Jak dlouhý bude Návrat krále?; Co prozrazuje ukázka z Návratu krále?; Rozhovor s Éowyn z www.lordoftherings.net
Napsal: Belcarnen dne 30.9. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Jak dlouhý bude Návrat krále?
Ain't it Cool News opět přilévají olej do ohně novou zprávu o délce Návratu krále. Šílené spekulace o čtyřech či čtyřech a půl hodinách se sice nepotvrzují, ale i tak přicházejí s úctyhodným číslem tři a půl hodiny. Docela mne zajímá, jak to v kině zvládnu. Z ukázky je patrné, že Návrat krále bude skutečně silným zážitkem. „Putování je u konce. Není žádného triumfu beze ztrát. Žádného vítězství bez utrpení. Žádné svobody bez sebeobětování. Již tento prosinec…“ A my můžeme jen zamáčknout slzu a říct „Již v lednu.“

 

Co prozrazuje ukázka z Návratu krále?
Ukázka z Návratu krále opět přinesla hromadu všemožných spekulací. U toho článku bych rád otevřel "diskusi" ohledně zajímavostí, které jste schopni vypozorovat. Témat je jistě mnoho...

 

Rozhovor s Éowyn z www.lordoftherings.net
Přeložil Gismoo, díky...

Australská herečka Miranda Otto hraje v trilogii Petera Jacksona důležitou roli. Mirandina Éowyn je jednou z nejsilnějších ženských postav v díle, jak mentálně, tak fyzicky. V následujícím rozhovoru Miranda vykládá o Éowyniních bojích a vítězstvích a také o svých zážitcích z šermování. 

V Návratu Krále je velká akční scéna na Pelennorských polích. Dá se srovnávat s bitvou v Helmově Žlebu ve Dvou věžích? 
Tato bitva je větší. V Helmově Žlebu bylo 10000 Skurut-hai. Na Pelennorských Polích bude 200000 nových a vylepšených skřetů. Tito noví skřeti jsou o trochu vyšší a mnohem děsivější. Taky je tam velké množství koní a věcí, které jsme ještě nikdy předtím neviděli. Několik z nich jsem viděla a musím říct, že jsou fantastické.

Éowyn ovládá jedenapůlruční meč. Jak jste se vypořádala s tréninkem?
No, byla to hrozná zábava. Kluci v týmu kaskadérů jsou opravdu úžasní. Je to legrační, protože i přes všechno to násilí, které předvádí na obrazovce jsou to opravdu veselí a milí lidé. Když jsme točili, akorát mi řekli, „Podívej, nenaznačuj, že ho sekneš. Doopravdy ho udeř.“ Mají sice zbroj, ale i přes ní to bolí. Ale tváří se, že jim to nevadí, zjevně se tomu potom smějí.

Bojové scény ve filmu musely být únavné.
Můj kostým vážil se vším všudy 10 kilo. Je to opravdu těžké a hodně to z vás vysává energii. Je to jako, kdybyste při fyzické aktivitě neustále drželi čtyři těžké nákupní tašky.

Jak moc jste předem trénovala?
Se svým trenérem jsem začala tři týdny před odjezdem na Nový Zéland. Jen kvůli kondici. A na Novém Zélandě jsem tři týdny před natáčením pracovala s kaskadéry na choreografii bojů a základních pohybů a taky na jízdě na koni.

Někteří říkají, že Éowyn je nejlépe zahraná postava. Přesně podle Tolkiena. Jak jste se na roli připravovala?
Neustále jsem se vracela ke knize a kopírovala všechny stránky, na kterých o ní byla zmínka. Všechno jsem si vystříhala, každou větu nebo jen popis pohybu. Potom jsem zjišťovala jak jí vidí a co si o ní myslí ostatní lidé. Prostě jsem se snažila zjistit všechno o tom, jak si ji představoval Tolkien.

Nicméně Éowyn je tvrdá žena…
Jistě, ale hlavně je to žena, jestli chápete, co tím myslím. Jedna moje část chtěla zahrát tu tvrdou stránku opravdu přesně, ale protože je ve filmu málo ženských postav, bylo stejně důležité zobrazit i ženskost a zranitelnost.

Jak byste popsala Éowynino úsilí ve třetím filmu?
Dříve v ní bylo mnoho vášně a mluvila o vysokých cílech. Teď se ukáže co v ní doopravdy je. Věřila, že je schopná jednat spolehlivě a že by měla být ohodnocena stejně jako muž a mělo by jí být dovoleno jít do války. Také musela čelit neopětované lásce a vůbec tahle část jejího života neprobíhala podle jejích představ. Ale teď jí čekají lepší vyhlídky. 

Přivezla jste si z natáčení Pána Prstenů nějaký neobvyklý zážitek?
Opravdu památný byl den, kdy jsem poprvé přijela do Edorasu. Měli jsme za sebou hodinu a půl cesty, když jsme vylezli na kopec, a uviděli jsme Zlatou síň postavenou uprostřed ničeho, obklopenou zasněženými horami, přesně tak jako byla popsána v knize. Bylo opravdu vzrušující cítit se jako herec, který s touto stavbou bude tak moc pracovat. Bylo to jako být zase dítě a snít o sobě, jako o princezně se svým palácem. A jednoho rána se probudíte a ona je to skutečnost.

Po obdržení nejvyšších ocenění australského filmu a divadla, pracovala Miranda Otto na obou březích Atlantiku. Hrála hlavní roli ve filmu Julie Walking Home (natočen v Kanadě a Polsku) slavné polské režisérky Agnieszky Holland. Film měl premiéru v roce 2002 na Benátském a Torontském filmovém festivalu. Otto také hraje v připravovaném snímku The Three Legged Fox (točeného v Itálii) režiséra Sandra Dionisia, a ve filmu Doctor Sleep (natočeného ve Velké Británii) společně s hercem Goranem Visnjicem. 

Otto naposledy dokončila australskou romantickou komedii Danny and the Deckchair, ve které opět hraje s Rhysem Ifansem. Naposledy hrála s Ifansem po boku Tima Robbinse a Patricie Arquette v prvním snímku Charlieho Kaufmanna od Being John Malkovich, Human Nature. Černá komedie, režírovaná Michelem Gondrym byla poprvé uvedena na festivalech v Cannes (r. 2001) a v Sundance (r. 2002). Do volné distribuce byla vypuštěna v dubnu 2002. 

Otto byla vysoko hodnocena v recenzích adaptace klasiky Henrika Ibsena "A Doll's House", kde ztvárnila roli Nory Helmer v kolektivu Sydneyské divadelní společnosti. Absolventka prestižní australské divadelní školy NIDA, kterou navštěvovaly takové osobnosti jako Mel Gibson, Judy Davis a Cate Blanchett, Otto byla oceněna nominací na cenu Australského Filmového Institutu za její role ve filmech In The Winter Dark, The Well, Daydream Believer, a The Last Days of Chez Nous. Také byla nominována na Australian Film Critics Circle Award za roli ve filmu Last Days of Chez Nous, stejně jako za snímek Love Serenade, který získal cenu Camera d'Or na festivalu v Cannes. 

Mirandiny další filmy jsou: What Lies Beneath Robert Zemekise s Harrisonem Fordem a Michelle Pfeifferovou; Tenká červená linie (The Thin Red Line) Terence Malicka; Kin; Dead Letter Office; Doing Time for Patsy Cline; True Love and Chaos, a Jack Bull pro HBO.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=463 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 19.04.2024 22:46:55 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------