Dnes začíná Tolkien Con; Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení; Video - souboj Legolase s Boromirem; Dvě Věže a tržby ve světě; Zajímavá recenze na Dvě Věže
Napsal: Belcarnen dne 17.1. 2003, e-mail: cerovsky@jcsoft.cz


Dnes začíná Tolkien Con...
Dnes odpoledne začíná první historický Tolkien Con, setkání fanoušků díla profesora Tolkiena a jeho filmového zpracování. Více informací najdete na http://tolkiencon.panprstenu.info. Kapacita akce je zaplněna, přijít přímo na místo bez registrace na webu není možné (ač Mladá Fronta v sobotní kulturní příloze a včerejší příloze pro Prahu, Lidové noviny a další média tvrdí díky přiblblé informaci ze špatného zdroje něco jiného). Na stránkách se postupně objeví fotografie, reportáže, přednášky a semináře ke stažení - máte prostě nač se těšit.

Doufám, že vše proběhne v pořádku a celou akci se skvěle užijeme. Těším se na všechny lidičky z těchto stránek, které jsem zatím neměl možnost poznat osobně. Doufám, že si vezete nějaký ten kostým, aby noční průvod do kina vypadal pořádně efektně :o)


Rozhlasové hry Společenstvo Prstenu a Dvě Věže ke stažení
V tomto článku si můžete přečíst něco více k rozhlasovým hrám Společenstvo Prstenu a Dvě Věže, které uvádělo Slovenské rádio Twist. Na adrese http://kdf-ls2.karlov.mff.cuni.cz/LOTR/ byl pro velký zájem o tento projekt uložen záznam všech dílů ve formátu MP3. Takže si je užijte!


Video - souboj Legolase s Boromirem
V novinkách v pravém pruhu stránek jsem uveřejnil před nedávnem odkaz na stažení zajímavého videa - souboje Legolase s Boromirem. Velikost 238 KB jistě nebude komplikací pro stažení videa ve formátu WMV, které najdete ZDE. Trocha humoru nikdy neuškodí :o)


Dvě Věže a tržby ve světě
Jak jsem již psal dříve, Dvě Věže zaznamenaly drtivý nástup ve většině světových kin a jejich tržby dosahují fantastických hodnot. Osobně jsem očekával, že bude mít tento film rychlejší nástup než Společenstvo, ale poměrně rychle začnou tržby klesat. Dvě Věže jsou podle mne filmem ne méně shlédnutí než Společenstvo. Ve Spojených Státech po první tři týdny Dvě Věže bez problémů překonávali Společenstvo (po 21 dnech tržba dosáhla částky 269 milionů, u Společenstva to bylo "jen" 212 milionů). Od čtvrtého týdne jsou tržby pravidelně nižší než ve stejném období u Společenstva o zhruba 20%.

Ve světě Dvě Věže do některých zemí teprve přicházejí, ale na většině zásadních trhů již slaví zasloužený úspěch. Bez nejmenších problémů jsou filmem č. 1 v Argentině, Rakousku, Bulharsku, Finsku, Německu, Mexiku, Holandsku, Novém Zélandě, Norsku, Jižní Africe, Jižní Koreji, Španělsku, Turecku, Velké Británii a dalších místech.

Od včerejška nastoupil svou spanilou jízdu tento film i v našich kinech. Celé sály jsou vyprodány na dlouho dopředu (minimálně ta nejlepší místa, ale většinou celá horní část) a Warner Bros. si mnou ruce. Jak řekl pan Sedláček z jejich marketingu, oni budou slavit uvedení filmu a narozeniny J.R.R. Tolkiena až po víkendu (rozuměj s jistými miliony v kapse). Předpokládá se, že Dvě Věže budou mít historicky nejúspěšnější první víkend a týden v novodobé filmové (multiplexové) historii ČR. Zatím drží rekord Společenstvo, které za první víkend shlédlo 118 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin zanechali na vstupném přes 13 miliónů korun.  U Dvou Věží se očekává číslo až 130 tisíc návštěvníku a ještě vyšší tržby, což bylo umožněno především vysokým počtem kopií (36) a cenou lístků v kvalitních sálech multiplexů. 


Zajímavá recenze na Dvě Věže
Přeložila Ivana Svobodová, díky!

Autorem následující recenze je Roger Ebert, novinář, který už pětačtyřicet let pracuje v Chicago Sun. Ebert je pravděpodobně nejrespektovanějším filmovým kritikem na světě a mamutí část ostatních recenzentů (včetně těch českých) přiznává, že od něj vlastně opisuje. Zatímco však ona většina dala Dvěma věžím skoro nekritických sto procent, Roger Ebert je ocenil pouze třemi hvězdičkami z pěti. Při svém postavení si to může dovolit. Sám Ebert říká: "Byl bych rád, kdybych nemusel dávat žádné hvězdičky, a lidé si jen přečetli moji recenzi a udělali si názor podle ní. Čtenáři si všímají jen hvězdiček a vesměs ani nečtou, proč jsem dal tak málo nebo moc."

Po Dvou věžích je jasné, že se režisér Peter Jackson odklonil od hobitů a věnoval svou přízeň tradičním akčním hrdinům Tolkienovy trilogie. Hvězdou je teď jasně Aragorn a hobiti stráví většinu času mimo jakoukoli akci. Poslední třetinu filmu ovládla epická bitevní scéna, která by překvapila i samotného medievalistu J.R.R. Tolkiena.

Úkolem kritika je rozhodnout, jestli takový posun uškodil filmu. Nestalo se. Dvě věže je jedna z nejefektivnějších "řežeb", které kdy byly natočeny, a při příklonu dnešního diváka k násilí se může stát, že bude populárnější než první díl. Není tak věrný duchu Tolkiena a postrádá něco z kouzla a rozmarnosti knih. Stojí však na vlastních nohou jako vizionářský napínavý film. U prvního filmu jsem naříkal nad jistou změnou hobitů, ale u druhého dílu to musím vzít jako dané a nechat to být. Dvě věže jsou povzbudivé dobrodružství, zručný slet speciálních efektů a počítačové animace a nabízí sekvence dechberoucí krásy. Také nám představuje postavu Gluma, jednu z nejlépe ve filmu využitých a nejpřesvědčivějších CGI postav, jaké jsem kdy viděl. Glum byl dlouho v moci Prstenu, nyní putuje s Frodem a bolestně postrádá svého milášška. Má rozdvojenou osobnost a slouží Frodovi a Samovi jako společník (pokud zrovna nepřevládne jeho temná půlka). Řeč jeho těla se skládá z ladných pohybů i kroucení.

Film nabízí a další počítačově vytvořenou postavu, Stromovouse, člena nejstarší rasy ve Středozemi, strom, který chodí, mluví a bere si dlouhý čas na rozmyšlenou a vysvětluje Smíškovi a Pipinovi, že pomalost je přednost. Myslel jsem si, že chodící a mluvící strom bude vypadat hloupě a poruší kouzlo filmu, ale není to tak. V té staré bytosti obrostlé mechem je vznešenost.

Dvě věže začínají krátkým opakováním velkého souboje mezi Gandalfem a Balrogem a je věrný starým tradicím filmových sérií, vítězství je vykoupeno smrtí. Gandalf porazí soupeře a stane se Gandalfem Bílým. Abych zkrátil rozvětvený příběh do několika vět: nepřítel je Saruman, který štve svou obrovskou armádu Skurutů proti Théodenovi. Aragorn bojuje statečně, ale pravými hrdiny jsou počítačové efekty, které stvořily budovy, krajiny a většinu akce.

Ve Dvou věžích je mnoho scén využívajících animaci. Když Aragorn se svými společníky zahájí útok, víme, že postavy dole jsou vytvořeny počítačem, ale i tak je zážitek nepopiratelný. Peter Jackson, jako jeden z velkých mlčenlivých režisérů, se nebojí využít celé plátno. To, co mi chybělo v tomhle epickém díle, je větší hloubka postav. Všichni hlavní hrdinové jsou načrtnuti jednou, dvěma vlastnostmi, a pak vymezeni svými činy. Frodo, hlavní hrdina, stráví většinu času tím, že pokukuje kolem sebe, nechává jiné rozhodovat o svém osudu a významně civí na Prsten. Sam je jeho loajální pomocník. Smíšek a Pipin stráví spoustu času ve Stromovousových větvích a s vykulenýma očima koukají kolem, jako děti, co je otec nese na ramenou. Aragorn se pohybuje někde mezi vikingským válečníkem a středověkým rytířem.

Detaily příběhu "kdo je kdo, odkud přišel a jaký vlastně je" jsou pro mě stále nějak zamlžené. Znám hlavní dějovou linku a pustil jsem si DVD Společenstva Prstenu předtím, než jsem navštívil druhý díl, a mám trochu strach o pravé příznivce Prstenu. Pro laiky (to je většina z nás) je hlavní přitažlivost filmu v tom, jak vypadá. Jsou zde rozlehlé jeskyně, mocné věže, trpaslíci a elfové, skřeti a Skurut-hai (ti vypadají jako vzdálení bratranci mimozemšťanů z "Bojiště Země"). Všechno je nakresleno na Jacksonově malířském plátně s efektivní novozélandskou krajinou v pozadí.

Dvě věže se možná stanou populárnější než první film, zvlášť pro obyčejného diváka, ale neztratil Jackson na té dlouhé cestě svoje původní záměry? Vzal okouzlující a unikátní kus literatury a převyprávěl ho jako moderní akční film. Kdyby Tolkien chtěl psát o rase supermanů, napsal by středozemního Barbara Conana. Ale to neudělal. Tolkien vyprávěl příběh, kde jsou hrdiny malí hobiti. A teď Jackson přetavil tento příběh do mainstreamové akce. Jeho práce byla určitě hrozně těžká a zaslouží si aplaus. Zůstat věrný Tolkienovi by bylo mnohem těžší. A statečnější.



..:: Článek na webu: http://www.jcsoft.cz/fantasy/viewnews.asp?id=364 ::..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento text byl převzat 29.03.2024 16:43:21 z webu Film Pán Prstenů - http://lotr.jcsoft.cz/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------