Saruman v Návratu krále nebude! Dopis od Petera Jacksona o problémech se střihem filmu, o finální délce a dalších zajímavostech
Napsal: Belcarnen dne 8.11. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Saruman v Návratu krále nebude! Dopis od Petera Jacksona o problémech se střihem filmu, o finální délce a dalších zajímavostech
Harry Knowles z AICN, jeden z nejlepších zdrojů zaručených zpráv o filmech, se před dvěma týdny dozvěděl, že scény se Sarumanem a Grímou budou z Návratu krále nakonec vystřiženy. Preventivně tedy Petera kontaktoval, protože se domníval, že bude vhodné uvést celou situaci na pravou míru než se film začne promítat. Odstranit Sarumana přeci nemohlo být pro Petera příjemným krokem. A Peter odepsal...

Ta věc se Sarumanem, kterou popisuješ, je změť polopravd.

Rozhodli jsme se ponechat celou sekvenci se Sarumanem až na DVD. Jde o skvělou malou scénu, asi 7 minut dlouhou. Chris je skvělý, jako obvykle. Brad je asi v šesti záběrech. Bylo to filmařské rozhodnutí, studio s tím nemělo nic dočinění. 

Problémem je, že celá sekvence byla původně natočena pro Dvě věže, stejně jako je v knize. Ale protože jsme si  nemohli dovolit sedmiminutový "dovětek" po Helmově žlebu, rozhodli jsme se, že bude dobré nechat si materiál na začátek Návratu krále. Potíž je v tom, že po shlédnutí různých sestřihů ROTK v posledních týdnech máme pocit, že první scény spíše pokrývají téma loňského filmu, místo rozjíždění toho nového. Máme pocit, že to dává ROTK pochybný začátek, protože Saruman už v dalších událostech nehraje žádnou roli (jistě víte, že ve filmu nebude žádné Vymetení Kraje), pořád zůstáváme v Železném pasu než se nový příběh pořádně rozjede.

Neochotně jsem se tedy rozhodli ponechat tuto scénu až na DVD. Rozhodnutí bylo postaveno na hypotéze, že většina lidí bude prostě předpokládat, že Saruman byl poražen po událostech v Helmově žlebu a útoku Entů. Nyní se můžeme rovnou vrhnout na napínavé vyprávění Návratu krále, kde je hlavním záporákem Sauron. 

Je to velmi podobné situaci z loňska, kdy jsme se rozhodli vyjmou hezké scény s flashbackem na Boromira/Denethora z kinosestřihu a dát je také až na DVD. Způsobovalo nám to problémy s tempem filmu pro kina, ale v rozšířené verzi právě přicházející na DVD si fanoušci mohou tuto scénu užít. Díky bohu za DVD, protože pro nás znamená, že verze filmu, která má jiné požadavky na tempo, může být uvedena později. Sekvence se Sarumanem bude definitivně jedním ze zlatých hřebu rozšířené verze Návratu krále.

Momentálně máme spoustu skvělého DVD materiálu. Během tvorby filmu jsme jej srazili ze čtyř hodin na 3:12 (bez titulků, ty mají asi dalších 8 minut). Bylo to naše rozhodnotí. Studio nás do ničeho nenutilo a nemělo ke střihu připomínky. Momentálně máme film, jehož tempo nám přijde OK pro uvedení v kinech. Zbývá nám týden. Už jsme skoro u konce. Ustojíme to? Bude to hodně natěsno.

Před necelými dvěma týdny přidával Peter asi 12 vizuálních efektů pro bitvu o Minas Tirith a už v té době trochu překračoval deadline New Line pro dokončení snímku. A teď další týden, než studio dostane definitivní sestřih a začne připravovat kopie pro kina. Obvyklé dva měsíce budou muset být sraženy v podstatě na jeden.

Peter rozehrál s touto konkrétní scénou velkou "předpokládejme" hru. Většina událostí v Železném pasu skutečně nemá pro další děj (filmového) Návratu krále podstatnější význam, ale bude jistě zajímavé, jak si scénáristická trojka Walsh, Boyens & Jackson poradí s palantírem. Jsou k dispozici obrázky, jak jej drží Aragorn, Pipin jej má použít v Meduseldu (opět jsou fota i popis scény)... snad si toto vše také nenechají až na rozšířenou verzi.

Z dopisu také vyplynulo, že film nebude mít tři a půl hodiny, ale "pouze" 3:20 (3:12 čistého času bez titulků), což je stejně úctyhodná doba.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=478 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 20:09:54 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------