Básnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů; Skurut-Hai nesouhlasí s obsahem filmu Pán Prstenů; Věková přístupnost rozšířených Dvou Věží; Uvidíme Návrat Krále o měsíc dříve než se čekalo?
Napsal: Belcarnen dne 26.3. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Básnická soutěž - překlad veršů z Pána Prstenů
Tak a máte to! Po debatě u článku Jak překládat poezii aneb není Tolkien jako Ferlinghetti, kde padl návrh na soutěž v překládání básní z Pána Prstenů, se iniciativy ujala Lucyová. K dispozici máte její doslovný překlad jedné z básní ze Dvou věží, z kapitoly čtvrté - Stromovous. Ent Řeřábek vypráví Smíškovi a Pipinovi o své rodné zemi, kterou poplenili skřeti, a verše jsou píseň, v níž vzpomíná na své nejmilejší stromy - jeřáby (v prvním a posledním řádku jsou jejich jména). Na to, jak krásně rostly, a jak je pak našel padlé sekerami skřetů...

Vaším úkolem bude vytvořit co nejlepší překlad této básně a porotou vám budou další čtenáři těchto stránek. Své příspěvky vkládejte do komentářů k tomuto článku. Za 14 dní uveřejním všechny překlady v rámci jednoho článku a v komentářích bude možné hlasovat (rozdělit určitý počet bodů jednotlivým překladům). Hodnotit se budou zvlášť české a zvlášť slovenské překlady. Cenou pro vítěze je pak dobrý pocit, že kulturně obohatil další čtenáře. A pak také sbírka básní právě z Pána Prstenů, aby bylo i něco hmatatelnějšího. Tak hurá do toho...

O Orofanë, Lassemista, Carnimírië!
O rowan fair, upon your hair how white the blossom lay!
O rowan mine, I saw you shine upon a summer´s day,
Your rind so bright, your leaves so light, your voice so cool and soft:
Upon your head how golden-red the crown you bore aloft!
O rowan dead, upon your head your hair is dry and grey;
Your crown is spilled, your voice is stilled for ever and a day.
O Orofanë, Lassemista, Carnimírië!


Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!
Ó krásný/sličný/spanilý/atp. jeřábe, jaká bílá květina ležela na tvých vlasech!
Ó můj jeřábe, viděl jsem tě zářit v letním dni,
Tvá kůra tak zářící/jasná/světlá/lesklá/atp., tvé listy tak světlé/svítící//bujné/lehké, tvůj hlas tak chladný/chladivý/svěží/klidný a jemný/laskavý/něžný/měkký/atp.:
Jaká rudo-zlatá koruna, co jsi nesl vysoko na své hlavě!
Ó mrtvý jeřábe, vlas(y) na tvé hlavě jsou suché a šedé;
Tvá koruna je rozpadlá (rozsypaná, na třísky), tvůj hlas navždy ztichlý.
Ó Orofanë, Lassemiste, Carnimírië!



Skurut-Hai nesouhlasí s obsahem filmu Pán Prstenů
Zdroj: BBspot

Spolek proti hanobení skurut-hai (UADL, The Uruk-Hai Anti-Defamation League) oznámil, že bude bojkotovat premiéru Návratu Krále, stávkovat před kiny a hrozil dokonce únosy diváků, protože nesouhlasí s tím, jak jsou prezentováni ve filmovém zpracování Pána Prstenů.

Skupina požaduje změny na DVD ke Dvěma Věžím a v pomalu přicházejícím Návratu Krále. "Myslíme si, že mnohem větší důraz by měl být kladen na fakt, že jsme nesnědli Smíška s Pipinem," řekl mluvčí UADL Wratch. "Také bychom rádi, aby se ve filmu objevila scéna, ve které Lerd a Ugol probírají geopolitické důsledky spojenectví Sarumana se Sauronem, jenž byla natočena, ale nakonec vystřižena."

Skurut-hai se snaží vylepšit dojem o nich již celé roky, například pomocí reklamních vsuvek "Lidské maso špatné" během oblíbených skřetích show jako Každý miluje Šagrata, ale všechny tyto snahy vycházejí kvůli novým filmům vniveč.

"Vylíčení skurut-hai jako válkychtivých ďábelských kreatur nám velmi stěžuje šanci získat v této poválečné ekonomice práci," pokračuje Wratch. Poukazuje na to, že míra nezaměstnanosti mezi skurut-hai dosahuje 56%, což je mnohem více než národní průměr. Většina skurut-hai je zaměstnána u Uh! Beverages a.s., výrobce oblíbeného energy drinku Bílá Ruka, nebo v průmyslu zpracování dřeva na severozápadním pobřeží Pacifiku.

Ale ne každý souhlasí. "Řeknu vám, proč nemohou sehnat práci. Neustále sekají hlavy mým zákazníkům a jedí jejich maso. Je to pěkně nechutné, když se další klienti snaží normálně jíst," říká Graham Entman, manažer Carls Jr.

Producenti filmů se domnívají, že předkládají přesný obraz skřetů. "Musíme být věrni Tolkienově vizi. Samozřejmě si někteří lidé myslí, že jeho smýšlení bylo anti-skurut-hai, ale my se nebudeme snažit vytvořit nějakou politicky korektní verzi, ve které Nazgûlové vytvářejí meči duhu a skurut-hai hrají celý den šachy jen proto, že urážíme city některých skřetů.

Některé z nejvíce zraňujících komentářů směřují k problému zavraždění Boromira. "Tolik žalu přichází kvůli zabití Boromira. Je to stále to stejné `Proč jste museli zabít Boromira?` Copak nechápou, že jsme se jen řídili rozkazem? A potom, Boromir šel po Prstenu a snažil se ublížit Frodovi, takže ve skutečnosti to vlastně byla dobrá věc, že jsme ho zabili," říká Wratch.

"Myslím, že skurut-hai sklízejí to, co sami zaseli. Byli vychováni k tomu, aby se stali ničiteli světa lidí, a nyní, když skončili na straně těch poražených, chtějí po nás, aby jsme je litovali," vysvětluje Harold Torquist z Illinois. Ale skurut-hai nechtějí lítost, chtějí pouze pochopení.

"Od té doby, co měl Pán Prstenů premiéru, se mě lidé bojí. Vyhýbají se mi, když jdu po chodníku, taxíky mne míjejí a policisté mne bezdůvodně zastavují. OK, přiznávám, že policisté mne možná zastavují kvůli těm krvavým mazancům na dveřích u řidiče, ale všechno ostatní je pravda a moc to bolí," říká jeden skurut-hai.

Stížnosti k UADL kvůli týrání skurut-hai stouply o 47% potom, co bylo uvedeno Společenstvo Prstenu.

 

Věková přístupnost rozšířených Dvou Věží...
... je stejná jako u klasické verze promítané v kinech. Komise opět zvolila kategorii PG-13, tedy doporučený minimální věk 13 let, ale definitivní rozhodnutí záleží na rodičích. Tím pádem je jasně, že Peter Jackson nedoplnil žádné krvavější či případně erotičtější scény, než jsme mohli vidět v kině. Komise udělali tento rating s odůvodněním, že film obsahuje "epické bitevní scény a hrůzu nahánějící záběry."



Uvidíme Návrat Krále o měsíc dříve než se čekalo?
Jistě víte, že příští rok nás čeká Oscarové klání již o měsíc dříve. A to přidělalo spoustu problémů filmovým studiím a doslova zacloumalo celým Hollywoodem. Krom vlastní show se samozřejmě posouvají i data vyhlášení nominací (na konec ledna) a je důležité, aby porotci měli co nejvíce času na posouzení snímku (krom návštěvy v kině, kde je z něj dojem přeci jen větši, také k probrání se všemi těmi DVDčky). Loni byl druhý díl Pána Prstenů promítnut porotcům a filmovým kritikům v prvním týdnu Prosince. Letos chce New Line Cinema uvolnit třetí díl již v polovině listopadu. Celé je to ale mnohem složitější a ukazuje, že celá tahle filmová cena je vlastně jen jeden velký byznys. Ostatně koho to zajímá najde zajímavý rozbor celého problému na této adrese (anglicky).



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=411 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 28.03.2024 10:00:07 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------