Rozhovor s Bernardem Hillem (Théoden) o filmu Pán prstenů, natáčení, Návratu krále a mnoha dalších věcech; Biografie herce i postavy Théodena
Napsal: Belcarnen dne 8.8. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Rozhovor s Bernardem Hillem (Théoden) o filmu Pán prstenů, natáčení, Návratu krále a mnoha dalších věcech. Biografie herce i postavy Théodena

Théoden je opravdu silná a komplexní postava. Kam ses obracel, tedy krom Tolkienových textů, pro inspiraci?
Měl jsem tendenci spodobnit něco jako starého Keltského krále, Irského krále. Taky mne napadl Jindřich V. Chtěl jsem ztvárnit někoho, kdo vede z čela armády. Ne generála, jenž stojí na konci a dává rozkazy jednotkám, ale muže, který vyjede se svých ostřím do boje, vyjde s kůží na trh a riskuje život.

Jaké je to být vůdcem Rohanu?
Moc se mi líbil celý Rohanský koncept a idea, že jsou něco jako dávný keltský národ. Mám v sobě hodně Irského - mí prarodiče jsou Irové - a cítil jsem se opravdu příjemně okostýmován mezi všemi těmi statisty představujícími Rohanský lid.

Můžeš nám říct něco o Théodenovi jakožto otcovské osobnosti vůči Éowyn?
Théoden je po "vzkříšení" pln pochybností a  sebeobviňování. Má pocit, že nechal svou neteř upadnout. Když ji vidí smát se poprvé po dlouhém čase, potom co se zamiluje do Aragorna, velmi jej to potěší. Je to součást procesu, během kterého se vrací jeho bývalé já. Je to velká událost, která se plně projeví až ve chvíli, když vyjíždí z velké síně v Helmově žlebu. Jejich vztah je ve hře velmi silně ve scéně, kdy na ně útočí vrrci. Říká jí "musíš odvést náš lid do Helmova žlebu; musíš to udělat pro mne." Je pro něj velmi důležité, že ji vidí jako svého nástupce v cestě, znovu to potvrzuje jeho statut krále Rohanu.

Co tě přivedlo k tomuto projektu?
Byl jsem velmi zaměstnán režírováním jedné hry a neměl čas jet na casting do Londýna, takže jsem se nahrál na pásku. Mám kamaráda se spoustou filmového vybavení a malým studiem. Vše jsme připravili v jeho stodole a já se chvilku sám režíroval.

Očividně ta kazeta udělala své. Pamatuješ si na své první setkání s LOTR týmem?
Nejdříve jsem si po telefonu povídal se scenáristkami, Philippou Boyens a Fran Walsh, což se protáhlo na hodinu a půl. Mluvily na mne moc rychle a já stále předstíral, že mám potuchy o čem to mluví, protože v původním scénáři nebyly moje scény doplněny o všechnu potřebnou "omáčku". Když jsem přijel na Nový Zéland, Fran a Philippa se přiřítily se slovy: "Skvělé! Tvůj příchod byl činem naprosté důvěry, nezklameme tě." A samozřejmě že nezklamaly. 

Jaké to bylo pracovat s Peterem Jacksonem?
Pracovat s Petem byla každodenní radost, skutečně. Petovo nadšení bylo nakažlivé, a když jste klesali na mysli, nemohli jste klesnout příliš hluboko, protože jemu se to nikdy nestávalo. Někdo by mohl říct: "Myslíš jako že není unavený?" Ale jděte, tenhle chlapík chodil každý večer do postele s nesestříhanou verzí filmu.

Určitě máš nějaké nezapomenutelné zážitky z natáčení...
Třeba když poprvé uvidíme Théodena, když je ďábelská moc Sarumana vymýtána z jeho těka a on prochází tím báječným morfovacím procesem. Je to v podstatě scéna mezi mnou a Ianem McKellenem. Když jsme přijeli tuhle scénu natáčet, Pete řekl: "Nevím, co tu budeme dělat. Proč tu scénu neuděláte vy dva." Tak jsme ji udělali a on řekl: "No, to je trošku přehnané." Takže jsme to stáhli trošku dolů a bylo to zase moc málo. Během tří nebo čtyř dní jsme tu scénu nakonec vyvinuli do podoby co jste mohli vidět. Nyní už bych ani na minutu neuvěřil, že Pete o tom neměl jasnou představu. Spíš si myslím, že se nechtěl vměšovat příliš silně. 

Jaké to bylo dělat všechny ty scény pro bitvu v Helmově žlebu?
Když jsme tam přišli, všechny nás čekal Bob Anderson, mistr boje. Měl vlastní cestu výuky a procházeli jsme jedním nácvikem za druhým. Pak zavolali "akce" a celé to peklo se mohlo rozpoutat. Byl jsem na tom velkém koni pojmenovaném "Deep End", zkratka od Dependable (Spolehlivý). Prostě by tam neustále stál a vůbec o nic co se děje okolo se nestaral. Spřátelili jsme se s kaskadéry, brzy se z nich stali naši kámoši k pivu. Pořádali jsme party v hospodách, slavili narozeniny. Byla to taková forma starání se jeden o druhého. 

Théoden hraje zásadní roli v bitvě na Pelennorských polích ve třetím dílu. Jak se to liší od Helmova žlebu?
Helmův žleb byla defenzíva, která málem nevyšla, zatímco Pelennorská pole jsou útokem. Je to jako lehká brigáda. Théoden říká: "Následujte mne, do útoku." Takže je to úplně opačně než v Helmově žlebu, mnohem pozitivnější.

Řekl jsi, že Návrat krále bude nejlepším z celé trilogie. Proč si to myslíš?
Myslím, že příběh je nejsilnější z těch tří dílů. Obsahuje mnohem více emocí než předchozí dva. A navíc, Peter žil s třetím dílem nejdéle, dá do něj vše, co se naučil v prvních dvou. 

Když se podíváme zpět, jaký je tvůj celkový dojem z času stráveného na LOTRovi?
Největším požitkem byl celý ten proces práce. Všichni byli pevně semknuti, připoutání jeden k druhému, měl jsem pocit jako při nějakém nízkorozpočtovém snímku který nikdo nedělá pro peníze. A pobyt na Novém Zélandu byl fantastický. Byla to prostě báječná zkušenost, vzít tu knihu a převést ji na filmové plátno.


Celé jméno: Bernard Hill
Narozen: 17. prosince 1944, Manchester (Velká Británie)
Barva vlasů: Šedá
Barva očí: Modrá
Rodinný stav: ženatý, syn Gabriel

Bernard Hill je renomovaný anglický filmový a divadelní herec. Znát ho můžete nejspíše z filmů Bounty či Gándhí. V nedávném megahitu Titanic režiséra Jamese Camerona si zahrál kapitána Edwarda Johna Smithe. Do role byl obsazen i díky až neuvěřitelné podobě se skutečným kapitánem této lodi. Vidět jste jej mohli ale i ve snímcích jako Gándhí, Bounty či v poslední době jako roztržitého vědce v Králi Škorpionovi.

Celé jméno: Théoden
Nazýván také: Král Marky, Théoden Obnovený
Rasa: Člověk z Rohanu
Narozen: 2948 Třetího Věku
Zemřel: 3019 Třetího Věku
Rodiče: Thengel, Morwen
Rodinný stav: Manželka Elfhilda, syn Théodred

Vysoký, královského vzhledu. Bílé vlasy a vousy, 17. král Rohanu a poslední ve své linii. Pod temným vlivem Grímy, špeha čaroděje Sarumana, doslova seschl a přišel o většinu svobodné vůle. Vysvobozen byl až Gandalfem v roce 3019, kdy se znovu postavil do čela Rohanských vojsk a významně se zasadil o vzestup jejich morálky. S věrným koněm Bělohřívákem vedl své muže na Pelennorská pole před Minas Tirith na pomoc Gondoru, aby se zde tváří v tvář setkal s Pánem Nazgúlů…



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=452 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 24.04.2024 9:00:41 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------