New Line na Comic Conu - promítnuta ukázka z Návratu krále; Nový záběr Denethora - z jaké asi scény?; Termín premiéry Návratu krále - leden ani omylem?; Keramika pro Pána prstenů - rozhovor s hrnčířem českého původu
Napsal: Belcarnen dne 21.7. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Opět se nashromáždilo pár zajímavostí ohledně filmové zpracování Pána prstenů a je tedy na čase přilít do skomírajícího ohýnku zájmu o tento projekt trochu... hmmm ... textu :-)

New Line na Comic Conu - promítnuta ukázka z Návratu Krále
Jistě víte, že v San Diegu právě probíhá obrovské setkání fanoušků fantastiky, kterého se účastní krom prostého lidu i spousta velkých firem, aby zde prezentovala své výrobky. Akce má poněkud komerčnějšího ducha než je na conech třeba u nás v ČR zvykem (no, je to takový větší Parcon :-), akce trvá čtyři dny a počítá se s přítomností zhruba 20.000 lidí). Comic Conu se účastní třeba Weta (tvůrci efektů pro LOTRa) společně se Sideshow, firmou vyrábějící všemožné poměrně zajímavé figurky a busty. Účastní se i herní gigant Electronic Arts, který představil hru právě podle posledního dílu Pána prstenů. A nakonec se zde prezentuje i samotná New Line Cinema.

Její program se odehrával v narvaném sále pro 4.500 lidí. Inteligentně spojila prezentaci Pána prstenů s několika dalšími "hity" ze své produkce, jako například “The Texas Chainsaw Massacre” a “Freddy vs. Jason”. Ale pak už dorazil Sala Baker (zahrál si Saurona a nějaké ty skřety) v kompletním skřetím kostýmů a začala vlastní LOTRovská část. Nejprve se předvedla spousta lidí od WETA Workshop, každý právě s tím, čím se pro film zabýval. Nechyběl ani například Richard Taylor, co se efektů a rekvizit ve filmu týče nejspíše nejznámější člověk. 


Glum byl prostě všude...

Ale pak už dorazil na pódium Dominic Monaghan, všemi milovaný Smíšek. Publikum začalo šílet :-) Neoholený, v šedivém tričku, záplatovaných jeansech a červených botách vtipkoval Dom o všem možném. Třeba o tom, zda mají elfové potřebné... ehhh... vybavení, nebo mají elfky děti díky nějaké magii. Dorazil i Andy Serkis, ten předvedl svůj tradičný "program" - popsal svou účast na filmu, promluvil jako Glum a tak podobně. Jak prozradil, tak Sméagol prý vypadá hodně jako jeho tříletý syn a Glum je zase podobný jeho otci.

No ale to už přicházejí hlavní hvězdy toho dne, Sean Astin a Elijah Wood. Vtipkují, baví publikum a to šílí. Vyprávějí historky z natáčení a tak vůbec. Následně je promítnut krátký film Seana Astina “The Long and Short of It”, který najdeme i na DVD Dvě věže. Dominic Monaghan je v titulcích uveden jako spoluautor scénáře a Elijah Wood zase jako první pomocný režisér.

Ale to už přiblížil další důležitý bod celé prezentace, tříminutová ukázka z Návratu krále. Nejdříve bylo promítnuto krátké video s pozdravem Petera Jacksona účastníkům Conu. Stál vedle Iana McKellena a Billy Boyda. Ti byli v kostýmech a podle všeho pořádně mrzli. Ian s Peterem zatlačili "Sama" na kolena, aby vedle nich vypadal jako skutečný hobit. Pokaždé, když se pokusil zvednout nebo něco říct, byl okamžitě usměrněn :-)

No a pak už nadešel čas pro netrpělivě očekávanou ukázku. Jednalo se o tříminutový výsek z celkem dvanáctiminutového dokumentu, který se, jak jistě víte, objeví na DVD Dvě veže. A jak dojmy a scény popisuje fanoušek? Celý Helmův žleb prý bude vedle bitvy na Pelennorských polích vypadat jako  nepatrná šarvátka. V ukázce jsou vidět stovky Rohirů, elfských lukostřelců, hromady různých věcí katapultovaných na a přes hradby. Záběr na gigantického olifanta a spousta záběrů na Aragorna v čele armády lidí. Jeden z dialogů je mezi Pipinem a Gandalfem. Pipin se táže: "Je tu nějaká naděje, Gandalfe? Pro Froda a Sama." A Gandalf odpovídá: "Nikdy nebylo moc naděje. Jen mezi pošetilci." Na Pipina je v ukázce pár hezkých záběrů, má špinavý obličej plný úzkosti. Samozřejmě uvidíme i Smíška.

Ukázka se však nejvíce zaměřila na Froda a Sama (doufejme, že ve filmu nebude hlavní důraz položen na bitevní scény), k smrti unavené a na konci jejich sil. Ke scéně pronesl Sean Astin z pódia: "Počkejte, kam až se Elijah s touto rolí dostane" a Elijah dodal: "Uvidíme kompletní rozpad osobnosti Froda, až už není více Frodem." Poznamenal také, že má pocit, že Návrat Krále je lepší než Společenstvo a Dvě věže dohromady.

Tak uvidíme, co z toho nakonec vyleze. Celá ukázka se doufejme objeví v rozumné kvalitě na internetu již brzy.
A jen tak pro zajímavost, na Conu bylo možné zakoupit si třeba tričko s tímhle textem...

Byl jsem...
Pronásledován z domu
Probodnut přízrakem
Napaden mutantní chobotnicí
Bodnut jeskynním obrem
Pronásledován strašidelným malým mužíkem
Zatáhnut do bažiny plné mrtvol
Otráven gigantickým pavoukem
Uveden do bezvědomí
Dokonce jsem ztratil svůj Prsten
A získal jsem jen tohle všivý triko

 
Nový záběr Denethora - z jaké asi scény?
Nedávno jsem uveřejňoval obrázek karty od Decipheru, na které můžeme vidět nový záběr Denethora. Vyrojila se spousta zajímavých spekulací, z jaké že asi scény by tento záběr mohl být. Zlostný výraz, zpocená tvář... co myslíte?


Celá karta...



Termín premiéry Návratu krále - leden ani omylem?
Zhruba před měsícem jsem uveřejnil tento text: "V poslední době se objevují spekulace, že Návrat Krále by se mohl i v našich kinech objevit už v prosinci! Film bude dokončen dříve než tomu bylo u Dvou Věží a Společenstva Prstenu, jeho VIP a novinářské projekce ve světě proběhnou o týdny dříve než bylo obvyklé. Tentokrát neexistuje přímá konkurence v podobě Harry Pottera, které by ohrožovala výši tržeb. Matrix Revolutions proběhnou s dostatečným předstihem. Je reálné, že dostaneme Návrat Krále jako předvánoční dárek? Jisté je, že například Itálie už přesun z ledna (u předchozích dvou dílů byla premiéra stejně či později než ČR) na prosinec ohlásila."
Byl jsem následně taktně upozorněn, že tyto spekulace a informace nejsou ničím podloženy, data premiér jsou v jednání a vůbec není co slibovat. A je tomu skutečně tak. V Itálii již distributor "opravil" datum premiéry a přesunul jej zpět na leden. Ach jo...


Keramika pro Pána prstenů - rozhovor s hrnčířem českého původu
Zdroj: článek v National Geographic

Na severním ostrově Nového Zélandu, lemován červeně kvetoucími stromy Puhutukawa, leží úrodný pruh pobřeží zvaný Kapiti Coast. Tady již více než čtyřicet let žije a pracuje hrnčíř českého původu Mirek Smíšek. Když jsem se dozvěděl, že veškerá keramika filmové trilogie "Lord of the Rings" pochází právě z jeho dílny, nalistoval jsem jeho telefonní číslo a zavolal jsem mu. "Stav se, Honzo, rád tě uvidím!", ozvalo se ze sluchátka a následoval podrobný popis příjezdové trasy. Následujícího únorového rána jsem se vydal na cestu.

Stačí chvilka jízdy autem z Wellingtonu a panorama ocelovo-skleněných mrakodrapů hlavního města vystřídají oblé kopečky s pasoucími se stády ovcí. Hlavní silnice mě po půlhodině přivádí do malého městečka Waikanae, kde odbočuji směrem k moři a pokračuji podle Mirkových instrukcí spletí vedlejších cest až k domu ležícímu přímo na pobřeží. Nápis na jeho průčelí mě ujišťuje, že jsem na správném místě: "MIREK SMÍŠEK - POTTERY".

Chvilku hledám zvonek, ale zkušenosti mne již naučily, že na Novém Zélandu se takovými zbytečnostmi nikdo nezabývá - pokud někdo přijde na návštěvu, tak prostě vejde dovnitř (dveře bývají často odemčené, i když nikdo není zrovna doma). Mirka nacházím v proskleném obývacím pokoji u snídaně a ranních novin. "Tak tě tady u nás vítám!" zvedá se od stolu a podává mi ruku.

Celý text najdete na webu National Geogrpahic ...



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=449 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 25.04.2024 14:22:13 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------