivých skladeb
Napsal: Gismoo dne 9.11. 2003, e-mail: jiri.chadima@seznam.cz


PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE
WEA Records, v obchodech od 24. listopadu
-Paul Tonks, 7. listopadu

Pokud se SPOLEČENSTVO PRSTENU neslo v hravém, melodickém a příběhovém duchu, DVĚ VĚŽE v rozzuřeném a bojovém duchu, pak je NÁVRAT KRÁLE jemně prostoupený strachem a pokorou před smrtí. Myslím, že většina komorních skladeb na CD překvapí mnoho posluchačů. Ale překvapí příjemně. Každý, kdo četl, že toto je Jacksonův nejoblíbenější film a že ho donutí k pláči, tak vězte, že to je díky hudbě Howarda Shora, která hraje na cestě do Šedých přístavů. Konečným výsledkem je pocit prohry.

Rozhodně o tomto albu nemůžeme prohlásit, že je plné hrdinských chorálů, neblahého neklidu nebo zbrklé akce. Od samého začátku je totiž budován zřetelný měkký tón.

A storm Is Coming je neočekávaně delikátní začátek. Jemné houslové sólo hraje tradiční začátek Prstenového téma. Skladba pomalu zesiluje a mění se na materiál podobný Temným jezdcům. Tento motiv přecházení ze světla do tmy je charakteristický pro většinu alba.

Na CD máme 75 minut vybraných z asi tří hodin. Zúčastnil jsem se poslední části nahrávání s Londýnskou filharmonií a zjistil jsem, že velká část akčního materiálu z velké bitvy není obsažena. Místo toho byla opatrně zkompilována hudba ze scén s emocionálním nádechem.

Nerad bych zkazil očekávání všem fanouškům nějakým spoilerem, takže pokud nechcete vědět, co považuju za nejlepší momenty. přeskočte několik dalších odstavců!

ZAČÁTEK SPOILERŮ
Minas Tirith začíná silným Gondorským tématem, které můžeme slyšet v druhé polovině traileru. Je to opravdu velká fanfára, která podle mě zazní, když poprvé uvidíme město. Vokály Billyho Boyda v Steward of Gondor jsou opravdu dobré. Je opravdu těžké rozhodnout se, kdo má lepší hlas, zda Boyd nebo Viggo Mortensen, který zpívá elfsky v desetiminutovém The Return Of The King. Tato také obsahuje jeden z několika příspěvků sopranistky Renée Fleming a flétnisty Sira Jamese Galwaye. A kulminuje při návratu k hravému tematu z Hobitína.

Zcela určitě je jedno z největších překvapení v Shelob’s Lair. Skladba, která opravdu přináší zlo a nezadržitelně pádí vpřed. Shore mi řekl, že k podchycení této sekvence použil podobnou techniku jako při nahrávání The Master Musicians of Jajouka (z filmu CELA). Je to stylový šok. Ale připomíná hudbu při souboji s Pozorovatelem před Morií…
KONEC SPOILERŮ

Dobrých momentů je opravdu spousta. Jako samostatná skaldba může působit The White Tree, kde má hlavní roli stupňující se hrdinství, nebo The Ride Of The Rohirrim, což je návrat k silnému Rohanskému téma, popřípadě The Fields Of Pelennor, to je zase nádherný chorál. Předpokládám, že po shlédnutí filmu většině lidí utkví v hlavě The Grey Heavens. Setkává se tu mnoho hlavních témat. Nakonec tu máme unikátní vokály Annie Lennox a Into The West. Bude zajímavé sledovat názory na tuto skladbu. Osobně ji považuji za velmi dojemnou.

Rozšířená verze DVD NÁVRATU KRÁLE přidá k této nahrávce mnoho nového materiálu. A příští rok přijde kompletní CD Box Set nahrávek. Takže tohle rozhodně není všechno z hudby této trilogie!

KOMPLETNÍ SEZNAM SKLADEB:

  1. "A Storm Is Coming” 2:52
  2. “Hope & Memory” 1:45
  3. “Minas Tirith” 3:37
  4. “The White Tree” 3:25
  5. “The Steward Of Gondor” 3:53
  6. “Minas Morgul” 1:58
  7. “The Ride Of The Rohirrim” 2:08
  8. “Twilight & Shadow” 3:30
  9. “Cirith Ungol” 1:44
  10. “Anduril” 2:35
  11. “Shelob’s Lair” 4:07
  12. “Ash & Smoke” 3:25
  13. “The Fields Of The Pelennor” 3:26
  14. “Hope Fails” 2:20
  15. “The Black Gate Opens” 4:01
  16. “The End Of All Things” 5:12
  17. “The Return Of The King” 10:14
  18. “The Grey Havens” 5:59
  19. “Into The West” 5:47

Ukázky ze soundtracku:
Spolu s detailním popisem všech skladeb (na překladu se pracuje) je najdete na http://www.soundtrack.net/features/article/?id=110. Web může být přetížen, doporučuji zkoušet. TheOneRing připravil mirror všech ukázek, najdete je na této stránce. Ta snad přetížena nebude. Přeji příjemný poslech!

Další informace (sólisté atp.) najdete v článku Soundtrack k Návratu krále - již víme podrobnosti o jednotlivých sklabách, speciálních edicích,...



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=479 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 26.04.2024 5:44:57 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------