Jaký je váš názor na dabing Dvou věží?; Haldir na Istroconu; Výstava věnovaná 30. výročí smrti J.R.R. Tolkiena (1892-1973)
Napsal: Belcarnen dne 2.9. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Jaký je váš názor na dabing Dvou věží?
Poprvé jsem opustil pracovní proces a vyrazil na skutečnou dovolenou, nechávaje vás zde několik dní napospas osudu. Nyní jsem zpátky a připravuji nové články a zajímavosti. V videopůjčovnách je k dispozici VHS s filmem Dvě věže, kde se můžete pokochat českým dabingem, jehož recenzi zde společně s recenzí samotného DVD brzy uveřejním. Zatím můžete své názory psát do komentářů, jistě budou přínosem pro další odvážlivce, kteří se rozhodnou kazetu si půjčit. Do prodeje film přichází společně s DVD až 19. září, samozřejmě i v titulkované verzi. Předobjednat si jej (i v rozšířené verzi) můžete na této adrese. Zároveň tím přispějete na provoz tohoto webu.






Objednat se slevou...

 

Haldir na Istroconu
Craig Parker je divákom po celom svete známy ako elf Haldir z filmovej trilógie Pán Prsteňov. V prvej časti Spoločenstvo prsteňa privádza členov spoločenstva ku Galadriel do kráľovstva Lórien, v druhej časti privádza vojsko elfov na obranu Helmovho žľabu. Craig Parker sa narodil 12. novembra 1970 na ostrove Fidži. Tento 177 cm vysoký, modrooký herec s hnedými vlasmi disponuje rodeným komediálnym talentom v spojení s okúzľujúcim chlapčenským šarmom. Diváci ho mali možnosť vidieť vo filmovej adaptácii románu Stephena Kinga Tommyknockers (1993) i v seriáloch Xena a Mladý Hercules. Medzi jeho najnovšie dokončené projekty patrí novozélandská televízna seriálová dráma z nemocničného prostredia s názvom Mercy Peak a vystupuje tiež v muzikálovej The Rocky Horror Picture Show Aucklandskej divadelnej spoločnosti.

Na Craiga Parkera v mladosti zapôsobilo, keď v divadle videl hru o Petrovi Panovi, v ktorej herec lietal nad pódiom na lanách. Najprv si vyskúšal lietanie v kostýme Batmana a keď to nešlo, dal sa na herectvo. Miluje indickú kuchyňu a chardonnay, vo voľnom čase rád pláva a hrá, počúva hudbu od REM a Davida Bowieho. Okrem toho má rád sci-fi knihy autora Iaina Banksa a jeho najobľúbenejšou časťou oblečenia sú vraj topánky. Na festivale ISTROCON MARTINI 2003 sa Craig Parker predstaví na viacerých pódiových šou, autogramiádach a foteniach s fanúšikmi. Tí si samozrejme budú môcť pozrieť aj obe doteraz uverejnené časti filmovej trilógie Pán prsteňov. 

Více informací najdete na http://www.istrocon.sk/

 

Výstava věnovaná 30. výročí smrti J.R.R. Tolkiena (1892-1973)
Návštěvníci Centrální katolické knihovny si mohou prohlédnout výstavu věnovanou profesorovi filologie, jednomu z nejoblíbenějších autorů dvacátého století, Johnu Ronaldu Reulu Tolkienovi, neboť 2. září 2003 uplyne třicet let od doby, kdy tento pozoruhodný muž opustil svou „Středozem“.

Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu britským rodičům. Mladý Ronald brzy osiřel a poručníkem se mu stal Otec Francis Morgan, katolický kněz.
Především díky němu a příbuzným vystudoval Tolkien Oxford. V roce 1916 se oženil s Edith Brattovou. Jako voják prošel útrapami první světové války, v níž přišel téměř o všechny přátele. Sám dlouhodobě onemocněl. Během rekonvalescence ještě v roce 1917 začal psát Silmarillion. 
Po válce pracoval v redakci Novoanglického slovníku. Již ve svých dvaatřiceti letech se stal profesorem anglosaštiny v Oxfordu, zde pak působil celý život. Spolu s E.V. Gordonem vydali Sira Gawaina a Zeleného rytíře. Okolo společenského a optimistického Tolkiena se stále sdružovali významní autoři v nejrůznějších klubech a sdruženích. Snad nejznámější byl klub Inklingů. Velký význam měl pro Tolkiena osobní i rodinný přítel, také inkling C.S. Lewis. Tento ateista pod jeho vlivem konvertoval. Tolkien byl věřícím katolíkem a každé ráno jezdil na mši.
Tolkien se stal čtyřikrát otcem. S Edith měli tři syny a dceru. Právě pro své děti začal psát literární díla, která ho paradoxně proslavila více než jeho odborná vědecká práce. V roce 1936 dokončil dnes už legendárního Hobita. V tomtéž roce byla realizována jeho přednáška Beowulf. Před válkou vznikla přednáška O pohádkách. Během druhé světové války, v níž již byli Tolkienovi synové u královského letectva, pracoval na pokračování Hobita s názvem Pán prstenů. V roce 1945 byl Tolkien jmenován profesorem anglického jazyka a literatury v Oxfordu. Mnozí studenti dodnes vzpomínají na jeho nezapomenutelné přednášky.
Teprve v roce 1954, kdy mu bylo už dvaašedesát, vyšel dlouho očekávaný první a druhý díl Pána prstenů. Tolkien vytvářel skutečnou novou anglickou mytologii: mapy, listiny, jazyky, písmo, dějiny, písně, eposy. O rok později vyšel poslední díl. Tolkiena překvapil ohlas, s nímž se dílo setkalo. V podstatě nezanechalo nikoho chladným: buď ho kritika chválila nebo mu spílala.
V roce 1959 odešel profesor Tolkien do důchodu a mohl se věnoval výhradně psaní. Byl v redakci překladatelů Jeruzalémské Bible. Kromě komplexní jazykové korektury Bible, přeložil z francouzštiny celou knihu Job. V první polovině šedesátých let vyšly ještě Příhody Toma Bombadila a Strom a list. 
Podstatným předělem bylo americké pirátské vydání Pána prstenů. Díky nízké ceně se román velmi rozšířil a vypukl dokonce univerzitní kult Tolkienova díla. V roce 1967 vyšel Kovář z Velké Lesné a Cesta jde pořád dál. Ve světě už bylo tehdy vydáno přes tři milióny výtisků. Následující rok se Tolkienovi přestěhovali do Poole, kde se Edith cítila lépe než v Oxfordu a kde roku 1971 také zemřela. Tolkien se vrátil do Oxfordu a přijal od královny Řád britského impéria. Zemřel 2. září 1973 , ve stáří osmdesát jedna let. 
Až po smrti otce vydal roku 1977 syn Christopher jeho slavný Silmarillion. Vyšly také Dopisy Děda Mráze, Tolkienova Korespondence a rozsáhlé Dějiny Středozemě. Kromě toho ohromné množství literárních studií. Nejvýznamnější bylo jistě vydání autorizovaného Tolkienova životopisu od Carpentera.
V Československu vyšel za komunismu samizdatový překlad Pána prstenů, ale oficiální vydání bylo možné až v roce 1990. Mordor na východě, plný zla, provokoval jistě i fantazii komunistických cenzorů.
Součástí výstavy jsou nejen české překlady (většinou od Stanislavy Pošustové), ale i originální anglická vydání, mapy i časopisy českých a světových fan klubů. Většinu dokumentů laskavě zapůjčila knihovně Společnost přátel díla J.R.R. Tolkiena. 

Výstava potrvá od 3.9.2003 do 5.10.2003 denně od 9 do 17 hodin v Centrální katolické knihovně, Thákurova 3, Praha 6. Výstava byla finančně podpořena grantem Ministerstva kultury ČR.

Kontakt: novotna@ckk.cz, autorka výstavy



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=455 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 15:08:13 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------