Minas Tirith-hlavní město Gondoru; Video o Minas Tirith; Rozhovor s Denethorem; Kdo je kdo v Gondoru?
Napsal: Gismoo dne 7.11. 2003, e-mail: jiri.chadima@seznam.cz


Minas Tirith-hlavní město Gondoru
Zdroj: www.lordoftherings.net

Město Minas Tirith, Tolkienem popisované jako „vyřezáno obry z kostí země,“ slouží jako poslední bašta lidí proti nebezpečí v podobě Saurona. Skládá se ze sedmi kruhů ze starého kamene z úpatí Hory Mindolluiny na okraji Bílých hor. Z jejích věží je možno hledět na jih, dál za Anduinu až k moři, nebo na sever, k ohním Hory osudu. Nyní vám chceme přiblížit hlavní město Gondoru. Rovněž se dozvíte, jak režisér Peter Jackson dokázal město vytvořit tak, aby důstojně ztvárnilo hlavní roli ve velké Válce o Prsten.


Video o Minas Tirith (formát MOV, 7.5MB)


Denethor
Respektovanému australskému herci Johnu Noblovi připomíná Denethor postavy dramatika Shakespeara. „Je to král Lear,“ říká veterán divadel na West Endu, britské televizní a filmové tvorby. „Je neuvěřitelně tragický.“ A vskutku je Denethor jednou z nejdramatičtějších postav Tolkienova díla. V následujícím rozhovoru Noble vypraví o přípravách na náročnou roli, udivující práci v Minas Tirith a převádění Návratu Krále na plátno.

Kdo je Denethor? Jak jste pojal tuto postavu?
Hlavní je, že Denethor je otec, a to mě s ním hodně spojuje. Pojal jsem ho jako mocného otce, dobrého muže, který se bohužel neúprosně přibližuje záhubě díky svému žalu.

Můžete to nějak rozvést?
Ztratil svého syna Boromira a skoro ztratil i druhého syna, Faramira. Ztratil manželku. Není králem Gondoru, jenom jeho správcem, hlídačem. Jeho město je obléháno, jeho lidé jsou vražděni a on nemá sílu to změnit. Je to opravdu úžasná postava, velká filmová postava.

Jak špatná situace je v Gondoru?
Ve chvíli, kdy se dostáváme do třetího filmu, jde pravděpodobně o nejdůležitější moment v jeho historii. Gondor je prostě ztracen. Sauronova armáda se vrátí. Zničí civilizaci a Denethor neví, jak jí v tom zabránit. Nemůže se s tím vyrovnat.

Jak byste popsal Gondor a jeho lid?
Gondor je vrcholem věhlasu Středozemě. Lidé jsou vysocí a jejich přízvuk je ze všech nejjemnější. Jsou elitou Středozemě.

Co můžete prozradit o Minas Tirith?
Je udivující, prostě nádherná. Je to jako byste sjížděli Rýn a dívali se na všechny ty úžasné hrady. Ať jsme vkročili kamkoliv, byli jsme naplněni posvátnou hrůzou. Dělal jsem některé scény v pohřební komoře a každý detail—vyroben lidmi, kteří nikdy nebudou stát před kamerou—byl perfektní. Sochy a rytiny byly absolutně podle Tolkiena.

Jaký je Denethorův vztah k Boromirovi?
Boromir byl Denethorovým oblíbencem. Byl obrazem Denethora: velký, silný válečník. Když ztratil Boromira, bylo to jako by zabili jeho samotného.

Má rád Faramira?
Samozřejmě, ale Faramir je víc po Denethorově manželce a já si myslím, že Denethorovi vadí skutečnost, že jeho žena už nežije. To se promítá na vztahu k jeho synovi.

Co je za sporem Denethora a Gandalfa?
Pravděpodobně byli kdysi nejlepší přátelé, ale protože Denethora stihla ďábelská kletba, pohádal se s Gandalfem. Vidím to tak, že Denethor Gandalfa stále velmi respektuje, ale jeho vztah k němu je plný nenávisti. Navzájem po sobě jdou (směje se).

Jak se pracovalo s Peterem Jacksonem?
Je strašně umíněný, ale myslím to v dobrém. Ve třetím filmu mám jednu scénu, která vyžaduje všechny hercovy schopnosti. Psychické i fyzické, je to můj detail. Zahrál jsem to poprvé a on řekl: „To bylo fantastické, sjedeme to ještě jednou.“ A tohle řekl ještě sedmnáctkrát. Nikdy jsem nebyl tak vyčerpaný. V té scéně jsem musel upadnout a po celých zádech jsem měl obrovské modřiny. „To je skvělé,“ řekl, „dáme si to ještě jednou.“ (směje se). Ale proto ho obdivuju. Prostě chce mít na výběr.

Vypadá to, že dramatické scény budou v posledním filmu hrát velkou roli.
Přesně. Myslím si, že to je úžasný příběh. Prostředí Středozemě vám dává jistou volnost. Ale je to univerzální příběh obrovské tragédie a obrovského úspěchu. A víte co? Je to příběh plný naděje, a to se mi na něm líbí. Fakt, že spolu lidé bojují neuvěřitelně zuřivě. A ten skvělý příběh Froda, nejmenšího a nejslabšího ze všech, nesoucího plamen naděje, který nakonec udělá to, co má za úkol. To je mocná látka.

 

Kdo je kdo v Gondoru?
Příběh trůnu Gondoru je epický sám o sobě. Rozsáhlá historie, který zahrnuje tisíciletí, kopíruje slavnou linii králů a správců, odhaluje vzlety a pády, a nakonec přípravy města na Válku o Prsten. Níže se dočtete o nejdůležitějších událostech, postavách a prvcích souvisejících s Gondorskou linií králů — od Númenoru k Minas Tirith, od Narsilu k Aragornovi…

Počátek: Po pádu velké civilizace Númenoru ke konci Druhého Věku se legendární náčelník Dúnadanů Elendil vypravil do Středozemě s nejurozenějšími přeživšími Númenorejci. Vybudoval království Gondoru a společně se svými syny Isildurem a Anarionem mu vládnul.

Narsil: Narsil, ukován v Prvním Věku, byl nejmocnější z mečů. Do Gondoru ho přinesl Elendil, který ho použil v souboji se Sauronem. Když byl Elendil zabit a Narsil zlomen, Isildur použil zlomený meč k useknutí Jednoho Prstenu ze Sauronova prstu. Úlomky Narsilu dostali k opatrování elfové až do chvíle, kdy bude nalezen Jeden Prsten a Sauron znovu povstane.

Isildur: I když se nejvíc proslavil useknutím Jednoho Prstenu ze Sauronovy ruky a jeho ponecháním u sebe, zasloužil se Isildur také o zasazení Bílého stromu Gondoru.

Bílý strom Gondoru: Isildur vzal sazeničku Bílého stromu Númenoru a zasadil ji v Minas Anor (později přejmenované na Minas Tirith) jako vzpomínku na svého bratra Anariona. Bílý strom se postupně stal symbolem Gondoru a jeho vzhled zobrazuje stav Gondorské civilizace v průběhu věků.

Minas Tirith: Opevněné Bílé město, původně známé jako Minas Anor, bylo postaveno v sedmi úrovních a charakterizují ho majestátní věže. Nakonec se stalo hlavním městem Gondoru a srdcem nejpokročilejšího národa Středozemě.

Linie Králů: Po smrti Anariona vládlo Gondoru 31 králů po víc než dva tisíce let. Ale s postupem času řady dědiců řídly a po Earnurově smrti zanikly docela. Gondor se tak ocitl bez následníka trůnu.

Správcové: Během staletí sloužili správci jako přededové královské rady Gondoru. Ale po smrti krále Earnura a zaniknutí linie králů si správcové osvojili vedoucí úlohu. Převzali úřad s přísahou, „budu držet hůl ve jménu krále, dokud se nevrátí.“ Užívali všech práv králů, ale žádný si nesedl na prastarý trůn nebo si nenasadil korunu. Správci takhle vládli Gondoru skoro tisíc let.

Denethor: Dvacátý šestý a poslední správce Gondoru byl dobrý panovník, ale věřil, že se stane prvním králem a správcem, který se kdy podívá do palantíru (vidoucího kamenu) uloženého v Bílé věži. Přišlo ho to velmi draho, protože Sauron tak získal palantír nejtěsněji spojený s Gondorem. A postupně kamenu Sauron využil k oslabení Denethorovy mysli a jeho poutu s královstvím a realitou.

Aragorn: Syn Arathornův, náčelník Dunadanů, který žil na sever od Gondoru. Aragorn je Isildurův následovník a poslední naděje k zachování linie Gondorských králů. Dětství prožil v Roklince v utajení, daleko od vševidoucího Sauronova oka, a pak strávil mnoho času cestováním po Středozemi v přestrojení za hraničáře. Do blížící se Války o Prsten elfové znovuzkuli legendární Narsil a darovali ho Aragornovi jako Anduril. Budoucnost Středozemě tak leží jen na Aragornových ramenou.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=477 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 25.04.2024 4:29:34 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------